C.T.: „Moldova între neofascismul rusesc și unionismul românesc: ce va alege?”

Nu am repostat de mai multa vreme articole semnate de Constantin Tanase, desi, recent, a avut unul in care a spus ca unionistii sunt, de fapt, adevaratii si unicii eurointegristi. Articolul de mai jos, de la 5 decembrie, dezvolta aceasta opinie corecta univoc. Nu conteaza ca nu a spus C.T. cine promoveaza astazi unionismul. (Uneori publicistul este cuprins de indoieli privind oportunitatea mesajului unionist…) A spus clar, in schimb, C.T. ca nu pledeaza pentru Unire PL si liderul sau. M.Ghimpu. Dar este tot atit de clar ca pledeaza „huiduitul” si „lapidatul” PNL, care a obtinut in Curtea Constitutionala si in Curtea Suprema de Justitie dreptul la un Statut unionist, inchizindu-le gura tipalailor antiunionisti „pragmatici”. Pledeaza pentru reintregirea neamului romanesc si Consiliul Unirii, in care s-au inscris un numar extrem de mare de persoane REPREZENTATIVE, pledeaza si multi-multi basarabeni, de toate categoriile, care gindesc exact asa, dar lipsa statului de drept si prigoana antiromaneasca si antiunionista inca nu le permite sa o spuna deschis. Insa Marsurile unioniste au demonstrat ca numarul unionistilor creste continuu si e nevoie de ele.

Si inca ceva. Nu am scris niciodata pe blog despre Ambasadorul Romaniei la Chisinau. Nu voi explica aici atitudinea mea fata de Ambasada si de Ambasador. Dar prestatia sa in recenta emisiune „In profunzime” la PRO TV mai ca m-a stimulat sa declar ca „m-as mindri cu Ambasadorul pe care as dori sa il consider si „al meu”. Totusi, nu am scris nici dupa emisiune si bine am facut. Presupun ca cei care il inconjoara stiu de ce, la fel cum stiu si eu, ca si „prietenii nostri comuni”. Vitalia Pavlicenco 

Articolul lui Constantin Tanase

http://www.timpul.md/articol/moldova-intre-neofascismul-rusesc-i-unionismul-romanesc-ce-va-alege-39153.html

Covoarele roșii au fost strânse, Barroso s-a întors acasă, pe 1 decembrie unioniștii au mai „lichidat” o dată statalitatea moldovenească, psalmiștii rușilor continuă să discrediteze Alianța de la guvernare, agățându-i în piept o panglică neagră, funerară, iar Alianța nu se poate trezi din beția corupției și hipnoza ideologiei imperiale rusești.

Pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, rușii din Liga tineretului rus le propuneau unioniștilor din PMAN prezervative, „ca să nu se înmulțească”, declarând că unionismul e mai periculos decât SIDA… Presa nu a reacționat la acest gest „frățesc”, precum nu reacționează nici la alte fenomene ce se produc în această zonă. 

Odată cu afirmarea tot mai convingătoare a cursului politic proeuropean al R. Moldova, asistăm la apariția unui fenomen periculos pentru stabilitatea politică și chiar pentru independența acestui stat. E vorba despre proliferarea în spațiul public a ideologiei fascismului, rasismului și xenofobiei de către reprezentanții stângii filoruse și antieuropene din Chișinău. Pentru a lupta împotriva cursului politic actual al RM, s-a inventat un dușman de moarte al R. Moldova – unioniștii. Noi toți înțelegem că, de fapt, se luptă nu împotriva unioniștilor, ci împotriva moldovenilor, a eforturilor lor de emancipare, modernizare și europenizare a R. Moldova. Cunoaștem cu toții că Rusia se confruntă azi cu un fenomen extraordinar de periculos: spiritul imperial rusesc care se manifestă prin reacții neofasciste, rasiste și xenofobe, spirit care este exportat și în R. Moldova. Toleranța tradițională a moldovenilor este răsplătită cu intoleranță etnică și lingvistică din partea unei părți a minorității ruse, tot mai des și mai deschis se fac auzite îndemnuri la ură rasială. Sub pretextul luptei cu „unionismul”, se proliferează îndemnuri bădărănoase, incalificabile. Iată, la întâmplare, un „comentariu” de pe portalul rusesc de știri Ava.md: „nu e departe timpul când va porni războiul între Moldova înfloritoare și țigănimea păduchioasă de dincolo de Prut” (войнa между ЦВЕТУЩЕЙ МОЛДАВИЕЙ И вшивой цыганией запрутской!!!). Și tot acolo: „Noi, deși suntem puțini, ne vom apăra, iar victoria va fi de partea noastră, căci vom lupta până la nimicirea totală a unioniștilor-asupritori” (ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ, ДО ПОЛНОГО ИСТРЕБЛЕНИЯ УНИОНИСТОВ-ПОРАБОТИТЕЛЕЙ!!! странник – 04.12.2012 01:15).

Nu e un secret că nicio comunitate rusă din R. Moldova nu condamnă și nu se desolidarizează de asemenea acțiuni și îndemnuri. Nu e un secret, de asemenea, că aceste forțe sunt sponsorizate financiar, ideologic și moral de către Moscova. Astfel, la recenta conferință a comunităților rusești din RM președinta acesteia Lașcionova a recunoscut că „există o interacțiune activă a Comunității cu Ambasada Rusiei de la Chișinău și Centrul rusesc de știință și cultură”. „Fără sprijinul acestora ar fi fost imposibilă realizarea multor proiecte și planuri”, a declarat Lașcionova. Așadar, Moscova continuă să fie sponsorul principal al luptătorilor împotriva unionismului. Ajunși aici, voi încerca să explic de ce, totuși, pe ruși îi deranjează unionismul și ce prezintă azi acest fenomen. 

Unioniștii sunt cei mai sinceri și mai consecvenți stataliști

Ce este astăzi unionismul, curentul de gândire care promovează idealul reintegrării moldovenilor în spațiul politic românesc? Consider că s-a mers inadmisibil de departe pe linia compromiterii și distorsionării esenței acestui fenomen prin plasarea lui la periferia sistemului politic și social al Moldovei. Astfel, sentimentele firești ale apartenenței moldovenilor la altă spiritualitate, cultură, limbă și istorie decât cele rusești sunt declarate unionism, punându-se semnul egalității între acestea și fascism, legionarism, nazism. O parte a minorităților etnice care s-a lăsat intoxicată de această ideologie a devenit captiva, ostatica Moscovei, coloana a cincea a acesteia. 

Este greșit, dar și moralmente descalificant, să declari unionismul un curent extremist, punându-l pe același cântar cu extremismul grupărilor marginale comuniste și rusofile. Analiști care își camuflează adevărata lor identitate politică și ideologică vorbesc fără jenă deontologică despre cele „două extreme” – „comuniștii lui Voronin” și „liberalii lui Ghimpu”. (Și asta în situația în care programul PL nu prevede „unirea cu România”, iar însuși liderul PL, M. Ghimpu, a declarat că „unirea nu va avea loc”.) 

Opinia mea este că cei mai consecvenți și mai sinceri luptători pentru statalitatea moldovenească sunt anume unioniștii. Oricât ar părea de paradoxal, dar așa este, și paradoxul are explicații istorice. Dacă ne întoarcem la începuturile tânărului stat R. Moldova, nu putem nega adevărul că Independența R. Moldova a fost opera unioniștilor români. În anii `90-`91 cei mai hotărâți și mai consecvenți militanți pentru crearea statului R. Moldova au fost unioniștii. Simbolica acestui stat a fost elaborată și votată de unioniști. După declararea Independenței, cei care au contribuit decisiv la constituirea structurilor noului stat – al celui de-al doilea stat românesc! – au fost unioniștii. În timpul conflictului de pe Nistru, acest nou stat a fost apărat cu prețul sângelui de către unioniști. La toate aceste etape, actualii „stataliști” erau pe alte baricade. Anume aceștia declară azi că unionismul este un curent periculos și dușmănos R. Moldova care trebuie interzis prin lege. 

Priviți cine luptă astăzi pentru vectorul european al R. Moldova și cine este împotrivă. Și astăzi, unioniștii sunt acei care optează necondiționat pentru integrarea europeană a R. Moldova, spre deosebire de „stataliștii” rusofili care văd Moldova ca o gubernie a unei fantomatice construcții asiatice! Unionismul este, așadar, prin esența sa un curent de gândire profund proeuropean. Realitatea respectivă a fost foarte bine prinsă de Marius Lazurca, ambasadorul României, care s-a declarat unionist, fapt ce i-a deranjat extrem de mult pe comuniști care au cerut ca acesta „să fie măturat din R. Moldova”…

Repet, nu există niciun paradox în faptul că unioniștii care, chipurile, cer „lichidarea” acestui stat sunt în realitate cei mai sinceri susținători ai statalității moldovenești. Să ne explicăm. Da, sunt romantici care mai cred că este posibilă varianta clasică a unirii, aici și acum, majoritatea însă realizează că idealul reintegrării spirituale a basarabenilor în spațiul românesc comun poate fi atins astăzi doar prin integrarea R. Moldova în UE. Doar în UE vor dispărea frontierele și românii de pe ambele maluri ale Prutului se vor regăsi, iar regăsindu-se, „unirea” ca obiectiv va dispărea, de ea nu va mai fi nevoie ca în perioada existenței cortinelor de fier și a gardurilor de sârmă ghimpată. Sunt sigur că mulți dintre rușii antiromâni din R. Moldova înțeleg acest lucru și, înțelegându-l, încearcă pe toate căile să discrediteze ideea de unionism. Guvernarea ar trebui să înțeleagă că adevăratul ei aliat în eforturile ei de integrare europeană sunt unioniștii, nu „stataliștii” lui Voronin, Dodon și Șelin, că România, nu Rusia, are cel mai sincer interes ca R. Moldova să fie independentă și să ajungă să se integreze în familia națiunilor europene. 

În această ordine de idei, devine clar de ce rușii se tem de recunoașterea faptului că R. Moldova este cel de-al doilea stat românesc, iar românii sunt o singură națiune care locuiește în două state independente – România și R. Moldova. Din păcate, nici actuala guvernare – prin cele trei partide din Alianță – nu se poate trezi din beția corupției și din hipnoza ideologiei imperiale rusești și comuniste, temându-se că recunoașterea faptului că suntem români ar periclita… statalitatea. Apropo, are cineva date statistice care ar proba faptul că unioniștii nu-s patrioți, nu-și iubesc Moldova și sunt cei mai neprofesioniști și puturoși cetățeni ai acestei țări? Dar cine a furat și a jefuit această țară de la `91 încoace: unioniștii „nepatrioți” sau „patrioții stataliști”? În mâinile cui se află azi capitalurile acestei țări: ale unioniștilor sau ale stataliștilor? Au nu cumva așa-zisul statalism este în realitate o ideologie care îți permite accesul la treuca puterii și la resursele acestei țări?
Un lucru e clar: societatea trebuie să-și reevalueze opiniile și să reabiliteze unionismul, iar cei care atacă unionismul de pe pozițiile Rusiei nu sunt prietenii acestei țări.

Loading Facebook Comments ...

29 Comments

 1. Comunistii si rusii vor apropierea de Rusia si sa fie langa Rusia. Noi unionistii vrem unirea cu Romania asa cum este normal. Rusia vrea unirea cu Belarus, Ucraina si noi vrem unirea Republica Moldova cu Romania.

 2. Trupa româneasca „Iris” vine la Chişinău:
  „Publicul de peste Prut este unul special !

  Adevarul md 6 Decembrie 2012:
  ––––––––––––––
  I-ai auzit, le-ai fredonat piesele, iar acum ai ocazia să cânţi împreună cu Iris. Legendara formaţie rock, în noua formulă, va da două concerte la Chişinău, în care vor răsuna atât hituri, cât şi melodii noi.

  Dupa 32 de ani de existenţă, Iris a ajuns la performanţa de a fi una dintre cele mai solicitate formaţii
  din România, cu un grad maxim de popularitate.

  Concertele trupei Iris au devenit o etalare a performanţei artistice, iar publicul a transformat sălile de spectacol de multe ori în arene ale întrecerii de sine, ceea ce ne face să luptăm pentru a fi
  din ce în ce mai buni.
  –––––––––––––––
  Concertul de la Opera Naţională va avea loc pe 21 decembrie, începând cu ora 18.00.
  Biletele costă între 200 şi 500 de lei moldoveneşti,
  în funcţie de locul solicitat.

  În clubul „Albion“, show-ul se va da a doua zi,
  de la 20.00. Intrarea va fi 200 de lei, plătiţi pe loc.

 3. ziarul «Literatura si Arta» din 29 Nov.2012

  Bălţi – oraşul Marii Uniri
  (În atenţia Bălţenilor de toate orientările)

  ————————————————————————–
  … Pe de altă parte, atunci când vine «Facerea»,
  ea ca fenomen, oricât ar fi de dureroasă totuna are loc, or împotrivirea duce la pierzanie.

  Cu cât mai feroce vă veţi împotrivi, cu atât mai mult veţi avea de pierdut.
  Aşa dar, vreau reprezentanţii cercurilor proimperiale din Bălţi şi din alte părţi ale Moldovei,
  ori nu vreau,

  dar Unirea Moldovei cu România
  ca lege a Universului, ca necesitate istorică, ca o realitate, care nu poate fi ocolită,
  va avea loc, poate chiar nu prea târziu…
  ————————————————————————————————————————-
  Ion MĂRGINEANU F.,
  Chişinău – Bălţi. Noiembrie 2012

 4. Manifestul Unionistilor
  ––––––––––––––-
  Consiliul Unirii, Chisinau, dec. 2012

  http www consiliul-unirii ro

  Proiect de
  –––––-
  Concept procedural de Reîntregire a Ţării
  / fragmente /
  –––––––––––––––––––––––––
  Premiza:
  Iniţierea proiectului să fie susţinută de ambele Parlamente
  şi coordonată la nivelul de Societate Civilă.
  –––––––––––––––––––––––––––
  Conţinutul structural al Conceptului:

  1. Pregătirea şi elaborarea unui studiu istorico-juridic în problema consecinţelor ruperii teritoriului de la Est de Prut (perioada 1812 – 2012);

  2. Argumentarea şi elaborarea scenariului Reîntregirii:
  2.1. I etapă – pregătitoare: elaborarea proiectelor politice, culturale şi socio-economice, în scopul consolidării societăţii de pe ambele maluri ale Prutului, în susţinerea ideii de Reîntregire a Ţării, după model german (în discuţie fiind şi varianta Val Butnaru: la nivelul de regiuni …; punerea în discuţie a Proiectului DACIA; …);

  2.2. II etapă – anularea consecinţelor Pactului Molotov-Ribentrop şi realizarea actului Reîntregirii prin deciziile Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău;

  3. Apriori (premărgător) procesului propriu-zis de Reîntregire:
  3.1. Elaborarea şi punerea în acţiune a unui plan strategic de acţiuni comune pentru
  sincronizarea proceselor social-economice, elaborarea şi realizarea proiectelor comune, în special privind modernizarea societăţii şi dezvoltarea Infrastructurii;

  3.2. Negocierea cu UE, SUA şi România a unui plan de modernizare multidimensional, a unui plan MARSHALL;

  Proiectul elaborat urmează a fi mediatizat pe larg, pentru discuţii şi îmbunătăţiri din partea Societăţii Civile şi a Instituţiilor celor două state româneşti, aprobat ulterioar de către ambele Parlamente.

  Argumente pro şi contra Unirii,
  demontarea miturilor
  ––––––––––––––––-
  Constatări:
  Aşa cum este el, Statul Român este net superior celor din ESTUL şi din jurul său. Asta înseamnă că regulile aici se respectă şi că fiecare va trebui sa se supună legii.

  Marele avantaj al Unirii cu România pentru românii basarabeni este cel al securitătii interne şi externe. Nimeni nu va mai putea face ce vrea, iar oamenii vor avea institutii care să îi apere. Acest lucru va duce automat la dezvoltarea economică a zonei, ţinută până în acest moment în primitivism de către “rackeţi”.

  Europa nu mai poate accepta să existe la graniţa sa un stat mafiot. Europa nu e nici Africa, nici Orientul Îndepărtat. În Europa siguranţa şi individul sunt pe primul loc.

  Argumente PRO unire
  ––––––––––––––-
  Pentru romani:
  – Vom fi mai multi, vom fi mai puternici, vom fi mai respectati.
  – Din punct de vedere geostrategic, dupa Unirea Basarabiei cu România, NATO va controla în totalitate partea de sud-est a Europei, iar România devine de facto unul dintre liderii regionali.
  – Un impuls pentru creşterea economică.
  „România este condamnată să ne vrea, pentru că sangele apă nu se face ”.

  Pentru basarabeni
  –––––––––––––
  – Vom fi cu mult mai multi, vom fi cu mult mai puternici, vom fi cu mult mai respectati.

  – Ar beneficia imediat de avantajele cetăţenilor europeni: libertatea legală de a munci oriunde, de a învăţa oriunde, cu diplome valabile oriunde, de a locui oriunde, de a cumpăra oriunde, de a vinde oriunde. Oriunde în Uniunea Europeana, crema civilizatiei de pe planeta!

  – Vor avea la dispoziţie o piaţă de 500 de milioane de cumpărători civilizaţi şi cu bani!

  – Ar ieşi imediat din zona gri, extrem de expusă pericolelor. În interiorul
  UE şi NATO, sub protecţia partenerului strategic SUA, ameninţarea Rusiei ar deveni repede un vis urât şi îndepărtat.

  – Unirea va însemna pentru pensionari, de exemplu, cea mai scurtă şi cea mai sigură cale spre un trai de patru ori mai bun. Începând de a doua zi după realizarea Unirii, pensionarii vor trăi de patru ori mai bine, fără să adăugăm ajutorul pe care statul îl acordă constant acestei clase sociale. De exemplu, pensia medie în România este de 200 de euro. În Republica Moldova pensia medie este de doar 50 de euro.

  Deci, în condiţiile în care preţurile sunt aceleaşi, de multe ori mai mari în Republica Moldova, România oferă pensii de 4 ori mai mari. Militarii şi cei care lucrează în ministerul de interne sau în securitate, adică în structurile de forţă – vor avea pensii nu mari, ci foarte mari. Ştim cu toţii că media pensiilor militare din România este de peste 800 de euro. Nu e vorba de promisiuni, cum se fac la Chişinău, ci vorbim că Unirea cu România va însemna, din luna următoare, pensii crescute.

  E şi un motiv pentru care mulţi românii basarabeni îşi iau cetăţenia româna – pentru bunăstare. E motivul pentru care mulţi vorbitori de limbă rusă, cu mult peste procentul românilor, îşi iau cetăţenia română. Pentru că vor să trăiască mai bine, ca viaţa să le fie respectată.

  Pentru minoritarii din Basarabia:

  – Ar beneficia imediat de toate drepturile oferite de legislaţia UE, cea mai avansată din lume. Iar România este cea mai avansată din Europa la acest capitol.
  – Plus celelalte avantaje ale cetăţenilor europeni şi ale civilizaţiei europene. Ar ieşi din zona eurasiatică şi ar intra în lumea civilizată!

  Pentru noi toţi
  –––––––––
  Vom avea mai mult curaj, pentru orice, oriunde ne-am afla!

  Pentru UE

  – Conectarea directă a UE la spaţiul ex-sovietic, adică la o piaţă uriaşă cu resurse imense, prin reţeaua de relaţii economice pe care o au oamenii de afaceri basarabeni.
  – Un mare, mare câştig de imagine, de politică, de diplomaţie, de strategie, în faţa lumii şi a Rusiei.

  Daca politicienii români renunţă la comoditate şi cei basarabeni – la fotoliile călduţe,

  Unirea se poate face imediat, prin simpla hotărâre a celor două Parlamente naţionale.

  Fără referendum, fără sondaje, fără manipulări ziaristice, fără scandal.

  S-ar rezolva pe loc şi problema Transnistriei,
  pentru că nu-i de conceput, cum ar putea Rusia să mai menţină trupe militare pe teritoriul UE şi NATO!

  Intrebat ce părere are despre costurile Unirii cu Basarabia,
  Varujan Vosganian (unionist împătimit) a răspuns:

  “Nu contează. Fiecare palmă de pământ în plus, înseamnă putere. Fiecare om în plus, înseamnă putere!».
  “Germania a numărat nemţii, şi nu banii din buzunarele lor.”

  Dintre fostele republicii sovietice, noi suntem cel mai bine plasaţi, pentru a rezista în faţa agresiunii politico-economice a Rusiei.
  Avem câteva atu-uri consistente.

  Primo.
  Sub aspect geografic, dispunem de cel mai înalt grad de autonomie strategică faţă de fosta metropolă. Republică Moldova nu are hotar comun de Rusia. Ne despart aproape 1000 de kilometri.

  Secundo.
  Rusia, căreia îi revin circa 18 la sută din comerţul extern al Republicii Moldova, nu mai este partenerul nostru economic numărul unu, aşa ca odinioară. Pe primul loc, la ora actuală, se situează Uniunea Europeană, cu 50 la sută. Din acestea, României în revin vreo 16 la sută. Şi cota acesteia creşte.

  Terţio.
  Conectarea la sistemul energetic românesc îi poate asigura Chişinăului o independenţă energetică deplină faţă de Rusia. Oricum ai da, avem o şansă unică, mare şi aproape miraculoasă, prin generozitatea ei. În prezent, din punctul de vedere al resurselor energetice, România stă mai bine decât majoritatea statelor europene. Exploatarea unor noi zăcăminte imense de gaze naturale, descoperite recent în Marea Neagră, îi poate asigura o independenţă energetică cvasitotală pe mulţi ani înainte. În plus, rezervele de petrol, estimate astăzi la 600 de milioane de barili, sunt în măsură să acopere consumul intern pe nouă ani.

  Aşa stând lucrurile, România îşi propune să se debaraseze în întregime, spre sfârşitul deceniului, de toate importurile de energie. Cu forţa sa, de nouă putere energetică regională, Bucureştiul este în stare să ne pună la adăpost, scăpându-ne de tăvălugul „Gazpromului”.

  Trebuie doar să vrem şi să putem să fim liberi.

  În aceste condiţii, miza Chişinăului pe cartea românească
  este singurul pariu patriotic şi european.

  Dincolo de vorbe mari şi abstracte despre independenţa de stat
  a Republica Moldova, ecuaţia e cât se poate de simplă.

  Ori cu România în UE, ori înapoi în URSS.
  Terţio nu există.
  –––––––––––––

 5. IN MEMORIAM:
  –––––––––––
  Leonida Lari
  / 26 oct.1949 -11 dec.2011 /
  poeta si deputata la Moscova si in Parlamentul de la Bucuresti

  O Mucenica Nationala
  iradiata si otravita
  de agentura moscaleasca imperiala

  ––––––––––––––––
  ” Re-Unificarea – Marea Misiune Nationala”
  / 2008 /

  http://leonidalari.blogspot.com/
  ––––––––––––––

  În orice situaţie sau eveniment care are loc pe Terra, pe mine, personal, mă interesează, în primul rînd, Ţara mea , România,
  în care m-am născut, unde am sorbit din izvoare şi am mîncat întîia fărîmă de pîine.

  Totodată, însă, iubesc toate ţările şi toate neamurile.
  De ce?, s-ar putea întreba unii indivizi care nu recunosc nici ţările şi nici neamurile.
  Ce le-aş propune eu, un trist poet şi un trecător deputat: să reciteasca Biblia, deoarece Dumnezeu prin neamuri lucrează.

  În acest an se împlinesc 90 de ani de la Marea Unire a Basarabiei, a Bucovinei şi Ardealului cu Patria-mamă.

  Evenimentele istorice care s-au perindat de atunci şi pînă astăzi sînt atît de multe, grele şi pline de vînzări şi trădări, încît am să-mi permit să le evoc în cel mai scurt mod cu putinţă.

  Ştim cu toţii că minunea convieţuirii Basarabiei cu Ţara-mamă a durat pînă la 28 iunie 1940, dată fatidică pentru România, cînd Rusia, (cu sprijinul Ucrainei şi al Germaniei), a năvălit mişeleşte peste România şi a rupt-o în bucăţi, smulgîndu-i din teritoriile strămoşeşti Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

  Astfel, într-un mod absolut tîlhăresc, a fost creată de urgenţă Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, pe 2 august 1940, apoi a urmat fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească şi actuala Republică Moldova.

  Tot aşa, Ungaria şi Bulgaria, avînd precedentul Rusiei şi al Ucrainei, au pretins la nordul Transilvaniei, prima, şi la sudul Dobrogei, Cadrilaterul, a doua.

  În urma Ultimatumului URSS, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, românilor le-a fost substituit orice drept la autodeterminare şi la crearea unor frontiere fireşti, viabile între agresaţi şi agresori.

  Aşa a început calvarul românilor desţăraţi cu valuri de deportări, dar şi cu valuri de rezistenţă.Drama, mai bine zis, genocidul săvîrşit de regimul comunist sovietic asupra cetăţenilor români din Basarabia şi Bucovina, trimişi în Gulag după al doilea război mondial ne doare cumplit şi astăzi.

  Dar, încă ceva esenţial, în tragedia dată nu este vorba de anumite naţiuni, fiindcă în Gulag au ajuns oameni din toate naţiunile, mai cu seamă oameni din elita culturală rusă, printre care şi marele scriitor rus Al. Soljeniţîn.

  În tragedia aceasta, şi anume în vreo trei valuri de deportări – în 1945, în 1947, în 1949 – au fost ucişi oameni de spirit pentru credinţa lor în Dumnezeu, nu de aceea că erau chiaburi, că aveau averi, că ţineau de alte culte religioase.

  Abia în 1989 s-au adunat mari energii spirituale, aş putea spune, demiurgice şi s-a produs Marea Mişcare de Eliberare şi Reîntregire naţională.

  Valorile obţinute în această Mişcare le cunoaştem cu toţii şi anume: limba română, limbă de stat, grafia latină, istoria românilor, însemnele naţionale. O întreagă falangă de patrioţi basarabeni au pătruns şi în Parlamentul URSS.

  Şi îi am în vedere pe patrioţii români Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Dumitru Matcovschi, Ion Hadîrcă ş.a.
  Nu se mai vorbise vreodată pe faţă, direct, în chiar sînul Imperiului Sovietic de rapturile teritoriale săvîrşite de URSS împotriva României.

  Mi-am asumat această răspundere, am spus clar şi răspicat: nici Constituţia URSS, cea mai reacţionară, stalinistă din 1936, nu admitea rapturile teritoriale,(art.3), darămite fondarea unor state pe teritoriile cotropite, precum a procedat URSS în legătură de România. (articolul 14).

  De altfel, cuvîntarea mea a fost publicată în Marea Britanie, în Franţa, în Israel.

  Dar am avut vreo susţinere, ne întrebăm, vreo luare de atitudine din partea Ţării-mamă?

  A piuit vreun politician sau vreun ziarist de necesitatea condamnării Pactului Molotov-Ribbentrop şi a consecinţelor sale? Nu se cunosc asemenea lucruri, care ţin de vremea aceea grea, de neîndurat aproape, cînd noi vedeam moartea cu ochii.

  Cunosc, însă, eu, cum am fost
  „răsplătită de frumos” cu cele mai urîte cuvinte la venirea mea în Ţara-mamă
  după înnăbuşirea Mişcării de Eliberare şi Reîntregire Naţională.

  Vrem noi sau nu vrem, însă trebuie, ca în clipele de restrişte ale omenirii să spunem adevărul nostru de creştini nu numai ai unei ţări, ci ai întregului Univers.

  Adevărul, conform adevăratei istorii a României, sună aşa:
  cine a declarat ultimatum României în 1940, hrăpnăşindu-i teritoriile strămoşeşti, Basarabia cu tot Sudul ei şi Nordul Bucovinei cu ţinutul Herţa?

  Cine a intrat cu puşca şi sabia în episcopiile şi eparhiile României?

  Cine a trimis peste un milion şi jumătate de cetăţeni români în stepele siberiene, pe bărbaţii trecuţi de 16 ani, împuşcîndu-i în goana trenului?

  Tot drumul din România pînă în Siberia e semănat cu oasele românilor, scoşi din case în miez de noapte, pentru a depopula provinciile istorice româneşti, pentru a pregăti locul colonizatorilor.

  Cine a vărsat sîngele poporului nostru cu o încrîncenare diabolică?
  Nimeni altcineva decît reprezentanţii Imperiul Sovietic!

  Era o problemă de viaţă şi de moarte pentru neamul românesc în acea perioadă.

  Dar, uite coincidenţă, bine organizată de serviciile secrete ruseşti.

  În timp ce în Parlamentul URSS, în decembrie 1989 se dezbătea pactul Molotov-Ribbentrop sub preşedinţia fostului secretar al CC al PCUS, Al.Iacovlev, în România avea loc aşa-zisa revoluţie,

  mai bine zis lovitura de stat, pusă la cale de tov. Iliescu, tov.S.Brucan şi acoliţii lor, coordonată de KGB-ul sovietic.

  De altfel, unii ziarişti m-au criticat prin reviste şi ziare în ce priveşte zbenguiala serviciilor secrete ruseşti pe teritoriul României.

  Dar d-l Măgureanu, fostul şef SRI a recunoscut că se cam zbenguiau aceste servicii secrete ruseşti în Ţara noastră.

  Cînd Mihail Gorbaciov a anunţat că România cere ajutor armat de la URSS, am înlemnit în sala de şedinţă, am pierdut pentru o clipă darul vorbirii.

  Îmi ziceam în sine: Gheorghiu- Dej, de bine de rău, încîntîndu-l pe Nichita Hruşciov cu frumuseţile şi băuturile Patriei române, a scos trupele sovietice din România,

  iar acum, cu trădarea tovarăşului Iliescu, ne vin iarăşi trupe ruseşti pe teritoriile noastre ciopîrţite, făcute bucăţi-bucăţi?

  Groaznică lovitură a primit Basarabia şi în 1991, cînd România a recunoscut un stat în stat, Republica Moldova.

  Şi eu am s-o repet, ori de cîte ori va fi nevoie, adică avem de-a face cu aceeaşi RSS Moldovenească, atît că fără doi de „S”.

  Şi întrebarea mea sună aşa:
  ale cui interese le-a servit România în 1991?
  Ale sale sau ale Rusiei?
  Bineînţeles, ale Rusiei.

  Iar în 2008, tot România a votat pentru neindependenţa Cosovo, pentru integritatea Serbiei. Dar cu Basarabia de ce n-a procedat la fel, care-i parte din Ţară?

  Adică pentru integritatea României.
  Ne aflăm în anul 2008, au trecut zeci de ani de luptă şi suferinţă şi la ce rezultate am ajuns?

  Că trebuie s-o luăm de la început în privinţa limbii române, a istoriei românilor, a însemnelor naţionale, a simplului drept la existenţă, ca români din zone ocupate şi semiocupate?!

  Şi, toate acestea, din mila fraţilor noştri, care ne-au dat pe timp de pace, fără vreun război, pe mîna ruşilor, recunoscînd în Parlamentul României Independenţa Republicii Moldova, pe vremea lui Ion Iliescu, astfel dezintegrînd o parte a ţării de întregul său.

  Iar în 1997, un alt preşedinte, după Iliescu, şi anume Emil Constantinescu, tot pe timp de pace şi nu de război, le-a făcut cadou ucrainenilor nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa.

  E clar ca bună ziua că uneori, nişte creiere străine conduc braţul votului în Parlamentul României.

  Şi acum, cînd noi, românii lipsiţi de Ţară, fără voia noastră, nu ne mai facem iluzii
  în ce priveşte ajutorul din partea Ţării-mamă, cînd nu mai sînt printre noi personalităţi mari,
  precum Ion Mihalache, Iuliu Maniu, Petre Ţuţea, Corneliu Coposu, Vasile Ţepordei, ş.a.
  ca să ne ajute pentru împlinirea misiunii naţionale,

  o singură speranţă mai avem…

  Dat fiind faptul că, sub Dumnezeu, fiecare popor are Demiurgul său, care ne vede şi ne apără de sus,

  se va închega o mînă de patrioţi români,

  cu spirit de jertfă pentru neam şi Ţară,

  şi vor dispare odată şi odată hotarele strîmbe.

  Doar nu e cazul să aşteptăm să se împlinească o sută de ani de la Marea Unire din 1918!

  Vă mulţumesc.

 6. Sabin Gherman
  M-am saturat de Romania

  M-am saturat de Mitica, de smechereala si tigania pe care le lasa in urma acest nume de tara, Romania. Vorbesc cu diversi politicieni, aflati la putere, si toti imi spun: „nu mai avem nici o sansa”. Citesc prin ziare ca Bucurestiului guvernul a avut grija sa-i aloce de la bugetul ’98 o suma mai mare decit a intregului Ardeal. Calatoresc cu masina prin sud si
  est si vad diferenta: acolo sint drumuri mai bune, se fac mereu investitii. Stau la coada la finante, la CEC, la orice apartine Statului si peste tot se da spaga. Ciubuc. Pesches. Turcisme fara de care nu se poate. Si atunci? Eu nu vreau sa emigrez numai pentru
  ca de 10 ani nu se face nimic. Doar ca m-am saturat de Romania. De sinonimele ei. De eroismele ei, scoase din orice context istoric. Altii se lauda cu Michelangelo sau Da Vinci si mie mi se arata scrisoarea lui Neacsu din Cimpulung. Fantastica realizare delatiunea!…
  Daca regret ceva, acum la treizeci de ani, e ca m-am nascut aici, ca fac parte din cei ce au invatat pe la scoli ca poporul asta, boborul, domnilor, a fost intr-o erectie continua in fata istoriei. Care popor? Noi, cei care n-am facut nici macar o data dovada virilitatii, noi, care in timpul invaziilor ne ridicam poalele in cap si fugeam in paduri, noi, care lesinam
  prin salile unde se hotara istoria, noi, care astazi ne scremem pentru o bucata de piine si nu mai stim ce smechereli sa mai inventam. Astia sintem, peticiti in cur, rupti in coate; intram in istorie ca-ntr-o infecta crisma de cartier. Intre doua ghioraituri si-o
  injuratura, poporul (boborul, domnilor), vorbeste batos despre Posada, despre Mihai Viteazu, despre „traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca”. Si – iarasi – un ghiorait victorios. M-am saturat sa-mi fie rusine. De aceea, prietenilor mei din vest le spun ca sint din Transilvania. Alta tara. Altra paese. Other country. L’autre pays. M-am saturat sa-mi spuna toti neardelenii ca aici, in Ardeal, am probleme cu ungurii. Ca daca n-ar fi ei… Ca foamea este mama intelepciunii… Ca federalizarea este cel mai mare pericol care ma paste, ma pindeste de dupa coltul blocului odata cu borfasul pentru care platesc impozit. Ca musai trebuie sa string cureaua, ca magarul lui Nastratin. In numele „unitatii”, „propasirii” neamului rrromanesc. Si eu, care astept de 10 ani o unire adevarata, una a parlamentarilor ardeleni pentru Ardeal, o ofensiva civica pentru salvarea putinului ramas.
  Niste oameni au facut Unirea de la 1918. Altii sperau intr-o confederatie de tip helvetic, impreuna cu Ungaria, Cehia si Austria. Altii, ca Slavici, au spus ca unirea Transilvaniei cu Romania e o porcarie si au facut puscarie. Acum se vede ce-a iesit. Seriozitatea, eleganta, disciplina – atribute ale Ardealului – au fost invadate de miticisme, de balcanisme ordinare, de civilizatia semintelor de bostan. Era o sansa pentru Romania sa se uneasca cu Transilvania, sa invete cite ceva din organizarea ei, din sistemele ei de valori. N-a fost asa; Romania a inghitit Transilvania – de aceea din trei in trei metri aluneci astazi pe flegmele de pe marile bulevarde. N-o spun eu, ci un egal al lui Dumnezeu, Cioran. Vor sari o gramada sa contrazica cele spuse mai sus. Dar: citi dintre voi n-au mers la Bucuresti cu plasa plina, cu celebra plasa de rafie in care se inghesuiau sticlele de palinca? Si n-o duceati la prieteni, ci la directori, la ministere, la inalte porti ferecate. Si daca, naivi fiind, n-ati dus acele plase, de cite ori vi s-a sugerat ca la Bucuresti se intra cu capul, miinile fiind ocupate cu „bagaje”. Bucurestiul, acest loc in care genialul tebecist se pupa cu analfabetul miliardar, a invatat toata tara ca se da. „Se da carne”. „Se da oua”. Se da. Mentalitate de molusca. Aici nu ai drepturi, ci complezente. Aici se maninca seminte de bostan, se vorbeste cu „este multi” si lumea in general se naste, se inmulteste si moare. N-au invatat nimic de la unguri, n-au invatat
  nimic de la austrieci, n-au invatat nimic de la nemti.
  Au trecut prea repede de la furculision la Treceti batalioane romane Carpatii. Poate de aceea cei mai vajnici „aparatori” ai Transilvaniei s-au nascut dincolo de Carpati. Poate de aceea Europa se termina pe undeva pe linga Brasov. Acolo se termina si Transilvania. Pentru ca in afara de limba si sosele proaste nu avem nimic in comun. Va trebui sa ne
  trezim. Sa recunoastem ca ceea ce se intimpla acum e o comedie. Dar una in care copiii va cer o ciocolata si voi dati din umeri. In care mereu infrigurati cautati o pila pentru orice. In care susotiti pe la colturi despre vilele celor din politie sau din parlament. O
  lume sortita imprumutului de la un salariu la altul.
  Va trebui sa vedem ca se poate si altfel. Ca sintem altfel. Ca relele cele mari vin de la Bucuresti, de la luxoasele palate in care politicienii se bat fara nici o jena pe ciolan. Va trebui sa vedem ca nu ungurii sau nemtii sau burundezii sint inamicii nostri, ci noi
  insine, traitorii de pe azi pe minine, obligati sa furam si sa injuram pe la colturi. Nu mai avem ce sa ne spunem; am facut-o 75 de ani si sintem de 75 de ori mai saraci.

  In rest, zile bune – m-am saturat de Romania, vreau Transilvania mea.

 7. Am inteles ca acest site accepta numai a doua postare, daca postezi prima data nu apare nimic, apoi daca postezi a doua oara atunci apare textul comentariului. La ce va serveste aceasta selectevitate?

 8. Românul EST-Moldovean

  mihai –
  si ce cauti aici pe aceasta pagina de lupta contra ocupatiei rusesti,
  tu cu veleitatile tale de ardelean superior ?
  daca ai fi fost atât de superior de ce te lasi schimbat
  de tiganimea din Oltenia ?
  De ce nu-ti pastrezi superioritatea in orice circumstante ?
  Asa cum au facut-o balticii cu referinta la ocupatia ruseasca ?

  Satele noastre din Bucovina sunt cu mult mai aratoase si bogate
  decât colibele voastre de prin Covasna !
  Fa o cura de calmare prin Carpati si-ti vei reveni !

 9. @ Mihai,
  „Slavici, a spus ca unirea Transilvaniei cu Romania e o porcarie si a facut puscarie.” Pai si tu o sa cam faci puscarie. Nu uita ca mail-ul si calculatorul de pe care ai scris se inregistreaza automat. Tu chiar crezi ca baietii astia cu ochii albastri dorm in cizme. Tu nu esti ungur ca sa fie oarecum timorati. Pe tine te baga la mititica si fara proces. Si o meriti din plin. Mie imi cam vine sa vars pe crestetul alora care au o parere prea buna despre ei. Si tu si Sabin Gherman al tau suteti de fapt niste derbedei fara capatai si niste javre. Asta se intampla in Romania pentru ca ecarisajul functioneaza prost. Si apoi cine sunt acei „nenorociti” de bucuresteni care sug sangele poporului? Cumva alde Boc, Igas, Blejnar, Kovesi, Morar. Este de asemenea intamplator faptul ca 60% din populatia maghiara a Romaniei traieste in Bucuresti, Bucurestiul fiind al doilea oras, ca numar de populatie maghiara, din lume, dupa Budapesta bineinteles. Apoi nu mai vorbiti voi despre civilizatia Transilvaniei. Dupa ce au plecat nemtii din Transilvania, voi romanii ardeleni si nu altcineva au facut Ardealul praf. Dupa ce statul roman, Bucurestiul adica, a investit miliarde pentru restaurarea unor complexe istorice, voi, prin proasta administrare, le-ati adus in scurt timp inapoi in stare de ruina. Nu mai dati vina pe altii. Se compara oare Transilvania cu provincii precum Banat sau Bucovina? Si asta din totdeauna…
  In primul rand transpare in redactarea textului, „elocinta”, „inteligenta” si „subtilitatea” tipic autohtona. Astia sunteti. A se vedea bancurile cu ardeleni care mizeaza mai ales pe „inteligenta” proverbiala locala. Ce mare branza s-ar intampla daca voi „imperialii” ardeleni. v-ati lua talpasita? Ce mare lucru a reprezentat Trasilvania in cadrul Imperiului Austro-Ungar si mai ales cat din patrimoniul Transilvaniei a reprezentat creatia romanilor ardeleni majoritari? Peste tot unde ati coabitat cu o populatie maghiara mai inportanta ca numar, in doua generatii ati fost asimilati, cum este cazul in secuime. Non multa sed multum spuneau latinii… Mie, ca ardelean, mi-ar cam fi rusine…
  Valahii „n-au invatat nimic de la unguri, n-au invatat
  nimic de la austrieci, n-au invatat nimic de la nemti.” Dar voi romanii ardeleni” ce-ati invatat? Ati ramas la fel de mintosi ca inainte. „Prostul pana nu e fudul nu e prost destul” spune un vechi proverb romanesc.
  Nu m-ar mira insa ca acest articol, ca si cel despre calicia romanilor moldoveni sa nu fie scrise de moldovenisti statatlisti comunisti. La acest capitol rusii si cozile lor de topor mancurtii basarabeni sunt neintrecuti. Cam repede s-a uita ca teroristii din decembrie 1989 au fost de fapt KGB-isti din Basarabia. A spus-o cu gura lui Dumitru Diacov, basarabeanul fost salariat al Ambasadei URSS la Bucuresti. Prea vin de se leaga toate… „intocmai si la timp”…

 10. sa fie al dracului acest site care nu-mi permite sa scriu lamuriri la cele ce-am postat. E ca la Ceburasca: Permit, Ivan Ivanovici, nu permit, Ivan Ivanovici. Asa ca nu asteptati lamuriri, nu se publica.

 11. cred ca mijlocul,stand si uitindu-se cum neonatzistii rusi se ucid cu natzionalistii pro-romani.

 12. Dracu sa-l ia de comunicare.

 13. Daca as scrie ham-ham se publica, daca scriu parere nu se publica.

 14. Asa ca nu asteptati lamuriri.

 15. Iar cu puscaria domnule Romanul sa o speriati pe Scufita Rosie.

 16. Bine, daca este cenzurat cuvantul „biblioteca” va dau aresa ziarului sovin rusesc regnum.ru

  Cititi acolo ce vroiam sa spun http://regnum.ru/news/polit/1601263.html
  Se vede ca romaneste pe acest site nu se posteaza.

 17. http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/propunerea-lui-tokes-federalizare-versus-colonizare-286177.html

  Acelas articol publicat in Romania Libera
  Rusilor le-a placut.
  Si celora de la situl cenzurat …. le place. Si pe Sabin Gherman l-au scos tot ei din praf si-l lauda acum. Mai ales un fost jurnalist de la BBC numele caruia nu se pronunta pe situl doamnei Pavlicenco ca si numele faraonilor egipteni.

 18. Când se taie Porcul de la Botoşăni?

 19. Degeaba va indignati unii din domniile voastre fata de Sabin Gherman.Degeaba se indigneaza multi mitici din Romania in fata adevaruruilor spuse de el fara nicio retinere. Intre Ardeal +Banat si restul Romaniei, ca sa nu mai vorbim de „R.Moldova”, exista foarte mari deosebiri de mentalitati.Pur si simplu nu se gandeste la fel despre lucruri esentiale: cinste, corectitudine, munca, respect fata de cel de langa tine,exigenta constanta fata de lucruri esentiale in viata, deprinderi de civilizatie dovedit superioare etc etc etc. Nu stiu cum se face, ca in discutii particulare DEFECTELE MITICISTE SE RECUNOSC,toti vad,fac diferenta, chiar si la nivelul omului simplu, dar cand e treaba de colectivitate nu se observa aproape nicio evolutie pozitiva.Discrepantele cele mai mari apar insa mai ales atunci cand e vorba de politica. Libertatea e complet altfel vazuta ca responsabilitate proprie, ca datorii si ca obligatii sociale,ca solidaritatemca unitate in diveritate etc. In schimb se persisita cu o incapatanare feroce in practicarea si adancirea diferentelor. Orice occidental ajuns in Transilvania observa imediat lucrurile. Spagile se pretind in continuare la Bucresti si in orasele miticiste, pilele functioneaza bine mersi in continuare, meritul personal e neluat in seama nici macar cat negru sub unghie s.a.m.d. sa dau exemple concrete mi-ar fi foarte usor, dar ce folos ?? Doar un lucru as aminti, care poate fi usor verificat apeland la statisticile oficiale de acum sau chiar „ceausiste”: 3 judete din Banat, cu aceeasi calitate a pamantului ca si in Baragan, produc tot atatea cereale cat intregul Baragan;cam 40% din intreaga productie agricola a RO. Dati o explicatie,va rog . Si trageti o concluzie. Uitati-va apoi la bugetul celor trei judete unde se poate vedea clar veniturile pe care le obtine statul si cat revine acestor judete din total. Diferentele sunt mult prea mari si de zeci si zeci de ani se intampla la fel. Si toate astea in conditiile cand nu se vede o netezire a diferentelor. In unele parti chiar dimpotriva. Singura parte de tara unde absobtia diferentelor a inceput sa se observe este partea de vest a Olteniei:judMehedinti si Dolj.
  Ei,bine oamenii -ardelenii, banatenii_ au inceput sa se sature de asa ceva. Ca place cuiva sau nu place. Nu e o concluzie fals alarmista ca Transilvania se poate desprinde de restul Romaniei din moment ce asa stau lucrurile.Iar de data asta nu tancurile sovietice vor face asta, nici „cucerirea” ungurilor.Mai ales ca demografia Transilvaniei s-a schimbat mult in favoarea romanilor,odat cu plecarea masiva a sasilor si svabilor.O vor face chiar romanii ardeleni si banateni. Serveste romaniei chestia asta? categoric NU. Dar nu mai conteaza odata declansat procesul.Si el nu mai poate fi oprit!! Atentie deci la USL!!Pentru ca tocmai spre asa ceva impinge lucrurile, fie ca o recunoaste , fie ca Nu!!Ai inca odata atentie tuturor:9 decembrie 2012 este crucial in aceasta privinta. Orica va vine sa credeti ori ca nu va vibe sa credeti!! Am cuprinderea siviziunea analitica a intregului Banat si Ardeal ca sa pot sa fiu sigur pe ceea ce afirm. Si nu sunt singur , absolut defel!! „Soarele pentru toti romanii de la Bucuresti rasare” a spus ferm , apasat si foarte romaneste Ioan Slavici, ca dupa 20-25 de ani sa nu o mai spuna. Dimpotriva sa critice „mticismul”pe fata si fara menajamente. Chiar daca Nicolae Iorga l-ascuipat in obraz si a cerut incarcerarea lui la inchisoarea Vacaresti pentru cativa ani buni (Vezi”Inchisorile mele”, Bucuresti,1924)pentru colaborationism cu ocupantii nemti(1917)
  Asa stau lucrurile cu USL-ul actual domnilor. Nu sunt orb si nu ma poate orbi nimic din demagogia lor. Nici o seductie nu poateopera asupra mea, oricat de bine ar fi ea ambalata de maestri in demagogie …proletara ai uslasilor. Dumnevoatra faceti ce vreti si, vorba ceea,ce va taie capul!! dar un lucru tot mai vreau sa va spun . Din moment ce cunoasteti definitia engleza a democratiei(Churchill) atunci , in consecinta logica nu puteti gandi altfel: SE VOTEAZA INTOTDEAUNA RAUL CEL MAI MIC !!

 20. Mai,ROMNULE ESTIC!!
  Nu te mai umfla in pene si nu te da paun in fata noastra a ardelenilor si banatenilor!! Vino aici la noi sa-ti vezi opera „transplantarii” ceausiste cu…romani estici, nerusinatule!! Pentru ca esti mai aproape, ia judetul Bistrita-Nasaud,coboara spre Medias , Reghin , Sighisoara/ vino spre Sibiu si umbla prin comunele alea minunate oleaca sa-ti vezi coregionalii estici cum arata si ce -au facut din casele si acareturile sasilor!! Daca vrei sa ajungi si in Banat, atunci ai incurcat-o!! Vorbesc serios!! Cum ai calcat pe bec la modul banetenesc, com o ieie pe cocoasa, rau de tot!!Stii tu in ce hal au adus coregionalii tai estici extrordinarele sate banatene jumate romanesti/jumate svabesti?? Case cum tu in viata ta nu ajungi sa stai poate, cu parchet mozaicat pe jos, cu bai si cu bidee alaturate, cu camari , hambare, gradini florale ca scrise si scoase din Nekerman, cu gradini de legume pline de solarii mecanizate etc etc facute praf in decurs de un an, doi!!Ati scos parchetul din camere si ati facut foc cu el in teracote cum nu ai tu in toata moldova ta , v-ati cacat in bidee pantru ca nu ati stiut la ce folosesc, ati distrus hambare , cocini de porci, cotete de gospodari nu glume moldovenesti bune de dus de nas pe Mos Nichifor Cotcariul!!Svabii v-au lasat tot si au plecat!! Ce-ati facut voi in Banat adusi de Ceausescu sa lucrati la CAP , la Asociatii sau la IAS

 21. nici vandalii vandalilor nu au facut asa ceva, mai esticule!! Ati redresat cumva munca in CAP-urile plina de batrani banateni neputinciosi de pe acum si storsi de vlaga in Cap-urile ale imputite in care pana azi veizi tu fericirea suprema ?? Ati facut pe dracu!! V-ati ales cu porecla de moldoveni imputiti si de violenti a proasta in tramvai!! Vrei sa iti insir si comune banatene unde -ati fofilit cu miile si pe care le-ati facum praf?? Uite ca o fac!! BILED<BULGARUS<GOTLOB<RECAS<VALCANI, BEBA VECHE< SATCHINEZ . ZABRANI,ORTISOARA< CRUCENI< FRUMUSENI<SAGU<SANTANA< SEMLAC< FANTANELE< NITCHIDORF(comuna de bastina a Hertei Muller, laureata a Premiului Nobel pentru literatura) Mai vrei?? iti spun daca mau vrei!! Asa ca inca odata iti spun si te rog: nu te da paun in fata noastra!! Iti sta mai bine si iti va fi mai de folos propriu!!

 22. Nouà ,basarabenilor , ni se aplicà din toate pàrtile lovituri, mai mult nepermise, dupà care stràinii îsi ating scopurile, chiar si cele mai neverosimile! Ne lipseste …”arta” de apàrare corespunzàtoare, fatà de cei, care ne atacà si AZI în CASA noastrà, motivându-si actiunile cà NOI suntem rài, fascisti, natisti…si totul în limbà stràinà, pe care le-am învàtat-o si le-o cunoastem mai bine ca pe cea maternà!!! Cu tot dinadinsul vor sà ne tinà în …ocolul lor, probabil pentru a ne „mulge”, suge laptele, sucul, sângele…, mioaremor si oitelor pasnice de pe acest plai mioritic! Fiarele au asa „nàrav”înnàscut, deci nu se supun procesului de domesticire! De aceea doar cu arme mai perfecte ca ale lor, ne-am putea apàra de coltii lor !Ce fel de „arme” ne-ar putea fi de folos?! Minte, Unire, Fràtie, Demnitate, Libertate! Ceilalti, care nu sunt solidari cu NOI, ne sunt stràini, dusmani ai NEAMULUI, sunt porcii suiti pe masa noastrà…, cu care nu avem dreptul sà ne comportàm fràteste, omeneste …ci porceste! Avem nevoie de asa scoli, „studii”…pentru a ne elibera de ei!

 23. 80% din populaţia Judeţelor Vaslui şi Botoşani se cacă în fundul grădinii.

  *75% toată Moldova de Vest

 24. EXTREMA DREAPTA din RM

  Daca sa facem abstractie de fascism, ori de comunism, apoi RM decide azi in ce sistem politic-economic fa exista. In feudalismul rus (cu ideologia moldovenislui) ori Capitalismul Occidental (care a fondat Natia Romana). Din cauza feudalismului rus, azi, Moldova este separata in trei state si doua autonomii. Cea ce ne face sa fim cei mai mici, slabi si saraci din Europa. RM are sarcina de-a se opune uzurparii puterei politice in CSI si sa ajute poporul rus, belorus, kazah…, sa-si intoarca puterea politica de la serviciile secrete ex-KGB.

 25. Atentie la Teroristi:
  ––––––––––
  Amenintari cu rafuiala fizica contra
  Unionistilor Pro-Re-Unire cu România,

  intr-un articol pe Voxpublika md
  scris de sovinistiil rusofoni Pavel Garvrilov si Olga Antonova

  cu referinta la profesorul de geografie martir de la Balti,
  Victor Cravcencu

  –––––––––––––––
  „Волнистые попугайчики” унионизма. И Оно же с ними…
  de Павел Гаврилов,

  Voxpublika md 6 Dec.2012

  ––––––––––––––––––––––
  Интересно, что об этом думает «денационализированная географичка» Кравченко? Способен ли вообще Кравченко к самостоятельному мышлению,
  или это всего лишь очередной волнистый попугайчик
  (типа Алексеева и Оно же), бездумно выкрикивающий
  окружающим популистские унионистские лозунги?

  Хочу этим попугайчикам напомнить,
  что бороться с молдавским туром, для них не безопасно.

  ––––––––––––––––––––
  traducerea ultimei fraze:

  „Vreau sa amintesc acestor papagali,
  ca in lupta cu „Fiara Moldovenista”,
  siguranta lor nu le este asigurata”.
  –––––––––––––––––
  N.B.
  Doamna Aurelia Grigoriu,
  Avocata Parlamentara, ombudsman,
  inscaunata de regimul comunist la 30 oct.2008,

  oare de ce nu se auto-sesizeaza,
  si nu-i trage la raspundere pe acesti instigatori rusofoni la violenta ?

 26. ioan popescu, jurnalist, ploiesti

  Dna Pavlicenco, aţi primit fotografiile făcute de mine la Alba Iulia?
  O expoziţie fot cu „întâmplarea” din 1 Decembrie 2012, din Cetatea Unirii, ar fi binevenită. Cu multă consideraţie!

 27. Pt dl Ioan Popescu, jurnalist, proiesti

  Am primit pozele, mersi.

 28. Romania azi e sub ocupatia directa a FMI,si Guvernul ,dar si BAsescu sunt marionete,care asculta de ordinele lui Soros si FMI: daca le cere sa lase pe drumuri 10000 de muncitori de la Oltchim Valcea,asa vor face.Sa nu ne imbatam cu apa rece.

  http://clujtv.wordpress.com/

Comments are closed.