Ce spune si Nicolae Negru

Trebuie sa constatam ca evenimentele legate de Marsurile Unirii si contramanifestatiile antiunionistilor – neautorizate sau autorizate de administratiile locale, controlate de cele centrale, – provoaca implicarea in discutii a liderilor de opinie. Mizeria si hidosenia, produse de gruparile extremiste si agresive, violente si intolerante, nepedepsite de stat conform legii, ii determina pe cei ce scriu despre viata politica sa se situeze de o parte sau alta a baricadei, create de cei ce stau in spatele gruparilor criminale – Moscova si slugile lor comuniste, centriste si liberal-democrate de la Chisinau.

Se produce un clivaj ce permite a vedea cum se incearca in mod ridicol fardarea si astuparea gaurii negre rau mirositoare pe nume Republica Moldova, cufundata in coruptie si in injustitie, pe al carui virf joaca tontoroiul guvernantii, care se dau in spectacole dezgustatoare de imagine, dar care calca, de fapt, pe ceva foarte neplacut, ce ii va improsca rau de tot, daca nu vor aplica legea. 

Nu exista nicaieri sa pui la cale lucruri proaste contra cuiva si sa iti iasa bine. Totuna Cel de Sus vede scenariile si manipularile, pentru care, odata, vei plati.

Printre publicistii care au luat atitudine prin articole obiective pina acum sunt si Octavian Tacu, Petru Bogatu, Nicolae Negru, alte persoane cunoscute. Ceva in picioare trebuie sa ramina in societate, altfel se va prabusi totul urit, foarte urit. Nimic din ce e artificial nu rezista, de aceea, nu poti construi ceva durabil pe minciuna. Le sugeram guvernantilor sa plece urechea la ce scriu si altii… VP

Nicolae NEGRU: „Unirea e baubau sau de ce Rogozin e responsabil pentru violenţele…”

„I-am spus astăzi lui Şevciuk că e o prostie să se vorbească despre reglementarea transnistreană, atâta timp cât la Chişinău se pregăteşte Unirea Republicii Moldova cu România” – scrie pe Twitter emisarul special al Preşedintelui rus pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, care pare să-şi fi făcut o obsesie pentru tema Unirii. Nu demult, într-un interviu acordat publicaţiei „Kommersant”, el declara că „atâta timp cât la Chişinău se aud chemări de Unire cu România… nu se poate vorbi despre o soluţie rapidă (pentru problema transnistreană). 
Totuşi la cine se referă dl Rogozin, cine pregăteşte Unirea la Chişinău, de nu vedem şi noi? În afară de PNL şi Platforma „Acţiunea 2012”, care partide mai lucrează pentru ideea reîntregirii? 

Dacă nu e paranoic, ce urmăreşte emisarul lui Putin prin declaraţiile sale? Să ne pună căluş la gură şi să reinstaleze sârma ghimpată pe Prut? Să fie atât de meschin şi stupid? 

Da, la Chişinău se pregăteşte Unirea, dar, de cele mai dese ori, deloc intenţionat. Pentru unii politicieni lucrul aceasta ar putea fi o surpriză ca cea trăită de eroul lui Moliere când află că vorbeşte în proză. Orice pas liber, orice adevăr care demască propaganda comunistă sovietică este un pas spre Unire. Orice gest normal, orice relaţie dintre guvernele de la Chişinău şi Bucureşti, dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului apropie în mod teoretic clipa reîntregirii. Mult cam încet, e adevărat. Orice punte, orice pod peste Prut subminează „independenţa” RM, în modul în care şi-o doreşte Moscova. 

Dar ce are ea împotriva Unirii? De ce nu acceptă această idee? Răspunsul e simplu: din făţărnicie, din reflex. Fiindcă, dacă ar recunoaşte că pe o parte şi alta a Prutului trăieşte acelaşi popor, ar însemna să se recunoască ocupant, în 1812, 1940, 1944… Ruşii nu se pot dezice de moştenirea sovietică, ei nu au curajul să o rupă cu trecutul, să fie sinceri cu ei înşişi… De aceea, tot Rogozin ne avertiza că nu vom vedea Transnistria, până nu vom decide definitiv cine suntem, moldoveni sau români. Dar cum să decidem dacă suntem şi moldoveni, şi români? 

Să ne împărţim, ca râmele, în două? 

Rusia se face vinovată pentru violenţele de duminică de la Bălţi. Ea îi antagonizează pe moldoveni, asmuţindu-i pe unii împotriva altora. Incitat de cuvintele lui Rogozin, a pus mâna pe piatră bălţeanul care a lovit-o în cap pe reportera Victoria Ocară de la Jurnal TV. „Unirea e bau-bau, românii sunt fascişti”, i s-a spus din copilărie. Unirea este în primul rând o idee, care se poate sau nu realiza, dar cu siguranţă nu este una „fascistă” sau „nazistă”, cum i s-a inoculat în şcoala sovietică şi i se inoculează din nou de la Moscova. Cei care justifică aruncarea cu pietre în unionişti sau chiar triumfă cu acest prilej, cum ar fi „social-democratul” Şelin, ar trebui să se consulte la medic. De ce e normal să vrei să aderi la Uniunea Eurasiatică şi nu e normal să vrei Unirea cu România?

„Ideea Unirii Republicii Moldova şi României este una firească atât din punctul de vedere al identităţii naţionale, cât şi al pragmatismului”, consideră expertul georgian Tenghiz Ablotia. Să ne închipuim, scrie el pentru portalul Georgia Online, că lângă Georgia, slabă din punct de vedere economic, cu frontierele închise, cu perspective neclare, se află o a doua Georgie, cu 50 de milioane de oameni, într-o situaţie economică mult mai bună, membră a Uniunii Europene, cu perspective clare. Cum credeţi, mulţi georgieni de-ai noştri se vor opune intrării în imaginara Georgie, membră a UE? Cam aşa stau lucrurile şi în Republica Moldova. Proiectul reglementării transnistrene propus de Moscova pune cruce pe această perspectivă – conchide Ablotia.

Este firesc să doreşti să locuieşti între conaţionalii tăi, într-un sat mai mare, într-un oraş mai mare, într-o ţară mai mare, fiindcă astfel ţi se deschid perspective mai largi, nu numai din punct de vedere cultural, dar şi economic. Patriotismul provincial, dacă întrece măsura, devine ridicol, e semn de prostie. Nu mă refer la foştii kaghebişti din „Patrioţii ai Moldovei” care, se vede, se mai află în serviciul Rusiei. De ce unirea cnezatelor ruse a fost un fenomen progresist, iar Unirea Moldovei cu Muntenia şi formarea României nu place „patrioţilor” de profesie? De ce la Bălţi poate fi sărbătorită Ziua Rusiei, dar nu şi Ziua Unirii din 1918? 

Unirea depinde în foarte mare măsură şi de Bucureşti. Despre aceasta se vorbeşte mai puţin. România trebuie să devină o ţară atractivă. Din păcate, evenimentele din ultimele săptămâni nu contribuie la aceasta. Alarmându-i pe europeni, modul cum acţionează puterea de la Bucureşti nu poate să nu ne sperie şi pe noi.

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. http://www.timpul.md/articol/la-bali-s-a-aruncat-cu-ouale-guvernanilor-36124.html
  La Bălți s-a aruncat cu ouăle guvernanților

  Incidentele de la marșul unioniștilor de la Bălți ridică noi semne de întrebare, peste multe altele, mai vechi, rămase tot fără răspuns.

  Este Republica Moldova un stat capabil să își gestioneze problemele și să devină mai mult decât temporar o pată colorată pe harta lumii? Pot autoritățile moldovenești să impună respectul față de lege, trecând peste opoziția forțelor retrograde, care, cu pumnii, cu pietre, cu ouă și cu ciomege, pot demonstra oricând că statul, teoretic independent de 21 de ani, nu e mai mult decât o gogoașă geografică, o mostră de umor negru geopolitic de după căderea Cortinei de Fier?

  Cred, și sunt convins că nu sunt singurul, că atunci când lideri de organizații semiteroriste, politicieni mediocri, dublați de cetățeni turmentați, micționează pe cuvântul dat de premierul R. Moldova (care, deocamdată, include și municipiul Bălți) – că „nu va fi nici un incident la marșul unionist” – statul are o mare problemă. Una de legitimitate, nu doar una de funcționalitate, pe care o știm deja cu toții. Una care, dacă nu va fi rezolvată conform dictonului latinesc „Fiat Justitia, pereat mundi!” (Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea!), va duce la dizolvarea acestui stat ca o pastilă efervescentă. Și orice adunătură de alcoolici agresivi, motivați de lada de bere pusă la rece de sponsori, își vor închipui că sunt autonomi.

 2. De ani de zile atraga atentia Bucurestiului cu referire la redarea cetăţeniei Române tuturor celor care intr-o noapte Stalin le-a furat-o, cetaţenie la care Nu au renuntat, ci li s-a furat. Stalin i-a facut rusi intr-o noapte, iar Ţara sa redea ce li s-a furat Romanilor din Basarabia, Bucovinam de pe pamanturile sfinte ale tarii furate de Hitler si Stalin, a inventat taxe, conditii sa fii luat de cineva in spatiu, acte peste acte. Tara avea datoria sa redea cetatania, imediat, tuturor Romanilor, nu sa se ajungă a se face speculă cu redarea cetataniei Romane, unii sa ia spaga pentru ai lua in spatiu, guvernantii sa speculeze voturile, pe seama cumplitei nedreptati. Ma doare sufletul cand vad ce se întâmplă cu noi români, cu Ţara, cu dezbinarea neamului nostru, cu diversiunile la care suntem supuşi, cu batjocorirea valorilor, nerespectarea legilor Ţării, a Constituţiei, batjocora inchiderii scolilor, la fel inchideri de spitale, masuri nedemne luate de guvernanţi, mai cu seamă in ultimii 4 ani de zile.

 3. Ce sunt unioniștii?

  Ce sunt, sau mai bine spus, cine sunt, ce categorie de oameni desemnează această vocabulă: unioniștii?

  Reprezintă ei un pericol pentru statalitatea R. Moldova astfel încât să merite să fie alungați cu pietre de mercenarii tocmiți de sateliții politici ai Moscovei în fosta gubernie? Unioniștii, și mă refer aici doar la segmentul de activism public al acestei mișcări (poți la fel de bine fi unionist și fără să ieși pe stradă ca să strigi lozinci, unionismul fiind un curent mult prea complex pentru a se limita doar la asta), sunt în marea lor majoritate studenți sau intelectuali pentru care timpul are o valoare diferită. Tineri care înțeleg că, într-o epocă a vitezei, fiecare secundă pierdută în cursa de apropiere de lumea civilizată cântărește enorm. Nu orgoliul de a mai lipi niște județe sărace la teritoriul actual al României îi animă pe ulițele târgurilor basarabene, ci dorința de a scurta calvarul acesta al tranziției dinspre comunism spre nicăieri al R. Moldova. Dorința de a trăi într-o țară europeană, acolo unde pot avea toate lucrurile care le sunt refuzate astăzi: libertatea de expresie, dreptul de a se numi români și de a se bucura de zestrea fenomenală a istoriei, culturii, tradițiilor românești și, de ce nu, de a călători și a munci oriunde în Europa. Cine este interesat ca aceste lucruri să nu se concretizeze cu adevărat și cât mai curând, e liber să ridice piatra. Dar ar fi mai bine să și-o arunce în propria țeastă!

 4. postati Apelul dlui Timofti, vrem sa ne expunem parerile

 5. FRONTUL RE-UNIRII

  UN 5 AUGUST FIERBINTE LA BALTI:
  DUMINICA SANGEROASA:

  Marsul pasnic, democrat si european al Re-Unirii noastre cu România:

  CRONICA TEROAREI OCUPANTILOR RUSO-COMUNISTI
  CONTRA MOLDOVENILOR:
  —————————————————————————-

  8 August 2012:
  –––––––––
  Interviu „Info-Prim Neo” de Elena Nistor
  cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,
  din ciclul „Independenţi de 21 de ani”

  http://info-prim.md/?a=100
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  citate din raspunsuri:
  1
  – Dar ne aflăm într-un proces complex care ne va duce într-un final
  în marea familie europeană.

  GURA DE LEMN PREZIDENTIALA !
  CHIAR OFICIALII EUROPENI NE SPUN CA NU AVEM MARI SANSE SA ADERAM
  LA UNIUNEA EUROPEANA IN VIITORII 50 DE ANI, ETC. 100 DE ANI.
  UN CONFLICT IN TRANSNITRIA NEREZOLVAT SI FARA VIITOR,
  O ECONOMIE LA PAMANT, MAFIA SI CORUPTIA LA PUTERE, ETC.
  CARE VIITOR NEBULOS SI INCERT ?

  2
  Citat.
  – Reforma sistemului judecătoresc a început şi vă asigur că în cel mai apropiat timp
  vom vorbi altfel despre justiţie.

  DEMAGOGIE, POPULISM, MINCIUNA !
  STIE DOMNUL RESPECTIV CA EXPERTII ITALIENI AU SCRIS IN REVISTA „LIMES”
  CA PROVINCIA MOLDOVA DE EST ESTE NUMARUL UNU LA CAPITOLUL MAFIE IN EUROPA ? /
  DE RAND CU ZONA KOSOVO SI MUNTENEGRU /
  DECI, INDIRECT, CINE ESTE SEFUL MAFIEI DIN MOLDOVA ?
  3.
  CULMEA:
  NICI JURNALISTA SI NICI PRESEDINTELE
  NU ABORDEAZA TEMA VIOLENTELOR TERORISTILOR RUSOFONI
  DE LA BALTI DE ACUM 3 ZILE CONTRA MANIFESTANTILOR PASNICI UNIONISTI
  SI CU PERSOANE RANITE SI SPITALIZATE.
  4.
  SI AMBII SE FERESC SA VORBEASCA DESPRE UN ALT SUBIECT CRUCIAL
  AL ZILEI DE AZI DIN RM:
  RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA, CA UNICA SOLUTIE DE SUPRAVIETUIRE
  A IDENTITATII NOASTRE ROMâNESTI SUB PRESUINEA INVAZIEI CONSTANTE RUSIFICATOARE
  DE LA EST DE PESTE NISTRU SI UNICA POSIBILITATE DE RE-VENIRE
  IN COMUNITATEA EUROPEANA IN CADRUL FRONTIERELOR ISTORICE SI LEGITIME
  DE LA NISTRU LA TISA DIN ACEL AN GLORIOS SI ISTORIC 1918 !
  5.
  VA MAI AMINTITI ACEL VIDEO CU UN „PAPA -LAPTE” DE MOLDOVEAN
  DE PE YOUTUBE CU ACTORUL UMORIST GHEORGHE URSU ?
  / din pacate, pentru aceasta sceneta, vestitul actor a platit cu sanatatea sa
  fiind distrus ocult de alti teroristi rusofoni/

  IN CAZUL DAT DE MAI SUS,
  OARE CINE SA FIE ACEl „PAPA – LAPTE” TRADITIONAL MOLDOVENESC ?
  –––––––––––––––––––––––––-
  N.B.
  video:
  „G. Urschi – Sa-ti dee-n cap asa ceva p.2”
  www youtube com
  http://www.youtube.com/watch?v=EQXv8HZ-aU8

 6. Radio Europa Libera: Moldova tăcută și agenții haosului .

  După 7 aprilie 2009 Republica Moldova s-a transformat într-un câmp de luptă între tendințe geopolitice rivale. Venirea la putere a unei coaliții de partide democratice, declarat pro-europene, afirmarea mai pregnantă a identității naționale a basarabenilor – oficializată prin recenta introducere în programa școlară a Istoriei Românilor –, toate acestea au provocat și reacția adversă a minorităților etnice, puternic rusificate.

  De la afișarea ostentativă a emblemelor militarismului sovietic până la atacurile violente împotriva demonstranților unioniști calea a fost destul de scurtă. Condamnarea comunismului și interzicerea simbolurilor fostului regim printr-o decizie a Parlamentului Republicii Moldova a constituit ultima picătură în cupa răbdării celor care ațâță minoritățile rusofone.

  Evenimentele de duminică de la Bălți ne-au arătat că aceste tensiuni se apropie de punctul de fierbere, iar organele de drept par complexate, timorate, incapabile să prevină și să combată niște diversiuni bine organizate. Astfel, marșul autorizat al tinerilor pro-români de la Bălți a fost zădărnicit de o contramanifestație a unor grupuri extremiste de rusofoni în frunte cu „social-democratul” Șelin – un instigator de meserie, care se bucură de o suspectă imunitate în fața legii. În toiul altercațiilor a fost rănită o jurnalistă de piatra unui militant rusofon, dar atacurile se puteau solda cu urmări și mai grave.

  http://www.europalibera.org/content/article/24670502.html

 7. Pt Waliyy

  Apel al președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti

  În ultima perioadă, anumite grupări politice, dirijate din umbră sau în mod deschis de forțe ostile Republicii Moldova, au lansat acțiuni și declarații care se află la limita Constituției sau chiar încalcă normele legale.
  Stimați concetățeni,

  Anumiți politicieni au chemat cetățenii și instituții ale statului la nesupunere civică, au încercat să înlocuiască însemnele noastre naționale cu unele false, au cerut referendumuri locale și naționale pe teme confuze, au manipulat grupuri sociale, inclusiv religioase, pentru ca acestea să se opună ordinii constituționale.

  În ultimele săptămâni, în diferite regiuni ale țării, au fost activizate și mobilizate grupuri agresive de persoane care au încercat, sub pretexte inventate și invocând un patriotism fals, să provoace tensiuni sociale și politice și să destabilizeze astfel situația din țară. Peste tot, se poate observa aceeași amprentă ale acelorași autori.

  Forțele care conduc aceste ostilități sunt deranjate, în opinia mea, de faptul că Republica Moldova, poate pentru prima dată în cei 21 de ani de independență, are o șansă reală de a se situa în rândul statelor civilizate din Europa. Transformările care au loc în țara noastră și sprijinul fără precedent de care beneficiem din partea partenerilor noștri occidentali nu sunt văzute cu ochi buni de acele formațiuni politice care doresc păstrarea Republicii Moldova într-o zonă obscură sau revenirea țării într-un climat de nesiguranță și teamă, în care drepturile omului sunt doar pe hârtie, iar supraviețuirea fizică a oamenilor depinde de umilințele prin care ar fi obligați să treacă.

  Am dispus ca, în continuare, toate derapajele de la norma legală să fie sancționate prompt de instituțiile abilitate ale statului.

  Chem toți cetățenii, toate formațiunile politice și autoritățile centrale și locale să dea dovadă de responsabilitate în această situație, să se abțină de la orice activitate care ar duce la escaladarea tensiunilor și să acționeze în strictă conformitate cu legile țării. Îndemnul meu se îndreaptă inclusiv către tinerii care aleg să-și revendice drepturile prin intermediul unor acțiuni de stradă. Nu este cazul să revenim pe baricade.

  Avem nevoie de liniște pentru a duce la îndeplinire proiectele economice și politice de integrare europeană pe care le așteaptă cetățenii. Reformele care se află în derulare pot fi implementate în cadru instituțional și în conformitate cu legile țării, dar nu pe stradă sau într-o formă extremă.

  Am încredere în capacitatea Dumneavoastră de a înțelege aceste lucruri cu înțelepciune și discernământ. Vă mulțumesc.

 8. Pt opinie

  A fost lovita cu piatra si dna Lucia Bulgaru+Mironiuc din Ungheni si s+a intentat un dosar penal la Balti. Insa presa tace.

 9. Multumesc, Doamna Pavlicenco,

  Cred ca Dl Timofti, desigur ca foarte retinut, totusi, si-a expus clar POZITIA, avertizand inflactorii, incercand sa calmeze societatea.

  Dar nu i-a nominalizat, fapt care creaza confuzie in societate. Este ABSOLUT necesar sa se faca o descriere clara a situatiei, SA FIE NOMINALIZATI VINOVATII DE STOPAREA MARSULUI UNIONIST !

  Priviti, Marsul unionist al unor tineri frumosi, care au dorit sa manifesteze la Balti foarte pasnic, cu flori, cu dragoste, iata ca au fost atacati cu pietre…

  Dl Presedinte Timofti, NU TREBUIE sa lasati neclara POZITIA STATULUI fata de un atat de grotesc si brutal atac banditesc asupra LIBERTATII; asupra unor manifestanti pasnici.

  Dle Presedinte, NU E BINE sa se lase neclara INTERPRETAREA. Astfel incurajati infractorii sa mai repede demonstratiile violente

  Ce siguranta avem noi, ROMANII BASARABENI? cE GARANTII NE DATI CA SUNTEM OCROTITI DE STAT????

  Nici macar O SCUZA din partea statului nu a fost adusa fata de manifestantii
  PASNICI, CARORA LI S-A INCALCAT DREPTUL SA CONTINUE MARSUL UNIONIST.

  Asteptam o apreciere CORECTA a evenimentelor violente de la Chisinau, Cahul, Balti,

  altfel nu mai avem INCREDERE IN STRUCTURILE DE STAT.
  a interpreteri GRESITE, ca ar fri fost vinovati toti.

  loc CONFUZIE

 10. CORECTEZ ultimile 2 randuri:
  Nu lasati loc pentru interpretari GRESITE, cum ca ar fi fost vinovati toti.

  Nu lasati loc pentru confuzie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *