Pentru Ziarul de Gardă: ”Pînă unde va merge AIE”

http://www.zdg.md/politic/pana-unde-va-merge-razboiul-din-aie

Intotdeauna presa pune mai multe intrebari, dar alege mai putin. Totusi, raspunsurile date intrebarilor sunt o oportunitate de a-ti exprima punctul de vedere asupra diferitelor situatii. Reproducem varianta scurta si cea nepublicata, lunga, publicata sau pregatita pentru publicatia respectiva.

Varianta scurta

Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL

”Alianţa va rămâne, eu nu văd o alternativă, că doar nu vom accepta o aliere a cuiva dintre ei cu PCRM, nu? Dar dacă Moscova şi-a propus să cameleondărâme Alianţa şi cineva din AIE are o înţelegere-beton cu factorii de la Kremlin, care îl mai au aici ca emisar pe P.Lucinschi, atunci riscurile sunt mari. Să ne amintim că acelaşi Lucinschi, care pare să mai stea în spatele PLDM, a răsturnat în 1998 Guvernul Sturza şi am ratat nominalizarea pentru UE. Nu-i exclus să ni se pregătească acelaşi «desert»şi pentru summitul de la Vilnius. Dar nu cred. Influenţa factorilor UE va face ca scandalul să se stingă.”

Varianta lunga

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL

a) Poate tragedia din Pădurea Domnească să arunce în aer AIE sau lucrurile (reglărie de conturi între „aşii” Alianţei) se vor termina cu demiterea lui Zubco?

În primul rând, din câte cunoaștem, Zubco și-a depus demisia, acceptată unanim de Parlament. Acum așteptăm rezultatele audierilor în Comisia parlamentară. Însă va fi foarte greu de decis care element sau verigă dintre instituțiile statului, care au știut ce s-a întâmplat la vânătoarea cu bucluc, sunt mai vinovate decât altele, având în vedere că fiecare își are partea de responsabilitate, fiind și subordonată politic unei componente a AIE. Acest fapt, plus influența factorilor UE va face, cred, că scandalul să se stingă și lucrurile să se reașeze, pentru că, la mijloc, nu e doar scopul pedepsirii vinovaților, ci și lupta dintre Filat și Plahotniuc pentru primul loc în topul influenței asupra acestor instituții.

b) Va arunca „dosarul PD” Alianţa în aer sau lucrurile se vor termina cu demiterea lui Zubco?

Eu nu cunosc dacă acest caz este ”dosarul PD”, dar nu văd o alternativă a AIE, că doar nu vom accepta o aliere a cuiva cu PCRM, nu? Dar dacă Moscova și-a propus la modul serios să dărâme Alianța și cineva dintre cele trei componente are o înțelegere-betoncu factorii de la Kremlin, care îl mai au aici ca reprezentant pe Petru Lucinschi, ce stă în spatele unor componente ale Alianței, atunci, desigur, există riscuri mai mari.

c) Exista riscul unor anticipate? Reconfigurari de Alianţă?

Asta poate fi – ori reconfigurarea Alianței, în sensul unei înțelegeri PLDM+PCRM, ori, dacă asta nu vor dori celelalte două componente, pot fi anunțate, prin diferite tertipuri, alegeri anticipate.

d) E posibilă repetarea precedentului ADR (1999) si ratarea şansei de semnare a Acordului de Asociere la UE (Vilnius, 2013)?

Eu făceam parte atunci din ADR, ca deputat, și regret enorm că, atunci, același Lucinschi, ce pare și acum să stea în spatele PLDM, a răsturnat în 1998 Guvernul Sturza și am ratat nominalizarea pentru un parcurs european mai accelerat. Poate că prindeam ultimul vagon cu România și Bulgaria. Nici acum lucrurile nu sunt simple. Se pare că, același aiatolah al centriștilor, care și-a adus ”copilul PLDM” la condiția de un PDAM-2, forțează o alianță cu PCRM sau cu cei desprinși din PCRM, care tot spre Rusia se uită, pentru împiedicarea semnării Acordului de Asociere la UE la Vilnius, în toamna acestui an. De aceea, societatea civilă trebuie să fie tot atât de activă cum a fost în 2010, când cerea în stradă PD să nu se alieze cu PCRM, ci să se alieze cu PL și PLDM. Acum trebuie să ceară ca PLDM să nu facă alianță cu PCRM, că nu a uitat nimeni ce a spus Filat – ”sunt mai puțin periculoși comuniștii decât mafioții”. De parcă nu sunt comuniștii mafioți.

e) Are Zubco şansa sa revină în funcţie?

Nu cred că are șansa să revină. Chiar dacă nimeni nu știe cine și cât e de vinovat.

f) Lecţia acestul scandal politic. Scurt.

Democrații trebuie să învețe să prețuiască rezultatele negocierilor pentru o guvernare în alianță. Iar dacă sunt probleme – și ele există -, trebuie să dea dovadă de maturitate, să solicite ajutorul României sau al UE și să identifice cele mai posibile căi pentru a reduce corupția și a nu mai admite guvernări comuniste antiromânești și antieuropene.

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. Doamnă, orice nu s-ar tîmpla, cel mai scîrbos, mai perfid, mai jalnic, e, crede-mă, TANASĂ, ailias TANAŞII, teleleiii. Nici beţivanul de Leova Botnari cu e la acest nivel decăzut…

 2. Numai Re-Unirea cu Patria-mama România europeana
  si pe calea democratiei ne mai poate salva !

 3. Are ţara prejudicii mari
  Când e guvernată de tâlhari,
  Şi cade-n mare încucătură
  Dacă tâlharii între ei se fură.

 4. În timp ce marea cîntăreaţă Valentina Naforniţă cîntă la Viena, acest porc politic Ghimpu ne cîntă prostii-tîmpenii interimare şi nimeni nu-i poate pune sîrmă în bot–Toţi îl rabdă. El e asmuţat-consultat-dresat (şi porcii pot fi dresaţi) de Goebbels-ul său poetaşul comsomolst, criminalul de stat Vanea GADîrcă…Ce contraste ne proopui, Doamne! ++++++++++Soprana Valentina Naforniță a fost invitată la cea de a 57-a ediție a Balului Operei de Stat din Viena, unul din cele mai mari evenimente muzicale din lume. Evenimentul desfășurat ieri, 7 februarie, reunește în fiecare an

 5. Majoritatea oamenilor politici cu functii importante din Republica Moldova sint interesati doar in promovarea si apararea intereselor personale si de grup.Un frl de metastaza/cancer/ sa implantat in toate functiile din stat.Aceasta metastaza se numeste coruptia.Procesul de pederasterizare politica a patruns adinc la toate nivelurile.Doar PNL zbate ca pestele pe uscat pentru realizarea si promovarea intereselor nationale autentice si ireversibile revenirea la Patria mama ROMANIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *