PNL a adresat doua scrisori MAI – cere reactie la cazul Balti si la actele de ultraj de la Cahul

Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova,                                                                    

S C R I S O A R E

Stimate domnule ministru,

Pe 23 iulie a.c. ofiţerul de presă al CP Bălţi a făcut următoarea declaraţie: „La ora 8:50, colaboratorii Serviciului patrulă şi santinelă au comunicat despre faptul că au fost vandalizate două monumente din municipiul Bălţi. Pe acestea era desenată simbolica partidelor unioniste. Este desenat un cerc şi cu linii. Cazul este cercetat, este prematur de făcut careva concluzii”.

Considerăm inacceptabil ca un angajat al Ministerului de Interne cu atribuţii în domeniul informării populaţiei să facă o astfel de eroare. O minimă verificare i-ar fi permis ofiţerului de presă al CP Bălţi să observe că simbolurile desenate pe cele două monumente NU reflectă simbolurile partidelor unioniste. Din punct de vedere profesional, afirmaţia finală – „este prematur de făcut careva concluzii” descalifică susţinerea „Pe acestea era desenată simbolica partidelor unioniste”.

În aceste condiţii, apreciem că ofiţerul de presă al CP Bălţi s-a descalificat profesional grav şi Vă solicităm demiterea de urgenţă a respectivului ofiţer ori, cel puţin, suspendarea dintr-o funcţie care implică informarea şi comunicarea publică, precum şi retractarea acestei informaţii de către un reprezentant oficial al MAI.

În context, vă solicităm să apreciaţi care ar fi fost situaţia în cazul în care ofiţerul în cauză ar fi formulat, spre exemplu: „Pe acestea era desenată simbolica PLDM”.

Vă mulţumim şi aşteptăm cu interes o Decizie în sensul celor menţionate mai sus.

Vitalia Pavlicenco,

presedintele Partidului National Liberal,

Chişinău, 24 iulie 2012

Ministrului afacerilor interne

D E M E R S

Domnule ministru al afacerilor interne, 

In calitate de organizator al Marsului de la Cahul, Partidul National Liberal va adreseaza acest Demers pentru a va comunica si solicita urmatoarele:

(Aici sunt actele de autorizare a marsului, emise de autoritatile de la Cahul)

In stingaPe data de 22 iulie, in baza Dispozitiei nr.267, din 16.07.12, emisa de catre Primaria orasului Cahul, la solicitarea reprezentantilor PNL de la Cahul, anexata acestui Demers, Partidul National Liberal si-a propus sa desfasoare, in acea localitate, o actiune pasnica, legala, conform legislatiei in vigoare, sub protectia Constitutiei Republicii Moldova si a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, conform drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Din pacate, la Cahul, la locul desfasurarii actiunii componentelor Consiliului Unirii, PNL fiind unul dintre acestea, a venit o grupare autointitulata “Patriotii Moldovei”, care au atacat politia, comitind un act de ultraj – DEX: ULTRÁJ, ultraje, s.n. Ofensa, insulta, amenințare, act de violența impotriva unui reprezentant al autoritații publice aflat in exercițiul funcțiunii (și care constituie o infracțiune); p. gener. jignire, ofensa (grava), amenințare, act de violența impotriva cuiva – impotriva institutiilor statului, deoarece Politia reprezinta Statul.

Gruparea de infractori a avut un comportament violent, agresiv si – pe tot parcursul traseului Marsului autorizat pentru PNL – i-au agresat verbal si prin gesturi obscene pe participantii pasnici, aruncau in ei cu oua, rosii si pietre, lovindu-i pe mai multi manifestanti, inclusiv nimerind intr-un angajat cu o functie importanta la MAI, in timpul discutiei mele personale in finalul actiunii cu domnia sa.

Gruparea violenta si agresiva nu a avut autorizatie, fapt ce ne-a fost comunicat la inceputul actiunii de catre responsabilul de la Politia din Cahul. Pe parcursul desfasurarii Marsului, manifestantii pasnici au fost protejati de politisti de agresari si maltratari fizice din partea persoanelor violente din gruparea mentionata, insa, politia nu i-a putut proteja pe membrii Platformei Unioniste “Consiliul Unirii” si pe membrii Platformei civice “Actiunea-2012” de pietrele, ouale si rosiile aruncate in ei. Aceasta pentru ca nu au fost izolati. Practic, noi, organizatorii, nu ne-am putut desfasura actiunea legala, autorizata, pentru ca mitingul a fost impiedicat de aparatele de bruiaj, care nu au fost confiscate de la cei peste 50 de participanti la o actiune neautorizata, acestia incalcind Legea privind intrunirile.

Aceasta lege spune:

“Articolul 3. Notiuni principale

In sensul prezentei legi, urmatoarele notiuni principale semnifica:
    intrunire – prezenta temporara si intentionata a unui grup de persoane, aflate impreuna cu scopul exprimarii unor idei sau atitudini;  
    intrunire cu un numar redus de participanti –  intrunire la care iau parte cel mult 50 de persoane; 
    intrunire spontana –  intrunire ale carei initiere si desfasurare reprezinta un raspuns direct si imediat la evenimentele din societate si care, din punctul de vedere al participantilor la aceasta, nu poate fi aminata, motiv pentru care procedura ordinara de notificare nu este posibila;
    intruniri simultane – intruniri care se desfasoara in acelasi loc si in acelasi timp, care pot avea sau nu aceleasi motive sau scopuri, ai caror organizatori pot avea opinii similare, diferite sau contradictorii.  

Articolul 8. Intrunirile interzise

    Sint interzise intrunirile prin care se urmareste:
    a) indemnarea la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, etnica sau religioasa;
    b) incitarea la discriminare sau violenta publica;
c) subminarea securitatii nationale sau a integritatii teritoriale a tarii, savirsirea infractiunilor, incalcarea ordinii publice sau organizarea tulburarilor in masa, incalcarea moralitatii publice, a drepturilor si a libertatilor altor persoane ori punerea in pericol a vietii sau a sanatatii acestora

Articolul 21. Asigurarea ordinii publice. Sistarea intrunirii

    (1) Daca in timpul desfasurarii intrunirii unii participanti incalca ordinea publica sau prevederile art.8, organizatorul, in caz de necesitate impreuna cu politia, ii va indeparta pe acestia.
(2) Daca in timpul desfasurarii intrunirii au loc actiuni prin care se incalca grav prevederile art.8, reprezentantul autoritatii administratiei publice locale va cere organizatorului sistarea imediata a intrunirii. Aceasta este o masura exceptionala, ce poate fi folosita doar daca alte masuri nu sint suficiente pentru asigurarea desfasurarii intrunirii in mod legal.

    (3) Lipsa declaratiei prealabile nu constituie temei pentru sistarea intrunirii.”

Pornind de la fragmentele evidentiate in articolele din lege, rezulta clar ca actiunile gruparii autointiulate “Patriotii Moldovei”, prin declaratiile publice anterioare ale cetateanului Mihail Garbuz, anuntau violenta, asa cum gruparea respectiva a actionat pe 25 martie 2012, impiedicind Marsul autorizat la solicitarea componentelor Platformei civice “Actiunea2012”.

Nu am auzit ca cineva sa fi fost pedepsit dupa 25 martie 2012, pentru ca, daca erau pedepsiti, nu se repetau actiunile violente d ela Cahul, din 22 iulie. Noi nu cunoastem nici daca acum, dupa manifestarile cu violenta si ultraj, agresorii vor fi nepedepsiti, desi noi, ca organizatori, am cerut mereu politiei sa izoleze persoanele violente si sa ne asigure securitatea participarii la actiunea pasnica.

Va solicitam domnule ministru, ca organele afacerilor interne sa constate faptele delictuale si, in caz de necesitate, sa transmita actele de constatare organelor abilitate, pentru a stabili vinovatia si a-i sanction ape raufacatori.

De asemenea, va solicitam un raspuns in legatura cu actiunile politistilor care nu au contracarat actiunile violente ale celor ce au incalcat legea la Cahul, pentru a fi siguri ca, la viitoarele actiuni, asemenea acte de violenta din partea persoanelor ce isi aroga ilegal dreptul sa decida cine are dreptul sa manifesteze pasnic si cine nu, sa nu mai incalce drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului in Republica Moldova.

Nu vrem sa credem ca, in Republica Moldova, nici dupa caderea comunistilor, nu pot fi create conditii democratice pentru libera exprimare, pentru pluralismul politic si pluralismul de opinii.

Asteptam raspuns si garantarea drepturilor si a libertatilor noastre in acest stat, in caz contrar, vom sesiza organismele internationale importante in legatura cu grava incalcare in Republica Moldova a drepturilor noastre la libertate, la libera exprimare, la intruniri si la apararea securitatii persoanelor care participa la o actiune pasnica, legala, constitutionala, autorizata in baza legislatiei in vigoare.

Rugam sa ne informati ce masuri au fost luate contra infractorilor si ce garantii ofera Ministerul afacerilor interne ca asemenea barbarii si acte de salbaticie, intr-un regim, pretins democratic, nu se pot repeta.

Vitalia Pavlicenco,

presedintele Partidului National Liberal

In poze – scrisoarea catre ministrul afacerilor interne:

 

 

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. Simpatizanti ai Partidului Patriotii Moldovei au fost identificati
  ca profanând monumentele de la Balti!!!
  http://pressinside.ro/2012/07/simpatizanti-ai-partidului-moldovei-au-fost-identificati-ca-profanand-monumentele-de-la-balti/
  ————————————————————————–
  Un politist din Balti a declarat sub protectia anonimatului ca profanarea monumetelor din centrul orasului Balti a fost facuta chiar de tineri simpatizanti ai Partidului Patriotii Moldovei, insa acestia sunt minori si politia a decis sa nu ia atitudine asupra lor decat prin atentionarea si amendarea parintilor acestora.
  ——————————————————————————————————————————–
  Insemnele realizate pe Monumentele de la Balti sunt simboluri fasciste si nu au nici o legatura cu Miscarea Unionista din rep. Moldova, care se dezice fata de acest mod extremist de manifestare, total diferit de valorile democratice si Europene pe care ei le promoveaza.

  ” România este Europa iar Europa apără valorile democratice şi respectă drepturile fundamentale ale omului. Cum poţi pretinde că a fi în Europa înseamnă a fi nazist sau fascist? Este o manipulare grosolană şi o instigare specific KGB-istă la violenţe pentru 5 august ” a declarat Ion Manole, un membru al Mişcării Unioniste.

  ” Pe 5 august se doreşte a fi cinstită democraţia care este atât de şubredă în rep. Moldova. Pe 5 august trebuie să amintim tuturor că regimul comunist , inclusiv cel al lui Voronin, este unul criminal… am uitat atât de repede de morţii, violurile şi violenţa fizică din 2009?”

  Profanarea s-a realizat la indemnul unor membri ai Partidului Patriotii Moldovei, acestia dorind in acest mod sa extremizeze şi radicalizeze populatia fata de manifestatia Unionista de la Balti, de pe 5 august.

  Vă subliniem că pe data de 5 august la Bălţi va avea loc o manifestaţie anticomunistă şi unionistă, o manifestaţie pentru susţinerea democraţiei şubrede din rep. Moldova.

 2. Inainte de orice, eu sunt de partea unionistilor. Ceea ce ma deranjeaza insa, este ca ii tot dati inainte cu UE, de parca UE va aduce laptele si mierea. Voi inca nu pricepeti ca UE (alaturi de „surorile lor” Banca Mondiala, FMI, NATO, ONU si alte structuri criminale) este una din structurile cele mai ticaloase si teroriste din lume. Toate nenorocirile, atentatele, dezmembrarile de state si razboaie, revolutii, asasinatele politico-economice, crimele, sunt realizate de structurile de mai sus impreuna cu UE.

  UE – STRUCTURA DE TIP MAFIOT, INFIINTATA DE JIDANI si MASONI cu scopul de a crea Guvernul Mondial.

  Asta este ceea ce va doriti fratilor? Sa fiti slugile satanei pe pamant romanesc? Unirea se poate face si fara UE. Nu terbuie sa ne vindem jidanilor pentru a realiza unirea.

  Doamne ajuta-i pe romani!
  BASARABIA, PAMANT ROMANESC!

 3. D-na Pavlicenco,va scriu,dupa cum vedeti,dupa adresa de ID, din Romania,si sincer va spun ca ,momentan mi-a ajuns cutitul la os,deoarece,toti cei care tin cu Uniunea,pentru Unire,sunt maltratati si timorati,chiar la voi,in…Moldova ! Ca sa va exemplific,va trimit ceva,ce am postat,pe UNIMEDIA : „tudor_petrosani, 24 July 2012, ora: 13:59;
  0 (0)
  răspunde
  Stimati „tovarasi”,kgb-isti sau fsb-isti,din Procuratura Rascani,chiar sunte-ti aserviti unor asa zise,puteri ?…Sau va „miroase”,a „plagiat”,pe la nasucul vostru de comunisti ? Macar,d-nul Voronin,a fost un domn,si chiar daca s-a suparat,a pus vize pentru cetatenii straini ( romani),dar voi,da-ti cu bata in balta de prosti si fraieri ce sunte-ti cioflingarilor ,mai ales cei din Biroul 2, de la Procuratura Generala !De ce ati dat telefon,unei doamne,care,este si sotia mea,cetatean UE, nu…maldavanca ca voi,boilor,sa o timorati ? Acum,cred,si sunt sigur,100%,ca se va naste un incident Diplomatic,intre MAIE, Maldavenesc si cel Roman !Iar eu ca Cetatean Roman,liber si democrat,nu ma las,santajat de voi,cioflingarilor ucigasi de tineri ! Sau poate,va ordona,ceva „il doctore Ponta” ? Dar chiar nu va e rusine,mai ales celor care stau numai in birou,si il mint chiar pe Prim-Ministru,actualmente , Filat ?…Chiar nu va e rusine ?…Oricum,tot noi vom,fi,cu actualul Prezident ! Si inca ceva : daca in anul 2010,sa intamplat un „incident casnic”,de ce vreti voi acum,sa „dezgropati”,mortii ?…Nu au fost victime,nu a suferit nimeni,toata cinstea si respectul pentru Politia,si mai ales pentru cel care a incheiat cazul respectiv,de la Politia Generala, ( sau cum naiba se numeste la voi),dar factorul hotarator,in anumite chestiuni,a fost Seful Politiei Rascani,si inca un sef mare,de la alta Politie,care stiu ce inseamna,Europeneste vorbiind, un…Incident Casnic !….Nu acum,vin marii „plagiatori”,la care le-au dat „tuleile”,la nas,si care,la ordinul Moscovei,fac ce l-i se spune ! Rusine, Maldavia ! Rusine, Procuratura,cu Biroul 2 !Chiar acum,ce am scris,se transmite si Orgnelor competente,atat di Romania,cat si din Maldavia Ruseasca,aservita, Rusiei ! Punct !P.S. : Dau eu ochii cu tine,cioflingar maldavan,vandut rusilor,de la acel Birou,si sa vad ce…”felatie”,imi faci,numai sa te las in pace ! „…..iIntrebare pentru acel „organe in felatie „. : pana cand,asa,mijloace „neortodoxe”,impotriva,Cetatenilor,care vor,o schimbare,si mai ales care vor ca fratii lor,sa fie langa ei ????

 4. La 22 iulie 2012 a avut loc la Cahul o manifestaţie unionistă
  la care au participat peste 300 de persoane

  http://pressinside.ro/2012/07/300-de-romani-au-fost-atacati-la-cahul-de-membrii-ligii-tineretului-rus-vezi-cine-a-castigat/#comment-29
  —————————————————–
  Deşi o parte din participanţii din România au reuşit să treacă vama peste 50 de persoane nu au mai reuşit să ajungă la eveniment fiind blocaţi de autorităţi cu tot cu steagurile aduse pentru a fi arse.

  Manifestanţii au fost întimpinaţi în mod violent de către 50 de persoane membri ai Ligii Tineretui Rus si Patrioţii Moldovei care au încercat provocarea manifestanţilor şi declanşarea de violenţe.

  Pe tot traseul ruşii au încercat ruperea cordonului de poliţişti dar forţele de ordine au reuşit să menţină securitatea manifestanţilor. Aceştia au aruncat cu pietre, ouă şi lemne în manifestanţi.

  Manifestanţii Unionişti veniţi din rep. Moldova şi România au fost scoşi sub escorta poliţiei până în afara oraşului pentru a evita conflicte ulterioare marşului.

  Un grup de peste 30 de persoane venite din România au reuşit confiscarea unor drapele aparţinând Ligii Tineretului Rus şi le-au rupt în centrul Oraşului Cahul stârnind furia comuniştilor.

 5. un agent moscovit,tov.pavliucenco, zice ca face o manifestatzie cu asa numitzii unionisti,undeva, ca exemplu CAHUL, al suna pe alt agent CGB-ist care conduce cu asa numitzii patriotzi a moldovei sau statalist, dar de fapt is niste indivizi din liga tineretului rus,caruia ii zice despre ca e prea liniste intzara si da sa mai facem ceva galagie.eu, pavliucenco ii nebunesc pe cei ce cred in romanizm dar tu ii ei pe cei rusofoni si ii dan cap de cap ca sa ne vada oamenii si sa mai destabilizam situatzia si asa tensionata.mai pe scurt, tre de lucrat banii primitzi.traim bine si nu mai avem ce face.ei dar banii sint bani.

 6. DEZVALUIRILE MARTIRILOR NEAMULUI NOSTRU:

  PROZATORUL NICOLAE RUSU / CHISINAU/
  http://www.formula-as.ro/2008/831/spectator-38/nicolae-rusu-interesul-rusiei-fata-de-basarabia-pare-infinit-mai-mare-decat-interesul-romaniei-10029
  ––––––––––––––––––––––––––––––––-
  1.
  dupa 1989:

  A inceput o campanie furibunda, de discreditare a breslei scriitoricesti, de distrugere din interior a Uniunii, de eliminare fizica a celor mai “inraiti” patrioti basarabeni.
  – Poetul Mihail Garaz,
  – scriitorul Ion Gheorghita,
  – cineastul Ion Mija si altii
  au fost ucisi de criminali necunoscuti pâna azi.

  – Poetului Dumitru Matcovschi i s-a inscenat un accident de TIR si a scapat cu viata in mod miraculos, dupa ce a stat patru luni in coma. Se crede ca a fost salvat prin rugaciunile sutelor de oameni care, pe parcursul a peste 120 de zile, au vegheat si s-au rugat ceas de ceas, la fereastra spitalului in care agoniza.

  Rar sa fi scapat vreun scriitor mai important nebatut sau neschilodit de “necunoscuti”.

  – Nicolae Dabija a fost batut de cel putin patru ori, chiar si cand era deputat.
  – Si scriitorul Alecu Renita, fost deputat al “Partidei Nationale” (Frontul Popular), a fost amenintat de nenumarate ori, fiindu-i atacat domiciliul de grupuri inarmate cu rangi de metal.

  – In fine, prozatorul Nicolae Rusu a suferit chinuri groaznice si indelungate, dupa ce un barbat necunoscut i-a aruncat, intr-o seara, un borcan de vitriol in fata.
  ————————————————-
  2.
  Re-Unirea cu România:

  – Ion Hadarca, vicepresedintele Parlamentului, a carui poveste completa, desi promisa, nu a fost nici pana astazi data publicitatii, a mers in fruntea unei delegatii la Bucuresti, in 1990, la Ion Iliescu.
  „Ce sa facem, domnule presedinte Iliescu?
  Cum e mai bine sa declaram Unirea?
  Sa procedam tot ca in 1918? Invatati-ne!”.
  Raspunsul il stiti:
  „Mai baieti, n-o luati chiar asa, nu va pripiti cu unirea…
  Sa mai vedem…, sa mai asteptam…, sa mai cantarim lucrurile…,
  nu ne puneti si voi sula-n coasta…”.
  Basarabenii s-au intors cum au plecat si, de atunci,
  toate au luat-o in jos in privinta democratiei republicii noastre.
  Iar ca sa ne taie orice „pohta” de reintregire,
  fortele imperiale au declansat razboiul din Transnistria.
  Cum sa te mai unesti cu o provincie macinata de un
  razboi intern? Am ramas doar cu speranta si cu podurile de flori,
  iar mai incoace, cu gardul de sarma ghimpata pus de Voronin pe malul stang al Prutului.
  Cu toate astea, sunt sigur ca reintregirea tarii se va produce in curând.
  Sper s-o apuc si eu.
  –––––––––––––––––––––––––-
  3.
  1992: Razboiul cu Rusii la Nistru:

  Culmea este ca armata basarabeana, condusa de generalul român Ion Costas,
  castigase pe toate fronturile, inclusiv o parte importanta a Tiraspolului,
  cand a venit ordinul de retragere dat de Chisinau /Mircea Snegur/
  Moscova intrase in panica, cazacii ei fiorosi erau viteji numai in fata civililor,
  ajutorul Armatei a 14-a se dovedise insuficient in fata patriotismului si vitejiei tinerilor nostri, asa ca d-l Eltan l-a sunat pe d-l Snegur si i-a cerut imperativ oprirea luptelor.
  Astfel am pierdut si razboiul, si Transnistria.
  –––––––––––––––––––––––––
  4.
  – Purtati urme de arsura grava pe fata. Lumea stie ca ati fost atacat de un necunoscut,
  cu un borcan de acid sulfuric, pentru atitudinea dvs. nationala.

  – Am descoperit o retea care urmarea sa distruga Uniunea Scriitorilor din interior, „clatind” bani, cum se spune la noi, prin conturile Uniunii. Avand multe incaperi nefolosite, Uniunea le inchiriase unor serele-uri, iar persoane suspecte au fost angajate prin trafic de influenta, inclusiv la contabilitate. Practic, fortele imperiale si comuniste au cautat orice metoda de compromitere si scadere a extraordinarei credibilitati a Uniunii noastre, ca pedeapsa pentru rolul ei in declansarea miscarii nationale.
  „Iata”, ar fi dorit sa scrie fostii kaghebisti in ziarele oficiale, „Uniunea voastra clateste bani murdari! Scriitorii vostri intelepti si eroici se comporta ca mafiotii”. Dar acest lucru, din fericire, nu s-a intamplat. Am platit, pentru interventia mea in timp util, cu 18 operatii de transplant de piele, cu multe luni de spitalizare, dar nu-mi pare rau. Un rol insemnat l-au avut in ordonarea acestui act criminal si articolele mele incendiare din „Literatura si Arta”.

  Poate eu am fost mai norocos, deoarece altii,
  pentru mai putin, au platit cu viata.

 7. Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Consiliul Naţional pentru Participare anunţă dezbateri pe marginea Proiectului Strategiei de modernizare a instituţiei. Masa rotundă cu genericul „Modernizarea SIS: necesitate, oportunităţi şi provocări” va avea loc miercuri, 25 iulie.

  Iniţiativa este lansată în vederea asigurării unui spectru larg de dezbateri, pe marginea Proiectului Strategiei de modernizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate, prin schimb de opinii şi propuneri relevante, ce urmează a fi evocate de factori abilitaţi din cadrul autorităţilor publice centrale precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, se precizează într-un comunicat al instituţiei.

  În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte cu referire la misiunea SIS în condiţiile schimbărilor permanente ale mediului de securitate; asigurarea independenţei operaţionale /funcţionale în activitatea Serviciului; eficientizarea capacităţilor instituţionale şi analiza comparativă a modernizării serviciilor speciale în noile democraţii etc.

  Proiectul Strategiei de modernizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate poate fi accesat aici:

 8. Pt SIS-TEM-UTIL

  Unde poate fi accesat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *