DECLARAŢIE adresată de către Consiliul Unirii guvernanţilor de la Bucureşti şi Chişinău în legătură cu situaţia politică din România

Consiliul Unirii urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe arena politică de la Bucureşti. Schimbările intervenite înainte şi după alegerile locale din România continuă în prezent prin decizii politice radicale la vîrf, ca rezultat al creării unei noii majorităţi parlamentare. Aceste decizii sunt percepute diferit în societatea românească de pe ambele maluri de Prut, contează, însă, respectarea legii şi a voinţei poporului, care îi are ca exponenţi pe aleşii săi în Parlament, şi, în egală măsură, respectarea procedurilor parlamentare şi a Constituţiei.

Românii din cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova, şi-au îndreptat mereu aşteptările şi speranţele de bine spre clasa politică de la Bucureşti. În numele românilor din stînga Prutului, care fac parte din platforma unionistă, Consiliul Unirii adresează decidenţilor din România îndemnul de a nu uita, în confruntările politice, de ideea unităţii naţionale româneşti. Pentru această idee noi, românii şi alogenii, ne-am solidarizat în Consiliul Unirii, ca să fim tot mai mulţi şi tot mai uniţi în demersurile de reunificare a celor două state româneşti.

Îndemnul Consiliului Unirii este ca, dincolo de schimbările radicale din politica românească, să nu se uite de aspiraţia sacră a tuturor românilor – cea de reîntregire a neamului românesc -, iar schimbările care se întreprind să ia în calcul aşteptările românilor din afara frontierelor de astăzi ale Statului Român.

Realităţile politice din România – cu toate carenţele vizibile şi mai puţin sesizabile, urmare a guvernărilor, – au o oglindă perfectă în cel de-al doilea stat românesc, unde se repetă într-o formă gravă de mai multă vreme, însă, în consecinţă, nimic nu se întîmplă. Din nefericire, dacă perspectiva regăsirii stabilităţii politice – necesare continuării reformelor în România , se-întrevăd, în Republica Moldova această perspectivă nu se întrevede, avînd în vedere întîrzierea gravă a reformelor şi pericolul, tot mai evident, de destrămare teritorială a Republicii Moldova prin jocurile cercurilor imperiale de la Kremlin, în care Moscova încearcă să îi atragă şi pe unii decidenţi din Occident.

În acest sens, Consiliul Unirii sugerează guvernanţilor de pe cele două maluri de Prut să valorifice perioadele de reaşezare a situaţiilor politice şi să examineze oportunitatea proclamării Unirii celor două state româneşti, pentru ca, astfel, în acest an – cînd s-au împlinit 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică -, românii, printr-un act de voinţă populară şi de dreptate istorică, să se regăsească împreună într-un stat românesc euratlantic puternic, într-un singur stat al tuturor românilor, spre binele fiecăruia dintre ei.

Consiliul Unirii, care include un mare număr de aderenţi – partide, asociaţii, fundaţii, români simpli cele două state româneşti şi din comunităţile româneşti de peste hotare -, este convins că românii îşi vor regăsi liniştea şi fericirea, prosperitatea şi locul de onoare în Europa numai dacă vor avea curajul să se reunească, aşa cum au făcut germanii.

Consiliul Unirii, 

Chişinău, 5 iulie 2012

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. SABOTORILOR din Consiliul Unirii

  motto: PSD a reuşit să colecteze 200 mii semnături în susţinerea referendumului privind aderarea la Uniunea Vamală

  Ei , voi ….. astea din Consilii de Unire
  Selin are peste două șut”de mii
  De iscălituri mancurte pentru alipirea
  Țărișoarei noastre la Rușii…!!!!!!!!!!!

  Spune Fidelcenco care-i treaba
  Vocea lui Dabija vreau s”aud
  Văd că alta-i grija și silaba
  -Ce se”ntimpla-acolo , peste Prut

  Cică apelând la guvernanți
  V”om înfăptui cumva Unirea
  Nu , stimatii mei fideli și dorobanți
  Hoții nu ne duc spre fericire…

  Ci acolo unde astăzi toți suntem
  Noi în sărăcie , voi la treucă
  Și elita voastră doar blestem
  Ne-a adus de la palate la bojdeucă….

  Doamnă Fidelcenco , eu vă felicit
  Cu o noua Stea a Romanieii
  Oamenii lui Iliescu , implicit
  N’or uită în liste să vă”nscrie…

  Și Unirea.?! Ce Unire dragii mei
  Vă declar , uitați pentru vecie
  Cu acești Fideli și Farisei
  De vre-un vis cu … Marea Românie!!!!

  PS

  Unde”i REFERENDUMUL UNIRII
  Domnilor Maimescu și Popescu
  Unde”i Lăudată voastră Strategie
  Unde”i Duhul vostru STRAMOSESCU.???!!!!!

  PPS

  Doamnă Fidelcenco , am uitat adresa
  Drumul spre palata cea ….șase
  Sunt flămând nițel și îmi e sete
  Poate”mi torni un strop de libertate?!!!

  06 iulie 2012
  Moscova

 2. Noua moldovenilor n-ii in p… de ce se petrece in Romania,o spun din partea cetatenilor RM,precum d.pavlicenco are curajul sa vorbeasca din partea unei minoritati neinsemnate de lingai romani, asa si eu pot sa-mi permit sa vorbesc despre situatia reala de la noi din tara, degraba Romania indeobsete va fi scoasa din Consiliul Europei, ziarul adevarul:”Romania risca sa fie suspendata din UE. Liderul eurodeputatilor crestin-democrati germani Markus Ferber va initia procedura de suspendare a Romaniei din Consiliul European pentru „lipsa standardelor minime functionarii statului de drept”

 3. La viitoarele alegeri prezidentiale nu are sanse nici Antonescu, nici Ponta nici Ungureanu nici Basescu.Antonescu nu prezinta incredere, Ungureanu este inteligent, dar este un tip smecher.Presedinte va fi cineva care acum se afla in umbra, cineva care va veni cu o imagine ,,fresh”.De exemplu Sorin Oprescu are o imagine ascendenta.Cred ca daca ar candida la presedinte ar iesi cu un procent de peste 70%.Asa cum n-a avut contracandidat in Bucuresti, nu va avea contracandidat in toata Romania.

 4. @oleg rusnacul este din tabara postacilor care ataca deschis Romania si Romanii,de pe ambele maluri ale Prutului, mai sunt si din aia deghizati(gen @Beribal) care o fac subtil. Olegule, romanii nu sunt o minoritate in Basarabia, din contra romanii/moldoveni reprezinta majoritatea 🙂 intra si pe wi kipedia.org, poate ca asta e sursa credibila pentru tine… tu ne faci pe noi minoritari la noi acasa? jigodie ordinara care esti!

 5. Nu uitati, la 6 iulie 1600,Mihai Vitezul se proclama domnitor al Tarilor Romane-Prima Romanie Mare.Astazi se implnesc 412 ani.

 6. Azi il dau jos pe basescu. Noi nu-l mai suportam, ne-a distrus in 8 ani, a redus pensii, salarii, indemnizatii copii, ajutor somaj, tot a ras. Tva 25%, avem circa 600 taxe totale, incredibil. Ce a pus capac a fost privatizarea Sistemului Medical, atunci am iesit toti in strada.
  Sa se duca si sa ne lase. Pt Unire Base nu a facut nimic.Asa ca…..
  Nici Ponta nu stiu cat e de breaz, dar macar au PNL aproape sa-i scuture de gat in caz ca o iau razna.

 7. BPR spune:
  Jigodie esti tu, poti ridica datele ultimului recensamint,poate acesta iti va deschide ochii,ca o ai pe nas si de aceea nu poti vedea nimic asta deja e alta chestie,eu doar constat realitatea , inca odata spun nu am nimic impotriva romanilor,si nu-mi pasa ce se petrece la voi in tara,am scris doar ceia ce scrie ziarul „adevarul”, nu am inventat nimic,precum o faceti voi,nu traiesc cu iluziile si stiu despre ce vorbesc, si nu-mi trebuieste sa ma informez de pe wi kipedia.org,sau alte saituri pentru zombati, traiesc in RM,printre moldoveni si nu am intilnit nici o persoana care sa se considere roman,da nu neg unii din ei spun ca vorbesc limba romana da nu moldoveneasca asa cum scrie in legea suprema,insa totusi se considera moldoveni, in privinta la atacuri iti pot spune una, urasc nu romanii ci lingaii romani de la noi din tara care doresc distrugerea acestui stat,dar ceia ce tine de romanii de peste Prut care tot ca si voi ataca moldovenii din RM care se opun unirii nu-i pot reprosa nimic ca sarmanii sunt dusi in eroare de voi care le hraniti cu iluzii fantastice ca moldovenii in marea lor parte doresc acest lucru, si nu odata am scris mai oameni buni veniti pe la Moldova si intilnitiva cu cetatenii de rind nu cu acea minoritate din Consilii si celelalte secte care au drept scop manipularea si zombarea oamenilor de buna credinta,oare trebuie sa fii mare potlogar si idiot ca sa nu intelegi acel fapt ca daca ar fi asa cum spuneti voi in basmele voastre fantastice eram demult sa fim impreuna cu romanii,si nu erau sa ne incurce fortele noastre politice de la noi din tara care e si normal ca nu doresc sa piarda fotoliile si de aceia niciodata nu v-or face acest pas spre unire, populatia este cea mai importanta forta in orice stat si i-a va decide soarta tarii, si voi de acest lucru stiti foarte bine, in fine ti-as ruga sa nu insulti,daca ai ceva de spus fa o intr-o modalitate culta, dar daca nu te poti abtine atunci ignora ca si ceilalti, nu ma v-oi supara, imi expun parerea mea ca si ceilalti, si am un singur scop ca romanii de peste prut sa coinstiintizeze realitatea existenta din RM si sa nu fie pacaliti asa de usor de catre unii aferisti care joaca pe sentimentele oamenilor si isi fac PR pe acest eveniment

 8. Tovarasul Oleg,nu trebue sa retraesti tare pentru romanii de peste Prut,ei singuri isi vor decide soarta ca si noi cei de aici. Buneii mei,parintiiau fost cetateni romani din nascare cum trebue sa mi inscriu eu nationalitatea?Rusii ocupanti cand au aparut aici n au intrebat doresc ca parintii mei sa fie cetateni ai urss?Daca nu era ocupatia sau eliberarea pe care voi o socotiti ce nationalitate aveau acum cetatenii? Daca 70 de ani a fost o propaganda ca suntem un popor nou ce poate sa raspunda omul speriat cu deportarile? Mai citeste si pe idolul comunistelor Marx sau lenin si vei observa ca ei numesc acest popor -ROMAN.

 9. Pentru Oleg, „patriotul statalist maldavenist”:
  Astăzi,în scuarul gării feroviare din Chişinăua avut loc mitingul deportaţilor:http://www.youtube.com/watch?v=65fdsq66EOg&feature=plcp
  Ceva interesant: Am observat destule drapele acolo,şi,printre ele era doar unul al creturii stataliste stalinist-hruşcioviste (republica Moldova(tricol.cu stemă),unde era tribuna guvernanţilor. Restul,chear m-am mirat sincer şi plăcut şi eu,toate drapelele ce erau prezente erau ale României (tricolorul fără stemă). Poţi să vizionezi lincul,l-am filmat eu,şi te vei convinge şi tu de asta)
  Acei ce sunt „patrioţii maldavanini” sunt doar nişte unelte ale şoviniştilor ruşi şi a hoţilor locali cocoţaţi în structuri „stataliste maldaveniste”(treuca hoţilor noştri,aceste structuri),din care ei se hrănesc bine,mersi,din care noi,cetăţenii din partea de est a teritoriilor României est-Prutene nu avem nimic.
  Înverşunarea cu care aperi „creatura stalinismului comunist (actuala „r.Moldova”) e o dovadă clară că o faci interesat,ca o persoană ce face parte din tagma profitorilor privelegiaţi ai acestui anacronism istoric a neamului românesc numit „Republica Moldova”,probabil eşti vre-un angajat a acestor structuri ce parazitează pe spatele cetăţenilor din teritoriile României de la est de Prut.
  Cum nu dai,dar oricine din Basarabia,indiferent de origine etnică,cum mai prinde la minte,devine unionist,dându-şi seama că „structurile stataliste maldaveneşti” nu sunt altceva decât un instrument a străinilor şi a hoţilor locale destinat de a fura şi toca banii cetăţenilor simpli acumulaţi prin diferite impozite şi mai înţelege că neamului românesc,la fel ca nemţilor,francezilor,polonezilor,ruşilor,etc., nu-i trebuie ,nu are nimic de câştigat dacă are două structuri statliste situate la Bucureşti şi Chişinău.
  Anatol

 10. domnilor ce-i cu voi unde as vazut ca neg deportarile sau apar crimile savirsite de catre indivizii shizofrenici de pe timpul URSSului?asa ca si voi, ca si o multime de rusi,ucraineni si celelalte nationalitati printre care sunt si foarte multi oameni normali, care au avut de suferit de pe urma acestor miscari myrshave ale unor animale salbatice pentru care viata omului nu costa nimic,acuz si sincer imi pare rau de cele intimplate si ceia ce s-a intreprins astazi in memoria celor care au avut de suferit in urma acestor evenimente consider ca e un lucru foarte si foarte pozitiv

 11. doc spune:
  In primul rind eu nu socot de eliberare ceia ce s-a petrecut in 1940 de catre URSS,pe noi intradevar nimeni nu ni-a intrebat ce dorim noi cu adevarat, dar stii nu dau 100% chiar si in cazul in care sa ne dat posibilitatea sa alegem cu cine dorim sa fim in continuare, ca moldovenii sa nu aleaga suveraniatea fata de romani si de rusi, dat fiind faptul ca acei aproape 110 de ani sub ciubota ruseasca si-a lasat amprenta asupra mentalitatii populatiei bastinase indepartindu-ne foarte mult de romanii de peste prut,acuma m-ai intrebat daca sa nu fost ocupatia, de ce nationalitate eram sa fim la moment,logic nici nu neg –romani, dar asa cum traim intr-o alta realitate si s-a intimplat cum s-a intimplat si termenul de Moldova si Tara Moldoveneasca a fost cu mult inaintea insasi cuvintului Romania, atunci avem tot dreptul sa ne numin asa ,nu crezi? da fara indoiala si iti spun sincer sa facut voi intr asa fel incit sa vad dorinta voastra de revenire la acea tara mare de pe timpul lui Stefan cel Mare atunci eram sa va sustin si nu numai eu ci si toti acei care se mindresc cu faptul ca sunt moldoveni, insa iarasi realitatea e alta ,voi ca acei hapsini pe furis folosindu-va de situatia subreda din statul nostru, avind in vedere saracia populatiei, ruperea in bucati a teritoriului RM,ma refer acuma la transnistria si Gagauzia, adica intr-un cuvint slabiciunea noastra, va folositi intr-un mod josnic de acest lucru, nu vad sa luptati si pentru teritoriile istorice ale tarii Moldovenesti care se afla la moment pe teritoriul Ucrainei, de ce oare?

 12. РУССКИЕ ПРЕСТУПЛЕНИЯ. Возмещение русской оккупации Литве необходимо перенести на уровень ЕС
  Время публикации: Сегодня в 14:15

  По сообщению балтийского агентства BNS, вопрос о возмещении ущерба от русской оккупации должен стать частью диалога между Европейским Союзом и Россией, указал премьер ЛитвыАндрюс Кубилюс.

  По его словам, такую позицию высказала и созданная правительством комиссия, которая была обязана подготовить план действий по достижению возмещения ущерба.

  Как указал премьер, после оценки предложений комиссии также планируется позаботиться о помощи конкретным лицам, которые могут требовать возмещения ущерба через суд.

  «Основное предложение – продолжать работу комиссии, позаботиться о том, чтобы был возмещен индивидуально понесенный во время оккупации ущерб, создать такую систему, которая позволит потребовать это через суд в самой Росии, с другой стороны – стремиться, чтобы диалог о возмещении ущерба от оккупации не был делом только Литвы и России, а становился бы частью диалога между ЕС и Россией», – сказал во вторник Литовскому радио Кубилюс.

  По его мнению, этот вопрос станет тестом для Москвы, который покажет, насколько России удается стать демократическим европейским государством.

  «Такой диалог с Россией затянется не на один год, потому что это тест, удается ли России стать демократическим европейским государством», – сказал Кубилюс.

  На прошлой неделе комиссия, созданная правительством, представила план действий, как достичь возмещения ущерба от русской оккупации.

  Опубликованные в этом месяце результаты опроса показали, что более половины жителей Литвы считают, что Литва должна Литва требовать у России возмещения ущерба, нанесенного в годы оккупации.

  Положительный ответ на вопрос, должна ли Литва требовать у России возмещения ущерба, дали 54% респондентов.

  41% участников опроса ответил на этот вопрос отрицательно, а 5% не ответили на заданный вопрос.

  Опрос с 30 мая по 10 июня проводился компанией RAIT. В нем приняли участие 1012 жителей Литвы в возрасте 15–74 лет.

  Россия оккупировала Литву в 1940 году после ультиматума послав в Литву 150 000 своих солдат. В годы русской оккупации (1940–1952 гг) в концлагеря и ссылку русские вывезли 275 000 жителей Литвы, погибло больше 20 000 партизан и поддерживавших их людей. На фронте в военные годы погибли 25 000 жителей Литвы, еще около 444 000 уехали из страны.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *