C.T.: „Tăcerea noastră naște monștri!” V.P.:”Noi nu am tăcut!”


http://www.timpul.md/articol/tacerea-noastra-nate-montri-38830.html
Așa-zisul „incident de la Bălți” a fost în realitate o provocare murdară în spatele căreia stau serviciile secrete rusești și forțele politice filoruse și antiromânești de la Chișinău. 

Citiți materialul din TIMPUL de ieri („Incidentul de la Bălți, un cadou pentru Rogozin”) și o să vă convingeți. În față nu ne apar niște bieți copii-îngerași, terorizați de un monstru xenofob, ci un biet bătrân insultat și umilit, căruia, în fiecare zi, la salutul (în limba română) „Bună ziua, elevi!” i se răspunde batjocoritor „Belțî russkii gorod” („Bălțiul e un oraș rusesc”) și „Mî ne razgovarivaem na vașem bîciem iazîke” („Noi nu vorbim în limba voastră, a boilor”). De ce nu admitem că la un moment dat nervii lui nu au mai rezistat și s-a dezlănțuit…? Cum trebuia să procedeze un om cu o elementară demnitate în asemenea caz? Televiziunile antiromânești de la Chișinău, ca la comandă, au comentat ziua întreagă filmulețul de pe YouTube, „analiștii” și „liderii de opinie” condamnau „manifestarea barbară de xenofobie” de la Bălți, niciunul dintre ei nefiind informat ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Nici televiziunile nu s-au trudit să meargă la fața locului, să discute cu „călăul” și cu „victimele” – au „comentat” filmulețul… Acesta da profesionalism! Nu au comentat „incidentul” nici liderii de opinie din presa necomunistă și nerusească. Eu înțeleg de ce: din frică! Din frica de a nu fi etichetați barbari, xenofobi, naționaliști ș.a.m.d. Și dintr-un fel de ticăloșenie, amestecată cu ipocrizie. Pun mâna în foc că la fel ca profesorul de la Bălți gândesc foarte mulți; pe la bucătarii și în cercuri mai închise, fără presă, acești foarte mulți îl întrec pe profesorul de la Bălți… Repet: frica, ticăloșenia și fățărnicia ne-au oprit să-i luăm apărarea acestuia. Frica, amestecată cu ticăloșenie și ipocrizie, naște monștri. Noi suntem aceștia – uitați-vă la noi, iubit popor, și admirați-ne!

Demnitatea umană și națională a devenit un viciu? Patriotismul – o rușine? Ce este mai grav: declarațiile unui profesor umilit, scos din sărite, sau generația tânără de ruși xenofobi care disprețuiesc tot ce ține de sufletul nostru național? De ce nicio televiziune care a „reflectat” atât de pasional „incidentul” nu și-a pus această întrebare? 

Un cititor își amintește în acest context de incidentul cu fotbalistul francez Zidane. „Când în finala Campionatului Mondial de fotbal, în timpul partidei Franța – Italia, un jucător italian i-a spus celui mai mare jucător de fotbal al Europei, Zinedine Zidane, ca să-l scoată din răbdări, că mama sa este o curvă arăboaică, acesta, perfect conștient de consecințe, trecând peste momentul de glorie care l-ar fi putut aștepta, i-a aplicat un cap în punctul morții de pe stern și l-a lăsat lat pe italianul obraznic”. Și încheie, referindu-se la cazul de la Bălți: „O fi bine? O fi rău? Despre demnitatea de român nimeni nu scoate un sunet…”. Așa e, demnitatea a devenit un viciu…În acest context, aș mai menționa un fapt. Am remarcat cu stupoare că în polemicile declanșate cu ocazia numirii lui V. Matei în fruntea ICR oponenții lui Matei au făcut uz și de niște „argumente” care mi se par descalificante pentru un intelectual român din Basarabia. Atacând „nucleul dur al protocroniștilor” de la Chișinău, odată cu apa se aruncă și pruncul. Și mie îmi repugnă discursul festivist, pășunist, românismul de paradă al unor intelectuali de la noi, dar să nu uităm că atunci, în epoca „protocronismului”, în anii 1988-89-90 în bătălia pentru Independență s-a aruncat anume „nucleul dur al protocroniștilor” – Vieru, Matcovschi, Lari, Istrati, Vatamanu, Hadârcă, Dabija, Matei, Doina și Ion Aldea-Teodorovici… Lipsa noastră de reacție la „incidentul” de la Bălți nu a rămas fără consecințe. Miercuri, Vadim Mişin, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, liderul Partidului „Renaşterea”, a expediat o scrisoare Guvernului în care solicită lipsirea profesorului din Bălţi, acuzat de rusofobie, de dreptul de a preda, dar şi intentarea unui dosar penal pentru instigare la ură interetnică. Vajnicul apărător al „drepturilor omului” cheamă conducerea ţării să facă tot posibilul ca incidente de genul celui de la Bălţi, „când un profesor a ieşit în fața elevilor cu mesaje rusofobe, să nu se mai repete”. Dar ce să facem cu o generație întreagă de adolescenți educați în spiritul urii față de tot ce e românesc, care-l terorizează zilnic pe un bătrân profesor? Pe Mișin nu-l deranjează deloc faptul că la Bălți au devenit un lucru obișnuit inscripțiile de pe clădiri de genul: „Moldavane – za Prut!” („Moldovenii – peste Prut!”) sau lozincile scandate la mitinguri „Veșati rumân kak sobak!”, („Spânzurați-i pe români ca pe niște câini!”)…Scopul provocării a fost să ne prezinte pe noi, moldovenii, niște barbari, niște păroși, care ne dăm huța prin copaci, aninați de coadă, iar pe ruși ca niște victime inocente ale „naționaliștilor și xenofobilor moldoveni… românizați”. 

Scopul a fost atins. Și nu fără concursul nostru, fără tăcerea noastră lașă, care naște monștri.

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Bravo, stimata Doamna! Mulumim!

 2. Acest filmulet a facut inconjurul lumii si cred ca a/si avea dreptate sa/i zic Dl Profesor de la Balti TOT RESPECTUL, pentru curajul lui. Vreu sa cred ca muti i/mi impartasesc gandul. Nu pot fi de acord intru totul cu dl Tanase, tacerea este lasa , dar nu toti sunt lasi, si nu toti tac, suntem doar putini care s/au trezit, majoritatea dorm,sunt indiferenti si nu mii frica sa zic LASI.

 3. aceste lucruri urite se intimpla atit din cauza politicii care o duc cei de extrema drepata cu ideile lor stupide unioniste cit si din cauza politicienilor de extrema stinga care denatureaza ideintitatea RM obtinuta in abii 90. RM NU ARE NEVOIE DE AEMENEA PARTIDE EXTREMISET CA PL. PNL si PCRM- EI DEVID SOCIETATEA! Jos cu ei. NOI SINTE MMOLDOVENI SI TREBUIE SA PROMOVAM O POLITCA MODERTA, LUCRU PE CARE IL PACE Partidul Democrat din Moldova! Sa nu ne ascundem in dosul degetului!

 4. Am privit si eu acel film cu invataorul de la Balti. La inceput am ramas socat, credeam ca e un criminal, asa ceva in Europa nu am mai vazut. A pronuntat doar o fraza in romana si acea era legata de un act sexual cu D-zeu insasi. E un caz grav, nu cred ca un asemenea om este patriot al romanismului. Abea peste o zi mi-am amintit de istoria „Bravului soldat Swejk” in traducerea lui Vasilache, mai exact de predica oberfeldkuratului Otto Katz la biserica de la puscaria militara din Praga. Katz era mort beat si numea pe cei din biserica cu cele mai murdare cuvinte. Iar enoriasii-detinuiti se tineau de burta de ras. Era cea mai buna distractie pentru ei. Poate nu avem nevoie de asemenea scoli-puscarii, poate e mai bine sa se predea programarea, matematica, limbile straine, iar cei ce predau dupa planuri de pe timpul lui Brejnev sa dispara. Daca ar fi ceva interesant si util, elevii nu ar recurge la trolling.

 5. Bravo, d-na Pavlicenco, sînteți un patriot adevărat, nu-i nimic strașnic în aceia că că acest biet profesor și-a expus opinia, adus la culme de blegii elevi vorbitori de limbă rusă, care nu cunosc limba de stat și urăsc această limbă și popor. Acei elevi nu merită alte cuvinte…

 6. Martirul dela balti

  ————————————————————————————————–
  N.B.
  In timpul lectiei, batrânul profesor de geografie Victor Cravcenc,
  face apelul elevilor.
  Se pare ca el citeste numele a circa 26 de elevi.
  Aproape o jumatate din elevi au nume de familii moldovenesti / românesti /;
  de exemplu:
  1. Andronic, 2. Farfurie, 3. Chitoroaba, 4. Donica, 5.Gheorghel,
  6. Râmaru, 7. Lozan, 8. Movila, 9. Rotaru, 10. Stratuta, etc.

  Ne intrebam mirati de ce la cei 20 de ani de “Independenta”
  elevii moldoveni sunt obligati sa mearga in scoli rusesti si sa se rusifice benevol ?
  Oare orsaul Balti nu face parte din Rep. Moldova cu limba de stat / fara nume/ ?.
  – Oare ce ne spune doamna americanca,
  noua ministra economista a invatamântului,
  doamna Mia Sandu ?

 7. Martirul dela Balti

  TEROAREA RUSO-COMUNISTA LA BALTI !
  Incidentul de la Bălți, un cadou pentru Rogozin.

  Ziarul Timpul md / 21 Noiembrie 2012

  —————————————————————————-
  Profesorul de geografie Victor Cravcenco
  se consideră o victimă a circumstanțelor și spune că,
  mai bine de trei săptămâni, a fost provocat de elevi

  Administrația Școlii profesional-tehnice nr. 5, unde a avut loc scandalul
  cu profesorul de geografie, consideră că acțiunea a fost regizată și planificată din timp
  în ajunul vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin.
  Deși incidentul dintre profesorul Victor Cravcenco și elevii din grupa nr. 13 a avut loc
  pe data de 8 noiembrie, înregistrarea video făcută de către unul dintre elevi
  a fost plasată pe Internet peste o săptămână, în seara zilei de 14 noiembrie,
  cu doar câteva ore înainte de sosirea oficialului rus în Moldova.

  Solicitat de TIMPUL, profesorul Victor Cravcenco a povestit că, atunci când își saluta elevii
  în limba română: „Bună ziua, elevi!”, aceștia îi replicau că Bălțiul este un oraș rusesc
  și că „Mî ne razgovarivaem na vașem bîciem iazîke” (Noi nu vorbim în limba „bîcilor”).

  Cazul s-a întâmplat pe 8 noiembrie, când elevii din grupa nr. 13,
  specialitatea operatori ai mașinilor electronice de calcul, urmau să scrie lucrare de control.

  Aceștia însă nu doreau să intre în clasă și nici să scrie lucrarea.
  Profesorul spune că, după ce i-a așteptat vreo zece minute, a încercat să facă apelul,
  dar a fost întâmpinat cu râsete batjocoritoare și comentarii șovine.

  „Atunci m-a ajuns cuțitul la os. De vreo trei săptămâni își tot băteau joc de mine.
  O făceau și înainte, după ce, la alegerile parlamentare precedente,
  am pledat pentru un alt partid decât cel comunist.

  Nu apucam să spun o frază, că ei îmi și replicau: „Belțî – russki gorod”
  (Bălțiul este oraș rusesc). Le-am replicat că Bălțiul e un oraș unde locuiesc 64 la sută de băștinași, iar restul sunt ruși, evrei, ucraineni și bulgari.
  Până la urmă, m-au scos din sărite…”, ne-a explicat profesorul Victor Cravcenco.

  Și directorul adjunct pentru educație al instituției, Grigore Gaitur,
  consideră că a fost o provocare. Acesta ne-a spus că, pe 15 noiembrie,
  directorul școlii, Ion Vovc, a fost sunat de la un număr de telefon necunoscut,
  fiind întrebat: „Ei, cum l-am întâlnit noi pe Rogozin?”.
  La care acesta, neînțelegând despre ce e vorba, i-a răspuns: „Întâlniți-l cum doriți!”.
  „Dar ce facem cu profesorul vostru Victor Cravcenco?”,
  l-a întrebat necunoscutul închizând telefonul.
  Precizăm că scandalul cu filmulețul s-a întâmplat la sfârșitul Săptămânii tineretului la Bălți,
  în ajunul Zilei toleranței și a vizitei lui Rogozin la Tiraspol și Chișinău.

  După aceasta, profesorul a suferit un microinfarct, iar ulterior a scris cerere de demisie
  din funcție, pe care Ion Vovc a vizat-o în felul următor: Conform art. 301, p.1, lit. b,
  „pentru aplicare, chiar și o singură dată, a violenței fizice sau psihice față de discipoli” .

  Solicitat de TIMPUL, directorul adjunct Grigore Gaitur ne-a spus că,
  a doua zi după plasarea filmului pe Internet, cazul a fost discutat la Consiliul profesoral.

  Deși profesorul a fost brutalizat, directorul consideră că acesta nu trebuia să-și depășească atribuțiile funcțiilor de serviciu.
  „Pare ciudat faptul că filmulețul a fost plasat în seara zilei de 14 noiembrie,
  deși a fost filmat cu o săptămână mai devreme.
  Probabil a fost plasat intenționat de către un jurnalist începător.
  Chiar și copiii mi-au declarat că nu au dorit să facă acest lucru.
  O mamă a unui elev are un fecior care e jurnalist începător…”,
  afirmă Grigore Gaitur.

  La rândul său, Vasile Dobrogeanu, profesor la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți,
  care îl cunoaște bine pe Victor Cravcenco,
  ne-a spus că acesta e un bun patriot și a participat
  la Mișcarea de eliberare și renaștere națională.

  „Din păcate, la Bălți asemenea cazuri se întâmplă destul de des.
  Copiii ruși sunt bine plătiți de anumite partide, inclusiv cel comunist,

  și instruiți în cluburile sportive, ca să facă asemenea provocări.

  În Bălți, nu mai e de mirare să întâlnești la fiecare pas inscripții de genul:
  – „Moldavane – za Prut!”,
  – sau în limba ucraineană: „Moldavane, găti!”,
  iar la un miting cineva scanda: „Veșati rumân kak sobak!”,
  („Spânzurați-i pe români ca pe niște câini!”),
  a adăugat cu tristețe Vasile Dobrogeanu…

  Amintim că, la 14 noiembrie, în ajunul vizitei oficialului rus,
  pe Internet a apărut un filmuleț cu declarațiile antirusești
  ale profesorului de geografie și protecție civilă
  de la Școala profesional-tehnică nr. 5 din Bălți Victor Cravcenco.
  ———————————————————————–
  Un articol de: Nicolae Roibu

  Nota noastra:
  ——————————
  De ce oare doamna Aurelia Grigoriu,
  Avocata Parlamentara-ombudsman,
  numita de regimul comunist la 30 Oct. 2008,
  nu se AUTO-SESIZEAZA in acest caz
  referitor la injuriile si la incitarea urii interetnice si a violentei fizice
  din partea acestor elevi sovini si obrzanici d ela scoala de meserii 13 din Balti ?

  – si de ce oare, tot respecita doamna nu se AUTO-SESIZEAZA
  pe marginea cazului omurului de catre niste rusofoni in iunie 2012
  a lui Andrei Burlea din Durlesti
  doar pentru faptul ca a cântat in româneste intr-o discoteca ?
  —————————————————————————————-
  DE CE OARE, DOAMNA AURELIA GRIGORIU ?

 8. Un Erou National român est-moldovean unionist:
  Victor Cravcencu –
  profesorul de geografie martir de la Balti
  ——————————————————————————————
  un comentariu preluat:
  Adevarul md 21 Nov.2012
  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Ambasada-Federatiei-Chisinau-Cetatenii-Republica_0_814718749.html#comment

  Român din România
  2012-11-21 22:59:20
  ———————————————————————
  De ce nu traduceti in limba româna sau moldoveneasca cum zic cei de peste Prut !

  CUM SA IL CONCEDIEZE PT ASTA??
  POATE SANCTIONAT DAR NU CONCEDIAT!

  Oricum domnul profesor nu mai avea mult pâna la pensi!!
  ACEST DOMN SI-A INCHEIAT CARIERA IN TOTAL TRIUMF!

  RESPECTE SI SALUTARI DIN ROMANIA!!!!!!!!

  ATI DEMONSTRAT CA AVETI COLOANA VERTEBRALA
  SI PANA LA SFARSITUL CARIEREI
  V-ATI SUSTINUT CONVINGERILE!

  BRAVOS, RESPECTELE NOASTRE,
  BALTI E UN ORAS MOLDOVENESC A LUI STEFAN CEL MARE
  Nu a lui Ivan Turbinca
  CUM ZICEM NOI, ROMANII!!

 9. Cat de pervertiti trebuie sa fie unii copii, daca au putut sa faca astfel de provocari ordinare. Cu cati bani se poate cumpara tradarea de neam? Chiar atat de bine au fost platiti?

 10. Și pentru că tot ați spus că tăcerea naște monștri, vreau să vă întreb, doamnă Pavlicenco, de ce aveți pe site-ul partidului dvs PNL o coloană de știri a postului Publika TV? Să înțeleg că vă asociați cu acele persoane care stau în spatele acelei televiziuni, cu proprietari dubioși care se ascund prin offshore-uri? Dacă presupunem că Publika TV este a lui Plahotniuc precum se vehiculează, atunci este clar că PNL se ia de mână cu cel mai moldovenist partid din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană.

 11. RUSIFICAREA CONTINUA LA BALTI !
  un comentariu preluat: / Valeriu Uşurelu /:
  ziarul ” Timpul”, 5 Aprilie 2012

  ———————————————————————————-
  “În douăzeci de ani de democraţie mimată”,
  s-a mentinut predarea in limba rusa
  la unica scoala internat din Balti.
  Ma intreb cu ce au gresit orfanii bastinasi, ca sunt bagati
  in Fabrica de MALDAVANI marca dodon.
  Ca altceva nu cred ca iese mai bun de acolo.
  Ba mai mult am informatie ca profesoara de l. româna
  trebuie sa raporteze conducerii (plan de studii , s.a. )
  in limba rusa . ?????? !!!!!!!!!!
  ——————————————————————————
  Cât vor mai dormi oare functionarii de la Ministerul Educatiei ?
  Ce zice de aceasta DISCRIMINARE notorie

  Presedinte Timofti ?

  si noua ministra Americanca economista
  a Invatamântului doamna Mia Sandu ?
  ———————————————————————————-
  CEREM SA FIE TRANSFORMATA IMEDIAT IN SCOALA NATIONALA
  CU PREDAREA IN LIMBA ROMANA !

  JOS OCUPATIA IMPERIALA lingvistica si psihologica !

 12. Anunt Important:

  La Universitatea “Alecu Russo” din Balti,
  facultatea de limbi straine,
  s-a creat o celula “ASTRA DE BALTI”
  de sustinere morala si psihologica
  a profesorului de geografie Victor Cravcencu
  de la scoala de meserii nr.5
  care a fost maltratat de elevii-adolescenti
  rusificati din grupa 13.

  Intrucât noua minista Economa a Educatiei
  doamna ameri-canaca Mia Sandu,
  l-a demis pe Bravul si Marele Patriot si Unionist, membrii acestei celule vor organiza diverse manifestari de sustinere si de protejare a profesorului respectiv
  contra barbariei cotropitorilor si a manucurtilor
  si tradatorilor locali !
  Acest mesaj de Libertate,
  tradus in mai multe limbi europene,
  va fi trimis la mai multe Universitati din lume !

  MARELE ADEVAR VA INVINGE:
  ROMANIA MARE – IN VECHILE HOTARE !
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

 13. Felicitări pentru poziția demnă pe care ați adoptat-o.

 14. De ce sa fie concedieat profesorul?? Se vede bine din discutii ca a fost provocat profesorul de unul sau mai multi copii needucati sau mai bine zis fara cei 7 ani de acasa….Sau ce, profesorul trebuia sa taca???Apreciez mult curajul domnului profesor de la Balti dar si curajul dumneavoastra d-na Vitalia Pavlicenco.

 15. Сегодня, в последнюю субботу ноября, в 32 странах мира чествуют память жертв коммунистического режима в Украине.

  В этом году в Украине собрано 46,2 млн. тонн зерновых. Это значит – более, чем по тонне на каждого гражданина страны!
  Украина была и есть в тройке ведущих стран мира по экспорту зерна.

  Мыслимо ли, чтобы на этой земле восемьдесят лет тому назад умерло от голода не менее семи миллионов человек?
  Значит дело не в биологических, а в политических условиях этой трагедии.

  Премьер-министр Канады Стивен Харпер призывает граждан Канады 24 ноября почтить память жертв Голодомора 1932-1933 годов.
  „Я приглашаю всех канадцев в эту субботу почтить память миллионов мужчин, женщин и детей – в основном украинцев, но также казахов и русских – которые погибли во время голодомора-геноцида 1932-1933, вызванного варварским коммунистическим режимом Иосифа Сталина”, – сказано в заявлении Харпера.
  Премьер считает, что политика советской власти была направлена на уничтожение украинского национализма.

  „Высылая политических лидеров, религиозных деятелей и деятелей образования в гулаги, безжалостно отбирая у невинных украинских семей урожай и домашний скот, необходимых для выживания, советы стремились уничтожить украинский национализм”, – говорится в заявлении.

  Странно, но официальная Москва и дальше упорно не признает все, чем потрясен мир.
  Во время своего правления, Д. Медведев, помахивая пальчиком в сторону огромного, по сравнению с ним В. Януковича, говорил:
  – Мы должны свято беречь нашу общую историю…
  В этой «общей истории» почему-то совсем не находится места и даже упоминанию об уничтожении более семи миллионов украинцев во время Голодомора 1932-1933 годов.

  Радио «Эхо Москвы»

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *