http://blog.galbur.md/2012/10/republica-moldova-trebuie-sa-revina.html
Stau iată adesea și mă gândesc, să ai posibilitatea, șansa, oportunitatea, ziceți-i cum vreți, să te unești cu așa o țară mare și superbă ca România și s-o ignori sau s-o respingi? Nu știu, sau trebuie să fii foarte, foarte prost, sau mai simplu – rus. Moldoveanul cu carnet nu înțelege că nu poate supraviețui un stat, oligarhic, impotent fianciar, fără zăcăminte naturale, fără exporturi substanțiale, doar cu împrumuturi de la FMI, UE și China. Pur și simplu nu poate. Subiectul Unirii Republicii Moldova cu România a devenit un titlu des întâlnit în presa de astăzi, îndeosebi în cea dintre Prut și Nistru. Presa din România a cam dat-o pe știri mondene în ultimii ani, acum însă pare a-și reveni. Uneori am impresia că mass media rusească abordează mai des subiectul Unirii decât cea din România.
Părerea mea vis-a-vis de reunificarea celor două state românești o cunoaște oricine mă știe. Adevărul istoric este doar unul, clar indiscutabil, căci acolo unde-s mai multe adevăruri, nu-i niciunul. Eu am participat practic la toate manifestațiile unioniste din 2008 încoace, cu securiști, cu poliție, cu dosare, probleme, amenințări, nu e nimic de laudă aici, e doar o datorie sfântă a fiecăruia dintre noi, de a lupta pentru identitatea furată. Idealurile mereu s-au săvârșit prin jertfire de sine, de aceea am și rezistat două secole sub ocupație rusească, pentru că s-au găsit bravi fii ai neamului care au știut să se jertfească pentru noi, pentru limbă, pentru istorie, pentru întreaga suflare românească din Basarabia. Exemple sunt cu duiumul.
Unificarea a două state în secolul XXI
În ultima perioadă s-au intensificat evident manifestațiile culturale românești, pro unioniste, etc., fapt extrem de îmbucurător, în contextul în care sfera de influență rusească nu și-a diminuat nici-o clipă din intensitate. Mă bucură că și românii de peste Prut încep a călca mai des în Basarabia, încep a ne cunoaște și a ne îndrăgi. Nu puțini români s-au mutat cu traiul din România în Republica Moldova, fapt de neîntâlnit în perioada comunistă.
Lăsând la o parte vorbele frumoase, îmbucurătoare și pline de entuziasm, îmi pun întrebarea – când oare toate acțiunile unioniste ne vor duce spre punctul culminant, reunirea Basarabiei cu România? E totuși secolul XXI afară, modelul reunificării Germaniei rămâne a fi doar un model în istorie, iar astăzi ”la modă” sunt mai mult separările teritorial-administrative, decât unificările statale. Ce e de făcut?
Cine suntem noi, unioniștii?
Desigur că prin faptul că mărșăluim și ne strigăm în stradă dorința de a repara un eșec al istoriei, adica de ne uni cu România, nu facem nimic altceva decât să atragem atenția asupra ideii propriu zise, asupra noasră, a unioniștilor ca mulțime. Un mare avantaj pe care îl avem este faptul că majoritatea dintre noi suntem tineri, deci reprezentăm viitorul Republicii Moldova, avem un potențial destul de a ajunge la guvernare în anii ce urmează.
Majoritatea unioniștilor sunt elevi, din cele mai prestigioase instituții preuniversitare din Moldova, și studenți, la medicină, la economie, la drept, la istorie, la filosofie, la politehnică, la pedagogie, la jurnalism, etc., anume aceștia se găsesc nemijlocit în nucleul mișcării unioniste de astăzi. În rest, doctori, ingineri, oameni de afaceri, foști politicieni, jurnaliști, profesori, oameni de știință, etc., la fel mereu pot fi observați manifestându-se activ în cadrul evenimentelor unioniste. Cu alte cuvinte, vreau să subliniez faptul că simpatizanții și activiștii fenomenului respectiv, reprezintă în ansamblu un factor determinant în societatea moldovenească de astăzi, fapt ce nu poate neglijat.
Cum am putea să ne unim, legal, cu România?
Așteptând ca actuala clasă politică din România sau Republica Moldova să miște un deget în această privință, înseamnă a ne aștepta bătrânețea. Avea perfectă dreptate Ion Antonescu când spunea: ”Viaţa popoarelor este o veşnică şi încordată luptă; o luptă pentru drepturi şi pentru dreptate, o luptă pentru afirmare şi înălţare.” Deci trebuie să înțelegem că noi, poporul, suntem cei care ne decidem soarta, viitorul, și nicidecum politicienii. Trecând direct la subiect, singura cale legală de a reuni cele două state românești este REFERENDUMUL REPUBLICAN.
Avem toate pârghiile pentru desfășurarea unui referendum pe subiectul Unirii cu România în următorii 5 ani, dacă continuă:
✔ Politica României față de acordare a cetățeniei românești moldovenilor dintre Prut și Nistru. Pentru inițierea unui referendum e nevoie de 100.000 de voturi. Avem de unde. Este de menționat că începând mai ales cu anii ’90 până în 2011, s-au acordat 226.507 de cetățenii românești pentru basarabeni, aici luăm în calcul și faptul că începând cu anii 2000 acest proces a fost stopat până în 2007-2008. În următorii 5 ani numărul acesta, matematic calculând, ar trebui să ajungă la 6-7 sute de mii de cetățeni, dacă luăm în considerație amploarea și intensitatea cu care moldovenii își redobândesc astăzi cetățenia. Peste 5 ani populația Republicii Moldova va descrește (http://blog.galbur.md/2011/09/moldovenii-pe-cale-de-disparitie.html), astfel că 6-7 sute de mii de oameni ar reprezenta în jur de 1/3 din populația statului.
✔ Efectuarea cu maximă intensitate a evenimentelor culturale românești pe teritoriul Republicii Moldova, a marșurilor unioniste și menținerea în școli a unui curriculum didactic care reflectă adevărul istoric.
✔ Decisiv și determinant. Inițierea unor campanii de amploare în Moldova de Vest (din România) prin care cetățenii români din zonă (estimativ 5 milioane) să aplice spre dobândirea cetățeniei moldovenești, după principiul acordării cetățeniei române pentru basarabeni. Astfel, dacă din 5 milioane de moldoveni din România, măcar 100.000 ar obține pașaport moldovenesc, aceștia ar juca un rol extrem de important în cadrul unui potențial referendum.
✔ Intensificarea politicii anticomuniste în Republica Moldova. Pedepsirea aspră a promotorilor comunismului, efectuarea legii lustrației, înăsprirea deciziilor Ministerului Educației în ceea ce privește studierea limbii române în școlile rusești, ucrainești și găgăuze.
✔ Formarea unei formațiuni politice majore și comune cu obiectiv totalmente unionist. Astfel ar fi mai ușor de efectuat anumite procese de rutină în drumul spre un potențial referendum republican.
❖❖❖❖❖
Sunt absolut sigur că unii care au citit acum ce-am scris mai sus se gândesc că-s nebun, naiv, că aiuresc, că este imposibil, că nu știu ce, dar eu oricum rămân să cred în ale mele. Stalin nu credea nici el în destrămarea URSS, dar URSS s-a prăbușit. Hitler nici el nu concepea distrugerea visului și întregului regim nazist, dar a fost distrus. Eu însă, nu-mi doresc nici-o distrugere, nici-o prăbușire, nici-o vărsare de sânge, doresc să-mi văd Țara așa cum trebuie să fie, întreagă, sănătoasă și puternică.
Cred că nu degeaba zicea Eminescu: ”Sau țara aceasta să fie în adevăr românească, sau nici nu merită să fie.”
Cum putem vorbi noi de unirea celor doua tai surori cand majoritatea romanilor din Romania (80%) nu au trecut niciodata Prutul. Deasemenea sunt multi moldoveni care nu au trecut Prutul spre Romania sau nu au fost in tarile din UE pentru a vedea ca situatia este mai buna decat cea prezentata la televiziunile si in media din Republica Moldova.
Este necesar si obligatoriu construirea unor poduri peste Prut, a caii ferate tip european intre Chisinau si Ungheni (se stie ca multi moldoveni merg cu trenul in Ucraina dar nu se duc cu trenul in Romania si tarile din Europa pentru ca este scump si nu sunt legaturi bune, sa fie acordate mai multe cetatenii comune, mai multe legaturi intre cele doua maluri de Prut. Dar fara rezolvarea problemei din Transnistria prin care Rusia ne tine legati de ea nu vom putea face unirea.
Daca procentul celor care isi doresc unirea cu Romania ramane la doar 15-20% este foarte clar ca nu va exista UNIRE deci trebuie depus mult efort pentru a reusi unirea intre cele doua tari. Se stie ca in Romania sunt 80% cei care vor unirea cu Republica Moldova mai ales cu teritoriul intre Nistru si Prut.
Trebuie deasemenea sa blocam, oprim orice lucru sau om care doreste sa ne duca spre Uniunea Euroasiatica – Uniunea Vamala condusa de Rusia.
APEL CATRE CONCETATENII MEI:MAI PUTINE BOCETE,VAICARELI SI MAI MULTE FAPTE REALE R-U A APROPIA CEASUL UNIRII,VISUL TUTUROR ROMANILOR. O PUTEM FACE IN FIECARE ZI PRIN VERTICALITATE SI PRIN FELUL DE A SIMTI,A NE COMPORTA,A GINDI ROMANESTE IN POFIDA FAPTULUI CA MAI AVEM IN PREAJMA DODONI,HARBUJI,PASCARI…SI ALTI LINGEFUNDURI[SCUZE DE EXPRESI]. NOI NE IUBIM PARINTII NU P-U CA EI SUNT BOGATI ORI SARACI,CI P-U FAPTUL CA EI SUNT PARINTI. LA FEL E SI CU TARA
Un articol de: Constantin Tănase
Ce spune sondajul CBS AXA despre unionism?
Dacă admitem că sondajele, în general, nu sunt totuși horoscoape, ci fotografii, mai mult sau mai puțin corecte, ale realităților într-un anume moment („oprește clipa”), iar cel făcut public marți, 9 octombrie, și realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS AXA”, se înscrie în această definiție, atunci merită să fie „citit” cu atenție la toate capitolele.
Judecând după faptul că presa a mediatizat copios acest sondaj, iar analiștii l-au comentat la modul serios, înseamnă că a fost recunoscut ca fiind unul credibil și realizat profesionist.
Precum se știe, viața bate filmul, iar practica bate gramatica. Să analizăm câteva date ale sondajului, luate la întâmplare: dacă mâine ar avea loc alegerile, pentru PD ar vota 8,2% din populație; 13 la sută din intervievaţi au declarat că nu ar merge la vot; numărul indecişilor e de aproape 18 la sută; 14 la sută spun că trăiesc mai bine ca anul trecut; în politicienii Marian Lupu, Mihai Ghimpu și Nicolae Timofti au încredere circa 15 la sută din populație ș.a.m.d.
Aceste procente de populație se referă la asemenea teme ca încrederea față de partidele politice, prezența la vot (activismul politic) al electoratului, nivelul de trai al populației, încrederea în liderii politici ai republicii ș.a.m.d. Sunt relevante aceste teme? Putem considera aceste teme ca fiind marginale? Bineînțeles, nu. Acum să trecem la altă temă, tema unionistă, atât de „dragă” unora care o consideră „nerelevantă și marginală”. În sondajul la care ne referim, tema unionistă e considerată relevantă de peste 15% din populație.
Comparată cu alte probleme-cheie (ca să mai dăm câteva exemple), așa cum le definește sondajul, tema unionistă s-ar plasa, statistic, undeva între „relațiile cu Rusia” (relevante pentru 19,6% din populație), „condițiile de trai” (18,6%) și „relațiile cu UE” (12,1%). Cine ar putea afirma despre aceste ultime trei teme că ar fi irelevante, marginale, extremiste? Cine ar îndrăzni să definească drept periculoasă și antistatală dezbaterea acestor teme în spațiul public? Cine ar putea considera ilegitimă o acțiune politică în numele uneia dintre aceste ultime trei teme?
Haideți acum să vedem care e profilul sociologic al „unionistului”, pentru a verifica în ce măsură el se potrivește definiției pe care încearcă s-o acrediteze public apărătorii înfocați ai statalității moldovenești, ai statalității moldovenești în stare pură, nealterată de românism. Iată ce spun cifrele, nu eu. „Unionistul” e mai curând tânăr (22,2% dintre tinerii între 18-29 de ani sunt unioniști), are studii superioare (20,2% dintre cei care au minimum colegiul sunt unioniști) și au un statut socio-economic înalt (21,3% din această categorie sunt unioniști).
Concluziile care se impun nu cred să-i bucure prea mult pe promotorii moldovenismului antiromânesc: o parte semnificativă a noii elite culturale, sociale și economice (deci, potențial, al viitoarei elite politice din R. Moldova) este unionistă. Repet: asta nu o spun eu, ci sondajele. În ciuda eforturilor de a-i prezenta pe unioniști ca pe niște fanatici și zănatici marginali și extremiști, realitatea este în fond cu totul alta. De aici trebuie să mai tragem o concluzie, și anume: mi se pare că politicienii cu adevărat lucizi și responsabili ar trebui să ia aminte la aceste cifre, fiindcă vorbim despre o înclinație a celor, repet, tineri, dinamici, educați, cu potențial. Adică despre acei care mâine vor lua locul actualilor politicieni.
Domnu Misu,
Cum sa ma duc eu, cetatean roman din vestul Romaniei sa vizitez Chisinaul , cand am nevoie de pasaport si de viza?? daca as putea si maine m-as duce, asa intr-o plimbare sa vad si eu ce si cum!! De pe aeroportul international din Timisoara n-as face mai mult de una oara si jumatate pana acolo> M-as duce intr-un weekend si m-as simti reconfortat o sapataman sau si mai mult! Guvernantii vostri se bat cu caramida in piept ca fac si dreg pe …evropeneste,dar n-au miscat un deget sa putem ajunge pe acolo , pe la voi. Sa vizitam locurile istorice, manastirile, malul Nistrului, podgoriile, sa gustam un vin din acela bun . Dar vorba ceea: cine-i ca noi ca am scos sarma ghimpata de la Prut! Asa ca mai bine merg la Budapesta in 2 ore si ceva cu masina si seara sunt acasa, sau la Viena in 4 ore . Si nu-mi trebuie nici pasaport , nici viza , nici invitatie speciala.N-are nimeni treaba mea, ba dimpotriva scrie pe usa restaurantului sau a magazinului”Vorbim romaneste”. Nimeni nu si-a batut joc de mine niciodata ca sunt roman din Romania. Stiu ei bine cine e roman get beget si cine …rrom!! Doar OM sa fii , nu un idiot de care e plina lumea si la ei prin invazie de puslamale care trag la miere ca mustele la …
Apropo de cale ferata si poduri… Dupa cate stiu eu, in interbelic erau vreo 40 de poduri peste Prut. Cate sunt acum? De ce stam cu limba in gura si nu le refacem?? Cine va opreste sa nu treceti si pe biciclete dincoace de Prut?? Sau sa mai zic si altele,care nu mai tin de guvern si de mai stiu eu ce piedici imaginare?Stii , tu dom Mihai, ce munti faini sunt in Ro?Stii tu ce peisaje super are Bucovina?Hai, vino pana in Banat si ai sa vezi cum te intrebi : domnule, nu sunt cumva in Occident?
Dacă nici ultimele alegeri din Georgia nu i-au pus pe gânduri pe apărătorii „statului Moldova” pe gânduri, atunci situaţia e foarte gravă.
Nu vorbesc de coloana a cincea.
Vorbesc de susţinătorii „independenţei” gen Constantin Tănase care nu îmbrăţişează ideea Unirii ci Continue să „lupte pentru „independenţa ţarii”.
Ei cu această „luptă”, nu fac altceva decât continuă să îngraşă porcii de la treuca Puterii.
Imperiul Rus (cât timp va exista) nu va lăsa NICIODATĂ fosta RSSMoldovenească să fie cu adevărat independentă, membră NATO şi UE. Georgia este un exemplu.
Azi a fi „apărător al inependenţei” înseamnă a merge benevol în sclavie.
titirez nu trebuie viza sa mergi in moldova(a fost o perioada pe timpul lui voronin dar a fost prima masura luata de guvernul aie…anularea ei)…ca sa ajungi din vestul romaniei nu pana la chisinau ci pana la iasi sau suceava ar trebui ceva infrastructura iar ea nu exista..de la iasi mai departe ar trebui la fel….problema nu este ca nu viziteaza romanii din romania moldova problema este ca populatia majoritar romanesca din moldova nu ar vota pentru asa ceva…romanii(si cei mai neinstruiti) ar vota si ar sustine unirea…pe linga aspectul asta mai este cel extern…sustin marile puteri occidentale un asemenea proiect( ma refer cine va suporta costurile unirii…de unde va lua romania asemenea resurse?)…nu vezi ca astia nu pot sa traga un partz fara aprobare de la fmi?…
Doamna Pavlicenco(u) !!!
Saru’mana sanatate si sa ne vedem visul vietii noastre Realizat cu fortele comune …….
Pentru TITIREZ :
daca in Banat ar fii fost 20-30% din toata populatia rusi, ucrainieni la sigur acum Romania nu era in NATO sau UE sau daca era acele minoritati visau si traiau ruseste si blocau aderarea Romaniei.
Deasemenea Romania nu face mare lucru pentru ca sa rezolve problema cu Transnistria, nu ofera vize la granita catre moldoveni visand inca ca poate adera curand la spatiul SCHENGHEN.
ROMANIA ARE O MARE DATORIE MORALA FATA DE REPUBLICA MOLDOVA DAR ROMANII NU CUNOSC ACEST LUCRU.
ca generalizezi tu,nu inseamna ca asa si este.Romanii(articulat),e o generalizare ieftina de doi bani.
Acuma,Romania nu poate sa arunce in aer munitia din Transnistria.
Vizita lui Barosso la Chisinau va duce sa speram Basarabia in bratele Romaniei.
Facem fiecare ce putem.Insa sa fim clar intelesi: Basarabia este Romania!
Din pacate,noi romanii suntem buni la suflet si rai de gura
In cuvintele unui mare evreu original cu numele slav:
De la Nistru pan la Tisa
Tot romanul plansu-mi-s-a
Traiasca PNL traisaca Romania unita
Care Mare Evreu?
Isus Hristos?
provoci VOMA!!!!
,,evreu,,
povesti vanatoresti.Doar nebunii cred ca pe toate garduriile stau evrei.
Mihai Eminescu a fost ROMAN get-beget,ba chiar romanul absolut!
acest istoric va poate confirma: http://www.youtube.com/watch?v=ndMFubMfWic
IDEOLOGILOR ANTIUNIONIŞTI
Pierdeţi eforturile în van
Zicându-mi că sunt moldovan,
Mama m-a născut român
Şi-n veci acesta-m să rămân
@ Puscasu Vlad Irimie
Deci pe Eminescu il chema Eminovici. Familia si-a schimbat numele.
Mare scofala si asta sa fii fost roman evreu . . .