Marius Dorin Lulea: „Premierul Vlad Filat s-a împuşcat singur”

marius-lulea-87x87
Autorul acestui articol e de peste Prut, dar scrie de parca suntem deja reuniti cu Romania. Este o persoana convinsa ferm ca Unirea va avea loc intr-un viitor deloc indepartat. Blogul sau pe voxpublika este foarte citit. A fost, la fel ca multi altii, foarte activ in cadrul Actiunii-2012 in anul trecut, cind au avut loc numeroase actiuni unioniste, noi cooperind pentru organizarea si desfasurarea lor. Vitalia Pavlicenco
Premierul Vlad Filat s-a împuscat. În mod normal, nu trebuie să adaug şi cuvântul “singur”, dar am vrut filat-mafiasă subliniez cine este vinovatul.

Decizia lui Vlad Filat de a blufa pe scena politică din Republica Moldova este spre deliciul opoziţiei, respectiv al comuniştilor lui Voronin, un mare eşec pentru ţară.

Filat a pus mâna pe o puşcă, dar nu a văzut că a ţinut-o invers. Decizia de a ataca PD-ul din cauza lui Plahotniuc a fost una sinucigaşă. În afara ideii de a crea o nouă alianţă cu comuniştii, nu văd cum acest lucru ar fi putut avea o finalitate pozitivă pentru alianţa actuală.

De parcă Republica Moldova nu mai avea alte treburi de făcut – iată că, peste greutăţile curente, a venit şi criza politică internă. Dacă nu ştiţi ce înseamnă acest lucru, vă spun eu: încrederea pe plan extern a dispărut şi acest lucru va avea grave consecinţe economice. În acest moment RM se hrănea cu banii străini, pentru a putea rezista cheltuielilor publice, iar acum ne vedem în situaţia în care FMI se mai gândeşte când vine, dacă vine şi cu ce vine.

Binenţeles că lor nu le pasă, deoarece au acum conturile pline şi vor reuşi să reziste eroic vreo patru ani cu banii acumulaţi. Dar ce facem noi, ceilalţi, care abia ne descurcăm de pe o zi pe alta?

Vlad Filat a deschis o cutie a Pandorei care acum nu mai poate fi închisă.

În mod normal, PD-ul ar trebui să fie solidar cu Plahotniuc, mai ales că acesta din urmă este cel care a adus partidul la atare nivel. Demiterea acestuia, deşi simbolică datorită rolului formal pe care liderul PD îl juca, nu poate duce decât la o mutare de atac. Dacă Vlad Filat a vrut să facă o mutare de şah, acum, în mâna PD-ului lui Plahotniuc şi Lupu, stă o mutare care îi poate da mat lui Vlad Filat cu scoaterea acestuia de pe scena politică. Un partid serios ar fi ieşit din alianţă după un asemenea atac şi nu ar fi revenit decât dacă ar fi fost numit un alt prim-ministru.

Dacă alianţa nu mai este, atunci prim-ministrul trebuie să plece, deoarece nu mai are susţinere. O nouă alianţă este posibilă tot pe o direcţie europeană, dar noul premier trebuie să vină cu o propunere guvernamentală, care să mulţumească pe toată lumea.  Vlad Filat nu mai poate fi acea soluţie, deoarece el este cel care a declanşat criza.

Alianţa nu mai este, iar în aceste zile fiecare îşi acoperă urmele atât cât poate. Sunt ferm convins că, dacă luaţi în vizor activitatea miniştrilor din această perioadă, o să vedeţi că sunt preocupaţi să facă cât mai multe plăţi şi să semneze cât mai multe contracte în favoarea propriilor acoliţi. Binenţeles că aceste contracte vor avea clauze de reziliere total nefavorabile Republicii Moldova. În această perioadă rolul serviciilor de informaţii ar trebui să fie decisiv, deoarece lipsa intervenţiei poate duce automat la o politică în detrimentul statului moldovean.

Nu mai am nici un dubiu că guvernul condus de Vlad Filat nu va mai continua şi că se vor găsi alte soluţii de colaborare, dar tot între actualii parteneri.

Divergenţele dintre cei doi sunt vechi. Liderul PD a început încă de anul trecut o campanie care viza înlocuirea lui Vlad Filat de la conducerea ţării. Aceste lucruri erau evidente prin mişcările pe plan extern pe care Plahotniuc le făcea.  El a avut întrevederi inclusiv în România, unde premierul român recomanda în Republica Moldova un guvern socialist.  Au urmat apoi vizitele în Europa, în Americă şi toate pentru consolidarea imaginii partidului şi probabil pentru a testa opinia politică internaţională.

Deschiderea conflictului era iminentă, deoarece cei doi dispun de cele două centre de putere ce vor constitui viitoarea bază politică din RM. Vlad Filat şi-a sacrificat funcţia pe frontul dintre cele două partide, dar rămâne de văzut dacă glontele a fost mortal.

Ce este sigur: pentru românii basarabeni nu va fi mai bine, deoarece nici o criză politică nu poate duce la ceva bun. Strângeţi bani la puşculiţă, deoarece peste criza politică vine, de la anul viitor,  o altă mare problemă: trebuie să începem să returnăm din banii împrumutaţi şi nu prea avem de unde.

Nu m-ar mira, pe de altă parte, ca de acum vistieria să fie goală, perspectivele de viitor – extrem de sumbre, iar Vlad Filat să părăsească în mod conştient conducerea într-un moment de vârf special, pentru a acuza următoarea guvernare de incompetenţă.  Momentul ar putea fi foarte bine ales, deoarece de aici încolo, în sus, nu se mai putea merge, iar Filat poate nu a vrut să rişte o imagine proastă (pe termen scurt ea va fi proastă, dar având în vedere că lucrurile se vor înrăutăţi din cauza situaţiei dezastruoase a finanţelor publice, Era Filat va fi ţinută minte ca o eră de reper, de bunăstare şi libertăţi).

http://vox.publika.md/media/politica/premierul-vlad-filat-s-a-impuscat-singur-434981.html

Loading Facebook Comments ...

34 Comments

Add a Comment
 1. Politicenii îs în război…
  Pentru ei suntem gunoi.
  Dar ce putem să facem noi?
  Câte-un picor în fund la toţi
  Să scăpăm ţara de hoţi
  Şi de falşii patrioţi.
  Care este acum ieşirea?
  Să fim sănătoşi cu firea
  Şi să-nfăptuim UNIREA…

 2. da e corect, unirea pluteste in aer !

 3. Oare Pavlicenco a intrat in criza
  Ca si toata lumea?! De idei?
  Sau P-Ulinici nu-i plateste antrepriza
  -Fara plata numai copi-paste poti sa ei…

 4. Neghobii mai mari ca la acest Liulea n-a mai vazut. Nu e vorba de Filat, dar de guvernul socialist pentru care cica pleda Ponta. Premierul roman a vorbit la o adica, daca ar fi în R-M- o stanga social-democrata proeuropeana, n-ar fi rau sa fie la guvernare, zicea el. Guvern socialist la Chisinau poate fi doar PCRM/PD si schimbarea vectorului spre Rusia. Iat guvern „tot pe o drectie europeana” fara Filat e un adevarat delir. PLDN are 32 de mandate, iar celelate 2 partide Pd si PL nu aduna impreuna nici cat are PLDM? Esti serios omule, ori spui bancuri, atunci când să râdem?

 5. p-tu Legendarus

  Ar fi bine sa scrieti ce asteptati de la D-na Pavlicenco si nicidecum sa nu insinuati inexactitati. Imaginatia DVS nu are margini, insa va puteti imagina situatia, in care DVS ati fi blamat pe „dibuite”.
  Oricui nu-i face fata atare abordare.
  D-na Pavlicenco poate posta pe blogul Domniei sale tot ce crede ca este interesant ca si opinie sau careva informatie preluata din alte surse.
  Fiecare poate comenta opinia autorului, fara a trece la atacarea celui de a postat ceva pe blogul sau.
  Aveti un Nick frumos, nu merita sa-l acoperiti cu gunoi……
  Sper sa nu va suparati pentru opinia mea la postarea respectiva a DVS.

 6. Doamnă Can, dacă şefa Dvs loveşte în doar o componentă a odioasei AIE, e clar şi pentru proşti ca GHimpu, că Doamna de prăpădeşte de dragul celorlalţi DOI COMPONENŢI – Ghimpu şi Lupu(pahantiuc), prin urmare şi pentru ghimpi e clar că ceva nu e clar. Că Doamna poete posta orice pe blogul D-ei e corect numai pînă la un timp, – ea nu scrie pentru EA, ea scrie pentru legendaRUŞI, Viorici, nu-i aşa? Şi dacă e Doamnă cu adevărat, ar putea să o intereseze CUM SE PRIVEŞTE de la o parte. Să ÎNTREŢII un partid cu doar banii soţului-profesor, pînă şi ghimpii înţeleg că e cu neputinţă. Nu zic, poate D-ei are nişte moşteniri enorme…Chiar dacă posezi un blog, acul în sac nu-l poţi ascunde.

 7. Doamnă Can, se vorbeşte că P. este susţinută material de către acel pe care l-a descompirat Filat. D-ei nu doreşte să infirme asest lucru. Adică, ea susţine mafia şi criminalitatea. Cu o aşa atitudine unirea este imposibilă, deşi ea este inevitabilă. Dna Pavlicenco nu e sinceră cînd vorbeşte destre unire. Cum putem noi s-o credem, cînd ea îl apără pe Oligarhul cel Mare?

 8. Doamnă Vitalia o dată în săptămînă, JOIA duă amiază mie îmi vine să cred şi să fiub de acord cu Tot Eu-ul de mai sus: Da, în toate cazurile D-ta şi Partidul pe care-l conduci trebuie să fii cotra TUTUROR. Mai ales că aceşti TOŢI sînt TOŢI HOŢI. Începînd cu bandele sneguriste care au pus laba pe putere, apoi – lucinschi cu bandele lui de ciubuci, apoi Voronea cu bandele lui ovreo-ruso-moldoIVANI şi terminînd cu AIE-iştii; apropo, eu pe Mormoloc-Vodă nu îl pun în calcul, aista-e- o nimicnicie speriată, – APROPO; CE PĂRERE AVEŢI despre acest MÎNCĂU? Şi dacă avem noi nevoie despre o atare instituţie de PREŞedinţială de PREŞi (PREŞ în sens de covoraş pe prag…).

 9. Umor la nivel de ghimpu, Prostul Moldovei, prost emerit; uite, dom-le cine ne-a neCONDUS şi mai continuă:Domnule Țap, am înteles că la cumătrie vi s-a adus o capra (T., 1-03-13). În cazuri de acestea moldovenii DAU LA BOT, tonţilor

 10. Filat a reuşit să ofere PCRM-ului şansa furtunii perfecte (opinie)

  Decizia lui Vlad Filat din 13 februarie de a ieşi din acordul Alianţei pentru Integrare Europeană îl poate lăsa fără funcţia de premier ce va duce în mod inevitabil la scăderea popularităţii sale şi a Partidului Liberal Democrat pe care îl conduce, scrie sociologul Doru Petruţi pe blogul său. Potrivit autorului, decizia din 13 februarie este doar în favoarea Partidului Comuniştilor.

  ”Ca nimeni altul, Filat a reuşit să ofere PCRM-ului şansa furtunii perfecte – votul de marţi din Parlament. Atunci se va vota soarta AIE, a Guvernului, a viitorului său politic şi mare parte din viitorul PLDM”.

  13 FEBRUARIE 2013

  Autorul susţine că ieşirea lui Vlad Filat din 13 februarie va avea un impact extrem de negativ asupra viitorului său politic. ”Reţineţi acest 13 februarie. Ar putea fi începutul sfîrşitului celui mai de succes politician pe care Rep. Moldova a reuşit să îl producă după dominaţia PCRM. Va trage după el un partid ce se dezintegrează ceva mai lent decît PDL-ul din România”, se menţionează în articol.

  În situaţia creată, Doru Petruţi susţine că nu mai poate fi vorba despre un nou guvern condus de Vlad Filat. ”În actualul context politic, cu o prestaţie guvernamentală ce a înecat aşteptările populaţiei precum Titanicul, este un non-sens să propui acelaşi nume de premier într-un ipotetic AIE 3. Plahotniuc a fost coborît din prezidiul Parlamentului în urma avalanşei declanşate de Premier şi a aterizat în Parlament. Dar Premierul unde să aterizeze!? În vreun post de viitor ministru!? Pe strada Bucureşti, la preşedinţia PLDM!?”

  În acelaşi context, sociologul menţionează că statistica internaţională arată că premierii demişi, practic nu mai reuşesc să revină în marea politică, sugerând că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Vlad Filat. ”Premierul Boc a ajuns Primar de Cluj, iar Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a devenit Preşedintele unui partid marginal, Forţa Civică, ce a obţinut 1 mandat de senator şi 3 mandate de deputat în Parlamentul României. La vremea lui, fiecare Premier s-a crezut un rege. După ce jocul de şah se termină, regele şi pionii cad în aceeaşi cutie!”, se menţionează la sfârşitul articolului

  Timpul.md

 11. Filat a reuşit să ofere PCRM-ului şansa furtunii perfecte (opinie)

  Decizia lui Vlad Filat din 13 februarie de a ieşi din acordul Alianţei pentru Integrare Europeană îl poate lăsa fără funcţia de premier ce va duce în mod inevitabil la scăderea popularităţii sale şi a Partidului Liberal Democrat pe care îl conduce, scrie sociologul Doru Petruţi pe blogul său. Potrivit autorului, decizia din 13 februarie este doar în favoarea Partidului Comuniştilor.

  ”Ca nimeni altul, Filat a reuşit să ofere PCRM-ului şansa furtunii perfecte – votul de marţi din Parlament. Atunci se va vota soarta AIE, a Guvernului, a viitorului său politic şi mare parte din viitorul PLDM”.
  13 FEBRUARIE 2013
  Autorul susţine că ieşirea lui Vlad Filat din 13 februarie va avea un impact extrem de negativ asupra viitorului său politic. ”Reţineţi acest 13 februarie. Ar putea fi începutul sfîrşitului celui mai de succes politician pe care Rep. Moldova a reuşit să îl producă după dominaţia PCRM. Va trage după el un partid ce se dezintegrează ceva mai lent decît PDL-ul din România”, se menţionează în articol.

  În situaţia creată, Doru Petruţi susţine că nu mai poate fi vorba despre un nou guvern condus de Vlad Filat. ”În actualul context politic, cu o prestaţie guvernamentală ce a înecat aşteptările populaţiei precum Titanicul, este un non-sens să propui acelaşi nume de premier într-un ipotetic AIE 3. Plahotniuc a fost coborît din prezidiul Parlamentului în urma avalanşei declanşate de Premier şi a aterizat în Parlament. Dar Premierul unde să aterizeze!? În vreun post de viitor ministru!? Pe strada Bucureşti, la preşedinţia PLDM!?”

  În acelaşi context, sociologul menţionează că statistica internaţională arată că premierii demişi, practic nu mai reuşesc să revină în marea politică, sugerând că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Vlad Filat. ”Premierul Boc a ajuns Primar de Cluj, iar Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a devenit Preşedintele unui partid marginal, Forţa Civică, ce a obţinut 1 mandat de senator şi 3 mandate de deputat în Parlamentul României. La vremea lui, fiecare Premier s-a crezut un rege. După ce jocul de şah se termină, regele şi pionii cad în aceeaşi cutie!”, se menţionează la sfârşitul articolului

  Timpul.md

 12. Grigore Vieru
  Guvernul Filat trebuie să demisioneze singur

  La începutul acestei săptămîni deputatul neafiliat Mihai Godea, a anuțat în cadrul unui briefing intenția de pornire a procedurii de demitere a Cabinetului de Miniștri. Motivul lui Godea sînt evenimentele politice din ultimele două săptămîni, iar partidul pe care îl conduce (PAD) vrea să facă lumină, și să vadă cine se află la putere, la guvernare și în opoziție. Totodată, liderul PAD a cerut atunci și reacția PL și PDM, partide care ceruse mai devreme demisia Guvernului. De asemenea, acesta a spus că vrea să vadă și reacția PCRM.

  Reacția comuniștilor nu s-a lăsat așteptată. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost înaintată azi de către deputații PCRM. Motivele invocate de aceștea sînt reale, fapt de care ne-am convins și singuri în ultima perioadă de timp. Mai mulți miniștri sînt bănuiți sau învinuiți penal pe cazuri de corupție, abuz de putere, prejudiciu adus statului, etc. În opinia mea, demiterea Executivului în acest context este justificată și nu mai putem tolera o guvernare ca aceasta. Plus, am văzut rezultatele sondajului efectuat de IMAS la comanda Publika TV, că doar 4 % dintre cetățeni au încredere în Guvern și 55 la sută – NU.

  Filat este împotiva demiterii sale (ceea ce nu este de mirare) și susține că în cazul unor alegeri anticipate, țara va intra pentru o perioadă mai lungă într-o stare de nesiguranță. O fi avînd dreptate, dar anticipatele sînt acum în mîna lui, iar încăpăținarea de a rămîne la cîrma Guvernului, chiar pot genera anticipate.

  Guvernul Filat trebuie să demisioneze nu pentru că așa vrea Godea, Voronin sau Lupu, ci pentru faptul că s-a discreditat. Ce garanție avem în cazul în care i se mai acordă o șansă? Nici una, mai ales, după ce am fost îmbuibați cu atîtea promisiuni deșarte. Demiterea Guvernului în acest caz trebuie să fie de învățătură pentru viitorul Cabinet de Miniștri. De asemenea, țin să menționez că în actualul Executiv sînt și miniștri de treabă și care merită să activeze în continuare.

  Premierul are posibilitatea să demisioneze pînă marți de unul singur, astfel nu va fi înlăturat de PCRM și să revină la dialog cu PL și PDM. Filat trebuie să pună mai presus interesul cetățenilor, dar nu funcția sa.

  Cam asta

 13. Vadim Jora – Mariajul șăfului

  Săptămîna trecută am asistat la o altă epopee, EPOPEEA DESTRĂMĂRII AIE. Pe marginea acestui subiect s-a polemizat mult, au apărut păreri, idei, insinuări, incriminări care s-au soldat cu inițierea procedurii de demitere a Guvernului.

  Toate partidele din Parlament (cu excepția PLDM) vor un nou Guvern, premierul ,însă, se opune cu încăpățînare.

  FILAT NU VA DEMISIONA ! Pentru el poziția impozantă pe care o deține înseamnă TOTUL. Filat a renunțat la familie căsătorindu-se cu DOAMNA GRANDOARE, mariaj care îl costă scump pe actualul nostru prim-ministru și care se îndreaptă inevitabil spre divorț.

  Chiar dacă AIE nu mai există, se merge pe ideea înaintată de Streleț precum că Filat a fost votat de aproximativ 30 % din alegători, iar el nu poate ruina încrederea acordată de electorat. 30 % l-au votat pe Filat, sau PLDM ?

  Campania din 2010 s-a bazat pe cîțiva piloni, FILAT, TĂNASE ,GODEA, VIERU, NAGACEVSCHI, plus o CEATĂ întreagă în spate. Tănase și Godea au părăsit partidul, la fel ca Vieru și Nagacevschi, iar gloata PLDM-ului nu mai este atît de funcțională și eficientă. Despre care 30% se articulează acum?

  Dacă persoana lui Filat are atîta autoritate și este într-atît de impunătoare i-aș propune premierului să meargă în alegeri – candidat independent.

  Republica Moldova se află într-o situație dificilă, de maturitatea politică a liderilor politici depinde reușita de viitor a țării. Filat trebuie să lase din orgoliu, să conlucreze cu celelalte componente AIE și să se renunțe la ideea de a deveni MONARH, ÎMPĂRAT, ȘĂF în țara asta

 14. Groapa lui Filat, sau “calculele făcute acasă nu coincid cu cele din târg”,de Veaceslav Balacci

  Cu două săptămâni în urmă Filat, împreună cu PCRM a (re)început să sape o groapă pentru PL şi PD. Iată că în două sptămâni groapa a ajuns să fie una foarte adâncă. După cum însă observa aseară însuşi premierul într-o emisiune de la unul din posturile TV, „calculele făcute acasă nu coincid cu cele din târg”. La marginea gropii săpate pentru Ghimpu şi Lupu a ajuns însuşi cel cu hârleţul în mână, care se poate pomeni în groapă printr-o singură lovitură a lui Voronin, care până odinioară săpa alături de el.

  Filat a deschis cutia Pandorei ieşind la 13.13 din Acordul AIE şi profanând fosta alianţă de guvernare, care şi aşa era jos de tot, prin voturi comune cu PCRM în Parlament. O fi existat vreo logică în votul comun PLDM-PCRM împotriva lui Plahotniuc. Dar cum poate fi motivat cel în problema Băncii de Economii? Dar recentul vot comun de la Floreşti?

  Nu ştiu dacă şi până unde s-a înţeles Filat să meargă împreună cu Voronin pentru a-şi compromite foştii colegi de alianţă. Este însă evident acum că PCRM joacă tare şi mult mai inteligent decât Filat, Voronin fiind pe punctul de a-i scoate pragmatic pe tuşă pe toţi liderii AIE. Culmea, o face chiar cu mâinile lor, folosindu-se de duşmănia crâncenă dintre ei. Nu ştiu dacă e vorba de o greşeală tactică din partea lui Filat sau de o trădare din partea lui Voronin, însă premierul a devenit paradoxal cel mai vulnerabil din liderii alianţei după ce AIE a intrat în comă.

  Filat se pare că a înţeles prea târziu că s-a împuşcat în picior, fiind acum pus în faţa unei dileme pentru care există doar două soluţii (ambele dramatice): sau demisionează, sau este demis.

  Presiunile pe care încearcă să le pună PLDM pe PD prin mass-media controlată, analiştii, comentatorii şi bloggerii afiliaţi pentru a evita marţi un vot comun PCRM-PD pentru moţiunea de cenzură sunt sterile. Zic asta pentru că aceleaşi instrumente mediatice justificau cu doar zece zile în urmă voturile comune PLDM-PCRM, pentru „interesul cetăţeanului”. Acum, în contextul scandalurilor de corupţie şi trafic de influenţă din Guvern, PD poate justifica prin acelaşi procedeu votul comun cu PCRM pentru demiterea Guvernului care este purtător de imagine negativă pentru un partid care are exponenţi în acest cabinet de miniştri. Nu e greu să demonstrezi că susţinerea unei moţiuni de cenzură împotriva unui Guvern corupt şi încurcat în rele este în „interesul cetăţeanului”. Baţ, capcana deschisă de Filat s-a închis!

  În această situaţie opţiunea care ţine de categoria răului mai mic pentru premier pare a fi prezentarea demisiei, mai ales că asta ar fi în unison cu tonul conciliant pe care l-a adoptat ieri premierul, atunci când a înţeles că jocul PCRM e pe bune. Deşi oricum este o înfrângere, astfel Filat poate cel puţin tăia din elanul comuniştilor şi să-şi asigure un dialog constructiv cu foştii colegi de alianţă pentru următoarea perioadă. Or, în condiţiile în care Lupu pare a avea o poziţie intransigentă, celălalt scenariu posibil va duce nu doar la un vot de neîncredere Guvernului, dar şi la o compromitere a oricărui format de discuţii cu foştii colegi de alianţă, implicit la anticipate.

  Respectiv, după cum a observat azi pe blog şi Corneliu Gandrabur, Filat are acum mingea în mână, împreună cu posibilitatea de a-şi asuma greşeala şi de a demisiona până marţi, astfel (re)venind cu o poziţie conciliantă şi de dialog în faţa foştilor parteneri de alianţă. Anticipatele sunt acum la mâna lui Filat, or o altă culminare logică nu o poate avea încăpăţânarea sa de a se ţine de fotoliul de premier. Demisia sa va fi un cadou nu pentru Lupu sau Ghimpu, ci pentru „interesul cetăţeanului” de care până mai ieri vorbea chiar el. Acest interes nicicum nu prevede alegeri anticipate.

  Premierul trebuie să se trezească măcar în al douăsprezecelea ceas şi să nu se lase demis de comunişti, astfel oferindu-i lui Voronin un nou prilej de triumf. Filat are acum şansa să oprească marşul victorios al PCRM, căruia chiar el i-a dat startul la 13.13.

  Din câte se vede însă Filat nu pare să aibă nici măcar proverbiala minte a moldoveanului de pe urmă, punând mai presus fotoliul de premier decât atât de mult ţipatul „interes al cetăţeanului”. Încleştarea de un fotoliu de premier fără susţinere parlamentară în actuala situaţie nu poate genera decât alegeri anticipate, responsabilitatea pentru care chiar nu are cum să fie aruncată de Filat şi PLDM pe umerii foştilor colegi de alianţă sau ai altcuiva.

  P.S. Nu săpa groapa altuia, pentru că s-ar putea să cazi singur în ea. Cuvinte de aur!

 15. Если сравнивать Филата и Плохотнюка, то могу сразу сказать, что мои симпатии на стороне демонизированного олигарха-«кукловода». И вот почему: человек мало говорит (а если говорит, то осмысленно и по делу), dar tacе și face, в отличие от безответственного болтуна и лжеца, самодовольного, зарвавшегося, возомнившего себя гениальным и незаменимым политиком №1, который, кажется, видит свое предназначение только в том, чтобы за наши с вами деньги попутешествовать по миру в качестве туриста и сфотографироваться с мировыми знаменитостями. Еще ни один премьер не вызывал такого отвращения у людей, как этот самодовольный индюк.
  Министры его ни в грош не ставят, ни о чем его не информируют, он никогда не владеет ситуацией, обо всем, что происходит в стране, господин Филат узнает из СМИ.
  Зачем нам такой никчемный премьер-министр? Этот человек не годится для этой роли.
  Кроме того надо учитывать и его личные пожелания – он столько раз грозился покинуть свой пост. Давайте дадим ему эту возможность!
  На посту премьер-министра я хотела бы видеть Плохотнюка, да Плохотнюка! С его деловой хваткой, сдержанностью, если хотите, интеллигентностью. У него слова не расходятся с делом. Именно Плахотнюк может вывести, (если захочет), страну из кризиса.

  P.S. Когда Лондон сделался городом с огромным уровнем преступности и полиция была бессильна с этим справиться, из тюрьмы выпустили матерого преступника, который возглавил тайную полицию. Он быстро навел в городе порядок, так как знал всю подноготную преступного мира.
  Это так, для размышления…

 16. POVESTI DESPRE O LUME DE MULT UITATA IN ANTITEZA CU SOCIETATEA CONTEMPORANA .

  1 Vote

  UNEORI SUNT DE-A DREPTUL NOSTALGIC LA NISTE VREMURI APUSE ,NISTE VREMURI LINISTITE IN CARE GRIJA PENTRU POPULATIE SI PENTRU OAMENI ERA PUSA IN FATA CORUPTIEI SI INTERESELOR PERSONALE .

  ACEA VREME CUPRINSA INTRE ANII 1950 IN UNELE STATE SI MAI TARZIU IN ALTELE ,PANA IN 1989, A FOST PENTRU POPULATIA EUROPEI SI AMERICII UNA DINTRE CELE MAI PRIELNICE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE SI ASTA FIINDCA IN CENTRUL ATENTIEI ERA PUS OMUL SI PREOCUPAREA PENTRU A FACE TRAIUL FIECARUIA DINTRE NOI MAI BUN PE ZI CE TRECE .

  ACEST CURENT AL RECONCILIERII, RENASTERII STIINTEI SI PACII IN LUME CUPRINS INTRE ANII 50 SI 89 A AVUT UN IMPACT CARE A LASAT URME NU PENTRU TINERII DE AZI CAT PENTRU CEI IN VARSTA SI CEL MAI MULT ,PENTRU CEI INTRE 2 VARSTE , CEI CARE AU PRINS UN TIMP CAND SOCIETATEA AVEA PRINCIPII SI MORALA DAR DEOPOTRIVA AU ASISTAT LA DECADEREA SOCIETATII IN CARE TRAIM CARE S-A FACUT PROGRESIV DIN MOMENTUL IN CARE CEVA S-A SCHIMBAT LA CONDUCEREA LUMII .

  CEVA ACOLO S-A SCHIMBAT ,NU MA INTREBATI CE+ CA NU STIU SI DIN POLITICA MONDIALA PENTRU ASIGURAREA BUNASTARII SOCIALE A OAMENILOR INDIFERENT DE CULOARE ,VARSTA SAU PROFESIE S-A ALES REALMENTE PRAFUL .

  DE PARCA AR FI VENIT CINEVA -DIN ALTA LUME SI A INCEPUT SA GUVERNEZE PAMANTUL DE LA NIVEL INALT ,INFLUENTAND IN RAU DECIZIILE LUATE DE OAMENII AFLATI LA CARMA GLOBALA .

  DUPA AL 2 LEA RAZBOI MONDIAL CARE A FACUT SUTE DE MILIOANE DE VICTIME ,A URMAT O PERIOADA DE REINFLORIRE A CULTURII UMANE ,CULTURA CARE AJUNSESE LA UN ANUMIT NIVEL………- CAND CEVA S-A INTAMPLAT SI IN SPECIAL DUPA 1989 LUMEA CIVILIZATA A INCEPUT SA CUNOASCA O DECADERE GRABNICA CU UN SCOP PE CARE NU IL STIM INCA ,DAR UN SCOP INJOSITOR ,IMPOTRIVA OMENIRII IAR ADEVARUL VA IESI LA IVEALA .

  DUPA APROXIMATIE ASA ,DUPA MINE CRED CA VOR TRECE NU MAI MULT DE 10- 11 ANI SI SE VA VEDEA DE FAPT ADEVARATUL SCOP AL CELOR CARE NU SI-AU VAZUT DE TREABA LOR INCA DE ACUM 25 DE ANI .

  AM SCRIS ACEST ARTICOL PENTRU A VA FACE PE CEI CARE AU TRAIT SAU APUCAT PERIOADA SOCIALISTA CHIAR ROMANEASCA 56 -89 SA NE REAMINTIM TOTI CE POLITICI SE FACEAU PENTRU OAMENI SI SA FACEM DOAR O COMPARATIE IN CEEA CE A INCEPUT SA SE FACA DUPA 89 IN ROMANIA CA DE ALTFEL IN TOATE TARILE CIVILIZATE .

  POATE INTR-O ZI AM SA STUDIEZ ANUMITE SECTOARE ALE SOCIETATII NOASTRE SI AM SA DAU DETALII IN SPECIAL CELOR CARE DEMONIZEAZA SOCIALISMUL SUB CONDUCERE ROMANEASCA.

  SA VADA ACEIA LA CE NIVEL AJUNSESE ROMANIA IN ANUL 1989 SI LA CE NIVEL A FOST ADUSA DE ASA-ZISA DEMOCRATIE IN ANUL DE GRATIE DE ALTFEL 2012 ,SI ACUM ,IN 2013 ,CAND POLITICA DISTRUGERII SOCIALE CONTINUA ,CONTINUA INTR-UNA , DE ALTFEL DE 24 DE ANI NIMENI NU DORESTE SA O VADA .

  MA UIT SEARA SI CHIAR ZIUA CAND AM TIMP SAMBATA SAU DUMINICA LA RTV SAU REALITATEA ,ANTENA 3 SAU DIGI 24 SI IMI E REALMENTE SCARBA ATAT DE PSEUDO-JURNALISTII LUI PESTE PRAJIT CUM ISI EXPUN IDEILE CU O OBRAZNICIE DEMNA DE CARTILE RECORDURILOR PRECUM SI FATARNICIA INVITATILOR ,VESNICI ACEIASI LA TELEVIZIUNI ,CARE COMENTEAZA ORICE ALTCEVA DECAT DIRECT, LA SUBIECT ,SA SPUNA LUCRURILOR PE NUME ,SA DEA PE FATA CARTILE PE CARE UNII DINTRE EI LE STIU- DOAR UNII- SI TEMBELIZEAZA DE-A DREPTUL POPULATIA CU DISTORSIUNI ALE ADEVARULUI PUR VAZUT IN TOATE DECIZIILE POLITICULUI DIN ROMANIA [SAU CHIAR DIN ALTE TARI] CU PRIVIRE LA INTERESELE INTERNE SAU EXTERNE ALE STATULUI NOSTRU .

  REALMENTE ,SPUN “DA” MI-E SCARBA CU “S” MARE DE ACESTE SPECIMENE DE PREZENTATORI SI DE COMENTATORI POLITICI PLATITI DE ANUMITE INTERESE DE PARTID SI MA INGROZESC ,SPUN .–DOAMNE , CUM A REUSIT SOCIETATEA ASTA ATAT ROMANEASCA CAT SI MONDIALA SA DECADA IN CATIVA ZECI DE ANI?

  CRED CA CEEA CE TRAIM NOI DE 24 DE ANI ESTE UN FILM DE GROAZA ,DAR NU UNUL FICTIV CI UNUL REAL ,UNUL AL CARUI FINAL NU-L STIM DAR IL INTUIM TOTI CA SUNT SANSE MAI MULT DE 50 LA SUTA SA SE TERMINE PROST .

  O SOCIETATE FORMATA DIN AMATORI DE TOATE PROFESIILE ,SCOSI DE CATRE FACULTATI AVARE DE CAPITAL O SOCIETATE IN CARE ANIMALITATEA SI EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM ESTE LA CEA MAI MARE CAUTARE , O SOCIETATE FARA MORALITATE SI SENTIMENTE ,O SOCIETATE FARA UNITATE FAMILIALA ………………….. FARA NIMIC INTR-UN CUVANT / NU SE VA MAI PUTEA SUSTINE SI VA FACE MAI DEVREME SAU MAI TARZIU IMPLOZIE .

  SI CAND TE UITI LA TINERII ASTIA SI II JUDECI CU INIMA SI CAPUL ,ITI DAI SEAMA DE UN LUCRU:

  EI SUNT NEVINOVATI PENTRU CEEA CE AU AJUNS PENTRU CA AU FOST VICTIME ALE POLITICII GLOBALE DE DISTRUGERE DE LA LITERA A LA LITERA Z A SOCIETATII .

  EI SUNT UN PRODUS TRANZITIV INTRE CEEA CE ERA O DATA SI CEEA CE SE VREA SA SE FACA CU UMANITATEA IN GENERAL SI INCLUSIV CU INTREAGA PLANETA .

  DAR CE E CEL MAI RAU ESTE CA ACESTIA S-AU RUPT IREMEDIABIL DE ADEVARATELE PRINCIPII SI BAZE ALE VECHII SOCIETATI SI VOR AVEA SI EI COPII …….

  TE INTREBI – DOAMNE ,OARE CUM ISI VOR CRESTE ACESTIA COPII ,CE-I VOR PUTEA INVATA DACA EI NU STIU CE INSEAMNA EI INSISI O SOCIETATATE CIVILIZATA ………….

  SCHIMBAND UN PIC SUBIECTUL MAI IERI AUZEAM CA INVATAMANTUL SOCIALIST NU ESTE PRODUCTIV , AMERICANII NE INVATAU PE NOI CA E BINE PENTRU LOCUL IN SOCIETATE CA OMUL SA INVETE DOAR UN ANUMIT TIP DE PROFESIE SI SA NU INVETE SI ALTCEVA .

  NIMENI DAR ABSOLUT NIMENI NU SI-A PUS INTREBAREA “DE CE VOR AMERICANII SA FACA DIN INVATAMANTUL ROMANESC UNUL DE 2 BANI ??”
  FAPT PE CARE L-AU FACUT DE ALTFEL DIRECT SAU INDIRECT .

  FIINDCA AM SPUS-O DE MULTE ORI SI O REPET INTR-UNA ,IN ROMANIA NU EXISTA O DEMOCRATIE ,CI O PSEUDO-DEMOCRATIE ,UN MONSTRU FIINDCA NICI SOCIALISM NU ESTE ,DAR NICI DEMOCRATIE ,O DATA CE LA COMANDA UNOR OAMENI UNII SUNT ARESTATI ,ALTII NU, UNII FURA DIN VISTIERIA STATULUI CU MILIARDELE NEPASANDU-LE DE NIMIC, ALTII SUNT INCHISI CA S-AU RACORDAT ILEGAL LA TEAVA DE APA , O PORCARIE DE SOCIETATE UNDE INTERESELE SI BANUL GUVERNEAZA IN DETRMIENTUL A TOT CE ESTE UMAN DE LA UN CAP LA CELALALT .

  SOCIETATEA ASTA NOU INFIINTATA DIN 1990 IN ROMANIA SI IN GENERAL PE GLOB VA DUCE LA DEZASTRU SI SA NU VA GANDITI CA DUPA DEZASTRUL ANUNTAT NU VA MAI FI NIMIC .

  NECURATII CARE AU FACUT SI UMPLUT SOCIETATEA MODERNA CU PROSTI ,GUVERNATI DE PUTEREA BANULUI , FARA SENTIMENTE SI MORALITATE , FARA UNITATE A FAMILIEI SI ANIMALITATE DIN CE IN CE MAI AFISATA {INCEPAND CU MODA INCURAJARII VICIILOR CA BAUTURA SI DROGURILE SI PANA LA TRAFICUL DE CARNE VIE , UN LAGAR DE CONCENTRARE ALE TINERELOR CARE AU NESANSA SA PICE IN ASTFEL DE GAURI NEGRE ALE SOCIETATII } AU GRIJA SA VINA CU CEVA IN LOC CAND ANUME ACEASTA SOCIETATE ISI VA FI DAT ULTIMA SUFLARE ,INSA DUPA CUM SE PREVESTESTEIN ” INVENTIA” DE PE URMA VA FI VAI SI AMAR DE COPIII CARE SE NASC IN ACEL SISTEM MONDIAL SCLAVAGIST PRECUM SI DE OAMENII CARE VOR AJUNGE PANA ATUNCI ………

  INSA NU POT SA-MI INCHEI ARTICOLUL CU ACEASTA NOTA DE PESIMISM SI VA REINTORC IN TRECUT ,ACOLO UNDE DESI POATE CU UNELE INCONVENIENTE , ORICE OM AVEA O SLUJBA TOATA VIATA LUI, NU CUNOSTEA SOMAJUL ,ORICE OM AVEA DREPTURI ,NU NUMAI OBLIGATII LA LOCUL DE MUNCA , ORICE OM ISI PERMITEA SA FACA UN CONCEDIU CU FAMILIA SA ORIUNDE IN ROMANIA , ORICE OM PUTEA SA AVANSEZE IN ORICE DOMENIU DACA AVEA ABILITATILE NECESARE SI DOREA SA INVETE ,ETC. ETC. …….

  TIMPURILE IN CARE SOCIETATEA AVEA GRIJA DE TOTI PENSIONARII PENTRU CA ACESTIA SA NU DUCA LIPSA DE NIMIC DUPA O VIATA DE MUNCA , VREMURILE IN CARE COSTURILE UTILITATILOR NU ITI TAIAU RATIA DE BUNASTARE ,ZILELE ACELEA IN CARE NU ERAI MONITORIZAT 24 DE ORE DIN 24 DE ORE DE CAMERE DE SUPRAVEGHERE SI NU TI SE VIOLA INTIMITATEA DAR DEASEMENEA ERAI MUSTRAT SI PENALIZAT DE INSASI SEFII TAI ATUNCI CAND UNUL SE MAI GASEA SI NU ISI DUCEA VIATA PRIVATA CONFORMA CU PRINCIPIILE MORALITATII SI UNITATII FAMILIALE .

  ZILELE IN CARE IN REGIMUL SANATATII , SISTEMUL MEDICAL DOREA INTR -ADEVAR SA FACA BINE OMULUI SI SA -L AJUTE SA SE INSANATOSEASCA NU SA-L OMOARE MAI REPEDE PRIN DIVERSE METODE .

  ACELE ZILE IN CARE SOCIETATEA ERA LA LOCUL EI ,LINISTITA {ATAT MORAL CAT SI MENTAL } SI CAND SE PROMOVA CULTURA CA SI MIJLOC DE ASCENDENTA A MINTII SI SPIRITULUI UMAN ,MINIMIZAND ASTFEL ACCESELE ANIMALICE ALE ACESTUIA SI TOTODATA CULTIVAND NISTE OAMENI CARE SA INTELEAGA CU ADEVARAT PE CAT MAI MULT POSIBIL MEDIUL IN CARE TRAIESC ,PAMANTUL ,PLANETA PE CARE NE AFLAM .

  O SOCIETATE IN CARE NU EXISTA SARACIE SI NICI BOGATIE PESTE ANUMITE LIMITE ALE BUNULUI SIMT .

  O SOCIETATE CU ADEVARAT SOCIALISTA ,PENTRU OAMENI ,PENTRU A CULTIVA PERFECTIONAREA BUNASTARII ZILNICE LA CARE ERAM TOTI PARTICIPANTI .

  DUMNEZEU SA AIBE IN ODIHNA ACEST SISTEM SOCIALIST SUB GUVERNARE ROMANEASCA DAR TOTODATA SI ALTE SISTEME SOCIALISTE SUB GUVERNARI AUTONOME , SISTEME CARE AU OMOGENIZAT GRADUL DE CULTURA A POPULATIEI, AU ERADICAT MULTE BOLI PRIN ASIGURAREA SISTEMULUI MEDICAL LA INALTA EFICIENTA PENTRU TOTI OAMENII ,AU UNIFICAT POTENTIALUL AGRICOL AL TARII SI AU PROPORTIONAT DIRECT CU NECESITATEA POPULATIEI EXPLOATAREA DE RESURSE , A FACUT CA TOTI OAMENII SA O DUCA BINE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE .

  ANUME ACEST SISTEM A FOST , ESTE SI VA RAMANE CU ANUMITE RETUSURI MULT TIMP CEL MAI DE SUCCES SISTEM AL ORANDUIRII UMANE .

 17. Rusoaica, idi nahui, harasho? DElo v tom chto ti delaieshi bibor majdu bandoitami i banditami. idi nahui navsegda!

 18. rusoaica, esli ti hocheshi so mnoi pogovoriti ili … ia mogu dati moi email, harasho, GIVNO? Ia je obeshchal

 19. vioricu spune:
  1 martie 2013, la 12:12
  Incerc sa-mi expun opinia.
  Ma minunezi, citind ca Doamna ne prapadeste „de dragul” lui Gimpu si Lupu/pahantiuc-o fi Plahatniuc?/ . Ghimpu motiveaza ca numai de „dragul” pentru Pavlicenco nu doreste unirea fortelor PL si PNL in una puternica si adevarata.
  Despre Lupu intotdeauna am spus ca este orbit de putere si functii. Din cauza lui a durat prima criza politica de lunga durata – numai domnia sa s-a vazut demn de functia de presedinte in tara, ca si Filat – premier in zilele acestea.
  Plahotniuc este o persoana, care a aparut in politica „peste noapte”.
  Nu l-am vazut /pe viu/ niciodata. Nu am discutat, nu am de unde sa fac careva concluzii. Din ceea ce se aude pe la „colturi” si ce se scrie in presa, daca este adevarat, domnia sa, precum si circa 50-60% din fostii parlamentari si guvernanti ar trebui sa infunde puscaria, teoretic sunt „demni de pirnae”.
  Justitia sa-si spuna cuvintul. Da, justitia la noi nu este cum ar trebui sa fie. Sa influientam cumva schimbarea spre bine a lucrurilor si sa nu pierdem timpul cu palavrajeli si etichetari gratuite.
  Doamna Pavlicenco nu este PNL si PNL nu este Pavlicenco. Pavlicenco este aleasa in calitate de presedinte la Congresul PNL. De ce ? Pentru ca pina acum alti membri de partid nu si-au asumat aceasta responsabilitate din mai multe motive foarte. Doamna Pavlicenco intotdeauna a incercat sa identifice /impreuna cu echipa/ un alt posibil lider, care si-ar asuma aceasta responsabilitate. Si mie mi-a propus sa candidezi la functia de presedinte al PNL. Eu nu am acceptat din motive intemeeate.
  Mai bine ca domnia sa, deocamdata , o poate face numai dumneaei. Da, d-na Pavlicenco este o persoana mai speciala la caracter/oamenii mai puternici sunt si mai dracosi/. Cine o cunoaste stie ca este foarte harnica. Are multe plusuri, la care alti lideri de partide nici n-au visat. Este foarte organizata si eficienta.
  Ce tine de intretinerea partidului : din lipsa mijloacelor financiare, partidul suporta cheltuieli mici. Din acest motiv PNL inca nu a ajuns in parlament, dar si inafara parlamentului este un partid cu doctrina clara si membri convinsi si nesantajabili.
  Noi toti achitam cotizatii de membru si contribuim cu ce putem pentru achitarea costurilor ce tin de arenda sediului si achitarea muncii stafului. Noi, insa nu avem posibilitati mari. Fiecare face ce poate. Nu cred ca d-na Pavlicenco a scris undeva ca intretine de una singura partidul ! Da, este adevarat ca cedeaza o parte din pensie si veniturile familiei. Ce sa-i faci, fiecare distribuie veniturile proprii cum decide. Toti membrii PNL, in masura posibilitatilor, contribuim cu ce putem si numai din venit, timp si efort propriu.

  Da, un blog este citit de oricine doreste.
  Aceasta postare, spre exemplu, mie mi-a placut , DVS – nu.
  Intotdeauna vor fi persoane altfel orientati doctrinar sau „etnogeopolitic”. Fiecare are dreptate in felul sau, poate pleda pentru „dreptatea” sa, altfel vad lucrurile.
  In final, eu citesc numai ce cred ca este interesant pentru mine si nu accesezi bloguri, care nu ma captiveaza cu nimic…..Asa este normal. Cine nu gaseste subiecte interesante pe acest blog, este logic sa nu-l acceseze.
  Nu este logic sa critici persoana pentru continutul blogului ei. Mai bine este sa discutam opiniile, expuse pe acest blog si comentariile.
  Daca criticam tot si pe toti, putem evalua cumva /la fel de critic/ propria noastra persoana?
  Vedem cumva diferenta? O putem demonstra? Sa incercam sa facem ceva bun, ca raul vine singur din toate partile.
  In aceasta ordine de idei ma refer la activismul politic in societate, de care ar depinde si calitatea politicienilor alesi si a functionarilor publici, care deocamdata o buna parte dintre ei paraziteaza pe banii nostri.

 20. vioricu spune:
  1 martie 2013, la 12:12

  Am scapat sa Va comunic ca Doamna Pavlicenco nu-mi este si nu mi-a fost Şefa niciodata. Ce-mi rezerva viitorul nu stiu…
  Doamna Pavlicenco este presedinte de partid ales si imputernicit cu anumite functii de catre membrii PNL.

 21. Tot eu spune:
  1 martie 2013, la 13:01

  „Tot eu” – cine ? Vioricu sau altcineva?

  „Doamnă Can, se vorbeste că P. este susţinută material de către acel pe care l-a descompirat Filat.”
  Am scris pentru Vioricu mai sus.
  Nu pot sa ma pronunt altfel la teoria „se vorbeste….”.
  Mai stiu ca teoria „se vorbeste” seamana cu practica stalinista :
  „Dupa cum se stie, …./persoana cutare/… este tradator, sa fie impuscat!
  Nu accept teoriile „vorbesc gurile rele…” si „dupa cum se stie…”.

 22. Cit vor mai dura tradarile?

 23. Pt KikiRiki

  Cit noi vom fi indiferenti.

 24. D oamnă Al.Can, (su nu pot fi şi Vioricu, şi TOT EU, numai ghimpu poate fi dublu – ŞI prost, şi Ghimpu, prin asta şi este genial) mulţam pentru răspunsul Dvs, promit să vă port tot respectul. M-aţi convins de multe lucruri. Sînteţi cel mai tolerant blog din spaţiul pruto-nistrean. De fapt aşa ar şi trebui să fie. Numai aşa-zis beţivul teleleu-tanasă nu permite pătrunderea în forumul său, se teme de adevăr. Cît priveşte partidul Dvs (cuvîntul PARTID mă înspăimîntă – provine de la PARTE, adică e vorba de o grupare, o gaşcă, cam aşa ceva, e oribil, dar ce să-i faci, aşa e în toată lumea) zic, prea v-aţi limitat la acest termen UNIRE, pentru 95 de procente de moldoveni – termen oribil, DEOCAMDATA? – priviţi mai larg la lucruri, evenimente, la viaţa ţării, mi se pare că uneori vă distanţaţi de cotidian. Această utopie – Unirea – la ea aţi putea reveni peste 15-25 de ani. Oare chiar nu vedeţi că acum lumea firbe în alte ceaune? În programul Dvs Unirea ar putea fi un mic punctuleţ în alineatul ultim. E părerea mea. Trebuie să trăiţi cu grijile poporului chiar dacă sînteţi PARTE(id). Or, poporului iţi în cot (rardon) de unire, doar ştiţi, că Unire vor în jur de 5 procente sau şi mai puţin. Este ciudat să lucraţi pentru aceste 5 procente, mai mizînd că se vor alătura încă 0.5 procente. Faceţi o mare greşală. Paradoxal e că nici aceste 5 procente nu vă votează. Poate deocamdată. Lucraţi mai mult pentru cele 95 de procente. De acolo zmulgeţi voturi. Eu sînt un mare antiunionist şi nu o să mă convingă nimeni, niciodată că sîntem o inimă. Povestea ceea care e un fel de legendă, că am descălecat de unde nici nu am încălecat, e spumă de săpuun. Chiar dacă om fi venit de prin maramuRĂŞuri sau de unde acolo, – mai întîi – 5 secole IZACT (1359-1859) nu ne-am avut de neamuri, nici măcar de prieteni şi amu – hop-zdop – un popor, o naţiune.NETA, cum zice rusul.Am crescut şi ne-am maturizat separat…VA URMA…

 25. Am sa va enumar un sir de evenimente din istoria recenta a Romaniei, evenimente care s-au constituit in adevarate comandante nationale si la infaptuirea carora au participat toate fortele politice, indiferent de orientare, toate organizatiile civice si majoritatea zdrobitoare a poporului roman, in conditiile in care nu intotdeauna marile puteri, mai ales marele stat de la rasarit, au sprijinit infaptuirea acestor comandamente. In cartea sa “Pazeste-ma, Doamne, de prieteni”, istoricul american Larry Watts afirma: “Poporul roman a avut, are si va avea vesnic un dusman neimpacat la rasarit, indiferent ca acesta se va fi numind Imperiul Tarist, Uniunea Sovietica sau Federatia Rusa”.Iata care au fost acele momente cruciale in devenirea Romaniei de astazi:

  – 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Romane

  – 11 ianuarie 1865 – Constituirea Bisericii Ortodoxe Romane, conduse de catre un mitropolit primat ( prin desprinderea de Patriarhia Ecumenica a Mitropoliei Ungrovlahiei si a Mitropoliei Moldovei ), care la 1872 isi numeste Sfantul Sinod, sinod care astazi cuprinde patriarhul, 10 mitropoliti ( un mitropolit onorific ), 12 arhiepiscopi ( 1 arhiepiscop onorific ), 21 de episcopi, 2 episcopi vicari patriarhali, 10 episcopi vicari mitropolitani si 2 arhierei vicari

  – 9 mai 1877 – Cucerirea Independentei de stat a Romaniei

  – 25 aprilie 1885 – Biserica Ortodoxa Romana devine autocefala

  – 1 decembrie 1918 – Crearea statului national Romania, moment in care toate teritoriile locuite de romani s-au contituit intr-un singur stat

  – 4 februarie 1925 – Infiintarea Patriarhiei Romane, autocefale, a doua ca marime din lume, prin unirea la 11 ianuarie 1865 a Mitropoliei Ungrovlahiei, infiintata la 1359, cu Mitropolia Moldovei, infiintata la 1381 si prin alipirea la 23 aprilie 1919 a Mitropoliei Ardealului, infiintata la 1377 si la 30 decembrie 1919 a arhiepiscopiei Chisinaului. Astazi Patriarhia Romana cuprinde 9 mitropolii, 20 de arhiepiscopii si 21 de episcopii

  – 29 martie 2004 – Admiterea intrarii Romaniei in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord – NATO, la Summitul NATO de la Praga

  – 1 ianuarie 2007 – Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

  Toate aceste comandamente nationale au fost duse la indeplinire pentru ca natiunea romana le-a dorit si a actionat unitar. Originea latina a poporului roman, popor nascut crestin si aceste comandamente nationale au fost pastrate in constiinta maselor inclusiv in perioada comunista, cand incepand cu 1964, intregul adevar istoric a fost recunoscut si de catre autoritatile comuniste, care au scos armata sovietica de pe teritoriul Romaniei, au scos limba rusa ca limba obligatorie in scoli, au refuzat sa mai plateasca despagubiri de razboi Uniunii Sovietice si au refuzat sa participe la actiunile interventioniste ale Tratatului de la Varsovia, care au stabilit relatii diplomatice cu RFG si cu statul Israel, au dezvoltat relatii externe alternative puternice cu China si cu Occidentul, in special cu SUA. Adevarul istoric a fost predat in timpul regimului comunist in scoli ( inclusiv poezia lui Eminescu “Doina” ). Aceste comandamente nationale sunt reflectate astazi in insasi Constitutia Romaniei care la articolul 1 stipuleaza clar: Romania este stat national, unitar si indivizibil.

  Acestea fiind spuse, in cazul Republicii Moldova, realitatile sunt aceleasi? Exista macar un singur comendament national in jurul caruia sa se adune toti cetatenii statului moldovean, toate fortele politice si civice ale Basarabiei?
  Existenta unor minoritati nationale care submineaza existenta statului moldovean, existenta unor forte politice de extrema stanga, filoruse, care, in frunte cu Partidul Comunist din Republica Moldova, la ora actuala cel mai mare partid comunist din Europa, militeaza pentru mentinerea fostei gubernii rusesti in sfera de influienta a Moscovei, prezenta unei biserici straine drept biserica majoritara in Basarabia, cu toate consecintele negative care decurg din asta, lipsa unei majoritati calificate si constiente din randul populatiei, care sa genereze comandamente nationale ( macar un comandament, unul singur ), lipsa unei clase politice cu adevarat patriotice, interesata in infaptuirea unei politici coerente, indreptata mai ales inspre servirea interesului general si satisfacerea nevoilor reale ale majoritatii populatiei, sunt tot atatea cauze care impiedica cetatenii Republicii Moldova sa actioneze ca o natiune unitara si constienta.

  Sa presupunem ca o larga alianta a fortelor progresiste politice si civice din Republica Moldova, ar putea sa se se constituie. Care va fi comandamentul national al acestei aliante, de vreme ce nu exista o majoritate calificata si constienta a populatiei care sa sprijine aceste demersuri?

  Apropo de ce se intampla actualmente in Republica Moldova, o consecinta fireasca a tot ce am enumerat mai sus, un analist politic din Romania, care are stranse legaturi cu stanga Prutului, afirma recent ca Republica Moldova sta sa cada de pe harta. Iar George Friedman, directorul general al Institutului Stratfor, institutul care “face” politica interna si externa a SUA, indiferent de administratia aflata la putere, afirma recent ca Republica Moldova este un exemplu elocvent de stat ratat pentru ca este singurul stat din lume care are natiunea amplasata pe teritoriul altui stat…

 26. Pentru A.Can

  Nu pre iubesc sa intru in discutii inutile cu vice-presedinti de partide, fiind lenos din fire dar fie…
  1. Daca V.Pavicenco nu era ,,liderul” unui partid de ,,opozitie” niciodata in viata nu aveam sa-mi bat capul ca exista, dar…
  2.Nici nu stii cum ,,prostitul popor”- vorba lui Eminescu aduce maine o talpa a iadului ca ea (…imaginata mea bogata scoate radacina patrata din spusa dumitale in comentariul de mai sus: ,, Da, d-na Pavlicenco este o persoana mai speciala la caracter/oamenii mai puternici sunt si mai dracosi/” in fruntea astei corcituri de stat zis RM.
  3.Ca lider de partid Pavlicenco este dupa parerea mea un demagog eftin. Si punctum
  4.Am raspuns oadata unui admirator al ei in versuri.Care e actual si astazi. Amplasez si eu o copy-paste.
  PS Nu sunt in criza de idei. Sunt cam lenes.

  03 decembrie 2011 Basarabia PPS…tud or_petrosani, 02 decembrie 2011, ora: 15:22; Stimati comentatori anti-Pavlicenco,daca voi sunte-ti asa destepti si mari Politicieni,de ce nu aveti si domniile voastre un Partid Politic?….Ca din gura,stiu toti sa dea,dar cand e vorba de fapte,este o vorba Romaneasca : “la placinte-nainte,la razboi-napoi “! Poate pricepe-ti !, 03 decembrie 2011, ora: 16:53;↑ Raspuns lui tudor_petrosani, ra zvan says: 3 December 2011 at 19:45

  3 December 2011 at 19:15 Cu permisiunea D-stra pepostez Unirea si placintele … Unirea si placintele poezie [ ] – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – de Iurie Osoianu [Lejendarus ] 2011-12-03 | | Unirea si placintele
  …pai . cum sa-ti lamuresc mai lesne si cuminte…?
  -Partide le politice cam nu prea sunt placinte
  Ci sunt doar instrumente prin care cagebistii
  Manipulea za totul cu cei ascunsi prin liste
  Sa luam noi bunaoara lozinca cu Unirea-
  Rostita de Fideli – imi pare blasfemie!!!
  …Aice e si sensul – ascuns si indirect
  -Decit prin EA unire- mai bine rob in veci…!!!
  PS…Si totusi vad o forta- sunt bravii nostri tineri
  In suflet cu Unirea , cu Romanizmu*n inemi
  …Bolnava*mi inspiratie* mi sopteste versuri triste
  …vad roadele Unirii in labe cagebiste…
  Sa-mi spuna cineva ca Merkeli nu e Stazi
  Ca Romania Mare nu Putin o creaiaza
  Ca*n anii treizeci noua sau poate patruzeci…
  Ca nu exista iarasi vre-un protokol secret…
  De ce nu se doreste o Romanie Mare
  Ci o Moldova mica , si federalizare
  -De ce cazut-au ziduri la mijloc de Berlin
  In scimb se pune lazer pe Prutul nostru lin
  De ce din teoria globalului complot
  Doar nemtii au castane…romanii mani in foc …
  In joc ni*i pusa soarta , miscarea inantre
  Nu babele din liste si tava cu placinte…

 27. Mie grozav nu-mi plac afirnaţiile, gen: da uite LANDurile germane, da uite la Italia, la Mangalia-portocalia, da uite la Kenigsberg, la Irlanda-mîrlanda…Nişte mici paralele am putea face, dar…uitaţi-vă şi la cele Korei, s-ar înghite una pe alta. Dacă luăm America latină, apoi în afară de LIMBA spaniolă care e comună cu a Spaniei parcă nu îi leagă nimic de Spania, din contra, lor parcă li s-ar părea că Spania le vorbeşte limba lor. Revin , deci noi 5 secole nu am recunoscut că sîntem UN TOT întreg, da amu PNLul ne convinge că – da! Unirea de la 1859 – trebuie să vedem CINE a dar DOBRO, cine a finanţai chestia, că numai din dorinţa lui Alecsandri şi Cuza nu se mai făcea ea, ce, nu? Sau credeţi, că doamnele Can şi Pavlicenco pot acum face o Unire? Chiar dacă îl mai plusăm pe Ghimpu, care e un mare ANTIunionist. Ca şi mulţi alţii care se bat cu pumnii în piept. Credeţi că e unionist iubitul Dvs sturza? Sau cei care îşi iau cetăţenie română? Pe naiba. Da, o luasem hăisa. Pe lîngă că celor 95 de procente de români li-I în cor de Basaraghia şi chiar îşi zic – bine am făcut că i-am trădat de atîtea ori, – eu în acest antiunionism întrevăd altceva, – poate cel mai important lucru din cite se vehiculează, – Doamnă Can, noi cu românii săîntem IN-COM-PA-TI-BILI, – adică uite, doi soţi, ambii minunaţi ca firi, ca intellect, ca totul, dar nu pot convieţui, se spune doar – racul cu berbecul sînt incompatibili, deci ori au o viaţă alandala, ori îşi caută altă pereche. Noi, basaraghenii ne-am dus viaţa în condiţii diferite de români, în afară de cele 3 secole primare: ne-am CĂLĂRIT cu ruşii, cu ucrainenii, cu GĂGĂUŢII (cum vă pare idea unui oarecare BELOSTNNIK de a înălţa monument Prostiei ghimpice – lui Guguţă care conform tuturor dicţionarelor este Prostul ghimpic al Moldovei?), iar românii s-au îndobrit cu ţiganii în temei, cu ungurii şi cu mai cine acolo. Cum spune vorba rusească – cu cine te îndobreşti, cu cela eşti drug. Aşa a vrut istoria-destinul să ne despartă. Aşa au vrut rînzele noastre. Cunoaşteţi doar dragostea lui ştefan faţă de români – ce uciganii le făcea. Cunoaşteţi doar ce înapoiată provincie era Muntenia comparativ cu Moldavia. Cunoaşteţi CÎTE nume au avut românii (valahi.munteni) pînă să înţeleagă că sînt ROM(ân)I, vai, cum putem accepta acest ROMism? Ne ride o lume. Şi noi ne mândrim cu limba ROM(ân)ă. Mai mult – o MOLDOVA(n)CĂ, pardon, spunea, că limba noastră , fie şi moldovenească, este un dialect al limbii române. Ce altă tîmpenie? Mai mult ca atît – de-amu nu mai spune, RUTIERĂ sa MICROAUTOBUS, cum ar fi şi a fost normal, cu scîrnavul MAXI-TAXI, nu răcituri , ci pif(u)tie, pardon. Şi încă atîtea şi altele. Chiar gazetele beţive – tÂmpul şi gazeta JURNAL (gazetă-jurnal, ce inepţie!) umblă cu gagici.miştouri; doamnă, deschideţi DEXul să vedeţi că aestea-s ŢIGĂNIZME! Şi mai sînt. Deci – să renunţăm şa MOLDOVENISMELE noastre şi să trecem la ţigănisme? Caraghioasă naţie mai sîntem! Eu nu ştiu, dar se pare că soţul doamnei Pavlicenco vorbeşte spaniolă, sau greşesc? Se ştie însă că latinoamericanii , o droaie de ţări – vorbesc spaniola. Limbile lor nu că au cuvinte care nici pe departe nu ţin de spaniolă, ba chiar puertoricanii şi mexicanii au şi ei cuvintele lor dialectale. Adică – limbi care s-au deztvoltat aparte şi de spaniolă, şi de ei indeei. Fiecare cu RĂCITURILE lor. Şi cu harbujii şi zemoşii lor. Şi cu GAGICELE lor. Spune-I mexicanului –puertoricana propoziţie Pinga cicear crica (pardon) şi el nu va pricepe CINE PE CINE şi DE CE. Sau: dacă peruanu îi zice unei boliviene (ca cum MOLDOVACA noastră, pardon), dacă îi zice Panocea, boliviana poate să îi zică MERSI…Deci, dacă doamne fereşte ne unim, o să ne vage pe gît românul FIŢELE lui, MUIELE lui ,BAIUrile lui. Citisem într-o zisă de-a celui mai vulgar umorist al nostru Efim Tîrlaluipan un ţigănism – “Nu-i un BAI”…Deschid repede DEXul – BAIUL e Necaz, încurcătură, supărare, belea, bucluc, adică e Maghiarism, ca să nu zic Măgărism.Iar MUIA e gură, fleancă, de la ţigînizmul mui. Ştiţi de ce gazetele beţive nu recunosc HARBUZUL? Fiindcă e rusizm, adică. Dar gazetele beţive nu ştiu că UNRANINENIZM…Eu nu mai vorbesc că gazetele beţive şi chiar cele nebeţive, şi chiar toate (TOATE) blogurile au trecut de la rusizmele M-am prostudit şi kăşleiesc la englezisme. Încît eu, care cunosc ceva engleză nu arareori mă aplec spre dicţionar să văd ce a spus bîlbîit gazeta beţivă…Da, cunoaşteţi probabil că americanii zic VARIANTA AMERICANĂ A LIMBII ENGLEZE? Deci ei vorbesc engleza, dar au ei engleza lor, şi nu trec la PIFTIILE engleze şi la MAXITAXIURILE engleze. Bunăoară la robinet americanul nu va zice COCK, ci FAUCET. Fiindcă COCKul pentru el e şi penis. Ca li DICKul, pardon. L-am întrebat pe un American: car din aceste sinonime le folosesc americanii : SCOLD; FAIL; INVEIGH şi mi-a spus că n-are idée ce e cu ultimele 2 cuvinte care ar fi simple britanisme. Dar ştiţi principala deosebire dintre limbile americană şi engleză? E în pronunţie. E ca şi cum am actualize moldovenismele noatre ŞI FAŞI în loc de CE FACI?Eu nu sînt pentru şi faşi, desigur. DECI: o limbă vorbită pe alt continent se îmbracă în nişte minunate dialectisme, ea se dezvoltă altfel nu-ş-cum şi un popor îşi iubeşte limba aşa cum a supt-o din ţîţa mă-sii şi nu renunţă la ea. Vă întreb: e mai correct SUNĂ-MĂ decît SUNĂ-MI? Sau: ÎN PIELEA GOALĂ, decît CU KELEA GOALĂ? Ce e cu îmblatul ista de la Patria-mamă Rusia la Patria-mamă ROMia? Eu nu înţeleg de ce MOLDOVANII de atunci, cei, care în fond au făcut Unirea au denumit ţara ROMÂNIA, după numele principatului cel mai bicisnic Valahia-Muntania-România, şi nu au numit-o Moldova, dae cel mai bine era să o numească ,ŢARA, – Kirkizia, bunăoară, să nu fie evidenţiată anume o provincie , cea mai slabă – ŢEARA românească? Am mai spus-o, – România e o ţară artificială, ca şi Rusia, încropită din nişte ţărişoricuţe; mai ales, Doamnă, că nu a fost UNIFICATĂ printr-un plebiscite nenorocit, ci din hambîţul unor inteletuali MOLDOivani, vorba ceea. Aşadar, credeţi-mă INCOMPATIBILITATEA nun e va putea uni. Ista-I cuiul prinCIUPAL. Da zăucă!

 28. Doamnă Can, uite ce vă spuneam eu mai sus, – acest tip Legendarus scrie COPY-PASTE, este unicul cuvînt englez pe care îl ştie şi de ce să nu îl OTILIZETE (a OTILIZA, după mine, înseannă A O POSEDA PE OTILIA, pardon). Eu mereu fug cu gîndul la Tolea Cebanu, marele professor-grămătic de la Universitate şi la un Doctor în ştiinţe Agramaticale Vanea Melniciuccea, tot de la Oniversitate poate aţi auzităl de ei. Păi iştia au P(e)REDAT toată viaţa limba moldov-nească, da amu-s mari ROM(ân)i. Treaba lora. Deci ei toată viaţa spuneau: CURsul patru, sau doi, centner, lecţii, etc şi aşa îi învăţau pe gheţii lor studenţi. De de la un timp, de cum au devenităl ROM(ân)i zic numa şi numa – ANUL PATRU, CHINTAL, ORE şi subliniază asta în vorbire, ca să vadă lumea, că de la un timp ştiu cum se dzice corectăl. Vă întreb (poate veţi fi fiind filolog, Doamnă?) – ce, ei nu ştiau cum e mai correct? Aşe sau aşe? Ce fel de filOLOG eşti tu, dacă la bătrîneţele talea adînci afli nişte cuvinte corecte şi incorecte? TU, academic, şi tu CUNferenţiar, Nu îi văd acum să lupte cu ENGLEZIFICAREA limbii noastre, ei luptă, ca şi Dvs, ca toată fiinţa moldavă, cu denumirea CORECTĂ a limbii. Nafig, pardon, denumirea corectă, cînd sîntem nişte aGRAMAŢI? Cunoaşteţi vorba Americano-engleză: Breee, aşe-i de anapodă angleza asta, aşa, – că scrii Connecticut şi citeşri Massachusets. DAR, fiţi atenţi, – cunosc mai mulţi americani, acolo la ei, – începînd cu sanntehnicul căruia noi îi mai zicem şi instalator sau cum ,doamne mă iartă, – şi muntuind cu academicianul – scriu correct (santehnicul nu o să-ţi scrie cuvîntul robinet FOSIT, ci FAUSET), la noi, însă, – pas de daţi-le o dictare învăţîtorilor din clasele întîia-a zecea-douăsprezecea, – puneţi.i să scrie o simplă dictare şi să vedeţi ce mai hohote de rîs putem culege.Iau-te ce scrie glavni beţiv în gazătul lui:„…băieți șmecheri, îi mai bagă pe gît un breaking news” (C.T., T., 18-02-13). Şi A.Groasa în gazătul ei de GARD: Taxa pentru o oră e de 350 de lei per client (ZDG, 9-02-13)…Sînt butie de engleză. Blin.Pardon. (Da SÎNT ei scriu CORECT – sUnt. BL…Pardon. Este dincolo de cordon un fel de medicament IBUPROFEN, cuvîntul îl înţeleg în jănăral, da iaca Profen nu ştiu ce înseamnă. Săracele noastre linghi!)…Cum zicea prostul-emerit ghimpu, căruia mă-sa i-o lăsat moştenire nişte ministere:”Filat să se lămurească cu ministerele lui, eu cu ale mele” (Unim., 5-03-13).Păcatele noastre cele grele!

 29. LegendaRUSULE, de ce SÎNTE-ţi ai scris (corect) prin defâs, da AVEŢI ai scirs fără defîs, deci incorect? Poezia ta îi jănială, publică-o la Gazătul de GARD al Anetei Groasa

 30. Pentru vioricu
  …de aia , vioricule ca nu sunt nici filolog si nici poet, ci numai un biet versificator, cu scoala facuta pe timpul rusilor, adica teap-leap , si cu asta cred ca voi muri. Daca ma trimiti la Gazătul de GARD al Anetei Groasa da si lincu bre( vezi ca mai stiu un cuvant englez). Da, si n-o mai face pe desteptul cu ortografia corecta ci da-i inainte cu logica ta interesanta a naibii. O spun sincer.

 31. Pt Legendarus

  Stiati ce vreau sa va spun? Ca nu citesc nimic din ce postati, dar va dau voie sa va usurati ca demagog ce sunteti.

 32. Pentru Vitalia Pavlicenco.

  Nu umblati cu minciunile. Cititi si recititi. Altfel nicidecu nu ati califica ceia ce scriu eu drept demagogie. Dar nu asta e important. Important e ca citesc altii.

 33. Pt Legendarus

  Nu le citesc. Am citit cu mult timp in urma si am vazut rautatea manifestata, de aceea mai mult nu citesc. Eu nu am timp sa citesc postarile in general, nu ca ”sa le recitesc” pe ale cuiva… Ceilalti care citesc mai mult apreciaza ca eu nu sterg nimic din protiile postat, decit ce sciu cei ce posteaya cu rautate si increderea aroganta ca tare bine le mai stiu pe toate. Daca m/ati cunoaste cu adevarat v/ar fi rusine de ce spuneti. Si-apoi e prea onorabila poza pentru veninul degajat.

 34. E o vorbă mai veche moldovenească sau poate şi rusască: dacă îţi spun 2 oameni să te duci la culcare că eşti beat, du-te, chiar dacă nu ai băut nimic. Caută-ţi de famelie, dac-o ai. Cum văd eu nici 4 clase n-ai, căci gramatica pînă-tr-a 4 se învaţă, ghetul nostru versiFĂCĂTORIU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *