Discursul Regelui

Majestatea Sa Regele Mihai a rostit in octombrie 2011 un discurs in Parlament, publicat integral de MEDIAFAX.

“Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Sunt mai bine de saizeci de ani de cand m-am adresat ultima oara natiunii romane de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si cu speranta invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului.

Prima noastra datorie astazi este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertatile noastre, in toate razboaiele pe care a trebuit sa le ducem si in evenimentele din Decembrie 1989, care au daramat dictatura comunista. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru.

Ultimii douazeci de ani au adus democratie, libertati si un inceput de prosperitate. Oamenii calatoresc, isi implinesc visele si incearca sa-si consolideze familia si viata, spre binele generatiilor viitoare. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii.

Mersul Romaniei europene de astazi are ca fundament existenta Parlamentului. Drumul nostru ireversibil catre Uniunea Europeana si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea, intru libertate si democratie, a Legislativului romanesc de dupa anul 1989.

Dar politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului.

Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei.

Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romanesca.

Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatra de temelie a societatii.

Regina si cu mine, alaturi de Familia noastra, vom continua sa facem ceea ce am facut intotdeauna: vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei, continuitatea si traditiile tarii noastre.

Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi despre Familia Regala si despre importanta ei in viata tarii. Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei. Coroana a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie.

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci si de etica, simt al datoriei. Iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor!

Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos.

In anul 1989, in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiului tinerilor de a inlatura o tiranie cu efect distrugator asupra fiintei natiunii. A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Uniti intre noi si cu vecinii si fratii nostri, sa continuam efortul de a redeveni demni si respectati.

Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit Rege, pot spune fara ezitare natiunii romane:

Cele mai importante lucruri de dobandit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere.

Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. Romania, ca si toate tarile din Europa, are nevoie de carmuitori respectati si priceputi.

Nu trebuie niciodata uitati romanii si pamanturile romanesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati.

Europa de astazi este un continent in care popoarele si pamanturile nu se schimba ca rezultat al deciziilor politicienilor. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre si asa vor ramane totdeauna.

Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.

Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!”

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Un cântecel de petrecere
  pentru o doamna ne-infricata Thalia (Vi-) Vangheli
  in ziua de 29 octombrie, o zi speciala !
  ———————————————–––––––––————

  La Multi Ani cu sanatate,
  Sa Va dea Domnul tot ce doriti,
  Zile senine si Fericire,
  La Multi Ani, sa traiti !

  Multi Ani traisca,
  Multi Ani traiasca,
  La Multi Ani !

  Dar cine sa traiasca ?
  Dar cine sa traiasca ?
  Moldovenii sa traiasca !
  La Multi Ani traiasca !

  Dar cine sa traiasca ?
  Dar cine sa traiasca ?
  Toti Românii sa traiasca !
  La Multi Ani traiasca !
  ———————————————-
  N.B.
  Anisoara Puica – Astazi este ziua mea

  http://www.youtube.com/watch?v=MrlOn4d3kPc&feature=related

  P.S.
  ROMANIA MARE – IN VECHILE HOTARE !

 2. Cu toata stima si respectul pentru toate casele regale
  si imparatiile din lume,
  dar,
  doamna Vi-Thalia Vangheli face mai mult pentru poporul nostru mult- suferit sub ocupatia ruseasca,
  pentru Marea Re-Unire cu Patria-Mama România,
  decat toti acei regi coronati saun ne-, controversati si cu sânge bizar amestecat din haurile Marelui Univers atât de bine stiut eminescian.

 3. IN MEMORIAM:
  30 OCTOMBRIE 1992-2012
  UCIDEREA PATRIOTILOR CâNTARETI UNIONISTI !
  ––––––––––––––––

  Guvernul RM a proclamat anul 2012-
  Anul cântaretilor martiri Doina Marin
  si Ion Aldea-Teodorovici
  / la 20 de ani de la anihilarea lor /.
  Iata cele mai semnificative titluri ale cântecelor lor patriotice si unioniste:
  ———————————————––––––––––––
  1. Maluri de Prut
  2. Sfânta ni-i casa
  3. Lacrima Limbii noastre
  4. Rasai
  5. Lasati-ne in legea noastra !
  6. Focul din vatra
  7. Eminescu
  http://www.youtube.com/watch?v=yikbbUJrx_0
  ————————————————–––––––––––-
  si un comentariu preluat de mai sus:

  ” Repect from Georgia,
  when I am listening this music, I want to be Romanian”

  / vaso442/

  traducerea: respect din Gruzia, când ascult aceasta muzica,
  vreau sa fiu Român /
  ——————————————––––––––––––––––––––––
  si un alt comentariu tot de acolo:

  PACAT CA AU FOST ASASINATI MISELESTE !
  DE CE ?
  PENTRU CA AU AVUT CEA MAI PUTERNICA ARMA!
  CUVANTUL …………..
  ROG PE TOTI CEI CARE APRECIAZA MUZICA LOR
  SI POT INTELEGE CA AU PLATIT PRETUL SUPREM
  PT CEEA CE CANTAU, DACA SUNT SUNT APROAPE ……………
  SA APRINDA O LUMANARE
  SAU MACAR O FLOARE LA MORMANTUL MARILOR EROI NATIONALI !
  EU SUNT DIN BOTOSANI, AS VREA SA AJUNG
  SI EU VREODATA SA TIN CAPUL PLECAT
  INTR/UN MOMENT DE RECULEGERE IN FATA LOR !
  CUVINTELE NU POT EXPRIMA O ASEMENEA PIERDERE !
  / abyss081 /

 4. Restaurarea monarhiei este singura optiune corecta si legitima, pt. ca la noi republica a fost adusa de sovietici calare pe tanc. Diferenta de cultura, educatie, prestanta, etc. intre Rege si oricare din presedinti e evidenta, ca de la cer la pamant!

 5. Dupa zarva care s-a iscat in jurul construirii bisericii de la Kentford, pariez ca este o vorba despre o biserica a Mitropoliei Basarabiei, filie a Patriarhiei Romane, iar ca roman, simt asa un damf de rapan pruto-nistrean si de nesimtire ruseasca. Daca era vorba despre o biserica a Mitropoliei rusesti a Chisinaului si a intregii Moldove, totul era “mucles hacana”. Inca o data, daca mai era nevoie, iata un exemplu al imundului “razboiului romano-roman”, la care rusii stau pe margine si fac galerie. Din pacate, astia sunt basarabenii… Rusine! Pentru “gaina intelectuala basarabeana”, proasta si inculta, care protesteaza impotriva amplasarii unei “moschei” in centrul Chisinaului, precizez ca este vorba despre o biserica sobra, cu volumetrie bizantina, care nu si-a expus pe acoperis toata gradina de legume, precum bisericile rusesti. In realitate, moscheile otomane au fost cele care au copiat arhitectura bisericilor din Constantinopol si nu invers. A vazut cineva bazilica majora „sfanta Maria Mare”, bazilica bizantina din Roma? Arata exact la fel. Cand a aparut crestinismul si cand a aparut mahomedamismul? Asa-i insa cand ai facut in scoala cu doua clase mai mult ca trenul. Hagia Sofia, la care se refera primarul Chisinaului, presupunand ca se adreseaza unor oameni cu scoala terminata, a fost, in realitate, la inceput, celebra biserica Sfanta Sofia, sediul Patriarhiei Constantinopolelui, a doua Roma, ridicata de catre imparatul Teodosie, fiul lui Constantin cel Mare, cel care a crestinat Imperiul Roman si care atunci cand a vazut cupola bisericii terminata ( peste 50 m deschidere! ), a afirmat cu obida: „Solomoane ( cel care a construit Templul din Ierusalim ), te-am invins!”. In plus, arhitectura lacasului de cult este una neoclasica, identica cu cea catedralei din centrul Chisinaului, refacuta prin subscriptie nationala, la fel ca si Ateneul Roman din Bucuresti, cu bani adunati de la contribuabili de pe intregul teritoriu al Romaniei si luata cu jepca de o mitropolie apostaziata si invadatoare, filie a Patriarhiei Ruse, incalcandu-se astfel, cu nesimtire, canonul 8 apostolic si canonul 34 ecumenic emis la Sinodul ecumenic de la Efes din anul 431. Ce sa mai vorbim? Este noaptea mintii. Fostul prim ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, a firmat recent la Cluj, ca cel mai mare handicap al „Bessarabiei” este prostia endemica a marii majoritati a populatiei. Exemplul de mai sus este inca o dovada care confirma acest fapt. Inca o data, rusine!

 6. Robin Udule ce-ti mai place sa te uiti la pitipoance…

  Si pentru ca ai amintit de Regina Romaniei citeste aceste randuri, poate atunci
  o sa faci diferenta intre o pitipoanca si o doamna.

  Regina Maria bunica Regelui Mihai.

  Testament

  Tarii mele si Poporului meu,

  Când veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramâne pentru noi o mare taina.
  Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga înca odata, chiar de dincolo de linistea mormântului.

  Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânara si nestiutoare, însa foarte mândra de tara mea de bastina,
  si am îmbratisat o noua nationalitate m-am straduit sa devin o buna Românca. La început n-a fost usor. Eram straina, într-o tara
  straina, singura între straini. Dar prea putini sunt aceia cari se reculeg sa cugete cât de greu este calea, pe care o Principesa
  straina trebuie s-o parcurga ca sa devie una cu noua tara în care a fost chemata. Am devenit a voastra prin bucurie si prin durere.
  Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare: bucuria ori durerea? – cred ca bucuria a fost mai mare, dar mai lunga a fost durerea.

  Nimeni nu e judecat pe drept cât traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am
  iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avânt: mai târziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare.

  Mi-a fost dat sa traiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriste si vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat sa-ti
  fiu calauza, sa-ti fiu inspiratoare, sa fiu aceia care a pastrat flacara vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre.

  Aceasta ti-o pot spune astazi caci nu mai sunt în viata. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit “Mama tuturor”
  si as vrea sa ramân în amintirea ta aceia care putea totdeauna sa fie gasita în clipele de durere sau pericol. A venit mai târziu o vreme
  când m-ati negat, dar aceasta este soarta mamelor, am primit aceasta, si v-am iubit mai departe, cu toate ca nu va puteam ajuta asa de mult
  ca în zilele când credeati în mine. Dar aceasta e uitata.

  Atât timp am fost în mijlocul tau, încât mi se pare, abia cu putinta ca trebuie sa te parasesc; totusi, orice om ajunge la capatul drumului sau.

  Eu am ajuns la capatul drumului meu. Dar înainte de a tacea pentru vesnicie vreau sa-mi ridic, pentru ultima data, mâinile pentru o binecuvântare.

  Te binecuvântez, iubita Românie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait în inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate.
  Frumoasa tara pe care am vazut-o întregita, a carei soarta mi-a fost îngaduit sa o vad împlinita. Fii tu vesnic îmbelsugata, fii tu mare si plina
  de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa.

  Am credinta ca v-am priceput: n-am judecat, am iubit…

  Niciodata nu mi-au placut formele si formulele, nu prea luam uneori seama la cuvintele ce le rosteam. Am iubit adevarul si am visat sa traiesc
  în lumina soarelui, însa fiecare traieste cum poate nu cum ar dori. Dar când îti vei aminti de mine, Poporul meu, gândeste-te ca la una care a
  îndragit viata si frumusetea, care a fost prea cinstita ca sa fie cu bagare de seama, prea miloasa sa fie învingatoare, prea iubitoare ca sa judece.

  N-am nici o avutie sa va las, ceiace cu atâta marinimie mi-ati daruit am cheltuit între voi: am înfrumusetat acele locuri unde mi-a fost dat
  sa traiesc. Daca toate cele frumoase iti vor aminti de mine atunci voi fi îndeplin rasplatita de dragostea ce ti-am daruit-o, fiindca frumosul
  mi-a fost un crez.

  Am redesteptat la o viata noua micul castel parasit de la Bran, dar Tenha-Juva ( Balcicul ) a fost locul cel înfaptuit, acolo mi-a fost dat
  sa fac din vis adevar, si fiindca aceasta a însemnat pentru mine mai mult decât asi putea talmaci vreodata, am cerut fiului meu Regele Carol
  II ca inima mea sa fie adusa si asezata la Stella Maris, biserica ce am cladit-o la marginea marii.

  Cu trupul voi odihni la Curtea de Arges lânga iubitul meu sot Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea sa fie asezata sub lespezile bisericii
  ce am cladit-o. În decursul unei lungi vieti atâtia au venit la inima mea încât moarta chiar, asi dori sa mai poata veni la ea dealungul potecii
  cu crini ce mi-a fost mândria si bucuria. Vreau sa odihnesc acolo în mijlocul frumusetilor faurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sadit.
  Si cum acolo se gaseste inima mea eu nu vreau sa fie un loc de jale ci dinpotriva de pace si de farmec cum a fost când eram în viata. Încredintez
  copiii mei, inimei Poporului meu, fiind muritori pot gresi, dar inimile lor calde asa cum a fost a mea: iubitii si fiti folositori unul altuia caci
  asa trebuie sa fie.
  Si acum va zic ramas bun pe veci: de acum înainte nu va voi putea trimite nici un semn: dar mai presus de toate aminteste-ti, Poporul meu,
  ca te-am iubit si ca te binecuvântez cu ultima mea suflare.

  Necunoscând vremea ce-mi este harazita pe pamânt hotarasc prin acest testament ultimele mele vointe. Binecuvântez Tara, pe copiii si nepotiii mei.

  Rog pe copii mei sa nu uite niciodata ca încrederea în Dumnezeu este o calauza în fericire si mângâere în suferinta. Îi rog sa fie uniti, sa
  sustie Tara si sa se sustie între ei. Îi mai rog sa se supuie fara discordii ultimelor mele vointe.

  Iubirea mea de Mama pentru ei, este aceiasi si daca dispun de partea disponibila numai în favoarea unuia din ei, este numai pentru ca este mai
  lipsit de nevoile vietii.( … )

  As fi vrut sa pot lasa mai multe iubitei mele Tari în semn de dragoste necurmata ce i-am purtat si pe care o las izvor nesecat mostenitorilor mei.

  Dorinta mea fierbinte ar fi fost sa înalt o biserica mica pe fostul front de la Onesti si sa înfiintez un camin cu numele meu pentru studentele de
  la Universitatea din Iasi, ca amintire a zilelor grele petrecute acolo în timpul marelui razboiu pentru întregirea neamului.

  Resimt o vie întristare ca modesta mea avere, datorata generozitatii iubitului meu sot Regele Ferdinand, si redusa înca prin greutatile din ultimul
  timp nu-mi îngaduie sa fac binele ce as dori.

  Iert pe cei cari m-au facut sa sufar. Rog pe cei carora involuntar le-as fi gresit sa ma ierte caci nu am voit sa fac rau nimanui.

  Acest testament a fost facut scris, datat si semnat cu mâna mea la Tenka – Juvah, Balcic, astazi Joi 29 iunie 1933.

  MARIA, REGINA ROMÂNIEI

 7. La Multi Ani, Majestate!

 8. Pt ION

  Vei putea posta aici cind vei scrie cu respect. Analizeaza-ti inscrisurile si cauta forma adecvata de a spune orice opinie, dar care nu invata sau ofenseaza pe ceilalti, invata formulele adecvate de adresare. Eu nu iti sunt tie „madama”… mamei tale spune-i „madama”. Nu am pascut porcii impreuna…

  Pe mine nu ma deranjeaza opiniile celor care nu se descurca in cele ce au loc in jur sau privesc altfel decit mine lucrurile. Pe mine ma deranjeaza forma nepoliticoasa de a scrie. Eu nu intru ca vatav pe blogul nimanui. Nu suport sa intre pe blogul meu cineva nesimtit, care se pretinde „vatavul natiunii”. Adevarul nu-l detine nimeni, sunt intrebari, nedumeriri sau opinii exprimate civilizat.

 9. pntru lipirici-auzi baiate,eu m-am nascut liber si n-am stampila ca-s a cuiva,fie el rege sau regina, si tzara nimeni nu ia vandut-o.si mii acru in cot de ce a scris regina sau a zis regele care nici nu conduc cu tzrara :lor: si poporul lor.sai mai puie si pe ei pe spatele poporului, numai aceasta a mai ramas si sa ne uitam la ei ca la icoana.

 10. Rubinule Ud, felicitarile mele ca te-ai nascut liber si fara stampila (cu toate ca nu sunt interesat de complexele tale)

  Eu te-am intrebat altceva, tu poti face diferenta intre o pitipoanca si o doamna? Daca da, poate imi explici
  ce ai vrut sa arati prin postarile de mai sus.

 11. A mai trecut un an
  Din viaţa-n aşteptare,
  Să vină ziua cînd
  Uniţi să fim am vrea.

  Dorinţa lui Vitalia
  Romîni făr-de hotare
  O ţară unde omul
  Vorbeşte limba sa.

  O limbă şi o soartă
  Pe veci să ne unească,
  Istoria şi graiul
  Să ne-nsoţească-în drum.

  În marşuri de unire
  S-a adunat tot neamul,
  Vitalia Pavlicenco
  Porneşte lupta-acum.

  Căci soarta şi-adevărul
  Lăsat prin moştenire,
  Restabilit de Curte
  Ne dă din nou un şans.

  Să mergem pe-acea cale
  Pornită spre unire,
  Chiar dacă-antiromînii
  Se-mpotrivesc cu glas.

  Garbuz , Dodon şi Şelen
  Au suferit eşecul,
  Fiindcă neamul nostru
  Provine de la daci.

  De ziua lui Vitalia
  Noi Vă dorim răbdare,
  Şi visuri împlinite
  Alături de cei dragi.

  La Mulţi ani !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *