Cinci argumente pentru Unire (interviu acordat la Bucuresti)

Publicat la 17 May 2012 // Accente InfoPoliticăPrim-planRadarRomâniaSocialFoto: Viorel Patrichi

Am discutat cu Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal, care militează deschis pentru Unirea celor două state româneşti. Coordonează şi Consiliul Unirii de la Chişinău. Prin dăruirea de care a dat dovadă, a atras simpatia multor tineri din Basarabia şi din România.

– Doamnă Vitalia Pavlicenco, de ce trebuie să se unifice Republica Moldova cu România? Daţi-ne 5 argumente pentru care Unirea trebuie să se facă.

– În primul rând, fiindcă trebuie să fie un act de dreptate istorică pentru poporul român, care a suferit foarte mult. În special, basarabenii, bucovinenii şi cei din Ţinutul Herţa. Avem şi noi dreptul la unitate naţională.

În al doilea rând, noi considerăm că fericirea este prioritară, comparativ cu toate fetişurile: statalitate, suveranitate, vehiculate la Chişinău. Fiecare român are dreptul să fie fericit.

Al treilea motiv, din punct de vedere economic, statul român ar fi mai puternic dacă s-ar face Unirea. Noi avem un pământ foarte bun în Basarabia şi nu avem investiţii. Dacă am fi împreună, am intra sub scutul NATO, în cadrul familiei europene şi ar veni mai multe investiţii. Fiecare locuitor ar putea călători liber prin ţară şi ar aduce o plus-valoare pentru comunitatea lui. Prin urmare, prin Unire, românii ar avea mai multe oportunităţi.

Un alt argument: am putea şi noi să devenim furnizori de securitate. Deocamdată, noi reprezentăm un pericol, având în vedere armata rusă, care nu pleacă de la noi. Împreună cu România, alături de comunitatea euro-atlantică, am lupta pentru retragerea trupelor ruseşti.

În ultimul rând, cel mai important este că fiecare are copii. Fiecare vrea un viitor liniştit pentru copilul lui, nu ca în trecut. Pentru copiii noştri, fiecare dintre noi trebuie să lupte. Nu creştem copii ca să-şi bată joc de ei nişte state născute în închipuirea unora cu roluri mesianice.

– Eu sunt un rus din Vadul lui Vodă sau un ucrainean din Bălţi. Cum mă convingeţi că este de preferat să facem Unirea cu România?

– Avem foarte mulţi alogeni care înţeleg bine că a fi cetăţean român, european, este o şansă fiindcă Republica Moldova nu poate avea un viitor european de una singură. Nu va putea intra singură în Uniunea Europeană pentru că nu poate fi stat. Mulţi se tem s-o spună răspicat fiindcă au fost supuşi persecutărilor pentru asemenea opinii. Ruşii vor Unirea cu România, dar au devenit victimele acestui sindrom palestiniano-israelian. Când unul din Palestina vrea o apropiere, fiindcă este mai luminat la minte, tot ai lui îl ucid. La fel se întâmplă cu israelienii. Respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale românilor alogeni, dar integraţi în societatea română, i-ar ajuta şi pe ruşii noştri sau pe rusofonii noştri să nu oscileze. Ei ar şti că au un viitor sigur pentru ei şi pentru copii în cadrul statului român. Găgăuzii, ucrainenii au luat cetăţenie română. Găgăuzii au cerut consulat la Comrat ca să nu meargă la Cahul mereu. Lucrurile sunt evidente. Nu trebuie să avem atâtea cheltuieli cu guvern, parlament la Chişinău. Bine a zis cineva: dă-i o funcţie celui de la Chişinău şi se va simţi bine la Bucureşti! O mare problemă este ingerinţa cercurilor imperiale de la Kremlin şi faptul că avem la Chişinău conducători şantajabili. Noi nu avem la Chişinău elită românească verticală. Acest mesaj al Unirii este hârtia de turnesol, îi determină pe toţi să se decidă: eşti român, eşti unionist, eşti pentru un stat puternic, mai ales că depui jurământ de credinţă pentru statul român sau eşti un profitor, eşti un fariseu, un făţarnic şi te interesează doar să furi cât mai mult, să fii un cetăţean onorabil cu mai multe proprietăţi când ne vom uni cu România?
Vă asigur că toată clasa politică de la Chişinău ştie că Unirea cu România va veni şi de aceea fură statul moldovenesc cât mai pot, ca să aibă averi când ne vom uni. Acelaşi lucru face şi Biserica lui Vladimir prin persoane interpuse la Chişinău. Cum spunea Dan Puric: funcţionarii noştri, mai mari sau mai mici, se gândesc de dimineaţă până la ora 6 seara cum să mai fure. Eu cred că şi după ora 6 fac acelaşi lucru.

– Ce invocă procurorii când cer să nu fie înregistrat Partidul Naţional Liberal?

– Ei susţin că noi atacăm suveranitatea, independenţa statului. Noi spunem însă că statul nu este un fetiş. Un fetiş este fericirea noastră pe care trebuie s-o dobândim şi avem dreptul la ea. Constituţia SUA este singura lege fundamentală care prevede dreptul la fericire. Şi în Constituţia României trebuie scrisă clauza unificării statului român, ca drept de redobândire a fericirii pentru toţi românii. Aşa cum a procedat Germania Federală. 

Viorel Patrichi, membru al Consiliului Unirii
Pentru Elldor.Info

CONTINUARE

Românii au marcat, chiar dacă prea timid, împlinirea a 200 de ani de la momentul 16 mai 1812, când ruşii au semnat cu otomanii, la Hanul armeanului Manuc-Bei, aşa-numitul Tratat de la Bucureşti. Prin consecinţele lui, prin caracterul lui abuziv, documentul a fost un prolog la Pactul Molotov-Ribbentrop. Istoricii şi politicienii au condamnat aceste tratate, dar consecinţele lor juridice au rămas până astăzi.

Parlamentul de la Bucureşti a găzduit o dezbatere pe marginile Tratatului semnat la Hanul spionului multiplu Manuc-Bei. Au venit reprezentanţi ai Consiliului Unirii de la Chişinău, ai Consiliului Reîntregirii Naţionale de la Bucureşti, lideri ai platformei Acţiunea 2012.

Senatorul Viorel Badea a găzduit conferinţa în sala “Constantin Stere”, un loc semnificativ prin numele acestui savant unionist din Basarabia.
Au participat Iurie Reniţă, Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mircea Druc, Vitalia Pavlicenco, Alexandru Budişteanu şi mulţi alţii.

Puţinii parlamentari prezenţi s-au topit rapid spre avioanele care nu puteau decola fără ei. Ministerul Afacerilor Externe nu a delegat pe nimeni.

Lucrările au fost prezidate de Eugen Popescu, de la Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, coordonatorul agenţiei Romanian Global News, o prezenţă tot mai incisivă în presa noastră contemporană, mai ales acolo unde apar problemele cele mai contondente.

Am selectat câteva fragmente din alocuţiunile unor adevăraţi lideri de opinie.

Mircea Druc, primul şef de guvern anticomunist de la Chişinău:
“Mă bucur că reprezentanţii Consiliului Unirii au venit aici, în frunte cu Vitalia Pavlicenco, în Parlamentul României, ceea ce la Chişinău nu a fost posibil. Dacă preşedintele Mihai Ghimpu a salvat onoarea basarabenilor şi cu prilejul comemorării celor 200 de ani de la Tratatul de pace de la Bucureşti, Parlamentul de la Chişinău se comportă lamentabil, la fel ca în anii 1990.

Mă gândeam cum a sărbătorit Rusia ţaristă 100 de ani de la luarea Basarabiei, în 1912, ce fast au avut, în timp ce românii plângeau şi protestau la Bucureşti şi la Iaşi. Chiar şi la Chişinău, tinerii au protestat contra acestui rapt. În anii studenţiei, la Leningrad, am descoperit existenţa arhivelor armatei imperiale. Nu aveam acces. Mă gândeam atunci dacă va putea cineva să valorifice acele arhive, să aflăm de ce în istorie Basarabia noastră este trecută în analele imperiale ruseşti drept “Rossiiskaia Şveiţaria” (Elveţia rusească). Era un brand, aşa a fost conceput de imperiul rus. De ce s-a numit după al Doilea Război Mondial “Ţvetuşcii Sad Sovetskogo Soiuza” (Grădina înfloritoare a Uniunii Sovietice), am ştiut din propria trăire. Am impresia că istoricii par a fi liberi acum. Pot să scrie. Tânăra generaţie şi cei care iau decizii politice trebuie să ştie ce s-a întâmplat.

200 de ani e foarte puţin pentru istorie. Timp de 4000 de ani poporul evreu a visat să renască din cenuşă. Vom rezista şi noi până vom reveni la naţiunea noastră. Trebuie să studiem istoria pentru a învăţa cum să reparăm nedreptăţile istorice şi să reîntregim ţara. Cu tot pesimismul unora, noi nu am avut niciodată o conjunctură mai favorabilă pentru realizarea idealului nostru naţional”.

Eugen Popescu: „Trebuie remarcat meritul deosebit al primarului Dorin Chirtoacă, fiindcă a declarat doliu pentru Chişinău cu prilejul acestei comemorări.”

Ion Varta, istoric: “Am avut o conferinţă internaţională de istorie la Chişinău, cu istorici din mai multe ţări, inclusiv din SUA. Au fost câţiva istorici din Federaţia Rusă, care rămân ancoraţi în abordarea imperială a acestei probleme. Nu am remarcat nicio schimbare de atitudine la ei. Au încercat să justifice acest rapt, ceea ce este ridicol astăzi. Argumente de genul celor “noi am trecut pe-aici, deci teritoriul ni se cuvine” par cel mult exotice. Se referă la trecerea spre sud-vest a triburilor slave la începutul secolului al VII-lea. Deci, disputa rămâne mereu actuală. Ei susţin că Basarabia s-a bucurat de o dezvoltare economică fără precedent după înglobarea în Imperiul Rus. Nu este deloc adevărat. S-a produs un regres economic pe toate planurile. Românii mureau pe capete din cauza epidemiilor. Reforma agrară din 1868 a ruşilor a făcut ca românii basarabeni să primească 3,5 – 7 deseatine, pentru care au plătit un preţ triplu. La sfârşitul secolului XIX, 21% din ţăranii basarabeni nu aveau pământ. Aşa se explică exodul de populaţie, care a început în 1891 până în 1914. Românii îşi abandonează vetrele în căutarea pământului promis de ruşi în Extremul Orient. Cei care voiau să plece trebuiau să cumpere bilete la tren. Sărăcia ne-a salvat de la o depopulare dramatică. Peste 300.000 de cereri s-au înregistrat pentru plecare spre Extremul Orient. Peste 60.000 de români au plecat şi nu s-au mai putut întoarce. Au înţeles că au fost traşi pe sfoară: acolo nu-i aştepta nimeni. Toate terenurile aveau păduri seculare şi era foarte greu să le defrişeze doar cu toporul. Au vrut să se întoarcă, dar nu mai aveau bani de drum. În războiul ruso-japonez, au murit 16.000 de etnici români. În timpul Primului Război mondial, au fost mobilizaţi peste 300.000 de români basarabeni.

Noi am fost izolaţi de naţiunea noastră şi nu am participat la marile evenimente ale naţiunilor din secolul al XIX-lea. Eram în pericol să devenim minoritari pe teritoriul nostru. Limba română a fost interzisă în şcoli după 1867. În schimb, în cele trei judeţe din sud – Cahul, Ismail şi Bolgrad – care s-au unit cu restul Moldovei 22 de ani, Cuza a introdus învăţământul gratuit obligatoriu de 4 clase în limba română. Anexarea lor ulterioară a provocat deznaţionalizarea forţată şi acolo.

Mihai Ghimpu a declasificat arhivele când a fost preşedinte interimar şi am putut să cercetăm documentele din acea perioadă. Aşa am aflat că într-un an şi 4 luni, în Transnistria, s-a murit pe capete. Norma stabilită de Moscova era de 200 de oameni care urmau să fie împuşcaţi. Procesele-verbale atestă că a fost depăşită de 50 de ori norma în anii 1937-1938. La Tiraspol, prin exces de zel, au fost executate 10.000 de persoane. Avem probe că acolo există gropi comune pentru români.
Foametea leninistă din 1921-1923, foametea stalinistă din 1924-1925, 1932-1933 încă nu au fost elucidate. În iarna din 1932, mulţi au reuşit să fugă peste Nistrul îngheţat spre România, alţii au fost mitraliaţi pe gheaţă”.

Profesorul Ioan Scurtu: “Decizia de a evoca un asemenea moment istoric vine în contrasens cu ceea ce se întâmplă acum cu istoria. În liceele din România, nu se mai predă istoria românilor de câţiva ani buni. S-a introdus un obiect anodin, care se numeşte “Istorie”. Pe baza noii legi a educaţiei, care nu ştiu dacă face educaţie, istoria a ajuns în urma unor materii, cum ar fi sportul şi are o oră pe săptămână. La 1812, Imperiul Otoman a cedat un teritoriu care nu-i aparţinea. Moldova, la fel ca Ţara Românească, nu făcea parte din Imperiul Otoman. Erau state cu autonomie şi organizare proprie.

Pacea de la Bucureşti a fost şi rezultatul unei înţelegeri cu marile puteri, îndeosebi cu Franţa. Noi avem un mare respect pentru Napoleon Bonaparte pentru modernizarea Franţei, a Europei, dar el nu a fost un prieten al poporului român. El a folosit ţările române ca monedă de schimb cu Rusia, pentru liniştea proprie.

Istoria a fost scoasă din şcoală şi pentru că ea nu trebuie să fie o carte de învăţătură. Pentru că ar trebui să facem o comparaţie între cei care s-au aflat în fruntea românilor în 1918, cei din 1989 şi după. Situaţia din 1918 nu era cu nimic mai bună, decât cea din 1989. România era ocupată în proporţie de două treimi, o situaţie dramatrică şi au fost totuşi lideri politici români, care şi-au asumat răspunderea şi au realizat Marea Unire, începând cu Unirea Basarabiei. Cum putem vorbi de generaţia de la 1989?

Eu am obligaţia de istoric să mai fac o constatare: modul în care este privită anexarea Basarabiei de către marile puteri. Se ştie că, la 23 august 1939, Pactul Molotov-Ribbentrop, în anexa secretă, articolul 3, preciza că Uniunea Sovietică manifestă un interes deosebit pentru Basarabia, în timp ce Germania nu manifestă un asemenea interes. Şi că, pe această bază, la 26 iunie 1940, sovieticii au trimis acea notă ultimativă, urmată de cea din 18 iunie. Trebuie să subliniez că, în cadrul negocierilor de la ONU, reprezentanţii Statelor Unite şi Marii Britanii nu numai că au acceptat şi au ratificat Pactul Molotov-Ribbentrop în ceea ce priveşte România, dar – mai mult decât atât – au ratificat şi ocuparea nordului Bucovinei, care nu era precizat în Pactul Molotov-Ribbentrop. S-au adoptat şi acte oficiale în acest sens. În Convenţia de armistiţiu din 12 septembrie 1944, între România şi Naţiunile Unite, se arată că graniţa româno-sovietică este cea conformă Convenţiei româno-sovietice din 28 iunie 1940.

Se ştie însă bine că nu a fost nuicio convenţie atunci. Au fost două note ultimative, urmate de intervenţia militară sovietică. În Tratatul de pace din 10 februarie 1947, se spune că “în conformitate cu acordul sovieto-român din 28 iunie 1940″. Nu a existat niciun acord. Iată cum aceste mari democraţii occidentale au calificat în fond raptul teritorial la care ne referim.

Sunt de acord să condamnăm politica Rusiei, a Uniunii Sovietice, fiindcă a fost o politică de distrugere a fiinţei naţionale a românilor. Însă nu pot să nu observ că, după dezagregarea Uniunii Sovietice, partea de nord a Basarabiei, inclusiv nordul Bucovinei, inclusiv sudul Basarabiei, au fost cedate Ucrainei. Care, pe deasupra, a mai obţinut şi Insula Şerpilor, ce nu era prevăzută în Tratatul de pace. România era ocupată de trupele sovietice.

Nu ştiu, oare numai pentru că se doreşte integrarea Ucrainei în UE, noi nu putem să spunem această realitate că teritoriile respective se găsesc acum în Ucraina şi că ea trebuie să ni le retrocedeze? Şi că nu trebuie să le cerem de la Rusia?

În legătură cu Ion Antonescu, despre el se discută numai prin prisma atitudinii lui faţă de evrei, problema Holocaustului. Dar nu se subliniază faptul, foarte important, că el a dus un război de eliberare naţională, că el a socotit că opera de refacere a graniţelor din 1918, prăbuşite în 1940, prin ocuparea nordului Transilvaniei de Ungaria, a sudului Dobrogei de către Bulgaria, a nordului Bucovinei şi Basarabiei de către URSS, trebuie să înceapă cu şansa cea mai mare, şi anume eliberarea teritoriilor din est, fapt pe care l-a realizat.

Ca atare, cred că a discuta unilateral despre Antonescu nu este corect din punct de vedere istoric şi naţional. De aceea, cred că ar fi corect să nu se spună “participarea României la războiul antisovietic”, cum se spunea înainte de 1989, “la războiul criminal anti-sovietic”, ci “participarea României la războiul de eliberare a Basarabiei şi a Bucovinei”. Fiindcă aşa a fost. Istoricii, aşa cum au ajuns ei nesocotiţi, îşi vor face datoria.

Este mai important să vorbeşti la televitzor despre nu ştiu ce borfaş sau despre nu ştiu care individă care şi-a pus silicoane, decât despre istoricul Florin Constantiniu, care nu şi-a găsit loc în Cimitirul Belu, în rândul academicienilor. Şi a fost înmormântat undeva la margine de Bucureşti. Eu am iniţiat şi am publicat în 1980 o istorie a Basarabiei de la începuturi până în prezent, care a apărut în cinci ediţii, la cinci edituri diferite, inclusiv la Chişinău şi în limba rusă.”

Profesorul Radu Baltasiu, directorul Centrului european de cercetări pentru studii etnice al Academiei Române: “Constatăm an de an că ceea ce a spus diplomatul George Cannon, în 1946, într-o telegramă este valabil şi astăzi, şi anume faptul că geopolitica rusească se exprimă, ca de obicei, prin teritorialitate.

Este un paradox aici, pentru că Rusia este şi o mare cultură. Problema este că o mare cultură, cum este cea rusească, nu şi-a găsit încă un mijloc de exprimare în politică. Este un fenomen observat de Henry Kissinger. De aici şi consecinţa foarte serioasă, şi anume violenţa.
Sensibilitatea nu se poate manifesta prin violenţă în politică. Violenţa exercitată din 1917 până în 1989 a dus la câteva zeci de milioane de morţi.

Violenţa derivă dintr-o falsă mitologie, nerezolvată nici astăzi, şi care va continua să pună probleme Europei, şi anume, falsul mit al celei de-a treia Rome, care ar fi Moscova. Ruşii continuă să fie convinşi că ar fi moştenitorii Romei. Şi au o conduită în consecinţă. Consecinţa în teritoriu este dezvoltarea unui uriaş mecanism de manipulare şi de îndoctrinare. Este vorba de crearea unui om de tip nou, homo sovieticus, care a concentrat în jurul lui o gândire economică, politică, o doctrină militară.

Ca sociolog, pot spune că este necesară recuperarea sentimentului întregului. Basarabia face parte din acest sentiment al întregului pentru români. Sentimentul întregului ne furnizează scopuri. Noi, dacă nu ştim ce suntem şi nu avem sentimentul integrităţii noastre, nu ne putem realiza. De aceea, Unirea nu este numai o chestiune ideologică sau cum cred unii, un scop nefundamentat.

Chiar dacă sunt suficienţi cei aflaţi în amorţire, care nu ştiu că ar avea picioare, mâini sau cap. Ei pot fi treziţi. Fiindcă drumul fiinţei omeneşti este către descoperirea propriei integrităţi, iar unirea este un imperativ din acest punct de vedere.

De aceea, Ministerul Învăţământului trebuie să cultive sentimentul întregului. Din curricula şcolară se pierde sentimentul întregului şi tot aici se câştigă. Şi atunci, dacă vom recupera acest sentiment, Unirea va veni de la sine”.

Eugen Popescu, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni: “Peste 30 de organizaţii neguvernamentzale s-au reunit la Chişinău pe 13 mai pentru a comemora ziua în care s-a semnat Tratatul din 1812. Platforma civică Acţiunea 2012 reuneşte toate aceste organizaţii şi devine un actor important al demonstraţiilor de la Chişinău şi Bucureşti”.

George Simion, un student, coordonator al platformei Acţiunea 2012: “Unirea face puterea! au strigat tinerii la Chişinău. Ei au arătat acolo că Unirea face puterea. Noi, tinerii, care am reuşit să impulsionăm acţiunea, am pus bazele unei construcţii care trebuie edificată. Unirea se face zi de zi şi oră de oră. Am reuşit ca Unirea să fie pe buzele tuturor oamenilor. Unioniştii au nevoie de transmiterea mesajelor lor de către jurnaliştii din ambele state româneşti. Şi politicienii trebuie să fie unionişti.

Aderareala Uniunea Europeană se poate realiza cel mai firesc prin procesul Unirii. Avem treabă toţi. Timpul nu mai are răbdare şi istoria nu ne va ierta dacă nu vom face Unirea”.

Liviu Petrina: “Eram secretar general al PNŢCD, pe când partidul era condus de Corneliu Coposu. În 1990, săptămână de sătămână, la conducerea PNŢCD, venea un consilier de la Ambasada SUA şi ne dădea unele sfaturi. “Nu este momentul, lăsa-ţi-o mai moale cu Basarabia” şi aşa mai departe. Cu tristeţe vă spun că domnul respectiv se află acum închis, fiindcă era agent al unei puteri străine. A fost condamnat la 23 de ani de închisoare, de unde a continuat să aducă servicii acelei puteri prin fiul său. Este o bătălie între bine şi rău, cu toate armele din dotare”.

Notă autorului: Este vorba de Harold James Nicholson, arestat de FBI, pe 16 noiembrie 1996. Acelaşi rol ca agent de influenţă al ruşilor contra românilor l-a jucat şi Aldrich Hazen Ames, arestat la 21 februarie 1994. Nu ştiu cu precizie dacă activitatea acestor spioni ruşi din America au avut trecere pe lângă urmaşii lui Corneliu Coposu, dar este cert că, exceptând câteva nume, ţărăniştii au votat pentru Tratatul dintre România şi Ucraina, semnat de Emil Constantinescu şi Leonid Kucima. Iftene Pop cunoaşte numeroase detalii în acest sens.

Concluzia acestei conferinţe a fost că reîntregirea naţională este un obiectiv moral pentru toţi românii. Este un obiectiv economic. Este şi un obiectiv de securitate naţională pentru toţi românii. Şi abia în ultimă instanţă, este un obiectiv politic.

Dacă tinerii vor impune Unirea, politicienii de la Bucureşti şi de la Chişinău o vor accepta. Eu sper că, indiferent de orientarea politică a României, problema reîntregirii naţionale a ţării nu va deveni o chestiune de partid, nici de dreapta, nici de stânga.

Este o problemă a întregului popor român, la care trebuie să contribuie cetăţenii.

Loading Facebook Comments ...

45 Comments

Add a Comment
 1. EXTREMA DREAPTA RM

  TE IUBESC POPOR ROMAN !!!

 2. E salutabil efortul pentru ReUnirea cu actuala Românie a R. Moldova (dar ce va fi cu teritoriile româneşti – sudul Basarabiei şi Bucovina?) de către lideri ai platformei Acţiunea 2012, Consiliului Unirii de la Chişinău, ai Consiliului Reîntregirii Naţionale de la Bucureşti. Doamne ajută!
  ReUnirea se poate înfăptui doar unind forţele proromâne (sau cel puţin de a nu se atăca, pentru a dovedi cine este mai proromân) din R.Moldova, România, dar şi forţele proromâne de pe teriotoriile româneşti din Ucraina. Doamne ajută!

 3. dacă considerăm că poate fi realizată unirea de majoritatea populaţiei de pe ambele maluri ale Prutului atunci avem de aşteptat mult şi bine.În toată istoria poporului român momentele cruciale,definitorii au fost înfăptuite de elite.Comunismului i-a fost frică de elite şi prin urmare a dus o politică constantă de eliminare fizică şi morală a lor.

 4. Reunirea este inevitabilă.
  Doamne ajută.

 5. citesc si mor de ras.care neam romanesc de pe malurile prutului?!da, avem radacini comune de daci dar nici de cum de asa numitzi romani care sau numit asa cum au vrut ei , fara motiv si argumente. adica is mancurtzi total.ce romanca poate fi tovarasa pavliucenco?numele ei de familie care o poarta arata ca cineva provine din ukraineni, chiar daca numele de familie e de la sotz, oricum copiii lor comuni au singe slav, ca si majoritatea moldovenilor, is amestecatzi cu rusi, ukraineni, polonezi, nemtzi, turci, bulgari.ce a aparut mai intii oul sau gaina? clar e si evident ca Tzara Moldovei si lasatzi demagogiile false sau mai drept zis bolnave.

 6. unire frati romani su flamura curcubeului detalii si un scurt video aici: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hX9_5WMyFhg#!

 7. natiadinurma.wordpress.com/…/ocupatie-moldoveneasca-negarea-oc…

 8. IN MEMORIAM:
  soprana Maria Biesu,
  decedata simbolic prin vointa divina la 16 mai 2012,
  in ziua comemorarii triste a celor 200 de ani
  de ocupatie ruseasca /1812 /.
  –––––––––––––––––-
  Notati pe aceste fotografii banderolele tricolore
  purtate la brat de mai multe peronalitati.
  O pilda de urmat de toata lumea, peste tot,
  ORIUNDE SI ORICAND si in fiecare zi !
  N.B.
  In Feb. 2012, cântareata Maria Biesu s-a pronuntat ferm
  pentru Re-Unificarea Moldovei de Est cu Patria-mama România !
  –––––––––––––––––––––-
  http://www.jurnal.md/ro/news/cea-mai-buna-cio-cio-san-pe-ultimul-drum-foto-220074/

 9. Max Ciudin – Ocupaţie moldovenească: negarea ocupaţiei ruseşti « Naţia din urmă

 10. Valentin ot Galati

  Am citit cu atentie declaratiile participantilor de la Bucuresti. Ceea ce vreau sa spun e faptul ca România nu va uita numele celor care scriu istorie astfel si ii va aseza in Cartea sa de Aur, alaturi de Ion Inculeţ, Onisifor Ghibu, Pantelimon Halipa, Dan Ciugureanu, Ştefan Ciobanu, Ion Pelivan, Constantin Stere si multi altii.
  Stiu ca drumul e lung spre Unire, adversarii sunt mereu in priya, dar tenacitatea românească, aceea care ne-a salvat de atatea ori in clipele de restriste, va invinge! Românii risipiti de istorii potrivnice, se vor regasi acasa, in ceea ce Blaga spunea: „Români dodoloata” (rotunda)
  Un alt 1918 se prefigureaza, de noi -românii- depinde cat de repede „secam” Prutul, la fel ca Milcovul in 1859!!

  Doamne ajuta pe români!

 11. Valentin ot Galati

  @robinhud: scrii româneşte, dar insiri baliverne despre o Ţară a Moldovei, care ar fi o amestecatura de nu stiu cate natii. Tavarisci, metoda asta de a malaxa tot felul de povesti face parte din tehnica binecunoscuta a internationalismului sovietic, unde popoarele se amesteca intr-o uniune sovietica mareata, dar -atentie!- nu si poporul rus-conducatorul!!! Nooo, rusii is puri si tocmai aceasta puritate le-ar da dreptul sa faca ei ordini, natiuni, sa rupa popoare in 2, sa inventeze limbi maldafnesti, sa omita fapte care-i incrimineaza ca teroristi internationali!!!
  Stiu ca aici iti joci rolul din piesa „Stalin si poporu’ rus, libertate ne-a adus!”, insa piesa asta e demodata, nu o mai cred nici macar parintii tai spirituali, aia care te trimit sa aberezi p’aci, in afara adevarului istoric/geografic/lingvistic! 😉

 12. Sindrom de Chisinau

  Sindromul Stokholm este inventat de moldoveni
  Nicicum nu de urmasii vickingului- zis Cuceritorul
  De secole la rând în loc de dur blestem
  Noi ridicăm în slavă… ELIBERATORUL!!!
  Посмотреть перевод

 13. pentru Falentin ot GALATI, eu scriu moldoveneste.sarmanii nici nu stitzi cine sintetzi.

 14. pentru robin hud:

  Citesc ce scrii şi mă gândesc: Pe cît acest om e jertva propagandei ruseşti de desbinare în români şi moldoveni,adică cu creerul afectat de o aşa boală psihică cărora unii au i-au pus o diagnoză ştiinţifică,(moldododonism) şi pe cît îndeplineşte misiunile propagandei ruseşti de desbinare în români şi moldoveni?
  În eventualitatea că totuşi mintea îţi este atacată de o aşa molimă ca moldododonismul,ia încearcă-ţi să-ţi explici sie-şi:
  De ce cetăţenii statelor-cnezate vorbitoare de rusă: Novgorod,Suzdali,Halici,Tambov, etc.,ce au fost state mai înainte de Rusia, la un loc sunt ruşi,vorbitorii statelor de l.germană,la un loc se numesc ştiinţific germani,la fel şi locuitorii statelor italiene,la un loc se numesc italieni,etc.,adică pot să-ţi dau exemple cu duiumul şi la alte state ce au apărut prin unificarea a stătuleţe mai mici ce au comun aceeaşi limbă? Reeşind din toate acestea,cum de muntenii,oltenii,mara-mureşenii,dobrogenii,etc,(adică vorbitorii de limbă română din celelalte 9 regiuni istorice vorbitoare de l.română),la un loc sunt români,iaca numai vorbitorii de l. română dintre Prut şi Nistru (eliberaţi de ruşi în aşa măsură, ca unii alde tine, robin, numai ştiu cine sunt),au devenit o naţie superioară „maldavenească”, superioară şi deosebită de restul vorbitorilor de română?
  Mă uit la cele ce le scrii tu şi mă mai gîndesc: Simţul naţional e în primul rînd educaţia. Străinii te-au educat să te simţi ceva străin,deosebit de restul vorbitorilor de l.română,adică din astea reese că eşti doar un individ ce serveşte interesele străine de desbinare a a naţiunii române,ce ne vor ceva mici şi prosti,numai bine ca ei să ne domine şi să ne conducă. Vorbind cu Ionică Africanu (John Onoje) am constatat că el are mai multă simţire pentru neamul românesc ca tine,de aici reese că el e mai mare român ca tine şi unul ca el face mai mult pentru neamul românesc decît vre-o mie de unelte străine ce se autoidentifică „naţie maldavenească superioară”, alde tine.
  Oare citind toate astea, despre faptele unora ca tine,nu ţi-a apărut nici un pic de ruşine pentru compartamentul celora ca tine? Mie,sincer să-ţi spun când vă citesc şi vă văd îmi este mare ruşine că încă avem aşa „personalităţi” ce ne vorbesc limba şi se considera ca şi noi moldoveni,dar prin tot ce se manifestă se arată doar ca nişte duşmani a neamului românesc.
  Anatol Marin

 15. Valentin ot Galati

  @robinhud: Nu stiam ca in maldafneste normele de punctuatie nu se aplica…O fi vreo limba [paroasa] nascuta in laboratoarele lui stati/kgb/gru, unde dincolo de culoarea rosie nu mai exista si alte culori! Tavarisci, eu scriu in lb. lui Eminescu/Slavici/Asachi, adica in lb. unui moldovean, a unui ardelean si a unui muntean…Si stii care’i curioitatea? Ii inteleg pe toti, desi in scoala am facut DOAR lb. română! Sa fi gresit Eminescu, sa fi gresit Slavici sau Asachi in parte fiecare, dar toti deodata? Sa fi scris Scoala Ardeleana in anii in maldafneasca si ei sa nu fi stiut asta, sa-si fi luat un traducator din „ardeleana” in maldafana? Sa nu fi stiut impăratul Iosif al II-lea peste cine stapanea, atunci cand scria:
  „Acești bieți supuși români, care sunt fără îndoială cei mai vechi și mai numeroși locuitori ai Transilvaniei, sunt atât de chinuiți și încărcați de nedreptăți de oricine, fie ei unguri sau sași, că soarta lor într-adevăr, dacă o cercetezi, este cu adevărat de plâns (…). Nu mă mir că pământurile lor sunt rău lucrate, căci doar cum ar putea fi altfel când omul de la o zi la alta nu e sigur de posesiunea sa și trebuie să fie zi de zi și poate în fiecare ceas la lucrul domnului său. Altfel, națiunea are într-adevăr spirit; neașezarea ei vine desigur din nenorocirea ei.[5]” ????
  Tavarisci, esti intr-o mare oroare: tu habar n’ai cine esti si de unde vii, eu…sunt român moldovean din fosta Tara de Jos!!!!

 16. Prostituatele politice si tradatorii de tara scuipa in sufletul nostru, a Neamului Moldovenesc numindu-ne romani si mintindu-ne copiii precum ca noi vorbim limba romana! Vom lupta prin orice mijloace pentru apararea statalitatii Tarii Republica Moldova, Limbii Moldovenesti, vom promova valorile nationale! Arderea tricolorului tiganesc arborat antilegal pe sediul unei institutii publice constituie un manifest de protest, un act de aparare plauzibil savarsit din intentii patriotice! Noi nu sintem romani! Noi purtam cu demnitate de veacuri denumirea de Popor Moldovenesc! Necatind la asemanarea limbii romane – o limba artificial create odata cu unirea unui grup de etnii intr-un stat de stransura numit – romania, cu Limba Moldoveneasca aceste limbi sint diferite iar Poporul Moldovenesc nu are nimic comun cu statul romania, din contra Poporul Moldovenesc uraste tot ce se numeste roman, lucru care-l putem demonstra si prin faptul ca din cele mai vechi timpuri la Moldoveni in Limba Moldoveneasca cuvintul roman este un cuvint de ocara prin care se intelege: roman – CURVA, LEPADATURA, BORATURA, LICHEA, TARFA, TIGAN, SPURCACIUNE, etc. Aici sirul sinonimelor cuvintului roman poate continua la nesfarsit cu alte ocari si injurii necenzurate pe care din mitove etice nu ne putem permite sa le mentionam! TRAIASCA REPUBLICA MOLDOVA!

 17. auzi,romule din galati , eu nu dau aici examene la scris si nici tu nu-mi esti profesor , invatzai mai bine pe rominii tai are is aici peste hotare si fa fac si in continuare de ras. eu scriu ca scriu si inca si repede si ma doare in cot te punctuatzia ta.ma uit si pe you tube si pe alte site-uri , romi ca tine cand nau ca contrapune incep, vai noldovanule , invatzate sa scrii, voi , sa va invatatzi si sa scritzi si sa vorbitzi.ii jale de voi.

 18. cei 200 de ani trecuţi de la anexarea Moldovei de est de către imperiul Ţarist au reprezentat pentru unii ciumă iar pentru alţii mumă.Nu putem să trecem cu vederea faptul că populaţia dintre Prut şi Nistru este în marea ei majoritate rusificată,începând de la nume şi prenume până la mentalitate.Nu este o acuză,doar o constatare.Din această perspectivă unirea făcută peste capul băştinaşilor nu va fi de bun augur,va semăna într-o oarecare măsură cu cea înfăptuită în 1918,cu toate consecinţele negative reieşite pe parcurs.Procesul de rusificare între Prut şi Nistru este profund,consecinţele lui nu pot fi şterse cu buretele într-o perioadă istorică apropiată.Pe de altă parte,nu doar rusificarea e de vină,moldovenii de la est de Prut prin înaintaşii lor,nu au participat din cauze obiective la toate procesele de renaştere naţională şi socială începute în secolul XIX,ce au propulsat România din feudalism într-o societate cu valenţe occidentale.Practic perioada cea mai glorioasă ,de formare a conştiinţei naţionale începând cu 1877 până în 1918,lipseşte din mentalitatea moldovenului estic.Acum culegem roadele,ele sunt cam acre,dar cine ştie poate viitorul va fi mai bun pentru acest popor năpăstuit!

 19. FOARTE FRUMOS ARTICOL………

 20. VORBIM SI CITIM IN LIMBA ROMANA CARE ESTE SINGURA LIMBA ADEVARATA SI MATERNA INTRE NISTRU SI PRUT.

 21. Sa traduceti acest articol si in limba rusa pentru a fii inteles cat mai bine.

 22. http://curaj.tv/reportaj/cultural/noi-nu-suntem-urmasii-romei/ pentru marele carturar din Galati.stii ce am observat, avetzi mania superioritatzii ca si rusii, cand vre-un rom ca tine nu stie ce sa mai scrie , incepe , bai moldovanule invatzate sa scrii. stii, nam de ganda sa dau examen la limba si nici dictare nu scriu dar scriu repede si nu maintereseaza pe unde am scapat ceva, principalul ca mesajul a ajuns. esti prost ca totzi ai tai.

 23. Valentin ot Galati

  @robin…:Tavarisci, iti sunt superior prin orice, incult mic si degrab’ latratoriu pi maldafnesti! Cat despre rasa, cu siguranta, ba rusnakkule, tu nu esti decat vreun kirgiz aciuat p’aci cu samoliotu’ lu tac’tu stalin, vreun tuciuriu grohaitor intr’o lb. straina, careia ii zici tu „moldoveneasca”. Afla, tavarisci, ca la bunicii mei vb. chiar in grai [nu LIMBA, agramatule!] moldovenesc, adica cu „ci” in loc de „ce” si cu „pi” in loc de „pe”…Asta nu inseamna ca nu e ACEEASI lb. română, ca si cea din Ardeal, Muntenia sau Dobrogea! Da’ ce-mi racesc eu gura cu un tavarisci nu prea scolit in vreo limba/istorie/geografie??!! Bine v-a mai educat stalin pre voi, astia bipezii, care abia aflaserati unde e Nistru si repede v-ati si urcat in bou-vagoane in speranta gasirii de nutret ieftin..:D

 24. tavarisi is mata cu tattu si tu lafel, cine tzia dat voie blegule sa te adresezi cu asa cuvint, bou de rom, tziganii itzi sint tavarisi.

 25. Mai bine ar veni intre Nistru si Prut vreo 10 milioane de tigani sa le ia la moldoveni si rusi toate femeile si astia sa nu mai aibe urmasi. Iar in 20-30 de ani toti tigani sa reuseasca LATINIZAREA ACESTUI PAMANT. GATA ASA ESTE CEL MAI USOR.

 26. Cinci argumente pentru Unire – dia lui pavlişenco, sî nu uităm. Da dă sî li videm pi rînd:

  1. chiar nu mai văd niş un act di driptate, în uniria asta a voastrî, o fost şio fost şî esti şi esti.

  2. ha ha ha ha … iar pavlişenco cu bredurili ii dispri ferişire, fetişuri, salo, ikra krasnaia, colbasa, maria neagrî, copchii în jermania…. caroce bred

  3. şî iar pavlişenco încurcî UE cu romalia. romalia sîngurî aşteaptă investiţîi din evropa da nu încî ţîi a sî ţîli dăi. Dacî tari ti doari di pamînturile roditoari, teai duşi mai ghini sî praşăşti vriun hectar di papşoi da nu sî urli a uniri prin şentru Chişînăului.

  4. NATO, securitate, ha ha ha. Cicî romalia îi în nato şî îi tari sigurî, aşă di sigurî cî saraca tucmai sî temi sî dischidî gura dispri basarabia lor, nu încî sî mai facî şeva. cî dacî o dischidi poati sî audî rusnaşii (da ii tăt timpu aud), da a şii nus în nato, chiar sî liubesc cu nato, şîi atunşi îi vai di chelea romaliei cu tăt cu nato a ii. Mai pi scurt bre pavlişenco, bagî în cap, „armata” romaliei cu nato sau fără, nui mai mult nicî dicît carni di tun cari aşteaptî cînd bucatarii din vest a so serviascî flamînzilor din est. pi ruş preşis cî nui mai sparii cu dînsa, chiar dacî acolo îi şi şî tu.

  5. Iaca aişi ai atins o temî înterisantî, numai cî măi pavlişenco, eu o văd cu tătu invers. Şî anumi, cum o aratat istoria romalia nui ţara cari îş poati apara hotarili, da chiar niş nu tari sî rupi, di aşeea dacî Doamni fireşti di un razboi, din douî răuri, copchii nii vor şi mai ferişiţ întrun stat neutru şî paşnic ca Moldova decît în romalia taia kkşioasî şî curvitî, cari chipurili sî faşi cî şeva faşi da pînî la urmî sî dovideşti cî io supto lui şel lui cari nu trebui. Di aşeea dacă vrei ca copchii tîi sî nu vadî şeia şio vazut parinţ tîi, marafonu la cari sî întreşiau tancurili rusăşti şi soldaţî romani, mai ghini lasî tu prostia cu unianizmu şi fă şeva pintru ţara asta în cari traieşti şî ti hraneşti, măi pavlişenco.

 27. Dragii mei:
  Toţi moldofanii ce nu se considera şi români,sunt ori jertvele politicii ruseşti de ocupaţie ori uneltle lor.
  Dacă ei sunt totuşi doar jertve,apoi după atîtea lămuriri neînţelegând cine sunt,ese că sunt bolnavi de o boală psihucă,numită moldododonism. Propun să nu le atragem nici o atenţiei,după cum ştiţi,medicii şi oamenii sănătoşi la minte nu se supără pe bolnavi…
  Pentru suferinzii de moldododonism: Moldovenii care nu sunt români, – sunt ruşi…
  Tavarisci ruşi: Va felicit că aţi reuşit pe unii de la noi să-i învingeţi şi fizic,şi mintal (inamicul este învins atunci cînd gîndeşte ca tine,sau cum l-ai programat.Pe moldododonii ce se deosebesc de noi moldovenii ce ne simţim şi români,i-aţi învins, ei gândesc aşa cum i-aţi dresat voi,adică se consideră naţie superioară „maldavenească”),spre deosebire de noi,cealaltă parte a basarabenilor-moldoveni ce ne simţim că facem parte şi din marele popor român.
  Mai este ceva pentru voi,tavarişci ruşi: Aveţi foarte mare dreptate când îi numiţi pe maldafani muli,bâci,barani,bâdlo,tupiţî,bestoloci,etc.,.Părerea mea este că ei pe deplin îşi merită a purta cu cinste aceste nume până la însănătoşirea de „moldododonism” drept răsplată pentru devotamentul cu care vă servesc interesele voastre imperiale ruseşti de a desbina în „maldavni” şi români.
  Anatol

 28. Tov. Culmea:
  Ti-am scris odată a cui culme eşti? Dacă ai uitat,apoi citeşte mai sus cum îi numesc ruşii pe „maldavanini”. Să ştii că ruşii au dreptate şi în privinţa d-ta,numai că referitor la d-ta la gradul de culme. Adică eşti culmea la toate „complimentele” pe care le adresează ruşii maldavanilor ce nu sunt şi români…

 29. Robin Hud spune: 20 mai 2012, la 10:10 – despre prormâni declaraţi, cu familie neromânească
  Robin Hud – eu, siberiacul, sunt unul din cei care nu sunt de acord cu atacurile Dnei Pavlicenco împotriva altor forţe, persoane ce se declară proromâni care nu au aceiaş viziune ca Dnei. Nu doar numai o dată mi-am declarat dezacordul cu atacurile Dnei Pavlicenco împotriva altor forţe politice proromâne.
  Dar susţin orce persoană, forţă politică – (indiferent de naţionalitate – fie el/ea rus, ucrainean, gagauz, bulgar, sau chiar şi african) care au poziţie proromână. Şi prin aceasta mie îmi sunt aşa concetăţeni chiar şi mai draji.
  Doamne ajută Dna Pavlicenco!

 30. Pt Siberiacul

  Inca o data – desi fara rost! – spun: indreapta-ti toate eforturile spre a impune PL-ului sa ne lase in pace, sa existam conform legii R.Moldova. pentru ca, de cind existam, PL ne ataca si ne impiedica sa activam, prin actiuni si decizii, mai ales de cind e Chirtoaca primar. Asta nu iertam niciodata – nici nu i-am vedea si nu i-am baga in seama daca nu ne-ar obstructiona. Au furat si ziua de 16 mai de la Consiliul Unirii, este respingator ce face PL-ul, care participa la actiuni numai de frica PNL-ului, nu din convingere. Aveti mult de lucrat cu ei. O vorba de Romania, de unire, de limba romana, de romanism nu au spus PL-istii „pragmatici” „proeuropeni” in centru pe 16 mai, unde noi am adus oameni cu torte si cu luminari, noi, PNL, care sustinem principalul efort in Consiliul Unirii. Si asta ii pune pe jar pe falsii liberali, care s-au adunat la treuca din PL.

 31. Moldovenii care nu sunt români, – sunt ruşi…

  iaca aşă… asta sî numeşti hai la proşti cu kila, credcî numai la unianişti moldoveni poţ gasî aşă boalî, dacî dam tot so trecut la boli.

  da poati îs turşi măi tolia? parcî şî aşii o fost pi aişi vrio 400 ani, şi chiar raiale au avut pi aişi, niş nu ştii cum au plodit vreo cîteva milioani di moldoveni-nu-romîni pi cari amu vreo doi-trii moldoveni-romîni, îi încurcî cu ruşîi, asta numai cî mimoria lii scurtî.

  sau mai digrabî măi tolia îs romani, cî dacî vez marili roman Berlusconi pirsonal lo felişitat pi şel mai mari duşman acum a moldovenilor-romîni – v.v. puţin. tu lo mama lor di romani, cum au putut încî atunşi sî pui la cali aşă plan cu moldoveni-nu-romîni… mari jăli… hahaha

 32. Valentin ot Galati

  @Victorita: Tanti, spier ca din cand in cand mai triesi pi la duoctor, nu di alta, dar ai pb. serioasi cu nervii, nemaipunand la socotiala limbajul puornografic…probabil luat pe cali orala…!!! Aaa, sa nu uit: am vazut ca pi la tini prin cvartal iesti o iegzpozitii di camesi inchieiati la spati, tb. niaparat sa mierji sa li probiezi, cik iesti redusiri la priet pientru paparudi si transportu’ iesti gratuit, da’ doar la dus, mamaie! Ca di intuors nu mai ai nievoi, ramai la tralala!! :)))

 33. Valentin ot Galati

  @ Culmea: Domnu’ tavarisci, vrei sa pari intielijient, da’ nu-ti iese..Cu parere de rau iti atrag atentia ca limbajul la hoha- nici rusesc, nici românesc- denota un spirit umil, de scoala neabsolvita! Bonus ifosele de „comentator” de pe Rassia/24, cam departe de adevar (cam ca 2 linii paralele, strambe in spatiu..;)) si cam departe de Moldova si spiritul ei românesc!!!

 34. Citiţi această variantă corectată:
  mai 2012, la 10:10

  Pentru Culmea:
  Ştii de ce moldovenii care nu sunt români sunt ruşi?
  Pentru că naţie moldovenească din moldoveni au inventat doar ruşii,iar cei ce se ţin de aşa ceva,fac politica ruşilor,adică mintea lor e învinsă de politica de desbinare rusească în moldoveni şi români…
  Bavarezii,prusacii,saxonii,pomeranii,saşii,şvabii,etc., la un loc se numesc germani.Asemenea şi cu piemontezii,florentinienii,veneţieniii,toscanienii,sicilienii, etc.,la un loc se numesc italieni.

  Dacă erau ruşii pe acolo, le inventau ei naţii piemonteze, siciliene,florentiniene,veneţiene,bavareze,prusace,saxone, etc., băgândule în cap că italienii şi nemţii (numele comun a acestor etnii ce au avut cîndva statele lor) sunt ocupanţi pentru ei.(piemontezii,toscanienii cu bavarezii,prusacii,saxonii)
  Acei ce încă nu înţeleg că şi moldovenii,muntenii,ardelenii,oltenii,etc., la un loc sunt români,cum pot ei fi altceva dcît ruşi la cap? Ei doar nu gîndesc cu capul neamului lor,ci cu ai străinilor,ce contrapun pe moldoveni dintre Prut şi Nistru ca naţie aparte moldovenească cu restul vorbitorilor de română,inventînd naţie moldovenească “eliberată” de turci,care nici n-au locuit decît în raiale turceşti la Hotin,Tighina,Cetatea Albă,Ismail, nu ca ruşii, ce au venit aici ca colonizatori,şi-au impus aici legile lor şi administraţia, ducîndu-i de pe pământurile lor pe băştinaşi pe cuprinsul imperiului lor.
  “Naţia moldovenească” mai este o jertfă,un produs a politicii de denaţionalizare,desbinare şi rusificare a băştinaşilor,deaceea acei moldoveni care se consideră naţie aparte de români sunt ruşi,ei doar nu simt că fac parte cu restul vorbitorilor de limbă română (munteni,ardeleni,bănăţeni,etc.) din naţiunea română,simţindu-se aşa cum i-au învăţat ruşii,ceva deosebit de restul vorbitorilor de limbă română,adică dacă fac şi simt ce i-au învăţat ruşii, nu pot fi altceva decît ruşi,doar fac ce i-au învăţat stăpânii lor, – ruşii…
  P.S. Eu sunt moldovean,dar moldovean român, de rînd cu olteni, muntenii,mara-mureşenii,moldovenii din dreapta Prutului,bănăţenii,bucovinenii, etc.
  (Dacă şi după această lămurire şi tot nu înţelegeţi, tovarişci moldoveni ce spuneţi că moldovenii sunt una iar românii alta, apoi capul vostru e bolnav grav-grav-grav de moldododonism primitiv…)
  Anatol

 35. ohh măi tolea măi, profesor hrenovîi, tu chiar nu vez cî faşi mai multî dizghinari dicît au facut ruşîî tîi în 200 di ani. di undi mama dracului mai scoţ atîtia feluri di romîni, moldoveni, naţîi, minţ şî alti varianti la cari niş la şii mai mari idioloji ţarişti şî sovietişi nu lio trecut prin cap. din unde bre atîta dimajojii la cm2 di coarjî şerebralî?

  pintru mini îndiobşti în ţara asta sînt numai moldoveni cari vorghesc moldovneasca sau romîna taia, numieştio cum îţ plaşi, şi nimoldoveni care vorghesc haholeasca, rusa, gagauza şî alti linghi care sînt pi aişi. Din tăţ aiştia mai sînt unianişti, vreo doi-trii hăiţ-paraziţ, şi niuniunişti, maaaaaaarea majoritati. Şîi gata măi tolia, hăbăug, ajiunji atîtia vrajăli dia voastri.

  băi pavlişenco, cînd a sî adunşi odatî oamini teferi în banda taia? cî dam mam saturat di tăţ trolişi iştea dimagoji, offff…

 36. Culmea are dreptate si coinstiintizeaza realitatea asa cum ea este fara a ascunde si a duce oamenii in eroare precum o faceti voi, ma refer la romanii de peste prut si nu la minoritatea ceia neinsemnata din RM care se considera asa, intradevar sunteti o minoritate care niciodata nu va decide soarta acestui popor, acuma patriciu bine ca mi-ai deschis ochii nu am stiut ca denumirea de tara moldoveneasca a fost inventata tot de rusi, intodeauna am crezut ca denumirea de moldoveni vine de la Moldova de pe timpurile lu Stefan cel Mare, asa cum Franta-francezi,italia-italieni,anglia-engleji,romania-romani, e logic nu ti se pare? dar voua va trebuie sa complicati lucrurile si sa va dati mari profesori de istorie )),numai istoria voastra scrisa de istorici romani nu are nici o valoare deoarece aici nu ve-i vedea obiectivitate caci se spune fiecare isi scrie istoria in interesele sale , si in acest caz e greu sa ajungi la un adevar pur, dar oamenii cu mozg se mai informeaza si din alte surse neutre, si nu ma refer acuma numai la cele ruse ,ci la general, si numai asa analizind mai multe surse ai dreptul sa-ti faci o parere adecvata asupra celor intimplate , si acuma daca i-ai atins pe germani atunci raspunde-mi de ce austriecii nu vor unire cu Germania fiind un popor cum spui care se considera nemti si vorbesc o limba?

 37. raduovoda.wordpress.com/2012/05/21/america-isi-po…
  America îşi poate deconspira spionii ruşi prin atitudinea acestora faţă de chestiunea românească

  sursa – http://www.gandul.info
  Astăzi am trecut cu ochiul peste blogurile care tratează raptul de la 16 mai 1812 şi manifestaţiile legate de acesta, din 13-16 mai 2012, de la Chişinău şi Bucureşti. În interviul doamnei V. Pavlicenco, am sesizat o idee care pare să fie foarte adevărată şi de învăţătură, şi anume despre spionajul rusesc împotriva României, din ultima vreme.

  Domnul Liviu Petrina, în acest material, vorbeşte despre un consilier de la Ambasada SUA din Bucureşti, care prin ’90 vizita regulat conducerea PNŢCD-ului de atunci şi-i dădea mereu cu sfaturile lui Corneliu Coposu, s’ o lase mai moale cu Basarabia, fiindcă încă n-ar fi fost momentul. Tot dânsul spune că domnul respectiv se află acum închis fiindcă era agent al unei puteri străine.

  Mai jos, intervievatul toarnă lumină asupra acestui caz cu completări interesante, şi anume, vorbeşte de Harold James Nicholson, arestat de FBI pe 16 noiembrie 1996. Acelaşi rol ca agent de influenţă al ruşilor contra românilor l-a jucat şi Aldrich Hazen Ames, arestat la 21 februarie 1994. Să ne întrebăm dacă este sau nu adevărat? O scurtă exemplificare…

  Rusia nu are nevoie de spioni în România, fiindcă de aceştia chifteşte Basarabia: coloana a 5-a, o armată întreagă de ONG-uri, nu rămân în urmă nici partidele politice. Dar, în ţărilecare fac politica mare, care eventual pot susţine România, cu ONG-urile, Rusiei nu i-a cam mers. Iar, ca respectivele să fie ţinute la distanţă de România, iată aici, Rusia are nevoie de spioni şi agenţi de influenţă. Acţiunea devine performantă, dacă aceştia sunt originari ai acestor ţări şi reprezintă factori importanţi de decizie. Acest mecanism Rusia l-a folosit permanent în toată Europa şi nu numai.

  Ce am vrut să spun? Dacă SUA vrea să-şi deconspire clienţii care lucrează pentru Rusia, trebuie să studieze atitudinea actorilor respectivi faţă de cauza românească. Быстро и дёшево (repede şi ieftin).

 38. Valentin ot Galati

  @Oleg: Logica ta nu tine, mestere! Dupa cum scrie si nick’ul meu, eu sunt galatean, de obste de pe langa Tecuci…buuun. Ori galatenii, bacauanii, sucevenii, iesenii, vasluienii, botosenenii, nemtenii si vrancenii -toti moldoveni dpdv geografic..suntem tooooti români prin limba/istorie si traire ROMÂNI! Am refacut in 1918 Prima Unire a lui Mihai Viteazu de la 1600-1601 si chiar daca acus pare putin probabil, o vom reface mai devreme sau mai tarziu. Ne bazam DOAR pe ADEVAR, pe SINCERITATE si pe ceea ce ne leaga pe noi toti, cei care vorbim dulcea limbă română, pe Eminescu, pe Caragiale, pe Blaga, si pe toti martirii români care de la Vlad Ţepeş pana la Grigore al IV-lea Ghica au vrut si au luptat pentru libertatea si unitatea românilor!!
  PS: Despre românii moldoveni au scris chiar ruşii de la 1700 incoace, dar bineinteles n-ai avut timp sa le citesti operele…Deh, e mai comod sa citesti din Pravda…;)

  Doamne ajuta pe români!

 39. Varianta corectată:
  Pentru Culmea şi Oleg:
  Să ştiţi că cînd ruşii numesc pe moldoveni, bâci,muli, barani,tupiţî,etc., apoi în privinţa unora ca voi ce nu se ştiu decît ca doar moldoveni, nu şi români,apoi ei au 1000% dreptate. Bravo lor. Aşa asă săvă numească până ce veţi şti ce e cu voi pe lumea asta, de unde veniţi şi încontro vă duceţi. Iar voi să le mulţumiţi sincer,cu recunoştinţă, pentru asta şi să purtaţi cu cinste aceste nume…
  Ruşilor,mai numiţii cumva,poate de le voi vor înţelege,că noi cît nu le lămurim, ei tot dresaţii voştri rămân…(spre ruşinea noastră,a tuturor,şi a moldovenilor ce se ştiu şi ca români,şi a celora ce se consideră “naţie superioară moldovenească”)

 40. Discutand zilele acestea la Bucuresti cu cu unii politicieni am concluzionat ca in problemele nationale, in cazul de fata al procesului unificarii, trebuie lasat la o parte partizanatul politic.
  Este un pas important si semnificativ al unor schimbari esentiale ale clasei politice din dreapta Prutului.
  La respectiva reuniune, am remarcat cu satisfactie actualitatea si maturitatea mesajelor transmise de unii dintre tinerii participanti, cum ar fi George Simion (in fotografie) sau Alex Moiseev. Este o dovada ca noua generatie activa si implicata va continua si va desavarsi prin actiuni concrete si eficiente procesul Intregirii.

 41. Să ştiţi că cînd ruşii numesc pe moldoveni, bâci,muli, barani,tupiţî,etc.

  atunşi eu li frec una în bot cî sînt moldovian, da tu dacî eşti un prost stai şî boşeşti pi blogu lui pavlişenco sî ti salvezî romali, la paştili calului. dute bre di aişia, muieri scîrboasî şî neunatî, profesor hrenovîi.

 42. De cind citesc blogul ,,Unimedia” nu am vazut un prost-mul-bic-baran…etc va dati seama singuri;asa cum este individul ,,CULMEA” (culmea gro – haelilor)Doamne aparane de asmenea specimene…

 43. da cum bre patriciu eu pot sa fiu roman daca nu sunt ca ei , nu am aceiasi mentalitate si viziuni ,spre ex. nu-mi plac si nu pot sa permit pidarmonilor, gheilor si celorlati degradati loc in societatea moldoveneasca ,adica acele valori europene pe care voi romanii i-as primit in societate voastra si doriti ca noi sa facem acelasi lucru,nu nu o sa mearga, alt ex, clar sunteti mari lingai ai americanilor si necatind la faptul ca yanki este cel mai mare rau de pe pamint ducind razboaie „pentru eliberare” cum spun ei , dar in realitate oamenii cu minte inteleg ce scop au acestea , dar zombatii oricum asta nu inteleg si nici nu o sa inteleaga niciodata important ca ei sunt impotriva rusilor si asta pentru voi este o prioritate

 44. bâci,muli, barani,tupiţî
  stii credca spre deosebire de tine nimeni niciodata nu s-a permis fata de mine sa vorbeasca asa, vorbesc in ambele limbi la perfectie si pot sa discut cu orice persoana fie el rus sau roman, insa nu o sa spun ca nu ai dreptate cind spui ca unii moldoveni vorbesc asa despre alti moldoveni care sarmanii posibil nu au nici o vina ca asa au fost educati , vin de prin sate si se comporta in locuri publice fix asa ca acasa, credca nici tie nu ti-ar placea cind mergi in transport public si se urca citiva ciobeni puturosi si incep sa vorbeasca parca stau la masa pe lijanca, nu-i asa si cum sa-i numesti? eu spre ex. cum ai observat ii numesc ciobeni ca intradevar nu au 7 ani de acasa ,nicio o cultura si nici o educatie, e si normal ca nu toti din sate sunt asa, cunosc o sumedenie de oameni simpli de la tara insa care sunt cu mult mai destepti si mai educati decit cei de prin orase, indeobste tema cu privire cine si pe cine cum numeste in locul tau nici nu o ridicam caci daca o sa spun eu acuma cum ne numesc romanii sau lingaii romani o sa intelegi ca nu merita , peste tot sunt cretini si oameni stricati la cap, nu am vazut niciodata ca sa-i inchide-ti gura la vriun mircea ro. caruia tare ii mai place sa ne curate la poponeata pe noi moldoveni numindu-ne cu diferite cuvinte necenzurate

 45. Valentin ot Galati

  @Oleg: Pe tine, „moldovene”, cum sa te numim, Oleg? Dupa nume rus, dupa cum scrii.. un elev de cls. a II-a la o scoala de sat românească, iar dupa ce scrii esti un mancurt! Nu esti moldovean, mestere…pt. ca eu sunt moldovean -vezi Stema de Stat a României!- laolalta cu românii basarabeni, care nu au uitat ca Prutul e un râu intern al României Mari! Deeeeci, manutza pe citit si mai lasa naibii Pravda, ca-ti iese rusa printre buchile româneşti!!! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *