Marsul Unirii de la Bucuresti: „PACT pentru BASARABIA”

Participantii la Marsul Unirii de la Bucuresti au adoptat un „PACT pentru BASARABIA”, semnat, prin urmare, si de membrii prezenti ai PNL, ca entitate componenta a Consiliului Unirii, precum si de membrii CU din intreg spatiul romanesc, veniti la actiunea unionista de demnitate nationala.

PACT pentru BASARABIA

Noi, organizaţiile şi grupurile de iniţiativă cuprinse în Platforma Civică “Acţiunea 2012”, alături de voluntari şi simpatizanţi, preocupaţi de necesitatea transformării problematicii Unirii României cu Republica Moldova în prioritate naţională, propunem tuturor candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie, să semneze şi să îşi asume următorul pact.

În viziunea noastră, acest document este generat de creşterea interesului faţă de viitorul comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, reflectat şi în acţiunile culturale şi sociale privind reîntregirea naţională, la care s-au manifestat zeci de mii de persoane pe parcursul anului 2012.

Considerăm că societatea românească s-a democratizat şi responsabilizat suficient după căderea comunismului, dar şi a blocului sovietic, pentru a revendica anularea, pe cale pașnică si cu respectarea principiilor de drept internațional în vigoare, a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Solicităm în mod deschis politicienilor care reclamă voturile românilor să se responsabilizeze şi să aducă în graniţele naţionale cei peste trei milioane de români de la Est de Prut, privaţi de dreptul la Patria-Mamă, bunăstare, securitate și identitate națională.

Considerăm că este necesar ca toţi factorii de răspundere din România şi Republica Moldova să fie promotorii solidarităţii naţionale şi ai reunirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului, mai presus de ideologiile de partid.

În acest sens, PACTUL PENTRU BASARABIA reprezintă un angajament și un set de măsuri concrete care vor fi implementate pentru reunirea celor două state româneşti.

Asumarea este publică, ceea ce înseamnă că semnatarii oferă o garanție a efortului depus în viitor în acest sens, nu un simplu artificiu electoral menit să extindă numărul votanților.

Platforma Civică Acţiunea 2012, coaliţie formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care militează pentru reunirea României cu Republica Moldova, organizatoarea Marşului pentru Unire de la Bucureşti, din 21 octombrie, în asentimentul tuturor celor prezenţi la această manifestaţie, înaintează următoarele:

ASUMARE PUBLICĂ

•  Apariţii publice în care să susțină reunirea celor două state românești şi recunoaşterea existenţei unui singur popor pe ambele maluri ale Prutului. Termen: înaintea alegerilor din decembrie 2012.

•  Discursuri în plenul Parlamentului, care amintesc de necesitatea refacerii unității naționale a neamului românesc prin reunirea cu RepublicaMoldova, ținute cu ocazia sărbătorilor naționale, și nu numai.

LEGISLATIV

•  Garantarea securității Republicii Moldova de  către statul român si partenerii săi internaționali, în cazul unei agresiuni externe.

•  Finalizarea procedurilor de adoptare a zilei de 31 august (Ziua Limbii Române) ca sărbătoare legală.

•  Acordarea cetăţeniei române în mod automat şi simplificat tuturor celor care se declară etnici români în documentele oficiale din Republica Moldova.

•  Desființarea obligației privind necesitatea deținerii sumei de minimum 500 de euro în cazul acordării vizei pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să viziteze România.

 ECONOMIC

•  Crearea spațiului economic comun prin:

•  Subvenționarea taxelor suplimentare pentru produsele fabricate în RepublicaMoldova;

•  Integrarea celor două sisteme energetice naţionale;

•  Integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare şi de transport rutier;

•  Integrarea sistemului poştal şi unificarea sistemului de telefonie

•  Deschiderea pieței de muncă pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

•  Sprijinirea companiilor din România și din RepublicaMoldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești.

INSTITUȚIONAL

•  Crearea unui departament pentru reintegrarea Republicii Moldova, aflat în subordinea directă a primului-ministru.

•  Integrarea în strategia euro-atlantică a României a unui capitol privind renirea cu Basarabia şi rolul acesteia în securitatea naţională dar și a flancului estic al NATO și al Uniunii Europene.

•  Compatibilizarea legislativă dintre România și Republica Moldova prin implementarea reglementărilor din acquis-ul legislativ european, tradus integral în limba română, folosind expertiza României, de către Ministerul Justiției ș i Consiliul Superior al Magistraturii de la Bucuresti, respectiv Chișinău , precum și de către Institutul European din România.

•  Bugetarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni cu o sumă egală cu suma acordată de statul român minorităților naționale din România.

•  Numirea la conducerea ambasadei de la Chișinău, a Institutului Cultural Român – Chișinău și a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, a unor persoane competente, care să servească în mod real interesele românești.

•  Finanțarea de către Guvernul României, în parteneriat cu Ministerul Culturii de la Chișinău, a traducerii integrale în limba română a materialelor video, conform legislației Republicii Moldova.

•  Deschiderea unui studiou al Televiziunii Române la Chișinau, care să transmită zilnic informații în și din RepublicaMoldova, încât publicul să fie ancorat în realitatea cotidiană a celor două spații.

EDUCAȚIONAL

•  Crearea, în cadrul Ministerului Educației și Cercetării al României, a unui birou special responsabil cu integrarea culturală și socială a studenților și elevilor basarabeni aflați la studii în România.

•  Regândirea sistemului de selecţie a burselor acordate tinerilor din Republica Moldova, încât aplicantul să poată demonstra atașamentul față de cultura, spiritualitatea și valorile românești.

•  Introducerea în manualele de istorie a unui capitol special despre despre românii din jurul frontierelor și din Balcani, în special privind istoria comună a românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Politicienii, ca oameni de stat care cunosc istoria poporului pe care îl conduc, ştiu că „Basarabia e România”, iar în acest sens, noi, românii, aşteaptăm ca ei să acţioneze pentru îndeplinirea idealurilor naționale.

21 octombrie 2012

Platforma Civică “Acțiunea 2012”

 

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

Add a Comment
 1. Mihai Balan este persoana desemnată prin decret de către preşedintele Nicolae Timofti la funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Când am auzit ştirea, mi-am zis că o fi şi acesta vreun fost KGB-ist, dacă KGB-iştii pot fi foşti, care gravitează în jurul lui Mihai Ghimpu. Conform Acordului de constituire a AIE, SIS-ul îi revine Partidului Liberal şi am presupus că Timofti a înaintat la funcţia de director persoana desemnată de Ghimpu. Dar Ghimpu nu putea să desemneze decât un fost agent al securităţii sovietice, pentru că fostul director, Gheorghe Mihai, desemnat tot de Ghimpu, a fost KGB-ist, iar mai apoi, conducerea SIS i-a revenit lui Valentin Dediu, care este tot un client al liberalilor (deputatul PL, Corina Fusu, îi este nepoată), fost KGB-ist şi acesta. Deci, m-am gândit, încă un KGB-ist pus de liberali la conducerea SIS.

  Apoi am privit la TV audierea lui Mihai Balan la Comisia parlamentară pentru securitatea statului. Am rămas perplex. Nu am înţeles prea bine dacă Balan a fost sau nu KGB-ist (în mod sigur, a fost activist comunist). S-ar putea să nu fi fost, căci asemenea persoane ca Balan nu erau acceptate în KGB. Impresia pe care mi-a lăsat-o Mihai Balan este că acesta ar fi autist, nu KGB-ist.

  La prima întrebare formulată de Mihai Godea, Mihai Balan s-a bâlbâit minute în şir fără ca să poată articula un răspuns coerent. Dar întrebarea lui Godea a fost una cât se poate de simplă şi pertinentă, la care poate să răspundă chiar şi un elev de clasa a şaptea. Şi anume, Godea l-a întrebat care sunt, în opinia lui, principalele pericole şi ameninţări la adresa securităţii Republicii Moldova. Vă asigur că un elev de clasa a şaptea i-ar fi răspuns prompt lui Godea că ameninţările la adresa securităţii naţionale a Republicii Moldova sunt: crima organizată, traficul de persoane şi organe umane, traficul de arme şi droguri, spălarea banilor, activitatea economică tenebroasă, degradarea calităţii mediului, atacurile raider şi hacker, monopolurile, contrabanda cu mărfuri prin regiunea transnistreană ş.a. Dar iată ce a răspuns Mihai Balan: „Desigur că problema de bază a Serviciului de Informaţii şi Securitate este asigurarea securităţii ţării şi a cetăţenilor ţării noastre. Este o întrebare, într-adevăr, care este cheie în activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate, pentru că aceste puncte trebuie să fie în fiecare zi pe masa fiecărui angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate.

  Să vorbesc acum despre pericolele care vin, pot să presupun care sunt, în viziunea mea. Eu nu sunt politician, de aceea îmi vine foarte greu să vorbesc, cu toate că aş putea, dar pot să fiu învinuit că mă implic în politică. Dar aş putea să răspund la această întrebare în momentul în care se va decide numirea mea în funcţie. Problema, eu aş considera, că este mai mult politică, domnule deputat”.

  Ce putem înţelege din răspunsul dat de Balan? În primul rând că, pentru SIS, „asigurarea securităţii cetăţenilor şi a ţării este o problemă”. Doamne, ce tâmpenie! Asigurarea securităţii este, în mod obligatoriu, o sarcină a Serviciului de Informaţii, dar nu o problemă. Urmând logică pidosnică a celui care pretinde să devină director SIS, ar trebui să înţelegem că rezolvarea acestei probleme ar presupune ca SIS să nu se mai preocupe de „asigurarea securităţii cetăţenilor şi a ţării”.

  O altă tâmpenie enunţată de excelenţa sa Mihai Balan este că identificarea şi nominalizarea principalelor pericole la adresa securităţii naţionale ar însemna să faci politică şi să te implici în politică. Şi culmea, el o să ne spună care sunt aceste pericole şi ameninţări doar după ce o să fie desemnat în funcţia de director SIS! Adică, întâi numiţi-mă director la securitate şi abia apoi eu am să vă povestesc ce am de gând să fac în acest fotoliu şi de ce pericole am să vă protejez.

  Reforme – da, modernizare – ba

  Ca şi Mihai Ghimpu, cu care seamănă ca doi fraţi siamezi (asemănarea este valabilă şi cu preşedintele Nicolae Timofti, cel care l-a desemnat prin decret la funcţia de director SIS), Mihai Balan este un personaj parcă desprins din creaţia lui Caragiale. Întrebat ce părere are despre „strategia de modernizare a SIS”, domnul Balan a răspuns: „Referitor la strategia modernizării SIS. Desigur că sunt la curent cu acest document. Părerea mea personală este că în aceşti 21 de ani de zile, SIS-ul s-a modernizat deja. Noi avem nevoie de reforme. Avem nevoie de reforme serioase. Modernizarea…, noi ne dăm seama … modernizarea şi eu ca atare înţeleg de la ce considerente s-a primit această … de ce anume modernizarea, şi nu reforme… În ţară merg reforme pentru integrarea în Uniunea Europeană. SIS-ul rămâne în urmă cu aceste reforme. Modernizarea, practic, s-a făcut în SIS. Noi trebuie să facem reforme, începând de la contingentul de ofiţeri de informaţii şi terminând cu blocul administrativ care este în SIS.

  Eu sunt de părere că noi trebuie să începem în mod urgent reforme în SIS, nu modernizare. Reforme! Şi instruirea ofiţerilor. Şi chiar să facem instruire nu numai să ne bazăm pe şcoala superioară de KGB din Minsk sau din Moscova, să facem instruirea ofiţerilor în ţările Uniunii Europene, prin Franţa, Marea Britanie, acelaşi Israel, acolo unde este foarte bine pusă chestia asta ca să căpătăm o experienţă, deja, mergând spre integrarea în Uniunea Europeană, ca noi să avem experienţă europeană privind securitatea statului”.

  Deci, reforme – da, iar modernizare – ba. Ha-ha-ha! Să mori de râs, nu alta! Chiar s-au tâmpit cu totul guvernanţii noştri de au ajuns să propună un asemenea personaj la conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate? Chiar nu mai au nici un pic de discernământ?

  Eu am scris atâtea despre Filat şi Plahotniuc, despre nivelul lor de instruire, de cultură generală (şi toate câte le-am scris, cei doi le-au meritat). Dar acum, dacă stau să-i pun pe Filat şi Plahotniuc alături de Timofti, Ghimpu şi, mai nou, Balan, constat că nu mai sunt chiar aşa de răi Filat şi Plahotniuc, nu mai sunt ei chiar atât de neinstruiţi, de rudimentari, ba dimpotrivă, îmi par chiar foarte evoluaţi, mai că aş spune simpatici.

  Dar se revenim la întrebările care i-au fost adresate lui Balan şi, mai ales, la răspunsurile date de acesta în cadrul audierilor desfăşurate în şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitatea statului. Domnul Mihai Balan a fost întrebat care va fi prima sa acţiune în cadrul SIS, dacă va fi confirmat în funcţia de director. Ştiţi ce a răspuns individul? Că va face cunoştinţă cu colectivul. „Prima acţiune, evident, prezentarea în funcţie, în cadrul Serviciului. Trebuie să facem cunoştinţă cu colectivul, să vedem atmosfera din colectiv”, a spus acesta, făcând o mutră serioasă. Apoi, sigur că o să faceţi cunoştinţă cu colectivul de la SIS, domnule Balan, în cazul în care veţi fi ales în funcţia de director (dar mai bine e să nu fiţi ales). Deputaţii v-au întrebat ce o să întreprindeţi în calitate de director SIS, ce acţiuni veţi întreprinde în calitate de cel mai mare securist din Republica Moldova. Chiar nici un lucru atât de simplu nu sunteţi în stare să-l înţelegeţi?

  Cum a fost posibil ca un asemenea personaj să ne reprezinte ţara în calitate de ambasador în Israel (în anii 1995-2001), în Grecia (2010-2011), după care a fost desemnat din nou ambasador în Israel? Şi acum, colac peste pupăză, să ajungă a fi desemnat prin decret prezidenţial drept pretendent la funcţia de director SIS? Dacă va fi ales, ştiţi ce va scrie presa străină? Va spune simplu: şeful serviciului moldovean de inteligenţă este suspectat de lipsă de inteligenţă.

  Sergiu PRAPORŞCIC

 2. Calul Balan nu este Cal Negru, Calul Balan paste iarba cruda, si are convulsii prin burta…

  Calul Balan nu poate fi inhamat, pentru caci nu este un Cal Negru…

  Calul Balan nu vrea experienta numai a Kremlinului in ce priveste sa faca CUNOSTINTA cu colectivul… Calul Balan vrea si EXPERIENTA Mosadului in ce priveste TRAFICUL DE ORGANE… Da, calul Balan ne hipnotizeaza pe toti, …

  Cam asta am inteles, dar ESTE DE PLANS… La ce s-a ajuns, dle Timofti??? Ba ati dat medalii si decoratii nu stim cui si pentru ce, acum???

  Matahale…

 3. Iata, domnilor, cine vrea sa ia sub conducere TRAFICUL de fiinte umane si de ORGANE… Tocmai cel cu relatii complicate si implicate…
  Balan la SIS recomandat de afaceristii din Israel…

  Chiar nu mai sunt oameni destepti in RM? Nu a mai ramas nici unul macar? Macar unul? Nici unul? A ramas cel mai destept Balan? Pe ceilalti i-au TRAFICAT deja? Pe cei inconvenienti, ca dl Godea – i-au MARGINALIZAT pe vecie?

  De ce dl Timofti arunca decoratii la intamplare si posturi la oricare Balan?

 4. Cea mai puternică ARMATĂ din lume va avea arme cu LASER în numai doi ani

  Vineri, 26 Octombrie 2012

  Arme cu laser capabile să distrugă nave de mici dimensiuni sau să doboare drone vor echipa soldaţii din armata SUA în următorii doi ani, potrivit amiralului Matthew Klunder.

  Amiralul Matthew Klunder este cel care conduce Office of Naval Research care execută şi promovează programele științifice și tehnologice ale marinei Statelor Unite. Acesta a declarat recent într-un interviu că marina americană lucrează cu mai multe firme din industria de apărare pentru a testa lasere capabile să distrugă atât nave cât şi avioane. Marina americană a folosit o armă cu laser pentru a doborî o dronă într-un test desfăşurat în Oceanul Pacific în anul 2010. Testul a fost un succes, însă spre dezamăgirea fanilor Star Wars laserul este invizibil şi nu este colorat în roşu sau albastru, aşa cum sunt armele din celebrul film SF.

  Un alt test desfăşărat de Office of Naval Research a avut loc anul trecut şi a vizat distrugerea unui vas de mici dimensiuni. Deşi acest tip de vase nu reprezintă un pericol mare pentru un portavion, acestea pot transporta arme, torpile sau bombe care pot avaria un vas mare. Aceste lasere, care vor fi montate pe navele americane, vor avea nevoie de o cantitate mare de energie pentru a funcţiona. De aceeaşi energie are nevoie şi superarma cu puls elecromagnetic care poate distruge ţinte aflate la 160 de km depărtare.

 5. EXTREMA DREAPTA din RM

  SIS RM trebuie niciodata sa nu uite ce stat vrea sa separe RM. KGB rus a furat puterea politica de la poporul rus, deci noi trebuie sa ajutam poporul rus sa-si intoarca puterea politica, de la meseriasii ” ucigasii profesionisti”. KGB dupa ce a luat puterea, gazul rus s-a scumpit nebuneste.

 6. NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE ESTE SALVAREA !

 7. Noi am fost de atâtea ori cuceriti si nimiciti, condusi spre dezorientare, haos, inculturà, prostie si minciunà…, cà nici o treabà nu merge ca la oameni !!! Nu suntem capabili de a ne organiza si conduce orice tip de gospodàrie, economie, stiintà, educatie…!!! Am ràmas atât de mult în urmà, ne-au prostit în decursul a 200ani atât de tare, cà fàrà ajutorul fratilor de dincolo de Prut, noi singuri nu ne vom putea salva !Cum sà mà exprim, din totdeauna, când moldovanul avea de fàcut o treabà mare, neamurile, vecinii… sàreau în ajutor, uitând de alte treburi mai màrunte ! Iatà asa si acuma, este nevoie de o solidaritate, fiecare cu cât poate, dar sà participe la salvarea NEAMULUI, la întregirea lui, supravietuirea lui !!!

 8. Un cântecel de petrecere
  pentru o doamna ne-infricata Thalia (Vi-) Vangheli
  in ziua de 29 octombrie, o zi speciala !
  ———————————————–––––––––————

  La Multi Ani cu sanatate,
  Sa Va dea Domnul tot ce doriti,
  Zile senine si Fericire,
  La Multi Ani, sa traiti !

  Multi Ani traisca,
  Multi Ani traiasca,
  La Multi Ani !

  Dar cine sa traiasca ?
  Dar cine sa traiasca ?
  Moldovenii sa traiasca !
  La Multi Ani traiasca !

  Dar cine sa traiasca ?
  Dar cine sa traiasca ?
  Toti Românii sa traiasca !
  La Multi Ani traiasca !
  ———————————————-
  N.B.
  Anisoara Puica – Astazi este ziua mea

  http://www.youtube.com/watch?v=MrlOn4d3kPc&feature=related

  P.S.
  ROMANIA MARE – IN VECHILE HOTARE !

 9. Dragi tăvarăși și pretini, mai vrem și noi niște like-uri!
  24 octombrie 2012Facebou
  Comentarii

  General
  Vezi comentarii
  Talent de peste Prut 9
  26 octombrie 2012Facebou
  Comentarii

  http://pitzipoance.facebou.ro/wp-content/uploads/2012/07/Politica.jpg

 10. Aciunea prinde conturul legal si din punct de vedere al dezvoltarii programului
  Acum s-a depasit punctul de neintoarcere ! E de bine !

 11. SA SE DESFINTEZE MAI REPEDE SUMA DE 500 DE EURO.

 12. cineva s-a exprimat aici că soldaţii americani vor fi dotaţi cu arme laser.Poate nu ştiţi,aşa ca fapt divers,tehnologia iniţială a acestor arme este românească,prototipurile au fost concepute la Turnu Măgurele,unde se află un centru de cercetări nucleare.Nu este niciun secret,se cunoaşte pe plan mondial că fizicienii români sunt printre cei mai performanţi în acest domeniu.

 13. IDEOLOGILOR antiunionisti

  Pierdeţi eforturile în van
  Zicându-mi că sunt moldovan,
  Mama m-a născut român
  Şi-n veci acesta-m să rămân

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *