România şi Moldova vor avea partide unioniste în Parlament

http://moldpress.info/2012/08/romania-si-moldova-vor-avea-partide-unioniste-in-parlament/

Desi în momentul de faţă nici unul dintre actualele partide din Parlamentele celor două state nu au ca obiectiv major Unirea cu România, se pare că acest lucru se va schimba după următoarele alegeri parlamentare.

În România PPDD, un partid popular de centru-dreapta, actualmente neparlamentar, va avea, conform sondajelor, peste 10% din voturile electorilor. Alegerile vor avea loc în toamna acestui an şi ele vor aduce în Parlament 10% persoane care militează pentru Unirea României cu Moldova.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în Moldova, dacă e să ne luăm după evoluţiile din ultima vreme. PNL are aici şanse majore să obţină voturile celor vor Unirea cu România şi să ajungă în Parlament cu un procent onorabil, mai mare decît al unora care se află acum în Guvern.

Practic, în câţiva ani, acest discurs, pe fondul creşterii numărului adepţilor, se va intensifica şi există premize majore ca Unirea chiar să aibe loc, contrar părerii unora de la Chişinău.

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
  1. doamna pavlicenco, locul pnl si a dmv e dupa gratii, nu in parlament

  2. pentru des:

    locul tau e in Kolyma, nu in Moldova

  3. Puscasu Vlad Irimie

    cu tot regretul DD elodia este mascariciul national,sustinut de PDL din umbra si de Basescu.Acelasi Basescu care nu vrea Unirea cu BAsarabia.

    OTV a promovat de-a lungul aniilor,nicidecum Unirea cu Basarabia,ci vrajitoare,babe nebune, prostituate,camatari,proxeneti,si asa mai departe.Luati toate emisiuniile TV ca sa vedeti despre ce e vorba.

    Casa Regala a Romaniei e unica putere care poate face Unirea cu Basarabia.

  4. Nu existà VIS mai mare pentru o Familie, decât sà-si vadà copiii tràind fràteste si la bine si la greu!!! Tot asa si în cadrul NEAMULUI MARE, nu este nimic mai firesc, vital si de folos pentru el, decât sentimentul fràtiei între toti membrii lui, Duhul Unirii în tot ce este primordial, în tot ce ne determinà FATA, DEMNITATEA, LIMBA, CASA, VIITORUL NEAMULUI!!!

  5. CE-I TARA

    Cum sà simti ce-i Vale, neurcând vre-un Deal?!
    Cum sà-ti faci vre-o Cale, negustând si-amar?!
    Cum sà simti dulceata Florilor de Mai,
    Ne-ndràgind si Viata de pe-al NOSTRU PLAI?!

    Cum sà simti ce-i Tarà, fàrà Satul Drag
    Sau ce-i Primàvarà, fàrà-al tàu Meleag?!
    Cum sç stii ce-i Tarà, nestiind de NEAM,
    Cà-a lui Vità rarà-i botezatà-n Hram?!

    Cum sà-nvii Amorul Doinelor la nai,
    Nestiind ce-i Dorul Patriei, de-o n-ai?!
    Cum sà ai tu Tarà, fàrà-al ei HOTAR –
    Pân-la el TU arà si-i avea-o iar!!!

  6. Nu luati voi mai mult de 1%!!
    In toate sondajele voi nici nu sunteti prezenti. Poporul nostru uraste unionistii care numai tulbura apele in tara noastra, si impiedica reintegrarea tarii si integrarea noastra in UE.
    La marsul unionistilor din Chisinau au participat citeva sute de oameni, iata cine va vota numai..

  7. Măscărici sunt Tonta-Plagiatorul şi Adormescu-Căcărău cu un Parlament de Trădători în spate.

  8. Cum sunt eu, unionistul ?
    Iata o intrebare a zilei pe care cineva mi-a pus-o ca eu sa dau un raspuns convingator !
    Unionistul nu este comunist , nu este fascist, el este unionist si punct !
    Unionistul urmareste prin politica sa RECUPERAREA STATALITATII .
    Statalitatea romanilor a fost pierduta atunci cand a fost impartit statul roman in doua republici socialiste si/sau comuniste, in stilul pur rusesc si mafiot-KGB-ist !
    CONCLUZIE : Cele doua republici respectiv Romania si Moldova sunt doua bucati de stat NU UN STAT INTREG ! Ori tocmai administrarea in comun a teritoriilor si populatiilor celor doua republici intr-un singur stat inseamna cu adevarat RECASTIGAREA STATALITATII si DEMNITATII NOASTRE de oameni si de popor autentic european !!
    Aceasta este NOUA DOCTRINA A NOASTRA A UNIONISTILOR ADEVARATI NU AUTO-PROCLAMATI !!!

    Bagiu Ovidiu Ilie
    Asociatia FAPTE Bucuresti.

  9. Prostituatele politice si tradatorii de tara scuipa in sufletul nostru, a Neamului Moldovenesc numindu-ne romani si mintindu-ne copiii precum ca noi vorbim limba romana! Vom lupta prin orice mijloace pentru apararea statalitatii Tarii Republica Moldova, Limbii Moldovenesti, vom promova valorile nationale! Arderea tricolorului tiganesc arborat antilegal pe sediul unei institutii publice constituie un manifest de protest, un act de aparare plauzibil savarsit din intentii patriotice! Noi nu sintem romani! Noi purtam cu demnitate de veacuri denumirea de Popor Moldovenesc! Necatind la asemanarea limbii romane – o limba artificial create odata cu unirea unui grup de etnii intr-un stat de stransura numit – romania, cu Limba Moldoveneasca aceste limbi sint diferite iar Poporul Moldovenesc nu are nimic comun cu statul romania, din contra Poporul Moldovenesc uraste tot ce se numeste roman, lucru care-l putem demonstra si prin faptul ca din cele mai vechi timpuri la Moldoveni in Limba Moldoveneasca cuvintul roman este un cuvint de ocara prin care se intelege: roman – CURVA, LEPADATURA, BORATURA, LICHEA, TARFA, TIGAN, SPURCACIUNE, etc. Aici sirul sinonimelor cuvintului roman poate continua la nesfarsit cu alte ocari si injurii necenzurate pe care din mitove etice nu ne putem permite sa le mentionam! TRAIASCA REPUBLICA MOLDOVA!

  10. „Acelaşi lucru se va întâmpla şi în Moldova…”
    ………………………………………………………
    Clar lucru.
    –––––––––––––––––-
    Pentru ca Moldova E IN ROMANIA.
    ––––––––––––––––––-
    Cu R. Moldova e mai greu.
    Totusi lucrul acesta se va intampla odata cu desteptarea poporului cand va disparea nucleul de moldovanul sovieticus.
    …………………………………………………………………………….
    Dar nu trebuie vazut totul in mod mecanic, administrativ, unirea prin cultura e cea mai trainica.

    Deocamdata scoala face cel mai mult pentru unire

  11. nu am nimic cu PPDD,dar cred că vă aflaţi într-o mare eroare.Dacă OTV,televiziunea lui Diaconescu,constată, prin absurd vorbesc,că românii ar vrea să se unească cu ruşii,primul care ar fi de acord ca să nu piardă raitingul este Dan Diaconescu.Ar cam fi cazul pentru conformitate să vă uitaţi la OTV,asta dacă aveţi răbdarea necesară,doar câteva zile.Sunt sigur că veţi constata ce înseamnă de fapt pentru PPDD unirea.

  12. Rusii si rusofonii cei care iubesc ceea ce este rusesc nu vor CASTIGA, EI VOR PIERDE.

    UNIREA SE POATE FACE NUMAI CU TRUPE NATO, ONU LANGA CHISINAU, IN GAGAUZIA, BALTI si obligand Rusia, Ucraina sa accepte unirea noastra a ROMANIILOR INTRE NISTRU SI PRUT.

  13. Rusii, moldovenii care lucreaza in Rusia niciodata nu vor vrea de bunavoie sa adere la UE, NATO asa ca sa nu ne mai facem iluzii. Iar unii moldovenii sunt usor minititi de catre PRESA, TELLEVIZIUNILE DE LIMBA RUSA CUM CA AR FII ALTCEVA DECAT FRATII CU ROMANI.

    FRATII SE MAI CERTA (romanii si moldoveni) DAR VOM FII MEREU FRATII.

  14. sa de domnu sa fitit numai cu partidele. Nici nu a inceput campania electorala si Pavlicenco se regeseste pe un fotoliu din parlamentul RM. D/a Pavlicenco ai sa ramii numai cu somnu acesta unirea cu Rominia nu va fi in viitorul apropiat, d/a duceti raspundere de dezbinare sociala. In caz contrar daca veti ajunge in parlament, vor avea un eveniment repetata, ma refer la 7aprilie, si oricum nu veti reusi sa manipulati ideologia de prost gust bazata pe spalare de idei,bani,interese etc…

    Seara buna, al vostru fidel oponent

  15. uite si de unde vin banii lui Pavliceno, de la Dan Diaconsecu!!!

  16. Puscasu Vlad Irimie

    Misule, trupele NATO sunt acum langa Iran,si azi-maine invadeaza tara islamica.Sa nu crezi ca Basarabia se uneste cu Romania ca asa vrea tovarasul NATO.

    NATO in Romania vrea liniste,ca sa poata sa distruga Siria si Iran-ul.Aici in Romania sunt trupe americane,baze,indreptate toate spre Iran,si nu spre Rusia.

    De altfel ti-am mai spus,in alte comentarii,ca Moldova pe vremea lui Voronin trimitea trupe ,,moldovenesti,, alaturi de trupele NATO in IRAQ,si alaturi de romani,si alaturi de nemti,olandezi,polonezi,americani,dar si ucraineni!

    Nu uita ca NATO=Rusia= interese hegemonice. Basescu NU vrea Unirea cu Basarabia,a spus-o raspicat!

    http://www.youtube.com/watch?v=qHAMi-dA9cA

    Trezirea la realitate!

  17. Puscasu Vlad Irimie

    Frosin, ai simtul umorului,am ras cu lacrimi.DD Elodia nu are nici macar sa-si repare dantura,iar la zgarcenia lui ultra-cunoscuta,nu cred ca ar da un cent doameni Pavlicenco,desi sincer, eu m-as bucura ca sume mari de bani sa ajunga in Basarabia,la oameni care fac treaba.

    Si din afara Parlamentului se poate face politica ca lumea.Monumente,investitii,orfelinate private,si cate altele!

    Dan diabolescu si-a tras caruta Auto de 500 mii euro,probabil pe datorie.Asta n-are nici un cent,si viseaza sa cumpere un combinat Oltchim,de sute de milioane de euro.Hai ca-i buna,am ras prea mult!

  18. Puscasu Vlad Irimie

    GUVERNUL POPORULUI:

    PREMIER: ELODIA DAN DIABOLESCU(in reluare)
    MINISTRU DE INTERE: CIOACa
    MINISTRU DE EXTERNE: BABA VANGA

    MINISTRUL COMUNICATIILOR: ELODIA

    MINISTRUL EDUCATIEI: ROXY MANELISTA(de la OTV)

    MINISTRUL FINANTELOR: NUTU CAMATARU

    MINISTRUL SANATATII: DOCTORUL CIOMU

    MINISTRUL DE EXTERNE: ADRIAN MINUNE

    MINISTRUL IN RELATIA CU PARLAMENTUL: CLARVAZATOAREA ANA

    de aceea spuneam ca DDiabolescu este MASCARICIUL NATIONAL(tzeapa,20000 euro pentru fiecare roman,OLTCHIM ,salarii grase, paradis fiscal din Romania…..)

  19. Puscasu Vlad Irimie este clar ca NU VREA UNIREA DINTRE CELE DOUA TARI SURORI SI ASEMANATOARE.

  20. Domnule Popescu,
    imi pare rau ca trebuie sa va contrazic in legatura cu DD.( chiar si cu PP-ul lui) OTV este un post de tv execrabil,vulgar, etc.etc. dar ceea ce sustineti dv nu se va intampla. Pur si simplu. Vom trai si…veti vedea!! Tipul e mult mai smecher, decat credeti si de cat il crede USL-ul. Spun asta cu certitudine, dar nu agreez absolut defel viclenia in politica, cu toate ca a devenit o practica foarte la moda in tarile foste.Iar la acest capitol Romania pare ca ocupa un loc de frunte(Polonia si ea, tine aproape prin ministrul sau Sikorski, care pare totusi cu o clasa de cultura politica superioara noua)

  21. de DAN CRISTIAN TURTURICA

    4368 VIZUALIZARI | COMENTARII 36

    Implicarea făţişă a Rusiei în conflictul politic care a paralizat, vara aceasta, România nu mai are nevoie de nici o demonstraţie. Intraţi pe pagina de internet a radioului Vocea Rusiei, care recunoaşte cu mândrie că „modelează imaginea Rusiei în străinătate din 29 octombrie 1929 şi până azi” pe banii poporului sovietic şi ulterior ai celui rus şi o să găsiţi zeci de texte în care liderii USL erau fie criticaţi pentru „defetismul” de care au dat dovadă în lupta contra lui Băsescu, fie aplaudaţi pentru contraofensive, fie lăudaţi pentru curajul de a da de pământ cu europenii Barroso, Merkel, Reding sau americanii Gitenstein şi Gordon. Toate semnate de românul neaoş „Valentin Mândrăşescu”.

    Singura întrebare rămasă relativ în umbră este dacă Rusia a pus la bătaie nu doar condeiul lui Mândrăşescu, ci şi ceva ruble pentru a susţine victoria puciştilor împotriva instituţiilor care, luptându-se pentru revenirea lui Băsescu la Cotroceni, s-au luptat, de fapt, pentru propria supravieţuire. Însă chiar şi acest detaliu este irelevant.

    Pe bani sau din convingere, cei care, mânaţi de la spate de propaganda străvezie a Sluzhba Vneshney Razvedki, principalul serviciu de spionaj de la Moscova, au demonizat parteneriatele României cu Uniunea Europeană şi Statele Unite şi i-au transformat pe liderii vestici în principalii inamici ai ţării au făcut pe deplin jocul unui Rusii din ce în ce mai frustrate că istoria trece pe lângă ea.

    Întrebările esenţiale la care nu s-a răspuns încă încep cu „de ce?”.

    De ce a renunţat Kremlinul să-şi folosească doar agenţii săi de influenţă care, discret, dar eficient, nu vorbesc de bine Rusia, dar ne amintesc constant, din 22 decembrie 1989 încoace, de când au răsărit miraculos în studiorile TVR sau în redacţia Scânteii, îmbrăcaţi în puloverele revoluţiei, cât de ticălos este Occidentul, că nu ne vrea decât răul şi că România ar trebui să se uite şi spre Est pentru parteneriate cu adevărat avantajoase?

    De ce a ieşit la atac, cu surle şi trâmbiţe? De ce acum? De ce simte nevoia ca numele să-i fie pronunţat public de către politicieni care i-ar servi mai bine interesul dacă s-ar achita de obligaţii pe tăcute? Şi ce are, la urma urmei, de câştigat prin destabilizarea României?

    În primul rând, pentru că vrea să ştie că are o contribuţie la ce se întâmplă aici. Este semnătura clasică, brutală, a Rusiei pe declaraţia prin care reaminteşte Occidentului că nimic important nu se mişcă în această parte a lumii fără aprobarea sa.

    De ce acum? Pentru că, din punctul ei de vedere, lucrurile au ajuns mult prea departe. Iar vremea ripostei politicoase a trecut. Suntem din nou într-un moment în care Rusia bate cu pumnul în masă. Nu Stalin se află la Kremlin, ci Putin, iar pumnul nu îi aparţine lui Vişinski, ci lui Rogozin.

    Criza de orgoliu a Moscovei are legătură directă cu Bucureştiul – considerat vinovat de crima capitală de a fi acceptat scutul antirachetă american pe teritoriul său – dar şi cu vesticii, care continuă să înainteze spre spaţiul său vital, spre Moldova şi chiar Transnistria. Ori, asta nu este dispusă să accepte nici în ruptul capului. Strategia rusească pentru contraatac: să împingă linia frontului, în războiul geopolitic, cât mai departe de graniţele sale, înspre teritoriul pe care îl consideră ocupat deja de inamic – România.

    După ani întregi de nepăsare, conflictul îngheţat de pe Nistru a revenit în atenţia Vestului. Din 2009, mai precis după revoluţia „Twitter” de la Chişinău, o dată cu victoria în alegerile din Moldova a Alianţei pentru Integrare Europeană, care a detronat Partidul Comunist.

    De atunci încoace, după cum remarcă experţii Nicu Popescu şi Leonid Litra în analiza lor „Transnistria: o soluţie de jos în sus”, „Moldova a ajuns să fie privită ca o poveste de succes a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene – o impresie amplificată şi de comparaţia cu Ucraina, care a regresat, ajungând la un îngheţ în relaţia cu UE”. Deşi pentru majoritatea românilor a trecut neobservată, evoluţia în direcţia integrării este atât de spectaculoasă încât preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat la începutul acestei luni că Moldova ar putea încheia anul viitor negocierile pe marginea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană.

    Cum a răspuns Rusia aspiraţiilor europene ale Moldovei? Cu o nouă combinaţie de ameninţări şi promisiuni, în stilul caracteristic. A promis o scădere cu 30 la sută a preţului la gaze dacă Chişinăul revocă protocolul de adoptare a celui de-al Treilea Pachet Energetic, pe care l-a semnat în calitate de membru al Comunităţii Energetice Europene.

    Ce ar câştiga Rusia din asta? Nimic. Dar ar duce la întreruperea negocierilor privind un alt demers care va apropia Moldova şi mai mult de Uniunea Europeană – instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare – şi, implicit, la blocarea semnării Acordului de Asociere.

    În paralel, Rusia şi-a arătat mărinimia şi a permis creşterea importurilor de vin şi produse agricole, însă sub rezerva că autoritatea pentru protecţia consumatorilor de la Moscova poate limita oricând doreşte aceste tranzacţii, pe termen nelimitat. O condiţionare-avertisment care a transmis oamenilor de afaceri moldoveni că profiturile lor din comerţul cu Rusia vor fi tăiate de îndată ce acţiunile politicienilor de la Chişinău îi vor nemulţumi.

    O altă ameninţare este legată de un eventual refuz de a accede în Uniunea Vamală a Comunităţii Economice Euroasiatice. Dacă Moldova nu va aplica pentru intrarea în proiectul prin care Putin încearcă să creeze o contrapondere la Uniunea Europeană şi din care fac parte deocamdată doar Rusia, Belarusul şi Kazahstanul, consecinţele ar putea fi serioase. Locurile de muncă ale celor 300.000 de moldoveni care lucrează în Rusia vor fi puse sub semnul întrebării şi o dată cu ele şi sumele importante de bani pe care aceştia le trimit acasă, care alcătuiesc, cumulat, 8% din Produsul Intern Brut.

    Strategia Rusiei faţă de Moldova are ca pivot central Transnistria. Kremlinul încearcă de zece ani să determine Chişinăul să accepte o reunificare pe picior de egalitate cu republica separatistă pe care o subvenţionează. Planul final: crearea unei republici federale în care autonomia Moldovei să fie subminată de calul său troian de la Tiraspol, blocarea parcursului european al Chişinăului şi, în final, integrarea în Uniunea Euroasiatică.

    Spre disperarea Moscovei, planul său nu a funcţionat până acum. Ba chiar a luat o turnură neaşteptată. Transnistria nu doar că nu reuşeşte să smulgă Moldova de pe orbita proeuropeană, dar pare că trage din ce în ce mai mult cu ochiul la beneficiile pe care le-ar avea dacă s-ar alătura şi ea Uniunii Europene. Măcar şi parţial, prin aderarea la Zona de Liber Schimb.

    Confirmarea eşecului politicii ruseşti în Transnistria a venit anul trecut, când candidatul susţinut de Moscova pentru funcţia de preşedinte a pierdut alegerile. Deşi Anatoliy Kaminski, omul propulsat pentru a-l înlocui pe Igor Smirnov, a beneficiat de o finanţare masivă asigurată de prietenii intimi ai lui Putin, care controlează cele mai importante companii din Transnistria, şi a defilat cu afişe cu chipul ţarului de la Kremlin şi cu tricouri pe care scria „Sprijinit de Rusia”, a reuşit să iasă pe locul doi.

    Victoria i-a revenit lui Evgheni Şevciuk, care a candidat ca independent. Şi deşi noul preşedinte al Transnistriei nu are nici o şansă de a rămâne independent faţă de Rusia, care plăteşte direct toate cheltuielile republicii separatiste, relaţia sa cu puterea de la Moscova este, cel puţin deocamdată, departe de a fi atins gradul de servilism din cei 20 de ani de domnie ai lui Igor Smirnov.

    De la începutul anului, Şevciuk a făcut mai multe vizite la Chişinău, unde s-a întâlnit neoficial cu premierul Moldovei, Vlad Filat. Cei doi au agreat intensificarea dialogului pentru soluţionarea conflictului dintre cele două părţi, în formatul 5 + 2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi UE şi Statele Unite ca observatori), precum şi implementarea câtorva măsuri cu valoare mai mult simbolică: reluarea transportului feroviar de mărfuri, refacerea conexiunilor telefonice şi deschiderea unui pod. Cel mai important pas urmărit este implicarea oficialilor transnistreni în dialogul Moldova-UE pentru comerţ liber.

    Cu toate acestea, şansele ca Moscova să renunţe la planurile sale de a face din Transnistria calul troian pentru transformarea Moldovei în republică federală şi atragerea ei în Uniunea Euroasiatică nu doar că nu au crescut, dar sunt în continuare aproape egale cu zero. Cea mai bună dovadă: Rusia refuză în continuare orice discuţie despre retragerea trupelor sale de pe teritoriul Transnistriei.

    Mai mult, la nici două săptămâni după realegerea sa ca preşedinte, în această primăvară, Putin a creat un nou post, de reprezentant special pentru Transnistria, şi l-a desemnat în această funcţie pe nimeni altul decât Dmitri Rogozin, cel mai naţionalist şi vehement antioccidental diplomat rus. Cel care a lansat pe Twitter un avertisment către „SUA şi aliaţii lor”, promiţând că „ursul rus le va da un şut în fund” dacă încearcă să-l încolţească, referindu-se la instalarea sistemului american antirachetă în Europa de Est.

    Această numire a fost urmată şi de alte gesturi care au semnalat că Putin este decis să nu lase Moldova din mâini. A numit, pe 5 aprilie, un nou ambasador la Chişinău, înlocuindu-l pe Valeri Kuzmin, cel care s-a făcut remarcat prin numeroase declaraţii provocatoare şi chiar iresponsabile la adresa moldovenilor, cu Farit Mukhametshin, un expert în „soft power”, fost şef al Agenţiei care se ocupă de CIS, comunitatea fostelor state sovietice.

    Interesul renăscut brusc faţă de Moldova s-a concretizat şi printr-o vizită în premieră a ministrului Apărării, Anatoliy Serdyukov, în Transnistria, pe 12 aprilie, dar şi printr-o vizită a lui Rogozin la Chişinău şi Tiraspol, pe 16-17 aprilie.

    Toate aceste mutări la un loc, dar în special numirea lui Rogozin, un diplomat care s-a exprimat răspicat în trecut în favoarea acordării independenţei Transnistriei, reprezintă semne clare că strategia lui Putin în această regiune este jocul în forţă.

    Posturi similare cu cel de reprezentant al preşedintelui în Transnistria au fost create şi în Abhazia şi Osetia de Sud, ceea ce i-a făcut pe mulţi experţi să bănuiască o strategie de a pune presiune pe celelalte ţări din formatul 5 + 2 prin sugerarea faptului că Rusia ia în calcul o soluţie „caucaziană”. Adică o recunoaştere formală a independenţei republicii separatiste Transnistria. Scopul: să-i oblige pe americani şi europeni ca, de teama prelungirii conflictului, să accepte o soluţie de federalizare a Moldovei şi chiar păstrarea trupelor sale pe teritoriul ei.

    În ciuda declaraţiilor belicoase ale lui Rogozin însă, planul Rusiei ar putea eşua dacă Moldova rezistă promisiunilor şi şantajului. Ceea ce s-a întâmplat din aprilie încoace arată că, deocamdată cel puţin, Moldova rezistă. Iar această poziţie are legătură şi cu România. Poate în primul rând cu România.

    După prima întâlnire cu noul ambasador rus, preşedintele Moldovei, Nicolae Timfoti, a precizat clar răspunsul său la şantajul energetic: „Avem nevoie de gazul natural rusesc şi de curentul electric care vin din est. Dar România este gata să ne ajute în această privinţă. Dacă adoptăm politicile adecvate, nu o să mai trebuiască să depindem atât de mult de Federaţia Rusă”.

    O astfel de declaraţie ar fi fost de neconceput chiar şi acum doi ani. În timp ce numeroşi politicieni români se întrec în a ataca Occidentul pentru a fi lăudaţi de Vocea Rusiei, preşedintele Moldovei, o ţară mult mai vulnerabilă decât a noastră, nu ezită să înfrunte direct Rusia, invocând sprijinul fraţilor de peste Prut.

    Chiar dacă România a făcut numeroase greşeli în relaţia cu Moldova, iar sprijinul pe care ar fi trebuit să-l acordăm nu s-a ridicat de cele mai multe ori la nivelul misiunii istorice pe care ar fi trebuit s-o îndeplinească, ar fi nedrept să nu credităm diplomaţia noastră, dar şi specialişti din alte domenii cu care a colaborat, pentru meritul de a susţine demersul european al basarabenilor.

    Dacă pentru cetăţeanul de rând nu este nici acum evident, liderii de la Kremlin au înţeles de mult că, atât timp cât România rămâne consecventă parteneriatelor strategice cu UE şi SUA, este doar o chestiune de timp până ce Moldova i se va alătura.

    Şi chiar dacă Rogozin (cel care a spus că ideile naziste încă există în Europa, pentru că sunt lăudate de unii politicieni precum Traian Băsescu) a fost numit pentru a ne face să credem că Rusia ia în calcul la modul serios ruperea oficială a Transnistriei şi transformarea ei în bază militară la graniţa cu Occidentul imperialist, este evident că o astfel de variantă ar reprezenta o înfrângere pentru Putin.

    Drept urmare, singura strategie acceptabilă pentru Moscova este deraierea parcursului proeuropean al Moldovei după modelul Ucrainei. Doar că, pentru a deraia Moldova, Rusia trebuie să deraieze mai întâi România, să o transforme din nou în ţara fără busolă pe care a dirijat-o cum a vrut în anii de glorie ai lui Ion Iliescu. Ceea ce aproape că era să reuşească. Graţie unei adunături de politicieni iresponsabili, care şi-ar vinde şi părinţii pentru bani şi funcţii.

    Nu are nici o importanţă dacă Rusia a finanţat sau a iniţiat ofensiva USL împotriva instituţiilor care garantează relaţia cu Occidentul. Şi dacă a fost un asalt gândit de politicienii de la Bucureşti, iar Rusia doar i s-a alăturat de pe margine, cu o portavoce în mână, vulnerabilizarea ţării prin compromiterea legăturilor cu aliaţii vestici şi crearea unei breşe ca Moscova să devină din nou o voce în spaţiul românesc sunt la fel de grave ca un act de trădare. O Românie măcinată de conflicte interne şi probleme economice este o Românie care nu îşi va mai putea urmări eficient obiectivele de politică externă, dintre care viitorul alături de Moldova este cel mai important. Rusia nu îşi poate dori nimic mai mult.

    Şi poate exact aceste dorinţe au făcut obiectul discuţiilor neoficiale pe care Liviu Dragnea le-a purtat cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, la sediul PSD, în zilele în care liderul de faţadă al partidului, Victor Ponta, era plecat în Africa de Sud.

    Nu în ultimul rând, mai există un motiv care ar putea explica implicarea isterică a Rusiei în politica României: gazele şi petrolul din Marea Neagră. Când au fost făcute primele estimări ale rezervelor, înainte de începerea procesului de la Haga pentru delimitarea platoului continental, acestea erau estimate la 100 de miliarde de metri cubi. Estimări care au fost deja depăşite de realitate.

    Doar forarea unui singur puţ, Domino-1, amplasat în blocul Neptun, a scos la iveală zăcăminte estimate preliminar între 40 şi 80 de miliarde de metri cubi. Ceea ce înseamnă între 10 şi 20 de ani de independenţă faţă de gazul rusesc.

    Ce se întâmplă dacă se confirmă predicţiile geologilor, care spun că Domino-1 nu este nici pe departe cel mai mare zăcământ din Marea Neagră şi că mai există altele, mult mai bogate?

    Dacă sunteţi sceptici, vă invit să citiţi luni, în „România liberă”, fragmente din interviul acordat de Gerhard Roiss, CEO al concernului OMV, revistei germane „Manager”. Întrebat despre dimensiunea rezervelor de gaze şi petrol descoperite în Marea Neagră, Roiss a folosit un cuvânt destul de neobişnuit pentru un om în poziţia sa, obligat permanent să-şi măsoare cu grijă vorbele: „gigantice”, „un zăcământ de importanţă mondială”.

    Mai mult decât atât, Roiss a prezentat noul concept al proiectului Nabucco din punctul de vedere al OMV: „Nabucco trebuie să se subordoneze nevoilor noastre strategice. Interesul nostru este să obţinem o rută de transport pentru gazul din Marea Neagră. Cu cantităţi adecvate vom putea alimenta Nabucco…”.

    Pentru cei ce nu sunt familiari cu istoria acestei rute de transport a gazelor menită să reducă dependenţa faţă de importurile din Rusia trebuie spus că ea a fost gândită pentru a aduce gaze din Marea Caspică în special. Faptul că şeful OMV aduce în discuţie posibilitatea ca Nabucco să fie alimentat şi cu gaze din Marea Neagră reprezintă o schimbare totală de paradigmă. Una care include posibilitatea ca România să devină nu doar independentă energetic, dar şi exportator de hidrocarburi.

    Ce ar mai rămâne din jocul la şantaj cu gazele al Rusiei, dacă o altă ţară, condusă de politicieni responsabili, ancorată şi mai puternic în parteneriatele strategice prooccidentale, devine principala sursă de gaze a Europei? Nu poate fi acesta un scenariu de coşmar pentru liderii de la Kremlin, unul care să justifice nevoia de a împiedica cu orice preţ România să rămână în afara sferei lor de influenţă şi să devină o forţă regională?

  22. GAZELE TRADATOARE SI RAU-MIROSITOARE FILAT-ELISTE
    RUSOFILE MAFIOTE SI CORUPTE !

    1 Octombrie 2012
    Ziarul Adevarul md
    ––––––––––
    Wojciech Kononczuk,
    cercetător la Centrul pentru Studii Estice din Varşovia, este mai tranşant:
    „Este o capcană.
    Amânarea implementării Pachetului Energetic
    pentru anul 2020 poate semnifica şi faptul

    că acesta nu va intra în vigoare

    niciodată

    în Republica Moldova.

    Or, este evident că implementarea prevederilor Pachetului III Energetic măcar într-o ţară CSI
    nu va primi acordul Rusiei nici în anul 2012
    şi nici în anul 2020″
    afirmă expertul polonez.
    –––––––––––––
    NUMAI RE-UNIREA IMEDIATA CU ROMANIA NE ESTE SALVAREA !

  23. Puscasu Vlad Irimie

    MISU

    evident ca doresc Unirea Basarabiei cu Romania.Insa aceasta nu se va putea face cu un partid neserios ca PPDD,ci se va putea face de Parlamentul din Chisinau,si cel din Bucuresti,si mai ales trebuie si conjunctura internationala FAVORABILA.Zidul Berlinului s-a prabusit,ca a existat Gorbaciov care sa dezmembreze Pactul de la Varsovia.

    Sa fiu mai clar: acum incepe razboiul cu IRAN,si nu exista nici o formula de unificare teritoriala nationala cu Basarabia.

    Fiti pragmatici,nu visatori.Cel putin anul asta si in 2013 nu exista sanse reale de Unificare.Insa poate mai incolo da….

    Iar CASA REGALA din Romania si-a exprimat dorinta de UNIRE cu Basarabia,deci acest pas este un pas serios.PPDD este o mascarada televizata,care atrage naivii,electorat cu 2 clase primare!

    Trezeste-te omule!Vreau Unirea,tocmai de aceea incerc sa-ti deschid ochii!

  24. Victotiţă mai bine maica-ta î-ţi punea numele Kazeavkă mai bine î-ţi sta. Să le luăm pe rînd.
    1. Comunizmul este egal cu fascizmul; 2. Libma romană este limba vorbita de basarabeni asa a spus Academia de Ştinţe. De rusia să fugim ca dracu de tămîe. Ruşii sunt periculosi. 4. De integrat alolingvii în societate. 5. Lichidarea grupelor ruse de la instituţiile de invaţământ. De păstrat Consiliul Unirii ca o forţă încurajatoare numai nu in actuala componrnţă. În prezent din Consiliul Unirii fac parte – un evreu, un hahol, un rus care se numeşte ruskii român si nu cunoaste romana şi doi menţi fosti colaboratori ai MAI. Vom pune presiuni pe guvernanţi sa modifice Legea cetăţenie ca să poată lua cetăţenia română basarabenii care locuiesc in Romania si descendentii lor pînă la gradul IV. Unirea trebue prigătită cu persoane serioase, si cu susţinerea Romaniei. Despre PP-DD care are 25 la sută in sondaje. PP-DD are o platformă puternica politica si economica pentru Basarabia. Noi stim numai să bîrfim. Nici un partid politic din Romania nu a avut asa ceva de la 1990 încoace. PP-DD se va respecta promisiunele. Deja deputatul PP-DD Daniel Oajdea a înregistrat la BPP două proiecte de Legi cu privire la modificarea art. 11 din Legea nr.21/1991 Legea cetăţeniei şi art.43, al.6 din Legea actelor de stare civilă nr. 119/1996 în sensul să nu mai redobândim cetăţenia română, dar să mergem direct la transcrierea actelor de Stare Civilă. Ce a făcut Badea şi Tomac 4 ani – nimic. Ca niste nesimţiţi.

  25. Puscasu Vlad Irimie

    iti aduc alte argumente: NATO vrea LINISTE TOTALA in Romania,politica,economica,sociala,pentru ca aici au baze militare americane si vor sa atace Iranul,cat de curand.

    UNIREA cu Basarabia ar aduce in interiorul NATO, provocatori pro-moscova gagauzi, rusi din Balti sau Tighina,si niciodata n-ar fi acea LINISTE pe care americanii o vor in Romania!

    De aceea iti spun sincer,ca eu iti spun adevarul gol-golut,nu bagatelizez,si nu poleizez cu aur,sau hiperbolizez realitatea.

    Pentru ca si Unirea asta cu Basarabia a Romaniei trebuie sa vina intr-un moment favorabil.Un astfel de moment a fost 1991 destramarea URSS! al 2-lea moment ratat a fost 7 aprilie 2009,cand Romania avea crestere economica,economia duduia,iar NATO nu avea probleme cu Iran sau Siria,era dupa alegerea lui Obama si totul era ok!

    Astazi este criza generalizata economica,morala.Incep razboaie noi,si nu se stie cum se vor sfarsi.

    Trezirea! Unirea DA,dar cand va veni momentul oportun,pentru a nu provoca sange nevinovat.Orice graba e o iresponsabilitate,si mai ales pe spinarea romanului basarabean!

  26. „Gigantic” nu sună bine în rusă (Există o legătură între rezervele de gaze din Marea Neagră şi isteria Moscovei?)
    29 Septembrie 2012

    Implicarea făţişă a Rusiei în conflictul politic care a paralizat, vara aceasta, România nu mai are nevoie de nici o demonstraţie. Intraţi pe pagina de internet a radioului Vocea Rusiei, care recunoaşte cu mândrie că „modelează imaginea Rusiei în străinătate din 29 octombrie 1929 şi până azi” pe banii poporului sovietic şi ulterior ai celui rus şi o să găsiţi zeci de texte în care liderii USL erau fie criticaţi pentru „defetismul” de care au dat dovadă în lupta contra lui Băsescu, fie aplaudaţi pentru contraofensive, fie lăudaţi pentru curajul de a da de pământ cu europenii Barroso, Merkel, Reding sau americanii Gitenstein şi Gordon. Toate semnate de românul neaoş „Valentin Mândrăşescu”.

    Singura întrebare rămasă relativ în umbră este dacă Rusia a pus la bătaie nu doar condeiul lui Mândrăşescu, ci şi ceva ruble pentru a susţine victoria puciştilor împotriva instituţiilor care, luptându-se pentru revenirea lui Băsescu la Cotroceni, s-au luptat, de fapt, pentru propria supravieţuire. Însă chiar şi acest detaliu este irelevant.

    Pe bani sau din convingere, cei care, mânaţi de la spate de propaganda străvezie a Sluzhba Vneshney Razvedki, principalul serviciu de spionaj de la Moscova, au demonizat parteneriatele României cu Uniunea Europeană şi Statele Unite şi i-au transformat pe liderii vestici în principalii inamici ai ţării au făcut pe deplin jocul unui Rusii din ce în ce mai frustrate că istoria trece pe lângă ea.

    Întrebările esenţiale la care nu s-a răspuns încă încep cu „de ce?”.

    De ce a renunţat Kremlinul să-şi folosească doar agenţii săi de influenţă care, discret, dar eficient, nu vorbesc de bine Rusia, dar ne amintesc constant, din 22 decembrie 1989 încoace, de când au răsărit miraculos în studiorile TVR sau în redacţia Scânteii, îmbrăcaţi în puloverele revoluţiei, cât de ticălos este Occidentul, că nu ne vrea decât răul şi că România ar trebui să se uite şi spre Est pentru parteneriate cu adevărat avantajoase?

    De ce a ieşit la atac, cu surle şi trâmbiţe? De ce acum? De ce simte nevoia ca numele să-i fie pronunţat public de către politicieni care i-ar servi mai bine interesul dacă s-ar achita de obligaţii pe tăcute? Şi ce are, la urma urmei, de câştigat prin destabilizarea României?

    În primul rând, pentru că vrea să ştie că are o contribuţie la ce se întâmplă aici. Este semnătura clasică, brutală, a Rusiei pe declaraţia prin care reaminteşte Occidentului că nimic important nu se mişcă în această parte a lumii fără aprobarea sa.

    De ce acum? Pentru că, din punctul ei de vedere, lucrurile au ajuns mult prea departe. Iar vremea ripostei politicoase a trecut. Suntem din nou într-un moment în care Rusia bate cu pumnul în masă. Nu Stalin se află la Kremlin, ci Putin, iar pumnul nu îi aparţine lui Vişinski, ci lui Rogozin.

    Criza de orgoliu a Moscovei are legătură directă cu Bucureştiul – considerat vinovat de crima capitală de a fi acceptat scutul antirachetă american pe teritoriul său – dar şi cu vesticii, care continuă să înainteze spre spaţiul său vital, spre Moldova şi chiar Transnistria. Ori, asta nu este dispusă să accepte nici în ruptul capului. Strategia rusească pentru contraatac: să împingă linia frontului, în războiul geopolitic, cât mai departe de graniţele sale, înspre teritoriul pe care îl consideră ocupat deja de inamic – România.

    După ani întregi de nepăsare, conflictul îngheţat de pe Nistru a revenit în atenţia Vestului. Din 2009, mai precis după revoluţia „Twitter” de la Chişinău, o dată cu victoria în alegerile din Moldova a Alianţei pentru Integrare Europeană, care a detronat Partidul Comunist.

    De atunci încoace, după cum remarcă experţii Nicu Popescu şi Leonid Litra în analiza lor „Transnistria: o soluţie de jos în sus”, „Moldova a ajuns să fie privită ca o poveste de succes a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene – o impresie amplificată şi de comparaţia cu Ucraina, care a regresat, ajungând la un îngheţ în relaţia cu UE”. Deşi pentru majoritatea românilor a trecut neobservată, evoluţia în direcţia integrării este atât de spectaculoasă încât preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat la începutul acestei luni că Moldova ar putea încheia anul viitor negocierile pe marginea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană.

    Cum a răspuns Rusia aspiraţiilor europene ale Moldovei? Cu o nouă combinaţie de ameninţări şi promisiuni, în stilul caracteristic. A promis o scădere cu 30 la sută a preţului la gaze dacă Chişinăul revocă protocolul de adoptare a celui de-al Treilea Pachet Energetic, pe care l-a semnat în calitate de membru al Comunităţii Energetice Europene.

    Ce ar câştiga Rusia din asta? Nimic. Dar ar duce la întreruperea negocierilor privind un alt demers care va apropia Moldova şi mai mult de Uniunea Europeană – instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare – şi, implicit, la blocarea semnării Acordului de Asociere.

    În paralel, Rusia şi-a arătat mărinimia şi a permis creşterea importurilor de vin şi produse agricole, însă sub rezerva că autoritatea pentru protecţia consumatorilor de la Moscova poate limita oricând doreşte aceste tranzacţii, pe termen nelimitat. O condiţionare-avertisment care a transmis oamenilor de afaceri moldoveni că profiturile lor din comerţul cu Rusia vor fi tăiate de îndată ce acţiunile politicienilor de la Chişinău îi vor nemulţumi.

    O altă ameninţare este legată de un eventual refuz de a accede în Uniunea Vamală a Comunităţii Economice Euroasiatice. Dacă Moldova nu va aplica pentru intrarea în proiectul prin care Putin încearcă să creeze o contrapondere la Uniunea Europeană şi din care fac parte deocamdată doar Rusia, Belarusul şi Kazahstanul, consecinţele ar putea fi serioase. Locurile de muncă ale celor 300.000 de moldoveni care lucrează în Rusia vor fi puse sub semnul întrebării şi o dată cu ele şi sumele importante de bani pe care aceştia le trimit acasă, care alcătuiesc, cumulat, 8% din Produsul Intern Brut.

    Strategia Rusiei faţă de Moldova are ca pivot central Transnistria. Kremlinul încearcă de zece ani să determine Chişinăul să accepte o reunificare pe picior de egalitate cu republica separatistă pe care o subvenţionează. Planul final: crearea unei republici federale în care autonomia Moldovei să fie subminată de calul său troian de la Tiraspol, blocarea parcursului european al Chişinăului şi, în final, integrarea în Uniunea Euroasiatică.

    Spre disperarea Moscovei, planul său nu a funcţionat până acum. Ba chiar a luat o turnură neaşteptată. Transnistria nu doar că nu reuşeşte să smulgă Moldova de pe orbita proeuropeană, dar pare că trage din ce în ce mai mult cu ochiul la beneficiile pe care le-ar avea dacă s-ar alătura şi ea Uniunii Europene. Măcar şi parţial, prin aderarea la Zona de Liber Schimb.

    Confirmarea eşecului politicii ruseşti în Transnistria a venit anul trecut, când candidatul susţinut de Moscova pentru funcţia de preşedinte a pierdut alegerile. Deşi Anatoliy Kaminski, omul propulsat pentru a-l înlocui pe Igor Smirnov, a beneficiat de o finanţare masivă asigurată de prietenii intimi ai lui Putin, care controlează cele mai importante companii din Transnistria, şi a defilat cu afişe cu chipul ţarului de la Kremlin şi cu tricouri pe care scria „Sprijinit de Rusia”, a reuşit să iasă pe locul doi.

    Victoria i-a revenit lui Evgheni Şevciuk, care a candidat ca independent. Şi deşi noul preşedinte al Transnistriei nu are nici o şansă de a rămâne independent faţă de Rusia, care plăteşte direct toate cheltuielile republicii separatiste, relaţia sa cu puterea de la Moscova este, cel puţin deocamdată, departe de a fi atins gradul de servilism din cei 20 de ani de domnie ai lui Igor Smirnov.

    De la începutul anului, Şevciuk a făcut mai multe vizite la Chişinău, unde s-a întâlnit neoficial cu premierul Moldovei, Vlad Filat. Cei doi au agreat intensificarea dialogului pentru soluţionarea conflictului dintre cele două părţi, în formatul 5 + 2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi UE şi Statele Unite ca observatori), precum şi implementarea câtorva măsuri cu valoare mai mult simbolică: reluarea transportului feroviar de mărfuri, refacerea conexiunilor telefonice şi deschiderea unui pod. Cel mai important pas urmărit este implicarea oficialilor transnistreni în dialogul Moldova-UE pentru comerţ liber.

    Cu toate acestea, şansele ca Moscova să renunţe la planurile sale de a face din Transnistria calul troian pentru transformarea Moldovei în republică federală şi atragerea ei în Uniunea Euroasiatică nu doar că nu au crescut, dar sunt în continuare aproape egale cu zero. Cea mai bună dovadă: Rusia refuză în continuare orice discuţie despre retragerea trupelor sale de pe teritoriul Transnistriei.

    Mai mult, la nici două săptămâni după realegerea sa ca preşedinte, în această primăvară, Putin a creat un nou post, de reprezentant special pentru Transnistria, şi l-a desemnat în această funcţie pe nimeni altul decât Dmitri Rogozin, cel mai naţionalist şi vehement antioccidental diplomat rus. Cel care a lansat pe Twitter un avertisment către „SUA şi aliaţii lor”, promiţând că „ursul rus le va da un şut în fund” dacă încearcă să-l încolţească, referindu-se la instalarea sistemului american antirachetă în Europa de Est.

    Această numire a fost urmată şi de alte gesturi care au semnalat că Putin este decis să nu lase Moldova din mâini. A numit, pe 5 aprilie, un nou ambasador la Chişinău, înlocuindu-l pe Valeri Kuzmin, cel care s-a făcut remarcat prin numeroase declaraţii provocatoare şi chiar iresponsabile la adresa moldovenilor, cu Farit Mukhametshin, un expert în „soft power”, fost şef al Agenţiei care se ocupă de CIS, comunitatea fostelor state sovietice.

    Interesul renăscut brusc faţă de Moldova s-a concretizat şi printr-o vizită în premieră a ministrului Apărării, Anatoliy Serdyukov, în Transnistria, pe 12 aprilie, dar şi printr-o vizită a lui Rogozin la Chişinău şi Tiraspol, pe 16-17 aprilie.

    Toate aceste mutări la un loc, dar în special numirea lui Rogozin, un diplomat care s-a exprimat răspicat în trecut în favoarea acordării independenţei Transnistriei, reprezintă semne clare că strategia lui Putin în această regiune este jocul în forţă.

    Posturi similare cu cel de reprezentant al preşedintelui în Transnistria au fost create şi în Abhazia şi Osetia de Sud, ceea ce i-a făcut pe mulţi experţi să bănuiască o strategie de a pune presiune pe celelalte ţări din formatul 5 + 2 prin sugerarea faptului că Rusia ia în calcul o soluţie „caucaziană”. Adică o recunoaştere formală a independenţei republicii separatiste Transnistria. Scopul: să-i oblige pe americani şi europeni ca, de teama prelungirii conflictului, să accepte o soluţie de federalizare a Moldovei şi chiar păstrarea trupelor sale pe teritoriul ei.

    În ciuda declaraţiilor belicoase ale lui Rogozin însă, planul Rusiei ar putea eşua dacă Moldova rezistă promisiunilor şi şantajului. Ceea ce s-a întâmplat din aprilie încoace arată că, deocamdată cel puţin, Moldova rezistă. Iar această poziţie are legătură şi cu România. Poate în primul rând cu România.

    După prima întâlnire cu noul ambasador rus, preşedintele Moldovei, Nicolae Timfoti, a precizat clar răspunsul său la şantajul energetic: „Avem nevoie de gazul natural rusesc şi de curentul electric care vin din est. Dar România este gata să ne ajute în această privinţă. Dacă adoptăm politicile adecvate, nu o să mai trebuiască să depindem atât de mult de Federaţia Rusă”.

    O astfel de declaraţie ar fi fost de neconceput chiar şi acum doi ani. În timp ce numeroşi politicieni români se întrec în a ataca Occidentul pentru a fi lăudaţi de Vocea Rusiei, preşedintele Moldovei, o ţară mult mai vulnerabilă decât a noastră, nu ezită să înfrunte direct Rusia, invocând sprijinul fraţilor de peste Prut.

    Chiar dacă România a făcut numeroase greşeli în relaţia cu Moldova, iar sprijinul pe care ar fi trebuit să-l acordăm nu s-a ridicat de cele mai multe ori la nivelul misiunii istorice pe care ar fi trebuit s-o îndeplinească, ar fi nedrept să nu credităm diplomaţia noastră, dar şi specialişti din alte domenii cu care a colaborat, pentru meritul de a susţine demersul european al basarabenilor.

    Dacă pentru cetăţeanul de rând nu este nici acum evident, liderii de la Kremlin au înţeles de mult că, atât timp cât România rămâne consecventă parteneriatelor strategice cu UE şi SUA, este doar o chestiune de timp până ce Moldova i se va alătura.

    Şi chiar dacă Rogozin (cel care a spus că ideile naziste încă există în Europa, pentru că sunt lăudate de unii politicieni precum Traian Băsescu) a fost numit pentru a ne face să credem că Rusia ia în calcul la modul serios ruperea oficială a Transnistriei şi transformarea ei în bază militară la graniţa cu Occidentul imperialist, este evident că o astfel de variantă ar reprezenta o înfrângere pentru Putin.

    Drept urmare, singura strategie acceptabilă pentru Moscova este deraierea parcursului proeuropean al Moldovei după modelul Ucrainei. Doar că, pentru a deraia Moldova, Rusia trebuie să deraieze mai întâi România, să o transforme din nou în ţara fără busolă pe care a dirijat-o cum a vrut în anii de glorie ai lui Ion Iliescu. Ceea ce aproape că era să reuşească. Graţie unei adunături de politicieni iresponsabili, care şi-ar vinde şi părinţii pentru bani şi funcţii.

    Nu are nici o importanţă dacă Rusia a finanţat sau a iniţiat ofensiva USL împotriva instituţiilor care garantează relaţia cu Occidentul. Şi dacă a fost un asalt gândit de politicienii de la Bucureşti, iar Rusia doar i s-a alăturat de pe margine, cu o portavoce în mână, vulnerabilizarea ţării prin compromiterea legăturilor cu aliaţii vestici şi crearea unei breşe ca Moscova să devină din nou o voce în spaţiul românesc sunt la fel de grave ca un act de trădare. O Românie măcinată de conflicte interne şi probleme economice este o Românie care nu îşi va mai putea urmări eficient obiectivele de politică externă, dintre care viitorul alături de Moldova este cel mai important. Rusia nu îşi poate dori nimic mai mult.

    Şi poate exact aceste dorinţe au făcut obiectul discuţiilor neoficiale pe care Liviu Dragnea le-a purtat cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, la sediul PSD, în zilele în care liderul de faţadă al partidului, Victor Ponta, era plecat în Africa de Sud.

    Nu în ultimul rând, mai există un motiv care ar putea explica implicarea isterică a Rusiei în politica României: gazele şi petrolul din Marea Neagră. Când au fost făcute primele estimări ale rezervelor, înainte de începerea procesului de la Haga pentru delimitarea platoului continental, acestea erau estimate la 100 de miliarde de metri cubi. Estimări care au fost deja depăşite de realitate.

    Doar forarea unui singur puţ, Domino-1, amplasat în blocul Neptun, a scos la iveală zăcăminte estimate preliminar între 40 şi 80 de miliarde de metri cubi. Ceea ce înseamnă între 10 şi 20 de ani de independenţă faţă de gazul rusesc.

    Ce se întâmplă dacă se confirmă predicţiile geologilor, care spun că Domino-1 nu este nici pe departe cel mai mare zăcământ din Marea Neagră şi că mai există altele, mult mai bogate?

    Dacă sunteţi sceptici, vă invit să citiţi luni, în „România liberă”, fragmente din interviul acordat de Gerhard Roiss, CEO al concernului OMV, revistei germane „Manager”. Întrebat despre dimensiunea rezervelor de gaze şi petrol descoperite în Marea Neagră, Roiss a folosit un cuvânt destul de neobişnuit pentru un om în poziţia sa, obligat permanent să-şi măsoare cu grijă vorbele: „gigantice”, „o descoperire de importanţă mondială”.

    Mai mult decât atât, Roiss a prezentat noul concept al proiectului Nabucco din punctul de vedere al OMV: „Nabucco trebuie să se subordoneze nevoilor noastre strategice. Interesul nostru este să obţinem o rută de transport pentru gazul din Marea Neagră. Cu cantităţi adecvate vom putea alimenta Nabucco…”.

    Pentru cei ce nu sunt familiari cu istoria acestei rute de transport a gazelor menită să reducă dependenţa faţă de importurile din Rusia trebuie spus că ea a fost gândită pentru a aduce gaze din Marea Caspică în special. Faptul că şeful OMV aduce în discuţie posibilitatea ca Nabucco să fie alimentat şi cu gaze din Marea Neagră reprezintă o schimbare totală de paradigmă. Una care include posibilitatea ca România să devină nu doar independentă energetic, dar şi exportator de hidrocarburi.

    Ce ar mai rămâne din jocul la şantaj cu gazele al Rusiei, dacă o altă ţară, condusă de politicieni responsabili, ancorată şi mai puternic în parteneriatele strategice prooccidentale, devine principala sursă de gaze a Europei? Nu poate fi acesta un scenariu de coşmar pentru liderii de la Kremlin, unul care să justifice nevoia de a împiedica cu orice preţ România să rămână în afara sferei lor de influenţă şi să devină o forţă regională?

  27. Doamna Vitalia,
    ce se intâmpla cu pagina Consiliului Unirii de pe Internet ?
    Pagina suspendata ?

  28. Daaaaa, partidul poporului al lui domnul Dan. Adica un tip care are prin OTV i-a descoperit pe tolea si magda ciumac, sexy braileanca, piticul porno, adi de la vilcea. dan diaconescu este cercetat pentru santaj si are o restanta de 1mln lei din impozite la stat. Recent a cistigat licitatia pentru Oltchim, dar se pare ca nu are banii. Si tot asa. Cristian Tudor Popescu afirma ca nr de alegatori al partidului poporului este indicatorul de citi timpiti sunt in Romania. Se pare ca sunt cam multi.

  29. @ Victorita

    Domnisoara ai probleme mintale, serios

  30. @Titirez
    „Domnule Popescu,
    imi pare rau ca trebuie sa va contrazic …”

    Cred ca nu-mi adresati mie mesajul.

  31. Puscasu Vlad Irimie

    @CALIN

    stimate domn,trecutul patat al lui DD nu conteaza,si-ar putea spala toate pacatele daca in Parlament va baga patrioti in PPDD,si ar milita SOLID pentru Unirea Basarabiei cu Romania.

    Insa fiind un om mai pragmatic in gandire,eu nu cred in povesti si sperante.Stiu ca el are oameni malefici in umbra lui,care-l sponsorizeaza,si el nu asculta de constiinta lui,ci de interese cel putin oculte.Si deci nu va putea face bine Romaniei,in nici un fel!

  32. D-NA PAVLICENCO VA ADMIR PENTRU CEEEA CE FACE-TI, DAR SA FIM ONESTI, REALIZAREA DEZIDERATULUI NOSTRU COMUN ADICA UNIREA, DIN PACATE NU ESTE REALIZABIL LA MOMENT BA MAI MULT E GREU DE CREZUT CA VA FI SI PESTE 5 SAU ZECE ANI, DEOARECE PREA MULTI MANCURTI,MASCARICI POLITICI(DODON,SARBU,MISIN,VORONIN,SELIN ETC.,CA-I STITI SI SINGURA) SUNT IN PE ACEST MELEAG MAI E SI MOSCOVA CU INTERESELE SALE GEOPOLITICE…. CAT DESPRE ACDEREA PNL IN PARLAMENT EU PERSONAL CRED CA AR FI MULT MAI REAL DOAR DACA TRECE-TI DUMNEATA SI D-NUL GHIMPU PESTE PRINCIPII SI FACE-TI UN FRONT COMUN, CEVA ASEMANATOR CU FRONTUL POPULAR DIN PERIOADA RENASTERII NATIONALE….. IN REST SA VA AJUTE DUMNEZEU CACI E GREU SA SPUI ADEVARUL CELOR CE NU TE ASCULTA…

  33. Puscasu Vlad Irimie

    Iata aici,MS REGELE MIHAI:

    http://www.youtube.com/watch?v=AcnfDNA85FM

    ,,Basarabia trebuie intrebata daca doreste Unirea,,

    Deci CASA REGALA este pentru Unirea Basarabiei cu Romania!

  34. Pt Veghetorul

    Incercam sa aflam ce s-a intimplat, mi s epare ca e problema cu domenul.

  35. Puscasu Vlad Irimie

    este clar ca buna-ziua ca Vlad Filaj fileaza Basarabia in Uniunea Sovietica EURO-ASIATICA.

    Ar trebui sa faceti front comun cu Ghimpu,pentru Romania!

  36. Puscasu Vlad Irimie

    Va rog frumos pe cei de la EUROPA LIBERA,sa nu mai faceti publicitate comunistiilor,marca criminalului Voronin PCRM

    http://www.europalibera.org/media/video/24726206.html

    GHIMPU este salvarea si UNIREA UNIREA BASARABIEI CU TARA!

    Va rog alaturati-va,uniti-va cu Ghimpu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *