Despre Unire. Basescu – ba, PD-L – da

http://politicom.moldova.org/news/partidul-lui-bsescu-reactioneaz-susinem-ideea-unirii-romniei-cu-republica-moldova-dac-poporul-romn-i-va-dori-acest-lucru-232447-rom.html

PD-L sustine ideea Unirii României cu Republica Moldova, dacă poporul român îşi va dori acest lucru.

Partidul Democrat Liberal din România a lansat astăzi, 16 august, un comunicat în care declară că susţine ideea Unirii cu Republica Moldova, în condiţiile în care poporul român de pe ambele maluri ale Prutului va dori acest lucru. „Unirea trebuie să fie un gest de voinţă populară democratică, aşa cum a fost şi în 1918, şi nu urmare a unor presiuni făcute asupra uneia dintre părţi” – se arată în comunicatul de presă emis de PD-L.

Totodată, în comunicat se menţionează că „Partidul Democrat- Liberal respectă voinţa actuală a cetăţenilor Republicii Moldova, traseul democratic şi pro-european pe care acesta l-a ales. Poporul român poate fi adus împreună fie prin Unire, fie prin integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, demers susţinut necondiţionat de către România”. În acelaşi context, membrii PD-L au salutat declaraţiile preşedintelui suspendat  Traian Băsescu, care „a reiterat sprijinul necondiţionat pentru românii basarabeni”. „România a respectat întotdeauna integritatea şi independenţa Republicii Moldova, atunci când ea a fost o reflexie a voinţei poporului român de la est de Prut. Atunci când se va schimba, vom lua act de acest lucru şi vom acţiona în consecinţă”, se arată în comunicat. Reacţia PDL a venit în urma unei declaraţii a preşedintelui suspendat Traian Băsescu în care acesta precizează că România şi Republica Moldova nu trebuie să devină un singur stat.

Băsescu: Republica Moldova şi România nu trebuie să devină un singur stat

„Suntem două state independente şi eu consider că Republica Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene şi atunci graniţele dintre noi nu vor mai avea decât valoare istorică pentru că cetăţenii Uniunii Europene circulă liber dintr-o ţară în alta. Deci obiectivul nostru, şi este un obiectiv afirmat şi consecvent susţinut în interiorul Uniunii Europene, este ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene, dacă ea vrea. N-o obligăm că n-avem cum” – a declarat Băsescu în interviu.

Totodată, acesta a vorbit şi despre redobândirea cetăţeniilor româneşti. Potrivit lui, cetăţenii Republicii Moldova au tot dreptul la redobândire, aşa cum nimeni nu i-a întrebat dacă renunţă la cetăţenia română după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Eu consider că cetăţenii Republicii Moldova şi ai României sunt acelaşi popor. Dar suntem acelaşi popor în două state independente. Cetăţenii Republicii Moldova au avut o problemă. Problema lor a fost că nu i-a întrebat nimeni dacă renunţă la cetăţenia română după cel de-al Doilea Război Mondial. Noi avem familii pe cele două maluri ale Prutului. Iar după intrarea noastră în Uniunea Europeană, cetăţenii Republicii Moldova trebuiau să intre cu viză în România. Aduceţi-vă aminte că în timp ce eram şi noi, şi Federaţia Rusă în blocul comunist, cetăţenii Republicii Moldova intrau fără viză în România. Ar fi fost foarte greu pentru noi să nu găsim o soluţie. Şi atunci am modificat legea cetăţeniei şi am spus că toţi cei care şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, au dreptul s-o redobândească la cerere. Sigur, avem două situaţii” – a mai spus oficialul.

Potrivit lui Băsescu, ideea de bază în redobândire a cetăţeniei a fost să ofere posibilitate tinerilor să facă studii peste Prut. „Primul nostru gând să ştiţi că nu a fost, în general, pentru cetăţenii Republicii Moldova, ci pentru tinerii Republicii Moldova, pentru că, de exemplu, cetăţenii români au dreptul să înveţe în orice universitate de pe teritoriul Uniunii Europene, cu taxe mult mai mici. Şi atunci ne-am spus: de ce generaţia tânără din Republica Moldova să nu beneficieze de acest avantaj? De asemenea, noi am mărit numărul de burse, de la 200 la 5000, exact pentru a crea condiţii generaţiei tinere să intre mai repede în Europa. Şi n-au decât să opteze ce vor face mai târziu, dar noi, ca ţară-mamă a acestor copii, aveam obligaţia morală să le creăm condiţii. Deci nu-i folosim pentru voturi, ci le dăm şanse” – a conchis sursa.

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Protestam impotriva amestecului Germaniei si Rusiei in treburile interne ale Republicii Moldova!
  Protestam IMPOTRIVA TUTUROR CELOR CARE sunt impotriva unirii poporului ROMAN!

  Condamnam VEHEMENT odiosul Pact Molotov-Ribbentrop!

  CEREM insistent ANULAREA neconditionata a consecintelor Pactului Molotov-Ribentrop!

  Transnistria este o piatra legata de gatul nostru pentru a ne inneca in Nistru!
  Transnistria este un cap de pod GEO-POLITIC pentru transnistrizarea si ingenuncherea noastra, mai intai a Republicii Moldova, apoi a Romaniei.

  Granita a fost sfintita de Stefan cel Mare si Sfant pe Nistru.

  Cetatile noastre de la frontiera de est sunt de partea dreapta a Nistrului.

  Vrem cetatile inapoi si vrem granita pe Nistru! Nu ne trebuie nici o palma de pamant strain. Vrem pamanturile noastre sa fie unite in alelas STAT ROMAN.

  Condamnam NERUSINAREA GERMANIEI SI A RUSIEI prin incercarea, a cata oara in istorie, de a ne crea probleme cu scopul de distrugere a natiunii romane!

  Condamnam Germania si condamnam Rusia! Ce fel de federalizare cu ARMATA rusa de ocupatie pe teritoriul nostru?

  Chem TOTI JURNALISTII de pe pretutindeni sa scrie ADEVARUL IN TOTALITATE!

  Nu admiteti un al doilea Pact secret Germano-Rus, nu acceptati genocidul poporului roman!

  Ajunge! Germania, pleaca acasa! Rusia, marsh domoi!

  Rusine, Germania! Rusine, Rusia!

  Basescu, de ce ne tradezi si tu?

 2. Sa fie judecati toti TRADATORII!

  Acuzam GERMANIA si RUSIA de Pactul secret Molotov-Ribbentrop! Acuzam si cerem SOCOTEALA Germaniei si Rusiei pentru genocidul poporului roman din Basarabia, GENOCID care a inceput de la 28 iunie 1940 si continua si azi, prin asasinarea patriotilor ROMANI din aceste teritorii, dintre Prut si Nistru, teritorii inca neeliberate pe deplin de sub ocupatia rusa!

  Apelam la toti oamenii de buna credinta sa PROTESTEZE VEHEMENT impotriva semnarii unui al doilea Pact secret rus-german…

  Afara, toti cei care vin cu scopuri murdare in TARA MEA! Rusine, criminalilor! Voi inca nu ati corectat CRIMELE COMISE DE VOI pentru distrugerea noastra! Voi sunteti RESPONSABILI de toate suferintele acestui POPOR INOCENT !

  CONDAMNAM Germania, Condamnam Rusia!

 3. Oameni BUNI, treziti-va! Suntem iar in pericol de a fi VANDUTI, de data aceasta cu complicitatea Guvernului de la Chisinau!
  de ce acum partidele de opozitie PRO-RUSESTI, nu protesteaza??? Adica ei sunt pentru semnarea uni al doilea Pact Moltov-Ribentrop? Daca Rusia nu a putut sa ne ingenuncheze prin Kozak, acum o folosesc pe Merkel??

  Merkel = Kozak!
  Jos tradatorii!

 4. La 22 august sa iesim toti in Piata Marii Adunari Nationale,
  TOTI, sau macar cati am fost la 7 aprilie 2009!
  Iata cateva lozinci pentru PROTESTE:

  Merkel = Kozak!

  Afara Armata Rusa de ocupatie!

  Rusia si Germania – state criminale!

  Condamnam Pactul Molotov- Ribbentrop!

  Cerem Unirea cu Romania!

  Cerem anularea Pactului Molotov-Ribbentrop!

  Cerem granita pe Nistru, de la izvoare pan’la mare!

  Noi suntem ROMANI!

  Cerem despagubiri de la Germania si Rusia pentru Genocid

 5. Stim bine ca s-a schimbat contextul politic la bucuresti, recent, iar aceste declaratii sunt recente, sa nu uitati cand anul trecut a vorbit DESCHIS mediei internationale ca poate ne unim in 20 de ani, dupa cateva cafteli tipice numai din partea lui posibile unor diplomati rusi la diverse conferinte…

  20 de ani, 2 ani, mare diferenta… sper totusi sa nu va mai trebuie inca o generatie ca sa se „re-romanizeze” complet poporul vitregit 🙂

  Din pacate cu Rusii nu ne putem pune noi Romania, deci numai de la Chisinau poate veni oferta…

 6. Adresare catre toti HAIDUCII Moldovei!
  Veniti sa pichetam si sa protestam PASNIC in fata Ambasadei Rusiei si apoi MERGEM in marsh spre a protesta in fata Ambasada Germaniei!

  Unire, frati Romani Basarabeni!

 7. Nu fiti Oi, nu fiti Boi, nu va lasati de buna voie aplecati si ningenuncheati!

  ci Protestati si aparati-va LIBERTATEA, aparat-vai demnitatea,
  aparati-va teritoriile, aparati-va istoria, limba, cultura, CREDINTA si valorile MILENARE.

  E timpul ca Dacia sa reinvie CU O NOUA PUTERE!

  UNIRE! TRAIASCA DACIA

 8. Statu-Palma Barba Cot

  Adresare CATRE toti jurnalistii!
  Va rugam sa scrieti cat mai multe articole REFERITOARE LA ISTORIA si consecintele dramatice ale pactelor secrete ale Germaniei si Rusiei, privind genocidul poporului basarabean.

  Dati spatiu ADEVARULUI, aparati ACEST POPOR DE DISTRUGERE METODICA.

  Mai sunt mii de deportati, care si azi nu pot sa revina in patrie. De ce? Cine sunt responsabili de soarta lor?

  Unde sunt DREPTURILE OMULUI? unde sunt Justitia si Dreptatea???

  Nu va faceti COMPLICI la un nou pact secret.

  Jos Merkelismul si Putinismul!

  Markel= Putin = Stalin = Hitler – fascisti = comunisti = EI SUNT dusmanii nostri!

 9. Doamna Pavlicenco, oare nu vedeti ca cu marsurile d-voastra ridicati oamenii pe baricade si faceti rau acestei tari?

 10. Daniel din Bucuresti

  Este o DEZINFORMARE, NICAIERI Basescu NU DECLARA „Republica Moldova şi România nu trebuie să devină un singur stat”.

  MA MIRA publicarea unor DEFAIMARI de acest gen pe blogul Dvs., intr-o perioada in care Basescu reprezinta TOCMAI curentul OCCIDENTALIST la Bucuresti, si imi pun serioase semne de intrebare.

 11. Bravo Daniel !

  PNL Rep Moldova nu este egal cu PNL Romania deocamdata, decat prin coincidenta de nume, si decat daca unul e sponsorul celuilalt, care n-ar fi problema momentana daca PNL nu s-ar fi cununat cu interlopi. . .

 12. Pt Ion

  Nu vedem ce spui dumneata. Dimpotriva. Vedem ca deschidem ochii oamenilor asupra buboiului din societate. Poate toti credeau ca e armonie? Daca ar fi armonie, ar fi toleranta. Nu exista armonie fara toleranta, altminteri e dictatura. Asta avem acum – dictatura minoritatilor acoperite de Puterea lasa si ticaloasa.

 13. Pt Daniel din Bucuresti

  Deschide link-ul, dupa care sa scrii ca e dezinformare pe blogul meu.

 14. din pacate, Moldova e inco o colonie. . .

 15. Ma tem ca nu Germania este astazi un stat criminal ci Republica Moldova, un stat falit, un stat mafiot. Fiiti mai atenti cu epitetele „fascisti”. Fascismul a fost condamnat in Germania, e un stat democrat si liber. Pur si simplu s-a saturat sa plateasca din buzunarul sau pentru toata Europa. Si voi ati proceda la fel. Lui Basescu, insa sa-i fie rusine de asa afirmatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *