Acesta va fi un Mars Adevarat! Pe 13 mai, la ora 13.00, vino in PMAN!


http://www.basarabia-e-romania.ro/2012/04/21/nu-uitati-13-mai-ora-13-00-cu-plecare-de-la-pman-din-chisinau-un-mars-pentru-viitorul-romanilor-basarabeni/

Pe 27 aprilie 2012, cu ocazia Zilei Tricolorului, la Balti – cel mai rusificat oras din R.Moldova – peste 5000 de persoane au participat la un Mars proeuropean-proromânesc. Au aratat ca se poate.

Acum trebuie sa fim si mai multi la Chisinau, pe 13 mai, ca sa se vada pana in Romania. Informeaza-ti toti prietenii despre acest lucru. Adunati-va si veniti la Chisinau pentru Mars.

Se fac plecari si din Romania. Pentru inscrieri email pe contact@actiunea2012.ro.

Marsul va fi urmat de mai multe evenimente cultural-patriotice, care sa marcheze tristul eveniment, ce a dus, acum 200 de ani, la impartirea in doua a neamului romanesc prin anexarea de catre Rusia a Basarabiei.

Da email-uri la toti, sa nu uite. Pe 13 mai, incepand cu ora 13.00, si cu plecare din Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau, va avea loc un Mars unionist, probabil cel mai mare din ultimii 15 ani.

Acest mars doreste a comemora cei 200 de ani scursi de la semnarea tratatului de la Bucuresti, ce a dus la impartirea in doua a Moldovei lui Stefan si anexarea partii de est, numita ulterior Basarabia, de catre Imperiul Tarist.

Grupul de organizatori si sprijinitori

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

Add a Comment
 1. Vezi mai jos filmuletul de promovare pentru Marsul de pe 13 mai 2012 de la Chisinau.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=D1wcczBPQPI

  Intra si da si un like ca prietenii tai sa il vada si ei.

  Nu uita : 13 mai , ora 13.00 , cu plecare din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.

  Se pleaca si din Romania . Daca esti de aici trimite email la contact@actiunea2012.ro .

  Trebuie neaparat sa vii si sa promovezi acest mars. Trebuie sa aratam ca suntem multi, cu mult mai multi decat ceilalti.

 2. unirea nu se face prin marsuri! sau pe bloguri!

 3. Pt mihaiuoo

  Fa-o dumneata altfel. Succes! (Nu cumva te roade invidia, de fapt? Exista un foarte bun remediu pt aceasta – munca cinstita.)

 4. Stimaţi unionişti de 200 de ani Basarabia nu-şi găseşte liniştea, 200 de ani au avut loc prea multe sacrificii, adevăraţii patrioţi naţionalişti şi creştini de bună credinţă au suferit foarte mult, am suferit cu toţii foarte mult, uneori unii au simţit că deja putere nu mai au să continue această luptă care pare să nu se termine, însă mai avem speranţe, speranţa este ceea ce ne dă forţă. Zicea cineva strigătul unui milion de oameni poate schimba o lume întreagă, în acest sens venim cu o propunere : Fie că eşti Stelist, Dinamovist, Rapidist, etc. în Piaţă să Prindem Viaţă!!! Cu alte cuvinte cine este de acord să cerem ajutorul fanilor tuturor echipelor de fotbal? Dacă la fotbal sunt adversari în Piaţă Să Fie Uniţi Pentru Un Ideal, Să Fim Uniţi Pentru un Ideal!!

 5. Toate aceste Marsuri ale Re-Uniriui au un impact MASIV
  asupra constiintei celor adormiti inca !
  Este o zdruncinatura zdravana adusa celor fricosi si zombati
  de ocupatia ruseasca.
  Abia acum revenim la o normalitate
  pe care au avut-o balticii tot timpul in perioada ocupatiei sovietice.
  Aceasta Trezire a moldovenilor ne va aduce Re-Unirea in curând !
  Bravo si felicitari Vitalia pentru munca titanica depusa !

 6. Preşedintele RM Nicolae Timofti
  pleacă joi, 3 mai, la Bucureşti,
  unde va avea o întâlnire cu omologul
  său român, Traian Băsescu.
  Informaţia a fost oferită pentru Jurnal.md
  de către purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Țurcanu,
  transmite Romanian Global News.

  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/5492-presedintii-celor-doua-state-romanesti-se-vad-joi-3-mai-la-bucuresti.html
  ––––––––––––––-
  Prezenta lui Andrei Popov,
  Vice-Ministrul Afacerilor Externe
  şi Integrării Europene,
  in delegatie este cu atât mai surprinzatoare cu cât asupra acestuia planeaza serioase suspiciuni ca ar lucra pentru unul
  din serviciile secrete ruse.

 7. sa fim seriosi … ce spune acest gagauta de mihaioo e o gugumanie colosala . cum miscarea unionista este o miscare democratica , progresista si pacifista singurul ei mod de manifestare nu poate fi decit pasnic , prin mitinguri si marsuri in strada . au manifestat asa toate popoarele injugate de diferitele colonialisme … si au cistigat pina in final cu toate .

 8. @Vitalia Pavlicenco

  La ultimul articol al extremistului Pascaru, pe Voxpublika au apărut mai mulți comentatori ce au scris ]demnuri, că vin să facă scandal, dezordine pe 13 mai. Anunțați autoritățile să fie pregătite.

  Vă reproduc aici unele din din comentarii:

  “145
  Da, eram putini atunci si nepregatiti. Eram ca cei din filmul “300 de spartani”. Aparatori curajosi a pamintului nostru. Pe 13 mai va fi si mai interesant . Va sfatui nici sa nu veniti daca tineti la pielea voastra.

  cineva dintre noi
  2012-04-30 14:33:35 | Raporteaza
  Răspund”
  …………………………..

  119
  Atentie ! Pe data de 13 mai, un grup de tineri moldoveni asa zisi romani zombati in Romania, impreuna cu chitiva romani originali(din RO) rau intentionati, si-au pus de ghind sa ne arate noua moldovenilor cine sintem . Fara rusine acesti indivizi au de ghind sa marsaluiasca pe strazile orasului nostru Chisinau. Ma adresez la toti locuitorii RM,indiferent de nationalitate sa iasa pe 13 mai in strada sa facem un zid viu in fata acestor provocatori si venetici care vor sa creieze din RM o regiune romaneasca in care sa trimata tiganii si sa le creieze un ghetou a lor, unde noi basarabenii vom fi oameni de sortul doi iar ei romanii vor fi raza superioara. Nu vom permite acestor prapaditi sa marsaluiasca pe strazile Chisinaului. Pe 13 mai toti in piata.

  voievod
  2012-04-30 13:28:43 | Raporteaza
  Răspund”

  de pe articolul lui Pascaru:
  vox.publika.md/../

 9. lucruri bune si mai putin bune … “Arată datele prezentate într-un sondaj IMAS, prezentat astăzi la Chișinău.

  Potrivit rezultatelor barometrului de opinie, 51% din moldoveni susțin că limba moldovenească este o limbă separată de cea română. În același timp 41% cred ca limba moldoveneasca și cea română sunt la fel, iar alți 8% dintre respondenți nu s-au pronunțat.”… de salutat procentul bun obtinut de cei care recunosc un adevar stiintific … 41% . vorbim de aceeasi limba . eu stau sa ii intreb pe ceilalti 51% … aveti nevoie de un traducator cind stati de vorba cu un moldovean de la iasi,suceava,botosani, neamt,bacau,vrancea sau galati ? pina unde sa impingem incapatinarea ? pina la prostie ? mergeti in italia flacai si o sa vedeti acolo diferente intre cum se vorbeste in venetia si cum se vorbeste in sicilia ca sa exemplificam . eu am fost si stiu si de aceea ii rog pe toti moldovenii aflati la munca acolo sa confirme acest lucru . diferente mari-mari de tot . ma refer la dialectele din zonele respective . chiar ne vom incapatina la nesfirsit sa spunem ca 1 + 1 = 3 si nu 2 ?

 10. ruperea in trei a – si nu in doua cum se afirma uneori daca tinem seama si de bucovina – a moldovei , reprezinte acte criminale ale unor imperii asupra bastinasilor de pe aceste paminturi … imperiul otoman nu avea dreptul sa cedeze pretentiilor tariste si habsburgice . vad ca unii „patrioti” ai moldovei sarbatoresc „eliberarea” de sub jugul otoman … si iata ca dintr-o data la un scurt timp istoric bietii moldoveni sau o parte din ei au fost „eliberati” cu forta de catre cele doua imperii ca moldova a ramas sfisiata in trei multe decenii la rindul…

 11. iata dramatismul ruperii bucovinei de la trupul moldovei istorice … ” Dar în 1775 Moldova trecea printr-o nouă criză determinată de politica expansionistă a Curţii de la Viena. Ruperea Bucovinei din trupul Moldovei de către Imperiul Habsburgic la 7 mai 1775 s-a datorat aspiraţiei de “compensaţii” a Curţii de la Viena. Cum echilibrul de forţe din regiune se schimbase în folosul Rusiei, Imperiul Habsburgic s-a străduit, la rândul său, să obţină anumite avantaje teritoriale. Profitând de prima împărţire a Poloniei (1772), în urma căreia dobândise Galiţia, el se hotărо să unească noul teritoriu obţinut cu posesiunile din Transilvania printr-un “culoar” care să traverseze nordul Moldovei.

  Dorind să apere integritatea teritorială a Moldovei, Grigore III Ghica a făcut nenumărate demersuri la Poartă pentru a o convinge de marea nedreptate ce se făcea ţării. Astfel, în unul din numeroasele sale memorii adresate Înaltei Porţi domnul sublinia că “locuitorii Moldovei cer cu insistenţă ca Poarta să-i apere contra unei pierderi aşa de mari”. Însă toate protestele şi intervenţiile sale nu au ajutat. Şi Poarta a cedat în faţa Austriei. Aluziile făcute de domn în legătură cu posibilitatea ca moldovenii să se adreseze unei puteri străine , ce nu putea fi alta decât Rusia, a făcut ca Poarta să creadă şi mai mult în orientarea prorusă a lui Grigore III Ghica. Domnul s-a confruntat şi cu opoziţia unor mari boieri, care insistau asupra măririi numărului zilelor de boieresc până la 36 . Boierii se adresau cu plângeri la Poartă şi la Sankt-Petersburg. Din situaţia dificilă creată domnul caută ieşire prin intermediul legăturilor sale diplomatice. În toamna anului 1777 poartă corespondenţă diplomatică activă atât cu P.A. Rumeanţev, cât şi cu diplomaţia prusiană. Lui Frederic al II-lea îi solicita “înaltul său sprijin privind siguranţa mea şi a ţării”. Dar dragomanul rezidentului Prusiei Ianache Frangopolo l-a trădat pe domn, informând Poarta despre corespondenţa secretă a lui Ghica Vodă cu diplomaţia rusă . Soarta domnului era aşadar pecetluită şi el a fost executat de trimişii sultanului în noaptea de 1 spre 2 octombrie 1777 în casele “Beilicului” (han pentru străini – n.n.) din Iaşi, fiind înmormântat la biserica Sf. Spiridon din capitala Moldovei. Societatea europeană a fost impresionată de acest asasinat crunt.

  O dată cu asasinarea lui Grigore III Ghica Poarta renunţă pentru tot restul epocii fanariote la serviciile membrilor familiei Ghica, care revin însă, la tron după 1821, ca domni pământeni…

 12. Atacuri bolșevice după unire

  Frontul de est a rămas problematic după desființarea Ungariei bolșevice de trupele române, aici luptele și provocările vor continua fără încetare. Voi da numai câteva exemple.

  Noaptea de 6 spre 7 ianuarie 1919, județul Hotin, 83 de soldați bolșevici înarmați trec Nistrul, împart arme populației rusofone și îndeamnă la răscoală, în zona localșității Atachi. Coducătorii sunt Liscun și Tocan. Noi treceri de trupe și de arme fac să se extindă mișcarea antiromânească și la Bârnova, Romancăuți, Ocnița (Lipnic), sub conducerea unui anume Maievski. Regimentul 40 Călugăreni, regimentul 35 Matei Basarab și un batalion condus de ofițerul Lascăr intervin. Luptele durează mai multe zile, bolșevicii fiind aruncați peste Nistru. În aceste lupte cade generalul Stan Poetaș, eroul de la Topraisar, Neajlov și Mărășești. Ulterior i s-a ridicat o statuie la Atachi, dispărută după 1940.

  După câteva zile, un nou atac prin surprindere asupra Hotinului. Bolșevicii, trecuți peste Nistru, îmbrăcați ca și oamenii locului, surprind pichetele de grăniceri. Soldații români schingiuți, mutilați, cu limbile tăiate și ochii scoși sunt spânzurați de copacii înghețați. Șeful siguranței din Hotin a fost aruncat în puțul fortăreței. Armata română condusă de generalul Davidoglu intervine și aruncă bolșevicii care au scăpat înapoi dincolo de Nistru.

  Tactica bolșevicilor se diversifică, îmbinând activitatea subversivă, atacurile armate cu presiunile internaționale. Permanent, în Basarabia, Siguranța statului descoperea și aresta nuclee teroriste care depozitau arme și împărțeau materiale de propagandă bolșevică. După calculul ministrului de interne Gheorghe Tătărăscu, în perioada 1919 – 1924 au fost descoperite 118 filiale teroriste și efectuate 3 002 de arestări. Odată la câteva zile se producea câte un incident în care erau implicați agenții bolșevici, așa cum a fost de exemplu aruncarea în aer la 10 decembrie 1922 a clădirii siguranței din Tighina. În rest acești agenți asasinau, aruncau în aer poduri și alte obiective, jefuiau, provocau deraieri de trenuri, atacau pichete de grăniceri sau patrule românești. Ciocnirile la graniță cu teroriștii ce încercau să treacă Nistrul deveniseră ceva obișnuit. În grupuri de 15 – 30, uneori mai mulți, treceau înarmați cu pistoale, grenade, explozivi, chiar cu mitraliere. Deseori se dădeau adevărate lupte de durată variabilă, până la câteva zile, între grănicerii, jandarmii români sau chiar unități ale armatei cu aceste bande. Un exemplu al unei astfel de lupte a fost publicat în ziarul Timpul (Atacuri bolșevice după unire) sub forma raportului prefectului județului Cetatea Albă referitor la atacul bolșevic din 6 – 7 octombrie 1921.

  Cea mai spectaculoasă acțiune teroristă bolșevică a fost plasarea unei bombe în Senatul României la 8 decembrie 1920. Bomba, plasată cu o seară înainte între scaunul prezidențial și cel al principelui moștenitor a explodat la ora 14.30 înaintea începerii ședinței, mai devreme decât era programat, și a ucis pe episcopul greco-catolic de Oradea Demetru Radu, pe ministrul justiției Dimitrie Greceanu și pe senatorul Spirea Gheorghiu, ultimii doi câteva zile mai târziu în urma rănilor. Șeful anarhiștilor bolșevici care au pus bomba era Max Goldstein, care încercase în luna precedentă asasinarea lui Constantin Argetoianu, unul dintre cei mai anticomuniști politicieni români ai vremii, dar atentatul a eșuat, sărind în aer doar o parte a vagonului cu care se deplasa Argetoianu. Max Goldstein a fost arestat și a murit de pneumonie la închisoarea Doftana în 1924.

  Tatar Bunar

  O altă acțiune de referință a bolșevicilor în Basarabia a fost tentativa de organizare a unei răscoale la Tatar Bunar, în sudul Basarabiei, în 1924, cea mai mare acțiune subversivă bolșevică.

  Inițial, bolșevicii au tatonat terenul, mai întâi în reginea de nord, care avea avantajul pentru ei că era populată în parte cu ucraineni. În noaptea de 3 spre 4 iunie 1924, o barcă sprijinită de soldații bolșevici din stânga Nistrului a trecut la Lopatna, atacând postul de grăniceri români cu 15 grenade și peste 400 gloanțe trase din stânga Nistrului. Atacatorii au fost respinși. La 13 august 1924, un detașament de 150 de călăreți sovietici, deci Armata Roșie, trece Nistrul la 30 kilometri de Hotin și jefuiește satul Ianouți. Sunt respinși după o luptă cu cavaleria română.

  Se tatonează și în sud, la Limanul Nistrului, la sfârșitul lunii iulie, trei tentative respinse de grănicerii români. Până la urmă se decide asupra sudului, datorită amestecului etnic considerat favorabil de conducerea sovietică. În secret sunt transportate arme și muniții pe mare sau pe lacul Sărățica și sunt depozitate în ascunzători, mai ales în zona localității Tatar Bunar. Acțiunea trebuia coordonată cu una din nord, dar la 1 septembrie 1924 este descoperită de Siguranță o organizație teroristă la Chelmenenț, în județul Hotin. După o luptă aprigă, teroriștii sunt arestați și este descoperită o mare cantitate de armament, această acțiune anihilând acțiunea bolșevică din nord.

  Conducătorii acțiunii subversive de la Tatar Bunar au fost Andrei Kliușnikov (cunoscut sub pseudonimul Ninin, rus născut în gubernia Reazan, fost sanitar pe frontul moldovean, apoi conducător al mișcării bolșevice din sudul Basarabiei în 1917-1918), Iustin Batiscev (pseudonim Almazov), Alexandru Dobrovolski (Gromov), Simion Koba (Krasnâi), Statstenco (rus din Ucraina), Barbalat (evreu) și Kolțov (rus).

  Acțiunea a început la 11 septembrie 1924. O bandă înarmată condusă de Kolțov a ocupat satul Nicolaevna, 30 km de Cetatea Albă. Au fost uciși primarul, soția lui, un țăran și doi jandarmi. Au început jafurile și distrugerile. Nenin a ocupat Tatar Bunarul, un târg de vreo 10 000 de locuitori și localitățile împrejmuitoare, și a anunțat că Rusia a pornit războiul împotriva României și el este aici să pornească revoluția. A împărțit arme populației rusești și lipovene, silindu-i să ia parte la revoltă. Unii au luat parte de bunăvoie, alții siliți. Au fost tăiate firele de telefon și telegraf, pentru a izola localitatea și s-au dispus patrule pentru ca nimeni să nu poată fugi. Cruzimea a fost fără margini, sediul primăriei a fost incendiat pentru a carboniza cadavrele. Au fost jefuiți comercianții, mărfurile, banii și mijloacele de transport au fost „rechiziționate”. Postul de jandarmi a fost atacat de un grup de bandiți conduși de Grigorie Cernenco, comandantul și doi jandarmi fiind uciși. Nenin a răspândit vestea că urmează să sosească două regimente de cavalerie sovietice, dinspre Tighina și Cetatea Albă.

  Un grup de teroriști este trimis la Acmanghit, dar șeful postului de jandarmi a reușit să fugă la Sărata, de unde a adunat 40 de civili voluntari și împreună cu ei a pornit împotriva teroriștilor. I-a blocat câteva ore până la sosirea a două companii de soldați români însoțiți de țărani voluntari. În lupta de la Acmanghit, Kolțov a fost ucis.

  Armata română și teroriștii s-au confruntat la Tatar Bunar la 17 septembrie 1924. Când rândurile teroriștilor s-au mai rărit, Nenin a dat ordin de retragere spre Nerusai, apoi în dimineața următoare spre Galilești, de unde să ajungă la Vâlcov, pe Dunăre. Un detașament de soldați români i-a încercuit și a capturat 120 dintre ei. Nenin și Batișcev s-au ascuns într-un câmp de porumb, iar în timp ce Nenin dormea, Batișcev i-a furat o valiză cu 200 000 lei și a fugit. În timp ce Nenin se strecura printre saline, un jandarm l-a recunoscut și l-a împușcat. Mai târziu a fost arestat și Batișcev.

  Au fost arestate peste 500 de persoane, dintre care doar 9 români. Au fost inculpate 279 de persoane, procesul începând la 24 august 1925 și încheindu-se la 2 decembrie 1925. Sentința a fost confirmată în 1926. Printre avocați au fost prezenți și Henri Barbusse și Henri Torres. Din 279 de inculpați, 85 au fost condamnați la închisoare de la 6 luni la 6 ani, 2 persoane la 15 ani muncă silnică și una (Batișcev) la muncă silnică pe viață.

  După eșecul de la Tatar Bunar, Stalin decide înființarea R.S.S. Moldovenească la 11 octombrie 1924, în stânga Nistrului, pentru a servi ca un punct de referință la pretențile sovietice asupra Basarabiei și a României. 8 434 kmp cu o populație de 576 306 locuitori, 60% moldoveni, chiar după statisticile sovietice, care dădeau o populație de peste 500 000 de moldoveni la stânga Nistrului. Capitala a fost inițial la Balta, apoi la 1928 la Bârzula (Kotovsk) și mai târziu la Tiraspol. Chiar la prima ședință a Comitetului Central, la 9 noiembrie 1924, secretarul general al acestei republici, un ucrainean a dezvăluit sensul întemeierii acestei republici sovietice moldovenești: „Trăiască Republica Moldovenească autonomă, leagănul României Sovietice”.

  Basarabia a rămas a României până la 1940, când tot echilibrul european s-a prăbușit prin alianța dintre Stalin și Hitler. Iar răzbunarea bolșevică pentru umilințele îndurate prin blocarea atât timp a pătrunderii comunismului spre centrul și sudul Europei de către eroica Românie va fi cumplită și nu va ocoli pe nimeni.

 13. „Chiar la prima ședință a Comitetului Central, la 9 noiembrie 1924, secretarul general al acestei republici, un ucrainean a dezvăluit sensul întemeierii acestei republici sovietice moldovenești: “Trăiască Republica Moldovenească autonomă, leagănul României Sovietice”… rau te-ai mai dat de gol tovarase … asa-i ca limba moldoveneasca e cu totul altceva decit limba romana ? iar moldovenii altceva fata de romani ?

 14. Vom veni, doamna Pavlicenco, vom veni sa va dezbatem boturile voastre spurcate de romani borati!

 15. Pentru bolsevicul Radu:
  Este o rugămente la d-ta:Jeleşte cumva fuindurile ocupanţiolor şi stăpînilor tăi de la răsărit,nu de alta, dar ai să le traumezi prin pupăturile tale atît de insistente!
  P.S. Dacă te dai drept moldovean care nu e român,apoi alde voi sunt cea mai mare ruşine a neamului românesc, un fel de ieniceri ruseşti…

 16. NOI VREM UNIRE
  by Aida Zaharia , jurnalist

  Doamne, cum mai curge sângele basarabean prin venele mele!
  Doamne, durerile basarabene
  Sunt la fel ca cele românești
  Doar că… nu toți doctorii vorbesc limba mamă.

  Doamne, cu mai clocotește sângele Patriei în brațele mele!
  A Patriei nefrânte și nebucățite de prădători.
  Simt fierbințeala glonțului șuierând pe la tamplă,
  Dar nu mi-e frică.
  Buna–mi zicea:„ doar cu o moarte suntem datori”

  Doamneee…
  Auzi cum strigă copii :UNIRE! UNIRE!
  Moldova, România-surori întru simțire…
  Copii pruteni, copii dunăreni
  Deopotriva români-moldoveni
  Ei sunt arc de voci
  Peste osemintele străbunilor îngropați la Mărăști, Mărășești și Tiganca!

  Ascultă Doamne ruga urmașilor ștefanieni,
  Ruga celor care au crescut pe furiș ascultând povestea lui Mitruț.
  Ei sunt frații de cruce, de neam și de sânge
  A celor de dincoace de Prut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *