N.Negru: „…panica pe care au alimentat-o Filat, Lupu, Ghimpu şi ceilalţi loveşte ca un bumerang în imaginea lor de democraţi, compromiţând-o”

După Marşul Unirii

http://www.jurnal.md/ro/news/dupa-marsul-unirii-347494/

Nicio manifestaţie publică de până acum nu a întâmpinat atâta împotrivire ca Marşul Unirii de duminică, 16 septembrie 2012. Numai cine nu a aruncat, vorbind la figurat, cu pietre în organizatori şi nu a chemat populaţia să nu răspundă chemărilor lor. Puţini au rezistat tentaţiei de a nu participa la „linşajul” lor public, ca pe vremurile de tristă amintire. Nu ţin minte vreun caz în care Filat, Lupu, Ghimpu şi Voronin plus toată pleiada de lideri antieuropeni să strige, la unison, NU. Nu marşului din 16 septembrie, nu marşurilor unioniste în general.

Aceeaşi concluzie

Din motive în aparenţă diferite, puterea şi opoziţia şi-au pus în funcţiune logistica mediatică şi propagandistică pe care o au la dispoziţie ca să-i demonizeze pe tinerii nonconformişti, acuzându-i că ar face jocul cuiva din exterior, că sunt împinşi de la spate, că ar pune în pericol integrarea europeană, independenţa RM, reglementarea conflictului transnistrean, pacea civică, echilibrul social etc. Unii porneau de la ideea că nu e momentul potrivit, alţii – că unionismul surpă temelia statului moldav, însă ajungeau la aceeaşi concluzie că manifestaţia nu trebuie să aibă loc sau, cel puţin, nu acum. 

Comparaţia cu 7 aprilie

Până şi unii „directori de opinie” s-au lăsat luaţi de valul acuzaţiilor, al insinuărilor şi reproşurilor, al ipotezelor şi răstălmăcirilor de tot felul, menite să bage lumea în sperieţi, să descurajeze participarea la marş. „Găselniţa” campaniei antimarş a fost comparaţia cu evenimentele din 7 aprilie. S-a presupus că anumite forţe pot sta la pândă pentru a organiza provocări similare cu cele din 2009, care s-au soldat cu distrugerea edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului, cu răniţi şi cu, cel puţin, un mort. SIS a venit ulterior cu comentarii care confirmau temerile respective. Însă cireaşa de pe tortul campaniei antimarş a fost cu siguranţă iniţiativa legislativă de interzicere a marşurilor unioniste, avizată de către guvern „ca şi concept”. Să sperăm că liderii AIE îşi vor veni în fire şi se vor opri aici. 

Marşurile nu pică bine

Nu ne vom ascunde după deget: marşurile unioniste nu pică bine, ele amintesc de posibila moarte a statului RM în momentul în care acesta reia negocierile de împăcare cu transnistrenii, care s-au separat sub pretextul fricii de perspectiva reunirii cu România. Evident că e dificil să discuţi despre o posibilă soluţie de întoarcere a Transnistriei în cadrul RM în timp ce afară se scandează „România!”, „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti!” sau „Trăiască, trăiască Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”. Dar astea sunt datele problemei, pe care transnistrenii le cunosc foarte bine şi ţistuirea unioniştilor nu-i poate înşela decât pe nişte naivi. Ceea ce nu e cazul. Acolo unde se poate înşela Tiraspolul, vine în ajutor Moscova, cu posibilităţile ei imense de a se informa cum se cuvine. 

Comoditatea politicienilor

Acum când Rusia ne şantajează, ne interzice să ne considerăm şi români, ameninţându-ne cu pierderea definitivă a Transnistriei, marşurile unioniştilor sunt şi un gest de sfidare la intenţiile ei de a ne întoarce la situaţia de până la 1991, când românofobia era politică de stat. Tinerii unionişti nu se mai împacă cu separarea pe linia Prutului, pe care vrea să o înveşnicească Moscova, de data aceasta cu mâinile noastre, ale liderilor AIE. Moscova şi cei care vor restabilirea, într-o formă sau alta, a URSS trebuie să ne accepte aşa cum suntem, să nu arunce cu pietre. Comportamentul autorităţilor a dat impresia că unioniştii sunt cei care tulbură pacea interetnică. 

Teatrul de Vară, un simbol

Putem fi de acord că manifestaţiile unioniste alimentează raţiunea de a exista a unor formaţiuni pseudomoldoveniste ale unor „veterani” kaghebişti, dar trebuie să recunoaştem că acestea au apărut înaintea Acţiunii 2012. 

Aşa-zişii „patrioţi ai Moldovei”, nişte paraziţi politici, care trăiesc în ultima vreme pe seama marşurilor, a perspectivei reunirii RM cu România, îşi dau azi importanţă, ca în fabula cu musca la arat, pretinzând că ei au determinat schimbarea traseului din 16 septembrie. Dar nu a fost o schimbare lipsită de sens. Teatrul de Vară, punctul final al Marşului, este un punct simbolic al începuturilor mişcării democratice şi de eliberare naţională din anii perestroikăi. Da, marşurile în sine nu apropie unirea, doar tulbură comoditatea, inerţia politicienilor şi de ce nu ar face-o? Tinerii au acest drept.

Poliţia şi-a făcut bine treaba

Aşa cum referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu în România a fost un test al statului de drept în România, Marşul Unirii a fost un test al democraţiei în RM. Guvernarea AIE l-a trecut cu scârţ. Până la urmă, poliţia, SIS-ul şi-au făcut bine treaba şi panica pe care au alimentat-o Filat, Lupu, Ghimpu şi ceilalţi loveşte ca un bumerang în imaginea lor de democraţi, compromiţând-o. Dacă tăceau… democraţi rămâneau. Nu era nevoie de avertismentele lor publice, era suficient să asigure în mod discret funcţionarea instituţiilor de stat. 

O formaţiune tolerantă

Câteva cuvinte despre cum s-a desfăşurat marşul. Faptul că Acţiunea 2012 a manifestat flexibilitate şi înţelegere, acceptând să-şi schimbe traseul, o prezintă ca pe o formaţiune paşnică, tolerantă, europeană, dacă vreţi, care nu caută cu orice preţ confruntarea. Fireşte, tinerii unionişti mai au câte ceva de învăţat, dar nu sunt fanatizaţi, extremişti. Mesajul către minorităţile etnice a fost o idee bună, însă sloganul „Limba română, singura aici stăpână”, poate fi interpretat greşit de minorităţi, de aceea trebuie abandonat. Deşi a răsunat doar de câteva ori, e suficient ca să producă un efect negativ de durată. De asemenea, era necesară delimitarea de „tribunul” cu pletele retezate, care şi-a făcut loc cu coatele la microfon, pentru a recita nişte versuri primitive, anacronice, în care a figurat cuvântul „venetici”. Ceea ce mai putea fi înţeles, dar nu justificat, prin anii 1990, este inacceptabil în ziua de azi. 

Numărul participanţilor nu a trecut de zece mii, cum au pretins organizatorii, dar a fost cel puţin de două ori mai mare decât a anunţat poliţia. E un rezultat destul de bun în condiţiile isteriei care a precedat marşul.

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. O alta profetie carpatina:
  –––––––––––
  preluare:
  / secretele–sistemului blogspot com /
  http://secretele–sistemului.blogspot.com/2012/01/profetia-extraordinara-unui-calugar.html
  —————————————————-
  Anonim, 2 martie 2012 :
  ” Nu stim anul in care Dumnezeu va ingadui un conducator moldovean,
  este drept, dar nu din Basarabia ci din Bucovina
  fiind pregatit pentru ziua si ceasul acela.
  Toate sunt ascunse de la fata oamenilor,
  dar cineva sustine ca-l cunoaste pe acel om pregatit
  pentru ziua cea Mare a României,
  insa multi nu vor mai apuca sa-l vada.
  Amin ! Dumnezeu sa ne ajute! ”
  —————————————————
  N.B.
  Cititi aici pe Internet o carte vie despre Moldova de Est:
  “Izvorul Neamului” de Vicu Botezatu / 2008,Rimini, Italia /
  http www scribd com

 2. Duminica, 16 Septembrie 2012,
  Al cincilea Mars traditional lunar
  al Re-Unirii noastre cu România
  ––––––––––––––––
  Acţiunea 2012 are cele mai frumoase fete din Moldova !!!
  Iată dovada!!!

  http://moldpress.info/2012/09/actiunea-2012-are-cele-mai-frumoase-fete-din-moldova-iata-dovada/

 3. Daniel din Bucuresti

  Întrearea de bază este:

  Cine sunt cei care se împotrivesc UNIRII?

  Oare nu ar trebui să îndreptaţi criticile în direcţia EMISARILOR Moscovei?

  Aceştia se delimitează clar şi ei ar trebui să constituie ţinta de atac.

  Cei care nu se delimitează clar trebuie obligaţi să adere, condiţionat sau necondiţionat, sau să se dezică.

  Iar dacă într-un context favorabil aceştia totuşi nu ar fi împotriva UNIRII:
  NU ÎNŢELEG DE CE AR TREBUI SĂ NI-I FACEM AUTOMAT DUŞMANI?

 4. В течение нескольких недель СМИ целенаправленно массировано запугивали граждан, как во время войны перед бомбардировкой, чтобы все прятались в бомбоубежища.
  Люди предупреждали друг друга, чтобы не выходили в город: там, мол, будет «кровопролитие».
  Значит «кровопролитие» планировалось?

 5. Mesajul către minorităţile etnice a fost o idee bună, însă sloganul „Limba română, singura aici stăpână”, poate fi interpretat greşit de minorităţi, de aceea trebuie abandonat. Deşi a răsunat doar de câteva ori, e suficient ca să producă un efect negativ de durată.

  100%

 6. mai aveam o speranta in Filat, insa dupa cele comentate in ajunul marsului si-a tradat adevarata mecla de statalist nelamurit

  la gunoi

 7. SA STII CA AI MARE DREPTATE CAND SPUI ASA PENTRU CA SI LIMBA RUSA TREBUIE SA AIBE LOCUL EI :

  „Mesajul către minorităţile etnice a fost o idee bună, însă sloganul „Limba română, singura aici stăpână”, poate fi interpretat greşit de minorităţi, de aceea trebuie abandonat. Deşi a răsunat doar de câteva ori, e suficient ca să producă un efect negativ de durată”.

 8. Data viitoare sa fim mai multi la marsuri.

 9. Sloganul ce îl propun în loc de „Limba română,singura aici stăpână” este: „România Mare – unica salvare”. Sper că şi pentru minorităţi nu vor apărea interpretări ce vor dăuna cauzei unităţii naţionale româneşti,doar şi peste Prut,între frontierele României, ele se bucură de drepturi foarte largi.
  Anatol Marin

 10. Iar lumea fuge fara capat din RM-Republica Mafiei- Ribbentrop Molotov peste Prut.

  21 septembrie 2012

  Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Stanca, judetul Botosani, au depistat si retinut un cetatean R. Moldova, in varsta de 20 ani, care a trecut inot raul Prut din Moldova in Romania, cu intentia de a gasi un loc de munca in tara noastra.

  Pe numele cetateanului moldovean, politistii de frontiera au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, fiind predat autoritatilor de frontiera din R. Moldova.

 11. UNIREA DE JOS IN SUS … Unirea prin baschet? Femina, USM şi ASEM, în Campionatul României?

  Trei dintre cele mai bune echipe de baschet feminin din Moldova, campioana Femina Chişinău, vicecampioana CS ASEM şi ocupanta locului al patrulea CS USM, au înştiinţat astăzi, la finalizarea Adunării Generale a Antrenorilor de baschet din Moldova, organizată de Federaţia de Baschet din Moldova (FBRM), că solicită Federaţiei de Baschet din România înscrierea în Liga II feminină de peste Prut pentru sezonul 2012/2013, lucruri confirmate de către Vasile Scutelnic (ASEM), Mihai Burciu (Femina) şi Anatolie Boguţă (USM).

  Campionatul Republicii Moldova la baschet fete, ediţia 2012/2013 va începe la 27 octombrie cu doar 4 echipe, lucru care nu a plăcut celor trei conducători.

  Mai mult de atât, felul în care este organizată competiţia internă de baschet, dar şi colaboratorii federaţiei care vorbesc doar limba rusă, l-au nemulţumit total pe şeful Feminei Chişinău, Mihai Burciu, care doreşte unirea campionatelor din România şi Moldova, şi chiar sugerează ideea unei singure Federaţii pe ambele maluri de Prut.

 12. Privind de departe ce se intampla la Tiraspol , cu timpul , am realizat ca, de fapt, acolo nu e un stat , sau nici macar nu se construieste un stat ci o ANTIREPUBLICA.
  Acesta cred ca e termenul cel mai potrivit pentru ce face Rusia in raioanele de est .
  Faptele sunt clare: nu platesc gazul , nu platesc taxe, nu recunosc autoritatea legal constituita a statului moldovenesc si exemplele pot continua.
  De fapt, rusii au construit doua anti-republici, RSSM-cea din anul 1924 ca antirepublica impotriva Romaniei (aceea de pana in 1940) , dar si dupa aceea RSSM-ul de dupa anul 1945 cu actuala configuratie teritoriala a RM.
  Dupa proclamarea independentei RM in 1991 si anularea cetateniei sovietice, romanii nostri au ramas cu o singura cetatenie cea romaneasca (anterioara a anului 1945) si asta insemna ca , practic, existau doua republici cu aceeasi cetateni ai unui singur stat (UNIREA INEVITABILA )
  Ca atare rusii s-au pus din nou pe treaba si facut ca in RM sa mai apara inca o antirepublica cea a „Moldovei Nistrene” dar de data aceasta ca anti-republica a antirepublicii deja constuite in 1945 dar care isi capatase din nou , aspectul ei original romanesc incepand din anul 1991.
  Si toate acestea au un singur autor si protagonist principal MOSCOVA ! Motivul e clar : cand institui si construiesti artificial mai multe state pe spinarea aceluiasi popor vrei sa-l dezbini si sa-l distrugi bucata cu bucata , om cu om, familie cu familie !

 13. Pt.patriciu:

  “România Mare – unica salvare”.

  Sunt de acord.

 14. UN EXEMPLU EUROPEAN: ESTONIA
  SI MOLDOVA SANTAJATA DE GAZELE KREMLINULUI

  Septembrie 2012
  Lecturi de week-end. Expert estonian:
  Moldova nu trebuie să cedeze în faţa Gazpromului
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Un subiect care a ţinut în priză atenția opiniei publice din Republica Moldova ultimile săptămâni a fost promisiunea Moscovei de a examina posibilitatea reducerii cu 30 la sută
  a prețului la gaze în cazul în care Chișinăul va renunța la pachetele energetice cu Uniunea Europeană și va reglementa achitarea a peste 4 miliarde de dolari datorie la gaze,
  datorie care a fost acumulată în mare parte de Transnistria.

  L-am întrebat pe unul dintre cei mai cunoscuți experți pe domeniul energetic din Estonia,
  Andres Mae, cercetător la Institutul Estonian de Politică Externă,
  ce stă în spatele condițiilor Moscovei
  și cum ar trebui să răspundă autoritățile de la Chișinău acestei oferte / SANTAJ /

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  – “Republica Moldova nu trebuie să cedeze în faţa Gazpromului.

  – Trebuie să-şi liberalizeze piaţa de gaze, să construiască o țeavă spre România

  – și să căutate soluții pentru a înlocui cât mai mult consumul de gaze cu combustibil din biomasă.
  – În plus, autoritățile moldovene trebuie să insiste asupra faptului că subiectul livrărilor
  de gaze este unul economic și să nu admită ca acesta să fie mutat în plan politic,
  unde vor apărea diferite condiționări politice din partea Moscovei.

  – Chişinăul nu trebuie să plătească în niciun caz datoria Transnistriei.
  – Pentru că asta nu este datoria Republicii Moldova.

  – Rusia a fost cea care a subvenționat prin intermediul gazelor regiunea transnistreană –
  – este greșeala ei și ea trebuie să-și bată capul cum să o rezolve”.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  – Pot aduce exemplul Estoniei, care, din 2009, a redus consumul de gaze cu mai bine de 50 la sută. Această reducere a fost obținută din contul combustibilului din biomasă.
  Aceasta este o dovadă a faptului că posibilități alternative există.

  – Republica Moldova are un vecin – România, care este producător de gaze, ceea ce înseamnă că ar trebui să aveți interesul economic de a construi încă o țeavă – către vecinul din Vest. Dacă veți avea o sursă alternativă – fie de gaze, fie o posibilitate de a înlocui gazele cu altfel de combustibil – acest lucru vă va oferi o pârghie pentru a face la rândul dumneavoastră presiuni asupra Gazpromului la negocieri. În felul acesta vă veți fortifica propriile poziții.

  – Noi am restructurat foarte repede sectorul de gaze și în procesul aderării la UE ni s-a cerut să deschidem piața. Chiar dacă este o piață monopolistă, aceasta trebuie oricum să fie deschisă, pentru ca și alți furnizori să poată intra pe piață. Rezultatul acestei abordări
  este faptul că nu avem o piață de gaze propriu-zisă, ci avem o piață de combustibili.
  Și gazele acolo sunt în competiție directă cu alte tipuri de combustibili

  – Un alt exemplu bun este cel al negocierilor recente dintre companiile de gaze din Estonia
  și Gazprom. Furnizorul rus a declarat că în cazul în care Estonia va ridica consumul de gaze la nivelul anului 2008, Gazprom va reduce prețul de livrare.

  Nu au fost puse niciun fel de alte condiții, altele decât de ordin economic.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Interviul a fost realizat în cadrul emisiunii Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,
  produs al Asociaţiei pentru Politică Externă,
  în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).
  / Lina Grâu /

  textul integral:
  http://voxreport.unimedia.md/2012/09/22/lecturi-de-week-end-expert-estonian-moldova-nu-trebuie-sa-cedeze-in-fata-gazpromului/
  ––––––––––––––
  N.B.
  Banuim, ca din cauza modestiei exagerate, jurnalista moldoveana a uitat sa abordeze
  si o alta alternativa a RM pentru a scapa de santajul si ocupatia ruseasca:
  Re -Unirea Noastra cu România cât mai repede !

  Ori fundatia ei nemteasca nu-i permite asemenea gânduri rebele anti-merkeliene ?

 15. МЕЖДУНАРОДНЫЙ ЧЕКИЗМ. Начальник полиции в Литве оказался чекистом
  Время публикации: 22 сентября 2012 г., 14:15

  По сообщениям литовских СМИ, начальник бюро криминальной полиции Литвы Альгирдас Матонис работал в КГБ. Это прояснилось после того, как Центр исследования геноцида и сопротивления жителей Литвы опубликовал списки кадровых работников КГБ.

  Согласно обнародованным порталом kgbveikla.lt данным, Матонисработал на русскую госбезопасность в Дзукии. Его имя числится в списках кадровых работников КГБ, работавших в Друскининкай. Министр внутренних дел Артурас Мелянас утверждает, что не был информирован об этих деталях прошлого главы бюро криминальной полиции.

  Между тем, руководство литовской госбезопасности о прошлом Матониса знало, однако отмечает, что его достижения на службе демонстрируют его лояльность по отношению к Литве.

  «Да, руководство об этом знало, эта информация находится в его личном деле. 8 сентября 1999 г. коллегия судей верховного административного суда приняло решение не применять в отношении Матониса ограничения, предусмотренные законом», — говорится в заявлении литовской госбезопасности.

  Сам Матонис признает, что запись о КГБ неприятная деталь, но утверждает, что не имеет отношения к каким-либо действиям, из-за которых эта организация получила скверную репутацию.

  Глава криминалистов, по данным kgvbeikla.lt, в КГБ работал до восстановления независимости Литвы — с сентября 1987 г. до августа 1991 г.

 16. Schimbarea rutei marşului a micşorat f. mult numărul participanţilor. Mie mi-au telefonat în ajun şi mi-au comunicat că atunci cînd vom coborâ spre Teatrul de Vară pe străduţele celea strâmte de dupoâ garduri se va arunca în noi nu doar cu petre ci şi cu sticle molotov, ciar şi cu grenade.Poliţia nu ne va putea apăra, căci n-o să sară gardurile celea înalte ca să-i prindă pe infractori. Acestă ameniţare nu era credibilă dacă ruta marşului n-ar fi fost schimbată.

 17. Puscasu Vlad Irimie

  Traian Basescu presedintele Romaniei NU doreste Unirea Basarabiei cu Romania!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qHAMi-dA9cA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *