Nationalism romanesc, de Mircea Popescu

De luni de zile diversele mesaje ale societatii civile catre politic par sa nu aiba succes. Acestea sunt fie ignorate, fie primesc raspunsuri de complezenta.

Iata ca la recentul congres al opozitiei politice, doua luari de pozitie ale principalilor lideri merita o atentie deosebita, dar mai ales trebuie urmarit daca nu vor ramane la stadiul de simple mesaje electorale.

In primul rand, vorbind de guvernarea viitoare, domnul Victor Ponta, propus de congres ca viitor Prim-Ministru al unei asemenea guvernari, a promis ca in guvernul pe care-l va forma sa nu se mai regaseasca UDMR.

Considerentele pentru care o asemenea participare maghiara este incompatibila cu statul national roman, le-am expus intr-o serie de articole cum ar fi “Guvernare iresponsabila” sau “Guvernarea maghiara a Romaniei” aflate pe blogul “Diaspora si Reintregirea” (http://mipopescu.wordpress.com/legi/guvernarea-maghiara), articole pe care, desigur, le-am trimis si partidelor politice de toate nuantele.

Tot pe acest blog, am semnalat de cateva ori necesitatea ca romanii sa nu se dezica de nationalism. De exemplu, in articolul “Nationalism necesar” (http://mipopescu.wordpress.com/2-reflectii/nationalism-necesar), spuneam:

“Nationalismul ramane o necesitate deoarece constituie ultima resursa pentru salvarea valorilor esentiale ale unei natiuni asaltate pe toate fronturile de multiculturalismul nivelator.“

Si iata ca domnul Crin Antonescu, presedintele PNL, pentru prima data in perioada post comunista afirma raspicat acelasi adevar: “Trebuie sa spunem clar, impreuna, ca suntem nationalisti pentruca vrem sa fim o natiune puternica, un stat puternic cu cetateni puternici‘.

Pronuntat de la tribuna congresului, mesajul acesta are o semnificatie aparte si este, in opinia mea, miezul central al viitoarei politici a Romaniei, in cazul in care domnul Crin Antonescu ar putea reprezenta interesele tarii din pozitia de viitor Presedinte al Romaniei. Declarandu-si optiunea pentru un nationalism romanesc, se poate intelege ca domnia sa respinge formula internationalista avansata de actualul presedinte roman, domnul Traian Basescu, care a afirmat ca “numai prin cedarea masiva de suveranitate (n.a. – a Romaniei), Europa mai poate ramane o putere economica si militara“.

Desigur de la vorbe, este un lung drum pana la fapte si tocmai de aceea, societatea civila trebuie sa fie foarte atenta la orice derapaje si mai ales sa urmareasca indeplinirea acestor promisiuni. Iar pentru ca sa fie un control suficient de sustinut astfel ca eventualele derapaje sa nu aiba loc, societatea civila va trebui sa reaminteasca permanent candidatilor promisiunile facute si obligatia acestora de a-si indeplini angajamentele asumate public.

In afara de monitorizarea respectarii angajamentelor, societatea civila are posibilitatea si datoria sa participe la dezbateri si sa faca propuneri privind modificarea Constitutiei si implicit a Legii Electorale, iar viitorul Parlament si viitoarea guvernare a Romaniei sa-si plece urechile si sa tina cont de interventiile civicului.

Tocmai de aceea, societatea civila romaneasca va fi “picatura chinezeasca”, capabila sa-si lase amprenta si sa influenteze viitoarea guvernare a Romaniei si a actiunilor oficiale pentru promovarea intereselor nationale.

Loading Facebook Comments ...

81 Comments

Add a Comment
  1. pt. Patriciu
    Ba debilan smitit ce esti tu, nu mai are rost sa vorbesc in zadar dar iti aduc aminte doar ca pe timpul lui Stefan cel Mare se scria si se citea in SLAVONA VECHE care nici in curul matii nimic nu avea cu latina s-au romana, porecla de romani ati luat-o doar la 1859
    In ceia CE PRIVESTE FILMULETUL apoi eu de profesie tin de medicina si cand unele fapte sunt fundamentate pe baza stiintei atunci clar ca dau mult mai multa credibilitate stiintei decat doar aventurierilor istorici politizati … prima priveste-l cel putin

  2. pt. PUSCASU VLAD IRIMIE
    daca tu te simti travestit si curva nu inseamna ca si eu iti iau exemplu, poate patriciu (alias Anatol Marin) te poate urma cu toata banda lui …

  3. pt. PUSCASU VLAD IRIMIE, patriciu
    am descris pe blog nu o singura data ca ma mandresc ca sunt moldovean si port numele Igor si ca este numele meu adevarat de botez dar la asa suge…a alde Voi nu poate sa Va ajunga la creieri pentru ca de fapt aveti creierul unei gaini impartit la amindoi cat tu atat si patriciu. Mare istorici mai sunteti Voi, de fapt puteti zomba doar gainele prin aberatiile si afirmatiile abstracte ca intotdeauna la general si cand cineva va strapunge cu adevarul si prin fapte concrete istorice Va balabaiti si cotcodaciti ca gainele …

  4. pt. PUSCASU VLAD IRIMIE, patriciu

    Sunteti doi imbecili care de la curul gainelor cotetelor Voastre nu vedeti nimic mai mult, dupa cum v-am descris cretinilor nu o singura data ma aflu intr-o tara civilizata europena de 15 ani si cel putin am invatat sa vad cu alti ochi lumea si nu ca Voi doar gainile din cotetul Vostru

  5. PUSCASU VLAD IRIMIE

    @igor

    te afli intr-o tara civilizata,in transnistria,speli pe jos in beciul FSB-ului lui sveciuk-smirnov, hahahahahahaha LOOOL limbajul l-ai invatat pe cand frecventai KGB-ul,cand erai tanar ,pe vremea tovarasiilor.Ce vremuri,nu-i asa tovarase? stiu ca regreti crimele URSS-ului,de aceea te inteleg ca ai luat-o razna de tot.

  6. PUSCASU VLAD IRIMIE

    ,,banda lui,, Anatol Marin,se refera evident la anticomunisti.

    Cuvantul ,,bandit,,este de inspiratie securistica in Romania iar in URSS, NKVD-ista KGB ulterior. Ce vremuri.Iar unii tovarasi regreta ,pe cand trageau cu pistoalele in ,,banditi,, prin paduri,prin munti,banditi care se opuneau colectivizarii foratate…..

  7. pt. PUSCASU VLAD IRIMIE
    Ar trebui sa-ti tratezi creierul de gaina la veterinar, nicidecum la medic, citeste atent mai sus si poate ai sa intelegi si de ce.
    Cretinule sunt pe teritoriul Italiei de 15 ani, nu fac parte nici dintr-un partid, n-am facut parte niciodata nici din partidul comunist, niciodata nici nu voi face parte din rindurile comuniste asa ca pot sa spun cu orgoliu pentru ca sunt liber si sincer ca sunt anticomunist dar nu pot sa fiu nici iuda impotriva poporului meu moldovenesc asa cum sunt unii pe blogul acesta. V-am descris si nu o singura data argumentind cu argumente concrete: ,, juramint se depune poporului si tarii o singura data si nu de mai multe ori ca la tradatori,,.

  8. pt. PUSCASU VLAD IRIMIE
    Ar trebui sa-ti tratezi creierul de gaina la veterinar, nicidecum la medic, citeste atent mai sus si poate ai sa intelegi si de ce, daca nu reusesti atunci ultima cale la abator…

  9. pentru VLAD IRIMIE:
    Mă adresez ţie,deoarece cu d…li alde Igor, nu are rost să vorbeşti:
    Oare acest agent al ruso-comuniştilor cînd scrie că pe timpul lui Ştefan cel Mare se scria cu slavona veche ştie că în acele timpuri se utiliza de rînd cu slavona veche şi alfabetul latin,în dependenţă cu ţara cărea i se adresa cele scrise, că pînă la 1400, pînă ce patriarhil de la Constantinopol îl recunoaşte ca mitropolit a Moldovei pe Iosif,alfabetul utilizat în Moldova era cel latin,unde la (Siret 1370) fusese întemeată Episcopia catolocă?
    Dacă ar avea dram de educaţie şi cultură în cap, s-ar apuca de studiat mai adînc istoria naţională, şi-ar pune întrebarea: De ce atîţea basarabeni îşi zic şi moldoveni-români, ce ştiu ei de se consideră aşa de rînd cu moldovenii din dreapta Prutului şi restul vorbitorilor de limbă română din celelalte regiuni locuite de oameni ce vorbesc l.română, de nu se considera ca Igor,naţie superioară maldavenească, ar găsi răspunsurila aceste întrebări, şi n-ar căuta să se arate mai deştept ca toţi savanţii şi înaintaşii neamului. Cum se vede, apărînd aberaţiile de sorginte ruso-comuniste ce au ca scop să desbine neamul românesc în români şi moldoveni, doreşte să pară mai deştept ca toţi savanţii moldoveni-români ai timpurilor. Începînd cu Grigore Ureche,Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Cogălniceanu,toţi au afirmat că moldovenii de rînd cu muntenii sunt ca neam de provenienţă de la vechii romani,Eminescu a afirmat chear: Suntem români şi punctum”. Da ce ştiau ei? Uite Igor, „sfătuit” de propaganda rusească de desbinare a neamului românesc în români ştie mai bine, este mai deştept deoarece ia avansat în gîndire pe toţi aceştea şi a ajuns la concluzia că anume moldovenii dintre Prut şi Nistru sunt moldoveni doar,care nu sunt români, un fel de rasă superioară deosebită de români: Are el (Igor) idee de cnezatele ruseşti că au apărut cu mult mai înainte de a fi cucerite de Moscoviţi, de ce au fost statele italiene şi cele germane pînă a fi fost unificate atît pe cale paşnică cît şi prin răsboi(Bismarc al Prusiei) Acest superdeştept care ne scrie că pe timpul lui Ştefan cel Mare se utiliza alfabetul slavon,nu-i dă în cap că am scris aici cu litere latine deoarece nu există astăzi şriftul slavon la computer, nu deaceea că nu ştiu cum se scria pe timpul lui Ştefan cel Mare. Tov. Igor este un ienicer rusesc exemplar, numai bun ca să-şi dee şi viaţa pentru apărarea „identităţii naţionale maldaveneşti” inventate de imperialismul rusesc. Ce să-i faci propaganda ruso-sovietică a plodit destule asemenea elemente în neamul nostru, spre ruşinea noastră…

  10. V[ rog citiţi această variantă,ce a fostcorectat puţin…
    pentru VLAD IRIMIE:
    Mă adresez ţie,deoarece cu de…li alde Igor, nu are rost să vorbeşti:
    Oare acest agent al ruso-comuniştilor cînd scrie că pe timpul lui Ştefan cel Mare se scria cu slavona veche ştie că în acele timpuri se utiliza de rînd cu slavona veche şi alfabetul latin,în dependenţă cu ţara cărea i se adresa cele scrise, că pînă la 1400, pînă ce patriarhil de la Constantinopol îl recunoaşte ca mitropolit a Moldovei pe Iosif,alfabetul utilizat în Moldova era cel latin,unde la (Siret 1370) fusese întemeată Episcopia catolocă?
    Dacă ai avea dram de educaţie şi cultură în cap,te-ai apuca de studiat mai adînc istoria naţională, ţiai pune întrebarea: de ce atîţea basarabeni îşi zic şi moldoveni-români, ce ştiu ei de se consideră aşa de rînd cu moldovenii din dreapta Prutului şi restul vorbitorilor de limbă română din celelalte regiuni locuite de oameni ce vorbesc l.română, de nu se considera ca Igor,naţie superioară maldavenească, ai găsi răspunsurila aceste întrebări, şi n-ai căuta să te arăţi mai deştept ca toţi savanţii şi înaintaşii neamului. Cum se vede, apărînd aberaţiile de sorginte ruso-comuniste ce au ca scop să desbine neamul românesc în români şi moldoveni, doreşti să pari mai deştept ca toţi savanţii moldoveni-români ai timpurilor. Începînd cu Grigore Ureche,Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Cogălniceanu,toţi au afirmat că moldovenii de rînd cu muntenii sunca neam de provenienţă de la vechii romani,Eminescu a spus chear: Suntem români şi punctum”. Da ce ştiau ei? Uite Igari, „sfătuit” de propaganda rusească de desbinare a neamului românesc în români şi moldoveni ştie mai bine, este mai deştept deoarece ia avansat în gîndire pe toţi aceştea şi a ajuns la concluzia că anume moldovenii dintre Prut şi Nistru sunt un fel de rasă superioară deosebită de români: Are el idee de cnezatele ruseşti că au apărut cu mult mai înainte de a fi cucerite de Moscoviţi,aşa cum Moldova a apărut înainte de România, aşa şi cnezatele vorbitoare de rusă au apărut înainte de Rusia, de ce au fost statele italiene şi cele germane pînă a fi fost unificate atît pe cale paşnică cît şi prin război(Bismarc al Prusiei) Acest superdeştept care ne scrie că pe timpul lui Ştefan cel Mare se utiliza alfabetul slavon,nu-i dă în cap că am scris aici cu litere latine deoarece nu există astăzi şriftul slavon la computer, nu deaceea că nu ştiu cum se scria pe timpul lui Ştefan cel Mare. Tov. Igor este un ienicer rusesc exemplar, numai bun ca să-şi dee şi viaţa pentru apărarea „identităţii naţionale maldaveneşti” inventate de imperialismul rusesc.

  11. pt. patriciu
    nu cotcodaci atata in zadar

  12. pt patriciu
    nu te aude nimeni in afara de cotetul tau, si nu mai manipula atata cu cronicarii, eu demult citisem in original si din dogmele explicate de alde tine … asa precum biblia de obicei este una numai ca diferiti profeti incearca s- expuna la modul lor. Cel mai bine fiecare sa citeasca pentru sine si sa-si faca concluziile sale.

  13. rog să citiţi această variantă,a la doua iarăşi am greşit, de fapt cele spuse în a doua variantă sunt despre Igor,VLAD IRIMIe îmi cer scuze faţă de dumneata,am greşit iarăşi…
    pentru VLAD IRIMIE:
    Mă adresez ţie,deoarece cu de…li alde Igor, nu are rost să vorbeşti:
    Oare acest agent al ruso-comuniştilor cînd scrie că pe timpul lui Ştefan cel Mare se scria cu slavona veche ştia că în acele timpuri se utiliza de rînd cu slavona veche şi alfabetul latin,în dependenţă cu ţara cărea i se adresa cele scrise, că pînă la 1400, pînă ce patriarhil de la Constantinopol îl recunoaşte ca mitropolit a Moldovei pe Iosif,alfabetul utilizat în Moldova era cel latin,unde la (Siret 1370) fusese întemeată Episcopia catolocă?
    Dacă ar avea dram de educaţie şi cultură în cap, s-ar apuca de studiat mai adînc istoria naţională, şi-ar pune întrebarea: De ce atîţea basarabeni îşi zic şi moldoveni-români, ce ştiu ei de se consideră aşa de rînd cu moldovenii din dreapta Prutului şi restul vorbitorilor de limbă română din celelalte regiuni locuite de oameni ce vorbesc l.română, de nu se considera ca el,Igor,naţie superioară maldavenească, ar găsi răspunsurila aceste întrebări, şi n-ar căuta să se arate mai deştept ca toţi savanţii şi înaintaşii neamului. Cum se vede, apărînd aberaţiile de sorginte ruso-comuniste ce au ca scop să desbine neamul românesc în români şi moldoveni, doreşte să pară mai deştept ca toţi savanţii moldoveni-români ai timpurilor. Începînd cu Grigore Ureche,Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Cogălniceanu,toţi au afirmat că moldovenii de rînd cu muntenii sunt ca neam de provenienţă de la vechii romani,Eminescu a afirmat chear: Suntem români şi punctum”. Da ce ştiau ei? Uite Igor, “sfătuit” de propaganda rusească de desbinare a neamului românesc în români şi moldoveni,ştie mai bine, este mai deştept deoarece ia avansat în gîndire pe toţi aceştea şi a ajuns la concluzia că anume moldovenii dintre Prut şi Nistru sunt moldoveni doar,care nu sunt români, un fel de rasă superioară deosebită de români: Are el (Igor) idee de cnezatele ruseşti că au apărut cu mult mai înainte de a fi cucerite de Moscoviţi, aşa cum Moldova a apărut înainte de România,tot aşa şi cnezatele vorbitoare de rusă au apărut înainte de Rusia, de ce au fost statele italiene şi cele germane pînă a fi fost unificate atît pe cale paşnică cît şi prin răsboi(Bismarc al Prusiei) Acest superdeştept care ne scrie că pe timpul lui Ştefan cel Mare se utiliza alfabetul slavon,nu-i dă în cap că am scris aici cu litere latine deoarece nu există astăzi şriftul slavon la computer, nu deaceea că nu ştiu cum se scria pe timpul lui Ştefan cel Mare. Tov. Igor este un ienicer rusesc exemplar, numai bun ca să-şi dee şi viaţa pentru apărarea “identităţii naţionale maldaveneşti” inventate de imperialismul rusesc. Ce să-i faci propaganda ruso-sovietică a plodit destule asemenea elemente în neamul nostru, spre ruşinea noastră…

  14. pt patriciu
    nu te aude nimeni in afara de cotetul tau, si nu mai manipula atata cu cronicarii, eu demult citisem in original si din dogmele explicate de alde tine … asa precum biblia de obicei este una numai ca diferiti profeti incearca s- expuna la modul lor. Cel mai bine fiecare sa citeasca pentru sine si sa-si faca concluziile sale.

  15. PUSCASU VLAD IRIMIE

    stimate domn istoric Anatol Patriciu Marin,

    apreciez enorm cercetarea dvs istorica,si sunt convins ca ati descoperit adevarul.

    Insa cunoscand adevarul trebuie sa-l intelegem si pe bietul igor,care soarbe votka,pentru ca asa a fost educat de URSS ,care probabil ori l-a rusificat,ori poate ca l-a adus de la cercul polar.

    Mihai viteazul a facut Unirea de la 1600,si a fost cel care a fost primul nationalist intr-o lume care nu auzise de nationalism niciodata.

    Moldova,Ardealul si tara romaneasca au fost unite,iar Moldova insemnand pana pe Nistru.

    Ungurii din Ardeal si secuii s-au inchinat lui Mihai viteazul,pentru ca Buda si peste,si toata Ungaria fusese ocupata de otomani,formand un pasalac din acea zona,pe cand Tariile UNITE romanesti ,de MIHAI VODA VITEAZUL, erau doar sub tribut la turci,insa un tribut avantajos la acea data…

    daca comparam tributul la Fondul Monetar international de azi al Romaniei ,pe vremea lui Mihai viteazul ,spre turci,era paradis!

    Fa o statistica si ai sa vezi ca peste 2 milioane de rusi si ucraineni evrei au fost adusi in Basarabia de catre Stalin, hrusciov,brejenev,andropov, si alti tovarasi, pentru ca multi romani au fost dusi in Siberia,de unde nu s-au mai intors niciodata,iar altii au murit infometati…..

    de aceea lupta e grea cu rusii spalati pe creier.Sunt si rusi normali la cap,insa unii fanatici sunt demni de siberia!

  16. pt patriciu
    tocmai cum au procedat ocupantii romani cu deputatii din Sfatul Tarii la 1918 care au votat contra unirii, au fost impuscati cu totii … mai studiaza datele putin, la fel cum au inabusit in sainge si ingropat moldovenii de vii care s-au rasculat la Tatarbunar impotriva ocupatiei romane … la fel cum si-au batut joc si fascistii lui I.Antonescu.
    Nu vad prea mare diferenta intre ocupantia romana si intre ocupatia sovietica, cat unii atat si altii au doar umilit poporul moldovenesc la supunere …

  17. pentru Igor:
    Prin ultimile afirmaţii te-ai developat total:
    Ai demonstrat clar că nu eşti un rătăcit, ci un simplu agent al intereselor străine fasţă de interesele naţionale româneşti. Dacă ai citit toate acelea, şi promovezi mai departe ” perle” ale propagandei străine (ruso-comuniste), destinate de a desbina naţiunea română în români şi moldoveni,devine clar că eşti doar „naţie superioară maldavenească” ci un element care serveşte interese străine împotriva naţiunii române. Dacă eşti un etnic de altă provenienţă (rusă,ucraineană,evreească,etc.) te înţeleg, dacă eşti de provinienţă moldo-română eşti doar un ienicer rusesc, sau mai simplu, un trădător a neamului românesc ce are plan de desbinare a naţiunii române în români şi moldoveni pentru a servi astfel interese străine(ruseşti, nu în ultimul rînd). Asta se vede clar, în toate cele ce le spui, naţia superioară maldavenistă, a fost inventată de ruso-sovieto-comunişti pentru a ne desbina de restul naţiunii române, pentru a deveni ceva mici şi neputincioşi,numai bine de rusificat şi devorat de şoviniştii şi ocupanţii ruşi. Acei ce se declară „naţie moldovenească”, nu şi români sunt doar nişte slugi jalmnice ale imperialismului rusesc. Mare-mare-mare ruşine lor, Dumnezeu să-i judece ca pe nişte trădători de neam…

  18. iarăşi pentru Igor:
    Referitor la deputaţii care au votat contra Uniri,iarăşi vorbeşti prostii: Unul din ei a fugit peste Nistru „să se salveze de ocupaţia românească” în Uniounea Sovietică, – în „statul muncitorilor şi ţăranilor” şi unde a fost împuşcat în 1937, ca agent a siguranţei române,ceilalţi doi sau refugiat după ocupaţia din 1940 peste Prut, unde au supraveţuit pînă la bătrîneţe.
    Mă uit, scrii aici fel de fel de aberaţii. Mă,Igoraş, agent rusesc, tu ce citeşti? Numai propaganda lor? Eu am citit referitor la aşanumita răscoală de la Tatarbunar şi alte surse, nu numai cele sovieto-ruseşti cît şi amintirile lui Anri Barbius despre acele evenimente. Mă, dacă crezi doar surselor sovieto-ruseşti, mintea şi logica ta e bolnavă grav-grav de totul… Asta se numeşte chear zombare…

  19. Igor:
    Scrii de ocupaţia română a Basarabiei: Tu ai citit vre-o dată ca vre-un pscovean să scrie acum de ocupaţia rusească a Pscovului şi Novgorodului? Vre- o 170 de ani au luptat băştinaşii pentru independenţa de Rusia, pînă n-a fost omorîtă toată elita acestor cele mai vechi cnezate ruseşti, lupta pentru independenţa de Rusia n-a fost oprită de centrul ruşilor moscoviti.
    Sau de un veneţian de ocupaţia Italiană a Veneţiei,sau de ocupaţia Italiană a Piemontului? Sau de ocupaţia germană a Şlesvigului şi Holştainului, cucerite de Bismarc cu ajutorul armatei germane? Exemple de acest gen pot să-ţi dau cu duiumul.
    Mă, tu chear crezi sincer în prostiile ce le scrii aici?

  20. pt. patriciu

    Pe mine nu ma intereseaza interesele nationale romanesti pentru un simplu fapt nu sunt roman ci moldovean si pun mai presus de toate doar interesele Rep.Moldova si nicidecum cele a Romaniei

  21. pt. patriciu
    tu ce vrei sa negi faptul ca au fost impuscati din deputatii Sfatului Tarii care au votat contra unirii ???

  22. s-au mai mult vreai sa negi cum a fost inabusita rascoala de la Tatarbunar???

  23. eu personal nu vad mare diferenta intre metodele de prelucrare si umilire a poporului moldovenesc fie de ocupantii romani atat si de cei sovietici …

  24. pt. patriciu
    Pe mine nu ma intereseazaistoria Rusiei ca destul am studiat-o la scoala, n-am studiat practic nimic insa pe timpuri despre istoria Moldovei si atunci cu mare greu dar am cautat de sine statator cronicile lui G.Ureche, M.Costin si alte materiale ca sa cunosc macar ceva putin istoria neamului moldovenesc fara sa fiu indoctrinat de cineva fie rusi s-au romani. Priveam filme, emisiuni la radiou, citeam tot ce era posibil din diferite surse, in ultimi 10-12 ani am rascolit prin internet … etc. etc.
    Sunt plecat din Moldova in strainatate din 1997 la munca in Italia, prima am fost 1995-1996 si in Rusia, traind in strainatate tot timpul mi-am dorit un viitor mai bun Rep. Moldova, sunt dintre acei care cu adevarat imi iubesc patria mea pe nume Rep.Moldova, am fost la podul de flori, am vizitat si Romania printre primii nu am nimic de rau la general cu poporul din Romania dar vreau sa fim fiecare stapani la casa lor, doresc RM integrare europeana dar nu supunere ca regiune romaneasca … Nu sunt si nici nu ma simt roman si ca mine suntem majoritatea Va place voua s-au nu.
    Traiasca Republica Moldova ca stat suveran si independent !!!

  25. robin hud spune:
    9 aprilie 2012, la 10:10

    Robin hud, sunt sigura ca pe mine ma cunoasteti foarte bine….
    Eu sunt prima/ul presedinte a organizatiei de femei din Confederatia sindicatulyui „Solidaritate”. Daca se mai auzea ceva despre „Solidaritate”, apoi aceasta se datora activitatii organizatiei de femei, care avea o echipa buna.
    Mi-am dat demisia din anumite motive, unul dintre care a fost ipocrizia slugarnica si josnica a echipei „Manea&Co”in fata „sefilor de sus”. Ma scoteau din toti dracii cu „complimentele” lor josnice in fata conducerii comuniste de virf.

  26. pentru Igor:
    Igor, de deputaţi din Sfatul Ţarii împuşcaţi de autorităţile româneşti scriu doar cei din propaganda rusească,sursele româneşti dau altă istorie referitoare la restul vieţii lor de după Unire. Şi de Tatarbunar ruşii scriu de o răscoală a băştinaşilor, în realitate, sursele româneşti scriu despre nişte agenţi bolşevici infiltraţi de peste Nistru, care au instigat şi amăgit populaţia alogenă din acele locuri, etnici băştinaşi, participanţi la evenimente, au fost număraţi pe degete. De altfel acei ce i-au urmat pe bolşevicii ce se infiltraseră de peste Nistru, pentru a organiza acţiuni teroriste contra autorităţilor româneşti,care au fost prinşi şi judecaţi,cît şi ceilalţi participanţi au scăpat relativ uşor,doar cu cîţiva ani de puşcărie,dacă făceau ceva asemănător contra autorităţilor bolşevice,nici nu se mai auzea de ei,erau omorîţi cu toţii imediat, aşa cum se proceda în acele timpuri în Rusia bolşevică.
    Interesant, cum de tu continui să crezi propagandei sovietice, cînd, poate ai auzit, pînă în anii 90 ai sec. trecut la nivel de stat se nega omorrea a circa 25 mii de polonezi, din ei 22500 de ofiţeri, elita naţiunii poloneze în pădurea de la Catîni, lîngă Smolensc, apropo,în aceste zile se împlinesc 71 de ani de la acele crime ale comuniştilor sovietici, de altfel tot acum se împlinesc tot 71 de ani de la omorîrea de către autorităţile comunist bolşevice a peste trei mii de români-moldoveni-bucovineni la Lunca şi Fîntîna Albă, pentru că au încercat să se îndrepte organizat,sub steaguri bisericeşti,spre frontiera cu România pentrua scăpa de bolşevici… Pun pariu că de asta tu nu ai auzit, propaganda rusească de aşa ceva nu te-a informat. Lumea întregă are argumente destule despre minciunile ce le-a inventat pe parcursul existenţei puterii sovietice aceşti comunişti, şi tu îi mai crezi…
    Şi despre ocupanţii români ce prelucrau pe poporul moldovenesc…
    Iarăşi prostiii…Cine sunt poporul moldovenesc şi cine sunt românii? Poporul moldovenesc sunt acei ce se conştientizeză (antiştiinţific) naţie distinctă între Prut şi Nistru de restul vorbitorilor de limbă română, români sunt acei ce se consideră de rînd cu toţi vorbitorii regiunilor istorice vorbitoare de l. română (Oltenia,Mara-Mureş,Banat,Moldova de peste Prut,Ardealul etc.,) ca apartenenţă la aceeaşi naţiune. Adică acei ce se consideră români au conştiinţa că aparţin la o naţiune mare, cu istorie milenară, acei ce se consideră doar moldoveni au conştiinţa că aparţin la o naţie mică, apărută cu ocazia apariţiei principatului Moldovei,mai corect după 1940, (în nota lui Molotov din 26 iunie 1940 se vorbeşte că majoritatea populaţiei Basarabiei sunt ucraineni, de naţie moldovenească nu se pomeneşte,deci, a fost inventată după ocupaţia sovietică a Basarabiei)
    Mă,Igore,oare la mintea ta încă nu a ajuns că este vorba de regim social pînă la 1940, nu de luptă şi ocupaţie între români şi moldoveni. Ruşii sau ucis între ei cu milioanele, fraţi cu fraţi în timpul răsboiului civil de la ei, şi nu era unul rus şi altul,pscoveţ sau tamboveţ,etc., ci erau albi,roşii şi în unele locuri verzi. La fel a fost şi în răsboaele civile dintre regiunile franceze,sau la Marea Revoluţie franceză şi între landurile germane, nu erau unii nemţi iar restul, prusaci, bavarezi, saxsoni,pomerani,etc… Mă Igore pune mîna pe carte, invită să vorbească cu tine un specialist care să facă ordine în harababura pe care o ai în cap, eu mă pot oferi, dacă tu sincer doreşti sa-ţi faci ordine în cap şi să asculţi şi să ne înţelegi pe noi, basarabenii ce avem simţul că aparţinem de naţiunea română… Poate ajunge să scrii aici prostii, în necunoştinţă de cauză… Pot sa-ţi indic aici telefonul,am făcut-o de multe ori, dar nimeni nu a avut nevoie pînă acum de serviciile mele pentru aşi face ordine în cunoştinţele despre neamul românesc, cărora aparţin moldoveniii…

  27. O rectificare pentru comentariul precedent: Se împlinesc i 71 de ani de la omorîrea bestială a polonezilor, a moldovenilor bucovineni, se împlinesc 72 de ani…
    Anatol Marin

  28. Mă Igore,patriot a creaturii stataliste, stalinist-hruşcioviste, inventate şi formate de ocupasnţii sovietici la 2 august 1940,la sesiunea a VII a prezidiumului sovietului suprema urss-ului, pe o parte a teritoriului României de atunci şi pe partea stîngă a Moldovei medievale,zisă atunci RSSM şi acum Republica Moldova:
    Oare te crezi tu mai deştept şi mai mare patriot a neamului, decît noi, ce avem conştiinţa că aparţinem nu numai Moldovei, ci şi neamului românesc,adică României Mari, pe care au început a o forma basarabpaenii la 27 martie1918?
    Eu ce doresc să-ţi spun:Tot noi suntem patrioţi mai mari, ne ţinem de un neam cu o istorie mai veche, un număr şi o răspândire pe un areal teritorial mai mare.Trag nădejde, cînd vei avea cunoştinţe mai multe,cînd te vei descurca mai bine în istoria neamului, să fii şi tu patriot nu numai a Republicii Moldova pe care ne-a inventat-o Stalin şi Hruşciov, ci şi a României Mari, unii din ctitorii cărora au fost basarabenii Constantin Stere, Pantelimon Halipa, Ion Inculeţ, primul mareşal al României basarabeanul Alexandru Aberescu şi miile de alţi basarabeni ce prin dăruirea lor de sine cauzei naţionale, au adus la făurirea statului Român Unitar la 1 decembrie 1918…
    Pe de altă parte, mă uit ce au educat ruşii în tine şi mă gîndesc: Cînd oare o să ajungem şi noi drept mulţumire că au eduat la noi „naţie moldovenească”, drept mulţumire pentru asta, să educăm şi noi la ei naţie tamboveană,naţie pscoveană,naţie haliciană, etc, doar aceste state au fost mai vechi ca Rusia, la fel cum ei ne învaţă că Moldova fost mai înainte ca România…
    Dar pînă asta alde tine trebuie să se lecuiască de moldovenism primitiv şi să gîndească nu ca o naţiune mică, ci ca o naţiune mare…

  29. Cer scuze de greşală: În loc de Aberescu trebuie de citit Averescu.

  30. Tocmai de aceea este necesara ridicarea Memorialului Patimilor Romanesti (http://memorialromanesc.org).
    Deja avem acordul de principiu al Staretului Manastirii Putna, iar documentul respectiv a fost declarat document politic in Senatul Romaniei.

  31. Nu sunt cetatean roman, si sincer am sa fiu nici nu ma pot simti roman pentru ca n-am cum, sunt cetetean al Republicii Moldova, deci sunt moldovean, da trece prin vinele mele si saingele fratilor nostri moldoveni de dincolo de Prut, nimeni nu neaga faptul dar ei si-au pierdut identitate de moldoveni odata ce au format Romania la 1859 si de atunci in acte se numesc romani. Pe cand noi moldovenii dintre Prut si Nistru chiar daca am fost rupti din inima Moldovei la 1812 si alipiti cu forta la Imperul Tarist Rus tot moldoveni am ramas in toate vremurile fiind indicati in acte ca nationalitate: moldoveni, chiar si cand am facut parte de URSS (imperul comunist) tot ca moldoveni am fost indicati in acte. Dar fapta ca nu doresc unirea teritoriala cu Romania nu inseamna ca nu respect romanii, ca nu vreau sa fim in relatii de prietenie si bunavointa ca state vecine, dar nici nu inseamna ca sunt comunist s-au alte aberatii si aiureli care vin ca pietrele din directia si gura unionistilor, mai mult atata timp cat suntem si sustinem in marea noastra majoritate independenta si suveranitate statalitatii Rep. Moldova vom face de toate sa nu ne pierdem libertatea si independenta la care am nazuit sute de ani pana la proba contrara a vointei majoritatii cetacenilor expusa doar prin referendum.

    Afirm ca nu am nimic impotriva romanilor la general dar am cu acea parte de romani care se simt buricul pamantului si vor sa hotarasca soarta tarii mele fara sa ea in consideratie vointa poporului care locuieste in aceasta tara pe nume Republica Moldova, sa nu ea in consideratie doar pe o mica parte a societatii din Republica Moldova (ca exemplu PNL) dar sa incerce sa-i auda pe majoritatea cetatenilor si-apoi sa va faceti impresiile despre fapta ce isi doresc moldovenii din Republica Moldova. Nu ma sperie unii romani agresivi s-au conationali pro unionisti, ca-ci am fost speriat (speriati si amenintati) la timpul nostru si de turci, tatari, polonezi, rusi, romani, iar de rusi deja comunisti dar in fine n-am avut si nici nu am frica de nimeni … Sunt cetateanul unui stat independent si liber pe nume Republica Moldova, macar ca sunt constient ca inca suntem departe de a fi un stat in toate sensurile democratiei … dar spre aceasta ne straduim sa mergem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *