http://www.timpul.md/articol/doua-sute-s-au-dus–cum-va-arata-r–moldova-peste-o-suta-de-ani–33832.html
„Două sute s-au dus. Cum va arăta R.Moldova peste o sută de ani?”
…aşadar, iată că a venit, ca să se ducă, şi acest 16 mai care, pus alături de anul 1812, ne trimite la una din cele mai tragice pagini ale istoriei românilor.
Nu voi face un bilanţ, cum ar cere-o genul, pentru că, pentru români, anul 1812 încă nu a devenit istorie moartă.
…S-a scurs un an de la lansarea cunoscutei Declaraţii a Grupului de iniţiativă privind marcarea a 200 de ani de la Pacea de la Bucureşti. Am urmărit cum s-au manifestat presa, intelectualitatea, clasa politică şi oamenii simpli vizavi de acest eveniment. Înţeleg, parcurgem o perioadă turbulentă când presa îşi caută o nouă identitate. Astăzi altceva primează în presă, bunul-simţ, patriotismul, corectitudinea nu fac audienţă şi nu ridică ratingul… „Cine va deveni miss Ţibirica”, de exemplu, este un subiect de presă mai important decât o conferinţă ştiinţifică internaţională dedicată unei date cruciale din istoria neamului. Ce a zis despre Unire cel mai iubit dintre găgăuzii de la Comrat e mai important decât ce a spus despre anul 1812 academicianul Dan Berindei de la Bucureşti. Asta e realitatea, faţa presei de azi: în timp ce luni se desfăşura la Academia de Ştiinţe din Chişinău Conferinţa internaţională „Basarabia – 1812. Problemă naţională, implicaţii internaţionale”, cea mai mediatizată ştire în presă a fost cea despre „sondajul lui Dodon” despre istoria Moldovei.
Concluzia e una: astăzi de la presă nu prea ai ce cere. Pe frontul acesta a venit o nouă generaţie, care ştie puţină gramatică şi lucrează pentru rating şi audienţă. Jurnalismul clasic, de opinie, cel cu „implicaţii” şi… complicaţii a dispărut sau e pe cale de dispariţie, nu mai e la modă. „Nepărtinirea şi echidistanţa” jurnalismului de inspiraţie anglo-saxonă împing spre necarosabil jurnalismul angajat, pus în slujba idealurilor societăţii. În ultimii doi-trei ani, la Chişinău e pe cale să învingă un jurnalism flioşcăit, neangajat, fără idei şi principii. Am urmărit cum a prezentat această presă neangajată manifestarea de duminică consacrată împlinirii a 200 de ani de la anexarea în 1812 a Basarabiei, organizată de forţele proromâneşti de la Chişinău în frunte cu liderul PNL, Vitalia Pavlicenco. Toate „portalurile de ştiri”, fără excepţie, „echidistante” fiind, au pus pe picior de egalitate cele 5-6-7 mii de manifestanţi proromâni cu cei 15-20 de ţipălăi ruşi, deghizaţi în „patrioţi moldoveni”. (Doar un singur exemplu: reporterul de la www.inprofunzime.md a văzut în PMAN doar „drapele ale Romaniei” şi… „avioane de hartie” toate împreună formând… o „nebunie”. Citez: „Nebunie în Piata Marii Adunari Nationale unde astazi s-au adunat mii de participanti la Marsul Unirii. Manifestantii, printre care reprezentanti ai Partidului National Liberal, au fluturat drapele ale Romaniei in fata cladirii Guvernului. De cealalta parte, langa Arcul de Triumf, au manifestat cativa zici de simpatizanti ai partidului Patriotii Moldovei. Acestia au aruncat avioane de hartie in directia unionistilor si au scandat „Noi suntem acasa!„.Frumos spus, ca într-un denunţ al unui turnător: „manifestanţii, printre care reprezentanţi ai PNL, au fluturat drapele ale României în faţa clădirii Guvernului”. După o astfel de „ştire”, foarte „echidistantă şi nepărtinitoare”, nu poate urma decât un singur lucru – arestarea celor care „au fluturat drapelele României în faţa clădirii Guvernului R. Moldova”…)
Apropo, după „Marşul Unirii” de duminică nu cred că se va mai găsi cineva care să-i eticheteze pe participanţii la el drept „marginali şi extremişti”. Adevăraţii marginali şi extremişti erau cei de lângă Arcul de Triumf, cărora, chiar nu înţeleg de ce, Primăria le-a permis să… „manifesteze”.
…O scurtă digresiune, deloc lirică, la acest subiect. Luni, în cuvântul său de salut, directorul Institutului Cultural Român, dr. Petru Guran, referindu-se la locul şi semnificaţia anului 1812 în istoria românilor, a remarcat printre altele că „istoria nu are un scop” şi că noi azi „nu aniversăm, ci, eliberaţi de povara ideologiei, celebrăm libertatea de a vorbi deschis, liber pe această temă”. E adevărat, „istoria în sine nu poate avea un scop”: scopuri au cei care fac istoria, dar şi cei care scriu istoria. Până mai ieri, istoria s-a făcut cu ghioaga, arcul, puşca, cu tancul şi cu bomba atomică. Astăzi, istoria se face cu pixul, ba nici cu pixul, ci direct cu calculatorul. De aceea, mâine-poimâine statele nu vor mai aproba bugete pentru înarmare şi apărare, ci pentru întreţinerea presei, îndeosebi a celei „operative” care nu cere multă gramatică, deontologie, principii şi patriotism. Am încheiat digresiunea deloc lirică…
Acum o concluzie de ordin mai general. Felul cum s-au pregătit şi cum au marcat românii una din datele cele mai tragice din istoria lor explică totul despre ei şi despre ambiţiile lor de viitor. Cu excepţia comunităţii ştiinţifice a istoricilor şi a unor forţe politice, necontrolate de ruşi (mă refer la cele „moderate” de Vitalia Pavlicenco), dar considerate „marginale” de către „pragmaticii” noştri de fabricaţie recentă, intelectualitatea şi clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului au dat dovadă de oportunism, laşitate şi chiar ticăloşenie. Îmi fortific această afirmaţie şi prin protestul unor organizaţii civice care intenţionează să ceară demisia conducerii postului public de televiziune TVR de la Bucureşti pentru faptul că „a ignorat Marşul Unirii de la Chişinău, la care au participat peste 7000 de persoane”. Potrivit acestor organizaţii, „evenimentul din R. Moldova, în care se cere reunirea celor două state româneşti, a fost tratat de redacţia de ştiri de parcă la conducerea TVR ar fi o întreagă agentură rusească”…
Dar de ce să ne ducem tocmai la Bucureşti? Noi avem „tevereul” nostru: mimând pluralismul politic şi echidistanţa (nepărtinirea), televiziunea noastră publică a oferit cu generozitate tribuna unor „istorici” gen Tabără şi Durakov, de parcă opinia publică nu ar cunoaşte poziţia lor! De parcă nu aceşti durakovi au dominat televiziunea publică în perioada regimului comunist…
…S-a dus şi această zi de 16 mai… Şi după 200 de ani de ocupaţie rusească în Chişinău au mai rămas români care nu au uitat că acest pământ e românesc şi le-au amintit şi ruşilor acest lucru. Oficialităţile nu s-au solidarizat cu ei pentru a nu-i supăra pe ruşi cu care se află în relaţii de „parteneriat strategic”. Dacă laşitatea naţională şi ticăloşenia politică vor fi şi în continuare cartea noastră de vizită, la alt trist jubileu, peste o sută de ani, s-ar putea ca în R. Moldova să nu mai rămână nici un român, ea fiind populată numai de dodonei bolfoşei şi rumenei…
Iată de ce, dacă „istoria nu are un scop”, trebuie ca noi, făuritorii de istorie, să avem un scop.
Vitalia Pavlicenco: „Consiliul Unirii crede în dezideratul unionist”
– Dnă Vitalia Pavlicenco, pe 13 mai, Consiliul Unirii a organizat un Marş al Demnităţii Naţionale, după Marşul Unirii din 25 martie. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre această platformă unionistă.
– Ideea reanimării spiritului unionist pe o platformă largă a celor ce pledează pentru Unirea cu România aparţine domnilor Anatolie Revenco, vicepreşedinte al PNL, şi Ştefan Maimescu, fost deputat în Parlamentul care a votat Independenţa, membru al Consiliului Naţional al Unirii (CNU), creat în decembrie 1991 de către parlamentari de la Chişinău şi Bucureşti, printre care este şi dl Constantin Tănase, directorul TIMPULUI. Ne-am sfătuit şi cu dl Mircea Druc, preşedintele CNU, care e preşedinte al Consiliului Reîntregirii Româneşti, înregistrat la Bucureşti. Acest an este unul special, prin împlinirea a 200 de ani de la anexarea de către Imperiul Rus a unei părţi din Ţara Moldovei şi am dorit să consemnăm în comun, mai multe forţe, trista dată, considerând că e de datoria noastră să comemorăm tragicul destin al basarabenilor.
– Cum e conlucrarea membrilor Consiliului Unirii?
– Este foarte bună, are loc prin Internet, pe site-ul www.consiliul-unirii.ro, unde se înscriu zilnic noi membri – oameni de rând şi asociaţii. Avem partide-membre din R. Moldova şi România, extraparlamentare, deocamdată, cum ar fi inclusiv Partidul Poporului Dan Diaconescu din România, dar aşteptăm şi partidele parlamentare din cele două state româneşti. Se pare că există şi unele semne bune în acest sens, cum ar fi filiala de aici a PSD, unii membri ai PNL în România şi unii membri PL din R. Moldova. Este în afara oricărei îndoieli că, dacă ar adera la Consiliul Unirii PL din R. Moldova, PNL, PSD, PDL din România, putem spune că stânga din R. Moldova, care e contra Unirii, mă refer la PLDM, PD, PSD, PCRM, ar pierde teren. Avem un mare sprijin din partea comunităţilor româneşti de peste hotare – Italia, Grecia, Franţa, Norvegia, SUA, de la numeroase asociaţii, care au aderat la Consiliul Unirii. Toate aceste adeziuni pot fi văzute pe site-ul menţionat, la rubrica „Organizaţii şi persoane afiliate”, care se actualizează zilnic. Îi invităm pe toţi şi ţinem permanent legătura cu membrii noştri prin e-mail-uri şi SMS. Noi oferim sistematic şi conferinţe de presă la Chişinău, am ţinut una şi la Bucureşti, la Hanul lui Manuc, la care au asistat membri ai Consiliului Unirii înscrişi prin platforma CU pe Internet.
– Ce aţi spus la conferinţa de la Bucureşti?
– Am adresat conducerilor celor doua state româneşti un set de documente cu propuneri pentru consemnarea Zilei de 16 mai – prin declararea ei ca Zi de doliu, cu totul ce derivă de aici, ca şi conducerii de la Chişinău. Din păcate, a fost doar reacţia Partidului Liberal, care, însă, nu a invocat autorul ideii – Consiliul Unirii, eventual Forul Democrat al Românilor, care a făcut acelaşi lucru, fiind parte a CU. Din păcate, nu avem o conducere naţională verticală la Chişinău, o aşteptăm la Bucureşti, însă noi credem puternic în realizarea dezideratului Unirii şi vom acţiona, în continuare, pentru a crea Consilii teritoriale ale Unirii în toate localităţile din cele două state româneşti, în comunităţile de peste hotare, în care românii din R. Moldova şi cei din România trebuie să fie împreună. CU a adresat un apel către guvernele europene şi comunitatea internaţională şi a început colectarea de semnături pentru lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop.
– Care vă sunt impresiile după Marşul Demnităţii Naţionale de duminică?
– S-a muncit foarte mult. Prin apeluri telefonice, e-mail-uri, SMS. Noi, PNL, i-am salutat pe activiştii noştri din toate raioanele, aşa cum au făcut Forul Democrat al românilor şi Asociaţia Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”. Toţi cei opt copreşedinţi ai Consiliului Unirii – Ştefan Maimescu, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, membru al Consiliului Asociaţiei „Parlamentul-90”, preşedintele Asociaţiei socio-culturale „Maluri de Prut” din Italia, Anatol Caraman, locotenent-colonel, cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”, Nicolae Dabija, scriitor, membru de onoare al Academiei Române, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, membru al Asociaţiei „Parlamentul-90”, preşedintele Forului Democrat al Românilor, preşedintele Forului Românilor de Pretutindeni, deţinător al Ordinului Naţional „Steaua României” în Grad de Cavaler, Gheorghe Mârzencu, ziarist, membru al Asociaţiei obşteşti „Memoria victimelor regimului totalitar comunist”, Gheorghe Viţă, jurist, preşedintele Uniunii Românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, Vitalia Pavlicenco, doctor în filologia română, ex-deputat, deţinătoare a Ordinului Naţional al României „Pentru Merit” în Grad de Comandor, preşedintele PNL, Anatolie Revenco, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, Valeriu Ciubotaru, preşedintele Partidului Naţional Român, Timotei Ţurcanu, inginer, şi mulţi-mulţi alţii au muncit şi au rămas impresionaţi, ca şi toată lumea, de numărul mare de oaspeţi din România şi de mai departe care au răspuns invitaţiei noastre pentru Marşul de la 13 mai şi spectacolul patriotic românesc de la Teatrul de Vară, de prezenţa florii intelectualităţii româneşti şi de voinţa oamenilor simpli. Aceştia înţeleg astăzi clar – nu este o altă cale de salvare a românilor basarabeni decât cea a Unirii, ca una a Demnităţii Naţionale, de reîntregire a Statului Român după atâtea experimente triste la care a fost supus acest popor – cuminte şi bogat spiritual. Unirea face Puterea – acesta e sloganul Consiliului Unirii.
A consemnat: Tatiana Corai
ZIUA NEAGRA:
———————————–———
Astăzi, 16 mai, 2012
când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist,
toate drapele vor fi coborâte în bernă. Această zi este considerată de doliu în municipiul Chișinău. În acest context, Partidul Liberal și alte asociații vor organiza mai multe manifestații.
– Astfel, la ora 10.00, conducerea PL,
miniștrii și reprezentanți ai Primăriei Chișinău vor depune flori
la Piatra comemorativă din fața Guvernului.
– Începând cu ora 20.00, în Piața Marii Adunări Naționale,
va avea loc un miting de comemorare a «200 de ani de ocupaţie»
și vor fi aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei.
– Tot astăzi, Consiliul Unirii va organiza un marș cu torțe și lumânări
în cinstea apărătorilor etniei românești.
Evenimentul va avea loc la Amabsada României, 19.00.
De asemenea, la ora 18.00, în fața Ambasadei Ruse de la Chișinău,
Liga Tineretului Rus și Partidul Patrioții Moldovei vor desfășura Festivalul Prieteniei Popoarelor, pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la
«intrarea statului moldovenesc in Imperiul Rus».
De menționat, că PL este singurul partid parlamentar care voa participa la acțiuni în această zi. Anterior, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a propus ca ziua de 16 mai să fie declarată zi de doliu național. Propunerea liberalilor a fost privită cu scepticism de colegii
din Alianța pentru Integrare Europeană.
————————————————————————————————-
http://unimedia.md/?mod=news&id=47697
Bucuresti:
–––––
Comisia pentru romanii de pretutindeni din Senatul Romaniei condusa de senatorul Viorel Badea, Fundatia Nationala pentru Romanii de pretutindeni, in parteneriat cu Platforma Civica Actiunea 2012 organizeaza astazi in cadrul Senatului Romaniei, sala Constantin Stere, incepand cu ora 15.00 o dezbatere cu tema “200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de catre Rusia . Impactul lui asupra istoriei Romanilor” .
Dezbaterea are rolul de a sensibiliza opinia publica si clasa politica din Romania asupra necesitatii anulari consecintelor celor doua sute de ani de ocupatie, pe data de 16 mai 1812 fiind decisa soarta partii de est a principatului Moldovei si anexarea acestuia la imperiul Tarist.
Evenimentul va fi transmis in direct de catre portalul Privesc.EU .
———————————————————
http://romanbasarab.union.md/dezbatere-in-senatul-romaniei-200-de-ani-de-la-primul-rapt-al-basarabiei-de-catre-rusia-impactul-lui-asupra-istoriei-romanilor
VOTATI LEGIONARII! AJUNGE CU SECURISTII timp de 22 ani!
http://pentrupatrie.ro/
1.
In memoriam:
cântareata Maria Biesu, la 16 mai 2012.
––––––––––––––––––-
Sarmana, oare de ce o fi murit chiar in ziua de azi,
spre bucuria „Patri-hotilor” rusnaci, ca sa devieze
atentia societatii publice de la Marea Ocupatie din 1812 ?
––––––––––––––––––––––––
o alta actiune bine dirijata ?
–––––––––––––––
2.
In Memoriam:
scriitorul român Marin Preda, murea la 16 mai 1980
omorât prin otravire de Ceausescu
–––––––––––––––––––––-
…e zi de doliu azi la Chisinau
au coborît stindardele în bernă
și chiar pe Unimedia
ce greu
ridica moldovenii
capul de pe pernă…
și rusofonii astea vin și vin
și văl cu văl
ne*îneacă în
zoi de astea- comentarii
cât e Chirtoaca
și cu moș-su de debili
și dacă nu era Rossia
ne mâncau demult
tintarii
e zi de doliu azi la Chișinău
și numai azi
vor fi
stindardele în bernă
-mă adresez
oricărui dintre voi
cu versul meu
RIDICA MOLDOVENE
CAPUL
DE PE PERNĂ!!!
nu putem vorbi de 1812 fara a aminti de 1774 … primul rapt teritorial impotriva teritoriului moldovei seamana mult cu cel din 1812 . la fel ca mai tirziu , imperiul otoman a cedat fara nici un drept bucovina imperiului habsburgic . putem vorbi de o „eliberare de sub jugul otoman ” a bucovinei ? sa fim seriosi … macar habsburgii au avut bunul-simt sa nu se laude cu asa ceva . adevarul e unul singur … imperiile habsburgic si cel tarist au profitat de perioada de declin in care se afla imperiul otoman ! pentru cei care nu cunosc , la un moment dat , habsburgii ocupasera si regiunea oltenia de la sud de carpati , dar au fost nevoiti sa se retraga mai apoi . in plus trebuie sa recunoastem ca cele doua tari surori – moldova si valahia – nu au avut statutul bulgariei sau ungariei niciodata … adica de pasalic turcesc . exercitarea religiei crestine era libera .
…deci in nici un caz nu putem vorbi de o „eliberare de sub jugul ne-crestin otomano-islamic ” . daca vorbim pe linie de religie . ce bun exemplu mai avem decit existenta atitor manastiri si biserici pe cuprinsul moldovei in anul raptului , 1812 ? nu putem vorbi in nici un caz , pe baza informatiilor istorice care le avem astazi , de o oprimare religioasa serioasa in moldova acelor ani . poate au fost unele excese , dar de ceva sistematic nu putem vorbi …
… ca au fost multi – si in moldova si in valahia – care vedeau intr-o alianta cu rusia o scapare de otomani e adevarat . dar ei credeau ca rusia le va accepta cererea lor de independenta … ei pentru independenta luptau , nu pentru un statut de gubernie in cadrul imperiului tarist . rusia avea insa alte planuri . iata ! ……………………… Optiunea marii boierimi si a înaltului cler pentru alianta cu Rusia s-a concretizat în mod deosebit prin constituirea unei delegatii care se deplaseaza la Petersburg, la curtea tarinei Ecaterina a Il-a. în primavara anului 1770, primiti mai întâi de ministrul de externe rus, contele Panin, apoi de tarina, delegatii români au cerut independenta deplina a Principatelor, „ceea ce -observa N.lorga – pâna atunci nu se rostise niciodata”; totodata, ca o garantie a starii de independenta, împotriva pericolului turcesc, au cerut protectia Rusiei, precum si dreptul constituirii unei armate nationale (în cazul Ţarii Românesti, „o ostire de 20.000 oaste pamânteana, spre a se afla totdeauna întru apararea pamântului nostru”).
La aceste cereri, tarina, ca si înaltii demnitari rusi, au raspuns pozitiv, facând promisiuni boierilor români, încurajându-le sperantele, iluzia independentei; o asemenea atitudine sublinia, cum observa N.lorga, caracterul perfid al diplomatiei ruse, telurile ei adevarate, expansioniste, fiind bine ascunse. Pe de alta parte, cererea boierilor români vizând protectia Rusiei, dovedea credulitatea lor, tot dupa expresia lui N.lorga; mai degraba era vorba nu atât de lipsa de precautiuni, cât de unica alternativa pe care o aveau marii boieri, la aceasta data, în scopul înlaturarii dominatiei otomane, asumându-si riscurile: alianta cu Rusia împotriva Turciei.
… expansionismul rus , hapsinia si perfidenia rusa au speriat atit de tare elita moldoveana dupa 1812 , ca aceasta a ales hotarit calea unirii cu principatul de la sud de milcov … deja in 1859 , „partida nationala unionista” cistigase …partida . de la boieri la functionari , de la militari la meseriasi si tarani grosul populatiei moldovei sprijinea idea unificarii . doar o mica parte a boierimii si citeva capuri infierbintate si aflate in solda moscovei se mai agitau .
https://www.youtube.com/watch?v=rBjGWPlpjTo&feature=relmfu
Primarul Comratului, Nicolai Dudoglo, a declarat că e posibil să renunţe la drapelul de stat. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei şedinţe a Consiliului local (conform Euro TV).
Domnia sa s-a plâns de procesul de românizare pornit de autorităţile centrale şi a declarat că va refuza recunoaşterea însemnelor Republicii Moldova. Plângerea lui sună ca o ameninţare. Ameninţare care îmi aminteşte de proverbul „Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti”.
Pentru Marian
Da, Mariane, ai sezisat un adevar istoric, care dincolo de epoca in care s-a manifestat, ramane si astazi valabil. O singura corectie as indrazni sa adaug , totusi.Nu a fost vorba de frica, de sperietura, chiar daca psihologic au contat si aceste aspecte. A fost vorba de ceva mai mult- de constientizarea, de realizarea concreta a ideii de UNIRE ca singura posibilitate ca romanii sa ramana, prin lupta si mintea lor in Eternitate.( nu vorbesc vorbe mari deloc!) Altfel ii neantizeaza …eternitatea. Pana la formularea mai precisa, mai clara a acestui deziderat , a trebuit sa mai se faca unul anterior. Asa se face ca Tudor Vladimirescu a rostit in fata pandurilor lui -„Patria este norodul, iara nu tagma jefuitorilor”- De aici pana la formularea liberala de la 1848-1850- „prin noi insine” – n-a fost decat un pas. Insa un mare pas inainte, care la 24 Ianuarie 1859(Mica Unire) pe un ger cumplit, a prins chipul realitatii.Practic o IDEE. Dar, Doamne, cata continuitate de cuget, de vointa , de lupta, de imaginatie, incordare sufleteasca si scrasnire din dinti a cuprins!!! O generatie intreaga si inca si mai mult. Generatia Pasoptista. In Valahia, in Moldova,in Ardeal… A fost, cu alte cuvinte, generatia …”prin noi insine”. Nimeni nu-ti da nimic de pomana. Nici cerul, nici pamantul. Totul pe lumea asta e „prin noi insine”. Asa ca bine a spus cel ce a spus la Chisinau, chiar in aceste ore, ca ISTORIA nu are scop. Scopul e in noi.
Croaţia va adera la Uniunea Europeană în ultimul moment.
16.05.2012
De această părere este președintele Senatului Poloniei, Bogdan Borusewicz.
„Croaţia va adera la Uniunea Europeană în ultimul moment, după care va urma o pauză lungă în extinderea UE, ca urmare a conjuncturii economice actuale nefavorabile”, a explicat oficialul polonez, citat de money.ro.
Croaţia aşteaptă să primească 450 mil de euro din fondurile UE pentru dezvoltare, iar în anul 2014 ar putea primi peste un miliard de euro.
Guvernul croat a fost îndemnat să cheltuiască fondurile europene cu eficienţă maximă, dând Grecia ca exemplu de ţară care a gestionat iraţional banii europeni.
http://www.union.md/uinfo/actual/veste-proasta-pentru-republica-moldova