Unionistii, asa cum spuneati, va impiedica sa semnati Acordul de asociere cu UE sau lacomia voastra?

Eu m-am aflat doua luni si jumatate in Germania, unde mi-am indeplinit rolul de bunica intr-o perioada pe care, in plan politic, am crezut-o „sezon mort“. Cind colo – s-a incins o palalaie mare in R.Moldova.

Am urmarit evenimentele la calculator si, mai ales, noptile. Am scris sau reprodus pe blogul meu mai multe articole. Am acordat mai multe interviuri, publicate in spatiul virtual, pe portaluri romanesti din SUA, Romania, preluate si de alte media.

IMG_3730Comemorare_anexarea_Basarabiei_111Ghimpu487x292_aie4Am dat si doua declaratii in numele PNL, avind niste aprecieri, sugestii si recomandari asemanatoare celor emise de Presedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, esenta fiind necesitatea unei AIE-3, fara comunisti, deoarece acestia nu sunt o alternativa. Stie lumea de pe la noi cit am luptat mereu contra lor si in Parlament, si din afara. Apropo de Timofti, cam tirziu a aparut, probabil ca are grija aparatul sau „vigilent” sa nu iasa mai devreme, eu le sugerez un lucru simplu de inteles: Presedintele are pirghii puternice – el trebuie – dincolo de Consiliul Superior de Securitate, comandant-sef al Armatei nationale – SA DEA MESAJE PRIN CARE SA II PUNA IN SITUATII JENANTE PE GUVERNANTI; CA EI SA FIE OBLIGATI SA RASPUNDA INTELIGENT SI POLITIC NEDESCALIFICANT PENTRU EI IN FATA ALEGATORILOR SAU SA SE FACA DE RIS SI SA PLATEASCA IN ALEGERI. Sigur, repet, asata daca Timofti nu e controlat total de vreun ex-ministru acum verde al justitiei… 

Pe zi ce trece, ma ingrozesc tot mai mult de faptul cum, totusi, Rusia reuseste sa isi scoata planurile la bun sfirsit.

Fiind si in 1998-2001 in Parlament, am trecut prin procesul consternant de debarcare a ADR, care, ca sa vezi, “nu avea miini curate”. Au venit comunistii pe zece ani, cu “miini curate”. I-am vazut…

Incepind cu 2009 am criticat, in special, componenta PLDM a AIE, pentru ca liderul pretins liberal-democrat (care nici tu liberal, nici tu democrat nu e, ci e un infatuat peste masura – stiati proverbul „prostului nu ii e destul daca nu e si fudul”), a avut un comportament cu PNL condamnabil, recunoscut chiar si de sfetnicii lui, care i-au recomandat sa isi ceara scuze. Da de unde! Cu un Lucisnchi si o Moscova rosie in spate el se simte mare si tare.

Acum, toti, de fapt, vorbesc de AIE asa cum vorbesc eu din 2009, cind ma faceau albie de porci, dar astazi au bagat nasul in … Nu precizam, ca sunteti priceputi.

Am avut multe apeluri in aceasta perioada in Germania, ca am fost si pe roaming, dupa care am primit si mesaje prin e-mail, continind intrebarea unde e PNL, de ce tace si ce face Pavlicenco. Intrebarea mea, pe care nu le-am pus-o, dar o pun aici, este – da` ce s-o fi intimplat ca e nevoie de PNL? Noi, oare, nu ne-am facut datoria sfinta anul trecut fata de neamul romanesc, oprimat pina azi, de doua sute de ani, – perioada tragica de ocupatie ruso-sovietica, marcata in anul 2012 doar de noi, unionistii, in „aplauzele impietrite” ale fortelor agresive si violente antiromanesti, adica prorusesti, trase de sfori de cei din AIE si din PCRM, impreuna cu cei ce i-au parasit tot din calcul de troaca verde?

Va amintiti, desigur, la cita ostracizare au fost supuse Consiliul Unirii si actiunile unioniste, incit liderii businesunionisti, “pe alocuri” de prin Parlament, faceau spune la gura ca actiunile noastre vor periclita semnarea, in toamna, la Vilnius, a Acordului R.Moldova de asociere la UE.

SI-ACUM, DUPA CE UNIONISTII TAC SI VA LASA SA VA CONSUMATI TOATA CAPACITATEA DE DISTRUGERE RECIPROCA, VA INTREB – UNIONISTII VA IMPIEDICA SA SEMNATI ACORDUL DE ASOCIERE CU UE ORI VOI INSIVA V-ATI FACUT DE TOT RAHATUL, CERTINDU-VA CA LA USA CORTULUI, UNUL MAI MURDAR CA ALTUL, UNUL MAI TILHAR SI MAI SANTAJABIL CA ALTUL, UNUL MAI BOGAT CA ALTUL SI CU FRICA ETERNA SA NU FIE CELALALT CU MAI MULTI BANI CA SA CISTIGE UN NUMAR MAI MARE DE MANDATE IN VIITORUL PARLAMENT?

Ascult atitea emisiuni, dezbateri, se da fiecare cu opinia – care, de fapt, sunt poziti exprimate metodic de PNL, de colegii mei si de mine in acesti ani, incepind cu 2006, continuind cu acea campanie anticoruptie din 2009, cind PNL a mers pe listele MAE – “Saracia e din cauza coruptiei” (ne spun azi comunistii), “statul nu e functional”, “institutiile statului nu se fac simtite”, “cauza principala a esecului RM este santajabilitatea liderilor, cu trecutul lor KGB-ist, deci – datori rusilor”, “toti fura, pentru ca nu cred in acest stat” etc. etc.

Apoi, ne vin cu propuneri sa unificam Dreapta unionista, pe care eu, una, nu o vad.  Care forte sunt romanesti si unioniste? PL, care pune Unirea in sicriu si devine periodic unionist, cind e bija?, luptind, de fapt, contra unionistilor? Care alte partide vizibile se pot unifica in Dreapta romaneasca? PPCD, care e mai statalist decit comunistii si peledemistii? Alte partide, mindre nevoie mare, cu un deputat fost verde – calitate ce trece repede? Altele care nu se vad si nu se aud? Cine mai poate scoate acum oameni in strada daca nu doar PNL, ca partid, cu ONG-urile componente ale Consiliului Unirii, fapt demonstrat anul trecut, si PCRM, care a furat atita ca poate face si revolutie, daca o vrea Moscova… Asta desi comunistii erau contra revolutiilor color…

Noi, unionistii, PNL, nu ne-am aruncat la gitul hoitului inca viu, pe nume AIE, ca sa dansam tananica de bucurie ca va cadea, pentru ca nu ne sunt o alternativa comunistii.  Asta trebuie vazut si apreciat macar in forul interior al putinilor oameni cinstiti. Dar nici nu putem sa nu vedem cum s-a prabusit aroganta celor care credeau ca, ajungind necinstit in Parlament, – unii cu orezul filatului, altii – ascunsi in spatele nepotului sau cu oligarhul in spate, asa vor si ramine pe veci, luptind ilegal contra celor ce au luptat mai mult ca ei ca sa ii darime pe comunisti.

Noi mai asteptam sa se evite revenirea comunistilor la putere. In caz contrar, asa si le vom spune oamenilor – nu exista nicio diferenta intre comunisti si cei care se pretind democrati, dar care sunt niste hoti ordinari – de bunuri, de stat, de viitor. Unde va e statalitatea, am auzit de la Dodon ca si pe asta o distrugeti. Deci, ca sa inteleg – o distrugeti voi sau tot noi, unionistii?

Eu mai am intrebari si voi reveni.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Doamna Vitalia, e clar ca PNL a avut o pozitie constructiva si critica fata de lucrurile din Alianta,iar uneori ia impunea o componenta sa ia aceleasi pozirii.Chestia e de natiura ca nu vor sa recunoasca ca au gresit. N-au demnitatea de barbati sa recunoasca. Imi aduc aminte de discutiile cu liderii din PL inainte de alegeri,cum au ramas surprinsi ca PNL nu cerea locuri pe lista.PNL permanent a dorit ca dreapta nationala sa nu se micsoreze,ci dimpotriva sa creasca,avand atunci un Presedinte a tarii si a Parlamentului un liberal.Ei n au dorit,sau crezut permanenti la putere.Acum liberalii ne vor santaja din nou cu comunistii,cum sa intamplat la municipiu.In cazul alegirilor anticipate PNL trebue sa miarga de unul singur.

 2. Politicenii îs în război…
  Pentru ei suntem gunoi.
  Dar ce putem să facem noi?
  Câte-un picor în fund la toţi
  Să scăpăm ţara de hoţi
  Şi de falşii patrioţi.
  Care este acum ieşirea?
  Să fim sănătoşi cu firea
  Şi să-nfăptuim UNIREA…

  CE TIMPURI…

 3. pe zi ce tece e tot mai clar ca cele doua state trebuiesc adminstrate in comun, adica unire ! Si sa nu creada cineva ca dupa unire problemele se rezolva de la sine, nu si atunci trebuie sa muncim sa rezolvam probleme !

 4. De pe „cuptieoriul lejancă” german e confortabil să te dai cu părerea 🙂 ! Se creeează impresia că vă place să vorbiți cu „pereții” 🙂 !
  Sunteți total rupți de realitate, de realitatea ECOOMICĂ !
  Vai de viziunile Dvs „globale” !

 5. Daca vor fii alegeri anticipate PCRM nu va lua mai mult de 40% pentru ca noi moldoveni romani adevarati nu vom ramane acasa. TREBUIE UNIRE CU ROMANIA.

 6. Putere de spirit si perseverenta doamna Vitalia,nu acordati atentie la veninul aruncat asupra Dumneavoastra de catre rauvoitorii unionizmului.Un proverb oriental zice,,Sacalii urla,caravana trece,,.Va felicit cu revenirea primaverii si evident a bunelor si noilor sperante.

 7. Am cunoscut în viaţă TREI români (apropo, după judecata Dvs, moldovenii sînt boi de cînd sînt ei; tot nu v-a plăcut Mioriţa, în care marele adevăr s-a făcut văzut; da, sînt cîinoşi aceşti români-ţiganizaţi totalmente, ei ne urăsc de moarte, iar doamna Vitalia îi tot dă cu unionizmel, – prostii, doamnă unrirea nu va avea loc nicodată, fiindcă trebuie să ştiţi, – ne vom bate cu ei pe viaţă şi pe moarte, fiindcă ei sînt porcoşi şi or să încerce să ne CIOPLEASCĂ, să ocupe toate posturile noastre, chiar şi pe cele de deputaţi, la care rîvniţi de asudaţi), zic TREI: unul e un fel de poetaş, cam ca grişa vieru pe care-l idolatrizaţi, – şi-I zice Nicolae (corect moldoveneşte e Neculai) Ioana (ioana, să nu citiţi Loana, aşa ni-i alfabetul, nu am putut născoci încă o literă); al doilea e unul Mihai (corect e Mihail, cum îşi zicea Sadoveanu, Viorel Mihail şi celebrul Arhanghel) Vicol, o haimana cu un cojocel zdrenţăros, umbla lela prin Chişinău; şi al treilea – unul Mihai (corect Mihail) Cotinghiu, poreclit Ţîcnea, cred că vă daţi sama de ce. Zic pe aceşti trei i-am ajutat la vremea mea, dar ei s-au dovedit a fi porci; vorba ceea ca femeia. Zic, aceşti trei m-au convins că toţi românii ţiganizaţi sînt la fel. M-am convins şi în călătoriile mele prin mai toată ţara – de la Galaţi la Botoşani (corect Botuşăni sau Botuşante), de la Nicolina la Klujna Poca. Am fost şi la o nuntă în satul Scrioastea, judeţul Teleorman. Am trasb la nişte cunoscuţi. După cîteva duzine de “mînca-ţi-aş ochii”, “mînca-mi-ai p…a”, in sens de penis şi tot aşa (chestiile estea în România se rostesc în prezenţa copiilor), întreb pe uncheş – da ţigani aveţi în sat? O, no, zice, nu este ţigani, o fo” unul,da era leneş şi l-a alungat satul…La nuntă – mizicanţii-ţigani de şatră şi la chip şi la privire au cîntat numai cîntece: cuvinte româneşti pe melodii indiene. He-tu-va-n mamă…Sper că nu o să-mi cenzuraţi mesajul, că nu sînteţi lit sovietic. Mai ales că am scris un adevăr, chiar dacă e trist.

 8. Pt HANS

  In Germania, in apartamentul inchiriat cu plata lunara de fiica si ginerele meu nu este lejanca. In al doilea rind, fiica mea este violonista, liber profesionist si lucreaza de la 13.00-14.00 in jos si vine acasa mai tirziu, ca preda vioara dupa orele de baza la liceee. In acest sens, sa stai, la virsta de 59 de ani cu un copil de numai doi ani nu e asta pe lejanca nici la figurat.

 9. Ce nenorocire – încă un Grişa Vieru, BLOGist…- brrrrrrrr!
  Grigore Vieru :alo, Șăfu’?! da’, eu încă-s șăf…

 10. Stimată Doamnă Vitalia Pavlicenco,
  În toate comentariile mele stângace și, uneori, „nepotrivite” nu am urmărit să Vă insult, calomniez sau să Vă lezez demnitatea umană.
  Am încercat să Vă sugerez că guvernanții și poporul există în lumi paralele, care nu se intersectează – nici la Chișinău, nici la București, nici la Moscova și nici la Washington.
  Oligarhia conduce lumea și hotărăște destinele țărilor și popoarelor.
  Naivitatea unioniștilor, printre care sunt spiritual și eu, este proverbială !

 11. Doamna Vitalia Pavlicenco! Am impresia,poate si eronata,ca dumneavostra faceti politica „cu poalele ridicate”.Ma scuzati,dar dupa cum eu cred,a face politica unei tari nu este la fel cu aceea ce faceti dv.Mai mult,mi se pare,prin actiunile dv. ideea de unire a teritoriilor ocupate vremelnic,isi pierde din esenta.O fi rai cei pe care-i mentionati,altii insa nu au mai ramas,dar uitati-va in „ograda” dv.,in care aveti fosti activisti comunisti si comsomoloisti si in care increderea tinde spre zero! Solutia? Ele sunt mai multe,dar la momentul actual este normal sa asteptam,fie demisia Guvernului si parlamentarilor,fie formarea unei noi majoritati parlamentare si formarea unui nou guvern,care de data aceasta o sa rezolve problemele stringente ale cetatenilor,ale statului R.Moldova,acumulate pe parcursul anilor de catre toate guvernele „comuniste” in esenta,indiferent cà s-au numit ADR,PCRM,AIE-I,AIE-2,etc.Iar ce priveste unirea,relatiile cu R.Moldova,privind problema aderarii la spatiul Shenghen,informati-va la acest capitol ce spune ministrul de externe al Romaniei,T.Corlatean si-o sa va fie clar ce ne asteapta in viitorul apropiat. A visa este bine,dar viata reala este cu totul alta. O zi buna! Ileana.

 12. Pentru moldovenistii statalisti inversunati o veste trista. Dupa ce aflasem ca Republica Moldova ocupa locul unu in lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, locul unu in Europa la numarul de bolnavi de tuberculoza, locul unu in Europa la cele mai mici salarii si pensii, locul unu in Europa la cel mai mic produs national brut pe cap de locuitor, deci cel mai calic stat de pe continent. Iata mai nou o confirmare a ceea ce eu observasem deja, privind spre trecerile de frontiera modovenesti si anume ca masini cu numar strain intra in Republica Moldova cam doua pe saptamana, evidente care erau insa combatute cu furie de catre vajnicii moldovenisti, iata apare o noua stire. Apropo de sloganul conform caruia romanii vin puhoi in fosta gubernie ruseasca si abia asteapta sa navaleasca pentru a cotropi “tarisoara” bietilor moldov…eni, o autoritate in domeniu, “Lonely Planet” a publicat recent o lista a tarilor cel mai putin vizitate de pe glob. Pe primul loc s-a clasat un stat despre care n-ati prea auzit multe: Bhutan. Cam ce stiti despre Bhutan? Mai numic… Ei dar pe locul doi se afla o tara din Europa, Europa Centrala chiar. Cin’ sa fie? Cin’ sa fie? Ei bine da, Republica Moldova. Ca sa vezi… Stiti cum se spune: Tot calicu’ moldovenist ii si fudul caci… calicu’ pana nu-i fudul nu-i prost destul… si tot asa cu moldovenistii. Deci cum e cu prostia endemica invocata de catre Ion Sturza?
  Era sa uit insa un lucru foarte important. In Bhutan, regat budist fantoma, ce nu are armata, nu are cai ferate si nici industrie si care, intamplator, nu are nici relatii diplomatice cu vecinii, accesul turistilor straini a fost multa vreme interzis iar acum este foarte strict controlat. Deci in asemenea conditii, cine se afla de fapt pe ultimul loc? Tineti-o tot asa baieti cu propaganda voastra!

 13. Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă în ţara asta… Nu mai ştii la ce să te aştepţi, în cine să crezi… I-am votat, am sperat că-şi vor onora promisiunile… Se ceartă ca racul, broasca şi ştiuca, se calomniază unii pe alţii, trădează speranţele unui popor…
  Ce ne aşteaptă în viitor??? Va pleca peste hotare şi mai multă lume disperată, dezamăgită…
  Scria Adrian Păunescu:
  „…Cine iese ultimul din ţară
  E rugat să stingă şi lumina…”
  Trist de tot… Şi mare ruşine, mai ales cănd ne gîndim la ” locurile de frunte”, despre care a
  scris mai sus ROMÂNUL…

 14. Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă în ţara asta… Nu mai ştii la ce să te aştepţi, în cine să crezi… I-am votat, am sperat că-şi vor onora promisiunile… Se ceartă ca racul, broasca şi ştiuca, se calomniază unii pe alţii, trădează speranţele unui popor…
  Ce ne aşteaptă în viitor??? Va pleca peste hotare şi mai multă lume disperată, dezamăgită…
  Scria Adrian Păunescu:
  „…Cine iese ultimul din ţară
  E rugat să stingă şi lumina…”
  Trist de tot… Şi mare ruşine, mai ales cănd ne gîndim la ” locurile de frunte”, despre care a
  scris mai sus ROMÂNUL…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *