Dodon incepe a conduce un Chisinau re-sovietizat? Si despre „depolitizarea”-politizarea ideii Unirii…

Imi scrie un e-mail Ovidiu Bagiu, membru al Consiliului Unirii, de la Bucuresti:

Pai daca, pentru o rectificare de buget, se schimba o denumire de strada, pentru gaze ieftin de la rusi se schimba denumirea republicii. Adica, rusii pot cere denumirea de Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca! Logica asta spune!!!

ProTV Chișinău: Str. Cuza-Vodă din Capitală, redenumită în Alexei Belski

Azi seara la Primăria Chișinău a avut loc o ședință secretă a Consiliului Municipal Chișinău, informează UNIMEDIA, care citează ProTV Chișinău.

Potrivit sursei, la ședința ar fi fost prezenți consilierii PLDM, PL, PSRM și PD (26). Aceștia ar fi votat redenumirea str. Al. Ioan Cuza în Alexei Belskii (N.n. – „cel care a condus efectivele sovietice ce au arborat in 1944 steagul rosu al „ocupatiei” in Chisinau”).

Votarea acestui proiect ar fi fost o condiție a socialiștilor pentru ca ultimii să voteze rectificarea bugetului municipiului Chișinău și aprobarea fuzionării Termocom și CET-urilor.

Si doua articole (de Nicolae Dabija si Mircea Popescu) despre „depolitizarea” si politizarea ideii Unirii. Deocamdata, eu nu comentez prea mult – lucrurile vorbesc de la sine. Spun doar ca unii ar dori, probabil, sa nimereasca ideea Unirii pe mina celor care schimba denumirea strazii de Cuza-Voda in Belskii. Pentru ca – simtim noi de ceva vreme – cita vreme aceasta idee inca nu a fost confiscata de labutele paroase ale partidelor parlamentare, nu poate fi strinsa in menghina, nu? Vitalia Pavlicenco

Nicolae Dabija:  Să depolitizăm Ideea Unirii!

http://literaturasiarta.md/

La noi totul e politizat: şi limba, şi istoria, şi numele, şi biserica.

Pentru o mie de ani înainte acestea sunt şi vor fi teme de discuţie pentru politicienii noştri născuţi şi încă nenăscuţi, făcuţi şi încă nefăcuţi.

În ţările care se respectă, a specula în aceste subiecte e considerat o blasfemie. La noi – lucru firesc.

Din păcate, politicianismul a fost de multe ori piedică în rezolvarea multor probleme naţionale.

Avem politicieni (de extremă stângă) ce salută Pactul Ribbentrop-Molotov, care „a pus fundamentul statalităţii noastre”, tot ei considerându-i pe Stalin şi Hitler „părinţi ai statului nostru”.

Avem politicieni care cred că toţi cei ce spun pe nume limbii pe care-o vorbesc – româna (de la Eminescu la Vieru şi copiii de grădiniţă) ar trebui să plece în România ca s-o vorbească acolo, iar aici să rămână doar cei care consideră că limba e „moldovenească” (ruşi şi mancurţi).

Avem politicieni (cam aceiaşi) care sunt încredinţaţi, încercând să ne convingă şi pe noi de asta, că moldovenii care se autoidentifică români ar urma să treacă şi ei Prutul. „Ne meşaite nam jit’!” („Nu ne împiedicaţi să trăim!”), cum afirmă moldovenii (care nu ne cunosc limba) lui Mişin, Formuzal şi Dodon.

O misiune a generaţiilor de azi ar trebui să fie rectificarea unor greşeli ale istoriei. Acest lucru trebuie făcut cu eforturi comune: de către politicieni şi mase.

De ce e corect ca toţi ruşii să se fi adunat într-un singur stat, se întreabă mulţi dintre adepţii ideii unirii, iar românii – nu?!

De ce a fost bine ca nemţii, italienii, francezii ş.a. să se fi strâns între graniţele unor ţări, dar când e vorba de români (iar moldovenii sunt români, aşa afirmă cei mai de seamă lingvişti, clasici ai literaturii, savanţi ai lumii, inclusiv părinţii marxism-leninismului), nu e bine deloc?

Tinerii ar dori să corecteze nişte erori ale trecutului, pe care timp de două sute de ani oamenii politici n-au făcut decât să le permanentizeze.

În 1812 Ţara Moldovei a fost ruptă în două. („Moldovenii au fost eliberaţi de sub ocupaţia moldovenească”, aşa se lăudase ţarul Alexandru I).

Cine s-a bucurat de acest rapt, afară de duşmanii neamului nostru?

În 1940 Basarabia şi Nordul Bucovinei (vechi teritorii ale Ţării Moldovei) au fost invadate de către tancurile sovietice, pentru ca „eliberatorii” să deporteze, să ucidă, să facă să moară în foametea organizată, să silească să plece – jumătate din populaţia Basarabiei („Românii au fost eliberaţi de sub jugul românilor”, cum se preamărise satrapul Stalin).

Sunt nedreptăţi strigătoare la cer. Iar tânăra generaţie nu vrea să facă nimic altceva decât să atragă atenţia asupra acestora.

Pentru acest lucru urmaşii enkavediştilor, ai celebrelor „troici” staliniste, ai celora care ne-au deportat rudele, ne-au masacrat mucenicii, ne-au închis bisericile ş.a., au ameninţat că vor veni la mitingul de duminică peste noi cu pietre, cu bâte, cu răngi metalice, ca să ne silească să tăcem, de fapt: să muţim, o dată pentru totdeauna. Aşa cum au crezut că făcuseră cu această aşchie de popor părinţii şi bunicii lui Mişin, Şelin, Klimenko, Petrenco, Ticăloşenco ş.a.
V.Şelin, liderul PSD, a ameninţat că e gata să iasă „cu arma în mâini” pentru a apăra ţara de unionism.

Iar I.Dodon, liderul PSM, a cerut de la Guvern ca propagarea ideii unirii să fie interzisă prin lege, şi tot prin lege, sugerează domnia sa, concetăţenii noştri să fie puşi să strige: „Trăiască Moscova!” (Asta ca să nu se supere „garantul independenţei, suveranităţii şi al caracterului unitar al statului nostru.”)

Ideea naţională românească nu subminează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Tocmai ea ne-ar aduce mult mai curând în această structură europeană.

Ne-a mirat motivaţia interzicerii marşului de duminică, invocându-se că-n această zi se va desfăşura pe Aleea Clasicilor Festivalul Etniilor.

Dar Festivalul Etniilor de la o vreme are loc în fiecare zi.

Vrem să fim stăpâni, nu slugi în ţara strămoşilor noştri.

Vrem să ne simţim acasă în casa pe care ne-au lăsat-o ei drept moştenire.

Acesta e şi crezul tinerilor care se vor întruni la 16 septembrie.

Ca şi ei, am convingerea că ideea unionistă urmează a fi îmbrăţişată de toţi concetăţenii cu dor de dreptate, deci şi de membrii tuturor partidelor Basarabiei care ţin la destinul acestui neam.

Dar pentru asta ea urmează a fi depolitizată. Şi cât mai curând.

Noi nu facem politică: noi vrem să ne unim cu Ţara! Asta ar trebui să devină lozinca unioniştilor.

Marile Idei Naţionale trebuie situate deasupra politicii. Precum – Dumnezeu.

Numai astfel ele au sorţi de izbândă.

Numai astfel şi noi avem sorţi de izbândă.

___________________________________________________________

Mircea POPESCU: „Despre depolitizarea ideii de unire”

http://mipopescu.wordpress.com/opinii/nicolae-dabija/

Am citit cu mult atentie interesantul articolul al lui Nicolae Dabija “Sa depolitizam Ideea Unirii!“.

Consider ca argumente sunt excelente, dar concluzia mi se pare a fi pripita, mai ales ca domnia sa zice: ” O misiune a generaţiilor de azi ar trebui să fie rectificarea unor greşeli ale istoriei. Acest lucru trebuie făcut cu eforturi comune: de către politicieni şi mase. “

In umila mea parere, politizarea ideii unirii este o necesitate, este o arma de lupta impotriva politizarii antiromanismului si antiunionismului agresiv.

In fata unor asemenea politici nu poti sta cu pieptul gol ca in fata unei mitraliere.

Si asta deoarece, parafrazandu-l pe Delavrancea care pune in gura lui Stefan cel Mare o celebra fraza-testament: “Romania, n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri ș-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor.“.

Tocmai de aceea, romanii de astazi nu trebuie sa stea ca mielul la taiere ci trebuie sa lupte cu armele dusmanului pentru apararea Romaniei intregite care apartine urmasilor.

Iar arma secolului acesta, nu mai este ciomagul tribal, nu este ghioaga sau pusca ci este politica.

Prin politica se face legea care poate duce la intregire sau legea care mentine secesiunea si divizarea. Politica este un instrument prin care societatea civila, a “maselor”, cum spune maestrul Dabija, este ajutata sa-si infaptuiasca idealul national.

Din nenorocire, tocmai lipsa unei politici nationale coerente mentine Basarabia in aceasta stare tulbure fara finalitate, dar si natiunea romana sfasiata intre romani si mancurti.

Si, atata timp cat dusmanii romanilor politizeaza subiectul integritatii nationale, dar si identitar al poporului roman, singura contramasura este politizarea Reintregirii pentru stabilirea directiilor si pentru asigurarea metodelor politice necesare definitivarii procesului de intregire al natiunii romane intre hotarele sale naturale.

De altfel, la Chisinau, partidele politice nu se confrunta in bataliiideologice pe subiecte economice sau sociale, ci eminamente identitare, indiferent de denumirea pe care si-o atribuie partidele: comuniste, liberale, socialiste.

Politica nationala, a fost cea care creat Romania nationala, moderna, unitara si intregita sprijinita fiind de popor.

Deci, nu politica trebuia scoasa din arsenalul luptatorilor pentru unitate si unire, ci politica antinationala.

Si aici, nu pot fi decat de acord cu maestrul Dabija ca efortul trebuie sa fie comun, al politicienilor nationali si al maselor. Adica, asa cum am vazut in reusita Marsului Unirii din 16 Septembrie 2012, unde segmentul civic a fost completat de segmentul politic.

Si cum poate fi altfel incoronat acest efort comun, decat prin aducerea intr-un numar cat mai mare al politicienilor unionisti in bancile Parlamentelor de la Chisinau si Bucuresti prin votul masiv al maselor de romani.

18 Septembrie 2012

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. Consilierii AIE-2 sunt în minoritate, Consilierii comunişti sunt în majoritate.
  „Nu-i cap vai de picioare” sau „Mintea moldovanului de pe urmă”
  A-ţi uitat oare cine a luptat în timpul alegerilor locale împotriva lui D. Chirtoacă şi candidaţii în Consiliul Municipal din partea AIE-2, alături de comunişti, de Dodon, de propaganda Moscovei!?
  Dacă încă mai căştiga ca să fie Primar Dodon atunci vedeaţi şi sărbătoarea „Limba noastră cea Română” şi „Marşul Unirii” cred că mai ceva ca la Cahul şi Bălţi
  Probabil erau probleme urgente, strict necesare cu privire la Buget şi Termocom care trebuiau rezolvate. Cu privire la redenumirea străzii se poate de mai revenit.
  Unii, unile politicienie şi alegători declaraţi proromâni care au stat din aceiaş parte a baricadei lupte politice la alegerile locale cu comuniştii, Dodon şi propaganda Moscovei, eu socot că nu au dreptul moral să se revolte de deciziile Consiliului Municicipal, este şi „pobeda” lor că avem aşa Consiliu cu majoritatea comunistă.
  Trebuie de pe acum de gîndit despre comportarea la alegerile locale!!!

 2. Duminica, 16 Septembrie 2012, Chisinau:
  Marsul Re-Unirii noastre cu România
  –––––––––––––-
  Un mare Bravo si Felicitari celor
  care au scapat de FRICA ruso-comunista
  si au iesit cu miile pe strazi ca sa strige intregii lumi
  ca noi suntem Români si vrem sa ne re-intoarcem acasa
  in Patria noastra – România !

  Si asta in ciuda interdictiilor, interzicerii, manipularilor
  celor din Vârful nevazut:
  tradatorii de neam
  – premierul Filat,
  – primarul Chirtoaca,
  – presedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu,
  – Presedintele neo-comunist al Parlamentului Marian Lupu
  – si Presedintele Timofte, auto-proclamat „Omul Legii” celor fara de lege,
  care prin declaratiile lor manipulatoare au incercat sa sperie lumea
  ca sa nu manifesteze pe strazi cu slogane pro-unioniste,
  ca sa nu-si piarda fotoliile
  din RM – cea mai mafiotica structura din Europa,
  in baza declaratiilor expertilor straini !
  ––––––––––––––––
  O intrebare;
  dar unde au fost oare ceilalti mari patrioti de altadata ?
  – generalul patriot unionist Ion Costas ?
  – Anatol Salaru, fost conducator de cenaclu unionist
  prin anii 1989 si actualmente ministru ?
  – fostul prizonier politic Ilie Ilascu ?
  ––––––––––––––
  UNDE ESTE ACEL LIDER NATIONAL MISTERIOS
  SI INCA IN UMBRA
  CARE VA CONDUCE MASELE
  SPRE RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA ?
  CINE ESTE EL ?
  CAND VA APAREA IN SCENA ?
  –––––––––––––––

 3. Trebuie de pe acum de gîndit despre comportarea şi la alegerile parlamentare!!!

 4. catre uibereacul. se vede ca nu stii totul. Cand sa propus conlucrarea PNL cu PL in alegerile locale Liderii vostri stii ce au spus. Nu participati. Mai uitativa cine sunt consilierii,pe la care partide au mai fost. dupa cate stiu PL na a ajuns vreo 400 de voturi,ca sa aiba acum majoritatea. Acum nu va ramas decat sa incepeti redenumirea strazilor in numele veneticilor si cei care au ridicat drapelul cotropitorilor. Cine este pentru interzicerea Marsurilor Unioniste?Faceti voi atunci ceva mai bine,noi ne vom bucura si va vom sustine. sunt pentru discutii deschis sa va spun si mai multe

 5. VIITORUL PRESEDINTE AL ROMANIEI RE-UNIFICATE ?
  –––––––––––––––––––––––––––
  DUMINICA, 9 SEPTEMBRIE 2012
  Blog „Un Amateur pofessionnel”
  http://euincehia.blogspot.com/
  ––––––––––––––––––––-
  Sarbatoarea românilor in Cehia a avut doua plusuri:

  1. muzica si artistii cu repertoriul lor, atât cei din România,
  cât si cei din Republica Moldova
  si 2. organizarea in comun a evenimentului, adica organizatoric
  Ambasada RM la Praga a mers mâna-n mâna
  cu Ambasada României in Cehia.

  Asta a facut in adevaratul sens al cuvântului sa ne simtim un spirit, un neam, o limba, o natiune. Ar fi bine sa ia acest exemplu de organizare in comun a sarbatorilor dedicate culturii si limbii romanesti, a sarbatorilor românilor peste hotare si alte ambasade din celelate tari. Cot la cot, mâna-n mâna.

  Pot sa spun ca este o practica buna si un succes
  (cu mici exceptii despre care am sa vorbesc data viitoare, pe http://www.iziumsiplastilina.blogspot.com
  poti citi o parte ce tine de aspectul pur fizico-material).

  Manifestarea s-a inceput cu intonarea a doua imne de stat, unul dupa altul.
  A fost foarte emotionant.

  Ambasadorul Stefan Gorda, având simtul umorului, a si spus in cuvântarea sa
  ca ambele imnuri parca formeaza un singur mesaj –
  „Desteapta-te, române, limba noastra-i o comoara!”

  Ambasadoarea Daniela Gatman l-a citat pe jurnalistul american Hidong Carter
  spunând ca sunt doua lucruri pe care ar fi trebuit sa le dam copiilor: radacini si aripi.
  –––––––––––––––––––––––––
  ——————————————
  Nota noastra:

  IN BAZA PROFETIILOR CARPATINE
  UNDE ESTE ACEL LIDER NATIONAL ROMâN MISTERIOS
  NORD-BUCOVINEAN
  SI INCA IN UMBRA
  CARE VA CONDUCE MASELE
  SPRE RE-UNIREA NOASTRA CU ROMâNIA ?
  CINE ESTE EL ?
  CAND VA APRINDE FLACARA FINALA UNIONISTA ?
  ——————————————–––––––––––––

 6. dle Siberiacul, eu stiu un lukru, daca stiu ca nu-mi ajunge fortza sa-mi ating scopul, cer ajutor de la prieteni sa ma ajute, dar nu ii resping, nemaivorbind daca ei sg propun sa ma ajute. Acelasi lucru si cu Chirtoaca&co la alegerile locale, care s-au crezut ca l-au apucat pe Dzeu de barba. Vorba aceea, hapsinului i se ia darul, acum se vor descredita complet pina la urmatoarele alegeri locale, cu un primar liberal si cu o minoritate in consiliu.

 7. Acest popor mult patimit, este tradat si hartuit chiar de cei pe care i-a ales sa-l conduca, chiar de cei pentru care si-a sacrificat tinerii la 7 aprilie… unde este devotamentul liderilor politici? Unde sunt PROMISIUNILE LOR ELECTORALE?

  Pana cand, Doamne, vei rabda umilinta noastra, pana cand nu ne faci dreptate?

  Pana cand vei admite sa fim desconsiderati?, pana cand ne vei lasa persecutati si marginalizati in propria tara?; pana cand ne vei lasa pe mana miseilor de tot felul?; pana cand inchizi PORTILE ADEVARULUI SI A DREPTATII? … Stiu, intr-o zi rabdarea Ta va lua sfarsit. Cu FOC cu PARA vor arde nelegiutii… Tu nu vei intarzia sa-i rasplatesti pe misei cu ceea ce merita.

  Dar noi von continua sa strigam la Tine pana cand vei raspunde: „Pana cand, Doamne, ne vei tine asupriti de cei fara de lege?”

  Asa striga si regele David in Ps.13, 2 „Pana cand sa ma biruie dusmanul meu?”.

  Si profetul Habacuc STRIGA IN GURA MARE si se plangea Domnului:

  1,2 „Până când voi striga către Tine, Doamne, fără s-asculţi? Până când mă voi tângui Ţie, fără să dai ajutor?

  3Pentru ce mă laşi să văd nelegiuirea, şi Te uiţi la nedreptate? Asuprirea şi silnicia se fac sub ochii mei, se nasc certuri şi se stârneşte gâlceavă.

  4De aceea Legea este fără putere, şi dreptatea nu se vede, căci cel rău biruie pe cel neprihănit, de aceea se fac judecăţi nedrepte. –

  Habacuc striga si se plange Domnului “de ce nu dai izbanda?” De ce nu faci ceva Doamne, de ce esti lipsit de reactie in fata nedreptatii?

  Doamne… Ochii Tăi sunt aşa de curaţi că nu pot să vadă răul şi Tu nu poţi să priveşti nelegiuirea! Cum ai putea privi Tu pe cei mişei, şi să taci când cel rău mănâncă pe cel neprihănit…?

  Tara asta nu este tara, justitia de aici nu este JUSTITIE… Statul nu mai are grija de saracii, ii conditioneaza sa lepede totul si sa plece aiurea ca sa accepte mai degraba sclavia si prostitutia… La asa disperare a ajuns poporul.

  Preotii nu merg sa caute oile pierdute… Preotii sunt comunisti si se ocupa de politica… De ce admiti, Doamne, sub ochii tai sa se faca atatea nelegiuiri?

  Pana cand vei rabda mafia asta care aduce la disperare poporul?

  Pana cand vei lasa pe netrebnici sa opreasca UNIREA acestui popor intr-un stat in care sa domine adevarul si dreptatea, justitia si prosperarea?

  Doamne, azi strig catre Tine si astept un raspuns. Doamne, raspunde!

 8. S.O.S. !
  ––––-
  RUSIFICAREA ELEVILOR MOLDOVENI CONTINUA
  CU O NOUA MINISTRA AMERICANCA !
  ––––––––––––––––––––––––––
  Apel către românii de pretutindeni:
  cum să ajutăm “o insulă” în care limbă română abia pâlpâie?
  Poate aud si ceva institutii de la Bucuresti si Chisinau!

  18 Septembrie 2012
  Romanian Global News
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/economic–social/6897-apel-ctre-romanii-de-pretutindeni-cum-s-ajutm-o-insul-in-care-limb-roman-abia-palpaie-poate-aud-si-ceva-institutii-de-la-bucuresti-si-chisinau.html
  ––––––––––––––––––––
  Facem APEL către toţi românii de pretutindeni
  să intervină pe lângă Guvernul FILAT pentru a susţine românii din s. Valea-Perjei, Taraclia care sânt pe cale de rusificare în R. Moldova.
  Această mişcare de solidaritate este necesară pentru a opri campania de limitare în drepturi a românilor basarabeni,
  transmite Romanian Global News.

  O corespondenta de la Mihai Ciubotaru, Director Basarabia Literară.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Vorbim despre un fost gimnaziu cu predare în limba română, lichidarea căruia va avea consecinţe grave pentru moldovenii-români-basarabeni din partea locului.

  Conform recensămîntului din 2004,în s.Valea-Perjei, Taraclia, locuiesc aproape 4000 locuitori de etnie bulgară şi în jur de 1000 vorbitori de limbă română/moldovenească/.

  În realitate, toţi moldovenii de aici, vorbesc atât limba bulgară, cât şi limba rusă, iar dintre bulgari, foarte puţini sunt acei care posedă limba română/moldovenească/.

  Problema se va agrava şi mai mult, pentru vorbitorii limbii române din sat ,
  odată cu lichidarea gimnaziului „moldovenesc”.
  Va deveni catastrofă din simplul motiv că moldovenii din s. Valea-Perjei
  deja sunt minoritate naţională, au prea puţine drepturi, sunt slab reprezentaţi în birourile de conducere şi administrative din sat. Acum, îi paşte pericolul să fie asimilaţi în totalitate.

  Vorba e, că începând cu 1 septembrie 2012 Ministerul Educaţiei a închis gimnaziul din sat, unicul gimnaziu cu predare în limba română în raza de vre-o 60 km din regiunea dată,
  unicul gimnaziu din regiune, unde bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt a ajuns încuiat.

  Motivul lichidării–sunt puţini elevi, astfel, copii au fost trecuţi la liceul rus din sat,
  care, potrivit Regulamentului, nu mai poate fi numit liceu, ci numai gimnaziu,
  deoarece,în realitate, nici el , nu întruneşte numărul necesar de elevi
  pentru a purta titulatura de liceu.

  Fostul gimnaziu „moldovenesc” anul acesta avea 37 de elevi , alţi 62 elevi,
  vorbitori de română, au fost transferaţi anterior de către părinţi, în liceul rus,
  pentru a-şi menţine copii în sat până în clasa a 12-ea .

  Acum , cu gimnaziul lichidat, cu copii trecuţi la liceul rus , părinţii sunt îngrijoraţi pentru viitorul lor, căci, prin aceasta ei întrevăd o asimilare totală a moldovenilor, iar copii lor total rusificaţi.

  Zilele acestea, părinţii celor 37 de elevi au fost în grevă timp de o săptămînă. Copii n-au frecventat şcoala. Sperau că vor veni de la Ministerul Educaţiei şi le va lua apărarea—îi va susţine şi înţelege, doar sunt la ei acasă, în R. Moldova şi nu în Rusia. N-a fost să fie.

  Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au venit pe 7 septembrie,
  preventiv întâlnindu-se cu conducerea raională şi sătească,

  care numai auzind despre limba română se înegresc la faţă,

  nemaivorbind de susţinerea părinţilor îngrijoraţi.

  Deja, ajungând la gimnaziu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei deschis s-au revoltat pentru faptul că acolo, alături de părinţi, erau prezenţi şi buneii, bunicele.

  În toate aceste revolte ei bănuiau doar o influienţă politică.

  Până la urmă, cei 3 reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, au motivat lichdarea gimnaziului „moldovenesc” şi trecerea elevilor în liceul moldo-rus din sat prin lipsa mijloacelor financiare. Aşa şi n-au înţeles ei, doleanţele şi îngrijorarea , că părinţii nu vor să le fie rusificaţi (bulgarizaţi) copii în liceul moldo-rus.

  Tot aici, la adunarea părinţilor revoltaţi, s-au mai deschis şi unele paranteze vizavi de acţiunele Ministerului Educaţiei, care, încalcând propriul Regulament, a permis inmatricularea în clasa 10 de liceu a numai 38 elevi, pe când Regulamentul prevede pentru calsele a 10-ea din liceu nu mai puţini de 50 elevi cu formarea minimului de două clase de a 10-ea.

  Revolta părinţilor moldoveni este înţeleasă. Dacă nu va fi liceu rus în sat, ci doar gimnaziu rus, atunci mulţi elevi vorbitori de română din actualul liceu, chiar şi bulgarii, pe parcurs, vor dori să înveţe în gimnaziu cu predare în limba română.

  De ce e nevoie de ajutor?
  Referitor la limba de stat, propriu-zisă. În toate instituţiile din satul Valea-Perjei,Taraclia, (Primărie, administraţia Asociaţiei Agricole, spital, poşta şi chiar în magazinul din partea „moldovenească” a satului) se vorbeşte doar în bulgara sau rusă.

  Dacă încerci să vorbeşti în limba română, atunci poţi fi trimis brutal cu traiul în România.

  Referitor la început de an şcolar. La întîlnirea cu părinţii elevilor din fostul gimnaziu s-a vorbit doar în limba rusă. Festivităţile de la careul noului an şcolar s-au petrecut preponderent în limba rusă, cu muzică doar rusescă., nici o exclamare din partea elevilor cu un „Mulţumesc”,ci doar numai cu „Spasibo”.

  Nici un cuvînt despre regretaţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, chiar dacă la careu era şi Şefa Direcţiei de învăţămînt din Taraclia, care de asemenea nu posedă limba de stat.

  Dacă nu se redeschide gimnaziul, atunci procesul de bulgarizare/rusificare se va intensifica în această insulă cu vorbitorii limbii române. Concluzia vine de la sine.

  Pînă la sosirea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, părinţii elevilor trecuţi la liceul rus,
  au fost preîntîmpinaţi de către directorul liceului rus :
  – la anul viitor clasa I nu va fi cu predare în limba română,
  – obiectul „chimia”, anul acesta, va fi studiat în limba rusă şi nu în limba româna, iar în următorii ani de învăţămînt, numărul obiectilor cu predare în limba rusă se va mări.

  Deci, după lichidarea gimnaziului cu predare în limba română,repet, părinţii au temerea că în următorii ani elevii vor fi obligaţi să înveţe doar în limba rusă la noi acasă, în R. Moldova.

  Părinţii cer redeschiderea gimnaziului şi asiguarea procesului de învăţămînt
  cu toate cele necesare, inclusiv şi surse financiare.
  Timp de 5 ani tot s-a promis că va fi renovat sistemul de încălzire a gimnaziului,că va fi reparat acoperişul. Acum se motivează din lipsa finanţelor. Oare, pentru viitorii copii de pe această insulă de limbă română, cine va mai lupta pentru a studia în limba Statului lor şi nu în limba rusă? Oare nu se pot găsi nişte bani?

  Statistica ne spune că avem vre-o 200 de cetăţeni ai R. Moldova, care au un venit anual de peste un milion de lei – ar putea unii din aceşti milionari ajuta şi susţine gimnaziul din s. Valea-Perjei r. Taraclia, unicul gimnaziu cu predare în limba română din regiune ?

  Avem partide politice bogate care spun că sunt „stataliste”şi patriotice, oare ei nu vor să ajute gimnaziul din s. Valea-Perjei, Taraclia, elevii căruia doresc să studieze în limba maternă, în limba de stat ?
  La Guvern nici nu mai îndrăznesc, poate se va autosesiza…

  Viitorul gimnaziului cu predare în limba română din s. Valea-Pejei, Taraclia este un test de demnitate naţională…Cum să susţinem această „ insulă”?…
  –––––––––––––-
  Autor: Maria Herţa

 9. pentru Siberiac

  In alegerile trecute, a spus dna Pavlicenco la Jurnal TV, cind a mers un reprezentant al PNL si i-a propus lui Ghimpu o lista comuna si sa ii puna pe locuri cit de cit de trecere pe Mihai Severovan, Anatolie Revenco, Alexandra Can, Sergiu Afanasiu – iata ca Misulika Ghimpu a spus, din nou, ca o moara stricata, “Nu participati la alegeri”. PNL-istii au luat, impreuna cu Severovan, care a crezut ca trece ca independent, 3996 voturi, adica fara 4 voturi 4000. PL nu i-au ajuns 300 voturi din cauza rinzei, dar i-a luat consilieri pe trasistul de marca, fost amn-ist Cernei, pe comunistul Cojusneanu, pe bogatanii Vasile Petre si Ion Stratulat, pe holbata ceea de Herta, care a lucra la CCCEC si a fost data afara cu unchiul, dupa ce au fost pripasiti sub comunisti. Toti cu pungi groase, fosti PPCD-isti, ca si Gabura, aliati ai PCRM, deveniti liberali. E clar? Si dna Pavlicenco a spus ca nu are incredere in Chirtoaca, ceea ce nu a insemnat ca l-a sprijinit pe Dodon. Acum, cu Diana Gurski, amica si cea mai corupta functionara din primarie, Chirtoaca isi imagineaza ca va fura bani pe cai legale si va cistiga alegerile viitoare? Rusine ce consilieri ditamai “liberali” au. Iar dupa ce Primaria a atacat Actiunea-2012 in judecata si nu a permis sa mearga unionistii in PMAN, miine va fi alianta intre PL si PSM, PLDM si PSM, vor interzice in Parlament miscarile si actiunile unioniste, regimurile romanesti, catalogate de Filat, Dodon, lupu si Voronin drept naziste, se va alatura aici si liberalii “soros”- isti, cu sondaje trucate, la asemenea decizii antiPNL. De ce va temeti, de PNL, nu scapati. Tineti bine minte asta.

 10. Doar un popor de sclavi boteaza strazile cu numele invazorilor si calailor sai.
  Ma intreb de ce in Brest, Kiev, Minsk, Smolensk nu sunt strazi cu numele generalului
  Heinz Guderian care a invadat Polonia si URSS in anii 1939-1941 ?

 11. E înţeles cu Voi.
  Degeaba mai strigaţi „Unirea”.
  L-aţi murdărit pe Dnii Ghimpu şi Chirtoacă şi pînă la alegerile locale, în speranţă că Dna Pavlicenco va cîştiga. Dupa ce pe blogul dnei Pavlicenco şi i s-a dorit lui Chirtoacă să moară în sînge pe asfalt, precum era în fotografie mort un cîine pe asfalt şi în sînge, a-ţi dorit să faceţi o echipă!? Din această cauză a-ţi luptat împotriva lui Chirtoacă şi nu împotriva lui Dodon!? Comunistul Dodon de ce Vă era companion împotriva lui Chirtoacă? Iată rezultatul luptei Dstră alături de comunişti, Dodon şi propaganda Moscovei – sunt mai mulţi Consilieri comunişti. Sunte-ţi mulţumită!?
  Dna Alexandra Can, nu vii ruşine să fiţi în aşa compahie? regretabil. Aduceţi-vă aminte că lumea îşi aduce aminte nu doar de Roşca, dar şi de cei apropiaţi a lui Roşca.
  Mai mulrt nu are rost să mai scriu. E tot una să te sfădeşti cu o persoană ce doreşte sfada

  Cît priveşte la redenumirea străzii Cuza Vodă Chirtoacă a spus că strada va rămâne şi mai departe Cuza Vodă

 12. NOI, maturii suntem responsabili de haosul si înjosirea deja si a copiilor, în propria CASA!!! De ce ?! Dar cui am permis NOI în 1989 sà ne éelibereze” de jugul ocupantilor sovietici(rusi)?! Pài, iatà ei într-un mod mai „politizat” deja, ne-au reîntors înapoi în „ocol”, de unde tinerilor le va veni si mai greu sà se desprindà, sà devinà LIBERI si STAPÂNI pe pàmânturile sràmosilor!!! Unde-i entuziasmul unora dupà ce si-au rezolvat niste probleme personale?! Multi si-au rezolvat problemele respective, activând cu DRACUL în stràinàtate…, dar nu si-a tràdat idealul!!! Însà cei ce n-au fàcut parte din vitele adevàrate ale NEAMULUI (oare chiar pe toti i-au nimicit, deportat… sovieticii???!), s-au vândut pe niste…”arginti”!!! Prorocul si Salvatorul nostru , este din NEAMUL NOSTRU, ce-si iubeste cu adevàrat RADACINILE, ce nu-i trebuiesc alte valori decât DEMNITATE, LIBERTATE NEAMULUI RE-UNIT într-o putere maximalà si UNICALA!!!

 13. NEAMULUI MEU

  Mai întâi si-ntâi de toate –
  NEAMU-mi este mai aproape
  Cât tràiesc si dupà moarte!

  Fie-n Tarà-i ori departe-i,
  Fie-argat ori face Carte,
  Fie bun ori nu prea, Frate!

  Hai spre Soare, spre Luminà –
  Toti si toate LOR se-nchi,à!
  Numai NOI , cu ochii-nchisi,
  Cu-ntunericul deprinsi…,
  Sà le fim pe veci …o slugà
  Altor Neamuri, ce ne-njugà??!!!

 14. unirea se construieste zi de zi …e o munca de milioane de furnici harnice . acele forte care sprijina despartirea intre frati nu pot fi cu adevarat crestine . acest lucru e clar .

 15. Doamne,ajută-i pe cît mai mulţi să înţeleagă,că unica salvare e ROMÂNIA Mare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *