Mesajul CU a ajuns in Sala Unirii, la Alba Iulia. Depunerea de coroane a unionistilor a fost “subminata” de “liberali” de pe aici

Un grup din 87 de persoane din Consiliul Unirii, au mers in doua autocare la Alba Iulia. Plecarea a fost in seara lui 29 noiembrie. La frontiera cu Romania, autocarele, la fel ca si celelalte mijloace de transport, au stat patru ore si jumatate, asteptind repararea “panei” sistemului de evidenta computerizat a intrarilor si iesirilor din Romania.

Din acest motiv, programul preconizat de organizatori a fost modificat, o dorinta raminind vizitarea, mai pe indelete, a cetatii de la Alba Iulia. Acest lucru a reusit partial, ziua de 29 noiembrie fiind foarte insorita, spre deosebire de 1 Decembrie, care s-a aratat cu un timp mai mohorit. Ghidul, un tinar unionist, a avut o prestatie emotionanta, salutindu-i pe basarabeni cu un “Bine ati venit acasa!”

La Alba Iulia au venit multi cetateni romani si straini. Noi, cei din Basarabia, ne-am imaginat ca ceremonia festiva dedicata Zilei Nationale a Romaniei, 1 Decembrie, avea sa aiba loc in aer liber, in fata unei multimi de romani unionisti, veniti in inima Transilvaniei sa rememorize trecutul si sa pledeze pentru un viitor comun. Probabil, din motive electorale, acest lucru nu s-a intimplat, asa cum vazusem cu multi-multi ani in urma, plus ca nici centrul din fata Catedralei Reintregirii Neamului nu a fost reamanajat pina la capat. Locul acestei parti a sarbatorii l-au tinut un Te-Deum si discursuri de mare valoare in cadrul slujbei religioase.

Manifestarile au debutat cu o depunere de coroane, Consiliul Unirii venind cu doua, nu i-a fost anuntata premeditat depunerea, in pofida insistentelor membrilor CU. Faptul s-a “datorat” unor “soli liberali” de prin Chisinau, care i-au influentat pe cei ce au “dirijat manifestarile”. Au fost anuntate depunerile de coroane de catre toate Lojele masonice din Romania, venite la Statuia lui Mihai Viteazul, dar nu si de catre Consiliul Unirii, care a avut o delegatie numeroasa, venita de la mare distanta pe cont propriu, nu cu “deplasari platite din Bugete municipale”.

Barbatii, mai inimosi din CU, suparati, au retras coroanele si le-au depus separat, neoficial, dar facind poze. E rusine ce a facut fratia pdlisto – plista la Statuia lui Mihai Viteazul.

Personal, nu am fost la depunere, asteptind, cu o delegatie de 34 persoane, sa intram in Sala Unirii, unde au fost citite mesajele Soliilor venite la Mecca romanilor.. Delegatia din trei personae a Primariei Chisinaului, “infratit” cu Alba Iulia – nu a avut Mesaj de 1 Decembrie, laAlba Iulia. Au venit acolo sa fie muti.

Mesajul nostru il puteti citi in postarea anterioara. L-am remis apoi Primarului Mircea Hava, care nu ne-a raspuns, din pacate, anterior, apelurilor adresate prin Facebook, SMS, telefon, fax si e-mail, la rugamintea sa fim inclusi in Programul oficial. L-am salutat respectuos in Sala Unirii si dupa, dar am vrea sa stie cum s-au purtat unii subalterni pdl-isti ai domniei sale, “incurajati” de “fratii liberali” din al doilea stat romanesc. In toata perioada pregatirii noastre pentru plecarea la Alba Iulia am simtit aceasta atitudine – regretabila – pentru unii frati de culoare politica, ce le eclipseaza sentimentul de roman.

Insa sunt si adevarati romani, membri ai CU, din Iasi, de exemplu, care ne-au ajutat enorm in crearea oportunitatii de a aduce Mesajul CU la Alba-Iulia, dupa ce l-am facut cunoscut la Chisinau si Bucuresti. Acestia au gasit prieteni consilieri municipali pdl-isti la Alba Iulia, care au avut respect fata de efortul basarabenilor, ne-au invitat si am citit Mesajul, asistind la festivitatea solemna, unde delegatia basarabeana, sustinuta de ceilalti, a avut o reactie de solidaritate, toti scandind “Basarabia e Romania”. Responsabilii de programul de la Sala Unirii ne-au adus multumiri, remarcind prezenta basarabenilor, care “a adus o atmosfera cu totul speciala” solemnitatilor. Ne-au invitat si alta data si au spus ca putem conta pe ei.

Apoi, basarabenii s-au incins, impreuna cu ceilalti romani, in Hora Unirii.

Multumim din suflet national-liberalilor din Alba Iulia, care au sprijinit sederea si masa unionistilor basarabeni.

Un moment de suflet, absolut special, a fost in comuna Limba, din apropiere de centrul judetean, unde Dan Ioan Mariuta, presedintele Asociatiei “Realitate si Adevar”, membru al CU, ca si presedintele Asoiciatiei “Limbenii”, un colonel cu lacrimile in ochi la venirea noastra in caminul cultural, au oferit o masa si o sarbatoare romanilor basarabeni, alaturi de romani din Serbia si Bulgaria, veniti si ei acolo. Acolo s-au tinut discursuri, am descoperit si citi poetiu avem…

Drumul la Alba Iulia, cu doua autocare, a fost greu, dar placut si romanii au ramas foarte multumiti. Pe drum incolo si inapoi au ascultat muzica patriotica si usoara romaneasca si straina, au vizionat si cutremuratorul film “Oglinda”, de Sergiu Nicolaescu, despre controversata perioada legata de arestarea lui Antonescu si fortarea abdicarii Regelui Mihai, au rostit versuri proprii, scrise chiar la Alba Iulia, sau cu 21 de ani mai inainte, fiind versuri proUnire, cum am aflat despre Traianus Vasilcau..

Pentru restul – ne vorbesc pozele.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. bravo , frumos , o reusita CU de exceptie !

 2. Lista tradatorilor agenti anti-unionisti si anti-români
  periculosi de la Chisinau:
  ————————————————————————–

  1.
  Gabriela Ciumac, şefa Direcţiei Relaţii Externe
  a Primăriei Chişinău,
  2.
  Vadim Cojocaru, consilier al primarului general
  3.
  Ioan Gabura, consilier municipal.

  / toti 3 sub indrumarea personala a demagogului
  si oportunistului primar anti-unionist Dorin Chirtoaca /

  dar si alti tradatori anti-români
  sub masca limbii române scrise pe VoxpubliKa md :

  4.
  Igor UrsenKo de Nisporeni, numit recent Consilier Adjunct la Institutul Cultural Român de la Kiev
  5.
  Vital Sprânceana, care face naveta Chisinau-Kiev
  6.
  Lina Grâu,
  agenta jurnalista a lui Roska si Voronin
  dela o Fundatie germana Friedrich Ebert Stiftung
  si Asociatia pentru Politica Externa /APE /
  care perpetua Pactul secret Ribbentrop-Molotov din 1939
  7.
  Victor Nichitus,
  jurnalist român dela Bacau stramutat la Chisinau,
  mare Filat-elist moldovenist vândut si anti-unionist !
  ———————————————————————-

  Va rugam sa completati
  aceasta Lista a Rusinii si a Infamiei !

 3. Tu nu esti Zgaru. Tu esti Magaru ! ! !

 4. Flaviu Nicador Jipa

  RUSINE TRADATORILOR DE NEAM SI TARA RUSNACILOR SI COMUNISTILOR

  http://nouadreapta.blogspot.ro/

 5. Sà zicem CU într-un ceas bun, la mai mult si la mai mare! Fapt este cà duhul de sàrbàtoare lipseste la Chisinàu, liderii politici nu mizeazà pe alegàtorii unionisti, deoarece sunt în minoritate si nu le asigurà „scaunul”!!!Este nevoie ca aceastà sàrbàtoare nationalà, duhul ei sà pàtrundà în casa tuturor bàstinasilor, sà devinà un vis, o fortà , un imbold si o aspiratie comunà, caracteristicà doar NEAMULUI nostru, a românilor de pretutindeni, setosi de unire, înfràtire si prosperare!

 6. ioan popescu, jurnalist, ploiesti

  Dna Pavlicenco,
  Din albumul dvs cu amintiri de la Alba Iulia, mă aşteptam să văd şi fotografiile pe care le-am făcut eu în Cetatea Unirii, o bună parte dintre ele vi le-am trimis şi dvs pe fb. Oricum, o expoziţie foto cu „întâmplarea” din Alba Iulia, 1 Decembrie 2012, ar fi binevenită şi ar mai trezi din amorţeală sentimentul mândriei de a fi român al multor fraţi basarabeni.

 7. ioan popescu, jurnalist, ploiesti

  Corectură: pozele au fost trimise pe e-mail!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *