Balti. Dilema lui Filat – intre Moscova si lege


Eram sigura ca la Balti, dupa incercarile esuate la Cahul ale Puterii de a incuraja si permite, in scopuri murdare, ciocniri intre manifestantii pasnici unionisti si prorusii violenti, agresivi si intoleranti, Politia avea sa se comporte altfel. Ca e asa – vedem in presa care, despre Cahul, a scris minciuni cu nerusinare constanta.

Inzadar am sperat. Desi la Balti au venit o multime de politisti si trei autobuze cu membri ai trupelor speciale de interventie (zisul OMON ), acestia nu au asigurat securitatea unionistilor si au interzis – prin viceprimarul comunist – Marsul romanilor. Nu au asigurat nu pentru ca nu au putut. Ci pentru ca asa li s-a ordonat. Noi am inteles acest lucru din primele discutii cu “inalti” reprezentanti ai MAI – la propriu si la figurat. Nu dam nume, pentru ca nici nu merita sa ii citam, sunt toti trasi la xerox si aducem felicitari komisarului de la Balti pentru ca, prin suprimarea marsului unionist, are sansa sa isi pastreze fotoliul… Noi stim ce i-a spus presedintelui Filialei PNL la Balti si ne este rusine pentru el.

Politistilor li s-a ordonat sa le permita contramanifestantilor (ca si pe 25 martie – la Chisinau, ca si pe 22 iulie – la Cahul) sa se apropie de manifestantii pasnici si, sub pretextul unei coliziuni posibile, sa sisteze actiunea, spre “mindria” si “bucuria” rusilor betivi, drogati si innebuniti de ura.

Credeti ca politistilor le place ipostaza in care sunt bagati? Nu, dimpotriva, lor le pare rau si le e rusine, insa trebuie sa joace spectacolul lui Filat/Lucinschi pina la capat.

Care e capatul? Sa fie interzise marsurile unioniste, care deconspira Puterea si arata: 1. Complicitatea guvernantilor cu Moscova. 2. Complicitatea cu autoritati municipale gen Panciuk de la Balti, cu care Filat “s-a fraternizat” saptamina trecuta, plecat acolo cu toata politia moldoveneasca dupa el, pentru ca i se pare ca e un “bot de aur cu mot” si se teme de vreun ou clocit in plus. 3. Complicitatea cu Dodon, Stepaniuk si altii, care sunt sculele lui Filat prin pirghiile sale ca premier. 4. Ca Filat cauta motive pentru a ramine PLDM, partidele parlamentare actuale si vreo doua de stinga in buzunar, ca sa nu mai intre cineva “imprevizibil si nesantajabil” la guvernare, ca i-ar impiedica sa isi faca mendrele rusesti. 5. Ca Filat vrea sa ii sperie pe manifestantii unionisti prin contramanifestantii dirijati si inarmati cu pietre, ca lumea sa nu mai mearga la marsuri si sa ii fie lui liniste si sa se subtilizeze averea poporului in continuare.

In acest sens – al “sarcinii” puse de Filat, foarte grea pentru ministrul ambitios de interne, sarcina “administrata” de SIS-ul KGB-ului si de structurile controlate de Guvern, politia „si-a facut treaba”. Pentru Filat nu se pune problema de mindrie sau orgoliu national, care, pentru el, e numai de culoare verde, ca dolarul.

Ce a fost la Balti? La Balti si-au dat mina risurile prorusesti si comuniste cu Politia, ca reprezentant al Puterii, confruntate cu dilema – 1) Cum sa facem sa nu permitem marsurile unioniste, care nu plac lui Putin si ii supara pe parteneri nedeclarati de stinga, prezenti la balti (numai prietenul lui Filat – maimutica politica Formuzal – cit face?) 2) Cum sa pastreze, totodata, aparentele unui stat democratic, pentru ca aspiratia proeuropeana mai inseamna drepturi si libertati fundamentale ale omului, pe care nu vrea sa le respecte, dar nu vrea nici sa i se taie vina financiara pentru reprimarea libertatii intrunirilor si a libertatii de exprimare?

Tinerii de la Actiunea-2012 nu au avut ce sa faca cind un viceprimar comunist “sisteaza vdrug” (brusc) marsul unionist, iar politia, bucuroasa, se supune si ii “evacueaza” pe unionisti, in timp ce criminalii, care au aruncat cu pietre, merg sa bea berea lui Selin in centrul Baltiului. Asa a fost intelegerea Filat-Panciuk, pentru ca Filat e un Panciuk mai voalat, un social-democrat roz ca Dodon si un PDAM-ist ca Motpan, doar putin mai filibitel.

La Balti s-a vazut – daca mai era de demonstrat – ca unionistii sunt pasnici si ofera flori slujilor ocupantilor, iar acestia arunca pietre, oua, nuci si rosii in manifestantii care respecta legea.

Toata tarasenia a fost organziata de Primaria comunista, care a respins solicitarea de mars a Actiunii-2012, de parca unionistii s-ar fi dedat la violente la Cahul (presa controlata asa a spus, iar Jurnal TV si azi, desi ziarista a fost lovita, vorbeste de “incaierari” inexistente “intre cele doua tabere”, ceea ce nu a fost).

Ceea ce a fost, cu adevarat – a fost secerata la pamint o membra a PNL din Ungheni, de un pietroi ce a lovit-o in git, despre care nici o presa nu are voie sa scrie. A facut, alaturi de ziarista de la Jurnal TV, expertiza medicala, dar se tace si se spune doar de o ziarista si un politist.

Deci, Primaria comunista a aminat examinarea solicitarii de mars a Actiunii-2012 tocmai pentru vineri. Vazind aceasta, Actiunea-2012 a depus o instiintare de actiune pe necarosabil, adica pe trotuar. Pentru asta, Primaria a chemat Actiunea-2012 in judecata, iar, intre timp, a acordat autorizari tuturor risurilor criminale proruse la aceeasi ora si in acelasi loc. Actiunea-2012 cistiga dreptul in instanta, dar Primaria nu se conformeaza.

Avem noi stat? Nu avem. Se supun autoritatile locale legii de frica justitiei si a administratiei publice centrale? Nu, bineinteles, pentru ca, iata, manifestantii pasnici care scriu cerere si cistiga in instanta, nu pot face un mars, iar contramanifestantii agresivi, violenti si intoleranti – desi s-au aratat in alte orase, iar liderii lor ameninta constant cu violente – manifesteaza, oameni cu pietre, nuci, oua si rosii, isi POT face nestingherit mendrele, inaintind spre locul de unde unionistii trebuie sa plece pe traseul indicat autoritatilor si in instanta judecatoreasca.

Nu vi se pare ca rolurile si locurile sunt prea inversate, in cirdasia Puterii cu infractorii, pentru a amesteca infractorii cu unionistii, a putea dirija abil Politia si a folosi presa, sa scrie intruna prostii?

Miza Puterii, a Guvernului Filat este sa ii puna pe toti jujucii din presa sa spuna minciuni, sa cultive in societate intoleranta fata de romanii unionisti, sa fie atacate si invinuite partidele unioniste de faptul ca ele ar “crea tensiuni” societate, si nu OMOANELE aduse la Balti si tinute in tufisuri.

Mie mi-a fost rusine pentru Politia hartuita de Filat intre frica sa, de guvernant santajabil, in fata idolului Putin, si legea, pe care politistii, azi, ne-au interpretat-o intr-un hal fara de fal prin politruci agresivi, pe care abia de i-am potolit. Dupa ei, toti au dreptul sa creeze haos, sa manifesteze fara restrictii si fara declaratii prealabile cum vor, unde vor si in ce numar vor. Si sa atace cu ce vor si pe cine vor.

Am ramas stupefiata, pentru ca noi, PNL, am facut mereu doar actiuni autorizate, daca au fost mai mari de 50 de persoane, am respectat mereu legea si nu ne-a venit in cap sa ne comportam ca selinii, formuzalii, stepaniucii, garbujii, ligile rusesti, “voievozii” degradati mintal si ca alte sluji voalate ale lui Filat. Lui Formuzal nu i-a placut ca Druc a mers in Gagauzia. Lui Filat ii place (ba chiar cred ca l-a trimis) pe Formuzal la Balti.

Cerem public MAI sa ne raspunda la scrisorile oficiale trimise dupa Marsul de la Cahul, unde am prevazut ca asa se va repeta si la Balti, chiar a fost mai rau. 

Vom cere public Ministerului Justitiei scoaterea in afara legii a entitatilor politice comuniste, social-democrate si altora din acest sir, care si-au asumat prezenta la Balti contra unionistilor, a entitatilor agresive, violente, intolerante, care pun in pericol viata altor cetateni, a entitatilor ce au extremisti, nesupusi autoritatilor si reprezentantilor statului in actiuni publice.

Daca demnitate nationala nu e, nimic nu e. Asta cultiva in societate guvernarea pretins necomunista, de asta va cadea.

Da, am uitat sa spun de PL si PD. Stati linistiti. Ei se bucura si rid. Dar – “rit bien qui rit le dernier…”

Pe 16 septembrie se va organiza un Mars masiv la Chisinau pentru a protesta impotriva guvernantilor care nu permit unionistilor sa manifesteze pasnic in Republica Moldova. Se asteapta o participare de 10 mii de oameni.

Iata ce scrie intr-un mesaj pe Internet un vizitator: „La Balti a fost culmea, anton!!! De acum înainte va fi altfel. La Bălți astăzi am văzut o gloată de turbați, ruși bețivi, fara pic de educație, care au pus în pericol viața manifestanților pasnici. Sînteți niste oameni turbați, care n-au nimic cu civilizația. Avem la Băți o societate rusofonă complect degradată.”

Cu acestia e prieten si pe acestia ii apara Filat si sculele lui.

Vitalia Pavlicenco

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

36 Comments

 1. Filat este un gopnik.

 2. E interesant cum de autoritatile locale si centrale incurajeaza prezenta rusofonilor agresivi si beti,a patrihotilor,a harbujolor,a moldoboilor cu creierii spalati,exact in aceleasi locuri in care au loc mitingurile pasnice unioniste si e evident ca treaba miroase urat…fara sprijinul autoritatilor acesti rusofoni romanofobi n-ar putea sa faca tot ce-si doresc si sa atace oamenii care marsaluiesc pasnic…

 3. bineinteles ca autoritatile locale si fortele de ordine s-au facut de kko doar din motivul simplu ca au permis o contramanifestatie. In acelasi oras si la aceiasi data si ora, lucru inadmisibil in orice tara civilizata. Mai ramine sa vedem spectacolul in care selin, formuzal, pascaru, garbuz si altii care au mai incitat la violenta vor fi iertati de orice raspundere penala 🙂

 4. Украинец

  Павлюченка, ты попробуй в США провести митинг, который за разрушение страны. Там ты сразу получишь 100 лет тюрьмы. твой марш изначально незаконен . И не удаляй мое сообщение, если вы такая Демократичная

 5. Pt Ukrainet

  Spre deosebire de voi, intolerantii, eu sunt foarte toleranta si nu sterg mesajele, pt ca sunt puternica, iar voi – niste slabi – nu puteti auzi alta opinie.

 6. Pt fzr

  Bineinteles ca e la mijloc un complot, o cirdasie, scenarii antiromanesti. Sa vada Europa cum stam cu drepturile in RM nu sub regim comunist, ci „democratic”.

 7. Украинец

  Павлюченко, а вы попробуйте в любой стране Европы провести митинг за разрушение страны . =) Если вас там люди не убьют, то на нарах будете сидеть лет 30 .

 8. Украинец

  Павлюченко, а вы попробуйте в любой стране Европы провести митинг за разрушение страны . =) Если вас там люди не убьют, то на нарах будете сидеть лет 30 ….

 9. Украинец

  Удаляете вы лично мои сообщение постоянно, не врите. =)

 10. Dar scopul de a fi la Balti a fost atins !
  Si in plus si o manifestare la Chisinau la MAI ! Deci doua manifestatii intr-o zi !! E bine ca se stie !!

 11. FRONTUL RE-UNIRII

  blog Dragos Galbur:
  Legătura dintre evenimentele de la Bălți, Merkel și Transnistria

  http://blog.galbur.md/2012/08/legatura-dintre-evenimentele-de-la.html?showComment=1344234231340#c7406201211220873722
  –––––––––––––––––-
  Astăzi la Bălți a fost HAOS, în adevăratul sens al cuvântului, violențe interetnice majore fără precedent între români și ruși. Capuri sparte, poliție, petarde, sticle, pietre, înjurături, dezordini în masă ca în filme.

  Ei bine, eu azi am asistat la eveniment aflându-mă cu câțiva reprezentanți ai serviciilor secrete moldovenești și cineva din poliție (nu pot să dau nume, ar fi prea de tot), din simplu motiv pentru a asigura securitatea unioniștilor. Oamenii mi-au șoptit și argumentat logic că ceea ce a fost astăzi la Bălți a fost organizat din timp cu forțe străine, în special din Transnistria și Rusia, spre a distabiliza situația și atmosfera din întreaga țară. De ce? Simplu, pentru că degrabă vine Merkel (!) la Chișinău și pentru că actualmente Republica Moldova este mai aproape ca niciodată de a alipi/anexa/reuni/uni Transnistria, lucru care tare irită Kremlinul.

  Deja oamenii deștepți care citesc ce-am scris mai sus își vor da seama ce s-a întâmplat de fapt astăzi la Bălți.

  De exemplu eu, după 6 aprilie 2009, nu mai cred în spontanitatea evenimentelor de acest gen.

  Și încă ceva, vreau să menționez că serviciile secrete și reprezentații poliției locale și-au făcut astăzi bine treaba. Nu-i am la inimă pe polițiști și securiști, dar am văzut astăzi cu ochii mei cum s-a lucrat la maxim, chiar dacă pe alocuri au creat senzația de incapacitate.

  Mi-a șoptit o păsărică că Șelin curând … Gata, tac, și așa prea multe am spus și scris.

 12. Bravo, tuturor celor care eu iesit si au ripostat lepadaturilor romane, haimanalelor platite de catre boraturile romane! Moldoveni, ma adresez voua Moldoveni, indiferent de etnie, va multumesc ca ati iesit la apararea Moldovei! Ati demonstrat ca sinteti Fii adevarati ai Tarii! Ati dovedit ca sinteti urmasi detoinici a lui Stefan cel Mare! Cu noi este Dumnezeu! Traiasca Moldova! Romanii vor fi zdrobiti oriunde vor incerca sa faca propaganda lichidarii Republicii Moldova! Victorie!

 13. Pt Украинец

  Pervii ray vas sevodnea uvidela na bloghe. Ne vrite.

 14. Daragaia… maria cred cu tarie ca nu-ti mai lipseste,de la git decit (TALANCA) care sa faca atenti,pe toti cei cu care intri in contact…idioat-o…..

 15. Voi veni numaidecit la mars PE 16 SEPTEMBRIE-rusii s-au comportat ca o haita de lupi gata sa sfisie totul ce este romin

 16. Bravo doamna Pavlicenco-sunteti mindria noastra, multumim pentru curajul d-stra si a celor ce au participat la mars-ati demonstrat lumii intrgi ca rusii din Balti sunt o turma de animale adusi de pe intreaga Rusie dupa tancuri,rusii au luat locul moldovenilor deportati, ucisi in gropile de var… Toti au primit apartamente se indoapa cu bunurile noastre nu ne invata limba si se poarta ca porcii.. La Chisinau toti au demonstrat cum au vrut nimeni nu le face nimic. Buneii cotropitorilor au intrat in Cehoslovacia, Ungaria, Cecenia… Nimeni in lume nu-i sufere. Inca o data multumim pentru curaj

 17. FRONTUL RE-UNIRII

  Balti, duminica, 5 august 2012, Marsul pasnic al Re-Unirii cu România:
  CRONICA TEROAREI RUSO-COMUNISTE
  CONTRA MOLDOVENILOR: – / 4 /
  ––––––––––––––––––––––
  mesaje de solidaritate cu jurnalista Victoria Ocara,
  agresata si internata la spital dupa tentativele de omor de la Balti.

  http://www.jurnal.md/ro/news/reporter-jurnal-tv-atacat-la-bal-i-video-224718/
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Andrei Ogor · Top Commenter
  – Nu sint unionist dar cu ajutorul unionistilor vad adevarata fata interna a moldovioarei mele.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  1. Grigore Vieru
  2. Mihai Mitzy Burciu
  3. Dioana Frunza
  4. Andrei Muștuc
  5. Blackt Bruno
  6. Sergiu Andrei- UNESCO-IHE
  7. Syoma Botnari ·Academia de Teologie
  8. Valentina Lebedev · Chisinau,
  9. Gheorghita Oleg · Top Commenter · UTM Moldova
  10. Vadim Zgherea · Top Commenter · Works at Radio LOLO

  11. Adrian Constantinov · Works at Photographer
  12. Cristina Gutu · Works at Publika TV
  13. Adrian Graur
  14. Cristina Filip · Top Commenter
  15. Dumitru Cretu · Top Commenter · Director-general at IM Protelco-Geocad SRl
  16. Denis Postica
  17. Balan Ionel · Top Commenter · USM Chisinau
  18. Ion Filipski · Top Commenter · USM, Chisinau, Moldova
  19. Ion Popescu · Chisinau, Moldova
  20. Mariana Cazac · Top Commenter · Works at Jurnal.md

  21. Cristina Vicol · Top Commenter · Chisinau, Moldova
  22. Dumitru Cretu · Top Commenter · Director-general at IM Protelco-Geocad SRl
  23. Tatiana Chitoroga · Top Commenter · Campo Maior, Portalegre, Portugal
  24. Silenzio Zimbru · Top Commenter · Chisinau, Moldova
  25. Evtodiev Eugeniu · ASEM Chisinau, MOLDOVA
  26. Gabi Sofia Volociuc · Top Commenter · Owner/Creator at The NoName Fashion Blog
  27. Andriano Melini · UTM
  28. Vasile Bratu · Top Commenter
  29. Nina Sanduta · Universitatea de Stat din Moldova
  30. Toma Ursu · Top Commenter

  31. Veaceslav Marcauţan · Top Commenter · ULIM
  32. Alexandru Bîtcă · Top Commenter · Works at Art House Café
  33. Chiril Kulev
  34. Emma Chandler · Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Chisinau
  35. Mihai Madan · Top Commenter · ODESA
  36. Cristina Filip
  37. Arty Muşatinu
  38. Pruteanu Stefan · UTM Moldova
  39. Garaba Veaceslav · Vasile Alexandri Chisinau
  40. Ilarion Misnei · Top Commenter · Chisinau, Moldova
  41. Rosca Petru
  42. Vitalie Poiata · Colegiul de constructii
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  PRELUARE:
  ––––––
  Nadine Chilianu:
  – Oameni, treziți-vă, suntem umiliți și batjocoriți în propria țară!!!
  Sunt indignată până la imposibil!
  Aceste evenimente arată nivelul demnității noastre și cine suntem noi cu adevărat –
  niște paiațe prăpădite-n propria țară!!!.
  A început să-mi pară deja rău că n-am participat și eu la MARȘUL UNIRII de la Bălți!…
  Dar să nu fi dat Domnul să mai și avut un revolver cu mine!!!
  –––––––––––––––––––––––––––––––

 18. 1. Pt @Украинец: nu scrie prostii, Quebec in Canada este un exemplu, uita-te la Spania, Franta, Marea Britanie, cel putin, unde exista partide si miscari separatiste, care organizeaza permanent evenimente „за разрушение страны”.
  2. Dna Pavlicenco, Sluga, plurale este slugi, nu sluji!

 19. Slisi „ukrainet”, a ti poprubui sazdavati v statah bezsmislennie avtonomnie obazovania tipa ‘prednestrovskoi’ i uvidisi kak bistri okajesisea v raiu …
  p.s.
  sory tov. hohol netu (da i nah nujen kirilitia)u menea tvoei kirilita ne nujdiusi v nei.

 20. Dna Pavlicenco. Eu personal cred ca Dra intentionat instigati spiritele. Se putea prezice ce se va intimpla la Balti. Jucati cu viata oamenilor si Dumnezeu Va va pedepsi. Sa multumim Domnului ca nu avem jertve.
  Nu stiu de cine sinteti platita. Una este sigur, nu de Romania. Nu inzadar in perioada sovietica ati fost trimisa de PCUS in Cuba. Ati ramas fidela ideii si nu cred ca celei de unionism sau romanism.

 21. Pt val

  Nu am fost organizator la Balti. Da, stiam ce va fi la Balti, de aceea am mers, ca sa va aratam fata hidoasa a societatii moldovenesti, ascunsa de televiziunile oligarhilor.

  Este adevarat – nu am luat si nu iau un leu din Romania.

  Da, facem totul cu banii nostri si din pomenile oamenilor buni.

  In Cuba 1974-1976), din cele 22 de luni, aflata acolo ca sotie a soldatului traducator, chemat sa isi satisfaca serviciul militar, – 9 luni am purtat sarcina si 10 luni am crescut fetita, adusa acasa, la Chisinau. Degeaba va scremeti sa imi patati trecutul. E curat si curajos ca si prezentul, tocmai asta imi permite sa fiu unionista curajoasa. NU SUNT SANTAJABILA.

 22. Украинец , da tu parca esti ucrainian, da nu rus, tie nu ti se pare ca vorbesti limba ocuantilor, care au ocupat ucraina? vai de capu tau.

 23. pentru Vlad
  slish, avtonomnie obazovania tipa ‘prednestrovskoi’ se datoreaza doar voua lingailor romani care dupa destramarea URSSului imblau si fluturau cu drapelele tarii vecine strigind lozunci de felul basarabia pamint romanesc,si e un lucru firesc deoarece ce au acesti rusi din transnistria cu romanii? si tot datorita voua v-or aparea inca avtonomnye obrazovania tipa „balti”, tipo ” briceni sau tipo Chisinau, si nu stiu de ce imi pare ca sunteti cointerisati in acest lucru doarece o tara slaba ,neputincioasa nu va putea opune rezistenta romilor, insa cit de tare nu ve-ti screme nu ve-ti reusi sa distrugeti Moldova,scrii de hoholi dar spre deosebire de voi doi unionisti in cruce, in Ucraina nationalistii constituie aproape 50% din populatia tarii si tot nu pot opune rezistenta celor cu mintea la cap care nu doresc dezinarea societatii ucrainene in nashi i vashi

 24. Dezastru in RM -Republica Mafiei-Ribbentrop Molotov

  populatia bastinasa este batjocorita de veniticii sovietici

 25. pentru Oleg :
  Transnistria a aparut conform ‘planului’ rusiei de a mentine sub ocupatie fostele rebulici, pretextul a fost ‘limba’.”patrioti” ca tine tipau ca chipurile din cauza ca „ati vrut limba” avem ce avem, dar oamenii cu mintea ‘treaza’ stiu si inteleg care a fost motivul si care pretextul, tu si altii ca tine din pacate nu inteleg.Dar Moldova o distrugeti voi, cei care ‘o trageti spre rusia’, nu va pasa nici de limba nici cine o sa fie copii vostri, principalul ‘sa va dea rusul gaz eftin’, si sa va lase in pace chear de veti fi calcati in picioare de rus. Oamenii cu demnitate si care tin la acest pamint si neam, inteleg ca salvarea este doar prin unirea Basarabiei cu Romania, acolo unde si ii este locul.Basarabia nu poate exista si se dezvolta de sinestatator ca tara, din simplu motiv ca ea din totdeauna a fost ‘anexa’ si nu are nici industrie nici structuri statale functionale si multe altele necesare unui stat normal.Deaceia unirea cu Romania e necesara nu numai spiritual (fiindca sintem un neam, asa se considera majoritatea in afara de venetici si mancurti)dar si economic si ea neaparat va avea loc, cit nu sar opune potera rusa si mancurtii si tradatorii ‘maldaveni’.

 26. Ucraineanul sa mearga la el in tara sa-si faca ordine
  in privinta limbii si a gazului, nu pe paminturi romanesti.S-a gasit mare patriot al Moldovei!!!Tradatorule,cui ti-ai lasat tara?

 27. Ei, iată că a luat povestea de la Cahul și Bălți sfârșit și ”madame_comandor” până pe 16 septembrie, curent, are de ”mozolit” tema unionismului…

  Era de așteptat să fie o reacție turbată a gunoiului sovietic pentru ceia ce au organizat cei de la Acțiunea – 2012 la Bălți, duminica.
  Dar era clar că, într-un oraș precum Bălți, unde majoritari sunt rusofonii și în care guvernează comuniștii după bunul lor plac, astfel de marșuri sunt periculoase pentru români și asta din varii motive…
  Printre principalele, eu aș enumera lipsa de toleranță față de tot ceia ce este românesc din partea bălțenilor. Nu este o noutate că bălțenii, în mare lor parte sunt urmașii coloniștilor, aduși din toate regiunile fostei metropole, pentru a crea în nordul republicii un forpost al dictaturii proletariatului, pentru subminarea elementului românesc în nordul Basarabiei.
  Ca și în cazul Transnistriei, la Bălți s-au creat intreprinderi – fabrici și uzine, la care s-au angajat preponderent veneticii din fostele republici ale URSS, pe care îi leagă o singură soartă, acea de a fi reprezentantul ”homo sovieticus”, un tip de oameni, care nu se identifică nici într-un fel cu românii-moldoveni băștinași.
  În lipsa politicilor de asimilare a acestui strat de șovini de către statul Republica Moldova, în lipsa unor politici de diluare a acestui element, de mentalitate sovietică, în nordul Republicii Moldova mocnește un conflict interetnic de proporții, care se poate ușor transforma într-un război în toată regula…
  Ca veteran al războiului din primăvara-vara anului 1992, cunosc foarte bine tehnicile de manipulare a maselor, pe care le foloseau în anii de după adoptarea Declarației de Independență, acei, care au avut interesul ca Transnistria să devină un teatru de operațiuni militare.
  De atunci s-au schimbat doar fețele participanților la astfel de manifestări, nu și metodele…
  Dacă să facem o analiză sumară a ceia ce sa petrecut la Bălți, se poate de spus că acei, care și-au propus să ”încălzească” relația interetnică din Rep. Moldova, și-au atins mai mult decât pe jumătate scopul.
  Închipuiți-vă pentru o secundă, că o piatră, aruncancată la nimereală, ar fi spart jurnalistei de la Jurnal TV, ochiul…Doamne ferește !
  Închipuiți-vă că o piatră putea întradevăr, să ucidă un manifestant…o ziaristă…un polițist.

  În atare condiții, cine se face responsabil, de destabilizarea situației interetnice și politice din Rep. Moldova ???

  Din comentariul evenimentelor petrecute la Cahul și Bălți, publicat mai sus de nedemna ”doamnă_comandor” se vede că dânsa dă toată vina pe Vlad Filat, pe care îl vede drept principalul vinovat, pentru faptul că într-un oraș îmbâcșit de rusofoni, o mână de români nu au putut manifesta pașnic…pentru ideia UNIRII, mai dând vina și pe polițiști pentru că au permis bătăușilor lui Șelin, Formuzal, Dodon, Tcaciuc să se apropie prea aproape de manifestanții pașnici.

  Dar aici se cuvine de pus și o serie de întrebări către ”doamna_comandor, pentru a avea și răspunsurile cuvenite:
  1. Dacă tot știai că la Bălți vi se vor tăia drepturile de a manifesta pentru ideia UNIRII, de ce ați mers în numele acesteia să vedeți mutrele antiunioniștilor de tot soiul ?
  2. De ce era nevoie de aruncat cu flori în acei, care aruncau în manifestanții unioniști cu pietre, sticle, etc. ??
  3. De ce nu ai rămas cu partizanii din PNL, încă pentru o perioadă în Bălți (vre-o săptămână), în ideia de a încerca să-i românizezi pe șovini cu alte metode ???

  Mai sunt și alte întrebări de acest gen, dar să le lăsăm pe moment la o parte și să așteptăm răspunsuri la primele trei, poate ”madame_comandor” va putea răspunde cumva la ele…

  Până ce este clar doar că, o parte dintre manifestanții unioniști s-au declarat mulțumiți de ceia ce au isprăvit la Bălți și au mulțumit forțelor de ordine pentru faptul că le-au asigurat integritatea.

  Unica nemulțumită probabil a rămas Vitalia Pavlicenco, care aștepta pe semne ca șovinii_rusnaci să-i întindă covoare purpurii la Bălți, iar Vlad Filat (tot acolo) să o decoreze din numele președintelui Timofti, cu ordinul Republicii și să-i înmâneze și o diplomă de Onoare, în care să citim – …pentru promovarea ideii de românism printre ”homo sovieticus”…

  Vitalia,

  Ceia ce au făcut flăcăii de la Acțiunea – 2012, este de fapt un gest curajos, care denotă că românii au sânge în vene, însă faptul că se adună puțini manifestanți se datorează și comportamentului tău ”nechibzuit” în astfel de situații, care dă de bănuit.
  Este clar, că leger poți fi învinuită de provocarea unor situații periculoase pentru societate, situații care pot genera un conflict sângeros și amestec de dinafară în treburile interne ale Rep. Moldova.
  Noi am mai trecut acum 20 de ani peste asemenea situații în raioanele de est ale republicii, am avut o perioadă de război cu rusofonii_șovini, am rămas cu pierderi omenești, sute de schilozi, copii orfani, văduve de război, părinți îndurerați, gospodării distruse, refujiați, economie la pământ și alte ”bucurii”, consecințele cărora eu personal le simt și astăzi…

  Și aici îți mai dau o întrebare, deloc retorică. Cu ce ai ajutat tu, ”madame_comandor” luptătorii, care au rămas invalizi în urma războiului de la Nistru ???
  Nici nu te îndârji să-mi răspunzi. Îți voi da eu răspunsul cuvenit. Împreună cu camarazii mei de arme. Atunci când va veni timpul potrivit. La locul potrivit.

  Pentru acei, care mi-au citit mesajul,

  Fraților, a mai fost un mare mahâr ”unionist” pe aceste meleaguri, care chema lumea să dea lupte interetnice pe aceste meleaguri. Când luptele de acu erau în toi, sireacul se străduia ca din ele să se aprindă pojarul cel mare, războiul…Când războiul era în toi ”unionistul”, în loc să lupte cu arma în mâini la Nistru, a luat calea peste Prut, unde striga în gura mare: – săriți că arde Țara…și strângea de la frați…bani și ajutoare umanitare, pe care luptătorii de pe front aproape că nici nu le-au văzut…Șmecherul a lăsat în voia sorții și camarazii săi de partid, care au putrezit în celulile separatiste ani grei, eșind de acolo traumați și invalizi pentru tot restul vieții…
  Nici astăzi nu ne putem debarasa de problemele legate de acel an, 1992.

  În loc să li se dea o mână de ajutor acelora, care au pus pe altarul neatârnării Neamului tot ce au avut mai scump, astăzi se bate ”toaca” unui nou conflict, care o să-i afecteze doar pe acei care vor sta în primele tranșei…Acei din spatele lor, vor fura, se vor burduși cu gramote, ordine și medalii și vor fi mai marii zilei.
  Iar acei din prima linie a frontului, schilodiți și lăsați în voia sorții, vor muri unul după altul, în numele unor idei, noblețea cărora dânșii nu vor savura-o din plin…

  Asta am pățit acum 20 de ani în urmă și asta de fapt se dorește să pățim în viitor !

  Vitalia, era mult mai bine, dacă te apucai să ajuți permanent doi invalizi de război și să îngrijești animăluțele de la vilă. Trebuie să te gândești la faptul că pietrele aruncate în capul oamenilor la Bălți, pot deveni glonți, schije, obuze, etc.
  O să-ți asumi riscul de așa ceva ????????

 28. dute mai destabilizare, asa zis stat RM este destabilizat din 1989 de alde tine lingai din interfronturi , statalisti etc… curve moscovite care pina in prezent muncesc pentru Moscova

 29. Valeriu!
  Citindu-te,în uiltimul timp,îmi este ruşine pentru tine. Cine ai fost şi cine ai devenit?
  Da,au dreptate absolută băieţii cînd spun unele lucruri despre tine. Mai mult în discuţii deloc nu te voi mai apăra,văd că ce faci(distrugi din interior),o faci foarte conştient.

 30. pentru Vlad
  auzi vladut cine ti-a zombat asa de tare ca vorbesti asa prostologii, cine Vladut rupe tara catre rusi? da-mi vriun ex. de ticalos care striga vrem unirea cu Russia, il scuip drept in „ibala”, stii nu te supara dar asta la voi este doar cum spune rusul o „otmazka” pentru a va „legaliza” mirshaveniile pe care le faceti,nu ai ce sa-mi spui ca nu este nici unul chiar si dintre acei socialisti, comunisti,pohuisti,patriotii Moldovei ,buzdugan sau voievod numai stiu cum ii mai cheama, care s-au inmultit in ultimul timp ca si sectele voastre PNL,actiunea 2012 fascistii din noua dreapta etc.,insa , da nu neg sunt pentru pastrarea intereselor strategice cu Russia, caci :1.este prima piata de munca pentru moldoveni
  2. este prima si principala piata de desfacere a produselor autohtone,mai mult ceia ce tine de fructe ,legume si vinuri etc.
  ceia ce tine de majoritatea cum te-ai exprimat ni-ar fi rusine in locul tau sa spun asa niste timpenii care nu corespund realitatii, tu ai auzit de asa cuvint recensamint? apoi daca nu atunci ridica datele ultimului recensamint din 2004, numai mai intii aseaza-te pe scaun,deci uite: moldoveni -2.564.849 (76,2%);ucraineni -282.406(8,3%); rusi-201.218 (5,9%);gagauzi-47.500 (4,4%) si romani-73.276 (2,2%); bulgari-65.662 (1,9%);si acuma spune-mi ce faceti voi cu aceste 2,2%? mergeti impotriva a 98% din populatie)))? calmati-va oricum nu realizati nimic fara vointa intregului popor, dar ideia ca RM nu poate exista desinestatator lasati-o pentru o alta viata si nu va socotiti mai destepti decit intreg poporul moldav

 31. Bă Patriciule,

  Holbează fraere mai tare ochii, adu-ți aminte ce cele retrăite în 1992 și dă-ți seama la vorbe… Nu de alta dar riști să dai ochii cu camaradu de arme !

  Păzea…

 32. Unirea a fost un vis a tuturor romanilor din viacuri, in 1601 Mihai Viteazul nea unit doar pe un timp foarte scurt, apoi unirea din 1918 a fost ignorata de autoritatile regale romane, a trebuit in iunie 1940 de aparat integirtatea Statului unitar roman, dar nu de ” luat palpasita” si de lasat 4 mln . de romani basarabeni si bucovineni in voia soartei ca mai apoi sa fie circa 10 la suta deportati in Siberii de ghiata. Dna pavlicenco, am avut ocazia sa Va cunoscs, vreau sa va intreb in care Romanie doriti sa ne integrati, a dlor Ponta si Antonescu, cu atitea probleme si necazuri, ignorati de autoritatile europene.
  Va propun sa mai treceti si prin satele pustii si arse de seceta teribila din aceasta vara si ve-ti estima care sunt opiniile celor care au mai ramas la vatra.
  va doresc succes!

 33. Pt Nistreanu

  Stiti foarte bine ca nu v-am suparat niciodata. Dvs. m-ati suparat de mai multe ori. Ma suparati si acum. Nu ma bag in viata Dvs. Nu va dictez actiuni. Nu mai sunteti membru al PNL, nu sunteti prea informat despre ce facem, de aceea, va scriu, ultima data, – cautati-va de partidul Dvs. si de sarcinile pe care le aveti. Asta ca sa nu va spun mai mult.

Comments are closed.