Istoria nespusă a masacrului din Bălţi. Şi despre Antonescu, şi despre holocausturi…

http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/istoria-nespusa-a-masacrului-din-balti-281279.html

Peste 10.000 de soldaţi români au fost lichidaţi de NKVD în timpul celui de-al doilea război mondial, pe malul râului Răut.

Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-al doilea război mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia. Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică de săpături pentru a identifica proporţiile crimelor din Bălţi, aşa că ele pot fi doar estimate. În timp ce unii istorici avansează cifra de 10.000 de victime, un călugăr, iehomonahul Nicodim Şchiopu, estimează că sovieticii au lichidat peste 50.000 de prizonieri.

Ceea ce este cert este faptul că masacrul din Bălţi poate fi comparat cu cel de la Katyn. În pădurea de pe vechiul teritoriu al Poloniei, sovieticii au împuşcat şi au îngropat circa 14.000 de prizonieri în anul 1940. Vreme de cinci decenii, sovieticii au negat faptul că ar fi fost implicaţi în masacrul de la Katyn. În tot acest timp, ei au aruncat vina pe nazişti.

Apoi, au fost nevoiţi să recunoască implicarea lor în acest masacru şi să îşi ceară scuze. Acest lucru nu s-a putut întâmpla în Basarabia, în condiţiile în care Republica Moldova a fost condusă până recent de către comuniştii lui Vladimir Voronin, iar Transnistria este, practic, feuda unui regim promoscovit corupt, care rezistă sprijinit de trupele ruseşti.

Cum s-au petrecut faptele

În anul 1944, aflată în primă ofensivă, armata sovietică a luat un mare număr de prizonieri. Mărturiile celor care au luptat pe frontul de est arată că mulţi dintre aceşti prizonieri erau lichidaţi, pur şi simplu, cu un glonţ în ceafă. Însă unii au fost concentraţi în lagăre. Unul dintre cele mai mari lagăre a fost înfiinţat în oraşul Bălţi, în mlaştina de lângă râul Răut. În total, au fost adunaţi 50.000 de soldaţi. Aproximativ 40.000 de soldaţi erau români, apoi mai erau circa 5.000 de soldaţi germani, 2.000 de soldaţi maghiari, precum şi prizonieri proveniţi dintre cehii, slovacii ori croaţii înrolaţi ca voluntari în trupele SS. Mulţi dintre prizonieri au murit din cauza foametei, a condiţiilor precare de igienă şi a lipsei de medicamente.

Alţii au fost deportaţi şi au pierit în lagăre din Siberia ori din Kazahstan. Cei care au rămas, în vara anului 1944, au fost duşi în mlaştină şi puşi să sape nişte şanţuri lungi, apoi au fost împuşcaţi şi înmormântaţi de soldaţii NKVD, precursorul KGB. Au fost, totuşi, prizonieri care au scăpat. „Am reuşit să fug, îmbrăcat într-o cămaşă zdrenţuită. Kilometri întregi, m-am târât prin mlaştină, zgâriat de mărăcini şi pişcat de insecte şi de lipitori. După două zile, în care am crezut că o să mor de foame, am dat peste o casă. O femeie mi-a dat o haină, am luat o sapă pe umăr şi m-am îndreptat spre linia frontului. Îi salutam pe ruşi şi ei mă lăsau în pace, pentru că credeau că merg la sapă. Am reuşit, noaptea, să trec din nou în liniile noastre”, povesteşte Iacob Herman, care a trecut, pentru scurtă vreme, prin iadul concentraţionar sovietic.

Poveste îngropată

Vreme de o jumătate de secol, despre masacrul din Bălţi nu a vorbit nimeni. Sau cei câţiva care au vorbit au ajuns în Gulag. După căderea comunismului, rudele celor ucişi au făcut primele demersuri pentru a regăsi rămăşiţele pământeşti ale celor dispăruţi. Astfel, în anii 1991 şi 1992, a început o adevărată campanie de arheologie contemporană. Oamenii s-au îngrozit de cantitatea imensă de oase găsite. Craniile şi oasele au fost adunate într-o piramidă imensă, care a fost acoperită cu un strat de pământ. În vârful piramidei, a fost construită o troiţă, care a fost sfinţită de episcopul de atunci din Bălţi, PS Petru. Cum despre masacrul din Bălţi oamenii începeau să vorbească tot mai mult, PS Petru, actualul mitropolit ortodox român al Basarabiei, a fost alungat de cazaci înarmaţi din reşedinţa arhierească, iar peste dosarul masacrului din Bălţi a început să se aşeze praful uitării. În fiecare an, în preajma Paştelui, rudele celor dispăruţi în crâncenul lagăr sovietic se adună, pentru a se ruga pentru sufletele celor dispăruţi, însă, la nivel oficial nici autorităţile din România, nici cele din Republica Moldova nu au făcut vreun gest pentru a restabili adevărul istoric printr-o campanie serioasă de cercetare.

UN EVREU SOVIETIC – PRIMUL NEGAȚIONIST AL ASA ZISULUI HOLOCAUST DIN TRANSNISTRIA

Vasili Grossman

 

Un evreu sovietic – primul negaţionist al Holocaustului din Transnistria.

Vasili Grossman a fost un corespondent sovietic de război, în al II-lea război mondial. A fost un corespondent de front mai onest, poate chiar onest. A fost de faţă cînd în aprilie 1944 trupele sovietice intră în Odessa abandonată de armata română. Consemnează cu încîntare imaginea unui oraş care s-a bucurat din plin de binefacerile unei ocupaţii militare civilizate.

 La părăsirea Odesei şi, în general, a Ucrainei de sud-vest, pe care au avut-o în administraţie, românii nu au spart nici măcar un geam… Au lăsat totul în stare de funcţionare.

Ne-au rămas de la acest Vasile Grossman şi însemnări care nu au văzut lumina tiparului în presa militară sovietică. După cîteva decenii, aceste notiţe au fost traduse şi publicate de doi americani, Antony Beenor şi Liuba Vinogradova, autorii cărţii A writer at war. Vasilii Grossman, Editura Vintage, 2005.

Despre această apariţie editorială ne-a scris dl Ion Ispas, român din America. Textul domniei sale l-am introdus pe site-ul meu. Revin asupra acestui text atît de important, pentru a detaşa în chenar însemnarea făcută de Vasile Grossman asupra represaliilor antievreieşti de la Odessa.

 Îl citez aşadar pe evreul sovietic Vasili Grossman:

“Darea de seamă a secretarului OBCOM, Riasents: Domanevka a fost locul în care evreii au fost executaţi. Ei au fost duşi acolo de poliţia ucrainiană. Şeful poliţiei din Domanevka a ucis el însuşi 12.000 de oameni. În noiembrie 1942, Antonescu a emis legi care dădeau drepturi evreilor. Execuţiile în massă care au avut loc în cursul anului 1942 au fost oprite. Şeful poliţiei din Domanevka şi opt din cei mai apropiaţi colaboratori au fost arestaţi de români, duşi la Tiraspol şi trimişi în judecată.

 Crime a făcut şi procurorul public (din Domanevka), un jurist rus din Odessa, care ucidea opt sau nouă oameni pe zi ca să se distreze. Aceasta se numea pentru el ‘să mergem la împuşcat’. Ei ucideau oameni în grupuri separate.(…)

Dar pînă a fost publicat ordinul lui Antonescu, doar 380 de evrei din Odessa au mai putut părăsi Domanevka şi patruzeci de copii care se aflau în creşă. Numărul total al evreilor din Odessa executaţi în Domanevka a fost de aproape 90.000 de oameni.

 Cei care au supravieţuit au primit ajutor de la Comitetele evreieşti din România”.

 

Citat memorabil, glorios pentru cauza adevărului. Glosăm pe marginea acestui citat următoarele întrebări:

1) De ce nu apare acest text în lucrările holocaustologilor? De ce nu a fost mediatizat şi comentat de angajaţii Institului care cheltuie banii publici ai românilor pentru cercetarea Holocaustului imaginar din Transnistria?

2) De ce în Raportul comisiei Wiesel nu apare nici o referinţă la procesul intentat de autorităţile româneşti din Transnistria criminalilor de la Domanevka?

Cum s-a încheiat acest proces? Unde se află arhiva acestui proces?

3) Existau în Transnistria, sub ocupaţia românilor, creşe pentru copiii evrei?

De la acelaşi Vasile Grossman ne-a rămas şi explicaţia pentru crimele săvîrşite împotriva evreilor din Ucraina: “În 1932, zece ani după războiul civil, campania dusă de Stalin împotriva chiaburilor şi pentru colectivizarea forţată a agriculturii a provocat o mare foamete şi moartea a şapte milioane de oameni.(…)

Agenţii stalinişti au răspîndit zvonul că evreii au fost de vină pentru această foamete. Acest factor ar putea explica mai tîrziu entuziasmul cu care ucrainienii i-au ajutat pe germani la masacrarea evreilor”.

Aşadar, “entuziasmul cu care ucrainienii i-au ajutat pe germani la masacrarea evreilor…”. Acest evreu Vasile Grossman, un evreu bine informat, nu spune niciun cuvînt despre români în relatarea sa, relatare produsă chiar în zilele imediat următoare evenimentelor la care se referă. În schimb, după 60-70 de ani, evreii Radu Ioanid şi Jean Ancel, Lya Benjamin şi Andrei Oişteanu, alţi nemernici, printre care şi angajaţii români ai Institului mai sus pomenit, inventează o vinovăţie a românilor: românii i-au omorît pe evreii ucrainieni! Românii au omorît zeci de mii de evrei ucainieni!

De ce această mistificare? Pentru că dacă spui adevărul despre acei evrei ucrainieni, că au fost omorîţi de compatrioţii lor ucrainieni, atunci trebuie să vorbeşti şi de cei şapte milioane de ucrainieni, despre care toată lumea în Ucraina de azi ştie că au fost victimele politrucilor stalinişti, majoritar evrei!

Un basarabean care a făcut armata în Ucraina prin 1960, domnul Andrei Sofonea, povesteşte că localnicii, cînd aflau că este român, imediat comentau cu supărare şi indignare atitudinea armatei române care, în timpul ocupaţiei, i-a împiedicat pe ucrainieni să-i ucidă pe evrei după pofta inimii lor.

Ceea ce mi-a confirmat spusele lui Simion Ghinea: în Transnistria satele în care au fost deportaţi evreii erau păzite nu ca să nu iasă evreii, ci ca să nu intre peste evrei ucrainienii, dornici de răzbunare!

Aşadar, dînd vina pe români pentru evreii ucişi de ucrainieni, banda de transnistrologi (evrei şi români) încearcă să evite un subiect extrem de dureros: cine sînt vinovaţii pentru moartea cumplită, prin inaniţie, a şapte milioane de oameni, de europeni, în plin Secol al XX-lea, în timp de pace?

Nu cumva tot românii?!

N.B: Dacă cifra de 6 milioane, a evreilor morţi în Holocaust este contestată, şi e contestată pe bună dreptate ca fiind exagerată (din fericire!), cifra de 7 milioane, de ucrainieni, morţi din vina lui Stalin, adică a politrucilor acestuia, este o cifră încă necontestată, după ştiinţa mea. Din păcate este şi o cifră aproape deloc comentată. Cu ce este mai valoros un evreu mort prin gazare decît un ucrainean mort prin înfometare?

Sinistră întrebare! Dar ne obligă să ne-o punem Radu Ioanid şi gaşca, în măsura în care au inventat, în ultimii ani, şi această teză ordinară: în Transnistria, românii au ucis zeci de mii de evrei ucrainieni!

În contrast net cu aceste hecatombe consemnate de Vasile Grossman, dăm printre însemnările sale şi de următoarea apreciere: “Regimul de ocupaţie a Ucrainei de sud-vest sub români a fost aproape plăcut în comparaţie cu tratamentul german al populaţiei”.

 Consemnare făcută la faţa locului, la puţină vreme după ce se încheiase “regimul de ocupaţie sub români”, cînd impresiile erau proaspete şi toată lumea cunoştea subiectul. Ca ziarist, corespondent de front, Vasile Grossman avea de unde să afle adevărul.

Editorii săi, publicîndu-i însemnările în Statele Unite, în cea de mai sus folosesc cuvîntul gentle, tradus pe dl. Ion Ispas prin plăcut. Mai existau şi alte cuvinte româneşti echivalente pentru englezescul gentle, de la care cunoaştem cu toţii derivatul gentleman. Acesta să fi fost comportamentul românilor în Transnistria, al unor gentlemani? Majoritatea surselor serioase, credibile, acreditează acest calificativ!

Interesant ar fi de văzut care a fost cuvîntul rusesc folosit de Grossman. Iată o temă de cercetare pentru un holocaustolog autentic, specialist în ceva ce nu s-a întîmplat: holocaustul din Transnistria! Căci nici cuvîntul gentle, englezesc, nici cuvîntul plăcut, românesc, nu se potrivesc cu imaginea curentă a Transnistriei anilor 1941-44, pusă în circulaţie de propaganda holocaustizantă, la Yad Vashem sau la monumentul Holocaustului din Bucureşti ori în alte temple ale minciunii.

În schimb, acest cuvînt, această apreciere dată de evreul Grossman situaţiei evreilor din Transnistria ocupată şi administrată de români se potriveşte cu cele spuse sau scrise despre Transnistria de alţi evrei.

Evrei serioşi, precum Wilhelm Filderman, Alexandru Şafran, Sigfried Jagerdorf, Leone Blum, Marius Mircu, Barbu Bronştein, Nicolae Minei-Grünberg, Mihail Bruhis, Moshe Carmilly Weinberger, Mizzi Locker, asupra cărora nu planează suspiciunile sau chiar dovezile de sperjur ori minciună, care dau prostul renume al unor Radu Ioanid, Sonia Palty etc. Dimpotrivă. Sînt evrei cu care orice evreu se poate lăuda în faţa oricui!

Cu alte cuvinte, prima consemnare despre Transnistria a ziaristului evreu Vasile Grossman, făcută imediat după încetarea ocupaţiei româneşti, afirmă foarte clar că dacă evreii au suferit în această regiune, nu au suferit din pricina românilor.

Au suferit evreii asupra cărora autoritatea ocupantului român era minimă: evreii localnici, evreii ucrainieni. Ceilalţi evrei, evreii aduşi din România, aflaţi sub controlul strict al administraţiei româneşti, nu au suferit decît ca oameni, de boli şi de neputinţele vîrstei, de ravagiile molimilor, care au lovit deopotrivă pe evrei şi români. Asta nu se poate numi nici genocid, nici holocaust!

de prof. ION COJA

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
 1. EXTREMA DREAPTA din RM

  Dupa faradelegile comuniste, sunt conditii favorabile ca EXTREMA DREAPTA sa revina la putere.

 2. Textul de mai jos este răspunsul dat de mareşalul Ion Antonescu lui Wilhelm Filderman, președintele Federației Uniunii Comunitaților din România (FUCE) și reprezentant al evreilor în parlamentul român.

  Filderman era autorul unui memoriu încărcat de invenţii şi exagerări cu privire la evreii deportaţi în Transnistria „fără altă vină decât aceea de a fi evrei” (formulă prezentă în mai toate textele despre Holocaust, despre suferinţele evreilor de pretutindeni).

  Una dintre consecinţele „eliberării patriei noastre de sub jugul fascist” de la 23 august 1944 a fost şi jaful la care ocupantul sovietic s-a dedat în arhivele României. Aceste arhive au ajuns la Moscova, furate imediat după „eliberarea” din august 1944. Printre documentele sustrase samavolnic s-au numărat şi şase lăzi dedicate „problemei evreieşti”. (chiar aşa erau înregistrate cele şase lăzi cu documente: „Problema evreiască”).

  După aproape cincizeci de ani, în 1991, pe fondul „demontării comunismului” de către urmaşii celor care îl montaseră în 1917, o delegaţie de specialişti din Israel a mers la Moscova şi au obţinut de la autorităţile ruseşti cele şase lăzi de documente.
  Probabil că nu vom şti niciodată detaliile acestei tranzacţii. Cunoaştem bine rezultatul: imediat după 1991-92, au început să apară în presă acuzaţiile de genocid şi Holocaust, încununate cu recunoaşterea oficială a acestui Holocaust de către guvernul aşa zis românesc! (Prof. Dr. Ion Coja)

  DOMNULE FILDERMAN,

  În două petiţii succesive îmi scriţi de “tragedia zguduitoare” şi mă “imploraţi” în cuvinte impresionante, reamintind de “conştiinţă” şi de “omenie” şi subliniind că sunteţi “dator” să apelaţi “la mine” şi “numai” la mine, pentru evreii din România, care sunt trecuţi în ghetouri pregătite pentru ei pe Bug. Pentru a amesteca tragicul în intervenţia Dvs., subliniaţi că această măsură “este moartea, moartea, moartea fără vină, fără altă altă vină, decât aceea de a fi evrei”.

  Domnule Filderman, nimeni nu poate să fie mai sensibil ca mine la suferinţele celor umili şi fără apărare. Înţelegem durerea Dvs., dar trebuie, mai ales trebuia să înţelegeţi şi Dvs., toţi la timp, durerea mea, care era aceea a unui neam întreg.

  Vă gândiţi, v-aţi gândit ce s-a petrecut în sufletele noastre anul trecut la evacuarea Basarabiei şi ce se petrece astăzi, când zi de zi şi ceas de ceas plătim cu mărinimie şi sânge, cu foarte mult sânge, ura cu care coreligionarii Dvs. din Basarabia ne-au tratat la retragerea din Basarabia, cum ne-au primit la reîntoarcere şi ne-au tratat de la Nistru până la Odessa şi pe meleagurile Mării de Azov?

  Dar potrivit unei tradiţii, voiţi să vă transformaţi şi de astă dată din acuzaţi în acuzatori, făcându-vă că uitaţi pricinele care au determinat situaţiile pe care le plângeţi. Să-mi daţi voie să vă întreb şi prin Dvs. să-i întreb pe toţi coreligionarii Dvs. care au aplaudat cu atât mai frenetic cu cât suferinţele şi loviturile primite de noi erau mai mari.

  Ce-aţi făcut Dvs., anul trecut, când aţi auzit cum s-au purtat evreii din Basarabia şi Bucovina, au scuipat ofiţerii noştri, le-au smuls epoleţii, le-au rupt uniformele şi când au putut au omorît mişeleşte soldaţii cu bâte. Avem dovezi. Aceiaşi ticăloşi au întâmpinat venirea trupelor sovietice cu flori şi au sărbătorit cu exces de bucurie. Avem fotografii doveditoare. În timpul ocupaţiei bolşevice, aceia pentru care vă înduioşaţi astăzi au trădat pe bunii români, i-au denunţat urgiei comuniste şi au adus doliul în multe familii româneşti.
  Din pivniţele Chişinăului se scot zilnic, oribil mutilate, cadavrele martirilor noştri, care au fost astfel răsplătiţi fiindcă 20 de ani au întins o mână prietenească acestor fiare ingrate. Sunt fapte ce se cunosc, pe care le cunoaşteţi desigur şi Dvs. şi pe care le puteţi afla în amănunt.

  V-aţi întrebat Dvs. de ce şi-au incendiat evreii casele înainte de a se retrage? Vă puteţi explica de ce în înaintarea noastră am găsit copii de 14-15 ani, cu buzunarele pline de grenade?

  V-aţi întrebat câţi din ai noştri au căzut omorîţi mişeleşte de coreligionarii Dvs., câţi din ei au fost îngropaţi înainte de a fi morţi? Voiţi şi în această privinţă dovezi, le veţi avea. Sunt acte de ură, împinsă până la nebunie, pe care evreii Dvs. au afişat-o împotriva poporului nostru tolerant şi ospitalier, dar astăzi demn şi conştient de drepturile lui.

  Drept răspuns la mărinimia cu care au fost primiţi în mijlocul nostru şi trataţi, evreii Dvs., ajunşi comisari sovietici, împing trupele sovietice în regiunea Odessei printr-o teroare fără seamăn, mărturisită de prizonierii ruşi, la un masacru inutil, numai pentru a ne provoca nouă pierderi.

  În regiunea Mării de Azov, trupele noastre retrăgându-se temporar şi-au lăsat câţiva ofiţeri şi soldaţi răniţi pe loc. Când au reluat înaintarea şi-au regăsit răniţii mutilaţi îngrozitor.

  Oamenii care puteau fi salvaţi şi-au dat ultimul suspin în chinuri groaznice. Li s-au scos ochii, li s-au tăiat limba, nasul şi urechile. Îţi dai, Domnule Filderman, seama de spectacol? Te îngrozeşti? Te înduioşezi? Te întrebi, de ce atâta ură, din partea unor evrei ruşi cu care nu am avut niciodată nimic de împărţit. Dar ura lor este a tuturor, este ura Dvs.

  Nu vă înduioşaţi, dacă aveţi cu adevărat suflete, de cei ce nu merită, înduioşaţi-vă de cei ce merită. Plângeţi cu mamele care şi-au pierdut în astfel de chinuri copiii sau cu aceia care şi-au făcut şi lor şi vă fac şi Dvs atâta rău.

  MAREŞAL ANTONESCU
  19.X.1941

 3. Probabil evreii nu trebuiau deportati in Transnistria, erau doar cetateni ai Romaniei. Daca nu erau deportati, nu aveau sa fie maltratati de ucraineni. Si nu era necesar ca armata romana sa-i pazeasca. Ciudata logica aveti: Noi numa i-am deportat, dar la locul deportarii am fost milostivi. Suna a ticalosie. Si daca armata romana a luat regiunea Odesei trebuia sa faca ordine si sa nu admita masacrarea evreilor. Toti sunt responsabil de aceasta.

 4. FOSTEI CONDUCERI COMUNISTE

  Ţara au condus-o cu lozinci,
  Ce dezbinau poporul ei în două.
  Ciar şi atunci când el cădea în brânci
  Îi declarau că-ncepe … o epocă nouă.

 5. Stimata doamna Pavlicenco,
  Dintre toti legionarii antisemiti l-ati ales pe cel mai fanatic dintre ei, pe Ion Coja. A nu recunoaste in Romania existenta holocaustului, este o fapta grava, pedepsita de catre Codul Penal. Apropo de ce afirma Ion Coja, spuneti asta americanilor, care, la Memorialul Holocaustului, au un sector aparte dedicat Romaniei. Cand in Romania, in anii 90, in timpul guvernului taranist, au aparut strazi si piete cu numele Ion Antonescu, cand americanii au aflat de asta, au sarit ca arsi si au trimis un ultimatum la ora unu noaptea, si a doua zi toate placutele cu numele lui Antonescu au disparut de peste tot si, peste doua zile, primariile au schimbat denumirile respectivelor strazi si piete. Eu zic ca dumneavoastra va bagati intr-un domeniu alunecos, care nu va face bine. Problema Basarabiei, a Bucovinei si a Bugeacului, nu trebuie amestecata de loc cu chestiunea Holocaustului sau a situatiei delicate a maresalului Ion Antonescu. Altfel riscam sa maculam inutil acest dosar, aceasta problema cardinala a istoriei romanilor si sa le dam singuri apa la moara rusilor si statalistilor comunisti a caror propaganda din fascisti pe romani nu-i scot.

 6. Peste 10.000 de soldaţi români au fost lichidaţi de NKVD în timpul celui de-al doilea război mondial, pe malul râului Răut. Putini , au noroc ca bunelul meu a cazut in razboi inpotriva lor mai devreme. Nu a ajuns pina in zia de astazi.

 7. Pentru Romanul:Doamna Pavlicenco nu a facut altceva decit sa spuna adevarul.Maresalul a fost invinuit pe nedrept de fapte pe care el nu lea savirsit.Memoria unui erou eliberator a fost patata de dusmanii neamului si de asa-zisii „prieteni” care neau impus o istorie falsa!

 8. Stimata doamna Pavlicenco, Am auzit ca PREOoTIMEA / Popimea din Chisinau vor sa faca un partid la care dta a-i renuntat. Adica este un ceva mai demult si iata ca dupa ce au baut vin nou vreau ceva iesit din comun. E adevarat.

 9. Rusii sunt mai rài ca fascistii germani!!!! Ne-au decapitat, ne-au nimicit càrturarii, patriotii, gospodarii…, ne-au fàcut dusmani fratii de dupà Prut!!!

 10. Puteţi viziona aspecte de la Marsul Unirii de la Bucureşti din 21 octomrie 2012 la http://www.youtube.com/watch?v=mwqje7V4Tkg&feature=plcp

 11. 2000 de oameni))) ,da bre sunteti foarte multi, nu m-am asteptat ca sunt asa multi doritori din Romania sa se uneasca cu Moldova,dintre care credca 1500 sunt studenti zombati si manipulati din RM,da va merg treburile bine cum vad, credca deja la anul v-om fi o tara mare si puternica)),v-om face la toti cite o soba si ne v-om incalzi cu palete,caci am inteles aveti cel mai scump gaz din toata europa

 12. Pe shizofrenicul antonescu eu l-as pune in rind cu stalin,bandera si ghitler in urma carora au avut de suferit o sumedenie de populatie, dar pentru voi unionisti este un erou national, ma bucura insa acel fapt ca majoritatea romanilor au minte si nu va sustin parerea ca altfel era sa fie jale mare cu tara voastra

 13. Pentru „Oleg”!
  Leaga-ti limba in nod bre caci de creier nu e legata de loc: Tu judeci cu stomacul dupa cum vad.

 14. Dumitru Matcovschi, la 73 de ani: Regimul de astăzi este cu mult mai dur și mai nemilostiv decât cel comunist

  22.10.2012

  Poetul, prozatorul, dramaturgul şi publicistul Dumitru Matcovschi a împlinit sâmbătă 73 de ani. El s-a născut pe 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Raşcov, judeţul Soroca, în familia plugarilor Leonte şi Eudochia.

  Cu prilejul zilei sale de naștere, la baştina scriitorului s-a desfăşurat a doua ediţie a Festivalului internaţional de muzică şi poezie care îi poartă numele. Ieri, poetul și-a sărbătorit nunta de aur, ceremonia având loc la Casa-muzeu „Dumitru Matcovschi” din satul natal.

  Să-l felicite pe poet cu această ocazie au venit colegi de breaslă, rude şi prieteni. „Mă bucur că suntem alături de dvs. Ce să vă dorim? Vă dorim din nou casă de piatră. Dumitru Matcovschi nu a reuşit să-şi facă o casă de piatră, un castel, dar şi-a făcut în literatură o casă de piatră, în limba română”, i-a dorit preşedintele US, Arcadie Suceveanu.

  Dumitrița Smolnițchi, una dintre fiicele soţilor Matcovschi, spune că această aniversare este o adevărată lecţie de fidelitate pentru ea: „E cea mai mare lecţie. Sper ca şi familia mea să fie la fel de durabilă”. Soţia scriitorului, Alexandrina Matcovschi, mărturisește că şi-a dorit întotdeauna să-şi vadă soţul alături: „Uneori a luptat pentru ideea naţională în detrimentul familiei. Totdeauna eu îi fac observaţie. Hai mai gândeşte-te şi la familie, la copii, la nepoţi. Când servim cafeaua de dimineaţă, nu discutăm probleme de casă, de familie, dar începem ziua cu discursuri politice”.

  Poetul rămâne același incomod pentru Putere: „Regimul nostru de astăzi este mult mai dur şi mai nemilostiv decât regimul comunist”, a declarat Dumitru Matcovschi.

 15. pentru Alexei
  da ce te agiti, dupa cum inteleg te simti cu musca pe caciula, caci faci parte din categoria celor care sustin niste criminali care au omorit o multime de oameni,nu ai decit s-o faci,eu doar mi-am expus parerea in privinta fascistilor degradati mintal, dar mai sus am constat realitatea existenta,ori cumva nu-ti place adevarul

 16. Puscasu Vlad Irimie

  Numarul romaniilor impuscati sau infometati de Armata sovietica in 1944 la Balti,este conform studiilor in jur de 50000,cu mult mai multi decat la Katin(de langa Smolensk,unde au fost impuscati 14-20000 polonezi,elita tarii).

  50 000 de vieti ucise de sovietici in 1944 la Balti: majoritatea romani,apoi unguri,nemti,italieni,etc.

 17. Daca iti place sa te inchini rusilor, numai pentru ca ei ne santajeaza cu gazul, nu ai decit sa te cari naibii la ei si sa-i cari si pe cei ce gindesc ca tine, ca tare multe lichele ca tine mai sint in Moldova. Unirea o doresc foarte multi basarabeni, dar multi dintre ei nu pot sa-si permita sa-si ia bilet pina la Chisina, sa participe la marsuri, din cauza ca lichele ca tine i-a bagat in saracie totala. Sa nu-ti faci nici o grija cu unirea, acesta este un inceput. Si nu aveti decait sa crapati de ciuda cei care sint dusmani ei acestui neam.

 18. pentru Oleg

  Daca iti place sa te inchini rusilor, numai pentru ca ei ne santajeaza cu gazul, nu ai decit sa te cari naibii la ei si sa-i cari si pe cei ce gindesc ca tine, ca tare multe lichele ca tine mai sint in Moldova. Unirea o doresc foarte multi basarabeni, dar multi dintre ei nu pot sa-si permita sa-si ia bilet pina la Chisina, sa participe la marsuri, din cauza ca lichele ca tine i-a bagat in saracie totala. Sa nu-ti faci nici o grija cu unirea, acesta este un inceput. Si nu aveti decait sa crapati de ciuda cei care sint dusmani ei acestui neam.

 19. daca iti permiti asa sa vorbesti profesoare ce esti,atunci iti raspund in aceieasi manera – o sa te cari tu risule si cei dealde tine acolo unde va trageti,eu ma aflu acasa,ma consider moldovean si nu ling fundul la nimeni spre deosebire de tine, tu poti sa prostesti romanii de peste prut care nu stiu situatia reala din tara si opinia cetatenilor RM cu privire la unire, dar pentru mine povestile tale nu merg, stii e una ce doresti sa crezi si e cu totul alta ce este real, dar tie ca sa nu spui ca vorbesc fara argumente iti mai spun odata ridica datele ultimului recensamint din RM si o sa vezi ca cei care se considera romani la noi in tara constituie o nimica toata, chiar sunt mai putin decit celelate minoritati cum ar fi ucraineni,bulgari etc., chiar trebuie sa fii mare idiot ca sa nu poti coinstiintiza acest lucru macar din cei ce sustin PNL cu platforma lui unionista, bre voi nici 1% nu aveti, ce sa mai vorbim,vadca ti-ai agitat tare in privinta adevarului constat in legatura cu gaz, mare destepti mai sunteti reesind din ura pe care o aveti fata de rusi,v-as intors cu fundul la ei, atunci cind v-au propus sa treaca prin tara voastra draga teava cu gaz pentru Europa, si ce bre ati cistigat? voua v-ii in p… aveti bani de ajunsi sa nu muriti de frig, dar ce fac sarmanii oameni care nu au alta alternativa decit gazul?asta ceia ce tine de Romania, dar de moldoveni ti-as ruga sa-ti inchizi gura, te faci mort in popushoi,ca nu intelegi nimica si parca ar fi numai problema cu gazul, dar poate imi raspunzi si la o intrebare simpla in ce tara exporta cel mai multa productie tara noastra, si unde merg la munca peste hotare 70% din toti gastrobaiterii moldoveni?

 20. si iaca datorita de estea ca tine fara mozg,care au ajuns la putere si care au pus mai presus emotiile decit relatiile strategice si prosperitatea tarii suntem unde suntem, pe timpuri chiar dupa destramarea URSSului Moldova era cea mai atractiva tara pentru investiti rusesti si moldovenii erau respecati in Russia, iar acuma ce, datorita aborighenilor care au devenit interimari si au vorbit din numele poporului ca noi in al doilea razboi mondial nu eram invingatori ci invers, refuzind sa participe in rind cu veteranii de razboi,inclusiv si moldoveni la parada organizata de rusi,care au dat viata pentru ca noi acuma sa fim liberi si sa nu splam viceiile la „cistaja ariiscaja natia”, sau sa fim niste maimute experemintale , atunci domnul in cauza ni-a facut reputatia, ca sarmanii moldoveni care lucreaza in Russia sunt tratate in mare parte ca niste maimute, si acuma unde-i acel „bestrashnyj” ghimpu de ce nu mai plinge ca si atunci,ca e unionist =extremist si ca doreste unirea? unde s-a pierdut ideia reunificarii tarii? nu stii asa-i,da eu iti spun, a inteles ca aceasta tema nu este actuala si cel mai important nu este sustinuta de cel putin 90% din populatiea RM,si deci nu are viitor, insa voi continuati sa umblati cu variantele facindu-i responsabili de crime,deportari ,omoruri doar pe rusi,dar pe cei care nu erau mai de treaba si care au nimicit o multime de oameni ii ridicati in slavi si ii considerati mari eroi, halal de asa eroi, criminalul nu are nationalitate, si sincer sa ma intorc in acelea timpuri i-as pune pe toti la perete ,pe antonescu al vostru cu stalin,hitler si bandera hahol si ceilalti nemernici care au nimicit oameni nevinovati

 21. Doamna Vitalia,
  Sunt jurnalista si am aderat la Consiliul Unirii. Sunt unionista si loialitatea mea poate fi verificata. Va rog, permiteti sa preiau aceste materiale in cotidianul „Cuvantul liber” din Targu-Mures. Romanii trebuie sa stie. Cred ca doar impreuna putem urni lucrurile.

 22. Pt Mariana Cristescu

  Puteti prelua orice doriti de pe site-ul meu sau de pe http://www.pnl.md si chiar va multumesc pt aceasta.

 23. Nici nu face sa mai pierd timpul pentru a-ti raspunde la ceea ce ai scris, pentru ca vad ca tare esti ratacit in gindire. Nimeni nu are nimic impotriva rusilor. Dumnezeu cu ei. Dar nici in genunchi nu trebuie sa stam in fata lor, si nici in fata nimanui, pentru gaz sau santajul cu vinul s.a. Nu tebuie sa uitam cine sintem si cine au fost stramosii nostri numai de aceea ca rusii nu vor sa ne dea gaz ieftin sau ca cetatenii nostri merg la lucru in Rusia. Vor merge si in continuare, ca muncesc acolo din greu pe la constructii, si ei trebuie sa spuna mersi ca cetatenii nostri pleaca si lucreaza acolo, ca daca nu ar lucra ei ar fi vai de capul lor. Orase intregi sint parasite, pentru ca toti au fugit la noi, aici unde le place sa traiasca dar nu si sa respecte pe cei ce i-au primit. Triste este ca moldoveni ca tine nu inteleg lucruri elementare, cum ar fi demnitate, onoare si respect fata de stramosii nostri.

 24. Basarabia este Romania.

  Europa Libera a anuntat nu de mult timp,ca Rusia a retras din transnistria 8 elicoptere militare de razboi.

  Se pare ca rusii pleaca acasa la Siberia,acolo de unde au venit.

  Si sa se uneasca Transnistria cu Basarabia si Chisinaul,ca tot in interiorul Romaniei vor ajunge!

  Ajunge cu atata ocupatie militara ruseasca.E timpul Romaniei intregite!

 25. Nu stiu cand va veni campania electorala si alegeriile in Basarabia,insa cert e un lucru:

  -daca rusii impacheteaza bagajul si pleaca acasa in Siberia,iar Transnistria ramane libera,ramane timpul ca Nicolae Timofti sa decida serios Unirea cu Romania.

  -pana atunci trebuie schimbat cu orice pret guvernul Filat,politician cunoscut pentru apartenenta la KGB din trecut,dar din pacate si din prezent: ia gaze de la rusi,si impreuna cu marian lupu formeaza trio-ul cu PCRM pro-Moscova.

  Cel mai indicat ar fi un Guvern pro-romanesc condus de MIHAI GHIMPU,in alianta cu doamna Pavlicenco,si toate fortele Unioniste romanesti.In asa context,al retragerii trupelor din Transnistria si a unui Guvern romaneasc,ca deja presedinte unionist este(timofti),se creaza conjunctura favorabila UNIRII Basarabiei cu Romania pe veci!

 26. pentru patriciu
  sunt ratacit ca nu gindesc ca tine sau ca un unionist?am exemple concrete din care reesind am o atitudine negativa fata de ei,nu trebuie departe sa mergem exemplu recent al extremistului breivic din Norvegia,Antonescu din Romania, risurile de unionisti din Russia care si in ziua de azi omoara oameni nevinoveti doar din acel considerent ca au o alta culoare a pielii,strigind lozunci asemanatoare ca si voi Rossia dlea ruskih, Bandera in Ucraina,apropo de Ucraina prin anii 93 am plecat cu mama la Truscaveti,analog Slanic Moldova din Romania,si am hotarit inainte de asta sa trecem pe la niste rude din orasul Lvov, tatal meu e din acea regiune, si pentru a ajunge la ei acasa trebuia sa luam tranvaiul 5, si de citi oameni ne-am apropiat sa-i intrebam de unde il luam,intrebind e si normal in rusa,caci ucraineasca nu o stiam,dar in romaneste nu erau sa ne inteleaga, atunci nici un ris nu ni-a raspuns adecvat,unul spunea intr-o parte altul in alta parte si nimeni nu vroia sa ne ajute, deoarece ne considerau moscali,cum numesc ei rusii, si iaca de atunci s-a intiparit in minte atitudinea nationalistilor fata de cei care nu gindesc ca ei, dar in privinta rusilor niciodata nu am spus ca trebuie sa ne punem in genunchi ca nu-i socot pe ei ca pe o rasa superioara moldovenilor,nici intr-un caz nu neg si nu spun ca trebuie sa uitam ceia cum au procedat ei cu noi nimicind si deportind oameni fara vina in Gulag , dar totusi nu trebuie sa traim doar cu acest gind deoarece traim deja intr-o alta lume si ar trebui sa ne gindim de prosperitatea tarii noastre, si daca acuma la moment nu avem posibilitate sa exportam marfa noastra in Europa,deci trebuie sa avem relatii bune cu acele tari fata de care depindem economic,si nu vorbesc acuma numai de vin, ci si de legume si fructe care sunt intrebate pe piata din Russia si pentru care sarmanii moldoveni isi pierd sanatatea ca sa le creasca,oricum suntem mai mult o tara agrara, si pamintul ne hraneste. Stiu ca aveti in comanda voastra o doamna cu nume A.Can ,daca nu ma gresesc are un busines cu pielicele si chiar mi-i interesant reesind din ura a voastra fata de rusi chiar din principiu nu se leaga ea cu ei ,sau totusi bisnes e bisnes si important ar fi realizarea marfii

 27. domnule Patriciu Anatol,

  ignorati pe acesti domni care au prea mult timp liber,ce se dau maldavenisti maldaveti .

  Sincer nici macar Pascaru nu mai e de actualitate,si PeCEREME isi schimba brendul.Probabil se dau si ei cu internationala din korea de nord,dar fara secera si ciocan,ci cu mustata lui stalin si cu freza lui Oleg voronin si conturiile lui bancare de sarac comunist cinstit si care nu a furat nimic in viata lui.

 28. Статья об этой статье размещенная на сайте „Ревизионизм холокоста”
  http://holocaustrevisionism.blogspot.com/2012/10/blog-post_7254.html

 29. Pt toti
  Mersi lui Oleg

  Material размещен на сайте “Ревизионизм холокоста” http://holocaustrevisionism.blogspot.com/2012/10/blog-post_7254.html

  Евреям не нравится что в Румынии не было „холокоста”

  Еврейский сторонник теории холокоста некий Петр Шорников выступил с неудачной критикой главы национал-либеральной партии РМ Виталии Павличенко на тему происходил ли в Молдавии так называемый „холокост”.

  В отсутствие единого понимания сути исторических событий и на фоне попыток фальсификации пропагандистами холокоста истории Второй мировой войны в Молдавии румыноязычная и русскоговорящая молодежь читает разные сайты.

  Национально ориентированные политики просвещают свой юный электорат размещением правдивых исследований, из которых следует, что холокост в Бессарабии и прилегающих территориях является выдумкой.

  Понимание того, что на руках диктатора Антонеску не было ни капли еврейской крови, все более укореняется в сознании людей. Свидетельство тому – статья профессора Иона Кожи, (Ion Coja) помещенная экс-депутатом молдавского парламента, главой национал-либеральной партии РМ Виталией Павличенко в своем блоге.

  Но патриотические сайты и авторские блоги не дают покоя космополитичным фальсификаторам истории. В ответ на публикацию молдавского историка, один из псевдоученых Петр Шорников подверг эти исследования неубедительной критике на одном из малочитаемых еврейских сайтов „Еньюс” („Еврейские новости”). Непонятно кто заходит на этот отстойник тухлой информации, но евреи искренне считают, что он пользуется популярностью у русскоязычной молодежи.

  Шорников констатировал:

  „Как известно не только [еврейским] специалистам, в 2005 году в Яссах (Румыния) увидел свет двухтомник „Документы” и „Заключительный доклад”, подготовленные Международной [еврейской] комиссией по изучению Холокоста в Румынии. Книги получили высокую оценку научной [еврейской] общественности. Но попытки реабилитации режима Антонеску продолжаются”.

  Возражая на тезисы из статьи профессора Иона Кожи, псевдоученый, в частности, начал оперировать ничем не доказанными фактами:

  „Забывая о том, что румынская оккупация Одессы началась с повешения и убийства другими способами 23–26 октября 1941 года на ее улицах пяти тысяч жителей, схваченных прямо в квартирах, и сожжения по личному приказу Антонеску более 22 тысяч евреев в Дальнике, автор именует ее „цивилизованной”.

  Что называется „фальсификаторы за работой”, что ни слово, то ложь: упомянутого „личного приказа Антонеску” не существовало в природе как и „сожжения более 22 тысяч евреев в Дальнике”. Петр Шорников является псевдоученым потому что он не занимается исследованием исторических событий, а лишь оперирует лживыми советскими и еврейскими пропагандистскими штампами и критикой настоящих исследователей. „Лагеря смерти и уничтожения”, „пять тысяч повешенных на улицах Одессы евреев” существуют только в воспаленном сознании Шорникова, но его болезненные фантазии не знают границ и он присовокупил к ним еще 90 тысяч одесских евреев и вышел из себя из-за наличия в концлагере детского сада:

  „Лагерь смерти в Доманевке он пытается представить едва ли не санаторием. Там, оказывается, имелся и детский сад на 40 детей. Стоит ли упоминать, кощунственно дает понять автор, об уничтожении почти 90 тысяч одесских евреев, если 380 узников там все-таки выжили.

  …утверждение автора о том, что, согнав евреев в лагеря уничтожения, румыны „охраняли” их от украинцев, смехотворно. Столь же анекдотично приведенное свидетельство о том, что на Украине в 60-х годах некие „местные” якобы жаловались на румынскую армию, которая „помешала украинцам убивать евреев, как им того хотелось”.
  „И. Кожа попытался не опровергнуть положения и выводы „Заключительного доклада”, а охаять их. Он излагает постулаты идеологии современных румынских крайне правых, так похожей на идеи их предшественников 20-х – 40-х годов, подготовивших Румынию к агрессии и творивших преступления против человечности.”

  Еврейский псевдоисторик заключает:

  „Виталия Павличенко не может не понимать, что, способствуя популяризации подобных взглядов, она характеризует и свои собственные воззрения”

  Видимо в талмудической традиции не принято высказывать собственные воззрения, а лишь повторять некие пропагандистские штампы, но по нашему мнению собственные нееврейские воззрения Виталии Павличенко в любом случае вызывают уважение. И если кто-то считает их ошибочными, то следует критиковать их в толерантной научной дискуссии, а не давать собственные желчные оценки.

 30. Doamna Vitalia Pavlicenco,

  De aici, din Tara-Mama, din inima Romaniei / Ardeal, Targu-Mures, va trimit ganduri calde, fraterne, pentru o Romanie Mare, implinita cat mai curand!
  Va urez Sarbatori fericite, bucurii, sanatate si putere!
  La multi ani, 2013, tuturor fratilor basarabeni, romanilior de pretutindeni!

 31. Dna Mariana Cristescu,

  Va multumesc, va urez La Multi Ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *