Mircea Popescu: Moscova impinge Basarabia spre Romania

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/trecerea-prutului/

Asa cum analizam situatia din Basarabia in articolul “Se pregateste ceva pentru Basarabia?“, iata ca Rusia parca voit impinge Basarabia in bratele Romaniei.Spuneam in acel articol: Putin, revenit in forta, are nevoie de lichidarea focarului de instabilitate de pe Nistru pentru a se putea concentra pe celelalte zone in care interesele geostrategice ale Rusiei, cum ar fi Siria, Iran, lumea araba, Israel si mai ales vecinatatea sa sudica sunt periclitate. Cum fortele pro-ruse din Basarabia incep sa piarda teren, interesul geostrategic al Rusiei in regiune se va concentra si se va limita doar pentru rezolvarea pozitiei sale in Transnistria.”Si iata ca Rusia, parca inscriindu-se scenariului descris in articolul semnalat, isi declara fara echivoc exact aceasta hotarare de a se pozitiona indefinit in Transnistria. Presa de dincolo de Prut semnaleaza atitudinea lui Rogozin care considera ca Rusia poseda DREPTURI EXCLUSIVE de “pacificator” in stanga Nistrului. Intr-adevar, reprezentantul special pentru Transnistria declara textual: Militarii rusi se vor afla aici atat timp CAT VA FI NEVOIE pentru ca republica (!?) să se întărească. Si, sub presiunea cuiva, noi de aici NU AVEM DE GAND SA PLECAM“.Pus in fata acestei declaratii ferme, Chisinaul se gaseste in situatia de a-si redefini urgent directia spre Romania, inainte de a nu se trezi cu alte “surprize” dinspre Moscova. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, inainte ca Putin sa-si asume oficial reprezentarea statului rus. De altfel, atat Filat cat si Chirtoaca au adoptat imediat un alt ton fata de Rusia, atat referitor la consulate rusesti neaprobate in Transnistria cat si la integrarea euroasiatica comparata cu un nou URSS.Acestea sunt semnale ca Basarabia incepe operatia oficiala de desprindere de pe orbita din jurul Kremlinului.Deja, este cazul ca diplomatia romaneasca sa devina mult mai activa si impreuna cu Chisinaul sa intreprinda actiuni comune concrete pe plan international pentru a demara operatia: “Trecerea Prutului“.

Loading Facebook Comments ...

22 Comments

Add a Comment
 1. Nu cre ca se pune PENTRU MOMENT problema unirii cu Romania. Dar cred ca va fii inceputa OPERATIA CHIRURGICALA DE SEPARARE A TRANSNISTRIEI de restul tarii REPUBLICA MOLDOVA. Oricum daca nu se va intampla asa ceva toata tara pana la raul Prut se poate RUSIFICA. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nimeni dintre marile puteri nu vor interveni pe scara larga pentru Transnistria, inclusiv Romania.

 2. Corect, Transnistria mi se pare un teritoriu pierdut definitiv pentru RM, si in acelasi timp este pretul care trebuie sa-l platim pentru integrarea europeana. Nu vad cum mai pot fi recuperate aceste raioane, poate doar cu pretul rusificarii întregii ţări si renuntarii la cursul european. Nici ceva negocieri cu Ukraina nu prea se întrevad în vederea unei rezolvari amiabile a problemei minoritatilor nationale. Asa ca degraba trebuie pusa frontiera pe Nistru si controlat la singe cine iese si mai ales cine intra si cu ce marfa. Oricum UE ne va impune treaba asta mai devreme sau mai tarziu.

 3. Daca Occidentul nu-i va forta pe intrusi sa paraseasca raioanele trans-nistrene atunci RM va fi nevoita sa taie poala (la Nistru) si sa „fuga” cat nu-i tarziu spre Europa.

  Vorba din batrani: taie poala si fugi de cel nebun

 4. ROMANIA SI SUA discuta pentru eliminarea vizelor in perioada urmatoare :

  Romania si SUA vor crea un grup tehnic de lucru pentru solutionarea problemei reprezentate de rata mare de respingere a solicitarilor de vize depuse de cetatenii romani, a anuntat miercuri, la Bruxelles, ministrul de Externe Cristian Diaconescu, in urma unei intalniri cu omologul sau american, Hillary Clinton.

  Este pentru prima oara, a spus ministrul, cand partea americana este de acord sa lucreze cu partea romana „pentru solutii adecvate si mai rapide”.
  „In conditiile in care se va produce o schimbare in legislatie la Washington, speram ca si chestiunea respingerii vizelor sa fie reglementata si sa putem beneficia de libera circulatie in spatiul american”, a spus ministrul de Externe.

 5. Moscova impinge Basarabia spre federalizare RM+Transnistria sub planul ruso-german .

  Statalistii AIE de la Chisnau vor face federalizarea aceia ce nu au facut nici Lucinschii si Voronin vor face Timofti,Filat,Leanca,Carpov,Lupu,Plahotniuc,Diacov,Ghimpu,Chirtoaca.

 6. AIE a pierdut sansa geopolitica, mai precis de spus Filat a stopat integrarea sper NATO a RM cu sprijinul din partea SUA.

  Statele Unite doresc Republica Moldova in NATO

  24 ian 2010

  Hillary Clinton a reafirmat poziția SUA cu privire la deschiderea acesteia de a vedea în curând R. Moldova în familia NATO. „Vom ajuta Moldova să-și facă drumuri, vom ajuta agricultorii pentru ca aceștia să-și poată vinde bunurile. Deci, dle prim-ministru Filat, acordul semnat astăzi este o victorie pentru guvernarea din Moldova, drepturile omului și reformele economice. Totodată, țin să amintesc că vrem R. Moldova în Alianța Euro-Atlantică cu toate beneficiile care aceasta le aduce”, a mai precizat Secretarul de Stat american.

  http://unimedia.md/?mod=news&id=16176

 7. Filat: Republica Moldova nu intentioneaza sa adere la NATO.

  Republica Moldova nu intentioneaza sa adere la NATO, iar informatiile din presa pe acest subiect sunt supozitii, a declarat premierul moldovean Vlad Filat.

 8. Manfred Grund, preşedinte al Fracţiunii Uniunii Creştin-Democrate în Bundestagul Germaniei .

  Norbert Neuhaus ,consultant al Fundaţiei Robert Schuman şi expert în politica europeană al Partidului Popular European pe lângă România şi R. Moldova .

  R. Moldova nu poate fi membru al Comunitatii Statelor Independente (CSI) si concomitent sa aspire la Uniunea Europeana (UE).

  Moldova este supusa unei presiuni foarte stranse din partea Rusiei, iar influenta “este din ce in ce mai accentuata”.

 9. Filat spune NU pentru NATO.

  iar

  Hilary Clinton spune DA pentru aderarea RM la NATO.

  faceti concluzii cine este actuala guvernare AIE

 10. Joe Biden: Republica Moldova va fi membră NATO.

  Joe Biden a spus, în cadrul conferinţei de presă de la Cotroceni, că SUA salută transformările democratice care au loc în această regiune şi, în acest contexct, că Republica Moldova va fi membră NATO.

  iată filmul cu Declaraţia dlui Joe Biden(R.Moldova este menţionată la minutul 5.35 – 5.55, între punctele vizând Afganistanul, chestiunea geostrategică a regiunii şi problema securităţii energetice – cred că mai clar decât atât nu se putea spune că RM are “undă verde” şi şanse reale de a se integra în structurile euroatlantice):

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z21pCaieKzU

  Filat: Trebuie sa fie clar tuturor: Republica Moldova are Constitutia tarii in care se scrie ca are un statut de stat neutru.

  liderul Partidului Democrat Marian Lupu recunoaste ca exista unele aspecte ideologice comune ale democratilor si comunistilor moldoveni. Astfel, cele doua partide converg in atasamentul pentru un statut neutru al tarii, pentru integrarea europeana a republicii, insa in tandem cu un parteneriat strategic cu Rusia, pentru continuarea participarii la CSI, pentru neafilierea la NATO.

 11. STRATFOR: Moscova actioneaza si prin Partidul comunistilor si prin Alianta “occidentalistilor”.

  R. Moldova este o tara divizata si cel mai probabil va ramâne paralizata din punct de vedere politic pe termen scurt sau chiar mediu, sustine agentia americana. Localizarea geografica a R. Moldova o face importanta pentru Rusia, fiind o ruta traditionala de invazie dinspre sud-vest si statele balcanice.

 12. Pana aici ti-a fost „opinia”? De Ghimpu si Chirtoaca ce ne spui?

 13. Nu-i de mirare că o parte din teritoriul RM este ocupat de Rusia.
  Dar proromânii s-au luptat/se luptă între dînşii – cine este mai „patriot proromân”, cine este „cu adevărat pentru Unire”
  Timp de peste 20 ani la guvernarea RM au fost/sunt proruşii comuniştii şi neocomuniştii. Chiar şi PLDM (Filat) cu PD (Lupu, Plahatniuc, Diacov) care au declarat că sunt „pentru Integrarea Europeană”, sunt „anticomunişti”, sunt pentru „integritatea RM” au insistat pentru „Rusia – Aliat Strategic”, au fost împotriva Decretelor lui Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului şi retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM (ca condiţie de integrarea teritorială a RM) – adica PLDM şi PD au avut aceiaş poziţia ca şi a Moscovei. Oare nu observaţi că PL, Ghimpu este „chidănit” de la guvernare?
  Timp de peste 20 ani guvernarea RM a făcut ce a dorit Moscova, a făcut tot posibilul, le-au creat condiţii ca 1) teritoriul ocupat de Rusia să se întărească economic; 2) educe locuitorii acelui teritoriu cu ură către locuitorii din partea dreaptă a Nistrului, şi mai ales să educe ura către români. Doar careva acţiuni a guvernării RM inconştiente (dar mai degrabă că conştiente – la indicaţia Moscovei) – Începînd cu „Armata Rusiei – pacificatoare”, „Ştampilile vamale”, „Rugămintea către UE să i să scoată interdicţia lui Smirnov de a călători în UE” şi acum „parteneri egali în negocieri”.
  Era oare Stalin să negocieze cu Hitler de pe poziţii „egale”, cînd Armata Germania era lîngă Moscova, ocupase o parte din teritoriul URSS, .
  Au dreptul moral conducerea RM să se apropie de monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt? Aşa s-a comportat cu ocupantul Ştefan cel Mare şi Sfînt?
  Dar principala greşală este repetarea politicii Rusiei cu noţiunea „separatiştii transnistreni”. Doar pentru acest teritoriu a luptat Armata Rusiei, cetăţenii Rusiei (cazacii, puşcăriaşii, Smirnov născut în Orientul depărtat a Rusiei, şi chiar şi Rogozin); Rusia a ajutat/ajută prin toate mijloacile acel teritoriu pentru a se separa de RM. În acelaş timp Guvernarea Rusiei a ucis doi Preşedinţi ceceni, aleşi legal de ceceni care doreau separarea de Rusia, numindu-i pe ceceni „terorişti”. Atunci şi partizanii din timpul războiului tot erau „terorişti”?
  UE, SUA nu pot ajuta RM să se elibereze de „separatişti”. UE, SUA POT AJUTA RM SĂ ELIBEREZE TERITORIUL RM OCUPAT DE CĂTRE RUSIA
  Dar proromânii s-au luptat/se luptă între dînşii – cine este mai „patrot proromân”, cine este „cu adevărat pentru Unire”
  Cetăţenilor RM le este indiferent că o parte din casa lor (RM oare nu este actualmente casa noastră comună?); că am devenit cei mai săraci din Europa avînd pămînt bogat şi fiind harnici; cetăţenii votează pe acei care peste noapte au devenit multmilionari şi miliardari în Euro, aceştea avînd şi posturi de televiziune şi „spălînd creerii.”
  Dar proromânii s-au luptat/se luptă între dînşii – cine este mai „patrot proromân”, cine este „cu adevărat pentru Unire”
  Cu părere de rău nici Dl M. Popescu nu a contribuit la consolidarea forţilor proromâne din RM

 14. Vlad Filat şi-a schimbat optica doar în două zile: „Este firesc să avem un consulat şi la Tiraspol”.

  Dacă pe data de 17 aprilie, premierul Vlad Filat declara presei că nu va admite deschiderea unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol, pentru că Republica Moldova este un stat suveran şi integru, atunci a doua zi şeful Guvernului şi-a schimbat punctul de vedere.

  Declaraţiile premierului survin după ce Dmitri Rogozin, trimisul Federaţiei Ruse la Tiraspol a declarat că intenţionează să discute cu autorităţile de la Chişinău posibilitatea deschiderii unui consulat al Rusiei în regiunea transnitreană.

  „Au fost solicitări pe parcursul timpului, vreau să vă spun că şi din partea Ucrainei. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova şi aşa cum avem consulate la Bălţi, la Cahul, la Ungheni, este firesc să avem consulat şi la Tiraspol. Însă până ca acest lucru să se întâmple, urmează să avem un şir de reglementări care reies din situaţia reală ce ţin de asigurarea cu securitatea şi imunitate diplomatică a celor care funcţionează acolo. Deci, este un proces care urmează să-l discutăm. Solicitarea a fost auzită, urmează să gândim şi să venim cu o decizie în acest sens”, a declarat miercuri, 18 aprilie, Vlad Filat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

  http://www.timpul.md/articol/vlad-filat-si-a-schimbat-optica-doar-in-doua-zile-este-firesc-sa-avem-un-consulat-si-la-tiraspol-33228.html

 15. Lumea fuge fara capat din RM(Republica Mafiei).

  Trei moldoveni au fost prinşi de poliţiştii gălăţeni după ce au intrat în România ilegal

  19 martie 2011

  http://www.adevarul.ro/locale/galati/Trei-moldoveni-politisti-Romania-ilegal_0_446955577.html

  Patru moldoveni au fost prinşi de poliţişti după ce au trecut graniţa ilegal
  28 martie 2011

  http://www.adevarul.ro/locale/galati/Patru_moldoveni_au_fost_prinsi_de_politisti_dupa_ce_au_trecut_granita_ilegal_0_452355268.html

 16. Corect, avem consulate la Cahul,Ungheni și Bălți,dar ele nu sunt ocupate și sunt controlate ce rep Moldova ce nu putem spune de Tiraspol. Dacă conducerea de la Chișinău va permite acest lucru va încălca legea cum au încălcat-o CEC -ul din Rusia când a deschis secții de votare pe teritoriul trasnistrian când a deschis secții de vot.

 17. Intr-adevar, o analiza pertinenta. Va recomand si articolul:

  BASARABIA 2012: 200 de ani de la anexare
  http://foc-in-agora.blogspot.de/2012/03/basarabia-2012-200-de-ani-de-la-anexare.html

 18. Rogozin: Statul comun Moldova+Transnistria poate fi numai pe principii federale -confederale.

  Рогозин:Общее государство Молдовы и Приднестровья может быть только федерацией или конфедерацией .

  20.04.2012

  Общее государство Молдовы и Приднестровья может быть только федерацией или конфедерацией, заявил вице-премьер-министр России Дмитрий Рогозин.

  „Если молдавские политики являются патриотами Республики Молдова, то есть смысл вести с ними разговор о вариантах приднестровского урегулирования. Если же они собрались в Румынию, то при всем желании помочь им сохранить единое государство нам это не удастся. Не только Приднестровье, но, возможно, и другие части Молдовы не захотят уходить в Румынию. Говорю это прямым текстом”, – сказал Рогозин в интервью московской газете „Коммерсант”.

  В начале этой неделе Рогозин посетил Кишинев и Тирасполь в качестве сопредседателя молдо-российской межправительственной комиссии и спецпредставителя президента РФ по Приднестровью.

  „Молдавские политики должны определиться — молдаване они или румыны. Если румыны, то границы будут другими. И тогда мое заявление шестилетней давности (о вхождении Приднестровья в состав России – Прим. pan.md) сохраняет свою силу. Если же они молдаване и патриоты молдавского государства, то они сумеют проявить максимум гибкости, мудрости и дальновидности, чтобы выстроить с Приднестровьем будущее общего государства”, – сказал Рогозин.

  Он перечислил пять пунктов, которые должна выполнить Молдова, чтобы у нее была гарантия общего государства:

  1. Признать Приднестровье равноправной стороной диалога. Без этого не будет никакого примирения.

  2. Найти общий знаменатель для оценки той трагедии, которая произошла 20 лет назад. Объясниться друг с другом, выяснить причины.

  3. Создать нормальные экономические условия для выживания обоих берегов Днестра.

  4. Признать роль России как единственной страны, обладающей политическим и силовым авторитетом в этом регионе. И не пытаться играть в кошки-мышки, вводя в качестве посредников стороны, которым совершенно нет дела до этого региона.

  5. Понимание того, что такое будущее общее государство может сформироваться исключительно на федеративной или конфедеративной основе.

 19. Rogozin despre Filat: Guvernul Moldovei este condus de un om foarte pragmatic. Cu el trebuie de ţinut legătura .Reintegrarea RM – doar în baza unei federații sau confederații

  20.04.2012

  Cu critici în adresa unioniştilor şi cu laude pentru prim-ministrul Vlad Filat. Aşa şi-a încheiat vizita vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Oficialul rus s-a arătat mulţumit de spiritul pragmatic al premierului .

  “Guvernul Moldovei este condus de un om foarte pragmatic – Vlad Filat. Cu el se poate şi trebuie de ţinut legătura. Trebuia să înţeleg cu cine se poate vorbi la Chişinău. Am întâlnit în capitala Moldovei oameni pragmatici, care înţeleg beneficiile construirii unor relaţii de lungă durată cu Rusia”, a declarat Rogozin .

  Reintegrarea Republicii Moldova se poate realiza doar în baza unei federații sau confederații. Declarația aparține reprezentantului special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin .

 20. Rogozin a numit 5 condiţii pe care ar trebui să le îndeplinească Moldova pentru a-şi garanta un stat reîntregit şi anume:

  1. Recunoaşterea Transnistriei drept parte egală în dialog. Fără acest lucru este imposibilă împăcarea părţilor.

  2. Identificarea unui numitor comun în evaluarea tragediei ce a avut loc 20 de ani în urmă. Clarificarea poziţiilor şi concretizarea cauzelor.

  3. Crearea unor condiţii economice pentru supravieţuirea economică a ambelor maluri ale Nistrului.

  4. Recunoaşterea rolului Rusiei drept unica ţară deţinătoare a autorităţii politice şi coercitive în această regiune. Renunţarea jocurilor în privinţa rolurilor de mediator pentru alte ţări, care nu au nimic în comun cu această regiune.

  5. Înţelegerea faptului că un viitor stat comun nu se poate forma decît în baza unei federaţii sau confederaţii.

  Oficialii de la Chişinău trebuie să se decidă cine sunt – moldoveni sau români, a spus Rogozin, care susţine că la Tiraspol nimeni nu a uitat despre evenimentele de pe Nistru.

 21. @opinie

  Conditiile impuse incep sa dea contur ennuntului din titlu: „Moscova impinge Basarabia spre Romania”.

  Vezi un punct de vedere in „Ultimatumul Moscovei” (http://mipopescu.wordpress.com).

 22. @Mircea Popescu.

  ajungem la rascruce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *