Aniversarea Unirii la Bacau si ce mai facem in zilele urmatoare

032320131641Mai jos sunt imagini frumoase de la Bacau, unde simbata 1364468014839trecuta Asociatia romanilor refugiati din Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta, impreuna cu Filiala Bacau a Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, cu grupul de tineri din Initiativa Basarabeana, au consemnat aniversarea a 95-a a Marii Uniri din 1918. Am fost invitati si noi, un grup din Republica Moldova, ca si componenteale Consiliului Unirii, fiind vorba de Anatol Caraman, presedintele Asociatiei veteranilor de razboi 1992 ”Tiras-Tighina”, si doi reprezentati ai PNL – Anatol Revenco si Vitalia Pavlicenco, toti trei – si copresedinti ai CU.

1364467761386Efortul major a fost, ca intotdeauna, al neobositului presedinte de onoare al Asociatiei romanilor refugiati, membra a CU, ca si al prietenilor domniei sale, Ioan Seniuc, cel care ne invita si ne asteapta pe basarabeni in fiece an. In seara zilei de 22 martie am fost la o emisiune la TV local Bacau, despre dorita Unire.

Pe 23 martie, la Muzeul de istorie, a fost un concert frumos, au vorbit profesori in domeniu, am vorbit si noi, cei din Basarabia, si tinerii care sunt tot mai activi si vor Unirea, anuntind si niste actiuni in acest sens. Este extraordinar ca tinerii sunt atrasi in asemenea eforturi si vor continua lupta pentru Reintregire, dusa de parintii si bunicii lor.

Au fost mai multe mesaje de felicitare, inclusiv de la parlamentari PNL din Bacau, reproducem aici.

Picture

Picture 001Picture 002a

La Bacau ne-am simtit din nou ca si acasa si plecam acum cu placere iar acasa – la Bucuresti, la o conferinta in incinta Parlamentului, pe 26 martie, care va fi transmisa, se pare, si de www.privesc.eu.

PNL, in zilele urmatoare, va fi impreuna cu Platforma unionista Consiliul Unirii in actiunile anuntate anterior – o conferinta de presa la IPN, ora 11.00, pe 27 martie, o depunere de flori la 12.00, la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint, apoi o depunere va avea loc si la fostul Sfat al Tarii, unde s-a votat Unirea. Pe 30 martie, PNL isi tine sedinta DPN, dupa care membrii Delegatiei vor privi spectacolul de lupte daco-romane din Scuarul Europei, ora 14.00. Va asteptam!

Vitalia Pavlicenco

Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor

 

CABINET PARLAMENTARDeputat LUCIAN CIUBOTARU

Este o onoare şi în acelaşi timp o datorie de suflet să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră, la manifestările prilejuite de aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, patria mamă, moment istoric ce a avut loc pe 27 martie 1918.

Legăturile mele cu Basarabia datează dintr-o perioadă în care Grupul de Iniţiativă pentru Basarabia nici nu se născuse.

În campania electorală din 2007, m-am implicat împreună cu alţi colegi într-o acţiune de strângere de fonduri menită să ducă la consolidarea democraţiei în Republica Moldova şi la orientarea ei către un viitor european.

Cinci ani mai târziu, în 2012, am fost primul candidat la alegerile parlamentare care a semnat pactul pentru Basarabia. Mi-am pus semnătura pe acel document istoric, cu credinţa că fac un lucru responsabil pentru viitorul comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Am considerat atunci, şi continui să am acelaşi crez, că toţi factorii de răspundere din România şi Republica Moldova trebuie să fie promotorii solidarităţii naţionale şi ai reunirii românilor, mai presus de orice ideologie de partid.

Ca dovadă a asumării publice a acestui crez, astăzi, când am onoarea să mă număr printre parlamentarii ţării mele, consider că pot face mai mult pentru împlinirea unui vis naţional.Stim cu totii, si istoria a demonstrat-o in repetate rinduri,ca unirea face putere.Iata de ce cred ca n-as fi reuşit in toate demersurile mele fara sprijinul necondiţionat al colegilor mei din grupul parlamentarilor PNL din judeţul Bacau. Ma refer aici la senatorul Dragos Luchian si la deputatii Viorica Marcu,Nicu Marcu si Ionel Palar. Doresc si pe aceasta cale sa le transmit aprecierile si recunostinta mea.

La rîndul lor, colegii mei m-au rugat sa va transmit gindurile lor de profunda solidaritate cu o cauza care ar trebui sa fie a tuturor romanilor.

În calitate de membru al Camerei Deputaţilor, am demarat promovarea unor proiecte care-i vizează pe românii din zona Cernăuţi – Ucraina, pe cei din Valea Timocului – Serbia şi bineînţeles, pe fraţii noştri de dincolo de Prut.

Consider că implicarea tuturor factorilor, şi aici mă refer la Asociaţia Veteranilor de Război, la organizaţiile studenţeşti, la ONG-uri, la toţi cei care gândesc şi simt româneşte, este o datorie şi o obligaţie morală.

Basarabia nu mai trebuie să fie lacrima din noi aşa cum spunea poetul tuturor românilor, Adrian Păunescu.

Doamne, ocroteşte-i pe românii de pretutindeni!

 

032320131632 032320131633 032320131634 032320131635 032320131636 032320131637 032320131638 032320131639 032320131641

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Va creste numarul moldovenilor care vor unirea cu Romania dupa criza politica.

 2. Da, Vlad, va creşte cu 3 oameni ş-o femeie: un lăcăTUŞ, un omoNIM. un deFIS şi o virGULĂ

 3. Miercuri, 27 martie, în clădirea fostei reşedinţe a Sfatului Ţării,
  actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, de la ora 11.30,
  va avea loc o conferinţă ştiinţifică,
  la care vor participa istorici români de pe ambele maluri ale Prutului. La dezbatere, organizată de Institutul de Istorie al AŞM, Filiala Iaşi a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ al Academiei Române, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău şi Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, va participa şi Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni.
  –––––––––––––––––––––––
  CONCERT LA SALA CU ORGĂ Tot pe 27 martie,
  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, Ambasada României şi IPNA Compania Teleradio-Moldova organizează un concert extraordinar dedicat lui George Enescu.
  Acum nouă decenii şi jumătate, orchestra condusă de maestrul Enescu a evoluat pentru prima dată la Chişinău, eveniment care a coincis cu ziua în care Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României. Concertul va fi susţinut de reputata violoncelistă Laura Buruiană şi de Orchestra Naţională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, şi va avea loc la Sala cu Orgă, începând la ora 18.00.
  Intrarea este liberă.
  ––––––––––––––––––––––––-

  Pe 26 martie, în incinta Palatului de Cultură de la Cahul,
  începând cu ora 19.00,
  va avea loc un concert al trupei Direcţia 5.

  Aceeaşi trupă va ajunge şi la Chişinău, pe 27 martie,
  la Teatrul „Eugen Ionesco“.
  ––––––––––––––––––––––––
  Totodată, Teatrul Naţional ,,Vasile Alecsandri“ din Bălţi va găzdui la 29 martie piesa de teatru ,,Podu’“,
  a îndrăgitului actor şi regizor Horaţiu Mălăele.
  ––––––––––––––––––––––––––
  Pe 30 martie, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet,
  începând cu ora14.00,
  va avea loc spectacolul inedit ,,Lecţia de istorie: dacii şi romanii“.

  AGENDĂ ÎNCĂRCATĂ ŞI PESTE PRUT
  Agenda evenimentelor organizate cu aceeaşi ocazie este plină şi în partea dreaptă a Prutului. În perioada 26-31 martie, în principalele oraşe din România, vor avea loc dezbateri, flash mob-uri şi concursuri de artă, depuneri de flori, expoziţii de fotografie, dar şi concursuri de inteligenţă. Acţiunile se vor încheia în ultima zi a lunii martie cu manifestaţii la Biserica „Sfânta Treime“, din Alba Iulia.
  –––––––––––––––––––––––––-

  Teatrul Nottara din Bucuresti prezinta la Chisinau

  doua reprezentatii ale spectacolului
  “Umor, Amor, Fior de dor… in Bucuresti”,
  dupa un scenariu si regie semnate de Diana Lupescu. Atmosfera Bucureştilor de alta data va fi adusa pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău

  sâmbătă, 30 martie, şi duminică, 31 martie, de la ora 20.00.

  Din distributia spectacolului fac parte:
  Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Raluca Gheorghiu, Cristina Păun, Roxana Colceag, Alexandra Timofte, Gabriel Răuţă, Cristian Nicolaie, Vlad Gălăţianu, Alexandru Mike Gheorghiu, Ionuț Anghel

  Spectacolul reprezintă mici fresce ale Bucureştilor la sfârşit de secol XVIII şi început de secol XIX. Proiecţii cu Bucureştii vechi, muzică, dans, modă şi atmosfera corespunzătoare… Câţiva tineri descoperă, într-o ladă a bunicii, gramofonul, discuri, rochii, pantofi, accesorii, poze, ziare… Intrând în joacă, ei glisează într-o lume în care trăieşte Unionul lui Caragiale şi Cărăbuşul lui Tănase, muzica lui Zavaidoc, Cristian Vasile sau Maria Tănase;
  fac câţiva paşi senzuali de tango, nebunatici de charleston sau frenetici de cancan… Actorii devin personaje dintr-o epocă apusă; fiecare pereche întruchipează o mică poveste. Sunt veseli, dezabuzaţi sau plini de patimă.

  „Ne îmbrăcăm retro, vintage, apreciem bijuterii retro, ne place muzica retro, dar oare cum am putea să simţim retro? Să iubim retro? Cum poate aprecia un messenger-ist aşteptarea unei scrisori, timp în care mintea poate imagina enorme delicii sau suferinţe… Realitatea e atât de pragmatică! Între mâine şi ieri, azi-ul s-a comprimat şi ratăm clipa. Şi totuşi, ce frumos era cândva!” Diana Lupescu

  Spectacolul s-a jucat cu succes şi în Germania şi în Cehia. De asemenea, a făcut parte dintre spectacolele jucate vara trecută, în Centrul Vechi al Capitalei, în cadrul Festivalului Bucureştii lui… Caragiale.

  Turneul face parte din proiectul Teatrul românesc, între Bucureşti şi Chişinău, care are ca obiectiv activarea schimburilor culturale reciproce între Teatrul Nottara şi Teatrul Naţional Mihai Eminescu. Dezvoltarea unor strategii culturale coerente, ca fundament al relaţiei dintre teatrele și artiștii de pe ambele maluri ale Prutului, este vitală pentru păstrarea identităţii naţionale. Sperăm ca împreună şi în paşi mici să (re)construim un colţ de Europă în care specificul naţional să rămână nealterat şi, în acelaşi timp, o Europă în care să nu existe graniţe culturale.

  Cele doua reprezentatii sunt organizate de Teatrul Nottara în parteneriat cu Direcţia Generală Reprezentanțe în Străinătate și Direcția Generală Românii de Pretutindeni din cadrul Institutului Cultural Român.

 4. Un cadou de zile mari
  pentru toata lumea, de ziua istorica la 27 Martie: 1918-2013
  O Aniversare Unionista de 95 de ani !
  ––––––––––––––––––––––-
  cititi publicistica mea aici:

  www cerulalbastru com

  a)
  – Profetii Carpatine Unioniste (1-2-3-4)
  b)
  – Listele Durerii (1-2-3-4-5-6)
  c)
  – Ars Poetica ( 1-2-3-4-5)
  d)
  – Jurmal Unionist Japonez (1-2-3-4)
  –––––––––––––––––-
  Ivu Frâncu

  www cerulalbastru com

 5. De ce scriem in limba romana? – Doamne fereste, eu chiar acum scriu in limba mea MOLDAVA. Asta „smecherii” de pe Dambovita au folosit aparatul represiv al dictaturilor regale, nationaliste, legionare, fasciste si national-comuniste pentru a-si ATRIBUI lor valahilor (romanilor) toata mostenirea culturala si lingvistica dupa 1878, dar pana atunci veacuri la rand cea mai DEZVOLTATA, mai cercetata stiintific si mai folosita era LIMBA MOLDAVA a MOLDOVENILOR. Si, cum scria Cantemir, valahii se foloseau de GRAMATICA si ORTOGRAFIA limbi moldave, care era mai CURATA, dar ANTIPATIA lor fata de moldoveni (de veacuri si acum) nu le permitea sa recunoasca acest lucru. Valahii n-au avut nicio lucrare stiintifica despre tara si limba lor, care sa fie cunoscuta in Europa, asa cum era cunoscuta limba moldava prin „Descrierea Moldovei” editata in latina, rusa si germana cu începere din 1726. Alfabetul latin existase in Moldova dupa 1359 si l-a scos din cancelaria tariii Alexandru-cel-Bun pentru a stavili influenta catolica. L-au repus i circulatie nu in exclusivitate valahii si nu pentru limba romana, ci de aceeași intelectuali moldoveni de la Iasi – pentru limba MOLDOVALAHA a MODOVALAHIEI, asa nume se convenise la unirea din 1859 si asa a fost pana la aducerea pe tronul RO a unui rege austro-ungar, care a calcat in p[picioare toate promisiunile in intelegerile convenite la unirea dintre moldoveni si valahi, rebotezand in stil UMILITOR, INROBITOR dupa cum practica sclaavagista Roma si cum i-a convenit bisericii catolice a papei de la Roma- tara „Moldovalahia” in „Romania” (opusa la Dacia) si limba moldovalaha – in „romana” (adica tot a Romei). Propunerea de a numi noul stat DACIA, sustinuta si de Asociataia studentilor „Dacia” de la Viena, din care făcea parte si Eminescu, a fost respinsa, iar susținătorii săi au fost reprimați (inclusiv Eminescu). Biserica Romei controla intreaga viata politica a Europei a aparitia Statului Moldav in 1359 nu putea fi o excepție, s-a făcut cu voia Romei. Pe de o parte, se teroriile de la est-de Carpati ramasese pustii din cauza invaziei tataro-mongole care a cauzat migratia populatiei autohtone spre sudul si vestul Daciei de alta data ce ajungea pana la Nipru, Pripeati, Visla si munții Metaliferi, iar pe de alta parte dupa retragerea tataro-mongolilor Europa a fost lovita de cea mai groaznica epidemie de ciuma in 1352 si o salvare a fost revenirea celor refugiati in Carpati (Maramures) si din Vestul fostei Dacii inapoi pe teritoriile dintre Carpati-Prut-Nistru-Bug. Atunci au revenit MOLDAVII(moldvenii, care ocupau bazinul raului Vltava, denumit la catolicii Romei in latina, spaniola, portugheza, etc. – raul MOLDAVA, cu cascada MOLDAVA, trecatoarea in muntii metaliferi MOLDAVA, asezarea MOLDAVA in Boemia, Cehia de azi, orasul MOLDAVA-nad-Bodvou in Slovacia de azi etc. Drumul la Est de Carpati l-au aratat cavalerii catolici, care il strabatuse in expeditiile lor spre Ierusalim. Ei „au descalicat” si tot ei au botezat raul Moldova din Carpati dupa numele raului Moldava (Vltava) de unde venisera. „Moldava” e un cuvant al getodacilor LIBERI de Vest, la hotar cu triburile germanice, e compus din MOLD+DAVA. „Dava” e in getodaca „cetate”, „oras”, iat „mold”(mould)la ei,precum si in prezent la anglo-saxoni are o multime de sensuri:1)albie, covata, masuratoare(DEX:moldă), rîu, izvor,matcă; 2)mucegai, colb, sol, humus, țărnă, pămînt; 3) matriță, formă (de turnat),croi,etalon, model (a „modela”, „moda”, „molding” provin de la „mold”, inițial fiind „mo(l)del”, a „mo(l)dela”, „mo(l)da”. „MOLDDAVA”,”MOLDOVA” insemnand si azi la americani si englezi – o tara model,roditoare, straveche, de legenda, de basm, dar care a disparut si nu stie nimeni unde a fost pe pamant,, iar in expresii „a se naste, a fi, a veni, a pleca in/din Moldova” inseamna a pleca intr-un loc fara adresa, a ascunde, a nu divulga locația.” .Deci,faptul ca acest teritoriu s-a numit nu Cumania, ci Moldavie, Moldova se datorează nu unei „cățele” Molda, ci interventiei bisericii catolice, dorintei sale de a se extinde asupra teritoriilor fostului Imperiu Roman de Rasarit, primii domnitori ai Tarii Moldovei fiind catolici.Calugarii ortodoxist, cronicari, au nascocit legenda despre Dragos si cateaua sa Molda pentru a diminua infuenta bisericii catolice, in realitate Dragos si ceata sa puteau fi o iscoada de cavaleri trimisi din partea vreunei manastiri catolice, ca cea din apropiere de localitatea Moldava, la 25 km nord de actualul oras ceh Toplice (Toplița), un stravechi centru al topitorilor de matal si de sticla cu mostre, modele, matrice, forme etalon – „molde”, geții fiind cei mai iscusiți meșteri la topitul metalelor si tribul, neamul „moldavilor” probabil la fel.

 6. Politicenii îs în război…
  Pentru ei suntem gunoi.
  Dar ce putem să facem noi?
  Câte-un picor în fund la toţi
  Să scăpăm ţara de hoţi
  Şi de falşii patrioţi.
  Care este acum ieşirea?
  Să fim sănătoşi cu firea
  Şi să-nfăptuim UNIREA…

 7. S -o sclintit rău la cap moşul.Ap- la viitoarele aşegeri o să concureze cu dna vitalea – 0,5 procenturi

  Surse sigure din PCRM ne-au informat că azi a avut loc o ședință închisă a fruntașilor PCRM unde s-a discutat situația creată în legătură cu criza politică din țară.

  Spre surprinderea tuturor, liderul PCRM, V. Voronin, a făcut o declarație șocantă. Experiența de două decenii și ceva ne dovedește că statalitatea și independența R. Moldova sunt niște ficțiuni, a spus Voronin. Faptul că R. Moldova nu iese bine dintr-o criză și intră în alta, iar corupția, în loc să fie eradicată, înflorește, e o dovadă că R. Moldova nu se poate afirma ca stat independent. Potrivit lui, vectorul rusesc nu este o soluție, ținând cont de faptul că în Rusia s-a instalat un regim antidemocratic și dictatorial, din care cauză trebuie să căutăm alte soluții. Trebuie să avem curajul politic, a accentuat liderul PCRM, să recunoaștem că doar o orientare consecventă spre România va constitui o garanție a prosperării cetățenilor din R. Moldova, indiferent de naționalitate. Dacă nu e posibilă o unire în stil clasic, ca pe 27 martie 1918, trebuie să găsim o altă modalitate, un lucru însă e clar: moldovenii au șansa păstrării identității lor naționale și a unui trai decent numai împreună cu România, a mai adăugat Voronin.

  Potrivit sursei citate, participanții la ședință au decis ca acest subiect să fie discutat la plenara lărgită a PCRM care va avea loc pe 1 aprilie a.c.

 8. Scris de vichea la 26 martie 2013
  RADULE, Am scris mai demult o epigramă, hai să v-o povestesc: Cum să-i aresteze Serafim pe Urecheanu, Vlad pe Filat, Marian – pe Lupu. Vlad – pe Plahatniuc? Cam aşa ceva. Ei spune, cum? Şi CINE să îi aresteze? Ketraru? Pîntea? UIte ce am citit acum vreo 10 ani îndărăt: Aşa-I (ne)OMUL de cînd îi el…Uite ce scrie o gazetă rusască de mai demult, de prin 2002 “Vestnic”, nr.2: Proveli obisk na dache Jukova v poeolke Rubleovo pod Moskvoi. V 51 sunduke I chemodane, na stenah I na polu obnarujili svishe 9 tiseach metrov dorogig tkanei, 323 sobolih, lisiih, kotikovih, karakulevih shkuri, 44 kovra iz dvortsov Germanii, 55 tsennih kratin klassicheskoi jivopisi…”Jokov ii skrie lui Jdanov:”Ia priznaiu sebea ocheni vinovatim v tom chto ne sdal vseo eto nenujnoe mne barahlo…Ia daiu krepkuiu kleatvu bolshevika-ne dopuskai pododbnih oshibok I glupostei…..” Vedeţi cum e viaţa-neOMULcînd îi ajunge focul la fund TOTUL pe lumea asta e BARAHLO. Fiindcă noi abia cînd simţim ştreangul la ceafă apreciem tot barahloul vieţii…Acum referitor la zubcoii-filaţii-ghimpii-lupii şi alţi cîini, fiţi atenţi: DEMOLIBERALI, dacă ar fi sp avem un procuror portughez sau tunisian, sau nepalez, – apoi ei at spune exacr ca JUKOV, s-ar căi exact ca Jukov Gheorghii, mareŞAL, şal MARE! Poate careva dinvoi are acces la aceşti criminali de stat, enumeraţi, la alţii, cu castele a la Ziarul-De-Gardă, – daţi-le lista lui Jukov…

 9. Da noi proştii credeam, că dacă PRICURORUL (pri-cur-orul) ţine în taină o crimă, el devine automat COpărtaş şi deci criminal şi face ceva puşcărie; ei bine, amendă , dar nu, citez: “Zubco a fost amendat cu 6 mii de lei de către CNA: Valeriu Zubco a primit o amendă de 6 mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese în cazul incidentului din Pădurea Domnească. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 26 martie, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție” (Unim. 26-03-13), ci – cîteva sute de mii de dolari, adică – să achite pensile tuturor moldovenilor penru 2-3 luni. Dar ştiţi de ce nu a fost să fie? Ştiţi de ce Voronea nu l-a pus la dubă pe Filat, cînd era lu putare, deşi spunea clar că e bandit-contrabandist? Fiindcă amu, de vreo 3 ani, s-ar fi aflat în aceeaşi puşcărie şi Voronin, poate chiar în aceeaşi cameră, şi filat, fiind mai tînăr şi mai voinic ar fi gîtuit o rablă de general…Zobcoiul? El încă o să mai fie pricuror! Şi nu zăbavă, să mai trecă puţin huiala…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *