Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. UCRAINA. Consiliul regional Livov s-a convocat ieri la o sedinta EXTRAORDINARA pentru a semna o Declaratie in care cere INSISTENT Parlamentului de la Kiev sa fie promulgata o LEGE privind comemorarea victimelor represiilor comuniste-bolisevice si agresiei rusesti impotriva Ucrainei.

  Deputatii au criticat aspru interpretarile GRESITE si DISTORSIONAREA ADEVARULUI ISTORIC privind istoria celui de-al doilea razboi mondial, condamnand serbarea de la 9 mai.

  Ucraina trebuie sa faca tot posibilul ca istoria imperialismului sangeros sa nu se mai repete…

  mmmmmmmmmmmmmmmmmmm

  УКРАИНА. Галичина сурово осудила «девятомай»
  Время публикации: Сегодня в 00:15

  По сообщению украинских СМИ, Львовский областной совет в Галичине (Галиции) потребовал от украинского парламента в Киеве принятия закона о чествовании памяти жертв русской агрессии против Украины и русско-большевицких репрессий.

  Об этом говорится в заявлении облсовета, принятом сегодня на внеочередной сессии.

  По словам депутатов облсовета, «вспоминая Вторую мировую войну, поминая ее жертв, почитая участников, мы должны решительно осудить провокаторов и спекулянтов от истории, тех, кто устраивает позорные шабаши на могилах жертв войны, возвеличивая большевизм и Сталина».

  «Украина, которая понесла едва ли не наибольшие потери в этой войне, никогда не согласится на героизацию кровавых диктаторов, никогда не воспримет возвращение тоталитарных символов», — отмечается в заявлении.

  «В память всех, кто пал в смертельных битвах на полях Второй мировой, тех, кто вернулся живым из ада войны, тех, чью жизнь забрали или покалечили тоталитарные режимы, Украина должна так строить свою внутреннюю и внешнюю политику, чтобы не дать новому (русскому — КЦ) империализму и тоталитаризму ни единого шанса», — подчеркнули депутаты Львовского облсовета.

 2. Prin ce se explica ignorarea completa(in afara de M1)a comemorarii pe 9mai a eroilor cazuti pentru independenta patriei?

 3. E clar acum !Eroi cazuti pentru inependenta patriei ! A patriei rusesti !

 4. Liderii AIE vor integrare europeană, dar de Ziua Europei au uitat de sărbătoare

  10.05.2012

  Şi-au asumat drept obiectiv integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, dar de Ziua Europei au uitat de această sărbătoare. Vorbim despre liderii AIE care au marcat ieri Victoria asupra fascismului. Detaliu remarcat de jurnalistul român, Doru Dendiu, în cadrul emisiunii Fabrika.

  Cu ocazia zilei de 9 mai, la Chişinău au fost organizate mai multe evenimente care au marcat 67 de ani de la Victoria asupra fascismului. Festivităţile au început la Complexul Memorial „Eternitate”, unde a fost prezentă şi conducerea de vârf a ţării.

 5. tfiu tfiu tfiu, sî nu şii di ochi, prima datî o văd pi pavlişenko nu chiar ca o babî strîcatî, ninuni maaari!

  Da şi oari so întîmplat pavlişenco cu tini? nu tior mai cunoaşti unianişti încî, lor parcî li plaşi numai di şii strîcaţ la cap tot ca dînşî.

  Da poati ti prigateşti sî treşi în partia lui dondon şî vrei sî pari ca moşneagu şel di acolo, krîlov parcî îl chiamî?

 6. Felicitari pentru discurs! Ati fost ireprosabila.

 7. român din Basarabia

  Mai există oare popor în lume ca al nostru care să se închine și să slujească ocupanților după ce aceștia i-au reprimat și înjosit ? Nu cred. Am privit unele dezbateri privind data de 9 mai. Mi-e dureros să văd cum unii(nici nu merită să dau numele unor asemenea trădători și lingăi) apără și promovează teoria ”moldovenismului” și cu atâta aroganță și incultură tratează frații români de peste Prut. Acești homo-sovieticus nici nu realizează că sunt victimele unei politici sovietice care a avut intenția să ne ține în necunoaștere, care a făcut din Moscova Mecca a culturii și Rusia centru al civilizației. Mă bucur însă că românii se trezesc și spun adevărul deschis, fără să se teamă(precum Dna Pavlicenco, Dl Țicu, Dl Dolganiuc și mulți alții). Domnul Țicu are dreptate; educația și cultura ne vor ajuta să ieșim din întuneric și să înțelegem cine suntem și unde vrem să mergem. Aș fi vrut să fiu alături pe 13 mai de adevărații patrioți, dar chiar fiind departe sufletul meu e aproape de voi și vă îndemn să nu pierdem curajul ci să fim mai uniți ca niciodată. Doamne ajută!

 8. Marian Lupu : Republica Moldova nu va deveni membră UE nici peste 10 ani.

  10.05.2012

  Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că detestă politicienii care fac declaraţii că Moldova într-un an sau doi va adera la UE şi nu se arată sigur că ţara noastră va deveni membră UE nici peste 10 ani. Totodată, speakerul spulberă orice afirmaţie venită de la Guvern că până la finele acestui an moldovenii vor merge fără vize în spaţiul comunitar, notează BASA – press.

 9. privim corect lucrurile))) asta dupa parerea lui d.Pavlicenco a privi prin prizma urei fata de rusi de ai insulta , de a injosi si de ai spala dupa posibilitate pop… la ei se cheama de a privi corect lucrurile,interisant lucru atunci cind toata lumea normala si civilizata chiar si printre cei care au luptat de partea fascistilor au constat si au acceptat ca nu au fost corecti, au invinuit fascizmul si shizofrenicul hitler , unionistii de tot felul inclusiv si acei din Ucraina il ridica in slavi pe Antonescu si Bandera care au nimicit foarte multa populatie chiar din rindurile propriului popor, si unde-i dreptatea oameni buni?cit oare acestor indivizi care incearca sa schimbe istoria si sa dezbine societatea ii va trece asa tot printre degete,ma uit printre unionisti sunt de estia informati tare care privesc dupa unionistii ucraineni, deci daca asa de informat esti atunci nu ai de ce sa nu cunosti situatia din Livov de anul trecut cind pe 9 mai acesti cretini unionisti imbracati cu ciorapi in cap sa nu-i cunoasca cumva mutra societatea normala injoseau , inbulzeau intindeau , incercau sa rastoarne autobusul si ridicau mina la simpli veterani de razboi care au venit sa depuie flori la monument, si care aproape 70 ani in urma au luptat pentru ca acesti tincani tineri acuma sa-si permita sa redice mina la ei, haideti eroilor (Valenta) mai aratati si video de acest gen sa stie lumea normala cine sunteti si de ce sunteti in stare fiti mai obiectivi si aratati tot

 10. un semnal de salutat ca securitatea nationala a romaniei se intareste … Forţele Navale americane au testat cu succes varianta maritimă a sistemului de interceptare antibalistică SM-3, care urmează să instalat, în versiunea terestră, pe teritoriul României, în cadrul sistemului antirachetă al NATO, relatează Reuters.

  O rachetă balistică folosită în test a fost distrusă, în apropierea arhipelagului Hawaii, miercuri după-amiază, de un proiectil lansat de un interceptor Standard Missile-3, anunţă Agenţia americană pentru apărarea antirachetă, subordonată Pentagonului.

  Statele Unite şi NATO intenţionează să instaleze în Europa, în următorii opt ani, versiuni ale sistemelor SM-3.

  „Datele iniţiale arată că toate componentele s-au comportat aşa cum au fost proiectate”, precizează Agenţia Pentagonului.

  Un test efectuat în septembrie 2011, cu acelaşi tip de interceptor, eşuase.

  În România urmează să fie instalate, la baza de la Deveselu (judeţul Olt), sisteme de interceptare SM-3 IB, versiuni terestre, în cadrul sistemului antibalistic al NATO.

 11. … intre timp vedeta aviatiei ruse : Avionul de tip SuperJet-100 fabricat de grupul rusesc Suhoi, care a dispărut miercuri în timpul unui zbor de demonstraţie în Indonezia, a lovit o coastă a vulcanului Salak înainte de a se prăbuşi, relatează joi televiziunea indoneziană, citată de RIA Novosti în pagina electronică.

  Potrivit televiziunii, care a prezentat imagini cu locul prăbuşirii, câteva fragmente ale avionului au rămas pe coastă, în timp ce altele au căzut pe stânci.

  Avionul rusesc, care efectua primul său turneu de demonstraţie în şase ţări din Asia, a dispărut miercuri de pe ecranele radarelor, după un zbor la Jakarta. La bordul aeronavei se aflau 48 de persoane, între care opt ruşi.

 12. Nicolae DABIJA : Totul depinde de conducătorii noştri dacă Basarabia (Republica Moldova) va fi pe viitor un teritoriu al Uniunii Europene sau va fi extremitatea vestică a viitoarei Uniuni Euroasiatice, URSS-2

  10.05.2012

  La 16 mai 1812, două imperii – Turcia şi Rusia – au tras graniţă pe trupul viu al Moldovei. A fost înşirată sârma ghimpată de-a lungul unui râu de la mijloc de moşie. Între noi, cei de dincoace de Prut, şi noi, cei de dincolo de Prut, s-au instalat grăniceri ruşi, apoi sovietici, apoi – „statalişti” , pentru a se perpetua crima de la 1812, ca şi cea de la 1940.

  Toate necazurile noastre – deportările în siberiile de gheaţă, întemniţările care au avut un singur mobil, vina de a fi români, aruncarea în aer a unor lăcaşe de cult cu tot cu credincioşi, exilarea la Polul Nord a mai multe sate şi a mai multe clase cu tot cu profesori, trimişi acolo să moară, hăcuirea teritorială (ni s-au furat Marea Neagră, „marea noastră”, Dunărea, munţii, cetăţile etc.), umilirea limbii, a istoriei, a numelor etc. – de acolo îşi au începutul.
  Timp de două sute de ani, oare chiar să nu ne fi oferit Cel de Sus nici o şansă de a reveni Acasă?
  Să nu fi avut Basarabia nici o ocazie de a se lipi de partea de la care a fost ruptă mişeleşte în 1812?
  Dimpotrivă.

  Dar, ori că oamenii au fost prea slabi şi n-au ştiut să exploateze oportunităţile, ori că acestea au fost prea firave şi n-a avut personalităţi pe potrivă, care să le fructifice.

  Turcii promiseseră domnitorilor moldoveni, înainte de începerea tuturor conflagraţiilor dintre ei şi ruşi, că, dacă înving, vor face totul ca cealaltă jumătate de Moldovă (Basarabia) să se reîntoarcă la Ţara Moldovei.
  Un singur licăr de nădejde s-a ivit după Războiul Crimeii (1856), când sudul Basarabiei cu gurile Dunării revin la Ţara Moldovei.

  Tot în 1856, la 16 decembrie, generalul Gheorghe Magheru adresează Franţei şi Regatului Sardiniei un memoriu în care solicită sprijin celor două puteri pentru unirea Moldovei şi Munteniei într-un singur stat, „cu restituirea către Moldova a teritoriului dintre Prut şi Nistru”.

  Dar în 1878 Rusia reocupă sudul Basarabiei. Şi asta drept răsplată pentru faptul că armatele româneşti îi ajută pe ruşi să câştige bătălia de la Plevna, în preajma căreia comandantul trupelor ruseşti, ducele Nikolai Nikolaevici, îi telegrafiase speriat regelui Carol I al României: „Turcii, aducând nesfârşite trupe, ne nimicesc”, ceea ce-l îndeamnă pe rege să atace, şi Rusia să câştige războiul pe care-l pierdea.
  În anul 1912 însă, s-a ivit o şansă reală pentru Basarabia.

  La 1 iunie 1914, după Războiul Balcanic în urma căruia România se alege cu încă o parte din Dobrogea, soseşte la Constanţa cu iahtul Sandard familia imperială rusă. Ţarul Nicolae al II-lea şi împărăteasa Alexandra sunt însoţiţi de copiii lor. Intenţia ţarului era să o mărite pe una dintre fete, pe Marea Ducesă Olga, cu Alteţa Regală Principele Carol, fiul regelui Ferdinand al României, proiect promovat puternic de către ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Sazonov.

  Această călătorie trebuia să-i facă să se descopere mai bine şi să-i apropie pe cei doi tineri prinţi.
  Cele două familii urmau astfel să se înrudească.

  Ţarul Nicolae al II-ea a promis atunci să-i dea drept zestre fetei sale – care urma să devină moştenitoare a tronului României – gubernia Basarabia. Presa rusească începuse a vorbi de faptul că, timp de o sută de ani, Basarabia a rămas românească, fiind un corp străin în trupul Rusiei, pentru ca să pregătească astfel opinia publică pentru o eventuală restituire a Basarabiei către România.

  Iată, de exemplu, ce scrie Nikolai Durnovo, ministrul Educaţiei din Rusia ţaristă (tocmai cel care refuza să deschidă şcoli moldoveneşti în Basarabia) în publicaţia „Peterburgskie Vedomosti” din 27 mai 1912: „Ce-am făcut noi într-o sută de ani, pentru populaţia moldovenească, pentru progresul ei cultural? Nimic! Căci toate şcolile înfiinţate acolo n-au decât scopul de a-i transforma pe Români în velicoruşi… Nici unul din episcopii de acolo nu ştie româneşte… Oricât de mic ar fi un popor, el cere să fie respectat, e mândru de existenţa sa şi nu vrea să servească de îngrăşământ Ruşilor, Nemţilor, Ungurilor sau altor popoare… Românii au luptat vitejeşte contra Turcilor şi Maghiarilor pentru ţara lor, şi au mers cu Ruşii la Plevna, în 1877-’78. Paisprezece mii de Români basarabeni au căzut pe câmpurile de luptă din îndepărtata Manciurie… Arhiepiscopul a alungat din Basarabia cele mai bune forţe spirituale şi culturale; limba română e înlăturată din biserici… Basarabia a rămas foarte în urmă faţă de România. Chişinăul a depăşit Iaşii ca dimensiuni, dar nu se poate compara… Populaţia rusă venită aici ca funcţionari „rusificatori” n-a ridicat, pentru localnici, prosperitatea materială, nici pe cea morală…”.

  După vizita familiei imperiale va mai urma una, menită să apropie cele două ţări: la Bucureşti va sosi marele duce Nikolai Mihailovici al Rusiei cu misiunea oficială de a-i înmâna regelui Carol I bastonul de feldmareşal al armatei ruse.
  Dar cei doi prinţi nu rămăseseră prea încântaţi unul de celălalt. Alteţa Sa Carol al II-lea, îndrăgostit atunci de Zizi Lambrino, o găsi pe rusoaică „alintată, nepotrivită” şi… căsătoria princiară n-a mai avut loc, iar Basarabia a rămas şi-n continuare între străini.

  Dacă mariajul celor doi avea să se întâmple, acesta ar fi salvat atât Basarabia, cât şi pe Marea Ducesă Olga, care va fi împuşcată la 16 iulie 1917, peste trei ani, de către bolşevici în beciurile casei Ipatiev din Ekaterinburg.
  Şansa noastră ar fi devenit obligatoriu şi şansa celei care s-ar fi numit Maiestatea Sa Olga, regina României.
  În perioada interbelică URSS propune în câteva rânduri României recunoaşterea revenirii Basarabiei la trupul României, în schimbul cedării Tezaurului românesc care se afla la Moscova. Dar România nu acceptă târgul. Să dea ceva care îi aparţine de drept – pentru ceva care îi aparţine de drept, guvernului de la Bucureşti i se păruse prea de tot.

  Economistul Mihai Patraş mai vorbeşte de un dosar în subiectul Basarabiei şi Bucovinei de la începutul anilor ’60. Atunci Gheorghe Gheorghiu-Dej reuşise să-l convingă pe Nikita Hruşciov să mute graniţa simbolică dintre cele două Moldove socialiste pe Nistru, Basarabia şi Bucovina urmând să fie încorporate României.
  Dosarul fusese completat, dar… Hruşciov a fost înlăturat de la putere de L.Brejnev, iar Basarabia şi Bucovina au rămas acolo unde au fost.

  Deşi în ultimatumul URSS înaintat României la 28 iunie 1940 se spune că Bucovina, care n-a aparţinut niciodată Rusiei sau Uniunii Sovietice, e luată de la România doar ca „şcodă” (cuvânt transnistrean, care înseamnă „despăgubire”) pentru exploatarea Basarabiei de către România timp de 22 de ani. Cei 22 de ani pentru Bucovina expirau în 1962. Ulterior Brejnev a ignorat orice discuţie pe marginea acestui subiect cu conducătorii României.
  Şi după 1991 au existat tentative de a readuce Basarabia la Ţara-mamă.
  Despre ele au a vorbi istoricii de mâine.

  Dar acestea au eşuat din cauza ambiţiilor politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului. Ei n-au dorit să rectifice o nedreptate a istoriei, preferând să fie miniştri, preşedinţi, deputaţi, veşnici, cum crezuseră dânşii că vor fi atunci, ca şi-n 1992, 1993… 2012.

  La ora actuală, Basarabia nu mai e un litigiu dintre România şi Rusia ţaristă sau România şi URSS, ci – ca şi la 1812 – o problemă internă, dintre un mal al Prutului şi celălalt mal al Prutului, adică dintre Moldova şi… Moldova.
  Vor avea conducătorii noştri înţelepciunea necesară ca să anuleze o decizie strâmbă luată de Turcia şi Rusia acum 200 de ani şi perpetuată de URSS la 1940?!

  De ei depinde dacă Basarabia (Republica Moldova) va fi pe viitor un teritoriu al Uniunii Europene sau va fi extremitatea vestică a viitoarei Uniuni Euroasiatice, URSS-2, ce se află acum în reparaţie de GULAG-uri, care ne aşteaptă ca să ne facă fericiţi.
  Nicolae DABIJA

  http://literaturasiarta.md/

 13. sa plece rusii de aici

 14. Un Mars de doliu la Chisinau:
  200 de ani de OCUPATIE ruseasca !
  –––––––––––––––––
  Acţiunea tuturor românilor va începe
  duminică, 13 mai 2012, ora 13.00,
  în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău,
  va continua prin faţa Ambasadelor Federaţiei Ruse
  şi a Turciei, după care se va îndrepta
  spre Teatrul de Vară,
  unde va avea loc o amplă manifestare
  naţional-patriotică, la care,
  alături de marile personalităţi ale neamului,
  vor participa Regele Naiului – Gheorghe Zamfir
  şi Regele Taragotului – Dumitru Fărcaşu.
  –––––––––––––––––
  În ziua de miercuri, 16 mai, la ora 19.00,
  Consiliul Unirii vă invită
  la Drumul Luminii şi al Memoriei –
  care va include o retragere cu torţe şi aprindere
  de lumânări în cinstea înaintaşilor neamului,
  a deputaţilor Sfatului Ţării care, la 27 martie 1918,
  au votat Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România
  şi în memoria victimelor celor două sute de ani de ocupaţie ruso-sovietică din Basarabia.

  Manifestaţia va începe la fostul sediu al Sfatului Ţării de pe strada Alexei Mateevici,
  va continua prin faţa Ambasadei României,
  după care marea de lumini va intra
  în altarul Pieţii Marii Adunări Naţionale din Chişinău, unde, în anii 1989-1991,
  am obţinut cele mai mari victorii naţionale.
  –––––––––––––––––
  NU MAI STATI ADORMITI PRIN CASE ! DESTEPTATI-VA !
  IESITI AFARA LA LUMINA, ADEVAR SI TRICOLOR !
  JOS OCUPATIA RUSEASCA CRIMINALA !
  TRAIASCA RE-UNIREA MOLDOVEI DE EST CU ROMâNIA !

 15. LVIV este orasul campionatului european EURO 2012 de footbal,alaturi de alte orase din Ukraina si POlonia.

  Sunt in LVIV si trebuie sa stiti ca aici au fost postere pentru a aduce omagii armatei rosii de violatori!

  afise,si costume de parada sovietice,in unele locatii!

  RUSIA nici pe departe nu si-a pierdut influenta! nici nu poate fi vorba de asa ceva.

  De cateva zile la televizor ruleaza doar filme sovietice ale ,,eliberatoriilor,, propaganda bolsevica curata!

  Parlamentul din LVIV nu are influenta atata de mare pe cat ar parea… KIEV decide totul,iar la KIEV este omul Moscovei,asta o stie toata lumea.

  Pentru Basarabia buna pace! asta dorim cu totii.PACE inseamna PACE! ganditi-va la acest termen,si semnificatiile lui in Basarabia,sau asa zisa Republica Moldova de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *