Nicio diferenta fata de guvernarea comunista

purcelusii la treucawww.truthsquare.com/app/news/view/185#p1! 

“După 20 de ani de la dispariţia URSS, lumea s-a schimbat vertiginos, dar în RM timpul s-a oprit. Sate devastate și întunecate, pe jumătate goale, fără drumuri și școli. O treime din populație, cea aptă de muncă, a părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune, lăsând în spate familii distruse și copii fără părinți. Aproximativ 80% din populație trăieşte în sărăcie şi încearcă, prin mari dificultăți, să supraviețuiască. În timp ce majoritatea tineretului o duce de azi pe mâine doar datorită remitențelor ce vin de peste hotare.

Chiar și Chișinăul, capitala RM, este departe de a se asemăna cu un oraș european: gunoi pretutindeni, străzi fără iluminare, trotuare care nu au fost reparate din epoca sovietică sau care au fost peticite haotic, ca și drumurile din oraș, canalizarea și sistemul de drenaj învechite, trafic haotic, în marea majoritate compus din microbuze periculoase, care nu respectă nicio regulă de circulație, inexistența măcar a unei parcări moderne amenajate, o piață în stil oriental și tarabe, cu vânzători de flori în centrul orașului, care creează ambuteiaje și cauzează și mai mult gunoi, o mulțime de chioșcuri peste tot, ceea ce înseamnă că nu există niciun model arhitectural în administrarea urbei, criminalitatea galopantă, multe alte probleme.

Actualul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care părea odinioară atât de diferit de toți ceilalți, mai ales de comuniști, s-a transformat într-un demagog ordinar. Adăugați aici corupția, care a pătruns peste tot, și veți putea obţine adevărata imagine a Moldovei.”  ACEST TEXT ESTE REPRODUS DE AICI: www.truthsquare.com/app/news/view/185#p1!

Fiecare an cu debutul sau tragic, precum un blestem. Anul trecut a pornit-o cu stingul – cu moartea tragica a lui Vadim Pisari, trimis pe lumea cealalta de un soldat supus idolului politic lui Filat – dictatorului Vladimir Putin. Anul acesta a debutat cu impuscarea lui Sorin Paciu, la o distractie sinistra a mai marilor justitiei.

Cind am criticat, de la bun inceput, actuala guvernare, dupa caderea comunistilor de la Putere, pe care i-am scos constant la iveala si cit am fost deputat, spre deosebire de actualii “politicieni”, care practicau colaborationismul sau se ascundeau in tufari, mi se tot sarea in cap ca “l-as redori sau chiar l-as readuce pe Bau-Baul comunist prin acele critici”. Ca sa se ajunga astazi ca cei mai “cotati” trubaduri ai politicienilor, adusi in top-uri prin bani negri, sa ne zica acelasi lucru – ca R.Moldova este un stat cu un sistem nefunctional. Si totul aici – de la schimbarea regimului comunist – merge prost, neinsemnind, in niciun caz, ca regimul satrapilor era sau ar fi bun. Democratia si transparenta nu convin, pur si simplu.

Impresia este dezolanta, pentru ca speranta era sa vedem altceva, dar nu vedem si dezamagirile se aduna. Cei veniti dupa comunisti se deosebesc numai prin denumiri si pretinse culori false sau respingatoare, cum ar fi verdele sau roz spre rosu, precum si printr-o retorica proeuropeana mai accentuata, dar la fel de falsa, care se vrea – ca o sfidare antinationala – o alternativa a apropierii de Romania.

Mie imi displac profund, in ambele state romanesti, “vinatorile” potentatilor zilei, la fel ca si coridele spaniole, chiar daca in familia noastra domina cultul a tot ce e spaniol, datorita sotului meu, un hispanist impatimit. Sunt imorale “iesirile elitiste” la noi, cind lumea se zbate, dupa 14 ani de guvernari antidemocratice, antieuropene si antiromanesti, intr-o saracie cumplita sau cind o parte din populatie se lupta cu interminabila criza si de peste hotare, unde nu mai gasesc toti de lucru.

Plus animalele care, iata, in Romania, cu ocazia acelorasi “vinatori”, sunt aparate prin pozitia protectorilor patrupedelor.

Vinatoarea din “Padurea Domneasca”, dincolo de ilegalitatea actiunii prin locul unde a avut loc, nu face nicio diferenta fata de guvernarea comunista, care actiona cum vroia, nestiuta de nimeni, deci, fara publicitate. Aici, cu proasta competitie pentru locurile de top in politica, lucrurile se deconspira tot mai dezgustator, pina la tragic, aratind, simbolic, drept o pedeapsa pentru sfidarea bunului-simt de catre actualii guvernanti.

Intransparenta e cauzata de observata cirdasie a gruparilor oligarhice de la Putere pentru inavutire, fapt, care le face vulnerabile la confruntarea cu inerenta edificarii statului de drept, in care legea e lege. Prin cirdasia deturnarii obraznice, pe segmente “asumate”, a banului public, guvernantii, sunt acum infrinti de rigorile procesului de pregatire pentru ca RM sa devina membru-asociat al UE.

Avertismentul venit de la Dirk Schuebel cu neliberalizarea regimului de vize in cazul in care nu se clarifica legal si transparent lucrurile legate de omoruli lui Sorin Paciu, ne demonstreaza ca, de fapt, actuala guvernare, care trebuie sa asigure functionarea institutiilor statului, isi pierde ultima picatura de credibilitate si, iata, crapa rabdarea “partenerilor de dezvoltare”, alias a sponsorilor sperantei de stat de drept si de democratie in cel de-al doilea stat romanesc.

Fragilitatea increderii Vestului fata de o guvernare bilbiita si gingavita, buna doar pentru a fura de la dreapta si de la stinga, a amplificat si contrabanda, si coruptia. Cuvintul “transparenta” e de ordine, asteptat de la arogantii cocotati la Putere. Amintesc, exact “transparenta actului de guvernare” le-am solicitat celor incaputi la conducere, cind, in iulie 2009, cind PNL s-a retras din cursa electorala, in favoarea lor.

Si un cuvint “aparte” pentru presa total controlata si compromisa iremediabil. De citiva ani, de cind, parca, nu mai sunt comunistii la putere, am asteptat altceva si de la mass media. Momentele de cotitura dezvaluie ca acest conglomerat nu e presa, ci niste grupari pentru propaganda, mai bine sau mai rau platite. Cind am tot criticat si presa, imi spuneam colegii – lasa-i in plata Domnului, ca faci mai rau. Intrebarea mea ramine – pai, dar sa astepti bine (in sensul de „corect“) – de la cine? De la o presa careia azi nu i-a ramas altceva decit sa stea cu ochii in pamint? Mi-a lasat un gust si un sentiment extrem de amar anul 2012, care a trecut si sub semnul luptei presei impotriva unionistilor, lupta la care au fost inhamati calutii cei mai struniti, intr-un mod superrespingator, conectati la patronii politici antiromani d ela stinga si de la dreapta spectrului. Si, iata, vine plata Domnului, pedeapsa dezavuarii, in cazul tratarii evenimentelor cu efecte letale, in care s-au incaierat doua clanuri. Acest caz i-a dezbracat pe “stimatii ziaristi”, care numai ziaristi nu se pot numi. Desigur, cunosc argumentul – in caz contrar, daca nu vindeti principiile deontologice, ati muri de foame. Este adevarat si va compatimim, numai ca nu va putem compatimi excesul de zel, pe care l-am constatat in “anul unionist/antiunionist 2012”, care s-a incheiat, precum nici lipsa demisiilor de onoare si din rindul vostru, cind sunteti fortati sa ciripiti altceva decit credeti. Asa cum ii sfatuiti pe politicieni. Dar daca si voi credeti ca si politicienii corupti, e si mai grav.  “Liderii de opinie”, fals incintati de unii “lideri politici”, acum recunosc faptul ca scandalul iscat în jurul morţii lui Sorin Paciu arată, de fapt, că Republica Moldova atârnă de un fir de aţă, ca e un stat de coşmar, un organism rahitic.

Spunem si noi transant si raspicat – dupa aproape patru ani de la 2009 – ca fara Unirea cu Romania, ca sa fim parte, cit mai repede, dintr-un spatiu unde nu faci chiar ce vrei, asa cum se intimpla azi, nu avem nicio sansa sa mergem spre o cit de mica schimbare. Nu vom putea supravietui si ne vom prabusi. Esecurile in lant, care se constata de citiva ani, demonstreaza ca nu exista energia, inteligenta, vointa, capacitatea, sacrificiul, pentru a ne regenera intr-un stat cit de cit functional, avind o cit de insesizabila perspectiva de a asigura conditiile minime pentru securitatea multiaspectuala a cetateanului. A mai ramas un pas pentru ca romanii, dar si alogenii, ca si strategii europeni si americani, sa recunoasca acelasi lucru si sa ii maturam pe toti hotii, care au fost si mai zabovesc la Putere si al caror comportament are o singura motivatie – cum sa il elimine ori sa il slabeasca pe concurentul sau politic, pentru a ramine unicul profitor al puterii si a decide asupra banului public, – obiectiv comunist, ce include, ca accesoriu, lasitatea si lipsa de sira spinarii in fata Kremlinului, cel care a construit un stat ticalosit, copiat suta la suta de cei ce conduc azi R.Moldova.

Vitalia Pavlicenco

EU praises Moldova: for efficient reforms or for building a kingdom of oligarchs?

www.truthsquare.com/app/news/view/185#p1!

Within the last few months the Republic of Moldova has hosted a few top EU leaders, with Catherine Ashton being on the list of next VIPs to visit the country. Every one of them has loudly praised Moldova for implementing successful reforms, which is good for maintaining the high morale of the ruling coalition on its officially declared way to European integration. But are the successes true? High delegations usually come to Moldova for maximum a day, are well received in the famous unique in the world wineries, and then leave, and it is quite doubtful they see the real life and problems of Moldovans.

Moldova now is officially the poorest country in Europe. Once a prosperous entity in the former Soviet Union, it had the same level of life standards as Baltic States, and when Soviet Union started to disintegrate in 1990, it even had a higher quality of life than neighboring Romania. But 20 years have passed, and Baltic States as well as Romania are full fledged members of EU, and though Romania has its own serious socio-economic troubles, nevertheless rapid changes for better can be seen and felt at a glance there. In 20 years enormous China has made a huge leap forward to become the second power in the world with clear perspectives to become a world leader, whilst other Far Eastern countries, including former socialist Vietnam, have turned into economic wonders.

In 20 years a new generation has grown, and the world has changed enormously, but in Moldova it seems like the time has stopped: devastated half empty dark villages without roads and schools, a third of population, the able-bodied one, has left the country in search for some earnings and better life, leaving behind broken families and children without parents, outdated infrastructure, agriculture in shambles, economy unable to reach pre-independence levels. About 80% of the population are either very poor or barely making both ends meet, while most of the youngsters are surviving on remittances from abroad. Even Chisinau, the capital of Moldova, is far from resembling an European town changing for better: chronic dirt, unlit streets, pavements either not repaired since Soviet times or chaotically patched, like the streets around, outdated canalization and drainage system, chaotic traffic filled with dangerous minibuses, which do not respect any traffic rules, absence of a single modern parking house, an Eastern type bazaar and flower shops in the center of town, which create congestion and bring in even more dirt, lots of ugly kiosks everywhere, which means there is no architectural thinking in the city administration, rising criminality, and so on. The current Mayor of Chisinau Dorin Chirtoaca, who once seemed to be so different from others, especially from communists when he won the position in 2007, turned now into just another demagogue. Add to the above all-penetrating corruption, nepotism and you’ll get the picture about true Moldova, in which Moldovans live now.

So the question is what exactly foreign leaders perceive as a success to be praised? Do the foreign leaders realize that the European idea, which was so attractive a few years ago to most Moldovans is now hardly resisting to the more aggressive Putin’s idea of EurAsian Union, probably because people are disappointed and perceive all these European “successful reforms” as a Big Lie?! Reforms are meaningful and can be considered a success, when they change reality for better, not when done on papers and in nice reports filled with cold irrelevant numbers.

So, why Moldova, which has received billions in foreign aids from EU and other foreign donors and has had lots of well prepared reform aid programs from IMF and the World Bank, has not been able to change? In the end, it is quite a small manageable country, the budget of which is smaller than that of many international corporations. To turn around a company one should do is basically have a good understanding of sales and markets, of balance sheet and cash flow, operations, human resources management, and investments into the future. Why Moldova is still a failed state, then? Maybe, simply, because no one until now was a visionary and able enough leader to sort these issues out?

Putting aside some geopolitical issues, which are undoubtedly quite important, the truth is that:

Primo. In spite of many written and adopted reform programs, Moldova was not able to prioritize its revival strategy, adopt any and follow it strictly. Remember how Europe revived after the World War II? Coal and Steel Union, then Common Agricultural Policy, and NATO union, which means focus on Energy, Infrastructure, Food and Security. These are basic and most important issues for reviving any nation. From the Energy point of view Moldova has done nothing, still paying the highest price for energy among other former Soviet states. Infrastructure is basically what has been inherited from Soviet times, outdated and depleted. Expensive energy and old infrastructure not only burden the nation, but a priori make any serious economic reforms and investments questionable. As for Food, once a famous “Orchard of the Soviet Union” turned into an importer of everything. Ironically, Moldova is still afloat not due to successful reforms, but against all odds, contrary to all those reforms, mainly due to billions of remittances from Moldovans working abroad, who run away from these “reforms” in search for a living.

Secundo. Moldova has not been able to produce a unified political elite, an unifying national idea, which would continue regardless of changing political administrations. Moreover, it has not been able to produce and promote a visionary leader, who’d be above all egos and clan interests and who’d promote true market rules, equal and beneficial for everyone. All political changes after all elections until now resulted in chaotic change of directions, redistribution of spheres of influence, persecutions and political instability. Politicians jump from one party to another, rapidly “adjusting” their “political principles”. An unclear Constitution, with its unfortunate remake in 2000 only added to the overall chaos and unclarity. It is more and more clear, that if Moldova truly wants progress, it has to change its Constitution ASAP, and better for a strong presidential republic, the form of which proved to be able to promote faster reforms.

Terzo. Last but not least: all-penetrating corruption and nepotism, clan interests over national interests. Last outcrying case: school buses for children have been procured at a double price from the factory. And yet again a million Euros cigarette smuggling to Romania. Top cynicism of the poorest country in Europe is that politics has turned into the most profitable business: no one until now has been smart and able enough to build a truly market economy, but local businessmen rapidly realized that investing into a political party, which comes into power and starts ripping off the state budget thru various protectionist and corruption schemes, provides an easier and faster way for a huge return on investments. Other businessmen are buying for themselves and for their businesses immunity from law with a parliamentary mandate. Oligarchs in all parliamentary parties became a true fact of modern Moldova.

Maybe that is the main reason, that while on one end official salaries are far beneath the minimum level of normal human existence, on another end, prices for goods are higher than in Europe: meat and imported food products are pricier, medicines are 3-5 times more expensive than in neighboring Romania, an EU member state, real estate prices in Kishinev are probably now more expensive than in Budapest or Riga – all this proves existence of a distorted, corrupted and inefficient economy.

Sadly, there is no sign that politics shall become a job for politicians, while businessmen should do business outside the parliament and government. These new arrogant nouveau-riches turned politicians are lavish spenders, vividly enjoying their high all-mighty status, as they seem to live above the law.

One of the most outspoken Moldovan oligarchs is Mr.Vlad Plahotniuc, First Deputy Chairman of the Moldovan Parliament, or, how he likes to call himself without any scruples, “the second person in the state”, a low level lie, which shows the unprecedented vanity and ambitions of this person. Former pimp and, according to some sources, a women trafficker, and former mafia cover for businesses (publicly accused so by the current speaker of the Parliament and leader of the Democratic Party, of which Mr.Plahotniuc now, ironically, is the First Deputy Chairman), this active man, supported by secret services, cunningly used former communist President Voronin and his son to apprehend huge businesses and ultimately not only control the whole legal system in the country, but also the main law enforcement state bodies. Recent raider attacks on banks and insurance companies are also said to be orchestrated by this notorious person. Having acquired plenty of mass media institutions, he is now not only trying to turn his name (actually, he has several names and citizenships) into a noble one, but also actively acquiring politicians from other parties into his Democratic Party, in which he basically controls everything. Rumored to have law suits in Cyprus and UK, he has officially denied it, whilst not a single politician has dared to question these serious allegations, which in any other truly democratic country would have had fatal repercussions for any politician or party, but not in Moldova. Mr.Plahotniuc has recently bravely demanded a vote of confidence in the parliament, after one communist accused him of being a criminal, and Mr.Plahotniuc has won this vote from his alliance parties, which practically means that these parties fully associate themselves with this man’s deeds. At the same time, the communist leader former President Voronin has shyly mumbled that they do not have clear evidence of Plahotniuc’s wrongdoings. In fact, the parliament has cleared Plahotniuc from all previous insinuations!

This was a serious turning point in Plahotniuc’s status – basically it was his victory day over all other parties. He is said to have compromising materials against all leading politicians, and now nothing and no one can oppose his drive for power. Even the Prime-Minister’s Liberal Democratic Party of Moldova has lost initiative for the last half a year after rumors of some cassettes held by Plahotniuc spread around. And this is a bad sign, since the LDPM has been until now the most decent, the most promising and most serious political party.

So, an odious person, who controls the legal system of the country, controls law enforcement bodies, controls most of the mass media of Moldova, controls financial institutions and has a lot of money for buying in any politician, has support from local and foreign secret services, has compromising materials that keeps other politicians either in trepidation or paralyzed – what he would do next? With such personal ambitions and capabilities he can easily become a King of Moldova! Or the next Prime Minister or President – even easier. With practically non-existent system of checks and balances, with the only truly opposition party of communists being in intensifying disintegration, massive and aggressive political takeovers by the Democratic Party, led in fact by a clever con artist Mr.Plahotniuc, such a scenario is more realistic than ever.

Would this eventual chain of events be considered a success story by the EU is quite doubtful – such personalities are usually backed by serious foreign forces, so there is much more into it as it seems on the surface at first glance (needless to say that neither Romania, nor Russia are interested in any meaningful progress and true reforms in Moldova). EU needs a success story, but its shortsightedness in Moldova, praising illusions of successful reforms, may cost dare in the long run and in the hidden geopolitical rivalry.

As one clever Moldovan told me: there is a relatively quick solution to Moldovan troubles, but it needs “almost nothing” – however, the “recipe” is a subject of a totally new story.

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Dna, Pavlicenco, dar nu credeti ca o solutie rezonabila pentru a esi din criza aceasta profunda social-economica ar fi alipirea la Ucraina, cu statut de republica autonoma cu larga autonomie si in schimb sa primim in componenta regiunile Cernauti si Izmail? Asta ar duce si la rezolvarea problemelor cu cei din Transnistria si din Gagauzia, si am fi reuniti cu populatia romanofona din Bucovina, Bugeac si Transnistria pe care i-am scapa de deznationalizare. E o varianta care ar merge mai bine ca unirea cu Romania, care e foarte buna dar care nu vad cum poate fi implimentata practic, pentru ca avem si Transnistria, si Gagauzia, si Taraklia si moldovenistii din tara care nu vor auda de asa ceva. Iar pe de alta parte cu Ucraina cred ca mare parte din populatie ar vota. Eu sint originar din satul Clocusna, raionul Ocnita, si acolo demult lumea chiar cere ca sa treaca la regiunea Cernauti ca situatia la noi devine tot mai proasta. E o unire mai alt fel, dar tot poate fi o solutie si nu stiu de ce nici un politician de la noi nu vorbeste despre aceasta idee, doar la nivel de populatie este luata in discutie. Cred ca si Romania ar avea de cistigat de pe urma acestei uniri partiale a Moldovei de Est in cadrul Ucraina, caci s-ar deztensiona relatiile cu Kievul si ar fi create conditii bune pentru toti romanii care azi sint in Cernauti, Bugeac, Transnistria. Asta ar fi o solutie rezonabila si realizabila, cred eu.

 2. Am mai scris ca nu vreau sa insult pe nimeni, dar ce scrie domnul Proca ma face sa rad in hohote. Dar de ce sa nu ne unim cu Turcia? Si populatia gagauza s-ar simti acasa si hotar avem comun: Giurgiulesti-Marea Neagra- Stambul. Iar apoi prin cei 5 milioane de turci din Germania ne unim si cu Germania si devenim un land german cu limba turca. Ha-ha-ha-

 3. Numai Re-Unirea cu România ne mai poate salva

  de aberatiile lui acest Ricu prostit cu totul

  sau de alti agenti anti-români si anti-unionisti,

  cum ar fi jurnalistul mascat Iorgu Casu,

  de la publicatia româneasca Adevarul md !

 4. CONCURS DE ESEURI:

  ” Suntem români si punctum ! ”
  ––––––––––––––-

  Cu prilejul celebrării a 163 de ani de la naşterea marelui poet,
  prozator şi jurnalist român, care a marcat istoria generaţiei sale
  şi care este una dintre cele mai importante personalităţi din istoria României, Mihai Eminescu,

  Institututul “Eudoxiu Hurmuzachi” din Bucuresti
  pentru Românii de Pretutindeni
  organizează un concurs de eseuri online,

  destinat tinerilor etnici români din afara graniţelor ţării,
  cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani.

  Tema concursului: “Suntem români şi punctum”
  Cerinţe:
  elaborarea unui scurt eseu de maxim 5000 de caractere,
  pe tematica mai sus menţionată.

  Perioada de desfăşurare:
  * 9 ianuarie – 18 ianuarie – transmiterea eseurilor de către participanţi * 18 ianuarie – 23 ianuarie – publicarea online a eseurilor
  şi votul publicului
  * 24 ianuarie – anunţarea câştigătorilor

  Modalitate de înscriere:
  eseurile vor fi încărcate pe pagina de internet a Institutului
  la următoarea adresă:

  http://www.hurmuzachi.ro/eminescu.

  Desemnarea câştigătorilor:
  Toate eseurile vor fi publicate pe pagina de internet a Institutului
  în perioada 18 – 23 ianuarie,
  unde vor putea fi votate de către publicul larg.

  Selecţia câştigătorilor se va face în funcţie de:
  1. Numărul de voturi obţinute de către fiecare eseu – 50%
  2. Nota acordată de un juriu compus din reprezentanţii Institutului, jurnalişti şi profesori universitari – 50%.

  Lista câştigătorilor va fi publicată pe pagina de internet
  a Institutului în data de 24 ianuarie.
  ––––––––––––––––––––––––-

 5. Pot sa-i recomand doar domnului Proca sa reciteasca „Aventurile bravului soldat Svejk”. Sa gaseasca capitolul, unde Svejk vorbeste despre politica si despre „aliatii” imperiului habsburgic. Svejk spune cu cine trebuie sa se uneasca Austro-Ungaria ca sa-i pedepseasca pe ucigasii archiducelui Franz Ferdinand.Va aduc doar aminte ca Svejk a fost eliberat de catanie de catre medicii legisti din regimentul de la Ceske Budejovice cu diagnoza: „idiotism ereditar”.

 6. ADRESARE CĂTRE PATRIOŢI
  Acum la orişice scrutin
  Cu acei ce ţara au trădat
  Intoleranţi să nu mai fim
  Să-i dăm cu mutrle-n rahat.

 7. Să ştie demnitarii din UE
  Mare corupţie în Moldova e.
  Adoptă guvernanţii permanent
  Legi tot mai strâmbe-n parlament,
  Pentru propriul interes,
  Pentru traiul lor decent,
  Iar lumea pleacă tot mai des
  Din ţara asta „ de succes”.

  UNUI ALEGĂTOR.

  Voinţa e de lână
  La caracter – mahmur
  E cu soarta-n mână
  Si cu minte-n…cot

 8. Buna ziua.
  Cu tot respectul doamna, o mica remarca.
  La scoala am invatat ca se scrie cu Î din A adica Â, fie…
  liceul l-am facut in Ro, la noi se scrie cu Î din I
  pai atunci scrieti va rog frumos, dar nu de alta insa iese altceva cand citesti

  (cit am fost deputat, Cind am criticat, etc…)
  Sincere consideratiuni!

 9. Sunt totusi si diferente: sa fim de acord ca acum nu avem acele atacuri la limba si istorie (aspect pozitiv), si avem o datorie externa impunatoare care a crescut esential in perioada guvernarii AIE (aspect negativ)

 10. Corect, doamnă Vitalia, ba eu aş spune că aceşti-a ma răi. Ceia furau, dar mai lăsau şi la alţii, jigodiile demoliberale calcă totul în picioare. Pînă acum au tăcut, au tot însăilat scenarii în taină, acum scot boturile di vizuini. Iată-l pe şacalul Lupu: “Până acum nu m-am exprimat pe marginea cazului de la Fălești, nici n-am avut posibilitatea, din motive obiective. În utimele două zile m-am documentat, am analizat toate informațiile care au apărut în presă, iar azi dimineață l-am convocat în ședință pe dl Zubco, pentru a afla și versiunea domniei sale”. Chiar dacă ZUBCU nu partticipa la vînătoare ar fi trebuit să-şi dea demisia, pen-că a tăinuit CAZUL…Ziceam pe aiştia nu-I dai jos cu una-două. Comuniştii – nişte molăi: au lăsat să suporte lovitura de stat, nişte TIMOFŢI-MĂMĂLIGARI… Să vedem cine.-I mai votează. Avem nevoie de oameni noi. În privinţa triumviratului: să invităm oameni străini, care nu au cumetri,naşi în moldova…

 11. Da. doamnă Pavlicenco, chiar că ne-am scrîntit, aici lumea se zbate în agonia sărăciei, a mizeriei demoliberalilor, a dezastrului AIE-ic, da colo nişte savantlîci VIN cu idei aberante, ca cum – Rectorul Academiei de Studii Economice Grigore Belostecinic a venit cu inițiativa de a instala în Chișinău monumentul lui Guguță. …Monumentalizarea este tot o tîmpenia comunistă şi o GHIMPIZARE (ca să nu mă exprim mai pornografic) a ţării. Monumente puneţi-i boietului moldovan rupt în fund şi ras pe cap, – lui monument, ca să vadă lumea la CE stare de mizerie aţi adus BOBORUL, voi, ce acum şi cei dintotdeauna…Că o să ajungem să punem monumente puştii lui Zubco, pantofilor lui Filat, prostiei lui Ghimpu, balelor lui dabija, zîmbetului idiotic al lui lucinski, coafurii lui PLAHAtniuc (din ruseşte – de la PLAHA), etc,etc…Nu s-ar putea să ne oprim, să mai cădem (dar să nu ne ucidem) pe gînduri de om normal? Ce ziceţi?Parcă contrabandistul propunea să facem monumente tuturor demnitarilor actuali. Parcă dabija şi mazilu aveau la balcon busturi pe care oamenii le-au fotografiat…O tempora…

 12. Dom-Vitalie, ce vă furnică pe sub piele – Âizarea sau Îizarea limbii? Nu vă mănîncă în spate necuniaşterea limbii chiar (dar parcă MAI ALES) de cei care o ţin de ROMÎNĂ? Săntem cel mai agramat popor din lume- daţi-le o dictare învăţătorilor noştri din licee şi şcoli – care nu predau LIMBA şi vă asigur 99,99 procente vor fi notaţi cu 3. Nu credeţi? Bine. DECI: Âizarea complică şi aşa complicată situaţia – unde scrim  şi unde Î. Uite cu Âizerea nici toţi scriitorii (să vă dau un exemplu – esinencO(şi mai sînt) nu vor şti CUM şi UNDE să PUIBĂ Â şi unde Î. APOI: parcă s-a spus, este aberant să scriem rÂpă, RÎPA viind de la latinescul RIPA…Ştiu căteva sute de cuvinte engleze, DAR, – şi englezii, şi americanii, şi canadienii, chiar la nivel de SANTEHNIC, îţi vor scrie corect 5-6-28 fraze. Americanii au chiar o ironie, privind limba lor, – în limba noastră e aşa: scrii Massachusets şi citeşri Pensilvania (o, nu TransilVANEA)…Hai dar, Vitale, să NAJUMIM pe învîţarea corectă a linghii şi nu pe nişte aspecte discutabile.Da limba politicienilor noştri ghimPIŞTI vă place? Da abuzul de englezizme vă place? Ţin să vă dau nişte exemple din chiar ziarele INDEPENDENTE de la noi, dar cu altă ocazie

 13. Нет изменения есть. Стало еще хуже. При всей нелюбви к комунистам. Все хуже и хуже.

 14. Рухнул занавес железный
  И решили господа:
  Пропадать ему негоже.
  Эй, подать его сюда!

  Протащили по оврагам –
  Тяжеленный, паразит…
  Между властью и народом
  Он теперь у нас висит.

 15. Pt Alifante

  Sunt doctor in filologia romana. Am explicat de o mie de ori de ce nu sunt adepta scrierii cu „i” din „a”, dar uneori scriu. Nu voi scrie fiecaruia aceste explicatii. Cautati pe blog si le veti gasi. Mai ales imi repugna cind vad agramati care scriu cu „i” din „a”, dar comit o gramada de greseli, mai bine sa scrii cu „i” din „i”, dar fara greseli, corect romaneste. Am cunoscut-o si pe Mioara Avram, poate stiati pe ce pozitie se situa?

 16. D-nă Vitalia, 680 de mersiuri. Zău, eu o să mai revin, dar mă mir că americanii nu SIMPLIFICĂ gramativca lor. Asta ar fi să congingă vreo duzină-două de ţări, unde Engleza este ori PRIMA , ori A DOUA, ori a TREIA limbă de stat.. O, credeţi-mă ANGLOizii sînt foatre şi foatrea GRAMAŢI…AM locuit cu ei mai mult timp de vreme… Doamnă, crede-mă- ei s-au deprins şi ştiu CUM să scrie corect. Ce se întîmplă la noi? Doamnă Î-S se scire prin ori apostrof, ori defis (nu-mi place deFISUL ista, dar nici CRATI-mă, Vasile)…Revenim…

 17. Pt. intruder:

  Во многом согласна с автором статьи. Не понятно, из-за чего сыр-бор.

  Численность паразитирующих видов в природе следует регулировать. (Когда в том или ином регионе, например, размножается много хищников, наносящих ущерб домашним животным, то их планомерно отстреливают).

  ДОБРОВОЛЬНАЯ СТЕРИЛИЗАЦИЯ

  В настоящее время добровольная хирургическая контрацепция или стерилизация (ДХС) является одним из наиболее распространенных методов планирования семьи, как в развитых, так и в развивающихся странах. В то же время это самый безопасный и экономный способ контрацепции. Это простая и безопасная операция.
  Операция по стерилизации у мужчин проходит гораздо проще, чем у женщин. Наркоз не нужен, все делают под местной анестезией. Стерилизация мужчин не влияет на потенцию и половое влечение.

  В Российской Федерации добровольная стерилизация разрешена законом.

  Кстати:
  Власти индийского штата Раджастан нашли довольно оригинальный способ борьбы со слишком быстрыми темпами прироста населения. За добровольную стерилизацию гражданам предлагают призы — кухонные комбайны, телевизоры, мотоциклы и даже автомобили.
  Правда, призы получают не все. Добровольная стерилизация обеспечивает лишь участие в лотерее, где и будут разыгрываться перечисленные выше материальные блага.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *