Urmaresc atent ce se intimpla in Romania. Si ma conving – a cita oara – ce mare dreptate am avut acum citiva ani, cind eram facuta cu ou si cu otet pentru atitudinea si pozitia mea fata de raporturile de pe arena politica din Romania. Voi incerca, incet si metodic, sa ma refer la mai multe aspecte.
Nu-mi place categoric traseismul. Niciunde
Nu-mi place categoric traseismul. Am spus – dupa ce pe 19 mai 2007, am facut 200 de kilometri, pe cont propriu, parcurgind un drum spre capitala Skopje, cu niste buni prieteni, pentru a vota impotriva demiterii lui Traian Basescu din functia de Presedinte al Statului Roman. Spunind, anterior, in publicatia “Flux”, ca i-as vrea in continuare in viata politica si pe Tariceanu, si pe Basescu. Dar am ramas contrariata puternic ulterior, cind PD-L a incurajat traseismul dinspre celelalte partide. Asta m-a facut sa privesc altfel PD-L-ul si pe capii lui directi sau banuiti.
Inteleg bine ca e nevoie de majoritati in Camera Deputatilor si Senat. Daca unii parlamentari au mustrari de constiinta pentru comportamentul lor in “partidul puterii”, de exemplu, in PD-L – (despre care am spus mereu ca este o strutocamila – ca si despre PLDM-ul din RM, caruia ii doresc aceeasi soarta), – sa plece din vechea formatiune si sa voteze cum doresc, dar sa nu treaca imediat in alte partide. Sa isi ia o perioada de “pocainta”. Si aici sunt de acord cu Ludovic Orban, pe care nu-l prea simpatizez pentru lipsa de interes fata de romanii din Basarabia, dar care a spus corect ca nu agreeaza sa fie luati toti cu hurta in PNL (sau in PSD), care se leapada de PD-L.
Mai mult interes meschin decit national
Sa fie clar – niciodata, ca persoana politica sau ca presedinte al PNL, nu am chemat sa fie votat cineva in Romania decit PNL-ul. Chiar daca pnl-istii de peste Prut isi doresc, se pare, relatii mai strinse doar cu partide parlamentare din RM. PNL din R.Moldova este recunoscator PNL-ului din Romania pentru mesajul de sprijin al lui Crin Antonescu din alegerile parlamentare-2010 si pentru Mesajul sau adresat delegatilor Congresului unionist din 3 decembrie 2011. PNL din Romania are dreptul la pozitie, poate coopera azi si cu PL, care a fost pe linga PD-L si Basescu. La fel, PNL din R.Moldova are dreptul sa ramina vertical, principial si asteptator de alte pozitii, in special pentru sprijinirea mesajului nostru, PNL din R.Moldova deschizind juridic libertatea de a avea oficial, statutar si programatic o optiune unionista in al doilea stat romanesc, inca dictatorial, avind o conducere aproape constant prorusa.
La fel, Consiliul Unirii – platforma unionista pe care se regasesc cele mai demne asociatii obstesti romanesti din intreaga lume – asteapta raspuns la mesajele trimise institutiilor Puterii Statului Roman.
Nu m-am gudurat, ca altii, niciodata
Personal, nu am patit ca unii “intelectuali” proromani sau “unionisti” de la noi, care azi fac agitatie pentru Adrian Nastase sau Eugen Tomac, iar miine cauta drum in patru labe, prin diferiti lobby-isti, spre Traian Basescu sau – acum – spre conducerea noua a DPRP sau ICR… Nu am luat un leu din Romania, nu am spus o data sa fie votat Adrian Nastase sau altcineva in afara de Crin Antonescu, desi A.D. mi-a facut cadou cartile sale, iar impreuna cu Ion Iliescu, au decis si au semnat – fara ca eu, cel putin, sa stiu – Decretul prin care m-au decorat cu Ordinul National al Romaniei “Pentru Merit” in Grad de Comandor. I-am spus si lui Nastase, si lui Tariceanu sa fie cu mai multa aplecare spre basarabeni.
Cind am optat pentru Crin Antonescu in ultimele alegeri prezidentiale si am chemat sa fie votat PNL, mi s-au postat tone de zoi pe blog. La fel cum au fost turnate tone de zoi cind l-am sprijinit pe Nicolae Dabija cind a candidat din partea PNL pentru Parlamentul Statutului Roman. Am suportat, stiind ca am dreptate. Pentru ca mie mi-a displacut politica PD-L-ului, facind si o deosebire, “pe alocuri”, de Traian Basescu, pentru ca el a avut pozitii nationale, nationaliste, unioniste, proromanii din Basarabia. Si au fost recent cazuri cind Basescu, aici, in Republica Moldova, a fost aparat numai de mine si de Constantin Tanase. Nu ca avea Basescu nevoie de asta, ca eu sunt un om mic, dar am considerat ca e corect – pentru demnitatea mea si constiinta-mi nationala – sa procedez asa cind il ataca rusii legat de pozitia fata de Ion Antonescu si intrarea Romaniei in razboi alaturi de Germania, pentru recuperarea teritoriilor romanesti luate abuziv de URSS urmare a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Intre altele, in 2007, Jurnal de Chisinau a stabilit locul 1 si locul 2 de popularitate votat de cititori. Basescu era pe primul si Pavlicenco pe al doilea – asta asa, intre altele. Ca nu sufar de vedetism – sunt o persoana mai rigida in pozitii, dar modesta.
In acelasi timp, noi, PNL, inainte de a fi dati cu Taranu afara din AMN, le-am spus dlor national-liberali Teodor Melescanu, Norica Nicolai, Cristian Busoi si altora sa se aplece spre problemele basarabenilor. A doua zi dupa sedinta de la AMN cind l-eam spus, am fost exclusi din AMN de Untila si Urecheanu, care au semnat un acord – scris de Darie Vlad si de mine – cu PNL, dar care a fost ceva respectat doar de catre tineri. Ca seniorii de la AMN erau conectati la “alte interese nationale”.
PNL a criticat strutocamilele pedelista si peledemista
PNL a aratat foarte clar cine a impiedicat cel mai mult simplificarea acordarii cetateniei romane – PD-L – prin pozitia Guvernului si a fractiunilor majoritare din cele doua Camere ale Legislativului.
Iata acum, PD-L s-a prabusit dupa alegerile locale. PD-L s-a format, ca si PLDM-ul din R.Moldova din social-democrati, ceva national-liberali, plus niste oportunisti „populari/nepopulari/conservatori” – o amestecatura doctrinara si conceptuala, adica o strutocamila (ca si PLDM din RM – acum si din o gramada de fosti comunisti, ajungind PLDM-ul un PDAM-2 prorus si nenational, tot mai fara identitate dupa plecarea unor nationali de frunte). Mie una imi pare rau, dar nu de cei foarte ingimfati, care i-au tratat pe romanii din R.Moldova numai ca masina de vot, buna de manipulat prin vreo declaratie – poate si sincera – a lui Basescu. Ingimfati, impartind romanii dupa impresiile cine pe cine simpatizeaza si aici. Ca, in rest – PD-L-ul, la cit mai ramine, este un partid de oportunisti, acum fugind in mod rusinos de pe corabia care se ineaca, pripasindu-se pe linga PNL si PSD. De ce sa nu-si reformeze curajos acum partidul si, chiar daca nu vor fi alesi in fruntea unor structuri de partid, sa accepte ca altii sa preia responsabilitatile, iar ei sa puna umarul la reridicarea, deja pe baze normale, a propriei formatiuni…
PD-L, PCRM si traseismul
Nu vreau sa fac o paralela intre PD-L si PCRM decit la nivel de profitorism – ce se intimpla cu „partidele puterii” cind sunt prea lacome. Pleaca fostii comunisti si pleaca fostii PD-L-isti, dupa ce, mai ales democrat-liberalii, se bucurau cind scoteau deputati de la PNL sau PSD. Acest lucru categoric imi displace, mai ales cind pleci din Opozitie la Putere sau pe linga aceasta. De ce sa nu fii cu partidul tau si cind e la greu, in declin, la cadere? Nu numai cind e la putere si ai acces la Troaca? Iata acum, cei mai “principiali” si “duri”, „mindri de partidul lor” – „blonde sau brunete” – , pleaca si lasa nasul in jos sau chiar il baga pe undeva, cautind sa fie cit mai putin loviti din cauza ca au fost intr-un partid ce nu a procedat cu metode oneste. Pozitia mea este sa fie primiti traseisitii in partide, daca asa de tare vor, la o adica, dar sa nu fie avansati. Si am spus-o asta mereu. Sa munceasca, sa alerge pe la casele oamenilor si sa le spuna ca au gresit. Pentru ca, daca vor fi promovati, se incurca lucrurile cu identitatea responsabililor pentru actul guvernarii si, mine-poimiine, peste niste ani, iarasi vor reveni acolo unde e Troaca, acest lucru nefiind un fenomen salutar.
In R.Moldova, plecarea “MISIN-inilor”, la sigur incurajata de cei cu piinea si cutitul, face rau si idealului national, si democratiei, pentru ca vor fi folositi ca fiind santajabili si pot vota inclusiv aiurelile inaintate de dodoni impotriva romanismului si a unionismului. Stim ca nu putem opri asta, dar Filat si Lupu, daca o vor face, se vor acoperi de rusine antiromaneasca si antieuropeana, antidemocratica, proruseasca. Odinioara Misin ne „obraza” ca nu suntem „internationalisti”, iar acum vrea sa isi faca un partid rusesc radical… Iata metamorfozele si trebuie lasati sa se inece in situatia cind se vede tot mai bine ce fata adevarata au.
USL – „rosie” si gata. Cum e acum?
Imi amintesc, repet, acum citiva ani, eram criticata dur eu – care nu am decis nimic in privinta crearii USL in Romania. Sa ii vad acum pe cei foarte critici si sceptici fata de alierea PNL cu PSD, dar si cum se vor gudura pe linga noua coalitie de guvernamint. Personal, nu o voi face vreodata. Dar visez ca PNL-Moldova sa fie Filiala PNL din Romania. Adica sa facem Unirea si sa nu mai participam inzadar la alegeri cumparate cu sapun si orez, urmare a “monetizarii” – cum spune corect Igor Botan – a alegerilor de catre AIE in Moldova. Incit face imposibila accederea vreunui partid extraparlamentar in Legislativ. De comunisti nu mai spun, ca nu ne-a mirat nimic din ce au facut.
Am atitudinile mele fata de PSD, fata de Tudor Pantiru, deputat PSD, pe care il respect, ca a facut pentru memoria romaneasca si pentru cetatenie ce a putut, mai putin sprijinit de colegi. Iata ca PSD nu s-a temut, insa, sa trimita delegati la congresul unionist al PNL si exprimam aprecieri presedintelui Consiliului Judetean Ploiesti Mircea Cozma pentru verticalitate nationala. Dar ceea ce scriu aici acum este pentru ca noua guvernare sa isi intoarca fata spre basarabeni. Asta e ceea ce ne intereseaza pe noi, unionistii.
Rusinea TVR – slava Domnului!
Am apreciat maturarea conducerii TVR. Am si scris anterior despre asta. O asemenea atitudine nenationala fata de romanii din Basarabia o pot face numai niste bande proruse. Supararea nu are margini si il compatimeam pe sarmanul Doru Dendiu, care se lupta cu morile de vint. Cind a venit sa imi solicite un interviu, trimis de vreo fufa de la TVR-ul antibasarabenesc, sa ma intrebe despre facaturile securistice, nu au vrut fufele de la TVR sa vorbeasca si cu mine. Adica ce face PNL in R.Moldova nu le-a interesat pe parcursul anilor, dar facaturile prin care se distrug unionistii, persecutati de serviciile rusesti sau de intrumentele lor – le-a interesat. Ce nationalitate oare o fi avut cei demisi din conducerea TVR, ca romani la sigur nu au fost, neavind durere pentru genocidul antiromanesc.
Legat de tolomaci si de altii ca ei
Nu am publicat special pe blogul meu stirea despre raportul de audit despre cheltuirea banilor poporului roman de catre conducerea DPRP, in frunte cu tomaci, care au venit pe aici sa imi dea mie din deget sa nu vorbesc din partea PNL despre Unire. O fi povara mare pt un partid extraparlamentar, nu spun, – dar ce sa facem daca pentru parlamentari interesul national nu e Unirea, ci repartizarea resurselor banesti, incit din sef de departament, impartitor de bani ai poporului roman, sa iti faci o pista pentru a deveni deputat in Parlamentul de la Bucuresti? Asta da – interes national!
Nu ma intereseaza impartirea banilor romanesti pentru promovarea romanismului, desi, ca cetatean roman din 1992, m-ar putea durea si pe mine capul pentru banii romanilor platiti ca taxe in viata lor deloc usoara. Si nu e primul caz cind banii de la DPRP sunt folositi neconform destinatiei. De Viorel Badea nu spun – a trecut repede la PNL, sa il judece colegii politici, dar datele oficiale nu arata ca a rezolvat multe probleme ale noastre. Fiecare poate verifica initiativele sale legislative pe site. Cel putin, dupa intilnirea avuta cu domnia sa, la solicitarea mea, i-am trimis toate materialele despre problemele semnalate de PNL. Nu ma pot lauda cu vreo reactie. Sa vedem cum vor veni pe aici Badea si Tomac sa culeaga roadele vreunui trafic de influenta prin care i-a bucurat cu sprijin pe adeptii liberali de prin R.Moldova. Imi cer iertare ca presupun asa ceva, dar nu inteleg de ce Viorel Badea a plecat de la PD-L. Pe cind si Tomac, dupa ce s-a volatilizat de la DPRP, isi va cauta un loc pe linga Puterea noua sau asteapta caderea lui Basescu? Si astia sunt prietenii PL-ului la noi? Spuneam ceva mai devreme ca PL-ul depinde de PD-L in comportamentul in interiorul R.Moldova, de exemplu, in privinta unificarii liberale, si sa nu mi se spuna ca nu e adevarat, dupa ce Chirtoaca a dat semnal basarabenilor cum sa voteze, stind la Bucuresti linga Basescu in ultima confruntare in prezidentiale cu oponentul. Adica, impotriva USL. Din „interes national”, nu? Acum, tot din „interes national” va ramine – public si nepublic – prieten cu PD-L, cu Badea, cu Tomac si cu Eba, cu Basescu sau isi va gasi alti promotori si alt „interes national”?
Si despre PPDD
Ne-au sarit toti in cap si cind am scris ca PNL a fost invitat la congresul Partidului Poporului Dan Diaconescu. Desi reprezentanti ai acestui partid extraparlamentar unionist au venit la congresul PNL si au spus deschis ca sunt pentru Unire. Iata ca acesti oameni, adunati intr-un partid extraparlamentar, au reusit un succes aproape la jumatate din cel al PD-L, ajungind pe locul trei. Si acest partid a avut curajul sa vorbeasca de obiectivul unificarii romanesti – exemplu ce ar trebui urmat si de alte partide, azi inca parlamentare.
E grea coabitarea
Probabil, trebuie sa invatam cu totii coabitarea politica civilizata si e pacat ca asta nu reuseste nici in primul stat romanesc. Deocamdata toti sunt pusi pe capatuiala. Cred ca daca PNL si PSD vor porni pe acelasi drum dezamagirea – si a basarabenilor – nu va fi mica deloc. Sper ca USL va face ceva, chiar poate si mai mult, pentru a demonstra ca si in Romania trece timpul fripturistilor si vine timpul responsabililor. Iar noi, romanii din Republica Moldova, asteptam cu multa rabdare sa vedem asta. Asteptam ca reprezentanti ai Puterii de la Bucuresti sa aiba un dialog real cu toti si de dincoace de Prut, care nu tac, nu ascund capul in nisip, care au demnitate si care isi doresc sincer sa fim o natiune demna si puternica.
Vitalia Pavlicenco
Asa ar trebui sa gandeasca toti romanii de o parte si de cealalta a Prutului. Interesele personale sa nu fie pe primul loc, ci cele ale Natiunii Romane. Vitalia, imi place ca ai coloana vertebrala!Putini o mai au in ziua de astazi. Toata dragostea mea pentru adevaratii romani de peste Prut!
PDL nu o sa dispara ca partid politic. Scorul lui de 17,5 % reprezinta mai mult decat scorul USL impartit la 3 (in USL sunt 3 partide). Cu toate pacatele lui, PDL-ul, este partidul care a avut meritul de a aseza lucrurile in Romania pe o directie diferita decat o facusera altii inaintea lor. Mai concret vorbesc de echilibrarea bugetului national, aducerea deficitului bugetar la cea mai mica valoare din ultimii 22 de ani, aducerea productiei agricole la cea mai mare valoare din ultimii 22 de ani, aducerea exporturilor la cea mai mare valoare din ultimii 22 de ani, depolitizarea justitiei, reformarea codurilor penal, al muncii, al familiei etc, mostenite unele de cateva zeci de ani si schimbate in ultimii 22 de ani doar pe ici colea, depolitizarea televiziunii publice, trecerea relatiei cu RM dincolo de stadiul declaratiilor, fixarea unei linii clare proamericane (ceilalti vor sa stea cu fundul in doua luntrii, ceea ce te exclude din toate locurile. cand vrei sa fii prieten cu toti risti sa ramai fara nici un prieten), transparentizarea licitatiilor in achizitiile publice etc. Una peste alta PDL este singurul partid parlamentar din Romania cu politica de dreapta. Nu va asteptati sa USL sa faca ceva pentru Basarabia. Andrei Marga si-a expus prioritatile la preluarea mandatului. Prioritatea numarul unu era relatia cu Rusia.
bre pavlişenco, nuţ mai bati atîta capu di aşii din romalia, cî oricum nimi nu a sî vreii sî sî leji cu tini şî cu partia taia di doi bani. eşti pre straşnaia din tăti punctili di videri şî vorgheşti numai prostii. mai pi scurt, sparii lumia.
Ramîi mai ghini în jermania, şî nu mai vini înapoi.
Pt Daniel
Nu neg ce ati spus. In mare-mare parte aveti dreptate. Mi se pare ca si USL isi corecteaza putin mesajul si pozitiile, devine mai „nationalisti”, nu credeti? Sa ii vedem. Daca vor dezamagi, vor zbura. Dar am si eu dreptate in multe din ce am spus. PD-L trebuie sa aleaga o noua conducere, sa atraga oamenii fideli, adica sa nu ii piarda, eu il simpatizez pe Cezar Preda, de exemplu, sa se debaraseze de udre si de altele ca ea, aroganta si sfidatoare, sau de altii neclari in identitate, dar foarte ingimfati. Sa monitorizeze constant si bine actul puterii si sa dea semnale corecte in interior si in exterior, facind uz serios de ipostaza de europarlamentar. Si-atunci isi va readuce electoratul, mai ales ca nu e din oameni saraci. Dar faptul ca profitorii, oportunistii si conjuncturistii pleaca imi displace enorm si nu as vrea ca PNL si PSD sa ii stringa. Astia nu sunt siguri, sunt treucari, fripturisti. Sunteti de acord?
Am avut încredere, cândva, în Trăian Băsescu şi PDL lui, speram să facă lucruri bune, dar din păcate a dezamagit cumplit, a adus corupţia, mafia în România la dimensiuni ne-mai-ântâlnite. Cât priveşte înbunătăţirea relaţiilor cu Basarabia, din păcate, a fost speculativ, pentru voturi şi nimic mai mult. E dureros ce spun, dar aceasta-i crudul adevăr din punctul meu de vedere.
Trăian Băsescu a „condamnat comunismul”, dar s-a înconjurat de „foştii” mai vechi sau mai noi. La fel a dat drepturi nepermis de multe maghiarilor în Ardeal, l-a făcut Trăian Băsescu şi PDL -lui pe Laslo Tokes parlamentar european şi Vice-Preşedintele Parlamentului European. Pe Tokes cel care declara că : „1 decembrie este zi de doliu” pentru el şi partidul lui.
Aştept să apară o pleadă de valori , Oameni patrioţi aşa ca la 1918, care sa pună mai presus de orice interesul Ţării, Reântregirii Ţării şi apărarea neamului românesc. Sper în valoarea tinerilor de astăzi că vor înfăptui Reântregirea Românie !
Sunt multe de spus .
Constantin Chirila: nu PDL a adus mafia la dimensiuni nemaiintalnite ci el a adus la lumina zilei dimensiunea mafiei. Nu Basescu a dat drepturi ungurilor ci ele se cuveneau de facto. Drepturile le da Dzeu, nu Basescu. Noi oamenii avem doar putinta de la le recunoaste sau nu. Laszlo Tokes a fost votat in Parlamentul European si nu numit. Aveti grave carente de intelegere a democratiei, a mecanismelor politice si chiar a realitatii.
D-na Pavlicenco. USL deja da dovada ca nu e interesat decat in vendete si in a-si intinde caracatita peste tot. De cand au luat puterea au fost interesati doar in a-si numi oameni peste tot, de a se razboi cu Basescu si de a-si subordona institutii. Promisiunile lor fata de electorat au fost date uitarii, din simplul fapt ca sunt imposibil de pus in practica. Eu nu am nici un fel de asteptari de la USL. PDL a ridicat stacheta in politica romaneasca (singura guvernare care a luptat cu coruptia si sub care s-au dat condamnari, care a instituit standarde de costuri la achizitiile publice plus tot ce am mai mentionat in primul meu comentariu) iar USL daca nu vrea sa cada sub PDL trebuie ca in timp sa mai si faca ceva. Pentru ca oamenii se vor prinde la un moment dat. Vrajeala nu tine de foame si nu plateste ratele la banca sau chiria. Poate asta ar fi unica speranta. Ca de cheltuit agoniseala facuta in perioada anterioara oricum sunt buni (BNR are rezerve de aproape 40 miliarde de dolari). Sper sa lase visteria cel putin la fel de plina cand vor pleca de la putere. Tonul fata de relatia cu Rusia l-au inmuiat cand au vazut reactia opiniei publice romanesti, profund antiruseasca.
Si inca o precizare. Intotdeauna am spus pe unde am avut ocazia, ca e nevoie ca PDL sa scape de oamenii susceptibili de afaceri nepotrivite – gen Videanu si Berceanu – sau de persoanele duplicitare gen Cezar Preda. O sa vedeti ca urmatorul care va lovi PDL o sa fie Cezar Preda. E nevoie de aceasta curatenie pentru a avea un ascendent in fata celorlalti, nu pentru ca ceilalti ar fi mai curati. O alianta in care exista oameni gen Voiculescu sau Hrebenciuc nu o sa imi inspire niciodata incredere.
Nu sunt PDL-ist pana in panzele albe, doar ca actualmente nu exista o alta forta politica in Romania mai potrivita sa conduca. Am asteptari de la Noua Republica si de la M. R. Ungureanu, sa cladeasca ceva bun. Pentru mine PDL nu este un scop in sine ci un mijloc.
Primul partid politic in care m-am inscris a fost PNL (13 ian 1990). Pe 1 martie 1993 am parasit PNL pentru PNTCD, intrucat PNL se dadea in barci cu puterea si primise posturi de secretar de stat sub guvernele lui Iliescu, lucru criticat pe atunci de seniorul Coposu. Acesta a fost ultimul partid politic la care am semnat o adeziune politica.
Pentru Vitalia Pavlicenco,
Deci, iată că acum îți vei putea zdrobi dușmanii, fa Vitalia, fa…
Formează aici în Basarabia un mic usl (pnl+pcrm) și îl vei da dreacului pe Vlad cel Filat cu tot PLDMul lui.
Și pe Ghimpu îl vei pune la punkt…Dar eu oricum nu te cred că ești UNIONISTĂ !!!
Pt Ciobanu Valer
Dar pe tine de ce cineva ar trebui sa te creada? Ca te-ai dat cu cei de la Putere? E prea greu sa fii pe linga cei din Opozitie? Sunt si luptatori de la Nistru care ramin si in Opozitie, iar dusmanii tai trebuie sa fie altii.
Doamna Pavlicenco,
Dorinta noastra cea mai scumpa, a tuturor romanilor unde ne-am gasi pe acest pamant, nu este, si nu poate fi decat una singura:
REINTREGIREA ROMANIEI, CU TOATE PAMANTURILE SALE, CACI STEFAN CEL MARE, CEL MAI MARE DOMNITOR ROMAN, DAC-AR FI DOMNIT INTR-O CIOSVARTA DE MOLDOVA NUMAI DE LA CARPATI LA PRUT, N-AR FI PUTUT-O APARA NICIODATA, NICI DE TURCI, NICI DE LESI NICI DE TATARI… RUSII, ERAU INCA DEPARTE DE NISTRU PE VREMEA LUI STEFAN…
Românul este un peşte.
___________________
Cea mai mare problemă a românului este memoria proastă. Uită repede. Ca peştele.
Scurte precizări pentru domnul ce se semneaza „Daniel”:
1-Am spus şi în alte ocazii, toţi au furat şi distrus Ţara după aşa zisa revoluţie, sau ce o fi fost, însă nimeni n-a furat, distrus ca în regimul Trăian Băsescu şi asta o spun peste 90 la sută dintre români, o spun marii istorici Florin Constantiniu, Dinu C. Giurascu si nu numai. Nouăzeci la sută dintre români chiar să nu aibă dreptate ?
2-Referitor la drepturi:
Aşi vrea ca drepturile pe care le au maghiarii în România să le aibă şi românii ce locuiesc în Ungaria, dar nici vorba de aşa ceva. Să nu ne prefacem că nu ştim.
3-De ani de zile spun că Bucureştiul ar fi trebuit sa redea imediat Cetăţănia tuturor românilor din Basarabia, Bucovina şi nu să-i poarte pe drumuri ani şi ani de zile, să-i oblige la taxe peste taxe, acte peste acte, umilinţe pe la ghişeile ţării.
Moscova i-a făcut într-o noapte ruşi. Ţara ce face ştim cu toţii, indiferenţă, nepăsare, amânare,…
Dece nu luăm exemplu de la altii, chiar de la ruşi, magheari, evrei,..
În concluzie:
În ţările în care un singur om vrea să conducă, să fie preşedinte, guvern, justiţie,…,el să meargă peste tot, el şi numai el are dreptate, acolo nu-i democraţie.
Sper IN TINERI CE VIN, VOR FI DEMNI PATRIOTI CE VOR ÎNFĂPTUI REÂNTREGIREA ŢĂARII.
DOAMNE AJUTA !
1992: razboiul cu rusii de la Nistru
–––––––––––––––
Vă invităm luni, 18 iunie 2012, ora 18:00,
la CLUBUL ȚĂRANULUI,
pentru a urmari împreună expunerea
Dr. VALENTIN CONSTANTINOV (Universitatea Tiraspol),
care va evoca culisele unei secesiuni bine regizate.
adresa: Strada Kiseleff, nr.3,
zona Piata Victoriei, Bucuresti
–––––––––––––––––
Pe data de 2 martie 1992, zi în care R. Moldova a devenit membră a O.N.U., forțele paramilitare din Transnistria (cazaci din Kuban, Rostov pe Don, Altai, etc. și muncitori formînd “detașamente de apărare și salvare”) înarmate din depozitele Armatei a 14-a a Federației Ruse, au atacat sediul poliției din Dubăsari; a fost primul act de război. Granița de sârmă ghimpată de la Prut a fost dublată de o graniță de sânge la Nistru. După 20 de ani, conflictul – chiar și “înghețat”
–––––––––––––––
http://www.basarabia-e-romania.ro/
REVISTA româneasca „Historia” nr. 125, Mai 2012
http://www.historia.ro/numar/historia-nr-125-mai-2012
–––––––––––––––––––––––––
Mai 1812.
Imperiul Ţarist ocupă jumătate din Ţara Moldovei,
stabilind un hotar pe Prut. Teritoriul va rămâne şi astăzi
în conştiinţa românilor sub numele de „Basarabia”.
Dedicăm Basarabiei, în integralitate, acest număr al revistei „Historia”.
De ce? În primul rând pentru că am obosit să tot ascultăm
tocitele clişee despre Moldova de dincolo de Prut.
Abordările de faţadă şi declaraţiile patetice,
pretins compătimitoare şi parţial patriotice.
––––––––––––––––––––
1. Mai 1990, « Podul de Flori»
2. Basarabia, pretext de şantaj sau obiect de negociere?
3. FOTOREPORTAJ: 28 iunie 1940: Răpirea Basarabiei,
a Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa
4. Cornova, satul basarabean care, la 1931,
nu se dezmeticise încă din ţarism
5. Cum să transformi micul basarabean, chiar rusofon,
într-un român sadea
6. Unirea Basarabiei cu România,
lungul drum al recunoaşterii diplomatice
7. Scrisoare de pe front în dialect moldovenesc, cu litere ruseşti: Posâlci, ocopuri şi păduchi
8. Basarabia şi lupta pentru revenirea la limba română
9. Comemorarea pierderii Basarabiei,
la concurenţă cu Serbările Regalităţii şi cu…
10. Popa Zamă şi lupta cu mana şi filoxera
11. Basarabia vinicolă, în rapoarte ale Legaţiei Române
la Sankt Petersburg din anul 1902
12. Populaţia Basarabiei în perioada ţaristă
––––––––––––––––––––––-
Video:
” BASARABIA – PRABUSIREA UNEI LUMI”
http://www.historia.ro/video/basarabia-prabusirea-unei-lumi
Lumea fuge fara capat din RM-Republica Mafiei peste Prut.
15 iunie 2012.
Politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Berezeni, judetul Vaslui, au depistat si retinut, actionand in urma unei informatii, trei cetateni din R. Moldova care au trecut frontiera ilegal, inot, cu scopul de a ajunge in spatiul Schengen.
6 iunie 2012.
Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Oancea, judetul Galati, au depistat doua persoane de sex masculin, in varsta de 22 respectiv 26 , cetateni din R. Moldova, care au intrat ilegal in Romania trecand raul Prut inot.
27.05.2012
Politistii de frontiera galateni au depistat doi barbati din Republica Moldova care au trecut ilegal frontiera din Republica Moldova in Romania pe directia localitatii de frontiera Vadeni.
May 24, 2012
Politistii de frontiera galateni au retinut doi barbati din Republica Moldova care au trecut ilegal frontiera din Republica Moldova in Romania. In data de 23 mai a.c., in jurul orelor 04.20, o patrula de politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Oancea, pe timpul executarii unei misiuni specifice de supraveghere, au observat pe DN 26, comunicatia Galati – Murgeni, doua persoane care se deplasau catre localitatea de frontiera Oancea.
Mai 2, 2012.
Într-un interval de 24 de ore, politistii de frontierã vasluieni au retinut opt cetãteni din Republica Moldova care au trecut frontiera româno-moldoveanã ilegal, cu scopul de a ajunge în spatiul Schengen.
Crin Antonescu s-a nascut pe 21 septembrie 1959, la Tulcea. In 1985 termina Facultatea Istorie-Filosofie, din cadrul Universitatii Bucuresti. In acelasi an isi incepe cariera de profesor. Este repartizat in comuna Solesti, in judetul Vaslui, iar mai apoi in comuna Niculitei, judetul Tulcea. Reuseste apoi sa se mute cu serviciul in orasul Tulcea. Din august 1989, timp de aproape un an activeaza ca muzeograf, aceasta find singura modalitate de a putea ajunge la oras. A fost recrutat de securitate pe vremea cind lucra ca profesor la Niculitel, sub numele de sursa Porumbacu, in general notele informative le preda fie la Restaurantul Danubius, fie la un apartament conspirativ pe strada Pacii linga Biserica cu Ceas. Primea 300 de lei pentru fiecare nota informativa, banii ii erau depusi pe un carnet CEC la Filiala judeteana CEC Tulcea de pe strada Isaccei. Avind atributia sa ii urmareasca in special pe copii de lipoveni, in Tulcea a avut o relatie cu minora Slavka Popov, in virsta de 17 ani din care a rezultat un copil pe nume Andrei. Dupa nastere a reusit sa ii aranjeze o casatorie de forma cu un cetatean moldovean din judetul Cahul, plasa Cantemir, Ioan Atodiresei care a acceptat sa o ia de sotie pentru suma de 500 de dolari si care pentru alti 500 de dolari s-a declarat a fi tatal natural al copilului. La orele de economie politica antrena anumiti copii, ai caror parinti erau urmariti de Securitate in discutii despre starea materiala si despre ce se vorbea in casa parinteasca. Dosarul de sursa a lui Crin Antonescu are numarul 2456sca/ DSS 01429 Tulcea.
Citiţi mai mult: Radu Câmpeanu: „Nu cred că poporul român îl va vota pe Crin Antonescu” – Partide > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/radu-campeanu-nu-cred-ca-poporul-roman-il-va-vota-pe-crin-antonescu-986947.html#ixzz1xrZ4GHBW
EVZ.ro
În scurt timp pe acest teritoriu vor rămâne doar pensionarii, ruşii, Parlamentul cu 18-20 mii budgetari.
Şi hoţii vor fugi deaici. Nu vor avea pe cine să fure.
Moldova în lista țărilor cu cota înaltă a remitențelor din volumul total al PIB
Vineri, 15 Iunie 2012.
Moldova iarăși este în lista țărilor cu cota înaltă a remitențelor din volumul total al PIB. Pentru Moldova acest indice este de 23%, atestă datele Băncii Mondiale cu privire la cosecințele crizei din anii 2008-2009.
Moldova este urmată de Tadjikistan (31%), Kârgâzstan (21%). În aceiași listă au intrat Lesotho (29%) și Samoa (23%).
Pt Nelu
Eu m-am saturat sa raspund – ma pot acuza de ce vor. NU SUNT SANTAJABILA SI ASTA II FACE PE TOTI SA TURBEZE. In schimb toti – repet – toti cei „importanti” din Parlament sunt santajabili. Despre Crin Antonescu nu stiu, nu m-am interesat, dar iata ca lumea l-a votat.
Cand a fost votat crin antonescu, doamna Pavlicenco? A fost votat USL-ul, nu el, iar la nr de consilii judetene PSD e inainte, urmat de PDL. Inca nu stiu sa fi ajuns presedintele Romaniei!Poate daca mobilizati dv cei de la PNL(Basarabia) pe toti cei cu cetatenie romana de la dv. ,cine stie?! Prietenia lui cu Rusia si Putin, intermediata de andrei marga si rectorul de la Lumumba University of Moskow ar putea fi atunci efectiva. Probabail chiar si SIS Modova se face si el luntre si punte sa puna umarul la mareata prietenie . Iata, noua stea a departamentului pentru romanii de pretutindeni a si facut vizita de rigoare in fustita mini la Mitropolia Basarabiei. Nu e insa tot ata de apetisanta ca si madam Udrea, asa ca nu cred ca i se va filma poseta toata ziua buna ziua de catre Antenele lui dom`prof Voiculescu.Daca il cunoasteti tot asa de bine pe dl Radu Campeanu precum il cunoasteti pe Titus Corlateanu, puteti cere mai multe informatii de la el. Sunt in aceeasi …uniune.Asta , ca sa va conturati si mai bine imaginea politica a Romaniei momentului de gratie.
Pt Titirez
Nu am timp sa ma ocup de aceste lucruri.
RUSIA VA TREBUI SA PLATEASCA DESPAGUBIRI pentru crimele comise pe teritoriile ocupate! De aceasta parere sunt lituanienii care vor apela la experti cu experienta din strainatate pentru a impune Rusia sa plateasca despagubirile.
Cu acest scop in Lituania a fost creata recent o Comisie Guvernamentala pentru compensarea despagubirilor suportate de Lituania in anii 1941-1991 in timpul ocupatiei rusesti.
Aceasta Comisie va apela la sustinerea organismelor internationale, se spune intr-un cominicat de presa difuzat de INFO TV.
….
РУССКИЕ ПРЕСТУПЛЕНИЯ. Сумму ущерба Литва от геноцида русскими литовцев определят международные эксперты
Время публикации: Сегодня в 00:47
Созданная правительством Литвы специальная комиссия по возмещению ущерба Литве Россией от русской оккупации 1940–1991 намерена обратиться за помощью к нейтральным зарубежным экспертам, сообщает INFO TV.
Через две недели комиссия должна представить план действий. Литва постоянно предлагает обсудить вопрос возмещения ущерба, но Россия не вступает в переговоры.
Пострадавшие от русской оккупации не верят, что когда-либо дождутся от России извинений и финансовой компенсации, однако рано или поздно России, если к тому времени она не развалится, как гниющая падаль, на части, придется платить по счетам, вместе с постоянно набегающими процентами и процентами на проценты. Как говорится, не можешь — научат, не хочешь — застявят.
Глава Союза политических заключенных и ссыльных Литвы Повилас Якученис в передаче телеканал INFO TV сказал, что комиссия обратится к иностранным экспертам, у которых есть опыт в переговорах о компенсации.
«Мы имеем в виду Балканы, некоторые страны Африки, где тоже происходил геноцид и он был признан», — сказал он.
Lituania si Ungaria au discutat la 14 iunie la Vilnus cum sa abordeze si sa condamne la nivel european crimele comise de Rusia in anii 1945-1991.
…..
РУССКИЕ ПРЕСТУПЛЕНИЯ. Восточная Европа добивается осуждения русских преступлений на уровне ЕС
http://kavkazcenter.com/russ/content/2012/06/16/91315.shtml
По сообщениям литовских СМИ, 14 июня вице-министр иностранных дел Литвы Витаутас Ляшкявичюс и министр по делам ЕС МИД Венгрии Эникой Гиори обсудили в Вильнюсе возможность более активного развития политики восточного партнерства ЕС в деле стремления общими усилиями к признанию на уровне Евросоюза русских преступлений во времена русской оккупации 1945–1989–1991.
Во время разговора было подчеркнуто тесное двустороннее сотрудничество между Литвой и Венгрией, схожесть мнений по многим актуальным вопросам двустороннего сотрудничества в рамках повестки дня ЕС.
Pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare a Romaniei, Republicii Moldova ii trebuie 80 de ani
scrie kommersat.
Молдова – страны Европейского Союза.
29.05.2012
При таких темпах развития Молдова сможет достичь среднего по ЕС уровня производства ВВП на душу населения более чем через 200 лет.
Даже если ориентироваться на аутсайдеров ЕС – Болгарию и Румынию и поставить амбициозную цель – ежегодно сокращать разрыв на 1%, то нам придется около 80 лет преодолевать отставание от этих наименее экономически развитых стран ЕС.
Взгляды еврочиновников на «ограниченные» перспективы экономического развития Молдовы вполне понятны. Ни одна страна из числа «новых членов» Евросоюза не находилась в такой опасной зоне «социально-экономического бедствия», как Молдова. Те же Болгария и Румыния до присоединения к ЕС в 2007 году не имели такого значительного разрыва в уровне социально-экономического развития по сравнению с европейскими странами, какой имела и имеет Молдова
Copyright © kommersant.md
Moldova -. Ţările Uniunii Europene
05/29/2012
La această rată de dezvoltare a Republicii Moldova va fi capabil să ajungă la nivelul mediu al UE din PIB-ul pe cap de locuitor de mai mult de 200 de ani.
Chiar dacă afară să se concentreze asupra UE – Bulgaria şi România şi pentru a pune un obiectiv ambiţios – de a reduce decalajul în anual 1%, atunci vom avea aproximativ 80 de ani pentru a depăşi decalajul dintre cei din ţările mai puţin dezvoltate economic din UE.
Punctele de vedere ale oficialilor europeni la “limitate” Perspectivele de dezvoltare economică a Republicii Moldova este complet înţeles. Nici o ţară în numărul de membri “noi” ai UE, nu a fost într-o zonă de pericol “de socio-economice primejdie” ca Republica Moldova. Cei care Bulgaria şi România să adere la UE în 2007, a avut un decalaj semnificativ în nivelul de dezvoltare socio-economică, în comparaţie cu ţările europene, care a fost şi este din Republica Moldova
Copyright © kommersant.md
Multumesc doamna Vitalia Pavlicenco ,stiti ca in Romania majoritatea grupurilor pro unire sunt alaturi de dumneavoastra si va consideram o femeie extraordinara ,nu va lasati intimidata de nimeni si de nimic ,,noi vom fi aici alaturi de dumneavoastra ori de cate ori va fii nevoie ,cu stima si respect de la Alba Iulia
DAN,
Multumesc.