La Orhei a fost constituit Consiliul Teritorial al Unirii

(Poza cu Stalin, pe de o parte, si cu Stefan cel Mare, pe de alta parte, cheama la Marsul care va avea loc la Chisinau.)

La Orhei, un grup de persoane, cunoscute ca militante pentru promovarea si apararea valorilor nationale romanesti, adepte ale curentului unionist, au semnat o Decizie de formare a Consiliului Teritorial Orhei al Unirii. 

In Decizie se spune: “Luind in consideratie Declaratia din 22.02.2012 de constituire a Consiliului Unirii la Chisinau, subsemnatii filialelor Orhei ale Forului Democrat al Romanilor din Moldova (FDRM), Partidului National Liberal (PNL), Uniunii Condeierilor Orheieni (UCO), Partidului Liberal (PL), Asociatiei Cultural-Educative “Petrodava” (ACEP), Asociatiei Veteranilor Razboiului “Tiras-Tighina” (AVR “Tiras-Tighina”), Asociatiei Oamenilor de Cultura si Arta (AOCA), parohul Bisericii “Sfantul Vasile de la Poiana Marului”, AM HOTARIT: A crea, in raionul Orhei, Consiliul Teritorial Orhei al Unirii, in urmatoarea componenta: Gheorghe Maxian – Filiala Orhei a FDRM, Boris Gaina – Filiala Orhei a PNL, Vasile Cocarcea – UCO, S.Miron, Filiala Orhei a Partidul Liberal, Tudor Golub- ACEP, Ion Levinta – Filiala Orhei a AVR – „Tiras-Tighina”, Sergiu Aga – parohul Bisericii „Sfantul Vasile de la Poiana Marului”, Vasile Roman – redactor-sef al ziarului „Plaiul Orheian”, Vasile Bajan – AOCA.

De asemenea, reprezentantii acestor filiale de partide si asociatii au adresat orheienilor un Apel din partea unionistilor orheieni, avind urmatorul continut:

“Dragi romani orheieni!

Pe data de 16 mai current se implinesc 200 de ani de cind gangsterii imperiali rusi, hamesiti dupa teritorii straine, dupa brate ieftine de munca si 

Prin acest tratat odios au fost despartiti parinti de copii, frati de surori, rude de neamuri, au fost injumatatite un sir de localitati de pe malul Prutului, dainuite de moldovenii romani, intr-o tara cu vechi radacini istorice si crestine.dupa singe nevinovat, au incheiat, cu omologii lor otomani, un tratat de pace la Bucuresti, prin care Principatului Moldovei al lui Stefan cel Mare i s-a trunchiat partea rasariteana, Basarabia – cea mai bogata provincie a neamului nostru romanesc, care, de facto, era grinarul intregii natiuni romane.

Pe tot parcursul acestei instrainari, romanii moldoveni au ripostat prin proteste vehemente, la care niciodata nu s-au afiliat, ca si astazi, guvernarile surde, mioape si indiferente, ce ne-au diriguit si ne mai diriguiesc.

Subsemnatii, propun tuturor orheienilor, inclusiv celor peste 30 de mii de romani documentati legal, sa organizam un Mars de doliu si protest contra instrainarii noastre, a basarabenilor romani, din trupul Moldovei istorice, in cadrul caruia, imbracati in haine negre, cu fulare si steaguri indoliate, prin sloganuri si lozinci cu continut antitarist, antisovietic, antirusesc, sa ripostam impotriva acestei nedreptati nationale strigatoare la Cer si impotriva politicii actuale a Federatiei Ruse in RM, care a ocupat, de fapt, Transnistria, mentinind enclava separatista si armata a 14-a de ocupatie, destabilizind situatia in aceasta zona. Manifestatia va decurge in dangatele continue ale clopotelor lacasurilor sfinte orheiene si prin oficierea unui Te Deum.

Luati aminte! Numai renegatii sint in stare sa-si nege stramosii, teritoriile si poporul din sinul caruia s-au zamislit, iar lupta pentru Unitatea de Neam, de Teritoriu, Istorie si de Limba este calitatea superba, cea mai de nepretuit, a unui individ sau popor luat aparte.

Orhei, aprilie 2012”

Loading Facebook Comments ...

48 Comments

Add a Comment
 1. Prostituatele politice si tradatorii de tara scuipa in sufletul nostru, a Neamului Moldovenesc numindu-ne romani si mintindu-ne copiii precum ca noi vorbim limba romana! Vom lupta prin orice mijloace pentru apararea statalitatii Tarii Republica Moldova, Limbii Moldovenesti, vom promova valorile nationale! Arderea tricolorului tiganesc arborat antilegal pe sediul unei institutii publice constituie un manifest de protest, un act de aparare plauzibil savarsit din intentii patriotice! Noi nu sintem romani! Noi purtam cu demnitate de veacuri denumirea de Popor Moldovenesc! Necatind la asemanarea limbii romane – o limba artificial create odata cu unirea unui grup de etnii intr-un stat de stransura numit – romania, cu Limba Moldoveneasca aceste limbi sint diferite iar Poporul Moldovenesc nu are nimic comun cu statul romania, din contra Poporul Moldovenesc uraste tot ce se numeste roman, lucru care-l putem demonstra si prin faptul ca din cele mai vechi timpuri la Moldoveni in Limba Moldoveneasca cuvintul roman este un cuvint de ocara prin care se intelege: roman – CURVA, LEPADATURA, BORATURA, LICHEA, TARFA, TIGAN, SPURCACIUNE, etc. Aici sirul sinonimelor cuvintului roman poate continua la nesfarsit cu alte ocari si injurii necenzurate pe care din mitove etice nu ne putem permite sa le mentionam! TRAIASCA REPUBLICA MOLDOVA!

 2. Bravo!

  Cu siguranta, vor fi create Consilii Teritoriale in toate raioanele si satele RM.
  Sper sa se intimple la fel si in Romania……

 3. inca slaba mobilizarea unora cu cetatenie romana redobindita … si-au vazut sacii in caruta si la revedere ?

 4. Credeti ca premierul Filat ar putea sa-si schimbe pur si simplu pozitia referitor la deschiderea consulatelor in Tiraspol? Subiectul transnistrean se menține într-un mare secret.

  20.04.2012

  Oficial, pe întreg teritoriul Moldovei pot fi deschise consulate din orice țară, în orice localitate, dacă există acordul Chișinăului și acolo unde autoritățile de stat pot asigura securitate. Interesată este schimbarea poziției Premierului Vlad Filat, care acum câteva zile zicea că nu poate fi vorba despre deschiderea unui consulat în partea stânga a Nistrului, ca mai apoi să susține contrariul. Această schimbare ne duce la gândul că ceva s-a întâmplat după vizita lui Rogozin și mai demonstrează că Chișinăul nu are o poziție fermă în problema transnistreană. Autoritățile de la Chișinău nu au caracter pentru a se menține pe poziții în discuțiile purtare cu Rusia. Este evident că într-un proces de negocieri sunt acceptate cedări din partea părților implicate, dar este deloc indicat ca acestea să se facă la subiectul Transnistria.

  În general, subiectul transnistrean se menține într-un mare secret și nu se cunoaște nimic despre acțiunile și rezultatele din această direcție. Tot ce putem spune, sunt concluzii făcute în baza semnelor de la suprafață. De aceea, schimbarea poziției Premierului vizavi de deschiderea unui consulat rusesc în stânga Nistrului ar putea fi rezultatul unei concesii, influențată de vizita lui Rogozin.

  După ce la Viena, Moldova a acceptat principiul de egalitate între părțile implicate în procesul de negocieri, după ce Filat declară că ar putea accepta deschiderea unui consulat rusesc în stânga Nistrului, nu se exclude că Rusia va începe o campanie de interpretare a acestora. Problema mare este că noi nu vom avea cu ce răspunde. Se pare că se recurge la recunoașterea unilaterală a teritoriului de către Rusia. Clar este un lucru – ori merge un târg, ori nu mai controlăm situația.

  Prim-ministrul Filat nu s-a deosebit niciodată prin coerența mesajelor și prin consecutivitatea faptelor. Dânsul spune una și face alta. De aceea, schimbarea poziției lui Filat vizavi de deschiderea consulatului rus nu este o noutate.

  După 2-3 ani de laude aduse lui Filat și ministrului Leancă pentru politica externă, care de fapt nu există, acum trebuie să plătim. Acum șefii de la Guvern înțeleg că au dat în bară cu politica externă estică.

  Corneliu Ciurea

  Expert IDIS Viitorul

 5. Ii gata cu Filat

  el ori este omul Moscovei infiltrat in AIE

  ori el este un tradator ordinar care pentru niste preferinte econominice din partea Rusia in favoarea businesului personal a lui Filat-tradeaza si vinde totul….

 6. Victorita spune:
  22 aprilie 2012, la 14:02

  Aveti ceva „special” cu romanii…..Acest „special” punct de vedere, in acest sens, pare sa se „lipeasca” de fiinta dvs ne-umana ca si marca de scrisoare…..
  La rima citire s-ar parea ca categoriiile nominalizate de dvs in textul mesajului, caracterizaza fiinta dvs inumana, poate ratacita din neclare motiva. S-ar putea sa fiti o persoana, care poate provoca mult rau poporului moldovenesc, indiferent de etnie, culoare politca, confesiune si limba vorbita.
  Punctul de vedere, pe care il „sustineti”, condamna poporul, parte din care faceti parte, la vesnica saracie, umilinta, nesiguranta in ziua de mine si a copiilor copiilor dvs, a tuturor.
  Merita sa va mai ghinditi, inainte de „a varsa” sirul de cuvinte ne demne, in mesaje postate public.
  Si eu fac parte din Poporul Moldovenesc. Nu v-am imputernicit sa vorbiti in numele meu! Textul mesajului dvs pare a fi unul condamnabil. Ramine sa vedem ce spun juristii……
  Cred ca spatiul public de comunicare nu este destinat pentru aceast tip de „texte” si mesaje…..
  Oare nu exista destule cuvinte in limba „moldoveneasca” pentru a reusi sa redati o parere, fara a insulta un intreg popor ?
  Ori nu va ajunge „scoala” pentru a posta un mesaj pozitivist intr-un fel…. negativ ?
  Doar nu credeti ca toata lumea va cadea la „picoarele” dvs si imediat vor crede ca aveti dreptate….
  Probabil aveti visuri urite dupa atare postari ale dvs. Nu cred ca nu va mustra constiinta…..Stiu ca intelegeti, ca faceti un lucru nedemn de citire, care va pune intr-o „lumina” intunecata si urita…..
  Inclin sa cred ca dvs, personal, regretati mesajele de tipul de mai sus, va framintati, nu sunteti multumit/a de ce faceti, dar nu puteti lupta cu prop[ria slabiciune…..

 7. nu trebuie aprobat de catre filat la nici un consulat in transnistria pentru rusia … si cedarea de la viena e foarte periculoasa … ce egalitate sa fie intr-un stat membru al onu si un bantustan mic care fara sprijinul masiv al unei puteri straine – rusia – s-ar prabusi imediat in haos si anarhie ? daca e asa mare democratie , sa ceara si r.moldova ca cecenia , daghestanul , osetia de nord si alte componente ale federatiei ruse sa fie „egalele” moscovei imperiale . problema mare este la rusi nu la moldova …

 8. nealegerea lui smirnov la presedentia rmn , constituie dimpotriva un apel la intarirea intransigentei chisinaului fata de regimul ilegitim de la tiraspol . rmn merge cu pasi hotariti spre faliment iar acest lucru l-au inteles si rusia si locuitorii teritoriului respectiv … altfel – sa fim seriosi – smirnov nu avea de ce sa fie schimbat ! tocmai de aceea rogozin are gura plina azi de „federalisme” si „confederalisme” … rmn este astazi un cadavru-viu care isi traieste ultimele sale clipe de existenta . schimbarea lui smirnov constituie un adevarat strigat de disperare a afaceristilor de peste nistru …fara recunoasterea vestului , rmn nu exista . si punctum . doar cu recunoastere rusa nu merge .

 9. @marian

  mai coboarea din ceruri pe pamint rmn-Transnistria este deja de 20 ani de-facto si hotarul sta la Nistru pazit de armata rusa…..

  numai la Chisinau statalistii se ascund in dosul degetului

  ori

  vrabia malai viseaza….

 10. Sevciuk asa ca si Smirnov si Kaminskii sunt cetateni ai Federatiei Ruse…..

  si pe linga asta inca vreo 160 de mii (daca nu mai multi)au cetatenia rusa in Transnistria …

 11. Rusia non stop pompeaza bani in Transnistria…

  Rusia va transfera Transnistriei 150 de milioane de dolari .

  17 mar 2012

  Consiliul de Securitate al Rusiei a hotărât în cadrul unei ședințe de vineri, 16 martie, să aloce Transnistriei un pachet de asistenţă în valoare de 150 de milioane de dolari.

 12. rmn poate exista in mod artificial cu sprijin masiv de la rusia inca 20 de ani incolo … dar sa fim seriosi … cine in lume ii ia in considerare ? cine e nebun sa vina sa investeasca in rmn ? asa ca un cadavru-ambulant purtat pe targa de catre imperialistii rusi rmn mai poate fiinta …mai mult pe hirtie . trebuie insa sa fi nebun sau necunoscator total al politichiei sa nu intelegi ca indepartarea lui smirnov reprezinta in fapt o infringere usturatoare pentru rusia imperialista si cercurile extremisto-militaristo-neofasciste de la tiraspol …. si cu cit prabusirea rmn va fi mai clara ajutoarele ruse vor trebui marite in permanenta … sa nu uitam si de colosalele datorii ale regimului de la tiraspol pentru gazul rusesc . caderea lui smirnov ne indica ca rusilor incep sa le arda buzunarele de la atitia bani aruncati spre transnistria .

 13. @marian

  si ce folos din asta are RM-?

  sa stea inca vreo 20 ani sub cizma ruseasca

  sa accepte federalizarea

  sa inceapa un nou razboi

 14. Rusia niciodata nu va ceda Transnistria- acestea sunt vorbele lui Mircea Druc atuncea prim-ministru RM in 1991.

  si au trecut deja 20 ani ….

 15. Rusia din punct geopolitic militar are punctele sale pe harta din Europa pe care nu le va ceda nicodata-Kaliningrad-Transnistria-Krimea-Abhazia…

 16. Pentru Rusia a intretine asa anclave ca Kaliningrad-Transnistria nu este o problema mare si nu este costisitoare…

  Dar din punct de vedere militar-geopolitic Rusia din asa anclave ca Kaliningarad-Transnistria poate influenta militar regiuni foarte mari -din directia Transnsitriei zona Balcanica si Europa de sud-vest ,din Kaliningrad zona Europei centrale si nord-vest …

  in caz de razboi hipotetic intre Rusia si NATO.Rusia poate amplasa rakete in Transnistria si Kaliningrad si de acolo sa atace bazele militare NATO din Europa…

  asa ca dupa logica rusilor Transnistria pentru ei are un interes foarte major militar-geopolitic…

 17. Vor troica PNL-ista maxianus, cacarcea si gaina Unire cum vreau eu guturai. Niste lingai si pup in curisti!

 18. Chiar daca RM va accepta federalizarea cu Transnistria tot una Rusia nu va scoate armata din Transnistria, va fi cum este in Ucraina cu baza militara rusa in Crimea.

 19. D-na Pavlicenco eu sper ca Consiliul Unirii sa devina o platforma politica care sa participe la urmatoarele alegeri parlamentare.Cred ca sansele de intrare in parlament vor creste considerabil!!!

 20. SUNT ABSOLUT DE ACORD CU DOAMNA PAVLICENCO.

 21. PT VICTIRITA-STARPITURA BOLSEVICA;PANARAMO,NAPARCA PARVENITA LOCUL TAU E IN SIBERIA,CORCITURA RUSO-MONGOLA,INVATA SA SCRII MAI INTAI SI PE URMA COMENTEAZA.TE-A FACUT MATA DIN VIOL CU ALCOOLICII RUSI DE AIA URASTI TOT CE-I ROMANESC?PROBABIL EROUL NOSTRU ANTONESCU A BATUT-O PE BUNICA-TA LA TALPI,VA VENI VREMEA SI NU E DEPARTE CAND VEI PARASI ROMANIA MARE IN 24 DE ORE.DACA TE-ASI STI TE-AS SPANZURA CU CAPUL IN JOS,JIGODIE COMUNISTO-RUSESCA.

 22. Susţin această iniţiativă şi curajul iniţiatorilor! Hristos a înviat! Şi foarte plăcut mă surprinde că reprezentanţii teritoriali ai PNL şi PL s-au reunit în cadrul aceleiaşi structuri!

 23. Daca ar functiona cat de cat legile in R. Moldova, daca sistemul juridic din R. Moldova ar avea ceva comun cu legile europene in materie,aceasta Victorita(adevarat avorton moral) Institutia Procuraturii ar trebui sa se seziseze din oficiu. Deja femeia nu mai are niciun minim de argumente. Peroreaza la modul cel mai abject invective , propmoveaza rasismul cel mai nociv si profereaza injurii in cel mai odios mod!! Nici in intunecata „democratie ” rusesca recenta nu se poate vedea ceva mai degradant pentru contiinta omeneasca!!
  Atentie mare!! Femeia(?) este total altcineva decat se poate banui la prima vedere. Scrie bine romaneste, scrisul are coerenta si amenintarile abia voalate din dosul acestor cuvinte o deconspira clar intr-o actiune diversionista foarte directa si amenintatoare pusa la cale de forte obscure.

 24. In viitor exista sansa reala de-a se uni cele doua tari surori. Pentru ca la nord, est este un ocean de tari slave care nu au alfabet latin.

 25. Transnistria va fii independenta la final pentru ca noi nu vrem sa sacrificam limba noastra si viitorul copiilor doar pentru a ramane in lumea rusa de care nu apartinem.

 26. @razvan

  bine spus

 27. Grupul de rezistenţă antisovietică din Orhei – Majadahonda (1940 – 1941)

  elevii de la scoala pedagogica:

  http://www.istoria.md/articol/818/Grupul_de_rezisten%C5%A3%C4%83_antisovietic%C4%83_din_Orhei___Majadahonda
  ————————————————————————————————————————–
  Primirea în organizaţia „Majadahonda” se făcea prin depunerea jurământului de credinţă Patriei şi poporului.

  Fiecare membru trebuia să spună jurământul:

  “Eu, cetăţean al României, patriot al neamului românesc din provincia Basarabia,

  în aceste clipe grele pentru ţara noastră jur:Jur să-mi precupeţesc puterile şi viaţa în lupta cu ocupanţii sovietici;
  Jur să lupt cu toate mijloacele posibile pentru eliberarea pământului strămoşesc de sub călcâiul bolşevic;
  Jur să lupt până la ultima picătură de sânge pentru eliberarea Basarabiei şi unirea cu Patria-Mamă;
  Jur, în caz de voi cădea în mâinile călăilor, să nu-mi trădez cauza şi tovarăşii de luptă;
  Dacă sub torturi voi divulga secretele organizaţiei sau numele colegilor mei,

  blestemul şi sângele lor să cadă nu numai asupra mea, ci şi pe tot neamul meu.
  Dacă voi încălca acest jurământ, pedeapsa lui Dumnezeu şi a colegilor mei

  să mă şteargă de pe faţa pământului ca trădător ticălos, iar numele meu să fie batjocorit în veac.

  Moarte ocupanţilor bolşevici şi trădătorilor de neam!”
  De asemenea, tot atunci s-a hotărât editarea unui ziar „Cu fruntea-n sus! ”
  a cărui redactor a fost numit Gheorge Martînov .
  ——————————————————————-
  1941:
  Completul de judecată, sub preşedenţia preşedintelui Tribunalului militar Odesa Ustiujaninov

  şi a membrilor Ignatenko şi Kaptilov, secretar Gogovnik, au început judecata la orele 24 noaptea

  pe data de 23 iunie şi au terminat-o la ora 7 dimineaţa pe data de 24 iunie, a treia zi de război.

  La ora 10:20 minute a fost dată citirii sentinţa:

  “În baza celor expuse, Tribunalul militar recunoaşte vinovaţi pe inculpaţii…

  pentru crimele săvîrşite conform art. 54-4, 54-6c, 54-11 ale Codului Penal al R.S.S.Ucraineşti

  şi condamnă pe

  1. Gumă Anatol,

  2. Eprov Vichentie,

  3. Mihu Grigore,

  4. Brodeţchi Victor,

  5. Cotun Anatol,

  6. Dobîndă Dumitru,

  7. Cozma Onisim

  8. Grăjdianu Mihail,

  pentru organizarea şi săvîrşirea crimelor, la pedeapsa capitală prin împuşcare;

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

  Luînd în considerare vîrsta lor minoră, inculpaţii

  Ţelea Arcadie, Gumă Victor, Sîrbu Constantin, Braşoveanu Eugen, Bacalu Ion,

  Boguş Pavel, Martînov Gheorghe, Frunză Oleg

  sunt condamnaţi pentru crime săvîrşite în baza art. 54-4 şi anexei la art. 24

  al Codului Penal al R.S.S.Ucraineşti la detenţie pe 25 de ani

  şi lipsă de drepturi politice pe cinci ani.”

  ––––––––––––––––––––––––

  “Budeanu Leonid, Bivol Vichentie, Stici Dumitru, Alexeev Vladimir, Avramoglo Dumitru,

  Bobeică Simion, Ciobanu Vsevolod, Cuculescu Nicolae – 20 de ani,

  profesoara Majaru Maria – 10 ani,

  Aşvitz Veaceslav, Croitor Gheorghe, Buiuc Sergiu, Blanaru Iacob, Druguş Mihail,

  Stici Dumitru, Dodon Vlad, Duca Anatol, Dumitrescu Valeriu, Cudriţchi Petru – 10 ani.”

 28. Doamna Pavlicenco,
  Doamna Al. Can ,
  este o mare reusita constituirea Consiliului Teritorial al Unirii in orasul Orhei si raionul similar! In plus, citesc cu mare satisfactie ca ar fi posibil infiintarea unor astfel de consilii si in alte raioane si orase. Spun „cu mare satisfactie” pentru ca e un pas calitativ inainte. Se contureaza parca mai clar si mai limpede o miscare civica ampla si cu accente si posibilitati suprapartinice a partidelor constitutive ale AIE. Inca odata mi se dovedeste ca societatea civila , in sinea ei pluripolitica, deci democratica , contine si forta valorizatoare a interesului national unic.Atat organizatoric, moral si civic mai ales, cat si ca mesaj mobilizator dincolo de viata politica imbacsita si greoaie din ultima vreme a acestora. Erodarea la guvernare se observa deja, ceea ce nu cred ca nu va impune tuturor improspatari ideatice, reformulari, repozitionari, noi abordari.Nu e nimic rau in asta, dar forte continuatoare trebuie sa existe si sa fie pregatite din timp si cred ca spre acest drum se indreapta miscarea nu demult aparuta in peisajul social-politic basarabean. Am mai remarcat si cateva amanunte, care mie mi se par de bun augur pt viitorul imediat: prezenta organizatie locale PL in acest consiliu teritorial si calitatea crescuta in eficienta si sens a sloganului „Vrei cu EL?- Vrei cu Noi?” Atacuri furibunde vor fi, si inca din parti la care nici nu te astepti. Nu-i nimic. Claritatea perseverentei a castigat mult si sper ca va castiga mereu calitativ. O intreaga Europa, intreaga zona geopolitica inconjuratoare trebuie sa ia act de lupta energica si cu adeziune larg populara si chiar plurietnica, pentru daramarea ultimei redute a razboiului rece -Romania divizata . Restabilirea Europei, abia atunci s-a incheiat si, indraznesc sa spun, chiar revitalizarea ei abia de aici incolo incepe. Pana in cele din urma Rusia va trebui sa inteleaga ca nu de Europa poate sa aiba frica,nici de Romania, ci de ea insasi si de imperialismul ei vetust.

 29. pt. Nagymama
  tu mai bine ai face observatii la alde suge p..a de geo ca isi permite asa urat si brutal si cu atatea insultari sa atace o domnisoara?, doamna ? s-au poate chiar si adolescenta. Mai dati-Va masura gurii ca daca asa bleg ca geo s-ar face inaintea mea ar suge in fata tuturor … impreuna cu antonescu lui – eroul fascizmului roman … mai cantariti cuvintele prima de a scri, uitati-Va dobitoace ce sunteti cum insultati conationalii si pamantenii nostri care nu sunt de acord cu psihoromanismul vostru, asa insultari de satra tiganeasca, discutii descreerate umpla doar cu ura si dispret, nicidecum nu propaga cultura indiferent fie ea romaneasca s-au moldoveneasca.
  Da a intrecut si Victorita siragul de cuvinte urate si insultatoare adresate si colegate cuvantului roman, dar poate este prea tanara.., nu este in stare sa se cumpaneasca si sa raspunda cantarit, cu demnitate umana la avalanga de adresari insultatoare adresate in adresa nemului moldovenesc pe aceaste pagini unde incarturaria este la moda printre asa numitii unionist: ma refer la geo si altii de teapa lui care nu numai ca nu au ideie de studii mai mult nici 7 ani de acasa nu au.
  Da, noi suntem in marea majoritate cetatenii R.Moldova moldoveni, rusi , ucraineni si doar un procent minoritar sunt si se simt romani pe deplin, asa si trebuie sa fie intr-o societate civila democratica dar nimeni nu le da dreptul acestei minorante guralive de targ sa urle si sa propage distrugerea statalitatii R.Moldova. Noi adevaratii moldoveni si nicidecum corciturile cu pasapoarte romane (ii am in vedere pe conationalii nostri cu dubla cetatenie) nu pot sa ia decizii importante referitor la viitorul Rep. Moldova. Mai mult lucrul ar trebui inceput tocmai din parlament, toti acei parlamentari care au dubla cetatenie trebuie sa dea demisiile indiferent ca au cet. romana s-au cet.rusa, mai mult toti functionarii si reprezentantii de stat trebuie sa fie doar cetateni a Rep. Moldova, clar ca asta nu trebuie sa influenteze asupra persoanelor care nu detin functii de stat si de raprezentata statala.
  Majoritatea cet. R.Moldova suntem si vom fi inca multi ani inainte in majoritate care vom vota doar pentru independenta si suverenitatea statala a Rep. Moldova asa ca cu insultarile de genul … geo si altii de teapa lui … doar va spori numarul de moldoveni care vor fi contra re-unirii, unirii pro-romane si nicidecum contrar. Am mai scris opiniile mele personale ca multi dintre acesti pseudo pro-romani nu duc la unire ci doar contrar…
  Traiasca REPUBLICA MOLDOVA independenta, stat suveran si neutru din punct de vedere militar. Dusmanilor statalitatii RM nu le ramane decat sa-si cumpere bilet intr-o singura directie fie Bucuresti s-au Moskova.

 30. Referitor la banerele expuse pe blog sunt propriu zis ca si in anegdota cu ,,intra s-au iese din …,, daca ati si vrut sa vedeti cum gandeste majoritatea atunci era destul sa puneti banere pro-Romania s-au pro-Rep.Moldova (s-au daca aveti curaj sa fi adaugat si pro-Rusia) doar asa ar fi adevarat si nu duceti lumea in eroare cu banerele expuse.

 31. PT.IGOR:MAI BINE TE-AI SPANZURA BOLSEVICULE,LEPADATURA CE ESTI!CE SA FACI TU SI CU VICTORITA BOLSEVICA? PRICEPETI VOI LA CULTURA,SCURSURA CE ESTI,CINE SI-AR BATE CAPUL CU TINE SI CU VICTORITA,CARE VEZI DOAMNE E SI DOMNISORA, TARATURA RUSILOR SI TU IGOR,ESTI MOLDOVAN? TU IGOR CRED CA ESTI GAY CU SIGURANTA SI TE FREACA RUSII ACOLO UNDE-TI PLACE.

 32. pt. geo
  Ba lepadatura tigano-turceasca indica-ti RASULE coordinatele … ca daca nu … nu te scapa NIKE-mul tau sugaciule de p..i … si nici faptul ca incerci sa-ti pierzi urmele prin ip-uri, futut vei fi tu in toate gaoacele …

 33. Conferința Internațională:
  „ANUL 1812″, Chișinău, 26-27 Aprilie 2012.

  ” Tratatul de Pace de la Bucuresti din 1812
  si impactul lui asupra istoriei românilor.
  200 de ani de la anexarea Basarabiei
  de catre Imperiul Rus”

  http://www.timpul.md/articol/agenda-conferinei-internaionale-anul-1812–33285.html
  –––––––––––––––-
  26 aprilie 2012
  Hotelul Codru, Sala Roz, str. 31 August 1989, nr. 127, Chişinău

  9.00-09.30 Înregistrarea participanţilor

  09.30-10.00 Cuvânt de deschidere

  Moderator: Sergiu Musteaţă, ANTIM, Moldova

  – Nicolae Chicuş, Universitatea Pedagogică
  de Stat „Ion Creangă”
  – Igor Şarov, Facultatea de Istorie şi Filosofie, USM
  – Anatol Petrencu, Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”
  – Ion Varta, Serviciul de Stat al Arhivelor

  10.00-11.00 Sesiunea plenară

  Moderator: Sergiu Musteaţă

  Vorbitori:
  – Veniamin Ciobanu (Iaşi),
  Mutaţii în sistemul politic european, între Pacea de la Bucureşti şi declanşarea insurecţiei greceşti (1812-1821)
  – Valentin Tomuleţ (Chişinău),
  Repercusiunile prezenţei armatei ruse de ocupaţie asupra populaţiei din Basarabia (anii 1812-1830)
  – Ion Varta (Chişinău),
  Politica de deznaţionalizare/asimilare şi mişcarea naţională a românilor basarabeni (1812-1917)
  – Стецкевич Виталий (Krivoi Rog),
  Молдова, год 1812 : попытка реконструкции настроений и ожиданий местного населения

  11.00-11.30 Pauză de cafea

  11.30-13.00 Sesiunea 1:
  Anul 1812 şi geneza problemei basarabene

  Moderator: Veniamin Ciobanu

  Vorbitori:
  – Florin Marinescu (Atena),
  Dimitrie Moruzi şi evenimentele din 1812
  – Vlad Mischevca (Chişinău),
  Anul 1812 şi geneza problemei basarabene
  – Ion Eremia (Chişinău),
  Chestiunea Basarabiei – poligon pentru intruşi?
  – Ion Varta (Chişinău),
  Diplomaţia rusă şi geneza chestiunii Basarabiei în timpul războiului ruso-turc din anii 1806-1812
  – Igor Sava (Cahul),
  Congresul de Pace de la Berlin, Independenţa României şi sacrificarea Basarabiei
  – Ramona Stanciu (Târgovişte),
  Basarabia în prevederile
  Congresului de pace de la Paris (1856)
  – Ana Boldureanu (Chişinău), Aspecte ale circulaţiei monetare în Moldova în timpul războiului ruso-turc din anii 1806-1812

  Discuţii

  13.00-14.00 Pauză de prânz
  / Restaurantul Hotelului Codru /
  ––––––––––––––––
  14.00-15.30 Sesiunea 2:
  Anul 1812 în memorii şi în istoriografie

  Moderator: Igor Şarov

  Vorbitori:
  – Iulian Oncescu (Târgovişte),
  Anexarea Basarabiei (1812) în memoria diplomaţilor şi călătorilor francezi
  din secolul al XIX-lea
  – Emanuel Palea (Târgovişte),
  Călători străini din secolul al XIX-lea
  despre anexarea Basarabiei din 1812
  – Valentin Arapu (Chişinău),
  Aspecte istoriografice controversate privind activitatea diplomatică a lui Manuc Bei
  – Andrei Cuşco (Chişinău),
  Problema Basarabiei de Sud în discursul imperial rus după 1878: viziuni ale alterităţii şi transferuri instituţionale
  – Sergiu Matveev (Chişinău),
  Anul 1812 şi anexarea Basarabiei
  in viziunea lui Karl Marx

  Discuţii

  15.30-16.00 Pauză de cafea
  ––––––––––––––––
  16.00-18.30 Sesiunea 2: continuare

  Moderator: Igor Şarov

  Vorbitori:
  – Dorin Cimpoeşu (Bucureşti),
  Două sute de ani de ocupaţie rusească în Basarabia (Republica Moldova) 1812 – 2012
  – George Enache (Galaţi),
  Mitropolitul Gavril Bănulescu Bodoni şi anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus reflectate în istoriografie
  – Arthur Tuluş (Galaţi),
  Ocuparea Basarabiei în 1812. Interpretări în istoriografia comunistă românească
  – Anatol Petrencu (Chişinău),
  Istoriografia rusă contemporană despre anexarea Basarabiei (1812)
  – Ivan Duminica (Veliko Tyrnovo),
  Сolonizările bulgarilor în Basarabia ca rezultat al Tratatului de pace de la Bucureşti

  Discuţii

  Lansări de carte
  –––––––––-
  – Ion Agrigoroaiei,
  „Basarabia în acte diplomatice 1711-1947”, Iaşi, Casa Editoriala Demiurg, 2012.
  Prezintă:
  Cătălin Turliuc şi Gheorghe Palade

  – Ion Ţurcanu,
  „Bessarabiana.
  Teritoriul dintre Prut şi Nistru
  în cîteva ipostaze istorice şi reflecţii istoriografice”,
  Chişinău, Cartdidact, 2012.
  Prezintă: Igor Şarov

  ––––––––––––––––
  27 aprilie 2012
  Hotelul Codru,
  Sala Roz, str. 31 August 1989, nr. 127, Chişinău

  09.00-10.30 Sesiunea 3: ”
  „Anul 1812 în „aniversări”

  Moderator: Ion Varta

  Vorbitori:
  – Constantin I. Stan (Galaţi),
  Ecouri ale centenarului răpirii Basarabiei de către Imperiul Rus în România Liberă (1912)
  – Liviu Bratescu (Iaşi),
  Discurs istoric şi diplomaţie la 1912.
  O sută de ani de la anexarea Basarabiei
  de către guvernul ţarist
  – Alexandru Istrate (Iaşi),
  Destinul Basarabiei reflectat în literatura autobiografica şi în presa romaneasca din 1912
  – Laura Oncescu (Târgovişte),
  Opinia publică din România şi
  centenarul anexării Basarabiei

  Discuţii

  10.30-11.00 Pauză de cafea
  –––––––––––––––-
  11.00-13.00 Sesiunea 4:
  Impactul anexării Basarabiei

  Moderator: Valentin Tomuleţ

  Vorbitori:
  – Flavius Solomon (Iaşi),
  Imperiul Rus şi „naţiunile” sale
  (cazul Basarabiei)
  – Dinu Poştarencu (Chişinău),
  Regulamentul privind organizarea regiunii Basarabia din 1818 şi eşuarea aplicării lui
  – Lucia Sava (Cahul),
  Anexarea Basarabiei: Mentalitate şi identitate naţională în Basarabia ţaristă
  – Octavian Ţâcu (Chişinău),
  Moldovenii în cadrul Imperiului Rus: „comunitate imaginată” între discurs istoriografic şi practici imperiale
  – Стецкевич Лилия (Krivoi Rog), Этнопсихологические прoцессы в Бессарабии в XIX столетии : поиски путей за сохранение национальной идентичности
  – Constantin Burac (Bucureşti),
  Cancelariile europene din prima jumătate a secolului al XIX-lea desprea identitatea româneasca a moldovenilor
  – Andrei Emilciuc (Chişinău),
  Izolarea comercial-vamală a Basarabiei după anexarea ei la Imperiul Rus (anii 1812-1830)
  – Tatiana Varta (Chişinău),
  Consecinţele raptului teritorial de la 1812 asupra Bisericii ortodoxe române din Basarabia
  – Maria Danilov (Chişinău), Basarabia, contextul imperial şi dimensiunea religioasă a crizei anexării (primele trei decenii ale secolului al XIX-lea)

  Discuţii

  13.00-14.00 Pauză de prânz
  –––––––––––––––
  14.00-15.30 Sesiunea 4: continuare

  Moderator: Valentin Tomuleţ

  Vorbitori:
  – Veaceslav Ciorbă (Chişinău),
  Biserica Ortodoxă din Basarabia sub stăpânirea rusească (1812-1918)
  – Silvia Pantaz (Chişinău),
  Basarabia în contextul relaţiilor comerciale ale Imperiului Rus cu Principatul Moldova în prima jumătate a secolului al XIX (1812/1859)
  – Ion Gumenâi (Chişinău),
  Loialitatea faţă de puterea imperială rusă a diferitor pături ale populaţiei în perioada evenimentelor poloneze din 1863
  – Alexandr Roitman (Chişinău),
  Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus,
  şi încadrarea ei în Zona Evreiască
  de Reşedinţă Permanentă. Studiu de caz: evacuarea evreilor din Târgul Floreşti
  – Valentin Constantinov (Chişinău), Anul 1812 şi întreruperea procesului organic de transformare a conştiinţei medievale româneşti în cea modernă pe teritoriul Basarabiei
  – Valentina Samoilenco (Chişinău), Participarea nobilimii din Basarabia în organizarea şi activitatea administrativ locală din prima jumătate a secolului al XIX-lea
  – Alexandru Argint (Chişinău),
  Învăţământul din cele trei judeţe sud-basarabene, Cahul, Bolgrad şi Ismail şi cel din restul Basarabiei. Studiu istorico-comparativ
  – Artur Leşcu (Chişinău),
  Organizarea sistemului penitenciar
  sub ocupaţie imperială rusă
  – Ion Duminica (Chişinău),
  Impactul anului 1812 asupra romilor basarabeni

  Discuţii

  15.30-16.00 Pauză de cafea
  ––––––––––––––
  16.00-17.30 Sesiunea 5:
  Anul 1812 în discursul public contemporan

  Moderator: Vlad Mischevca

  Vorbitori:
  – Sergiu Musteaţă (Chişinău),
  Anul 1812 în discursul public al mişcării
  de emancipare naţională din Republica Moldova (1989-1991)
  – Coadă Ludmila (Chişinău),
  Anul 1812 în narativul din Republica Moldova sau de ce ocuparea Basarabiei de către Rusia
  e un subiect de actualitate
  – Valentina Ursu (Chişinău),
  Cultura Basarabiei sub dominaţie ţaristă
  şi sovietică: studiu comparat
  – Aurelian Lavric (Chişinău),
  Apariţia chestiunii Basarabiei
  în spaţiul geopolitic european
  – Iulian Gherca, Adrian Viţalaru (Iaşi),
  Anul 1812 în manualele şcolare din România înainte şi după 1989

  Discuţii

  17.30-18.00 Sesiunea de încheiere:
  Concluzii finale

  Moderator: Sergiu Musteaţă, ANTIM, Moldova
  ––––––––––––––––
  Lista participanţilor:

  1. AGRIGOROAIEI, Ion, Iaşi
  2. ARAPU, Valentin, Chişinău
  3. ARGINT, Alexandru, Chişinău
  4. BOLDUREANU, Ana, Chişinău
  5. BRATESCU, Liviu, Iaşi
  6. BURAC, Constantin, Bucureşti
  7. CHICUŞ, Nicolae, Chişinău
  8. CIMPOEŞU, Dorin, Bucureşti
  9. CIOBANU, Veniamin, Iaşi
  10. CIORBĂ, Veaceslav, Chişinău
  11. COADĂ, Ludmila, Chişinău
  12. CONSTANTINOV, Valentin, Chişinău
  13. CUŞCO, Andrei, Chişinău
  14. DANILOV, Maria, Chişinău
  15. DUMINICA, Ion, Chişinău
  16. DUMINICA, Ivan, Veliko Tyrnovo
  17. EMILCIUC, Andrei, Chişinău
  18. ENACHE, George, Galaţi
  19. EREMIA, Ion, Chişinău
  20. GHERCA, Iulian, Iaşi
  21. GUMENÂI, Ion, Chişinău
  22. ISTRATE, Alexandru, Iaşi
  23. LAVRIC, Aurelian, Chişinău
  24. LEŞCU, Artur, Chişinău
  25. MARINESCU, Florin, Atena
  26. MATVEEV, Sergiu, Chişinău
  27. MISCHEVCA, Vlad, Chişinău
  28. MUSTEAŢĂ, Sergiu, Chişinău
  29. ONCESCU, Iulian, Târgovişte
  30. ONCESCU, Laura, Târgovişte
  31. PALADE, Gheorghe, Chişinău
  32. PALEA, Emanuel, Târgovişte
  33. PANTAZ, Silvia, Chişinău
  34. PETRENCU, Anatol, Chişinău
  35. POŞTARENCU, Dinu, Chişinău
  36. ROITMAN, Alexandr, Chişinău
  37. SAMOILENCO, Valentina, Chişinău
  38. SAVA, Igor, Cahul
  39. SAVA, Lucia, Cahul
  40. SOLOMON, Flavius, Iaşi
  41. STAN, Constantin I., Galaţi
  42. STANCIU, Ramona, Târgovişte
  43. STETSKEVYCH, Lilia, Krivoi Rog
  44. STETSKEVYCH, Vitalij, Krivoi Rog
  45. ŞAROV, Igor, Chişinău
  46. TOMULEŢ, Valentin, Chişinău
  47. TULUŞ, Arthur, Galaţi
  48. TURLIUC, Cătălin, Iaşi
  49. ŢÂCU, Octavian, Chişinău
  50. ŢURCANU, Ion, Chişinău
  51. URSU, Valentina, Chişinău
  52. VARTA, Ion, Chişinău
  53. VARTA, Tatiana, Chişinău
  54. VIŢALARU, Adrian, Iaşi
  ––––––––––––––
  Organizatori:
  – Universitatea de Stat din Moldova
  – Asociatia Nationala
  a Tinerilor Istorici din Moldova
  – Universitatea Pedagogica de Stat
  „Ion Creanga” din Chisinau

 34. Felicitari D-na Pavlicenco pentru curajul pe care il aveti pentru a arata adevarul acestui popor mintit si lipsit de dreptul de-a avea o natiune reala nu o are.E timpul sa infaptuiasca odata UNIREA sa nu se mai continuie minciunile referitoare la Uniunea Europeana intrucat sa fie clar fara Romania care este tara mama , Basarabia, nu va ajunge nicaeri cel mai posibil va fi si mai rau decat este .
  D-zeu sa binecuvanteze cele doua tari syrori si sa le uneasca.

 35. in timp ce clasa politica din moldova face sluj in fata imperialismului rus cu mici exceptii , iar apoi se intreaba unde sint marile investitii occidentale … Donald Trump va investi un sfert de miliard de dolari într-un megaproiect imobiliar în Georgia

  22 aprilie 2012

  Compania celebrului miliardar american Donald Trump intenţionează să ridice la Batumi, coasta georgiană a Mării Negre, un complex rezidenţial de 47 de etaje. Costul proiectului este estimat la 250 milioane de dolari.

  Trump a ajuns în ajun la Tbilisi la bordul avionului personal, făcând aprecieri elogioase la adresa micii republici din Caucazul de Sud. Georgia este, în opinia sa, „unul dintre cele mai minunate locuri de pe glob”, afirmând că fosta republică sovietică oferă mari oportunităţi de investiţii.

  Ministrul georgian al dezvoltării economice, Vera Kobalia, a remarcat, în acest context, că proiectul lui Trump deschide calea investiţiilor din lumea întreagă.

  Economia georgiană a fost greu încercată în urma conflictului militar din august 2008 cu Rusia, însă în ultimii doi ani se înregistrează un trend ascendent al investiţiilor străine în Georgia.

 36. Igor spune:
  22 aprilie 2012, la 21:09

  „Da a intrecut si Victorita siragul de cuvinte urate si insultatoare adresate si colegate cuvantului roman, dar poate este prea tanara.., nu este in stare sa se cumpaneasca si sa raspunda cantarit, cu demnitate umana….”

  Afirmatia dvs nu este suficienta ca si scuza pentru „dearea” scrisa pe spatiul public. Atare texte nu trebuie sa apara nici in comunicarea intre clanuri invrajbite.
  Ce are „Victorita” in capul ei ? Tinerete?? Noi toti am trecut prin diferita virsta. Am infruntat diverse greutati si probleme, dar nu mi-am imaginat ca un om poate sa coboare la nivelul unui neom. Nu exista scuze in acest sens.

  Deci, „Victoeita” si alte „Victorite”, care scriu prostii de tot neamul, injurii, pot fi „scule” montate anume pentru acest gen de activitate. Pentru mine este clar. Dvs sunteti de acord ?
  In discutii publice trebuie sa se discute orice probleme, subiecte de interes national, care intr-un fel sau altul, poate influienta soarta majoritatii. Insa nu poate fi incurajat modul respectiv de comunicare.
  Cred ca trebuie sa fie neglijate sau sterse de pe blog toate textele-mesaje, care contin injurii si alte calificative murdare, cuvinte inadmisibile pentru comunicare in societate, pe spatiul public.
  Cei care scriu in atare Hal fara de hal nu sunt oameni fara carte. Ei urmaresc anume acest scop – sa scoata din sarite pe oricare. Suferinta lor cea mare intervine numai daca nu le reuseste….Sa nu le dam satisfactiea scontata…..
  Cel putin, sa neglijam categoric textele „fara sens”.

 37. ––––––––––––––––-
  ADERAREA NOASTRA LA UE ?
  O MINCIUNA OFICIALA FILATELISTA !
  –––––––––––––––––––––––––-
  Andrei Gurin, jurist la Comisia Europeană de la Bruxelles:
  „Imaginea RM pe holurile instituţiilor Uniunii Europene
  este una SUMBRĂ, însă schimbarea este posibilă”

  http://www.timpul.md/articol/andrei-gurin-jurist-la-comisia-europeana-imaginea-rm-pe-holurile-institutiilor-ue-este-una-sumbra-insa-schimbarea-este-posibila-33252.html
  –––––––––––––––––––––––-

  Născut în 1982, Andrei Gurin şi-a făcut studiile gimnaziale în
  Republica Moldova şi cele liceale în România, după care a studiat dreptul comunitar în univesităţile din Strasbourg (Robert Schuman), Paris (Sorbona) şi Londra (King’s College).

  De mai bine de patru ani, Andrei Gurin lucrează în calitate de jurist
  la Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene.
  ––––––––––––––––––––––––––
  iata câteva citate din raspunsurile lui la un interviu:

  Pentru europeni, statutul de candidat la UE pentru RM
  este văzut ca o perspectivă pe termen destul de lung.

  Pentru colegii mei din instituţiile europene,
  prima imagine despre RM este una sumbră:
  RM este văzută ca o ţară săracă şi nesemnificativă
  din punct de vedere economic…
  Avem încă mult de muncit pentru a schimba imaginea ţării.
  Ceea ce pot face eu în acest sens, precum şi fiecare dintre noi,
  este să fiu un bun ambasador al acestei ţări în străinătate,
  ca cetăţenii europeni să afle că în RM există şi altceva decât sărăcia şi prostituţia despre care se vorbeşte atât de mult în presa de scandal.

  În acest sens, o trupă ca „Zdob şi Zdub” sau violonistul Ilian Gârneţ, laureatul prestigiosului concurs al Reginei Elisabeta din Belgia,
  au făcut mult mai mult pentru imaginea ţării
  decât toţi politicienii din RM reuniţi la un loc.

  Fără un consens asupra identităţii noastre naţionale, nu vom avea niciodată un consens naţional real în privinţa integrării europene.

  Este greşit să ne punem întrebarea:
  „suntem români sau moldoveni?”,
  pentru că un bun moldovean este prin definiţie şi un bun român, precum şi un bun român este prin definiţie un bun european.
  Ca să înţeleagă acest lucru simplu, cetăţenii noştri au nevoie de mai multă cultură. Cineva care a vizitat măcar o singură dată mănăstirile din Bucovina sau bisericile din lemn din Maramureş
  sau cineva care a citit măcar o dată din Stănescu, Blaga sau Eliade
  nu îşi va mai putea nega românitatea.

  Pe de altă parte, observ că minorităţile noastre naţionale, dar şi mulţi moldoveni suferă de o românofobie cronică care este rezultatul
  a două sute de ani de separare şi ideologizare profundă.
  Pentru mulţi, a-ţi afirma apartenenţa la spaţiul lingvistic şi istoric românesc înseamnă a fi fascist, agresiv şi nerespectuos
  faţă de cultura minorităţilor naţionale.
  În plus, problema identităţii este foarte politizată, astfel încât pentru mulţi cetăţeni de-ai noştri, dar şi vecini din Răsărit, a fi român înseamnă în mod automat relaţii proaste cu Ucraina şi, mai ales, cu Rusia.

  Fără un consens asupra identităţii noastre naţionale, nu vom avea niciodată un consens naţional real în privinţa integrării europene.

  Românitatea basarabenilor este cel mai puternic argument moral
  în favoarea integrării europene a RM.
  Nu putem avea o frontieră de netrecut pe Prut între cei ce au o istorie, o limbă şi o cultură comună. Aici cred că putem sensibiliza cu adevărat opinia publică din Europa, care, în treacăt fie spus, îşi aminteşte foarte bine de Zidul din Berlin.
  –––––––––––––––––
  NOTA noastra:
  Jurnalistii de la „Timpul” s-au „sfiit” sa abordeze tematica Re-Unirii
  cu România, ca o solutie unica si viabila pt. re-venirea noastra
  in Europa si pentru viitorul est-moldovenilor.

 38. pt. Alexandra Can
  Eu undeva de 2 luni postez parerile mele pe paginile forumului V.Pavlicenco si doar pentru faptul acesta sunt recunoscator, s-a inceput simplu si banal cautam ca intotdeauna informatie din mai multe surse referitor la starea politica, sociala si economica din R.M. Dupa cum am mai scris nu fac parte nici dintr-un partid politic pana la prezent si cu atat mai mult, n-am fost, nu sunt si sunt ferm convins ca nici nu voi fi vre-o data comunist. Sunt o persoana simpla, care prin unitatea mea individuala reprezint societatea ca si mojoritatea cet. R.M. si ma doare si ma atinge cel mai tare faptul ca se gasesc fie mai multi … s-au mai putini … lideri de diverse miscari politice … printre care si PNL, care incearca sa vorbeasca din numele majoritatii cet. R.M. din care fac parte si eu, si atunci cand nu suntem de acord cu lozincile imbibate si piparate profund politic suntem si insultati .., mai mult ne facem si vinovati de faptul ca majoritatea societatii printre care si eu nicidecum nu dorim sa inghitim momeala politica pregatita de ei. Ca exemplu chiar si pe paginile acestui forum: unionisti-i s-au cel putin acei care se dedau drept unionisti (de care dubitez mult) de multe ori chiar daca se poate spune ca foarte des folosesc in limbajul lor insulte, cuvinte urate si umilitoare la adresa cet. din R.M. doar din simplul motiv ca nu-i sustinem in miscarea si ideiea unirii s-au re-unirii .., dragii mei ce-i straniu nimeni nu incearca sa-i domoleasca, sa-i dojeneasca pe acesti sacali (dulai) inraiti care cu saliva de raptus ponegresc pe toti si pe toate atunci cand nu mai dispun de argumente convingatoare in folosul lor. Se face impresia ca prin tacerea data se da ok! ca la comanda slugoilor si sacalilor de orice tip n-ar fi, fie geo etc., etc. s-au altii … pentru ca in fine a ridica doar colb si zarva mare care pana la urma au scopuri mercantile, vorba aia doi se bat si al treilea castiga … Intr-un stat cu adevarat democratic au toti dreptul la libertati democratice dar dati sa nu confundam democratia cu anarchia, fie statul cat de democratic nu poate tollera propaganda distrugerii statalitatii sale, de aici pare absurd faptul ca organele de resort si competitive statale din R.M. stau tacite si cu bratele incrucisate … e timpul sa ne pronuntam hotarat cu totii in R.M. si sa ridicam intrebarea referendum-ului in privinta ce ne dorim noi cu adevarat … si nu sa ducem razboiul invrajbirii unul contra altuia pentru ca dusmanii au doar de batut din palme.

 39. RAZBOIUL CONTRA FIINTEI NOASTRE:

  igor = de mai sus = triplu agent imperial moscal = dodonist = israel !

 40. AFARA OCUPANTII!
  In Tarile Baltice nu vor fi permise manifestatii la 9 mai. Unii provocatori din coloana a cincea vor sa defileze cu autobuse cu portretul lui Stalin. Conducerea orasului Riga a interzis orice manifestatie a ocupantilor…

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  КОНТРИМПЕРИАЛИЗМ. Балтия не допустит русский шабаш под названием «день победы»
  Время публикации: Сегодня в 11:34

  По сообщениям балтийских СМИ со ссылкой на СМИ нераскаявшихся до сих пор русских оккупантов, убийц и насильников, пятая колонная Москвы по приказу своего начальства из банды ФСБ вознамерилась было выпустить на улицы Таллинна и Риги автобусы, украшенные звериной усатой мордой русского диктатора Сталина.

  Работающий в Риге корреспондент Литовского радио Арунас Вайкутис уточнил, что комиссия Рижской думы решила не выпускать такие автобусы на улицы города 9 мая.

  «В Эстонии русские задумали эту акцию. В Риге этого не допустят, но неизвестно, возможно, кто-нибудь нарисует портрет Сталина, и автобус должен будет выехать. Видимо, этим хотят показать, что советские идеи Сталина живы, неважно, зависимы вы или нет», – прокомментировал Вайкутис.

  В Литве не слышно о такой инициативе с портретами Сталина. Гава компании Vilniaus viešasis transportas Гинтарас Накутис утверждает, что здесь такие автобусы точно не появятся. Это запрещает Кодекс административных правонарушений ЛР.

  В статье 188–18 Кодекса, предусматривающей наказание за демонстрация изображений русских вождей, ответственных за репрессии жителей Литвы».

  За такое правонарушение предусмотрен штраф в размере от 500 до 100 литов с конфискацией предмета (автобуса) , ставшего инструментом административного правонарушения.

  По мнению политического аналитика Витиса Юркониса, Россия играет с исторической памятью, и в странах Балтии это особенно ощущается. Влияние оказывается через СМИ, организацию разных культурных мероприятий, во время празднования памятных дат нераскаявшимися русскими захватчиками.

  «Это один из примеров, когда делается попытка внушить, что праздник победы над Германией – важная дата, не взирая на факт, что вместе с тем эта дата является трагической для стран Балтии, так как это означает их оккупацию», – сказал Юрконис.

 41. Doresc sa incep cu un ,,Citat…de rupi din codru o ramurea ce-i pasa codrului de ea?Ce-ti pasa Igore de Sula mea…Republica Moldova este statul ,liber,independenta,bogat,si care fara sa vrei tu- un neica nimeni ,este parte a istoriei Romaniei cu tot cu cultura,limba,teritoriu etc…Daca tu un parlit de ( Maldavan) statalist te dai de ceasul,mortii Ce sa mai spunem noi cei care cu adevarat suntem Moldoveni (dar traim in Romania)Noi nu ne batem cu caramida,in piept ca suntem moldovean,ardelean,muntean,oltean,banatean,dobrogean,bucovinean orheian,briceean,Chisinauian,baltean,nistrean etc… Daca ai avea,putina minte,ai sta si ti-ai dormi somnul prostesc de Rusnac.. care numai ce ai iesit din cotet si ai inceput sa rami ineptii,pe acest forum…

 42. Maldavanii sunt plozii mujicilor cu curvele basarabence, nu au produs decat paduchi in toata istoria lor. Faptul ca Basarabia are azi un PIB mai mic decat un judet sarac al Romaniei, demonstreaza cat de harnici si destepti sunt cei care au imputit aceasta provincie istorica romaneasca. Ultimul loc in Europa, iar in topul mondial intre Burkina Faso si Somalia, asta e locul in care maldavanii au dus ciobul de tara pe care Stalin l-a daruit acestor jegosi cu creierele spalate de istoria sovietica. Acum, cand spiritul romanesc se trezeste in Basarabia, ultimele fosile bolsevice, tradatori, isi dau ultima zbatere pe forumuri, inainte de a muri sufocati de propriul rahat pe care il mananca de 60 de ani. Nu exista popor moldovenesc! Cei ce se socot moldoveni sint asa cum am spus mai sus plozii mujicilor cu curvele basarabence! Basarabia e pamantul nostru – al Romanilor!

 43. În premieră pentru R. Moldova,
  Union Media Grup va organiza în perioada 7-9 mai 2012,
  primul Festival al Tricolorului la Chișinău.

  http://www.union.md/uinfo/actual/evenimentul-anului-au-mai-ramas-14-zile
  ––––––––––––––––––––––––––––

  Sute de panglici, tricouri, șepci, benzi adezive, pungi, toate cu simbolul Tricolorului imprimate pe ele sunt gata pentru a fi împărțite doritorilor care vor veni pe 7-8 mai în Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la Festival.

  Surpriza cea mare o pregătim însă pentru data de 9 mai. În scuarul teatrului Eugen Ionesco, de pe bd. Grigore Vieru 11, te așteaptă zeci de ateliere de ceramică, meșteri populari, tatuaj, hand-made. Se vor pune în vânzare obiecte cu tematica Tricolorului, iar la UNION Cafe, care se află la parterul teatrului, se vor servi prăjituri și cocktailuri tricolore.

  Avem la dispoziție trei zile pentru a da Onor la Tricolor !

 44. SI PE CAND AL TREILEA CENTRU DUPA ORHEI ?

 45. Igor spune:
  23 aprilie 2012, la 12:12

  Logic mesaj, dar pentru mine lasa multe intrebari fara raspuns.

  1. Cu siguranta nu ati citit careva „insulte” scrise de mine.
  Si eu sunt suparata, citind mesaje, cxare contin jigniri, insulte…..

  2. Eu sunt vicepresedinte al PNL, dar nu am niciun scop mercantil. Nu ma intereseaza nicio functie publica sau aleasa in aceasta sau alta tara.
  Aceasta, insa, nu inseamna ca pot fi indiferenta de ce se intimpla in societate cu oamenii nostri. In acest contest am citeva intrebari, daca binevoiti sa facem schimb de opinii…..:

  3.”… si nu sa ducem razboiul invrajbirii unul contra altuia pentru ca dusmanii au doar de batut din palme…..”

  Aveti dreptate. Numai nu inteleg, cine invrajbeste si cine, credeti, ca sunt dusmanii ? Eu nu va sunt dusman, insa pledezi pentru Unire, nu pentru distrugere……! Pentru Unirea Moldovei cu Romania. Opinia mea este ca in componenta Romaniei, UE si NATO va fi cu totul altfel comparativ cu starea in care s-a aflat Moldova in urss sau se va afla in oarecare soiuz belorusi-rusiaa-cazahstan….
  S-ar putea sa nu fiti de acord cu mine.
  Atunci am inca o intrebare : Omul de rind, unde o duce mai bine : in America, Italia, Germania, Spania, Slovenia, Polonia, Estonia, Letonia s.a.m.d sau in RM, Chirghiston, Uzbechiston, Rusia, Cecenia, Udmurtia…..s.a.m.d. ?

  -De ce pleaca masiv oamenii din tara ?
  -Cum credeti, majoritatea oamenilor /din RM/ supravietuiesc sau traiesc decent?
  -Cum credeti, Omul trebuie sa acepte sa supravietuiasca si sa fie multumit ca nu moare de foame sau trebuie sa-si traiasca viata omeneste si cu demnitate?
  -Credeti ca deja avem un stat cu adevarat democratic ? Argumentele Dvs ?

  3. „… fie statul cat de democratic nu poate tollera propaganda distrugerii statalitatii sale, de aici pare absurd faptul ca organele de resort si competitive statale din R.M. stau tacite si cu bratele incrucisate …”

  Eu cred ca organele statale nu stau cu bratele incrucisate….
  Unde ati constatat „propaganda distrugerii statalitatii”…..? Eu nu am intilnit atare propaganda…..
  Opiniile despre viitorul RM trebuie sa fie discutate in societate. Baterea pasului pe loc, saracia, coruptia si toate efectele negative ale guvernarilor din toti anii de independenta ne impun diferite ginduri si importanta intrebari foarte importante : ce trebuie de facut? Cum putem merge mai departe ? Oare ce lasam in urma pentru viitoarele generatii? Cite decenii trebuie sa mai rabde acest popor ? Vor veni, oare, de la sine timpuri mai bune ? Ce s-a intimplat cu acest popor in perioada bolsevico-comunisto-anarhisto-stalinisto………? Ce se va intimpla cu acest popor, care se afla la o rascruce a drumurilor si timpului ? Vom trai cu speranta si sfatul celora, care credeau ca se va „suge” de la doua tite? Sau trebuie sa cautam calea cea mai sigura/ din toate caile posibile/, pe care am putea merge cu pasi clari, rapizi si eficienti pentru a atinge un nivel de trai al oamenilor/majoritatii/ si siguranta lor in viitor ?

  Ce variante propuneti DVS de asigurare a unui trai decent pentru majoritatea populatiei ? Care sunt argumentele in sustinerea opiniei ?

  Deocamdata atit. Mai revin cu alt mesaj dupa raspunsul dvs.

  O seara cu buna dispozitie in continuare….

 46. Igore,
  pornesc de la premisa ca esti om cu demnitate si vrei sa -ti expui in aceeasi termeni civilizati,demni si argumentele.
  Am deci pentru tine cateva intrebari la care , am sa te rog sa raspunzi. Iata-le:
  1)”Statalitatea moldoveneasca” pe care o aperi are la fundamentul ei -primo- RSSA Moldoveneasca, apoi RSSS Moldoveneasca. Esti de acord? De ce esti de acord?(sau poate nu esti)
  2) Iei apararea VICTORITEI. OK . Dar tu insuti recunosti -te citez- „Da, a intrecut si V siragul de cuvinte urate si insultatoare adresate si colegate cuvantului roman,dar poate este prea tanara, nu este instare sa cunpeneasca si sa raspunda cantarit,cu demnitate umana la…” et, etc , etc. Din moment ce tu insuti recunosti asta fara niciun echivoc de ce nu ai aceleasi pretentii fata de ceilalti sa nu reactioneze si sa nu raspunda la fel? Pe ce logica te bazezi?
  3) Ca sa poti impune la nivel de stat, conform constitutie in vigoare la voi,ca” toti acei parlamentari care au dubla cetatenie sa [-si] dea demisia[,]indiferent ca au cet.romana sau cet. rusa”… trebuie sa ai un partid politic parlamentar in spate, capabil sa impuna o astfel de lege. Ai un astfel de partid? Vrei sa-ti creezi unul sau vrei sa te raliezi la un partid cu program „statalist moldovenesc” conform conceptiilor tale?
  4) Pe ce iti intemeiezi argumentatia majoritatii de „moldoveni,rusi,ucrainieni [ai uitat de gagauzi ,bulgari,evrei, polonezi,armeni]si doar un procent minoritar ce se simt romani pe deplin?
  5) Referitor la banere. Ce te nemultumeste mai mult la ele? Stalin sau pozele „clasicilor culturii romanesti ,unde , atentie este inclus si Grigore Vieru?
  PS- Ca sa eviti raspunsurile prea lungi, foloseste raspunsul la fiecare intrebare, pe rand.

 47. MAFIOTII SI CORUPTIA DE STAT DIN RM:
  ––––––––––––––––––––
  Vasile Roman, jurnalistul UNIONIST de la Orhei:
  „5 ani de procese, 18 şedinţe de judecată,
  sănătate ruinată contra 6000 de lei”
  –––––––––––––––––––––
  http://www.zdg.md/politic/5-ani-de-procese-18-sedinte-de-judecata-sanatate-ruinata-contra-6000-de-lei/comment-page-1#comment-149599

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *