Declarația PNL cu privire la situația politică

hora unirii

PNL a avut mereu pozitii clar exprimate fata de guvernarile din Republica Moldova, inclusiv dupa 2009, cind speranta societatii de a scapa de conducerea comunista a fost clar exprimata prin voturile partii avansate a electoratului. In aceste pozitii, PNL a cerut mereu transparenta in actul de CIMG9320guvernare, resetarea institutiilor statului pentru a le functionaliza, dupa ce au fost supuse unui control total Partidului Comunistilor.

Numai exemplul Partidului National Liberal din acesti ani, cit s-a tot judecat cu Ministerul Justitiei, fiind supus mereu abuzurilor in functie din partea altor ministere sau chiar a municipalitatii, demonstreaza, insa, ca partidele componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana nu au venit la Putere sa schimbe starea de lucruri, ci ca sa preia controlul asupra mecanismului corupt al statului, creat de comunisti, in scopul de a aduna mijloace financiare in vederea reperpetuarii la Putere in eventualitatea altor alegeri, ca sa continue aceleasi practici.

PNL a oferit o serie de conferinte de presa in acesti ani, in care a expus diferite critici, a difuzat declaratii, a venit cu sugestii de modificare a legislatiei, in special in justitie, a semnalat acte de coruptie, insa lucrurile doar s-au agravat. Aceasta pare sa aiba loc din cauza ca alegerile au fost cistigate de forte politice ce au adus raiderismul in campaniile electorale si in politica, prin care cine e mai impertinent si mai hot, acela ajunge sa fie votat, prin coruperea electoratului, insaracit cu buna stiinta de comunisti, proces continuat acum de pretinsii democrati.

Destramarea Aliantei pentru Integrarea Europeana, prin falsa avansare a ideii de alegere intre doua rele – comunisti si corupti – reediteaza scenariul dezastruos, antieuropean, din 1999. Atunci a fost creata o alta majoritate parlamentara cu participarea deputatilor comunisti, a crestin-democratilor si a democratilor, ce si-au parasit formatiunea sub influenta nefasta a presedintelui Lucinschi, cel care pare sa stea si acum in spatele liberal-democratilor, veniti in Parlament cu lozinci anticomuniste, tradate, insa, acum. Prin falsa campanie a ”miinilor curate” de atunci Moldova a fost aruncata grav in urma statelor ce au pornit si au ajuns in comunitatea euratlantica.

Scenariul care are loc acum este menit sa impiedice semnarea Acordului de asociere al R.Moldova la UE, fapt dorit si stimulat de cercurile imperiale de la Kremlin, care isi promoveaza interesele prin marionetele lucinschiste si voroniniste de la Chisinau. Aceasta si este explicatia ca, de fapt, alianta de guvernare, in special ministerele peledemiste care raspund de realizarea parcursului convenit cu institutiile europene, nu au inregistrat niciun succes si nu au ce raporta la summit-ul de la Vilnius, unde R.Moldova putea semna Acordul de Asociere la UE. PNL a cerut – anul trecut – demisia ministrilor PLDM, incurcati evident in rele, la fel ca si ministri ai altor doua formatiuni componente. Ne intrebam la ce au servit fondurile europene si in buzunarele cui au fost indesate.

Partidul National Liberal, care are in rindurile sale si la conducere oameni curajosi, cinstiti si verticali, ce au redat Demnitate Nationala celui de-al doilea stat romanesc in 2012, organizind, alaturi si impreuna cu o serie de organizatii nonguvernamentale, actiuni unioniste, cheama fortele politice membre ale AIE sa se aseze la masa negocierilor, sa nu compromita total orientarea europeana a societatii si sa se apuce de reforme.

PNL ramine fidel convingerii ca Republica Moldova nu are decit un drum, sprijinit si de partenerii occidentali, de a ajunge in UE – fie prin integrarea europeana, pentru care factorii decidenti europeni acorda un sprijin financiar masiv, in vederea promovarii reformelor, ca acest vector sa devina realizabil, fie prin Unirea cu Romania, unica solutie, si tot mai evidenta, pentru a salva aceasta parte de popor romanesc de dezastrul readuceriii fortelor nostalgice la putere, fapt ce ar pune cruce pe un viitor demn, european si romanesc, pentru cetatenii nostri.

Chisinau, 13 februarie 2013

Loading Facebook Comments ...

30 Comments

Add a Comment
 1. romanmihaes.wordpress.com/2013/02/13/filat-si-pldm-au-ucis-aie-putin-ne-asteapta-in-urss/

  Filat si PLDM au ucis AIE. Putin ne asteapta in URSS!

  Premierul Filat a anuntat astazi ca PLDM paraseste AIE si denunta acordul de constituire a acesteia.

  Se repeta din pacate situatia din 1999, atunci cind Lucinschi a distrus ADR.

  Astazi urmasul sau a distrus AIE.

  Am mai scris de citeva ori ca distrugerea AIE a fost decisa la intilnirea dintre Filat si Putin de la Soci din anul trecut.

  Distrugerea AIE este o victorie geopolitica a Rusiei, care va incerca sa atraga R.M. in proiectele sale de refacere a unui nou URSS.

  Motivele invocate de Premier sunt speculative, politicianiste, nu se bazeaza pe probe, si sunt dictate de ura impotriva lui Plahotniuc si a PL si PD.

  Declaratiile lui Filat ca le propune celor din PL si PD sa renegocieze un nou acord de guvernare, sunt facute de ochii lumii, pentru ca sa creeze iluzia ca PLDM nu doreste o guvernare cu comunistii.

  In realitate astazi PLDM si PCRM au declansat actiunile comune, si au adoptat patru proiecte de legi in Comisia Juridica.

  Este evident ca plecarea PLDM din AIE e o fază intermediară spre o guvernare impreuna cu PCRM.

  Filat si PLDM se tem de alegeri anticipate, deoarece rezultatele guvernarii sunt slabe, ministrii PLDM sunt implicati in dosare penale, nu au cu ce sa se prezinte in fata electoratului, si vor accepta orice conditii ale comunistilor numai sa ramina la guvernare.

  Daca se aliaza cu comunistii Filat isi pune cruce pe cariera politica si va distruge PLDM.

  Cel mai rau este ca sunt puse in pericol semnarea Acordului de Asociere a R.M. cu UE si Acordului de liber schimb.

  AIE a murit, Voronin si comunistii jubileaza.

  Putin ne asteapta in noul URSS.

  E trist domnilor-tovarasi.

 2. Pt Vitalicus

  Curios, cine l-a facut, e cu iz proPL, ins ain imaginea de la miting unde e Filat, e mitingul PN, de la 9 mai 2008, unde a fost invitat si el si a venit si vorbit. Hora Unirii de alaturi a fost incheierea acelui miting.

 3. Vitalicus spune:
  14 februarie 2013, la 00:12

  http://www.youtube.com/watch?v=hcIt0yjjD6E

  Bun fimulet .

 4. Domnule infĂrmat, stai acolo la sediul Prostului Moldovei şi bea pivă…Cu taranică…Filat e contrabandistul nr. 1, ceilalţi TREI crai sînt nr.2,3.4. Toţi hoţi aleşi de Dvs. Eu nu i.-am votat…Dar, fii atent: dintre ei patrui (+plohiş) filat este unicul treaz la minte, este unicul care lucrează (o, padron, pe Mămăligă Vodă ,cel care nu ştie să-şi scrie corect NUMELE MARE)deci Filat este unicul care lucrează, – ştie CUM şi trage sapa pentru cei TUSNINCI, că-s o mulţime şi toţi – brrrr! Mai ţine minte, – Filat de unul singur poate conduce această ţară, cei patru îl încurcă numai, iar Mămăligă în genere trage aghioase pe tron, săptămîni şi luni la rînd…Aşa că iar se începe cu Rusia, cu Borusia, cu Marusia. Uitaţi-vă la acest plohiş cu toată justiţia în buzunar, zic stai şi aşteaptă-l pe Prostul moldovei să ciocnuiţi piva…

 5. Repet, descide DEXul să vedeţi CUM se scrie TIMOFTe şi că iarba lui timofte e o plantă care creşte pe sub garduri, taman pe unde ridică piciorul cîinii, pardon

 6. amu se vede clar ine din buzunarul CUI chiţcăieşte, ca cum strigînd Libertate zubCOILOR, lupilor, coiOŢILOR cu schini în blană, cîrtiţelor ieşite speriate a lumină…Brava, copii”! Jucaţi CARTEA RUSĂ! Ea e valabilă şi pe timp de iarnă, şi de foame, şi de prostituţie. Plohiş vă aude. Dar fiţi atenţi, el a tras fermuarul la buzunar şi o sa îeşiţi de acolo la Pruncul, cînd o să- i se dea haiine în dungi orizintale…

 7. Orice partid normal, aflat in opozitie, are un singur vis- venirea la putere prin alegeri, mai ales anticipate atunci cand rivalii sai poltici nu mai pot guverna ca si inainte. Ci numai PNL, „Partidul National Liberal, care are in rindurile sale si la conducere oameni curajosi, cinstiti si verticali, ce au redat Demnitate Nationala celui de-al doilea stat romanesc in 2012, organizind, alaturi si impreuna cu o serie de organizatii nonguvernamentale, actiuni unioniste, cheama fortele politice membre ale AIE sa se aseze la masa negocierilor, sa nu compromita total orientarea europeana a societatii si sa se apuce de reforme.” Cum zice moldoveanul- „… Iaca aista partid!!!”

 8. Iaca de-am de la plaho papați ca și himpu.
  păcat.

 9. Stimata Doamna
  Regret sa constat ca inca nu ati inteles ca nu aveti dreptul sa tratati cetatenii Republicii Moldova in „parti avansate” si, presupun, „neavansate”. Orice om politic sanatos la cap, chiar daca considera altfel, va multumi cetatenilor care au iesti la vot chiar daca au votat impotriva lui.

 10. În Alianţă e război…
  Dar ce putem să facem noi?
  Câte-un picor în fund la toţi
  Să scăpăm ţara de hoţi,
  Să fim sănătoşi cu firea
  Şi să-nfăptuim UNIREA…

 11. Pt Cititor

  Stimate Domn, ia mai lasati-ma cu „lectiile”. Partea avansata a dorit sa cada comunistii. Partea nostalgica, neavansata, abuzata de manipulatori si careia i s-a stimulat ca doar trecutul e si viitor, a votat satrapii si pt asta nu vom multumi niciodata. Sa multumeasca cei ajunsi la guvernare, noi inca nu suntem in ipostaza sa multumim si altora, dar suntem siguri ca daca vor fi mai putini manipulatori, printre care si fosti functionari comunisti, si cei din partea neinformata, neevoluata, neavansata vor trece in partea avansata a electoratului.

 12. Pt Legendarus

  Si ce nu e adevarat in ce am scris, iar veniti cu rica?

 13. URMAȘII LUI IUDA(la basarabeni), de Traian Vasilcău

  Burtăverzimea și-a ieșit din minți.

  Aceasta, în frunte cu Iudușka Filat și supleantul Streleț, dar susținută și de comuniști a votat azi dimineață în timp de 3,5 secunde tocmai 4 proiecte de hotărîri și modificări de legi pentru a fi votate de Parlament în regim de urgență.

  Fără acordul partidelor-constituante ale Alianței pentru Integrare Europeană.

  Mai bine zis: scuipînd în Lupu și Ghimpu, în Partidul Democrat și Partidul Liberal.

  Iar peste doar 3 ore burtăverzimea declară că toți îi încurcă în statul pe care-l conduce tot ea, în proporție de 60 la sută, dar se declară, totuși, nevoită să părăsească acordul Alianței, însă nu și postul, în care a fost aburcată de AIE-1 și AIE-2.

  Adică asta cum de înțeles?

  Că-i demite pe Lupu, Plahotniuc, miniștrii din PD și PL, declară Acordul nul, dar burtăverzimea rămîne în funcțiile ce i le-a oferit Consiliul Alianței, prin votarea ulterioară de către AIE-2?

  Adică ce vrea pînă la urmă Filat?

  Exact ce a și spus Voronin prin gura tovarășului Reidman astăzi:
  “Lui Filat nu-i ajung drepturi și posturi. El vrea puterea totală în acest stat.”

  Adică un dictator, Voronin, e menit să ajute la consacrarea altui dictator?
  Adică „Moldova fără sărăcie, Moldova fără comunisti!” n-a fost decît o lozincă pentru 30 % de naivi autohtoni?

  Domnilor Lupu și Ghimpu, dați-i, vă rog frumos, nesăturatului de Filat, toate funcțiile posibile și imposibile din Republica Moldova.

  Dați-i să fure și ce a mai rămas nefurat de noul urmaș-șef al lui Iuda și ciracii lui.

  Ca peste un an, la alegeri, poporul să-i dea restul. Ce-l merită cu adevărat.

  Iar după aruncarea la urna de gunoi a Istoriei numai penitenciarele să mai memoreze în vreun catastif numele, prenumele și numărul de la gît ale trădătorilor pretins liberali și nemaivăzut de democrați.

  Amin?

  P.S. Scris la 13(!) februarie 2013, zi în care mă aflu deja în Republica Democrată Congo, datorită măreţului prilej oferit de faptul că în R Moldova a revenit la putere gherila lui Vladimir Nicolaevici Voronin cu Vladimir Ilici Filat în frunte.

  Şi cu mujicul de Roşca din urmă. Evident!

  N-aţi remarcat că mesajul de trădare a lui Filat a fost dat cetirii la orele 13.00, în data de 13 februarie, anul 2013?

 14. Vă credeam mai fină în gândire
  Cu limbaj de filolog, așa, decent
  Dacă-s toți așa-n consiliul unirii
  Vă admir , stimabile agent…

  Pentru munca D-stră ideală
  În favoarea romanizmului senin
  Pentru puritatea liberală
  Plus naționalismul clandestin

  Bune cadre mai școlise KaGeBe-ul
  Că și-acum mai otrăvesc suflarea
  Tuturor acelor ce mai au tupeul
  Să aspire la un singur stat și-o țara…

  PS
  Când chemați la masa negocierior
  Forțele politice din alianță
  Să-ntelegem că orgasmele plăcerilor
  Cu Unirea nu mai au nici o creanță…?!

  Ricaitul ți-l laș ție , Fidelcenco
  Și bătrânilor din propriu-ți partid
  Ce șoptesc în față -excelentă
  Pe la spate- Talp-a Iadului avid…

 15. Dna Pavlicenco
  Multumesc pentru raspuns. Si vreau sa Va spun ca si eu regret ca trebuie sa scriu lucruri care par sa fie lectii.

 16. Ca baba Catinca – după ce întermină cu treghile casei, se mai repede la baba Ligunea să mai tragă un gît de aer, să mai…Aşa şi conducătorii noştri bandiţi, – au mîntuit de rezălvat toate trăsnăile naţiunii şi hai să mai iasă la aer curat; motibul un poet murise cîndva, brava, pahanii

 17. vezi, doamnă, de avortomul lui lucinschi sturza în calitate de bandit îţi place, da avortonul lui lucinski filat banditul – nu. Cum să te înţelegem?

 18. Gînduri unificatorii
  Strigă –ţipă în neştire
  unul-altul: – Vrem Unireeee!
  Tot strigînd-răcnind Unire,
  nu obţinem izbîndire,
  Strigînd ZAHĂĂĂĂĂĂR, măi flaimuce,
  ceaiul nu se face dulce,
  Ca să ne unim, măi plodul,
  trebe să mai vrea norodul,
  ş-apoi află, bre , Vichente,
  nu-i deajuns doar 5 procente,
  nu-i deajuns să vrea Vitalia,
  tre-să vrea şi PortuGALEA,
  nu-i deajuns doar Albot Nata,
  se mai cere, zic eu, NATO,
  e puţin doar Filat Sanda
  tre-ca să mai vrea Tailanda,
  nu-i destul nici chiar strîmbanu,
  tre-şi-Afganu, şi Sudanu,
  nu-I destul doar Dungaciu,
  mai trebu-un mahalagiu.
  nu-I de-ajuns nici chiar Dodonu,
  s-ar mai cere poate ONU…
  Pînă una-alta-ceea,
  ghiNpu,-uneşt-te cu femeia,
  asta dacă poţi, monsieur,
  dacă nu, cheamă-ajutor,
  uneori – vezi varianta,
  uneşte-te cu amanta,
  măi tu, lupu,măi flaimuc,
  tu îl ai pe plahatniuc,
  iar mări, neata Gad-îrcă,
  nu meriţi mai mult de-o hîrcă,
  tralea-balea, melniciuccea,
  unirea ta e cu ciuccea,
  Dabija, mă pui de taică,
  te cuplează c-o rusoaică,
  tu, Tănasă, măi Costică,
  îngrădeşte-te-te ş-azi c-o sticlă,
  Anat, Ciobanu, cu patimă,,
  se va uni cu vreo cratimă.
  Cum a zis şi domnul Noe.
  ne vom uni într-o joie,
  afirmînd Matusalem, –
  nu-I cînd vrem, ci cînd putem.
  Zic eu aşa într-o doară, –
  hai să ne unim în ţară,
  hotărîţi uniţi, vîrtos,
  bandiţii de SUS daţi JOS!

 19. Pt gheaur

  Nu e vorba de Sturza, ci de ideile si pozitiile lui. Eu am fost in majoritatea parlamentara cind Sturza era premier. Cit priveste Filat, este un discipol nereusit al lui Sturza, caruia Filat i-a fost impus de Lucinschi sa il promoveze. Probabil cabinetele oculte privesc departe, nu gaga. Cit de mult si-ar doi Filat sa nu-l mai auda pe Sturza, pentru case simte complexat de persoana lui, fiindu-i nerecunoscator. Sturza il dezbraca prin ce spune si chiar a recunoscut ca a fost supus presiunilor politice, ca om de afaceri, eu cred ca presiunile au venit de la gruparea Lucinschi si comunista.

 20. Mersi, doamnă, dar acest sturza e la fel ca ei toţi, da, înainte de a pune laba lui DOMNEASCĂ pe guvern, zău, lăsa impresia plăcută, chiar părea într-un fel deştept, dar mai apoi nu făcut NI-MI-CĂ. Nu îl simpetizez nici pe Filat, DAR – el e unicul care lucrează (ce e drept mai mult pentru sine, poate), DAR nu e bădăran ca lupu sau tontălău ca ghimpu, vrea, ştie cum şi poate, dintre toţi premierii (totţi au fost un lup ş-un ghimp de tonţi – Ciubuc, vai, sangheli – of, tarlev, uuuu, muravski – mamăă, toţi – nişte nimicuri, – păi pe atunci eu eram de amu copt la minte ca cum, – ap-Filat e cerul şi pămîntul)…El e unicul care vrea alucidarea VÎNĂTORII, flecuşteţul ista de ghimpu se baghă şi el cu minte lui cît un grăunte. Phum! Doamnă, de circa 2 luni de la împuşcătură nu stă nici unul în cătuşe, cercetat în stare de arest; cumarece l-au scoos pe Zubcu…Trebuie adus aici Bill Clinton sau Barac obama să facă niţel ordine, cu moldovănaşii noştri nu ajungem noi să achităm energia electrică…Bye!

 21. Traian Vasilcau este un nemernic mincinos. El minte intruna. Sterge comentariile critice de pe blogul sau. Redacteaza comentariile altor participanti si le face favorabile pentru el. Numai o prostituata politica procedeaza in asemenea mod. Cum Stalin voia sa fie Tatal Popoarelor tot asa traian Vasilcau vrea sa fie Maestru. Probabil Mestru al mulsului mecanizat. Un fricos ordinar, care se teme sa nu aiba probleme pentru ca un dobitoc a scris un apel prostesc pe forum. Iar Vasilcau pe forum prin badarania articolelor sale a aratat o homofobie demna de nazisti si stalinisti. Rusine!!! Romania este un stat EUROPEAN. Si-a asumat un model de conduita. Homofobia este o crima in UE si prin urmare in Romania. Nu putem urma o bruta care emite idei naziste si staliniste. Vasilcau nu este pe calea unionista, el este mai degraba un exponent al AUTORITORISMULUI si FUNDAMENTALISMULUI.

 22. DE CE PLAHOTNIUC TREBUIE SĂ COBOARE URGENT DIN PREZIDIUL PARLAMENTULUI? by traianvasilcau

  Istoria ticăloșilor locali se repetă.

  Dar de data asta planul Kremlinului e implementat de mînuțele cetățenilor …europeni.

  Filat, Streleț, Palihovici @Co, toți dețin pașapoarte europene, dar lucrează, de facto, împotriva ei, realizînd poftele lui Putin, exprimate de acesta la Soci, în vara lui 2012.

  Curat murdar!

  Precum România a investit în Roșca și ziarele, și fundațiile, și televiziunile lui 38 milioane euro(citat din N.Dabija), ca trădătorul de Telenești să lupte cu aceste milioane contra României și Unirii Basarabiei cu Patria-mamă, la fel și europenii investesc și bani și încredere în Filat, ca trădătorul de ieri și de azi Filat de Lăpușna să execute ordinele kGB-istului Putin, fără pic de cîrtire.

  Așa iobagi nu are Putin și nu va avea în următorul mileniu.

  Și de ce l-ar mai fi telefonat Barosso aseară să-l dojenească, dacă el îl are de idol pe Putin, ca și Voronin, de altfel?

  Și de ce l-ar mai chema Corlățean pe Reniță pentru explicații dacă Filat nu a ținut cont de Tănase, Godea, Nagacevschi, Vieru, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă și toți ceilalți?

  El, geniul de la Lăpușna, care din 2009 pînă azi, 14 februarie 2013, n-a reușit nici măcar să interzică vînzarea prezervativelor din magazinele alimentare, care stau pe tejghele alături de gumele de mestecat și ciocolatele ”Snikers”, cum va putea să ridice munții din loc pînă la alegerile parlamentare din 2014?

  …Și, totuși, de ce Plahotniuc trebuie să coboare urgent din prezidiu în sală, acolo, unde îi arată locul cu degetul de la piciorul liberal-democrat acest nou Lenin al secolului 21, pre nume Streleț?

  Pentru că așa vrea Filat, eroul național al guberniei rusești dintre Prut și Nistru, pentru că așa au tras la cărți andrievski, țîrdea, barbăroșie și alți analiști ancorați la poarta Recunoștinței Rusești.

  Ei și ȚOPîrlanii de Nicăieri.

  Numai ei reprezintă astăzi poporul.

  Restul sunt Nimic.

  Restul e numai prostime, obscură, păpușerească și bună de pus la zid de haiducul Jean Botmalay.

  P.S. Era ora 7 și 10 minute, cînd m-a trezit din somn un mesaj telefonic.
  Era de la un deputat PLDM-ist, care, atunci cînd nu doarme, mai comite și poezii.
  Iată ce mi-a scris azi, în ziua îndrăgostiților, legislatorul: “ Eu dintre munci ador numai vacanța./Trăiască dragostea și Alianța!”
  Care dragoste? Care Alianță, mi-am zis și -am închis ochii să-l visez pe Iuda.

 23. Гелич Филату: Не скулите

  Вы предали людей, которые доверяли вам
  Вчерашнее громкое заявление Филата просто шоу, рассчитанное для «лохов», считает председатель общественной ассоциации «Моя Молдова» Федор Гелич, сообщает noi.md.

  По его мнению, вчера премьер-министр устроил большой спектакль для общества, в противном случае, он должен был отказаться от должности премьер-министра. «И это было бы по-мужски, но спектакль, который устроил он вчера – просто плевок в душу всем гражданам нашей страны».

  Как считает Гелич, таким образом, Филат хочет снять с себя ответственность за все происходящее в стране, не теряя при этом своей должности. «Если заняли кресло премьер министра – либо тяните до конца, либо откажитесь от кресла и начните все с нуля. И не скулите. Вы предали людей, которые доверяли вам», – заявил Гелич.

  Гелич напомнил, что 3 года назад между Филатом, Лупу и Гимпу было заключено добровольное соглашение о создании АЕИ. «Между ними был заключен брачный союз, где Лупу и Филат были брачующимися, а Гимпу – нанашем. И началась семейная жизнь. В течении 3 лет нас постоянно кормили обещаниями об европейском сообществе. Но Молдова покатилась и катится вниз. И сейчас Филат нам устраивает шоу и умывает руки. Он вел себя вчера, как пацан, которого обидели и у которого забрали горшок. Но ведь когда он заключал с Лупу брак, он понимал, что не сможет с ним мириться и спать в одной постели».

  Поэтому, как отметил Федор Гелич, Филат должен нести в любом случае ответственность за всю, создавшуюся в стране ситуацию.

  «Как бы Филат не желал сегодня выпрыгнуть из этой лодки, он непосредственно отвечает за все, что произошло в стране за эти три года, за всю социальную и экономическую ситуацию, хочет оно того или нет».

 24. Sunt de acord cu decizia PNL, care cheama fortele politice membre ale AIE sa se aseze la masa negocierilor, sa nu compromita total orientarea europeana a societatii si sa se apuce de reforme.Alte solutii nu sunt binevenite, fiindca totus la urma urma va suferi oamenii de rand , catre au votat aceste forte pentru a ne duce spre un viitor decent, pe care il merita acest popor muncitor si rabdator.

 25. anti AIE, traiANUS, fii atent cum îi zice, – e un vîndut, cum vede-se bine el lucra pentru PLDM şi se visa ministrul culturii, însă nu a împuşcat situaţia şi el a împuşca-o din PLDM, s-a vîndut lui Plohiş şi toarnă verzi şi uscate, adevărate şi supte din ceea, cum îi zice. E violent de tot, iar noi cititorii, cînd vedem violenţa ne speriem. Acelaşi siroja mocanu, el este crud, dur,agresiv, nu are cine-l sfătui CUM să se comporte, ce imagine să îşi creeze ca să fie atractiv într-un fel, să îl vree poporul şi să îl voteze. Dar acest neajuns îl au şi alte partide mici, liderii cărora nu au oameni. aşa-zişi inagemakers, cum zic englejii, ca liderul să fie ZÎMBITOR-DE-DUR, monştri alde mocanu nu au şanse de izbîndă , cu cangele celea ale lui infiorătoare. Păcat, el face mult, în fine, el a declanşat toată această tărăşenie, în fond el a explodat AIE şi nu numai, dar lumea a şi uitat că el şi roade nu cred că va culege. Stalini am avut, tonţi liberali am avut, matahale liberale – la fel. Unde, cine e omul după care va porni turma? Nu-i!…Mai vorbim!

 26. Ah, nu am spus principalul, anti AIE, trai acesta anus e talentat, fără doar şi poate şi ar trebuie să îşi îndulcească inima spre a scrie poezii blajine, nu din cele ţipate, să uite că nu l-au împins ministru, mai mult, să se bucure, să îşi scrie operele, cinstit, cu dăruire, sau să scrie oribilităţi-grozăvenii-atrocităţi ca Steven King…Vă tot întrebaţi, sau NU? De ce Nobelul nu se oferă literaturii pentru copii, criticii literare, SAIENSFICŞINului, cum zic la noi la Moldova, adică fantasticilor, precum şi literaturii STEFENKINGiste. Cine e prin preajma lui trai, sfătuiţi-l să revină la poezie, să se lese de plohişi, să revină la kibalcişi…

 27. TURNAŢI, dar, PROSTIA GUGUŢICĂ ÎN BRONZ!!!
  Un om care se autoporecleşte scruiitor, şi anume – stîmbanu – a scris o trîmpenie literară (premiată cu bani grei de premierul “cu suflet mucegăit de poet ) despre Mielul de Paşti, o tradiţie veche a moldovenilor (poate şi a românilor). Acest STRÎMB –anu dă dovadă (în EOPERĂ) că este un mare satrap, el, nu vecinul care, ca şi tat-su, ca şi tot satul, ca şi toată Moldova (poate şi România) a îndrăznit să taie un miel de Paşti. Aşa e de cînd a apărut Viaţa pe pămînt, – cei slabi cad, cei tari supravieţuiesc şi Strîmbanu n-o nu poate merge împotriva acestui MERS al Omenirii prin Istoria sa multimilenară. Astea ar fi ca şi nişte axiome. Într-un război iniţiat de un om sau un grup de oameni cad milioane şi răsmilioane de oameni. Şi noi scriem poeme, romane, epopei de revoltăîmpotriva acestor fărdelegi. Nu scrim epopoei şi în cazuriile de decapitare în masă a găinilor, raţelor sau vacilor la fermele LUMII. (Îna afară de cazul cînd decapitarea în masă a vacilor ar avea loc în India, bunăoară, lucru de neconceput. Din păcate, sau poate nu, cine ştie, mielul nu a fosr declarat niciodată animal sfînt în Moldova, prin urmare fiecare cetăţean e în drept să dacă ce doreşte cu mielul său, chiar dacă strîmbanu vrea să-I aprindă casa, să îi deie cu o piatră în cap sau să îl castreze…Drept consecinţă a celor de mai sus propun să votăm pentru ca Premiul nemeritat de Strîmbanu acordat de Premier să îi fie retras, DAR: dacă Premierul se topeşte de dorul “operelor strîmbanice” să-i dea premiu pentru o carte pe care Strîmbanu încă nu a scris-o şi pe care POATE o va scrie el, sau careva din urmaşii lui…Ca să vedeţi…pînă unde au evoluat lucrurile. Sorin Paciu! Da, anume el este UN MIEL DE PAŞTI. El a fost sacrificat. Din rea intenţie, poate, sau dintr-o stupidă întîmplare. Drept sacrificare a acestui miel, pe nume Sorin, în Moldova au început a se buntului apele, au fost descoiperite crime de zeci, de sute de ori mai grave decît moartea mielului Paciu. S-a descoperit că acest colhoz de tip modern AIE îi pregătea poporului moldav o sacrificare în masă. Zilnic erau sacrificaţi moldovenii noştri, – prin asasinare sau AUTOasasinare (suicid): din cauza foamei, a sărăciei, precum şi altele. În loc să stea la dubă 99 de procente din armata întreagă de demnitari, cu castele de milioane şi răsmilioane, cu conturi enorme în băncile LUMII, etc, etc, – la dubă erau puşi oameni, care îndrăzneau să ciordească un sac de cartofi ca să îşi potolească foamea ce-o îndurau de zile în şir…Adică, mielul Paciu a fost o sacrificare SACRĂ, dacă vreţi. El este salvatorul naţiunii, dacă vreţi (Paciu şi nu Boboc Valeriu, pe care aceşti TREI CRAI din fruntea ţării l-au sacrificat pentru interesul lor, nu cel naţional, – iar după asta au dat vina pe cu tot alţi oameni). (Nu sînt şi nu am fost membru al vreunui partid, aşa că vă rog să nu mă acuzaţi de partizanate.) Fără voia lui, cu voia numai cît a Domnului, acest Paciu a dezlănţuit o adevărată Revoluţie, o mare Buntuluială Naţională şi, dacă e să înălţăm monument, apoi nu lui GUGUŢĂ-găgăuţă (ei cum un personaj, a cărui nume semnifică Tîmpenia, Prostia, Idioţenia să fie turnat în brobz; asta pare a fi propunerea unui cititor (RECTOR de serioasă instituţie) care în afară de Guguţă, la vîrsta lui nespus de înaintată nu a mai citit nimic), zic nu lui Guguţă să-I facem monument (eu în genere sînt împotriva monumentelor, sau, dacă le înăşţăm, să o facem în urma unui referendum, nu aşa, – hodorond-tronc), ci lui Paciu, zic, monument. 15-02-13

 28. OAMENII MOSKOVEI MERGÎND LA BRAȚ…
  by traianvasilcau
  E dimineață de nou mileniu.

  Lupu e în biserică, iar Voronin la braț cu Filat depun flori ostașilor Patriei sovietice. A lor, bineînțeles. http://www.publika.md/video-voronin-si-filat-vin-impreuna-sa-depuna-flori-la-complexul-memorial-feciorilor-patriei–sfanta-amintire_1260871.html

  Miroase din nou a trădare…

  Și buciume buciumă-n munți!

  E dimineață de nou an.

  Un ministru cîntă în strună unui prim-ministru, ai căror trubaduri triluiesc la o televiziune, din care fug toți cugetătorii, despre o nouă… falsificare de acte, ce este chiar opera mînuței lor.

  Miroase din nou a minciună…

  Și buciume buciumă-n munți!

  E dimineață peste tot.

  Nu și-n Basarabia mea.

  Aici, un analfabet de Cahul se declară sinonim al Dreptății și latră la comanda șerifului său, latră neîncetat.

  E noapte adîncă, e beznă fără capăt peste insula defunctei speranțe cu numele stalinizat: Republica Moldova.

  Duhnește din nou a pierzare…

  Și buciume buciumă-n munți!

 29. Marius Dorin Lulea
  Află cât ar costa pe fiecare român Unirea Republicii Moldova cu România.

  De foarte multe ori propaganda antiunionistă din Republica Moldova afirmă că România nu îşi doreşte Unirea deoarece ar fi costurile mult prea mari.

  În primul rând nu sunt de acord că ar fi costuri, cel puţin nu pe termen lung. Problema în Republica Moldova este în acest moment de productivitate financiară a muncii şi asta deoarece marile companii ocolesc această ţară nesigură (a se vedea ce s-a întâmplat zilele acestea cu clasa politică) iar banii nu se distribuie relativ uniform în economie ci sunt în general pierduţi în buzunarele a câţiva oligarhi. Costurile vor fi pe un an, maxim doi, timp în care prin investiţii se va creşte productivitatea forţei de muncă.

  Acest lucru afectează în mod direct şi calitatea vieţii deoarece salariile sunt printre cele mai mici din Europa, şomajul este printre cele mai mari şi apare automat o neîncredere într-o perspectivă de viitor. Unde a dus acest lucru: la un exod masiv de forţă de muncă dinspre RM spre exteriorul ţării, forţă de muncă care este definitiv pierdută. Ori este ştiut că valoarea adaugată a unei economii este dată de către populaţie iar scăderea acesteia reprezintă o adevărată ameninţare la adresa statului în sine. Să facem un exerciţiu de imaginaţie pentru a vedea cine va plăti salariile celor rămaşi. Dacă lucrurile vor continua astfel cu siguranţă nimeni deoarece visul oricărui cetăţean tînăr este să părăsească RM.

  Revenind la subiectul meu mi-am pus întrebarea firească: dar totuşi, cât ar putea costa pe români acest lucru? Având în vedere faptul că nu dispun de date oficiale prea multe am preferat să mă rezum la un calcul simplu care de altfel să fie şi extrem de uşor de urmărit.

  Iată câteva date oficiale la nivelul anului 2010:
  PIB 2010 Populaţie PIB/locuitor
  milioane de dolari/ an număr dolari /an
  România 161.629,00 19.042.936,00 8.487,61
  Republica Moldova 5.357,00 3.563.800,00 1.503,17
  Total 166.986,00 22.606.736,00 7.386,56

  Conform tabelului de mai sus fiecare român din România producea anual un venit de 8 487, 61 de dolari.

  Conform aceluiaşi tabel fiecare român basarabean producea anual un venit de 1 503,17 de dolari.

  Teoretic, în condiţiile în care după efectuarea unirii lucrurile nu se mişcă financiar în sus sau în jos, media ponderată a veniturilor ar deveni de 7386,56 de dolari.

  Acest lucru înseamnă o reducere cu 12,9% a veniturilor întregii populaţii ale actualului stat român astfel încât veniturile generate de românii basarabeni să poată creşte la acelaşi nivel. În cazul românilor basarabeni creşterea ar fi de-a dreptul spectaculoasă, cu aproape de 5 ori mai mult decât în situaţia de faţă.

  În cele de mai sus nu am ţinut cont de faptul că extinderea de teritoriu va duce de fapt la o creştere a productivităţii pe teritoriul Basarabiei ca urma a extinderii automate a marilor companii româneşti pe tot nou spaţiu naţional.

  De asemenea Europa va aloca fonduri speciale pentru dezvoltare şi chiar dacă ele nu sunt mai mari decât cele actuale raportate la populaţie, cu siguranţă vor creşte ca urmare a creşterii numărului de locuitori- e unul din principiile de bază a alocărilor bugetare.

  Eliminând însă ipotezele de creştere de mai sus se pune întrebare: vor fi oare românii dispuşi să renunţe la 12,9% din veniturile lor pentru a-şi ajuta fraţii din Est? Atenţie că nu vorbim de veniturile proprii anuale ci de ceea ce produce anual un român prin munca lui. Răspunsul va fi cu siguranţă unul pozitiv lucru dat şi de procentul mare a celor care îşi doresc Unirea dar şi de faptul că la nivel naţional statul vecin are cel mai mic nivel de şomaj din Europa el fiind constituit practic doar din cei care nu îşi doresc în mod real să muncească.

  Ori România pentru a mai creşte are nevoie şi de o creştere de populaţie şi este de preferat ca aceasta să provină dintr-o cultură identică şi nu una importată. Aceste lucru sunt ştiute în mediul politic de la Bucureşti şi de aceea se menţine permeabilitate pe graniţa de Est, cea cu Republica Moldova.

  91,75 de dolari este suma de bani pe care fiecare român trebuie să o accepte lunar ca reducere. Nu este vorba de veniturile salariale ci de a ceda din munca sa astfel încât şi cei de la est să poată munci în aceleaşi condiţii.

  Având în vedere că salariul mediu din România este de aproximativ 500 de euro asta înseamnă că în mod proporţional fiecare va trebui să accepte o reducere de 61,5 euro timp de vreo doi ani din totalul de 500 de euro.

  În scurt timp însă productivitatea se va aduce automat la acelaşi nivel şi atunci nu doar că nu se va afecta dar va avea loc chiar o creştere a PIB-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *