Ce credeţi despre aceste articole ale lui Constantin Tănase?

A scris Constantin Tanase si anterior un articol, imi amintesc, dar nu il gasesc, in care liderul de opinie, directorul publicatiei „Timpul”, se intreba ce va face clasa politica in anul 2012, cind exista date de cotitura in istoria romanilor si definitorii pentru a intelege esenta conducerii celui de-al doilea stat romanesc, inclusiv pentru ca se implinesc 200 de ani de la raptul Basarabiei. Am gasit, deocamdata, articolul din 12 iulie 2011, pe care il plasez dupa cel scris astazi, in vinerea Pastelui, impotriva pozitiei Consiliului Unirii. Amintesc celor care au uitat: „marginalii” – banuiesc fiind vorba si de PNL, lovindu-se in presedintele Vitalia Pavlicenco, – au sprijinit platforma civica „Actiunea-2012”, Forul Democrat al Romanilor,  alaturati Consiliului Unirii, au sprijinit Miscarea „Memoria Neamului” si  Miscarea Civica „Anul 1812”, pe care le-am invitat in Consiliul Unirii, constituit la propunerea dlor Stefan Maimescu si Anatolie Revenco (nu cred ca „au facut o crima” acesti oameni!…) In CU deciziile se iau in colectiv, in sedinte unde sunt asteptati toti semnatarii Consiliului Unirii. Am republicat, ca sprijin, la momentul respectiv, preluat din „Timpul”, pe blogul meu, interviul acordat de Ion Negrei in legatura cu refuzul Guvernului de a da bani pentru actiunile dedicate celor 200 de ani negri din istoria noastra. In rest – judecati si singuri…

PĂCAT, DOMNULE TĂNASE, MARE PĂCAT…

Deocamdată, mă abţin să scriu nişte articole mai dure împotriva celor care ne atacă azi nu doar dinspre Dodon şi Garbuz, ci dinspre partea pe care, ni se parea, se află „ai noştri”, unionistii. Dar răbdarea poate să îmi crape şi să spun ceva în spiritul a ceea ce mi-a zis un membru din Consiliul Unirii:  „Lupta împotriva unioniştilor este bine plătită”. Eu cred ca aici se adauga si interesele electorale, care duc, se stie bine, tot spre interese financiare. Asta e, din pacate, cu „Unirea” la noi… Noi mergem înainte cu cei care acceptă să fim împreună… Şi încă ceva: în numele conducerii PNL solicit dlor Val Butnaru şi Constantin Tănase o întîlnire-discuţie cu participarea membrilor BPC al PNL, ca să ne cunoaştem, să vedem dacă suntem „marginali şi extremişti” sau nu, daca suntem „personaje infame” sau nu şi dacă am putea conveni, cel puţin, să nu ne atacăm unde chiar nu e cazul – că adevărul nu-l deţine nimeni, iar noi credem că e de făcut ceva pînă la 16 mai, dar şi de mai trăit după… VP

C.T.: „O provocare în legătură cu 16 mai 2012: guvernul Filat nu va coborî drapelele în bernă”

http://www.timpul.md/articol/o-provocare-in-legatura-cu-16-mai-2012-guvernul-filat-nu-va-cobori-drapelele-in-berna-33158.html

Despre nevoia de a marca în mod adecvat 200 de ani de la anexarea de către ruşi a ceea ce noi tradiţional numim Basarabia am scris încă în 2008, apoi în 2009, 2010… 

Atunci unii patrioţi au strâmbat din nas, considerând gestul meu ca fiind… uşor excentric. În anul trecut am depus suficiente eforturi în vederea mişcării carului din loc, eforturi care s-au încununat cu lansarea pe 16 mai 2011 a binecunoscutei Iniţiative despre Anul 1812. Cu propriile cheltuieli am lansat şi un site –www.1812.md – pe care încerc să-l menţin cu ajutorul unor entuziaşti. Când anul trecut am lansat respectiva Iniţiativă, unii dintre cei care s-au strecurat patriotic în Consiliul Unirii nu numai că nu au susţinut iniţiativa, dar s-au arătat uşor iritaţi. 
Împreună cu un grup de istorici cu care am format Mişcarea civică 1812 am făcut presiuni asupra Guvernului pentru a obţinea finanţarea unei conferinţe internaţionale despre 200 de ani de la anexarea Basarabiei. Cu această ocazie am fost atacat murdar de nişte jurnaliugi aflaţi în solda lui Filat şi a ruşilor şi nimeni din membrii Consiliului Unirii vizaţi nu a reacţionat. Graţie eforturilor personale ale preşedintelui Academiei de Ştiinţe, sus-numita conferinţă va avea totuşi loc. Guvernul Filat a declarat că nu are bani pentru o asemenea conferinţă. TIMPUL a scris cu lux de amănunte despre aceasta. Niciun patriot nu a sprijinit atunci iniţiativa noastră şi nu a făcut presiuni asupra Guvernului……Şi iată că pe ultima sută de metri, ca musca la arat, unii unionişti de fabricaţie mai recentă au lansat iniţiativa de a cere guvernului Filat să declare ziua de 16 mai zi de doliu naţional şi să organizeze funeralii naţionale…. Aceştia semnează iniţiativa în numele Consiliului Unirii.

Deoarece şi eu fac parte din acest consiliu, mă văd obligat să mă desolidarizez de autorii demersului şi să declar cu toată fermitatea că respectivul demers este o acţiune  contraproductivă şi periculoasă. Este clar din start că guvernul Filat nu va coborî drapelele în bernă pe 16 mai a.c., ceea ce înseamnă că respectiva iniţiativă nu va face decât să plaseze această dată istorică în zona marginală. Să ne amintim cum a fost blocată de către guvernarea AIE-1 iniţiativa lui M. Ghimpu vizavi de 28 iunie 1940. Cine are interes ca şi această dată tragică din istoria noastră să fie compromisă, ca şi ideea Unirii, fiind percepută ca o acţiune a marginalilor şi extremiştilor politici? Consider că iniţiativa Consiliului Unirii înseamnă, de fapt, enclavizarea evenimentului de la 16 mai 2012, compromiterea lui şi toarnă apă la moara celor care şi astăzi consideră jaful teritorial din 1812 o acţiune de binefacere a Rusiei ţariste faţă de moldoveni. Să fim inteligenţi, să nu le mai facem un cadou duşmanilor noştri istorici. 

C.T.: „Anexarea Basarabiei continuă: ce ne pregătesc ruşii în 2012 ?” (12 iulie 2011)

http://www.timpul.md/articol/anexarea-basarabiei-continua-ce-ne-pregatesc-rusii-in-2012–25214.html

Nu ştiu dacă anumite „organe competente” monitorizează ce scriu şi alţii, din afară, despre R. Moldova sau sunt preocupate în continuare doar de „duşmanii interni”, rămaşi, tradiţional, aceiaşi care au fost în timpul ţarismului şi al URSS – „românii”, „proromânii”, „unioniştii”, numiţi mai recent, după 1990 „românounionişti” şi „antistatalişti”. Nu ştiu, de asemenea, dacă în programul de activitate a guvernului există vreun punct care se referă la securizarea spaţiului informaţional al R. Moldova. Explic pe scurt despre ce e vorba.

După crearea Grupului de iniţiativă, apoi a Mişcării Civice „Anul 1812” care îşi fixează nişte obiective ce nu afectează nici cât e negru sub unghiile lui Filat şi ale lui Lupu, ci, dimpotrivă, contribuie la cunoaşterea istoriei acestui tânăr stat cu numele R. Moldova, nimeni din eşaloanele de vârf ale puterii nu s-a interesat, ca printre altele: Bă băieţi, ce vreţi să faceţi? Întrebarea era (şi mai este) actuală şi firească, fiindcă comemorarea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul ţarist vizează, direct, trecutul şi prezentul a trei ţări – România, Rusia, Ucraina. Unii mai adaugă aici încă o „ţară” – Pridnestrovia. Şi dacă pe ai noştri treaba asta nu-i interesează, cu totul altfel au reacţionat ruşii. La cele două materiale ticăloase apărute în presa de la Chişinău, recent s-a mai adăugat unul, semnat de liderul marcant al Interfrontului din anii ’90, Andrei Safonov (vezi rosbalt.livejournal.com). Apropo, dacă nu greşesc, l-am văzut la o tv democratică de la Chişinău, pe post de… analist politic. Nu ştiu dacă e cetăţean al R.Moldova sau numai al Pridnestroviei.

Materialul e plin de cele mai obscurantiste teze ale ideologiei şi propagandei ţariste şi comuniste – cititorul curios poate face cunoştinţă cu ele. În spaţiul ce-mi rămâne, doresc să atrag atenţia nu numai cititorilor simpli, dar şi mai-marilor acestor zile tulburi asupra unor chestiuni ce vizează direct securitatea învăţământului şi educaţiei din R. Moldova.

Articolul lui Safonov se intitulează „Битва за Бессарабию: 200 лет спустя” („Bătălia pentru Basarabia, după 200 de ani”). Chiar din primele rânduri, autorul avertizează cititorul rus că iniţiativa comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei urmăreşte scopul de a „recroi frontierele de sud-vest ale Ucrainei şi Moldovei”. Este bine, adaugă el, să înţelegem din start acest lucru şi să începem a acţiona fără a aştepta când ostaşilor români li se va ordona să treacă Prutul”…

Indiscutabil, conchide autorul, „ne aşteaptă evenimente serioase şi deoarece anul 1812 nu este o problemă „curat moldovenească”, ci atinge interesele Rusiei, Ucrainei şi Pridnestroviei – e vorba despre o posibilă recroire a hărţii politice de sud-vest a fostei URSS”.

Cel mai mare pericol al comemorării anului 1812 Safonov îl vede în faptul că tânăra generaţie va fi obligată în şcoli să studieze o „istorie falsificată”, nu cea adevărată – cea rusească. Nu ştiu, repet, cetăţean al cărui stat este Safonov şi, iniţial, nu înţelegeam despre tânăra generaţie a cărei ţări se îngrijeşte. Imediat însă am înţeles – e vorba de tânăra generaţie a R. Moldova. Iată ce propune acesta, drept contramăsură la iniţiativa Mişcării Civice „Anul 1812”: „trebuie să răspundem, fără ezitare, la lovitură cu lovitură”! Îmi amintesc bine că Safonov le cerea acelaşi lucru interfrontiştilor adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale în 1990.

După ce îl laudă pe Smirnov că nu a permis să otrăvească minţile tinerilor pridnestovţî cu otrava naţionalismului şi unionismului românesc, Safonov cere ca la fiecare cartuş unionist să fie fabricate по нескольку убойных торпед. Dar, deoarece asta e puţin, el cere Rusiei şi Ucrainei să editeze pentru şcolile din R. Moldova, „literatură în tiraje de milioane” în care să fie „demascate tezele propagandei româneşti”. El mai cere să fie finanţaţi savanţii, politologii, publiciştii care, în mod accesibil, ar „demasca ideile românismului, bătându-şi joc de ele”. E necesar, de asemenea, continuă Safonov, „să se editeze lucrări de istorie pentru tineretul Moldovei (!) în care, într-un stil simplu, s-ar demonstra beneficiile aflării fostei RSSM la început în componenţa Imperiului Rus, apoi în componenţa URSS, în contrast cu tragedia aflării sub robia românească”. Astfel, conchide el, la un manual de „Istoria Românilor”, elevului moldovean trebuie să i se dea „două, trei, patru cărţi de cele de mai sus”. E nevoie, pune el punctul pe „i”, „să fie organizată o expansiune istorico-politică masivă”.

Cu certitudine, o asemenea expansiune masivă va fi declanşată de către ruşi. Ce-i vom contrapune noi, R. Moldova, stat suveran şi independent? Cum răspundem noi la această iniţiativă de implicare a unor ţări străine în sistemul nostru de învăţământ şi educaţional? Ce crede Guvernul vizavi de asta? Dar Ministerul Educaţiei? Sau poate Guvernul împărtăşeşte punctul de vedere al lui Safonov? Acesta recomandă „minţilor treze de la Moscova, Tiraspol, Chişinău şi Kiev să se gândească cum să marcheze prin acţiuni puternice, apreciind pozitiv eliberarea Basarabiei de sub jugul turcesc în 1812”…La care „minţi treze” de la Chişinău se referă Safonov?

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. “Lupta împotriva unioniştilor este bine plătită”…
    …precum este bine plătită şi lupta pentru unionism.
    Iată de ce atîta vînzolealîă pentru a pune monopol pe titlul de Lider al mişcării unoniste. E o afacere foarte profitabilă şi se poate trăi încă zeci de ani pe spinarea prostitului popor.

  2. Pt Tot eu

    Putei spune ce vreti, insa cineva toaca bani publici si altcineva – nu. Nu avem nici un interes pecuniar sau financiar si nici de lider al Miscarii unioniste. Nu avem bani romanesti, nu avem fonduri publice si nici fonduri europene. Cititi bine introducerea mea. Daca vreti sa ii invinuiti pe Maimescu si Revenco pentru ca ar avea interese financiare propunind asta si ca nu sunt sinceri, sa va temeti de Dumnezeu. Ei doar aduc si contribuie ca noi sa ne putem misca inainte. Daca aveam noi alte interese, nesincere, – ma refer la PNL – eram in Parlament, credeti-ma, dar am mers pe drumul cel mai greu – al convingerii oamenilor deznationalizati si prefacuti de guvernarile antiromanesti in antiromani. Mie imi este rusine sa luptam intre noi ca sa rida Garbuzii si Dodonii, ca si altii de teapa lor. Si tare ma tem ca „panoul de comanda” antiunionist e la doua partide de pe ambele maluri de Prut.

  3. http://www.dprp.gov.ro/2011-proiecte-finantate-anul-2011/
    Dna Vitalia, e lesne de inteles ca sa inceput campania electorala, dupa 3,5 ani de la alegerile parlamentare trecute vin acum in ultima suta de metri cu pomene electorale, si cu insulte ca nu cumva altii decit Tomac sau Badea sa ajunga acolo.
    Vedem ca Timpul in lincul de mai sus a scurs 899996.34 RON, asta e cam 22000 euro pe anul 2011. Anul acesta vad ca si UNION este finantat care la fel va ataca, deci se vede de unde vine lovitura sub centura, tot de cei care se mai doresc la conducere acolo si sa distribuie si lor aici ni micuri, si se tem de unire ca nu vor mai avea fonduri.
    Aici mai jos chiar va recomand sa vedeti ce a facut senatorul Badea in acesti 3.5 ani http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=4a4842b8-4851-4eaf-a588-ca09be0137b6
    32 de initiative legilative dintre care au trecut doar citeva, el insa fiind de la PDL, partid majoritar, si cite din aceste proiecte se refera la Basarabia, ??????? Chiar nici unul, acum mai vor sa le mai dam un mandat? ajunge, avem nevoie de Basarabeni in Senatul si camera deputatilor, cit si de asa zis ambasador in RM la fel basarabean sa fie.

  4. strategic si cu efecte devastatoare asupra propagandei rusesti in moldova il va avea rezultatul recensamintului populatiei ce se apropie … si stim apelurile care deja se fac de catre extremistii neo-fascisti rusi catre intreaga masa de rusofoni sa se declare strict ca apartinind etniei ruse . aici se vede si cit ii desconsidera in fapt rusii pe gagauzi spre exemplu dar si pe altii . pentru ei acestia nu sint decit o masa de manevra , o turma de oi , care la un strigat sint duse ori la stinga , ori la dreapta dupa cum cere stapinul lor . daca recensamintul va da un procent important din populatie care se revendica a fi romani – si vorbim aici macar de 20% – intreaga constructie propagandistica atit a „statalistilor” [ filo-rusi mascati in fapt ] cit si a rusiei direct , se va prabusi ca un castel de nisip … pentru ca situatia va deveni penibila si hilara . de unde sa apara asa „minoritate” peste noapte in moldova ? a vazut cineva un val de migrare extraordinar venit de peste prut ? sau te pomenesti ca au cazut din ceruri ? toata situatia politica se va schimba … discursul politic se va schimba si el .

  5. astept mult inca de la cei care si-au recistigat cetatenia romana in anii de cind a avut loc ultimul recensamint al populatiei , de la noile generatii care s-au ridicat de atunci … un 20-25% declarati romani la recensamint , face cit o victorie detasata in alegeri pentru pnl .

  6. Pt marian

    Acum, spune, nu e tocmai cayul sa ii pregatim pe oameni si pt vrecensamint, scotindu-le din suflet romanofobia?

  7. Consiliul Unirii

    Motto
    … Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
    Tot ce-i însemnat cu pata putregiunii de natură,
    Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
    Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii…
    Scrisoarea a III -a. Mihai Eminescu.

    …… Vai, ce nume în consiliu, şi cu ex-uri şi notorii
    şi care, cu mici excepţii, sunt banal de derizorii.
    Gloate de moşnegi şi babe, cam de vârsta Sfintei Vineri,
    ca pe vremuri, fac din deget prin prezidii, celor tineri!
    … Dar zadarnic îmi curg ochii, căutând în ample liste
    noii inculeţi sau stere, sau noi clone de halipe.
    Doar maeştri ca trai a n u s, gazetari – alde tănasa
    vor renaşte prin consilii dulcea Ţară Românească…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *