Fara reforme si demnitate nationala, Filat ramine un cersetor

 Filat, practic, i-a cersit lui Medvedev vizita sa la Moscova, fiind la Olimpiada de la Londra. Premierul rus a acceptat, insa i-a pregatit un pachet de santaj, cerindu-i premierului “moldovean” aderarea la Uniunea Vamala, sa se dezica de integrarea europeana, sa denunte Acordul energetic cu UE, alte aiureli de cantonare a Republicii Moldova intr-un spatiu pe nume “niciunde”. Intilnirile, se spune, au fost organizate de Valeriu Pasat si de Petru Lucinski. In cadrul intrevederii de unu la unu, Putin i-a propus Confederatia RM-Transnistria, cu pastrarea trupelor ruse pe 20 de ani. Adica i s-a propus ca Parlamentul de la Chisinau sa legifereze trupele ruse. La Moscova i s-a mai “sugerat” lui Filat sa distruga AIE, sa declanseze alegeri anticipate impreuna cu PCRM. Acum Filat analizeaza propunerile rusesti.

http://moldpress.info/2012/09/pavlicenco-la-moscova-trebuie-sa-se-deschida-gura-si-despre-transnistria-si-despre-trupele-de-ocupatie/

Vlad Filat a fost la Moscova, unde s-a întâlnit cu Medvedev şi Putin. Credeţi că plecarea a fost un semnal de schimbare a vectorului european?

Vitalia Pavlicenco: Cred, mai curind, ca Filat si-a imaginat ca va putea merge pe vechiul stereotip ca “mielul bland poate suge de la doua oi”. O fi el aici, platit, politicianul “number one”, dar acolo, la Moscova, trebuie sa ai in spate un stat cu o conducere verticala, cu pozitie, care face reforme si pe care o sprijina UE pentru merite, nu din mila. Asta la noi nu s-a intimplat, de aceea Filat a plecat la Moscova ca un cersetor, calitate pe care a imbinat-o greu cu orgoliul sau nemasurat, incercare din care nu a iesit nimic. Insa problema – si a lui Filat, si a noastra – este ca el e produsul lui Petru Lucinski, al doilea Presedinte al Republicii Moldova, care ramine atasat intereselor Kremlinului si, in felul acesta, il ingloada si pe Filat in aceasta mlastina dintre Est si Vest. Ar fi extraordinar daca, umilit la Moscova, Filat se va trezi, se va debarasa de gruparea si de Familia Lucinski, cea care, se spune, i-a organizat si intrevederile in metropola “lor”. Probabil ca nici Moscova nu mai crede unei guvernari duplicitare si sunt convinsa ca ar discuta altfel, cu mai mult respect, daca si Filat ar respecta populatia romaneasca de aici si pe alogenii integrati si ar pleda ferm pentru integrarea europeana prin fapte, precum si pentru apropierea urgenta si maxima de Romania.

Ni s-au promis gaze mai ieftine în schimbul renunţării la Europa. Consideraţi personal că ar trebui acceptat acest lucru?

Vitalia Pavlicenco: In nici un caz. Doamne fereste! Pe parcursul a 21 de ani dupa proclamarea Independentei, au fost foarte multe oportunitati sa fie diversificate sursele de energie pentru Republica Moldova. Insa din exact acest domeniu s-a alimentat, in primul rind, toata coruptia. Au fost mereu grupari mafiote interesate sa ne tina dependenti de Rusia, plus pierderea Transnistriei cu Centrala de la Kuciurgan de la care cumparam noi acum energie scumpa. E dezastru. Daca Filat si Leanca renunta la Europa in schimbul gazelor, acesta va fi al doilea inceput al sfirsitului lor, dupa declaratiile antiMarsul unionist. Cred ca si Europa se uita curioasa la situatia actuala, de aceea ipostaza in care se afla conducerea fariseica a Republicii Moldova nu este de invidiat, dare este plata pentru lipsa de vointa politica proeuropeana ferma. Sa nu uitam ce sfaturi a primit conducerea Republicii Moldova si de la Romania, care i-a deschis mai multe sanse de a reduce dependenta energetica strategica fatala a acestui pamint romanesc de Moscova. Daca nu pot rezolva “dilema”, trebuie sa plece de la conducere, sa vina altii, cu vointa politica reformatoare, patrioti romani, nu patrioti secesionisti moldovenisti, care sunt, de fapt, patrioti ai Statutului Rus.

Consideraţi că scena cu vinul italian a fost făcută intenţionat şi reprezintă un semnal?

Vitalia Pavlicenco: A fost penibil. Dar stiti ce a fost penibil? Moaca acra a premierului moldovean, care de tare ce este infumurat, nu are replica in asemenea situatii neordinare. Putea sa inventeze ceva pe loc, daca era om cu spirit, insa el este obisnuit doar cu situatiile cind isi asmuta paza ca un dictator impotriva unora. In situatii relaxate, civilizate, mondene chiar, nu e obisnuit sa aiba reactie. Consider ca Medvedev l-a umilit pe el, dar, din pacate, si pe noi toti, iar el, servil fiind in fata tarilor rusi, a ramas blocat, ceea ce a fost o rusine. 

În presa rusă a fost citat un anume Alexander Rahr, presupus politolog german, care ar fi spus ca Germania a recomandat Moldovei să se uite spre Est.

Vitalia Pavlicenco: Eu, una, nu cred acest lucru. Da, are Germania niste slabiciuni si simpatii mai vechi, relatii si fobii fata de Rusia. Insa nu cred chiar ca vrea o reconfirmare a Pactului Molotov-Ribbentrop. Pe de alta parte, daca o fi diferite curente si in Germania privind sferele de influenta, la care, parca, se renunta in lumea civilizata, atunci totul e rezultatul comportamentului nostru – demn sau nedemn. Filat incearca sa arate ca el e bun si pe dimensiunea Vest, si pe dimensiunea Est. Nu cred ca ii reuseste decit spre nefericirea populatiei noastre napastuite, care nu mai apuca sa vada o schimbare dintre cele promise. Totodata, avind in vedere declaratiile lui Dirk Schuebel in legatura cu lipsa de reforme in Republica Moldova, dupa trei ani si ceva de regim necomunist, putem crede ca si UE se va satura de politica duplicitara a guvernantilor si ii va lasa, o data, jos din brate. Poate ca Filat se va bucura si va fi liber sa revina in bratele Rusiei? Sa o vedem si pe asta. 

Credeţi că Filat ar fi trebuit să trateze problema Transnistriei şi a trupelor ruse de ocupaţie?

Vitalia Pavlicenco: Am mai spus: de cind au venit pretinsii necomunisti la putere, practic, nu se cere plecarea trupelor rusesti din Moldova. Este si asta o rusine A spus, adevarat, ceva, mai recent, Presedintele Timofti si il rugam sa mai spuna. Vedem ca au venit la conducere niste forte care par a fi la cheremul Moscovei si al Tiraspolului, care, de ce nu, poate ca le-au ajutat si financiar in alegeri ca sa urce la Putere. Numai ca nu se vede rostul. Se vorbeste despre un mare succes al diplomatiei moldovenesti. Eu, una, nu-l vad. Pentru ca vrem noi sau nu vrem, comparam situatia cu balticii si georgienii si noi am ramas la genunchiul broastei. Numai o vointa ferma proeuropeana, care inseamna si reforme autentice, ar schimba statutul Republicii Moldova si ar da o alta demnitate si premierului, care sa dechida gura si despre Transnistria, si despre trupele de ocupatie.

Va multumim. 

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Filat, cu ajutorul ocupanţilor vrea să devină Smirnovul RM. Stăpân absolut al acestei gubernii krîşuit de banda lui Pukin.
  Fiţi atenţi la ultimele declaraţii referitoare la schimbarea Constituţiei cu un Preşedinte puternic.
  Acest individ devine foarte periculos.

 2. OCHII INTREGII LUMI PE NOI !

  Un comentariu preluat de pe youtube:

  ardelean30 :
  –––––––––––––––––
  BUNA !

  DE CEL PUTIN 3 LUNI NU MAI FAC NIMIC IN TIMPUL MEU LIBER , urmaresc cu lacrimi fiecare miscare
  pentru reintregirea neamului românesc .

  sper din tot sufletul ca bunul Dumnezeu sa ajute pe români
  sa se unesca pe vecie, ajunge cat am fost despartiti,
  dupa cum au inceput sa se intensifice actiiunile si mai numeroase,
  ma face sa cred si sper din toata inima ,
  ca in 2013, 24 ianuarie va fi cea mai mare hora a unirii din lume ,
  sa intram si in cartea recordurilor :))

  ma bucura tare mult faptul ca foarte mult tineret a inceput sa inteleaga valorile identitati , e genocid etno cultural cu limba moldoveneasca,
  si schimbarea identitatii …

  cum pot unii sa fie asa tolomaci sa asculte
  ce le spun rusii ca ei sunt moldovani,,,,,
  toti suntem români , si fiecare vorbeste româna
  cu dialectele specifice zonei ,,
  cei din moldova vb româna in grai moldovenesc ,
  noi ardelenii româna prin grai ardelenesc s.a.m.d…..
  adica olteniii daca vb olteneste inseamna ca ei nu sunt români?

 3. CHIAR SI MILIONARII RAMAN CERSETORI, daca au crescut in umilinta si slugarnicie! Jos curvia politica, Jos prostitutia DE BUNA VOIE! Rusine!

  Shame at you, Filat. – Din coada de caine nu poti face sita de matasa. Or din oaie nu poti face un vultur LIBER sa zboare sus.

  Ridica-te din genunchi, frumoasa Basarabie, caci AI TOATA posibilitatea sa te unesti cu PATRIA, sa traiesti in respect si demnitate demnitate de NATIUNE INFLORITOARE pe harta Europei.

  Oameni buni, nu mai intrati iar in capcana ocupantilor. Ati uitat cat ne-au maltratat sufletele acesti dinozauri si dihori de la Kremlin cu gazele lor?

  Propaganda lor de misei… Afara din tara, ocupantilor. Vrem sa respiram aer curat, european! Vrem sa avem PATRIE, sa avem STAT care sa ne apere drepturile de a trai LIBERI, cu capul sus. Aici este ROMANIA! Unire!

 4. Moscova scoate greul agenturii sale de la Chisinau
  impotriva “Marsului Unirii”.

  Astazi este rândul lui Vlad Filat !

  10 septembrie 2012

  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6806-moscova-scoate-greul-agenturii-sale-de-la-chisinau-impotriva-marsului-unirii-astazi-este-randul-lui-vlad-filat-.html
  –––––––––––––––––––-
  Asa cum “Romanian Global News” anunta anterior, frica Moscovei ca pe 16 septembrie vor fi in strada 10.000 de basarabeni care vor cere pasnic reunirea R. Moldovei cu Romania va face sa iasa la iveala parti importante ale agenturii rusesti de la Chisinau, parti pana acum bine acoperite in Parlament si Guvern , dar nu numai.

  Politicieni care umbla cu “integrarea europeana” in gura si cu ordinele primite de la Moscova in buzunar au inceput sa-si faca datoria incercand blocarea unei actiuni pasnice care nu este altceva decat un firesc mod de libera exprimare a convingerilor fata de viitorul comun al celor doua state romanesti. Ei pot fi 10 sau 10.000, dreptul lor de a-si exprima liber si pasnic convingerile este consfiintit de legile lumii libere, club la care politicienii din R. Moldova sustin ca sunt membri.

  Dupa declaratiile agentului SVR-ului Dumitru Diacov, vazand determinarea crescanda a miilor de oameni care vor sa-si explime liber si pasnic convingerea ca impreuna cele doua state romanesti vor fi mai puternice si ca pe 16 septembrie ar putea fi in strada 10.000 de unionisti, Moscova disperata isi expune pana si agentii cei mai bine acoperiti.

  Astazi chiar inainte de a se prezenta in fata stapanilor de la Moscova este randul lui Vlad Filat sa faca dovada apartenentei sale la reteaua ruseasca.

  „Rog cetățenii Republicii Moldova să se abțină de la participarea la Marșul Unirii din 16 septembrie și să nu se lase să fie folosiți de inamicii procesului de integrare europeană a țării”,

  a declarat Vlad Filat la sedinta Guvernului de la Chisinau, înainte de vizita pe care trebuie să o întreprindă la Moscova.

  Evident Filat, asemeneni lui Diacov incearca sa manipuleze ordinar crezand ca basarabenii sunt prosti.
  Pai unionistii tocmai asta vor. Integrare europeana imediata prin reunirea cu Romania si nu promisiuni in vant care urmaresc tocmai indepartarea si dezamagirea basarabenilor fata de procesul greoi si fara un termn precis al mult clamatei integrari europene. Evident expertii rusi au studiat psihosociologie si stiu bine ca nu mai este decat o problema de timp pana la aparitia asa numitului “efect bumerang” fata de ideea de integrare europeana.

  Si Filat stie asta. Dar jocul sau dublu, cunoscut dealtfel de cei interesati, ii convine de minune tanarului prim-ministru si personalitatii duble a acestuia.
  Insa nu oricine se lasa pacalit. Si partea opusa Moscovei are experti.

  Si noul Lucasenko de la Chisinau continua:

  „Se cere condamnarea politică a tuturor celor care contestă și subminează statul. Acțiuni de acest gen, la fel ca și cea planificată pentru 16 septembrie, este împotriva independenței Republicii Moldova. Toți fac jocul inamicilor integrării RM în UE”

  In mod evident daca se auzea acest tip de discurs in Belarus nu ar fi fost o surpriza, dar sa auzi asemnea discurs despre un mars pasnic la un prim ministru care acum cateva zile vorbea despre democratia din R. Moldova cu Cancelarul Angela Merkel este, pentru cineva care nu cunoaste personajul, o mare surpriza dar si o mare dezamagire.

  Evident utilizarea unor institutii de forta de catre Filat impotriva unionistilor va fi semnalul

  ca omul politic Filat si-a terminat reprezentatia, in scena intrand agentul rus Filat.

  Iar daca institutiile il asculta inseamna ca cele doua decenii de la independenta fata de URSS

  nu a insemnat decat timp pierdut.

  Un lucru este clar. Disperarea Moscovei este mare si este posibil sa mai avem surprize.

  Chiar unele mari.

 5. Surprize n-o sa avem decat in limita celor deja stiute, dar una este clar si ma BUCUR:

  Kremlinul este alertat ca le fuge pamantul de sub picioare. Europa le-a gasit ac de cojoc, asa ca ei acum incearca sa sparga cercul care ii constrange sa scada pretul la gaze, incercand disperat macar pe Republica Moldova s-o ademeneasca in imperiul gazelor rusesti.

  Imperiul oricum va cadea.Chiar din interior. Cu toate observatiile noastre critice, totusi, consider ca Filat A AMORTIZAT apetitul Moscovei si a CUMPARAT TIMP, ca sa respire si sa spuna diplomatic Nu!

  Eu asta cred. Nu vreau sa cred ca este un misel care acum, chiar acum cand deja am facut pasi importanti spre emancipare si spre UNIRE, sa-i placa sa intre benevol in banda Kremlinului. Chiar ar fi asa de prost?

  Eu am fost si sunt o optimista. Chiar noi nu vom da voie lui Filat sa ne vanda iar! Rusine, pentru niste gaze…

  Rusii la anul iar vor SCUMPI GAZUL…
  …si inca mai vor sa cumpere ce mai avem p[rin investitii. Ei cu banii lor pot sa cumpere tot, inclusiv toate rapele … iar noi vom fi nevoiti sa emigram, or sa lucram in sclavie…

  Sclavia de azi are alte forme, dar este chiar mai grava, caci se distrug familiile si nucleul de baza al unei natiuni.

  Unica solutie URGENTA: Unire cu Romania. basescu sa nu se faca intr-o ureche… Sa ia aminte…

  La 16 septembrie ar trebui sa venim pregatiti cu o rezolutie, o hotarire, o adresare prin care sa cerem UNIREA.

  Nu este suficient sa umblam mult si degeaba pe toate strazile orasului. Lumea oboseste. Folositi momentul. Nu sunt necesare marsuri de kilometri.

  E suficient Marea Adunare Nationala in PIATA si sa hotarim si sa cerem drepturile noastre legitime. Sa scriem adresari catre toate ambasadele, indiferent care vor fi respunsurile, dar sa nu tacem sa se stie, ca noi vrem LICHIDAREA consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrob!

  Sumnem ROMANI, suntem o NATIUNE. VREM Unire!

 6. SOS ! OCUPATIA RUSEASCA IN ACTIUNE !
  ––––––––––––––

  Elevul Alexandru Bejan va fi judecat azi la Tiraspol !
  ––––––––––––––––––
  Demers către Organizaţia Naţiunilor Unite,
  – OSCE Moldova,
  – UNICEF,
  – Ambasada SUA în R.Moldova,
  – Ambasada României în Republica Moldova,
  – Toţi elevii şi studenţii din Republica Moldova
  –––––––––––––––––––
  Reamintim că pe data de 31 martie 2011 lucrătorii oficiului poştal din oraşul Tiraspol,
  au găsit o scrisoare fără plic adresată şefului
  Secţiei de Afaceri Interne a aşa numitei RMN.

  Conform acestei scrisori, anonimul insistă că lui să
  i se restituie suma de 2 300 $,
  în caz de refuz va avea loc o crimă.

  În urma cercetărilor a fost învinuit(
  fără dovezi, cu încălcări de procedură juridică)

  Bejan Alexandru, colegul nostru de clasă.

  Noi, elevii clasei a XII-U din Liceul Teoretic
  «Lucian Blaga», oraşul Tiraspol

  rugăm să ne susţineţi pentru a afla adevăratul infractor şi scoaterea de sub urmărire penală a colegului nostru Bejan Alexandru,

  deoarece suntem convinşi că el este nevinovat.
  Bejan Alexandru este un băiat cu un suflet mare, binevoitor, responsabil.
  În orice moment este gata să acorde o mână de ajutor, fiind un bun prieten.

  Vă rugăm să ne ajutaţi să dovedim nevinovăţia
  lui Bejan Alexandru.
  Noi nu avem puteri să luptăm cu sistemul totalitar
  din regiune.
  ––––––––––––––––-
  Au semnat elevii cl XII.

  (Originalul scrisorii cu semnaturi se afla la redactie)
  ZIARUL DE GARDA din 13 septembrie 2012

  http://www.zdg.md/stiri/elevul-alexandru-bejan-va-fi-judecat-maine-la-tiraspol

 7. Dna pavlicenco, dar despre asta ce ziceti? http://hotnews.md/articles/view.hot?id=16642

 8. Pt Xiromant

  Totul ce este ilegal trebuie pedepsit dupa lege. Eu am cetatenia romana din 1992, obtinuta legal si nu ma ocup de cetatenia romana decit ca facem conferinte de presa privind facilitarea conditiilor de acordare a cetateniei romane, de care romanii basarabeni au fost privati fara voia lor.

  Am si Ordinul National al Statului Roman „Pentru Merit”, in Grad de Comandor.

 9. Din 1989 tot ne prostesc deja „cadrele” nàscute si „educate” cu sovieticii ! Ei sunt mai convinsi ca rusii( care s-au dezis de asa numitul „sistem comunist”) în promovarea la noi în RM a politicii staliniste de colhozuri si socialism!!!!!!!! Nicàieri în lume lectiile „comunistilor” n-au fost însusite asa de bine, ca „glodul” ràmas dupà deportàri si nimicire a gospodarilor, pàturii intelectuale…din teritoriul basarabean…ocupat de rusi!!!!!!! Nimeni în lume nu este, care sà nu-si cunoascà ràdàcinile, fratii de sânge, NEAMUL UNIC, càruia îi duce DORUL (fiind înstràinat de voie sau fàrà voie!) si VOIESTE RE – UNIREA cu PATRIA, în CASA comunà (cu mai multe odài, camere…), dar DOAR a LOR proprie!!!!!!!! ÎN ALTA PARTE ESTE TOTUSI… STRAINA! Numai la NOI … DEMNITATEA de OM si NEAM a dispàrut, ne-au distrus-o cumplit stràinii, ne-au impus-o pe a LOR în limba lor!!!! Regret mult si mà simt prost în camera mea, fiindcà sunt singur!!!! Când vom fi mai multi???!!! Eu lupt si sper sà ne UNIM, apoi vom spera si la RE- UNIRE!!!!!

 10. La tema: citiţi Editorialul lui Vitalie Ciobanu în Adevarul.md
  ____adevarul.ro/moldova/actualitate/Naravul_Rusiei_si_obiceiurile_noastre_0_773922658.html

 11. „Patrioţii Moldovei“ şi-au anulat manifestaţia de duminică. Liderul partidului: „Voi ieşi la protest de unul singur, ca persoană fizică“, anunţă adevărul.md

  Filat a dat ordin făcăturilor sale să stea acasă la 16 septembrie:” Nu mi-aşi dori acum un „Bălţi 2” la Chişinău chiar acum când îmi fac imaginea de „tătuc al naţiunii”.

 12. UNIRE si gata!

 13. P-tu Luca

  Garbuz in acest fel s-a desolidarizat de plus responsabilitete la dosarul penal deja intentat.
  Sunt sigura ca ei vor veni la mars si vor face provocari din si in interiorul participantilor la Mars. Este necesar de urmarit comportamentul prezentilor, de identificat persoanele necunoscute cu tentative de comunicare provocatoare si de dat pe mina politiei fara intirziere.

  Atentiune, atentiune si iar A-TEN-TI-U-NE !

  Acesti indivizi nu se vor opri , ei trebuiesc opriti si atrasi la raspundere!!!!

 14. Vad ca se filtreaza
  unde e mesajul postat de mine anterior?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *