Care „nazism” vrea sa condamne Filat?

Blogul meu a fost inaccesibil din motive care nu au tinut de mine. Imi cer scuze pentru situatia creata si va multumesc pentru ca ati revenit pe platforma noastra de dezbateri.

Am urmarit cu totii sedinta din Parlament, discutiile legate de condamnarea crimelor comunismului in RSSM si de interzicere a secerii si a ciocanului.

Cu cit ne indepartam de votarea deciziei, cu atit mai multe intrebari apar legat de ce si cum a fost in Parlament, dar si de ce ni „se promite” mai departe. In general, e bine ca s-a votat, pentru a spune UE ca, in sfirsit, vrem sa mergem spre Europa, nu spre Estul haotic si imprevizibil, care ne-a adus crime odioase in trecut.

Fara indoiala, le dam dreptate celor care spun ca aceasta votare a fost rezultatul unui tirg. Asa cum se intimpla mereu in coalitia tripartita din Parlament. Poate e firesc, poate nu. Personal, cred ca, legat de decomunizarea societatii, nu poate fi loc pentru tirguri. Aici e cazul ca o coalitie – care se declara necomunista, care a ajuns, chiar si prin intelegeri temporare intre oligarhi, sa ii “mintuie” pe comunisti, – odata si odata sa condamne crimele comunismului ca regim si ideologie, din convingerea ferma ca trebuie sa privim faradelegile bolsevicilor fara frica de Rusia si de santajul gazelor sale. Gaze, la care, daca am dori, am renunta, asa cum devine tot mai clar in ultimul timp, prin ofertele straine, alternative, ale Romaniei, prin alte metode de dobindire a energiei, pe cai locale, prin tehnologii avansate.

Despre „liberali”

Mai intii despre “liberali”. Pe de o parte, am putea intelege ca celelalte doua componente nu sunt nationale, vorbind de verzi si trandafiri. Ceea ce ni se pare aici elocvent e ca intelegerea dintre gruparile PD si PLDM sunt cam asa: noi lasam ca toata ciuda si supararea rusilor si a comunistilor sa fie indreptate contra liberalilor, din care noi sa cistigam strangularea si disparitia partidului comunistilor. Dupa care, cind ne vom consolida, vom aplica planul numarul doi: un PD, “reformat”, va inghiti PCRM, iar un PLDM, trecut mai pe dreapta, cu votarea unui inceput de decomunizare, sa ii elimine pe liberali.

Nu spun de partide extraparlamentare, de un PNL, pentru ca, astazi, toate trei componente sunt solidare in a taia orice posibilitate de a mai patrunde vreun partid in Legislativ. Aici e o deplina “cirdasie”.

Altfel spus, fiecare din AIE isi “cistiga” partea de dividende din condamnarea crimelor comuniste. Si dovada ca a fost un tirg e si morga inacrita, “pe alocuri”, a liderului PLDM, care abia de inghite ca “numarul 1” sa asiste la un succes pe care si-l va atribui doar Ghimpu. Nu mai spunem aici de eforturile mele personale, care, in Parlamentul 2005-2009, am propus scoaterea PCRM din Registrul de stat, pentru ca a fost inregistrat ilegal, decizia Prezidiului, impusa de Petru Kirilovici Lucinschi de a restabili partidele de sorginte comunista nefiind publicata in actele oficiale si lipsind din nomenclatorul acestora, adica nedevenind lege. Toate aceste documente au fost publicate, fiind pregatite prin efortul ex-deputatului Valeriu Cosarciuc si al meu. Si Consiliul Unirii a cerut, pe 8 martie 2012, condamnarea crimelor comunismului, interzicerea tuturor simbolurilor sovietice, nu doar a secerii si a ciocanului, multe alte lucruri pe care le fac balticii, unde “liberalilor” le place sa fie elogiati.

De ce “liberalii” nu au mers mai departe? Nu au putut cu PD si PLDM, dar si pentru ca acestia „il iubesc” mai mult pe Dodon, decit pe Ghimpu. Steaua rosie nu a fost interzisa pentru ca o are Dodon, care l-a votat pe Nicolae Timofti Presedinte. Astfel, la noi se interzic simbolurile rosii criminale in functie de unii amici voalati ai lui Filat sau Lupu. Si, ca sa o incheiem cu “liberalii”, mentionam ca nu am ramas deloc mirati de declaratia comunistului SIS-ist Resetnikov, cind a afirmat, vineri seara la Publika TV, ca, in Fractiunea PL sunt ex-colaboratori ai KGB. Si noi presupunem asta vazind actele de arhiva, care le displac. Acte din arhiva statului, nu facaturi de prin laboratoare liberale si cretin-democrate.

Sa ajunga Resetnikov sa vorbeasca de Legea Lustratiei! Unde s-a mai vazut asta? Corect – in Republica Moldova, unde susul s-a incurcat rau de tot cu josul. Va fi rusinea rusinilor sa vina PCRM cu o Lege a Lustratiei, iar proeuropenii sa se opuna. Pentru ca au de ce se teme, evident. Ceea ce nu inseamna ca nu se tem comunistii, insa pentru ei astazi conteaza miza.

Despre „democrati”

Democratii sunt de apreciat, la prima vedere. Dupa ce anul trecut nu au vrut sa voteze pentru Raportul Comisiei istoricilor (nu spunem Cojocaru, pentru ca el a oscilat mult in Comisie si nu este eroul principal, acestia fiind Mosanu, Stavila, Varta, pe alocuri si Tasca), iata acum PD a votat. Dar asta numai la prima vedere. Pentru ca, la a doua vedere, – nu e Lupu sincer cind deplinge victimele bolsevicilor, el condamnind crimele satrapilor doar pentru ca – asa cum am spus – are un plan cu PLDM, a carui propunere privind nazismul, propunere care – consternant! – coincide cu proiectul comunistilor – mai ca era – la pachet cu anticomunismul – sa o supuna examinarii si votarii! Daca Lupu si intreg PD-ul era sincer, acest Parlament avea demult sa modifice Legea privind despagubirea deportatilor, care pleaca in mormint saraci si indurerati. De Filat nu spun aici – cinismul acestuia nu poate fi depasit in nici o inchipuire…

Despre „liberal-democrati”

Am ajuns si la PLDM. Cel mai perfid partid, care ii strica pe membrii sai, veniti sincer, poate, in aceasta formatiune, dar care se tot deconspira zilnic.

Sigur ca Filat este in situatia ciinelui gradinarului. El nu prea poate promova o asemenea lege contra comunismului, avindu-l in spate pe aiatolahul centristilor Petru Lucinschi, care l-a creat, l-a propulsat si caruia I l-a pus in brate pe feciorasul sau, cel care nu a vrut sa fie, joi, „Pavlik Morozov”. Lucinschi, care a renascut comunismul in R.Moldova (pe care o calareste in continuare), dupa ce primul Parlament democratic l-a aruncat la groapa de gunoi a istoriei dureroase a basarabenilor. In plus, Kiriusa vrea sa fie Ambasador la Moscova, nu e asa Leanca si Filat?

Ce vrea acum Filat, superinacrit, cu propunerile de condamnare si a nazismului? Ce nerusinare! Cind pronunti Filat, parca pronunti Dodon, cu antiunionismul lui si cu initiativele de interzicere a entitatilor si a actiunilor unioniste, parca il vezi pe Efrim, care vrea sa lupte pina in pinzele albe contra PNL-ului unionist, parca ii vezi pe Petrenko si pe Serioja Sirbu, pe Tkaciuk sau pe Sergiu Stati, cu initiative antinaziste, cind acestia au in vedere romanismul, pe care il egaleaza cu fascismul, cu nazismul etc. Parca ii vezi pe toti impreuna, care si-au dat mina, in 2010, in CEC, atunci cind au interzis spotul unionist al PNL.

Filat, nazismul a fost condamnat la Nurnberg!!! Chiar crezi ca ti-a lasat tie acel Tribunal international o bucatica de nazism si o bucatica de pamint pe care nazismul nu e condamnat ca sa il condamni tu – impreuna cu PCRM si Dodon, cu Rusia in spate, cu Sevciuk din Transnistria si cu alte grupari dubioase ce au conexiuni cu gasca-ti?

Nu cumva aceasta gasca te invata sa pui pe acelasi cintar interesele rusesti ale regimului separatist de la Tiraspol cu interesul national al Romaniei, care e tara a tot mai multor cetateni ai Republicii Moldova? Cind a fost, inainte de razboi, zona de peste Nistru intr-un stat cu spatiul pruto-nistrean, ca sa vorbim de vreun regim nazist pe aici? Iar la razboi e ca la razboi si nazismul a fost deja condamnat.

Cui vrei sa ii bagi in cap ca aflarea pamintului pruto-nistrean in componenta Romaniei intre 1918-1940 a insemnat un regim nazist? Cui? Si de ce? Ca sa ii faci pe plac idolului tau rus, ratustei Putin, ale carui mers si viziuni le copiezi in mod ridicol si al carui Olimp il visezi ca “politicianul numarul 1”?

Nazismul a fost condamnat si aluziile la Ion Antonescu, deja reabilitat – nu stiu daca partial sau integral – de justitia romaneasca, sunt aluzii antiromanesti. Pina si Presedintele Nicolae Timofti a acordat recent un excelent interviu legat de Romania – invata, ca esti tinar inca, dar deja te invechesti in rele antiromanesti si prorusesti.

Regimurile totalitare se condamna in sensul ca au fost in perioade de pace. Ce fel de regim nazist a fost pe aici? Aici a fost razboi, care nu a fost al nostru, si Romania – daca nu stii, iti spunem – a intrat ca sa recupereze teritoriul romanesc acaparat prin ultimatumul Pactului criminal Hitler-Stalin de URSS. Iar perioada 1918-1940, singura perioada cit a fost acest pamint in componenta Romaniei, ne-a salvat ca parte de natiune romaneasca, ne-a salvat constiinta de neam, ne-a salvat de represiunile staliniste. Unde invatai tu daca nu iti mentineai limba romana? De unde atita fariseism si tradare de neam? Nu uita ca ti-ai pus si semnatura pe initiativa privind modificarea art.11 si art.13 din Constitutie, pentru limba romana si pentru ca R.Moldova sa poate adera la NATO. Sper ca nu ai uitat si nici nu ai renuntat…

Rusine!

Filat ramine solutia imorala a politicii moldovenesti. Filat e prorus. Iar fariseismul falsilor liberal-democrati nu are margini. Noi vom protesta categoric impotriva acestor initiative de deturnare a interpretarii corecte a istoriei romanilor si ii cerem lui Filat sa inceteze vinzarea morala si politica a romanilor din cel de-al doilea stat romanesc rusilor, separatistilor si chiar germanilor, care ar trebui sa contribuie la reintregirea natiunii romane, asa cum s-a reintregit natiunea germana, nu sa umble cu federalizari si sprijin pentru rusii imperiali si pentru separatisti. PNL a expediat doua scrisori Angelei Merkel in care i-a cerut sa faca si sa dreaga, impreuna cu Putin si Medvedev – amici ai sai -, si sa lichideze consecintele Pactului Molotov-Ribbentrop, ca sa ne putem reintregi Neamul romanesc prin Unirea Republicii Moldova cu Romania.

PNL pledeaza ferm pentru Legea Lustratiei, ca test pentru conducatorii santajabili din virful politic al Puterii. Daca nu adoptati aceasta lege, inseamna ca sunteti toti cu pufusor pe botisor, de aceea vindeti – intr-o veselie si cu totala iresponsabilitate – interesul national al romanilor majoritari din Republica Moldova.

Vitalia Pavlicenco

Reproducem aici o stire si un articol „elocvente”.

http://www.union.md/uinfo/actual/filat-face-dezvaluiri-in-legatura-cu-sedinta-de-astazi-a-parlamentului

Filat face dezvăluiri în legătură cu ședința de astăzi a Parlamentului

Liderul PLDM, Vlad Filat, susține că i se pare justificată poziția deputatului PLDM, Chiril Lucinschi, care a refuzat să voteze astăzi pentru condamnarea comunismului.

Ba mai mult, Filat recunoaște că în PLDM ar fi existat mai mulți deputați care ar fi putut să nu voteze pentru proiectul propus astăzi de liberali.

”Dacă nu exista o înțelegere la nivel de alianță de a vota unanim acest proiect de lege, pot să vă spun că în fracțiunea noastră s-ar fi găsit mai mulți deputați care să nu voteze documentul și asta nu pentru că ar fi împotriva proiectului, ci pentru că nu au fost acceptate amendamentele propuse de noi care ar fi evitat învinuirile venite din partea unora că  acest document este o răfuială politică”, a declarat Filat în cadrul emisiunii ”Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Deși aprobă adoptarea documentului cu privire la condamnarea comunismului, premierul susține că acesta este doar o decizie politică, iar în continuare e nevoie să scoatem comunismul din noi.

”Vom veni în sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului cu o inițiativă de interzicere a simbolicii tuturor regimurilor totalitare. De asemenea în curând urmează să avem o apreciere, bazată pe date concrete, vizavi de foametea organizată”, a mai precizat Filat.

Vă amintim că astăzi Parlamentul a votat două proiecte de legi propuse de PL cu privire la condamnarea comunismului și interzicerea simbolurilor comuniste.

Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, s-a abținut de la vot, motivînd că ar trebui condamnat nu doar comunismul, dar și nazismul și fascismul.

Un comentariu de Lupan 12 iulie 2012 la stirea de mai sus de pe www.union.md

1. Filat, apoi ca sa nu sa se adevereasca ca proiectul de astazi este unul pur politic, cum multi il vad, inclusiv eu, trebuie sa si realizati condamnarile si interzicerile pe plan national, eliminarea monumentelor comunisto-staliniste, modificarea denumirii strazilor din toata Moldova, care sunt, in prezent, numite de genul Leninskaia, 1 Mai, Kotovski, Brejnev, 40 ani VLKSM s.a., de trimis scrisori informative tuturor oamenilor din tara, precum ca acesta amendament a avut loc si cauza, deci, sa demonstrati tuturor ca la baza nu sta numai eliminarea unicului partid din opozitie, care, de unul singur, are mandate aproape cat voi toti aveti.

2. Lucinski zice ca nu-i corect comunismul sa-l condamni fara nazism. Da in toamna, cand se va condamna si nazismul, el tot nu va vota, ca iarasi vor fi separate una de alta? Sau atunci va vota? Iar daca va vota, cum va explica el ca pentru comunism nu a votat, dar pentru nazism a votat?

3. In PLDM sunt mai multi care sunt contra condamnarii comunismului??? Iaca asta este o noutate pentru mine, sincer, dar cred ca si pentru toti cei care in 2009 te-au votat atunci cand tu strigai ca PLDM va condamna comunismul care a facut Moldova cea mai saraca tara din Europa. Inseamna ca PLDM este o problema, mare problema, pacat.

http://vsevolodturcan.union.md/ghimpu-minte-bogatu-cointeresat-razbunarea-lui-dediu-celui-cu-interese-personale-part-i

Ghimpu minte? Bogatu cointeresat? Răzbunarea lui Dediu, celui cu interese personale. Part.I

Întrebări retorice, dar răspunsurile sunt evidente, Mihai Ghimpu minte, iar Petru Bogatu a fost cointeresat. Ghimpu a minţit, când a declarat că ar fi reacţionat dacă vreun ofiţer SIS se adresa deschis la el, care sunt problemele la SIS… http://www.timpul.md/articol/ce-se-intampla-la-sis-34436.html

De la bun început, Mihai Ghimpu, în timpul electoralelor, s-a pronunţat şi a promis că va elibera ţara de conducători ai instituţiilor de stat corupţi şi urmaşi ai regimului sovietic, care nu fac alceva decât să încalce valorile europene şi împiedică integrarea în UE. Însă nu a făcut altceva decât să-i promoveze şi să crească mai tare neîncrederea în instituţiile statului (promovându-l personal pe fostul KGB-ist VALENTIN DEDIU în funcţia de director-adjunct al SIS, iar apoi acordându-i şi gradul de general-maior).

La data de 26 octombrie 2010 i-a fost adresată o scrisoare deschisă lui Mihai Ghimpu, pe atunci Preşedinte interimar al RM, privind încălcările grave ce se comit în cadrul instituţiei SIS (în principal de către VALENTIN DEDIU, fiind prezentat în acest sens şi un material video http://www.youtube.com/watch?v=idxq-7RcpO0 în care acesta recunoaşte divulgarea secretului de stat), însă Mihai Ghimpu nu a răspuns şi nu a făcut declaraţii.

Cum a reacţionat? La data de 24 decembrie 2010 directorului-adjunct al SIS, Valentin Dediu, i-a fost conferit gradul special de general-maior, invocând că avansarea lui Dediu în gradul respectiv a fost pentru transmiterea de la Depozitul Special al SIS la Arhiva Naţională a dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice in anii 1920-1951. Nu era oare suficientă doar numirea lui în funcţia de director adjunct al SIS, de parcă DEDIU ar fi putut refuza executarea dispoziţiei Preşedintelui RM? Şi de ce anume VALENTIN DEDIU? (poate din motivul că este rudă cu Corina Fusu? http://tribuna.md/2012/06/05/corina-fusu-am-multe-rude-care-insa-nu-pot-fi-somere-pentru-ca-eu-sunt-deputata/).

După apariţia Apelului al unui fost colaborator al SIS-ului http://www.timpul.md/articol/apel-al-unui-fost-colaborator-al-sis-ului-34580.html, Ghimpu nu a mai făcut declaraţii, pentru ca nu mai are ce să declare. Apare întrebarea: îi convine oare persoana care conduce SIS-ul? Sau, Apelul nominalizat nu-i destul de convingător că ruda Corinei Fusu (Valentin Dediu) fabrica dosare, este corupt şi vândut străinilor? Se va mai poate spera oare la apariţia ADEVĂRULUI despre 7 APRILIE şi despre ATACURILE RAIDER?

De altfel, nu mă miră faptul, că după apariţia declaraţiilor lui VALENTIN DEDIU, privind posibilitatea Unirii Moldovei cu România, care i-a şocat pe toţi http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Seful_Securitatii_de_la_Chisinau-Unirea_Republicii_Moldova_cu_Romania_este_imposibila_0_711528854.html

Mihai Ghimpu nu a făcut declaraţii. Apare o intrebare firească: de ce lui Valentin Dediu i se iartă tot?

Petru Bogatu a fost cointeresat de VALENTIN DEDIU pentru a scrie articolul http://ziar.jurnal.md/2012/06/15/securitatea-contra-securitatii-bogatu/. Valentin Dediu, prin intermediul articolului respectiv, dorind să apară erou în lupta cu comuniştii, aparându-şi feciorul Emil Dediu şi nepotul Octavian Dediu. În realitate, VALENTIN DEDIU nu a încercat să protejeze un membru de familie, ci doar interese personale.

Unicul adevăr este că Emil Dediu a fost şi el implicat de VALENTIN DEDIU la divulgarea Secretului de Stat în protejarea intereselor personale ale tatălui. (nu i-a stricat http://tribuna.md/2012/05/11/fiul-directorul-adjunct-al-sis-si-fiica-viceministrului-dezvoltarii-regionale-si-constructiilor-se-casatoresc/)

Răzbunarea lui Valentin Dediu a început după procurarea la SIS a echipamentului pentru interceptarea convorbirilor telefonice… (Va urma)

VP: Vom cauta urmarea.

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Mai multe site-uri de știri au fost supuse unui atac DDos după publicarea unor informații referitoare la tranzacțiile secrete ale actualei elite moldovenești

  17.06.2012

  iaca si raspunsul ce se petrece in RM-Republica Mafiei

  http://www.moldnews.md/rus/news/49944

 2. Mata nu poti dormi noaptea de la intrebarea asta ? 😀
  Da eu dorm bine si foarte linistit. Oare cine sta in spatele matale ? Ce ai facut mata pentru tara de te dai asa mare ? AAAAA… da…strigi ca vei face unirea cu Romania… Cum ??? ahhh ce vorbe populiste… Credeam in asa vorbe cind eram copil…adica la vreo 18 ani…apoi am inteles ca treb sa-mi vad de treaba si sa obtin ce vreau… sint in proces…si simt pe pielea mea ca Filat are rezultate…si sunt dintre cele mai benefice…Europa se uita cu alti ochi la noi… Iata el prin inteligenta ne va apropia de Romania…de Europa…
  da Mata ? cine te stie in Europa ? cine esti ? o femeie care striga pe la televizoare ca ne va uni cu Romania…offf ce aberatii

 3. Victor Ponta, întâmpinat cu proteste la Chişinău
  adevarul md / 15 iulie 2012
  ———————————————————–——————————
  Premierul român Victor Ponta va fi întâmpinat cu proteste la Chişinău, marţi, când va vizita Republica Moldova la invitaţia omologului său moldovean Vlad Filat. Cel puţin asta promit câteva zeci de internauţi, care au creat un grup pe Facebook.

  Până în prezent, 85 de persoane au răspuns că participă, iar alte 37 că ar putea participa la evenimentul „Să-l întâmpinăm pe Victor Ponta cu proteste! Traian Băsescu nu trebuie suspendat” de pe Facebook. Autorii grupului se declară susţinători ai preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi se arată îngrijoraţi că referendumul din 29 iulie ar putea fi fraudat.
  ———————————————————
  Manifestaţia anti-mafie si coruptie Ponta
  va avea loc Marti, la amiază,
  în faţa sediului Guvernului de la Chisinau,

  unde se vor întâlni cei doi premieri pentru a semna câteva proiecte economice moldo-române.
  ——————————————————
  „Propun să mergem la protest cu Constituția în mână, Ponta nu prea o cunoaște. Să i-o arătăm ca pe un cartonaș roșu. Prea și-a permis să o încalce în ultima perioadă! S-a mers prea departe! (Eu aduc vreo 10-20 de cărțulii)”, propune un utilizator.

  Cine ştie ce va face Ponta cu acei care vor să-şi facă cetăţenie română? El e pentru asta sau împotrivă? “, întreabă un eventual participant la protest.

  „Băieţi, nu trebuie să gândiţi mult, dacă ne dă cetăţenii sau nu, nu contează.El vrea să suspende preşedintele pe care l-am ales şi noi suntem împotrivă!”, îi răspunde altul.

  Cineva este revoltat că la referendum vor fi deschise mai puţine secţii de votare peste hotare: „Este un gest discriminatoriu care afectează unul din drepturile fundamentale ale cetăţenilor români din afara frontierelor şi care va fragmenta şi mai mult comunitatea globală românească”.

  Iar altcineva promite că va închide marţi site-ul victorponta.ro în semn de protest.

 4. Actiunea-2012″:
  “Școala de cultură și afirmare românească”
  organizată la Soroca. 27-29 iulie 2012:
  ———————————————–————————————–

  Pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români

  din Republica Moldova prin prezentarea unor modele româneşti autentice,

  susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect,

  de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative.

  Sunt eligibili tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani.

  —————————————————–————————————-
  Această ediție a ȘCAR are loc în contextul derulării Programului Lideri pentru Unire

  și este prima școală de acest gen organizată pe malul stâng al Prutului.

  La finalul evenimentului, participanții vor primi diplome de absolvire a cursurilor.

  Cheltuielile ce țin de cazare și masă sunt suportate de către organizator.

  Costurile ce țin de transport vor fi suportate de către participanți.

  —————————————————————————————————————-

  Pentru a aplica la Școala de Cultură și Afirmare Românească

  doritorii trebuie să trimită până vineri, 20 iulie 2012

  la adresa de email:

  contact@actiunea2012.ro

  formularul de înscriere.

  Pentru a fi siguri că veți fi acceptați, puteți atașa de asemenea și mărturii foto/video ale atașamentului vostru întru susținerea culturii românești.

 5. Anunt Important:
  —————————————–
  Duminica, 22 iulie 2012, la Cahul in centru, orele 11
  —————————————————–————————————-
  “Consiliul Unirii”, “Actiunea 2012″
  si “Forul Democrat al Românilor din RM”

  vor organiza un traditional

  MARŞ al Re-Unirii noastre cu România!
  ————————————————————-
  Veniti cu totii de la mic la mare,
  cu tricolore si cu cântece patriotice !
  Veniti cu rudele, vecinii, prietenii, musafirii
  si cu toata lumea cea buna si vrednica.
  Daca le aveti, imbracati costumele nationale !

  La mars vor participa cateva sute de români de pe ambele maluri ale Prutului.

  TIMPUL SE GRABESTE SI NU MAI ASTEAPTA !
  Ridica-te Ioane, ridica-te Marie !
  —————————————————————————————————
  ———————————————————————————————————–
  N.B.
  De Cahul / vechea denumire Șcheia, apoi Frumoasa pâna in 1835 /
  sunt legate mai multe nume de personalitati notorii:
  poetul Robert Cahuleanu /alias Andrei Ciurunga /, poetul Gheorghe Voda,
  dansatorul Spiridon Mocanu, poeta Calina Trifan,
  mezzosoprana Elena Cernei, baritonul Iurie Gâsca,
  profesorul universitar Ion Osadcencu,
  profesorul patriot anti-comunist unionist Constantin Reabţov
  / mort in martie 1997 intr’un “accident” “intâmplator” din lunga lista neagra,
  si el strivit de o masina…la cei 87 de ani /.
  ———————————————————————————————————————–
  Tot aici se desfășoară:
  – Festivalul internațional folcloric „Nufărul Alb”,
  – Festivalul internațional al dansului popular pentru copii „Bobocelul”,
  – Festivalul de muzică ușoară „Cântecele tinereții noastre”,
  – Festivalul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă „Florile Dalbe”,

  si activeaza:
  – Teatrul muzical-dramatic „B.P.Hașdeu”
  – Consulatul României
  – Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul,
  – cu o extensiune a Universității “Dunărea de Jos” din Galați.
  —————————————————————————————
  Medalion turistic,
  de prozatorul polonez modern Andrzej Stasiuk: („Călătorind spre Babadag”) :
  sau sfârsit de secol XX provincial est-moldav:

  “Ce pot să spun despre Cahul?
  De la Cahul până la graniţa cu România sunt doar câţiva kilometri […].
  În Cahul, pe strada principală se putea vedea această vecinătate a frontierei.
  Treceau maşini cu basul duduind şi pe terasele crâşmelor se încălzeau la soare
  triştii regi ai vieţii. Comandau coniac moldovenesc, beau din pahare,
  dar chipurile lor nu-şi schimbau expresia. Reuşeau doar să-şi mişte buzele.

  Restul trăsăturilor le rămâneau imobile pentru totdeauna.
  Îşi aranjau lanţurile de aur şi verificau dacă toată lumea îi vede.
  Nici măcar nu stingeau motoarele maşinilor, pentru ca toată lumea să afle
  că au din plin benzină. Aşa arăta Cahulul la prima vedere, un târg uitat de lume,
  trândăveala nervoasă a unor pierde-vară linguşiţi de cei din jur

 6. iar lumea fuge non-stop peste Prut din RM-Republica Mafiei

  13 iulie 2012.

  Focuri de arma la frontiera.

  Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Falciu, judetul Iasi, au depistat si retinut trei persoane de sex masculin, cetateni din R. Moldova, cu varste cuprinse intre 18 si 21 ani, care au intrat ilegal in Romania traversand inot raul Prut din Republica Moldova. Pentru retinerea acestora, lucratorii nostri au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de arma in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, fara a exista raniti.

  9 iulie 2012.

  Calatorie intrerupta la Bivolari.

  Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Bivolari, judetul Iasi, au depistat si retinut un cetatean din Republica Moldova, in varsta de 21 ani, care a trecut ilegal din R. Moldova in Romania traversand inot raul Prut.

  Doi bărbaţi din Republica Moldova au fost reţinuţi pentru că au trecut ilegal frontiera cu scopul de a-şi găsi un loc de muncă în România.

  04.07.2012

  Poliţiştii de frontieră vasluieni au reţinut aseară doi cetăţeni ai Republicii Moldova care au trecut ilegal frontiera de stat cu scopul de a-şi găsi un loc de muncă în România.

  Unul dintre bărbaţi a fost prins seara, în jurul orei 18:30 de către poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Huşi, în apropierea liniei de demarcaţie dintre judeţele Vaslui şi Iaşi.

  Jumătate de oră mai târziu, în timp ce se aflau în misiune de supraveghere a frontierei de stat, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Berezeni au interceptat, pe raza localităţii Berezeni, un alt bărbat care nu îşi justifica prezenţa în zonă.

  04.07.2012

  Три молодых человека были задержаны пограничной полицией в Готештах при попытке пересечь границу незаконным путем.

  Как сообщают работники Пограничной полиции, молодые люди были замечены, в то время как осторожно приближались к молдо-румынской границе. В ходе допроса было установлено, что нарушители в возрасте от 19 до 23 лет являются гражданами Республики Молдова.

  Молодые люди рассказали, что они хотели попасть в Румынии, для того, чтобы найти себе работу.

  29 iunie 2012.

  Calatoria spre Bucuresti s-a incheiat la Foltesti.

  Politistii de frontiera Sectorului Politiei de Frontiera Foltesti, jud. Galati, au depistat, pe directia localitatii de frontiera Vlascuta, cu sistemul de supraveghere ce functioneaza pe principiul termoviziunii, un barbat care a trecut ilegal frontiera din Republica Moldova in Romania, cu intentia de a ajunge la Bucuresti pentru de a gasi un loc de munca.

 7. Trebe condamnat si interzis in mod explicit si panglica sf. gheorghe ca fiind un simbol agresiv al ocupatiei. De ce nimeni nu o mentioneaza?

 8. Comunismul in RM a fost un fel de fascism/nazism impotriva moldo-romanilor! Ar trebui sa mai condamne inca o data comunismul in termeni mai duri!!!

 9. Pt Hmeli Suneli

  Nu se condamna din aceleasi motive – in Parlament sunt multi prieteni cu panglica respectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *