Comunicat de presa
PNL considera ca absenta la proces nu face cinste Ministerului Justitiei. Astfel, pentru data de 3 mai a fost fixata prima sedinta de judecata la Curtea de Apel Chisinau in dosarul de contencios administrativ “PNL vs Ministerul Justitiei”, care nu a inregistrat modificarile la Statutul partidului, adoptate de Congresul al III-lea al formatiunii, ce a avut loc pe 3 decembrie 2011, fiind vorba de un obiectiv statutar si programatic unionist.
S-au prezentat in proces presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, si doi juristi care apara interesele partidului in instantele judecatoresti. Instanta a constatat ca nu a sosit pe adresa Curtii de Apel confirmarea ca ministerul ar fi primit avizul de citare in instanta. In legatura cu asta, reprezentantul PNL s-a oferit sa mearga la Cancelaria Ministerului Justitiei si sa depuna o copie a actiunii de chemare in judecata si avizul de citare in sedinta urmatoare, ce va avea loc la 7 iunie 2012.
PNL adreseaza Ministerului Justitiei, prin acest comunicat de presa, solicitarea sa procedeze cu respect fata de o formatiune politica inregistrata legal in Registrul de stat al organizatiilor necomerciale si care face parte din societatea civila, in timp ce Ministerul este institutie de stat, care are angajati platiti din banii publici, pentru a-si face datoria si a veni in sedintele de judecata in vederea edificarii asupra litigiilor aparute.
PNL nu interpreteaza deocamdata acest gest al MJ drept sfidare si intentie de hartuire, in continuare, a formatiunii, ai carei membri impartasesc obiectivul politic de Unire cu Romania pe cale pasnica. Subliniem, in special, acest lucru, amintind ca fragmentul inclus in Statutul partidului despre metodele pasnice, constitutionale si democratice de promovare a acestui obiectiv sunt reproducerea unui fragment din prevederea Legii privind partidele politice.
PNL crede ca Ministerul Justitiei ar fi procedat corect si ar fi impus respect daca – in cazul in care nu are persoane dispuse sa mearga in procesul intentat de PNL – depunea o cerere de aminare, pentru a decide cine merge in instanta si cu ce argumente. Iar daca Ministerul nu are argumente, PNL saluta in orice moment decizia ministrului de a inregistra Statutul unionist al formatiunii.
PNL solicita colaborare corecta cu Ministerul Justitiei, propunindu-i, daca va fi intocmita Referinta la Cererea de intentare a unei actiuni, sa o expedieze si pe adresa PNL sau sa instiinteze Staful partidului sa vina sa o ridice, pentru a eficientiza examinarea dosarului. Amintim ca PNL este acum prejudiciat si impiedicat sa isi desfasoare activitatea prin neinregistrarea Statutului si examineaza eventualitatea sa ceara, pentru aceasta, despagubiri de la Minisetrul Justitiei. Pacat de banii publici care se pierd cu asemenea prilejuri.
Chisinau, 3 mai 2012
Ascultati acum pe RADIO CHISINAU SI RADIO ROMANIA pe internet pe cei 2 presedinti ROMANI.
Rogozin îl laudă pe Filat şi în critică pe Timofti.
03.05.2012.
Vicepremierul rus şi reprezentantul lui Medvedev în Transnistria, Dmitri Rogozin, a scris pe o reţea de socializare că “e bine că premierul moldovean e pragmatic” şi a exprimat dezacordul cu afirmaţia lui Nicolae Timofti, la Bucureşti, că armata rusă ar fi un mare pericol.
“E bine că premierul moldovean e pragmatic. Vom fortifica relaţiile” a scris Rogozin destpre Filat pe Facebook.
Reacţia pozitivă a lui Rogozin a apărut la o ştire în care se spune că Vlad Filat nu ar fi împotriva deschiderii consulatului Rusiei la Tiraspol şi că această problemă va fi soluţionată după “o analiză”
http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=15607
Moldova, Georgia, Ucraina… pana in present partial sunt inca ocupate de Rusia. La acest subiect a vorbit Corina Fusu la o conferinta de presa la 3 mai in Lituania.
РУССКАЯ ОККУПАЦИЯ. Молдова, как Грузия и Украина, до сих пор частично оккупирована Россией
Глава комитета по культуре, образованию и науке молдaвского парламента Корина Фусу в ходе пресс-конференции в сейме Литвы в рамках Конференции форума парламентских демократий заявила 3 мая, что в связи с наличием в приднестровском регионе Молдовы русских войск и вооружения ее страна может себя считать частично оккупированной.
По ее свидетельству, Молдова на протяжении нескольких лет «балансировала между прошлым и будущим, ностальгией и реальностью, пока на выборах в 2009 году ее граждане проголосовали за свободу, демократию и евроинтеграцию».
«Проблем у нас пока еще много, общество разделено, кроме того, есть проблема Транснистрии, где Россия имеет свою армию и амуницию, так что можно сказать, что мы еще частично оккупированы», — сказала она журналистам, отметив, что в данный момент руководство ее страны работает над переговорами по поводу договора об ассоциации с ЕС, зоне свободной торговли и отмене визового режима с ЕС.
Корина Фусу также выразила надежду, что Молдова и Литва останутся не только «братьями по несчастью, которые пережили последствия тоталитарного режима, но и равными, братскими странами».
Напомним, что под кровавым русским сапогом находится треть грузинской территoрии и украинский город Акъяр (Севастополь). Также под русской безусловной оккупацией находятся восточные и южные провинции Финляндии, восточные провинции Германии, Эстонии и Латвии, северные провинции Китая и Северные Территории Японии.
miniștrii nu merg în judecată, ei pot împuternici pe oricine. De la Parlament , spre exemplu, în judecată participă un administrator al unei clădiri, fără a avea împuterniciri legale. În ce hal a ajuns Parlamentul??
Nicolae Timofti: “Unirea cu România se va face în interiorul Uniunii Europene”.
EVZ: Se tot vorbeşte în anumite cercuri de la Chişinău că unirea cu România se va face în cadrul Uniunii Europene. Pentru noi acest lucru sună ca un pretext, ca o scuză pentru a se evita subiectul. Mai este acest subiect de actualitate? De ce se supără unii când este menţionat subiectul unirii chiar şi la nivel de dezbatere?
Eu cred că ideea unirii noastre, despre care vorbim, prin intermediul Uniunii Europene este foarte corectă.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/nicolae-timofti-presedintele-republicii-moldova-sa-lasam-unirea-pe-seama-poporului-979755.html#ixzz1tspZ5YvE
EVZ.ro
Moldova nu vede nicio problemă în maltratarea ex-premierului Ucrainei, Iulia Timoșenko și nu intenționează să boicoteze summitul european de la Yalta.
2012-05-04.
Președintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti va vizita Ucraina pentru a participa la summitul statelor din Europa Centrală şi de Est care va avea loc la Yalta pe 11-12 mai.
“Da, el va fi. Este deja confirmarea oficială”, a comunicat o sursă din Ambasada Moldovei în Ucraina pentru presa ucraineană, însă nu făcut nicio precizare în acest sens.
Amintim, că anterior, președinții Germaniei, Cehiei, Austriei, Italiei, Sloveniei, Estoniei, Croației, Letoniei, Albaniei, Bulgariei și României și-au anulat prezența în cadrul summitului invocând situația ex-premierului Iulia Timoșenko.