Puterea vrea un razboi civil?

http://moldpress.info/2012/08/2006/

Având în vedere suspiciunile cu privire la un nou marş Unionist de mare amploare la mijlocul lunii septembrie am luat un amplu interviu doamnei Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului National Liberal din Republica Moldova legată de această problematică.

Interviul a fost luat în data de 24 august 2012.

Surse din interiorul Actiunii 2012 vorbesc despre un nou mars unionist in septembrie. Aveti informatii despre un asemenea eveniment?

Vitalia Pavlicenco: Am desprins o stire plasata pe mai multe site-uri despre declaratii facute de catre unii membri ai Platformei civice “Actiunea-2012” la conferinta desfasurata la Chisinau pe subiectul modelului german pentru refacerea unitatii nationale romanesti. Am repostat si noi, PNL, aceasta stire. Dar e sigur ca un nou Mars unionist este necesar, pentru ca oamenii, indignati de contramanifestatiile agresive ale fortelor proruse la Chisinau (25 martie), Cahul (22 iulie) si Balti (5 august), cind au organizat actiuni unionistii, sustin ca o noua manifestare ar fi un Mars al Demnitatii, Identitatii si Constiintei romanesti la Chisinau. Si ei vor sa participe cu familiile si cu rudele.

Daca va avea loc un nou eveniment de acest fel,  PNL va participa, asa cum a facut de fiecare data?

Vitalia Pavlicenco: Da, fara indoiala, vom participa, asa cum am procedat de fiecare data anterior. Atunci cind am sustinut manifestarile organizate de Platforma civica “Actiunea-2012”,  precum si cind membri ai PNL au depus declaratii prealabile privind organizarea unor actiuni unioniste. Cu atit mai mult cu cit in septembrie PNL urmeaza sa isi tina sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale. Pina atunci asteptam decizia Curtii Supreme de Justitie in cauza intentata Ministerului Justitiei pentru refuzul acestuia de a inregistra modificarile adoptate de Congresul al III-lea la Statutul PNL privind obiectivul unionist, urmind sa ne reorganizam – speram – in baza Noii Redactii a Statutului. De asemenea, formatunea noastra va demara un proces de reorganizare, avind in vedere afluxul de membri inscrisi de la inceputul anului, cind am desfasurat sau participat – separate sau in cadrul Consiliului Unirii – la o serie de actiuni pentru comemorarea celor 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica. PNL incepe o pregatire serioasa pentru alegerile parlamentare viitoare, la care mizeaza pe un rezultat de peste 10 la suta. De asemenea, o reorganizare se impune si pentru ca avem, printre aderentii la PNL, persoane cu o imagine publica deja formata, care trebuie integrati in procesul de reorganizare si consolidare a PNL. Anunturile privind aceste implicari le vom face la momentul oportun. Cunoasteti, probabil, ca PNL i-a chemat pe romani – inca inainte de alegerile parlamentare de la 28 noiembrie 2010 – sub drapelul unionismului, ceea ce ne-a reusit partial prin Consiliul Unirii. Procesul, insa, urmeaza sa se desfasoare pe mai multe planuri, prin valorificarea potentialului persoanelor ce au venit in PNL, inclusiv din partidele parlamentare, datorita abordarii directe si verticalitatii in demersul politic si public al formatiunii noastre. Noi ii sprijinim pe toti care pledeaza in mod real si deschis pentru Unire, la fel formatiunea noastra e sprijinita de romanii curajosi, care apreciaza drumul vertical urmat de PNL al saselea an.

Ce parere aveti despre faptul ca organizatorii contramanifestatiei de la Balti vor fi pusi sub acuzare si ca au primit interdictia de a parasi tara?

Vitalia Pavlicenco: Vrem sa credem ca institutiile statului ne vor demonstra ca exista lege in Republica Moldova. In caz contrar, as fi inclinata sa cred ca Puterea vrea razboi civil, pentru ca nestoparea contramanifestantilor agresivi, violenti si intoleranti poate genera o revolta tot mai ampla, cu eventuale consecinte regretabile. Unionistii manifesteaza mereu pasnic, nu impiedica pe nimeni sa isi expuna pozitiile, la fel trebuie sa se intimple si in cazul reprezentantilor majoritatii romanesti de aici. Mai ales ca noi suntem pe pamintul nostru romanesc. Daca Puterea nu este implicata in aceste jocuri triste si periculoase si va demonstra ca troneaza in Republica Moldova legea, ca se respecta principiile statului de drept, cu libertatile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare, inseamna ca fortele prorusesti/antiromanesti se vor obisnui cu valorile democratice si vor accepta pluralismul politic si de opinie. In caz contrar, ele vor trebuie pedepsite, inclusiv interzise. Este absolut evident ca fortele comuniste sunt antieuropene si antiromanesti, iar atitudinea fata de comportamentul lor este o hirtie de turnesol pentru gradul de democratie in aceasta societate, condusa de forte ce se declara atasate valorilor europene.

Care este numarul estimat al celor ce vor participa la un nou potential mars, avand in vedere ce s-a intamplat la Balti?

Vitalia Pavlicenco: Pe data de 13 mai, cind nu a existat, poate, o mediatizare pe masura, au participat la Marsul Demnitatii Nationale peste 7 mii de persoane. Noi asteptam echipele noastre din provincie, care deja ne suna si ne intreaba cind desfasuram noi actiuni unioniste. Vreau sa le multumesc tuturor institutiilor media care – indiferent de ce si cum discuta – au deschis spatiul public pentru dezbateri pe tema Unirii Republicii Moldova cu Romania. Acest fapt, impreuna cu eforturile unionistilor – fie ca e vorba de societatea civila sau de partide – scoate romanofobia din sufletele romanilor oprimati decenii la rind de comunisti. Romanii incep sa se constientizeze tot mai mult ca sunt romani, ca sunt europeni, ca au depus – multi dintre ei – juramint de credinta Statului Unitar Romanesc si ca au obligatia civica sa contribuie la refacerea unitatii nationale romanesti. Majoritatea romanilor din Basarabia au copii care invata in Romania, au rude si imi spun in discutii ca se vor intr-un stat mare si puternic. Asta dupa ce s-au convins 21 de ani ca libertatea si prosperitatea nu se pot intimpla pe teritoriul romanesc din stinga Prutului, izolat de Romania. Astfel, cred ca lumea se va trezi si va veni intr-un numar de peste 10 mii de oameni la Mars. Nimeni nu va indrazni sa stea acasa pe 16 septembrie, cind antiromanii incearca sa ne calce in picioare demnitatea nationala.
Ce parere aveti despre sondajul facut in Romania si prin care se afirma ca 87,25% din romani isi doresc Unirea?

Vitalia Pavlicenco: Pentru mine nu a fost o surpriza. Am comunicat de ani cu diferiti romani si m-am convins ca singele apa nu se face. In plus, a mai iesit frica bagata de regimurile antiromanesti in maduva oaselor romanilor de pe ambele maluri ale Prutului. Plus Internetul, comunicarea intense intre romanii de pretutindeni, cunoasterea lumii occidentale si avantajele regasirii intr-un stat euroatlantic. Toate acestea contribuie la revenirea romanilor la visul lor secular. Actiunile unionistilor ii incurajeaza, de asemenea, pe romani sa recapete increderea in reunificarea celor doua state romanesti. Sunt sondaje si sondaje. Putine sunt corecte si nemaipulate. Speram sa fie si in R.Moldova un sondaj nemanipulat. Asa cum a fost in 2008, sondaj facut de Gallup, la comanda Institutului International Republican, ce a demonstrat ca 28 la suta dintre romanii basarabeni vor Unirea si alti 10 la suta oscileaza. Si asta – in plin regim comunist! Acum, sunt convinsa, curajul de a vorbi deschis de Unire e si mai mare.

Credeti ca moldovenii isi doresc Unirea?

 Vitalia Pavlicenco: Sunt sigura ca da. Vorbesc cu multi oameni. Si rudele sau cei care muncesc in Vest ii influenteaza pe cei de acasa, ramasi “sa tina aici stilpul unui regim corrupt”. Dar, cum spuneam mai sus, e nevoie de sondaje oneste si obiective si la noi. Am auzit ca va fi un sondaj organziat ca si cel din Romania, despre care nu exista nicio indoiala ca e corect, mai ales ca au desfasurat sondaje si altii, doar ca, poate, nu au avut curajul sa faca publice rezultatele ce aratau ca romanii sunt favorabili Unirii. Mai ales ca acest an a fost si ramine unul eminamente  unionist – curent ce se va consolida si ii va cuprinde pe toti romanii, dar si pe alogenii democratizati si integrati de pe ambele maluri ale Prutului. De asemenea, exista o mare deschidere si multa incurajare in directia Unirii din partea Diasporei romanesti, a comunitatilor romanesti de peste hotare, unde au fost si se afla cei mai curajosi unionisti.

PNL e partid unionist. Credeti ca, promovind un asemenea mesaj, veti putea intra in Parlament la urmatoarele alegeri?

Vitalia Pavlicenco: Fara indoiala. Ne-o spun oamenii, care isi regreta votul de la 28 noiembrie 2010, si ca Bunul Dumnezeu, care ii vrea pe romani impreuna si care ne calauzeste in toate eforturile noastre. Desigur, va fi greu sa concuram cu oligarhii si cu hotii. Insa avem o pozitie curajoasa si corecta, nu manipulam, avem o abodare verticala, nu operam cu bani furati de la cele doua state romanesti. Asta ii va lumina pe romani, ca sa nu-si mai piarda voturile cu fariseii antiromani. Avind in vedere afluxul mare in partid dupa ultimile evenimente – pentru ca oamenii apreciaza consecventa si fermitatea noastra – ne asteptam sa intram cu un procent onorabil in Parlament. De Ziua Independentei celui de-al doilea stat romanesc, vreau sa le transmit tuturor romanilor si alogenilor cu demnitate nationala ca Declaratia de Independenta este un document de importanta fundamentala pentru destinul romanilor, document ce ne permite sa pledam si sa infaptuim Unirea. Unirea care se va produce cu sau fara cei care incearca – nereusit – sa ne fure zilnic speranta de refacere a unitatii romanesti. Nu vor reusi, pentru ca Dumnezeu este alturi de cei care isi doresc unitatea neamului lor.

Va multumesc si dorim succes PNL.

 Vitalia Pavlicenco: Va multumesc si eu.

 

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. agentura pro-rusa din RM vrea sa bage frica in miscarea unionista din RM-Basarabia

 2. FRONTUL RE-UNIRII

  ANUL 2012:
  DOSARELE RE-UNIRII MOLDOVEI DE EST CU ROMANIA !
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Luni, 27 August 2012, Nicolae Timofte:
  ––––––––––––––––––––––––
  Mesajul președintelui cu ocazia Zilei Independenței:

  „Suntem datori să ducem mai departe idealurile înaintașilor noștri”
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Câteva citate din discursul oficial :

  – În rândul al doilea, avem obligația morală să apreciem astăzi patriotismul
  și spiritul de sacrificiu al celor care, ghidați de puternice sentimente naționale și umane,
  au purtat lupte până în 1991 și în anii care au urmat, în numele libertății
  și al independenței noastre. Unii dintre acei patrioți nu mai sunt printre noi,
  dar suntem mândri că am fost contemporanii lor.

  Să ne amintim cu plecăciune de
  – Ion Vatamanu,
  – Lidia Istrati,
  – Gheorghe Ghimpu,
  – Grigore Vieru,
  – Leonida Lari,
  – Nicolae Costin,
  – Doina și Ion Aldea-Teodorovici,
  și mulți alții.

  Dar alături de acești tribuni s-au aflat alte sute de mii de concetățeni
  cu aceleași sentimente patriotice.

  – Dragi compatrioți,
  Republica Moldova este o țară mică, dar noi putem să-i facem un viitor MARE.
  Să ne amintim de strămoșii noștri dârji și neînfricați
  atunci când în gândurile noastre își face loc îndoiala.
  Să ne aducem aminte de vorbele noastre înțelepte,
  una dintre care spune că

  ” UNIREA face puterea ”

  Dumnezeu să ne ajute!
  Vă mulțumesc”.
  –––––––––––––––––––
  NOTA NOASTRA SPECIALA:

  SI OARE CARE AU FOST IDEALURILE INAINTASILOR NOSTRI ?

  TOTI ACEI PATRIOTI MARTIRI MENTIONATI MAI SUS AU FOST UNIONISTI,
  DECI AU MILITAT DESCHIIS PENTRU RE-VENIREA NOASTRA LA NORMALITATE,
  RE-UNIREA MOLDOVEI DE EST ISTORICE CU TARA-MAMA, ROMANIA !

  SI PENTRU ACEST FAPT EI TOTI AU FOST OMORâTI DE FORTELE OCULTE,
  PRIN OTRAVIRE, ACCIDENTE INSCENATE SAU IMBOLNAVIRI SUBITE LA COMANDA !

  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE MAI POATE SALVA DE GENOCIDUL OCUPANTILOR !
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  N.B.
  Preşedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti,
  i-a conferit cântăreţului Paul Surugiu, mult mai cunoscut ca Fuego,
  / nascut la 23 august 1976 in Turda Ardealului din România /
  titlul onorific de ‘Artist al Poporului’.
  Titlul îi va fi înmânat oficial de preşedinte în luna octombrie 2012,
  pe scena Palatului Naţional ‘Nicolae Sulac’ din Chişinău,
  cu ocazia spectacolului jubiliar ‘Destin’.
  ocazionat de împlinirea a ’10 ani de cântec’ pe scenele din Basarabia.
  / Fuego este un mare prieten al martirilor poet Grigore Vieru si actor Gheorghe Ursu /

  1.
  Priviti si ascultati aici cântecul: / www youtube com /
  / muzica si text: Grigore Vieru /
  Fuego – Chisinaul meu iubit.. (www.fuegofuego.ro)
  http://www.youtube.com/watch?v=OA0zC5BvSyA
  2.
  www youtube com
  Fuego „Basarabia”
  http://www.youtube.com/watch?v=0TuCPMtizsM&feature=related
  / Fuego – invitat de onoare. Brigada de Politie cu Destinatie speciala „Fulger” 11.02.2010 /

 3. FRONTUL RE-UNIRII

  CRONICA – UNIONISTA – AUTUMNALA :

  ———————————————————————–––––
  blog http inconstantin ro
  http://inconstantin.ro/2012/08/foto-video-scoala-de-cultura-si-afirmare-romaneasca-la-bacau-si-roman.html#comment-57658
  ————————————————————————––––
  1.
  – Prima Lectie Unionista in memoria cântaretilor
  Patrioti Martiri Doina si Ion Aldea Teodorovici
  din toate scolile si liceile: la data de 3 Septembrie, Luni, 2012.
  ——————————————————————————————
  2.
  Tot Luni, 3 Septembrie, la orele 10 in sala Europei
  de la Biblioteca Nationala din Chisinau va avea loc lansarea cartii:
  ” Documentele anexării Basarabiei.
  Corespondenţa diplomatică Paris-Sankt Petersburg 1807-1812”,
  scrisa de istoricul si jurnalistul George Damian de la ziarul „Timpul”.
  Intrarea libera.
  –––––––––––––––––––
  3.
  * Și, cel mai important, pe 16 septembrie 2012, în Chișinău,
  dacă nu știați deja, vă spun eu acum –
  vă așteptăm cu drag la cel mai mare Marș Unionist
  din istoria Republicii Moldova.
  Detalii în curând.
  ———————————————————-
  4.
  * Mai urmează cel puțin o ediție
  a Şcolii de Cultură şi Afirmare Românească.
  La Constanța, 20 – 22 septembrie 2012,
  atunci când o să cântăm “La mulți ani” celui căruia anul trecut
  i-am făcut ditamai filmulețul pe axa Chișinău – București. 🙂
  În funcție de anumite circumstanțe însă,
  am putea avea o altă Școală de vară până atunci;
  ——————————————————————————
  P.S.
  Video: www youtube com
  ascultati aici un cântecel undeva intr-un mic orasel basarabean:

  Re: Romania si Moldova: de ce unire?
  http://www.youtube.com/watch?v=hHLsjsMJeKA

 4. cui e frica de contra-manifestatii ? sa vina 20 – 30.000 de unionisti la miting si sa-i vedem ce vor mai face extremistii rusofoni si slugile lor „patriotice” in fata unei asa mase de oameni … nu trebuie cedat intimidarilor .

 5. Pt marian

  Nu ne e frica de nebuni, numai ca noi nu aruncam cu pietre, cind ei arunca si ranesc oameni, iar politia nu-i anihileaza sa nu arunce.

 6. Nu va fie frica, comunismul pica!
  Va spun: este un „razboi” psihologic. Porcii vor sa bage frica in noi!
  Noi vrem UNIREA pe cale pasnica si pentru prosperitatea intregului popor, fara nici o discriminare, fara a leza drepturile universale ale omului vizand minoritatile.

  Noi militam pentru ADEVAR SI DREPTATE ISTORICA. Unirea nu poate face rau nimanui. Vom veni la Marsul unionist cu FLORI, cu drapele, cu baloane colorate.

  Vom striga: UNIRE, Prosperare, UNITATE!, Traiasca Romania Mare! Vomcanta si vom dansa.

  N.B. Numai satana vrea dezbinare si regres social, stagnare, teroare, violenta… adversarii UNIRII sunt dusmanii lui Dumnezeu, care ne cheama la UNIRE, a Pace, la Fericire.

 7. …si din nou despre pseudo-democratia din rusia … “Rusia: Opozantul Boris Nemtsov denunta viata luxoasa a lui Vladimir Putin, un “sclav la galere” cu palate, iahturi si colectii de ceasuri de marca

  Miercuri, 29 august 2012

  Unul dintre liderii opozitiei din Rusia, Boris Nemtsov, il acuza, intre-un raport, pe presedintele Vladimir Putin ca se agata de putere pentru a-si mentine stilul de viata luxos cu palate, iahturi si colectii de ceasuri de marca, acuzatii foarte comentate de blogosfera, scrie AFP.

  In acest raport realizat in colaborare cu opozantul Leonid Martyniuk si intitulat “Viata unul sclav la galere (palate, iahturi, masini, avioane si alte accesorii)”, autorii afirma ca Putin minte alegatorii atunci cand declara un venit de mai putin de patru milioane de ruble (100.000 euro). Numele raportului face referire la o declaratie a lui Putin, care a comparat in trecut viata de presedinte cu cea a unul sclav la galere.

  Revenit la Kremlin in luna mai pentru un al treilea mandat de presedinte dupa cele doua din 2000-2008 si un mandat de patru ani de prim ministru, “Putin, a carui popularitate scade, se agata disperat de putere”, in principal din cauza “bogatiei si a luxului cu care s-a obisnuit si la care nu vrea cu niciun pret sa renunte”, afirma Boris Nemtsov.

  “Stilul sau de viata este comparabil cu cel al monarhilor din tarile din Golf si al oligarhilor”, se arata in acest raport, insotit de numeroase poze.

  Potrivit autorilor raportului, Putin dispune de “20 de palate, vile si resedinte” si de 43 de avioane si 15 elicoptere, “costul total fiind de miliarde de dolari”.

  “Mini-flota” presedintelui contine “patru nave de lux” estimate la o valoare de trei miliarde de ruble (74 milioane euro) iar colectia sa de ceasuri este evaluata la peste 500.000 euro, potrivit raportului.

  Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a respins miercuri aceste acuzatii in cotidianul Kommersant, precizand ca “toate acestea sunt proprietatea statului si Putin le foloseste in calitate de presedinte”.

  Acest raport nu a intrunit unanimitate nici chiar in randul simpatizantilor opozitiei, unii dintre ei apreciind ca acest document confunda proprietatea statului si bunurile personale ale lui Putin.

  “As vrea sa stiu cum crede Boris Nemtsov ca ar trebui sa traiasca si daca doreste de asemenea sa scrie despre bunurile puse la dispozitia liderilor american si britanic”, a reactionat Pavel, pe site-ul saptamanalului rusesc The New Times, extrem de critic la adresa Kremlinului, si care a publicat raportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *