Despre Interviul lui Eugen Tomac din ziarul Timpul… unii vorbesc sa se auda

http://www.basarabia-e-romania.ro/2012/03/31/despre-interviul-lui-eugen-tomac-din-ziarul-timpul-unii-vorbesc-ca-sa-se-auda/

Domnul Eugen Tomac de la Departamentul Românilor de Pretutindeni a tinut neaparat sa lanseze un mesaj catre Unionistii Romani din Rep.Moldova, marea lor majoritate tineri ca si el – poate unii mult mai tineri.

Mai pe scurt si destul de clar, ne-a indemnat sa ne gandim mai putin la Unire, ca nu mai este de actualitate si ca timpurile moderne vorbesc de marea familie Europeana.

Puteti vedea interviul apasand aici

Avand in vedere pozitia pe care acesta o are,  cred ca afirmatia nu este una de bun augur si facuta chiar in totala necunostinta de cauza. Pe de alta parte, cred ca o sa il iertam, deoarece, cel mai probabil, fiind tanar, nu are suficienta experienta, pentru a sti ce sa spuna si cand sa spuna. Poate ar trebui sa fie mai atent la ce declara Basescu si sa ii urmeze exemplul.

Eugen Tomac, teoretic, are rolul de a apropia cele doua state Romanesti. Multi se gandeau chiar prea departe, cum ca Departamentul pe care il conduce are un rol major pentru determinarea viitorului comun al celor doua state. Eu cred ca lucrurile nu stau chiar asa si poate ar trebui sa nu uitam care sunt proiectele pe care Departamentul Romanilor de Pretutindeni  le aproba si poate cereti si care sunt criteriile de selectie a acestora.

Domnul Tomac vorbeste ca un anti-unionist. Numai ei zic: mai usor ca e prea repede, sa mai asteptam vreo 20 …50…100 de ani. El ne trimite la calea Uniunii Europene. Iar eu intreb atunci: nu stiti domnule Tomac ca Rep.Moldova are multe de facut pentru a intra in Uniune? Adica vorbim de vreo 20 de ani de munca. Dar de ce sa nu alegem calea cea mai scurta pentru bunastarea celor din al caror randuri chiar proveniti? Sau aici in Romania e bine si atunci de ce sa va mai ganditi sa rezolvati problema acelor romani pe care i-ati lasat acasa,  mai repede. Ei nu au dreptul de a trai in Romania ca si dumneavoastra? Sa mai astepte inca 20 de ani astfel incat sa ajunga sa ne urasca pentru ca le tot intoarcem spatele?

Dumneavoastra veniti de acolo si ar trebui sa aveti un alt discurs. Va Intreb eu, de ce v-ati luat cetatenia romana daca tot e bine ca Rep.Moldova sa ramana ca un stat separat, viitor membru al EU alaturi de Romania? De ce nu ati ramas acolo, sa luptati pentru integrarea europeana? Probabil pentru ca e mai bine sa fii cetatean roman decat cetatean moldovean, dar se pare ca nu doriti ca toti sa beneficieze de acest statut?

Spre fericirea neamului romanesc, exista aici, in Romania, suficiente persoane care spala obrazul unora care nu fac decat sa strice. Dar domnilor, mai bine stati deoparte ca de cele mai multe ori chiar incurcati si mai pierdeti si din credibilitate si  atrageti in mod negativ ponoase si asupra celor pe care ii reprezentati sau asupra entitatilor politice din care faceti parte. Sper ca stiti ca prin functia pe care o aveti orice vorba spusa este una institutionala si faceti persoanele care va sprijina responsabile de ceea ce afirmati.

Ce sa inteleaga electoratul de la dumneavoastra: ca PDL-ul sau Basescu nu Vrea Unirea ? Asta vor sa auda miile de tineri din Rep.Moldova care l-au facut pe Basescu presedinte? Ati intrebat inainte sa faceti astfel de afirmatii? Eu sunt sigur ca Nu. Vin alegerile si stim ca incepe lupta pentru voturile celor din diaspora. Cu parere de rau va spun , ca daca o mai duceti asa,  probabil ca nu va fi bine.

Sau poate v-ati gandit ca, daca se face Unirea, va pierdeti functia, deoarece se stie ca majoritatea banilor  din acest departament se duc pe proiecte care au ca destinatie Basarabia (un lucru extrem de bun, daca ar fi corect directionati, pe proiecte cu maxima eficienta). Va temeti cumva ca nu o sa mai fie bani? Ca nu vad alte motive.

Am vazut ca ati tinut mortis sa vorbiti si catre cei care discuta pe fata de Unire. Nu v-ati putut abtine si ati vrut ca din functia publica pe care  o aveti sa lansati un scurt proiectil catre dna Pavlicenco ca vorbeste prea mult despre Unire. Pai daca altii nu vorbesc,  este ea de vina? Ati simtit nevoia ca dupa iesirea in strada a peste 4200 de oameni la Chisinau sa veniti in apararea prietenului dumneavoastra Chirtoaca? Nu se simte in stare sa preia mesajul, ii e  frica si atunci va suna ca poate va asculta pe dumneavoastra cineva? Domnilor politicieni de la Chisinau, haideti in fata ca ramaneti in urma si istoria nu iarta. Vine Unirea si nu o sa stiti ce sa faceti.

Nu cred ca este tocmai corect. Toti politicienii din Rep.Moldova pot vorbi de Unire. De ce nu o fac? Critica pe altii ca monopolizeaza cuvantul. Pai aici este ca in afaceri: daca doar o firma produce ceva si altele nu apar de frica, e de vina cel care produce ca e singur pe piata?

E nevoie de aceasta discutie , societatea din Basarabia are nevoie de ea si cineva trebuie sa se ofere sa o faca.

Stiti ca prin afirmatiile pe care le faceti pur si simplu jigniti cel putin 4200 din semenii dumneavoastra, unii dintre ei nemaiavand varsta necesara pentru a mai astepta,  la recomandarea dumneavoastra, inca vreo 20 ani. E vorba de aceia care au iesit in strada pe 25 martie si s-au bucurat ca cineva se gandeste la ei. Dumneavoastra – unde erati, ca nu v-am vazut? Sau nu v-a permis functia sa va bucurati alaturi de cei din strada?

In contexul modern actual… asa ati spus. Va recomand sa puneti mana pe o carte de istorie si inclusiv sa mai cititi ce se intampla prin lume. Traiti cu impresia ca lumea, neamurile, popoarele  nu isi mai pot  hotara singure soarta? Credeti ca trebuie sa vina altii sa ne spuna ce sa facem? Schimbari fundamentale au loc peste tot in lume. In continuare unii se despart si altii se impart. Probabil ca va ganditi chiar ca in lume nu mai au loc razboaie, ca lumea nu se mai lupta pentru interese, ca noi nu avem dreptul de a trai impreuna,  ca asa e modern, sa stam separat…

Va recomand sa mai cititi odata istoria moderna a Romaniei, deoarece se pare ca ati uitat parti importante din ea. Daca nu existau pasoptistii, acei tineri energici probabil ca nici Romania nu ar fi existat acum. Statul Roman in 1859 si apoi Unirea din 1918 nu s-au facut pentru ca asa a vrut Rusia, Turcia, Ungaria… Nu cred ca lui Bratianu,  cand se lupta pentru consolidarea  statului roman, ii pasa foarte mult de ce spun vecinii nostri sau marile Puteri.

Poate nu stiti ca doua state romanesti reprezinta un esec pentru Romani si Romania- nu va simtiti oare roman de va permiteti sa aruncati cu noroi in cei care fac ceva, in cei care construiesc? Nu vedeti ca in contextul globalizarii statele mici nu mai pot exista?

Eu nu il cunosc pe domnul Eugen Tomac. Am vazut acest interviu din Timpul si nu mi-a placut. Apoi m-am uitat sa vad cu ce se ocupa si ce face Departamentul sau. Multumesc Google pentru ajutor si informare.

Vorba Romanului: daca Taceai, Filosof ramaneai, domnule Eugen Tomac.


Loading Facebook Comments ...

36 Comments

Add a Comment
 1. Da!
  Timp de 20 ani suntem conduşi de proruşi, dar proromânii din RM nu doresc cel puţin colaborarea, coordonarea forţilor împotriva politicii Moscovei şi a proruşilor antiromâni, sau cel puţin să nu se atace.
  Spre bucuria Moscovei proromânii se luptă „pînă la moarte politică, şi chiar şi dupa moarte politcă” între dînşii
  Proeuropenii şi proruşii în RM sunt în jur de 50 la 50 %. În Parlamentul RM proromânii sunt votaţi în jur de 10 maximum 20%.

  Cei care sunt pentru ReUnirea ACUM URGENT. Cum o să o facem? Cetăţenii, zombaţi antiromâneşte, nu vor vota nici ReUnirea şi nici 50% deputaţi cu idei proReUnire. Eu sunt gata să votez cu amîndouă mîni „pentru”. Şi eu doresc ACUM URGENT ReUnirea. Eu tot susţin discursurile de Reunire ACUM URGENT, dar de ce prin atac altor forţe proromâne?. Strategia de ReUnire este înţleasă, dar care-i tactica, care-i planul de acţiuni? Oare sunt normale atacurile asupra celor care au aceiaş strategie, dar altă tactică, alt plan (prin Integrarea în Europa)? Toţi proromânii trebuie să aibă aceiaş tactică obligatoriu, să gîndească la fel? Sunteţi ca Putin, Voronin? Acel proromân care vede ReUnirea pe altă cale – trebuie de „nimicit”?

  Prin tactica de ReUnire prin Integrare Europeană eu văd cum din numărul de cetăţenii, zombaţi proruşi, vor deveni mai mulţi cetăţeni proeuropeni şi proromâni. Cînd majoritatea cetăţenilor vor conştientiza necesitatea ReUnirii – atunci şi cetăţenii vor vota ReUnirea şi deputaţi care vor fi pentru ReUnire!

  Concluzia – trebuie de luptat pentru Integrare Europeană, pentru debarasarea de influenţa Rusiei, cu forţile antiromâne, proruse pentru a atrage cetăţeni cu idei proeuropene şi proromâne.
  Luptînd cu acei care văd ReUnirea pe altă cale – se micşorează elictoratul proeuropean şi proromân. Cetăţenii spun „Dacă aceştea nu se înţeleg, nici treabă nu o să facă”

  Insuccesul forţilor proromâne din RM este lupta Dlui Roşca cu alte forţe proromâne.
  Insuccesul AIE este nedorinţa de colaborare, conlucrare a lui Filat, şi că liderii PLDM şi PD sunt „succesorii lui Lucinschii şi Voronin”
  Insuccesul în alegerile Consiliului Municipal Chişinău (mai mulţi comunişti) este lupta PNL împotriva lui D.Chirtoacă şi PL, lupta dusă alături de politicul Moscovei, comuniştii, Voronin şi Dodon. Cu părere de rău aceasta este realitatea!

  Pe veci nu se va face ReUnire pînă ce forţile proromâne din RM nu se vor Uni, sau măcar vor colabora, coordona acţini comune şi de susţinere.

  Atîta timp cît forţile proromâne vor fi dezbinate – ReUnirea nu poate fi înfăptuită. Cineva este cointeresat în dezbinarea forţilor proromâne. Principiul ocupantului „Dezbină şi conduce”.

 2. Regret foarte mult că l-am susţinut în campania electorală. După ce i-am mai ascultat şi alte declaraţii în asemenea spirit defetist m-am dezamăgit în prestatia domniaei sale. Face impresia că nu susţine deschis unioniştii deoarece aceştea dacă îşi realizează dezideratul, îl pot lasa fără importanţa pe care şi-o dă acum în postul pe care îl deţine.
  Cu un lucru consolez: Ceilalţi candidaţi nu erau maii buni ca d-lui.

 3. Pentru Sibereac:
  Acum trebuie de lucrat pentru pregătirea reîntregirii,nu trebuiede răspîndit spirit defetist. Lasă unii să ceară acum Reîntregirea,e treaba lor,noi zi de zi trebuie să pregătim condiţii favorabile Reîntregirii naţionale româneşti. Să nu se întîmple ca în anii 90 ai secoluli trecut: Apăruseră condiţii foarte prielnice de Reîntregire după destrămarea Imperiului sovietic şi noi nu ştiam ce să facem atunci,nefiind pregătiţi. Oricum Reîntregirea se va realiza cînd vor apărea maximum de condiţii prielnice pentru a fi realizată. Hai să facem ce depinde de noi ca ele să apară cît mai curînd,nu să-i criticăm pe acei ce doresc Reîntregirea acum.

 4. interviul lui tomac pare unul de sprijin fata de actuala guvernare AIE 2 … cum alegerea noului presedinte s-a facut si cu sprijinul „statalistilor” din AIE plus socialistii lui dodon , oficialul roman nu a vrut sa puna benzina pe foc probabil . sa fim atenti si la radicalizarea discursului si actiunilor comunistilor care imping lucrurile spre destabilizarea cu orice pret a tarii. lucru criticat pina si de aliatul lor, iurie rosca … comunistii au nevoie de un motiv , oricare ar fi el , sa declanseze haosul general si anarhia in republica . alegerea noului presedinte ia scos din minti cu totul … iurie rosca se teme chiar ca ca va ramine fara aliati , conditiile legale pentru scoaterea in afara legii a lor fiind pe cale sa se intruneasca …

 5. … fara discutie insa ca reunificarea ramine singura cale de a scoate moldova din gaura neagra in care se afla la granitele UE … vorbim aici de investitii grele care ar trebui facute in moldova . acesti bani nu vor veni niciodata , sa nu-i astepte cumva cineva , in actualele conditii . actuala criza economica din europa si lume , a indepartat estimez eu cu cel putin 10 ani aderarea moldovei la UE . cred ca va mai dura 25 de ani cu totul intrarea in europa … ori peste 25 de ani moldova va fi oale si ulcele . numai daca ne gindim la depopularea tarii prin plecari masive peste hotare in cautare de munca si prin scaderea natalitatii din cauza conditiilor de viata din ce in ce mai grele .

 6. Puscasu Vlad Irimie

  Sa-ti crape obrazul de rusine,eugen tomac, cu t mic!

 7. Puscasu Vlad Irimie

  s-a marit lista KGB-istiilor FSB-isti cu inca un membru: EUGEN TOMAC.Poate sa se ia de mana cu smirnov,tcaciuk,grecianii,voronin,sveciuk,rogozin,vladimir putin.

 8. voi n-ati inteles nimic din ce-a zis Tomac. A scris Tanase un articol pe tama asta. Mai cititi si voi.

 9. Puscasu Vlad Irimie

  DAN

  oameni ca tine ar trebui expulzati urgent din Romania,de mana cu FSB-istul Tomac! ati tradat Marsul Unirii Basarabiei cu Romania,si asteptati 20 de ani sa se uneasca Uniunrea Europeana cu Basarabia,doar ca sa primiti voi bani de la PDL si voturi de la basarabeni!

 10. Pentru Siberiacul

  O forta – doua forte – fortele, nu fortile! Si mai vorbesti de patriotism ropmanesc – pune mina pe carte, nu tot debita una si una – dezbinare si dezghinare pe care tot voi,. cei albastri si la suflet, si la steaguri, si la ochi, le faceti…

 11. N-are cine-l da afara de la treuca Puterii!

 12. E clar ca buna ziua ca dl. Tomac se inseala pe sine. Calea sugerata de el nu duce nicaieri, nici macar la „pacea” din AIE2. Cu cat se va tacea mai mult pe problema reunificarii, cu atat PD-ul lui Marian Lupu& Dumitru Diacov vor deveni tot mai agresivi in a-si atinge scopurile. Ei nu s-au decis inca la o „unire” politica cu comunistii(sau statalistii lui Dodon) tocmai pt ca exista Miscarea Unionista si Consiliul Unirii . Dar sigur o vor face daca se va ajunge la conditii favorabile.(episoadele Nariskin, Kuzmin nu pot fi uitate, iar episodul Rogozin va fi punctul culminant.)
  Rolul Consiliului Unirii poate creste foarte mult in etapa imediat urmatoare si asta ar fi foarte de dorit. Cred ca ar fi pt prima data in R.Moldova cand societatea civila are toate sansele sa fie transpartinica si sa stranga alaturi toate tendintele unioniste.

 13. Nu fiti naivi. Domnul Tomac, in pozitia pe care o are, nu nicicum poate emite propriile sale idei. Ce afirma el este punctul de vedere al regimului actual de la Bucuresti, care nu difera cu nimic fata de regimurile anterioare. Si nici asa nu este bine in fata cercurilor proruse. Nu stiu de ce astazi in politica mondiala, Romania trebuie sa-si tina gura, UE trebuie sa-si tina gura, SUA trebuie sa-si tina gura. Numai Rusia nu trebuie sa-si tina gura. Ea poate sa-si deverseze, in voie, tonele ei de dejectii verbale peste intreaga planeta. Rusia poate sa spuna, cand vrea, ca albul este negru, fara ca cineva sa aiba dreptul sa conteste nimic. Toate acestea inseamna acumularea de tensiuni care induc o presiune in viata politica internationala si care vor duce in final la o descarcare de forte cu consecinte incalculabile. Eu cred ca totusi Rusia se joaca cu focul.

 14. Pentru Titirez,

  Rolul Consiliului Unirii va crește numai după ce din arcul acestui Consiliu vor dispărea fosilele…

  Generația tânără, care nu are reflexele timpurilor de altădată vor scoate carul reîntregirii din mocirlă.

  Cu Vitalia carul se va îngloda și mai și…

  Vitalia dă-te la o parte dacă ai pricepere despre ce scriu aici !

 15. Puscasu Vlad Irimie

  lasa vrajeala Valer, ca asa zisa generatie a ,,fosilelor,, cum pe nedrept calomniezi generatia eroica din 1989-92 a facut ca azi in Basarabia sa se vorbeasca limba romana in mod oficial.

  Ce crezi ca pot face tinerii fara Ilie Bratu,Pavlicenco,si generatia-parinti ai nostrii?

  Tineretul galagios isi ia traista si ajunge la Londra,Paris, sa nu iti imaginezi ca tineretul este atat de brav,dimpotriva.

  As idealiza personaje ca Mircea Druc,si aceia care in 1990 au tinut piept Moscovei,de unii singuri!

  Dimpotriva: UNIREA trebuie sa fie condusa de cei din categoria ,,Druc,, si nicidecum tineretul de sub 30 de ani,fara experienta si care nu este versat in problemele politicii.

 16. drACro/Till Uil een Spiegel

  Dece atâta agitaţie pe marginea unui articol de propagandă electorală?

 17. Puscasu Vlad Irimie

  Sa fie clar ca buna -ziua: poporul roman trebuie sa fie Unit,si sa actioneze in aceeasi directie,si IN ACELASI TIMP.

  ,,agitatia,,consta in faptul ca TOMAC vrea sa spuna cu alte cuvinte mai diplomatice ca Unirea Basarabiei cu Romania va fi pe viitor la Pastile cailor. In cel mai bun caz adera Basarabia la UE in 2019 odata cu Serbia,daca nu cumva se amana si calendarul Serbiei….

  Timpul costa bani(TIME IS MONEY),asa zice englezul,si e foarte adevarat.Basarabia nu trebuie sa mai astepte,iar Basescu sa faca bine si sa Uneasca Basarabia cu Romania.

 18. Ciobanu Valer spune:
  1 aprilie 2012, la 15:03

  Cine incurca tineretul sa vina in arcul Consiliului ? Cine a incurcat pina acum tineretului sa urneasca „carul” din loc? Noi suntem PRO !
  Ne-ar placea sa avem multi tineri activi in fata, astfel ne-ar fi la toti mai usor. Noi facem ce putem. Nici mai mult, nici mai putin! Ne criticati pentru aceasta, cumva? Ce trebuie sa asteptam? Pe cine trebuie sa asteptam sa vina? Care trebuie sa mai fie perioada de asteprate? Numiti un om mai curajos, care fara frica poate spune lucrurilor pe nume. La fel de explicit, fara bilbieala si ezitari ? Da, noi stim ca exista multi adevarati romani pe aceasta palma de pamant romanesc. Ne bucuram de fiecare, indiferent de virsta. Vitalia Pavlicenco pledeaza pentru acest ideal, pentru care lupta cu perseverenta, consecutiv si mare curaj.
  Nimeni nu poate monopoliza, prihvatiza ideea Unirii. Toti suntem datori in egala masura, sa facem ce ne sta in puteri pentru aceasta. Ar fi mult mai usor in cazul in care si tinerii si „fosilele” si-ar uni fortele. Nu cred ca este bine, in aceasta situatie, sa divizam oamenii in „fosile” si „nonfosile” . Eu, spre exemplu, ma consider o femeie implinita, dar nu si terminata, pina la calificativul „fosila” mai am …..numai Dumnezeu stie….DVS credeti ca sunt si eu, si cei de virsta mea, „Fosile” ?
  Stiu ca altii nu ajung la virsta mea, altii ajung pina la 100 de ani….

  „Vitalia dă-te la o parte dacă ai pricepere despre ce scriu aici !”
  -Si de ce, ma scuzati, va considerati in drept sa jigniti ?
  La „o care parte” sa se dea ? Cine nu incape alaturi, impreuna ? De ce ? Suntem cumva prea multi ?

  Nu va suparati, dar cred ca nu astfel ati dorit sa fie inteles….Cred ca eu, poate si altii, nu v-am inteles corect propozitia „Vitalia dă-te la o parte dacă ai pricepere despre ce scriu aici !”
  Poate in alte mesaje veti fi mai explicit……sau noi mai „intelegatori”……

  O zi buna in continuare.

 19. Tomag a zis ceea ce i s-a spus să zică. Dacă nu a fost înţeles, aceasta-i problema acelora care nu au vrut să-l înţeleagă!
  Astăzi sunt prea puţine voci prounire chiar în România. În Basarabia sunt ,poate, mii şi chiar zeci de mii, dar totuna e puţin. În schimb, sunt sute de mii care, cel puţin, nu sunt antiromâni. Nu-i atigeţi şi nu-i răniţi pe ei!!! La momentul potrivit ei vor hotărî soarta ţării.
  Astăzi trebuie să scoatem din mizerie şi sărăcie acest popor. Dacă, cu adevărat ţineţi la el şi dacă puteţi, contribuiţi cu ceva pentru prosperarea lui. Dna Can, cu calităţile-i rare de întreprinzător(unicale în PNL), ar putea, de exemplu, iniţia în tainele lumii de afaceri mii de tineri.
  Nu-i onest să-ţi faci imagine de martir pe spatele oropsitului popor!

 20. Puscasu Vlad Irimie

  ,,tot eu,, de ce stai in anonimat dand sfaturi de sus altor persoane,care au realizat ceva pozitiv in viata?

  Sunt de acord ca tineretul trebuie scolit,chiar si la sedii de partid(PNL< PL,sau altul), privind proiecte de afaceri, ba chiar mini-scoli de meserii, tinerii trebuie sa primeasca sfaturi utile,si nu sa mearga la majoritatea facultatiilor care ii scot SOMERI pe piata muncii.

  De asemenea proiecte pentru fonduri europene,trebuie tineretul sa cunoasca sa aplice.

  Aceste initiative sunt laudabile,si de viitor,si bune pentru tineret.

  Asta apropo de ,,fosilele,, care trebuie sa educe tineretul. Fara asa zisele ,,fosile,, tineretul este pe nicaieri in viata! in fond sunt parintii,bunicii nostrii,si merita respectul cuvenit,pentru efortul de a ne aduca, de a ne pune o paine in mana ,de a ne da la scoala….

  iar un Partid politic,indiferent care ar fi,in viziunea mea este si o scoala utila vietii.

 21. Pentru Valer Ciobanu:
  Înainte de a zice cele ce le-ai spus de Vitalia, ia arată ce şi pe cine propui mai bun. N-ai fost de faţă cînd cei prezenţi au ales-o pe d-ei să ducă povara organizatorică şi mediatică a Consiliului Unirii. E uşor să stai undeva şi să critici. Ma-i bine ai arăta prin faptele tale că poţi face mai bine munca pe care o face d-na Vitalia decît ai aduce critice d-ei, şi apoi noi te vom vedea şi te vom susţine. Deocsamdată d-ei îşi face bine lucrul şi criticele pe care i le aduci mai mult îndeplinesc un rol de desbinare,sabotare, dezorganizare a Unioniştilor. Pînă nu voi vedea că ai fapte şi merite mai bune ca d-ei pe făgaşul Reîntregirii naţionale,dacă vei mai eşi cu asemenea pretenţii, te voi considera doar un sabotr şi dezorganizator a Unionioştilor.

 22. ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ. Две части Румынии отмечают 94-летнюю годовщину разгрома векового русского врага
  Время публикации: Сегодня в 02:05

  http://kavkazcenter.com/russ/content/2012/04/01/89731.shtml

  С связи с 94-й годовщиной освобождения Басарабии от русской оккупации в 1918 году в ходе героических действий румынской армии и восставших против русских румын в Басарабии, более 100 лет томившихся под русским игом, государственный секретарь МИД Румынии по делам диаспоры Еуджен Томак дал интервью кишинауской газете Timpul, что котором он указал, что объединение Басарабии (русские оккупанты назвали Басарабию Бессарабией, Молдавией, Молдовой — КЦ) с Румынией остается «бесценной концепцией символического сопротивления», которое, однако, должно быть не «крикливым», а «наполненным реальными действиями». Он указал:

  «Сегодня Басарабия по-прежнему страдает от влияния 200-летнего господства Русской империи , в ходе которого на шкуре басарабских румын проводились всевозможные опыты, начиная с массовой ликвидации, голода, и заканчивая депортациями и манкуртизацией. Операция, проводимая над бессарабскими румынами, имела целью фальсификацию идентичности, и главным её последствием стало разложение коллективной памяти румын. Однако благодаря чрезвычайной стойкости, своей жертвенности и мудрости басарабцы всё же сумели сохранить свой язык и румынское сознание.

  Со вступлением Румынии в 2007 году в Европейский союз все румынские граждане, в том числе обладатели румынского гражданства из Басарабии могут свободно передвигаться по территории ЕС, а румынский язык является официальным языком в Евросоюзе. Объединение румын как народа, таким образом, уже произошло в результате свободного передвижения, а глубокое чувство общности находит отклик в душах всех румын. Воля к объединению будет реализована еще при нашей жизни, тогда, когда это желание получит открытую форму, а отношения между румынами по обе стороны Прута станут настолько крепкими, что международным договорам придется считаться с ними.

  В 2012 году также исполняется 200 лет с момента захвата Басарабии Россией. С тех пор, басарабские румыны непрерывно боролись за освобождение от господства Русской Империи. Великое объединение 1918 года сделали румыны с обеих берегов Прута. И мы несем огромную ответственность и должны со всей серьезностью рассматривать вопросы, связанные с судьбой нашего народа. Мы не должны рисковать и форсировать контекст, но никто не имеет права мешать нам с уверенностью смотреть в будущее и говорить людям правду. Мы все румыны по одну и по другую сторону Прута! В начале 90-х гг. прошлого века снова был настоящий шанс для объединения Бессарабии с Румынией, однако он оказался упущен.

  В 1990-е годы великие державы — Соединенные Штаты и Британия — подымали тему объединения румын. Так в 1991 году Сенат США проголосовал на пленарном заседании и принял резолюцию. рекомендующую правительству США «поддержать народ Молдовы и Буковины и принять решение о поддержке будущих усилий правительства Молдовы, если оно захочет вести переговоры о мирном воссоединении Молдовы и Северной Буковины с Румынией, как это было записано в Парижском мирном договоре 1920 года, с применением соответствующих правил международного права и принципов Хельсинского акта».

  Великобритания, которой в то время руководила Маргарет Тэтчер, подняла это вопрос в разговоре с Горбачевым, тогдашним президентом Советского Союза, что к Молдове применима германская модель объединения, потому что ни Балтия, ни Молдова никогда не входили в русское пространство».

  К сожалению президент Румынии Илиеску проигнорировал и не поддержал инициативу объединения двух частей румынского народа».

 23. Puscasu Vlad Irimie

  iata aici fonduri europene de dezvoltare: 1600 proiecte pe judetul Dambovita(doar un exemplu), iar daca 100 vor primi bani europeni,e bine:

  http://www.youtube.com/watch?v=mI6c6Dj6YjY&feature=related

  -masura 112 -instalarea tineriilor fermieri ,conditii minime -sub 35 ani ca varsta, experienta in domeniul fermelor, se acorda NE-rambursabil 25000 euro,iar o parte din ferma trebuie deja sa existe pentru a primi banii de dezvoltarea ei.
  Cu alte cuvinte,sunt multe cerinte,si multe proiecte bune,insa putine sunt aprobate in Romania.
  Doar ca cei PUTERNICI pe piata se pot DEZVOLTA enorm din acesti bani europeni, dand de lucru si altora….

  Basarabia- are nevoie de o autostrada,turism si agricultura.Degeaba o sa se bage bani in industrie,ca la asa ceva nu Basarabia e campioana.

  In ceea ce priveste FERMA, Basarabia-Romania trebuie sa concureze cu Occidentul,unde o ferma are sute de vaci,spre exemplu! asta inseamna ca oamenii trebuie sa se ASOCIEZE,sa se uneasca,sau sa isi faca o ferma ,,tanarul fermier,, masura 112 de SUBZISTENTA,si nu ca afacere,ci doar pentru trai!

  Romania nu poate concura cu ferma din Germania,care are 500 de vaci si o mica fabricuta de procesare a laptelui langa ferma, totul e AUTOMATIZAT si produs la un pret foarte mic,si calitativ.

  De aceea e bine ca macar de subzistenta ,fermele sa se dezvolte cu fonduriile acelea europene de subzistenta,acei 25000 euro pentru ca tinerii sa stea la sate.

  Banii sunt alocati pentru achizitii,totul e contabilizat si monitorizat,nici un euro nu se va duce in alta directie. Achizitii pentru ferma,pentru utilaje,pentru irigatii, etc

  In ceea ce priveste voluntariatul,scoala,aici Basarabia are un mare atuu: are multi copii destepti,si multe posibilitati de a atrage voluntari straini platiti si finantati de fonduri europene: pentru fiecare voluntar adus in Basarabia, ONG-ul respectiv va primi 400 euro,iar daca aduce 30 voluntari pe an, seful ONG-ului va primi 12000 euro pe an,bani suficienti pentru trai.

  In Germania e plin de EVS,de acest serviciu al voluntariatului,iar ONG-uriile se dezvolta enorm din banii EU. (European Volunteer service) toti banii sunt platiti de comisia europeana.

  Si acum se pot accesa bani pe acest filon,in colaborare cu ONG-uri din Romania,deja in Basarabia sunt vreo 5 astfel de ONG-uri,insa sunt prea putine,in comparatie cu ceea ce poate Basarabia!

 24. ULTIMA ORA ! Republica Moldova a suspendat importul de electricitate din Ucraina !

  Republica Moldova a suspendat astăzi importul de energie electrică din Ucraina pe parcursul negocierilor pentru un nou contract de livrare.

  În prezent,energia este livrată de Centrala de la Cuciurgan, până la încheiera unui contract cu partea ucraineană, în contextul în care fostul acord a expirat duminică, a comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei de la Chișinău, citat de Agerpres.

  Anterior, autorităţile de la Chişinău au declarat că furnizorii de energie electrică cer o majorare a preţului cu aproximativ 20%, de la 1 aprilie. Vlad Filat a declarat că în această situaţie Republica Moldova ar putea importa energie electrică din România şi că s-au purtat discuţii în acest sens. În anul 2011 Republica Moldova a consumat peste 3,4 miliarde de kWh.
  DUPA CUM SE VEDE CHIAR REALITATILE ECONOMICE DIN MOLDOVA IMPING LUCRURILE IN DIRECTIA CEA DORITA … CUM O COMUNITATE ECONOMICA MAI STRINSA CU ROMANIA NU ESTE POSIBILA DIN CAUZA APARTENENTEI EI LA UE , NU RAMANE DECIT CALEA REUNIFICARII NATIONALE IMEDIATE !

 25. Mariane,
  cifra avansata de tine la consumul total de energie electrica(3,4 mld. kWh) este cam 5-7% din consumul Romaniei(productia e mai mare dar se export f mult si nu e bine, nu e ok!) Pretul de cost si de livrare e accsebil la ora actuala pt toti. dar nu asata vreau sa scot in evidenta. Daca R.Moldova ar fi fost oleaca mai pe …faza, chestia asta disparea demult dintre problemele energetice de la voi. RO a propus R. Moldova asocierea la constructia reactorelor III si IV de la Cernavoda acum 10 ani !! Ati intors spatele acestei oferte generoase, f avantajoase si politic si …geopolitic cum se tot discuta la voi Sigur ca da, ati intors spatele „fascistilor” romani evocati de „buneii” vostri a proasta in tramvai De parca atunci nu ar fi fost hoti si pungasi in Basarabia si oameni certati cu legea permanent. Dar si asa, in UE fiind legaturile economice cu Romania ar putea fi mult,mult mai bune.. Au fost cei din regiunea economica V (Banat) la Balti sa puna ceva mai util la cale, dar nu stiu, zau ,daca vor avea succes datorita a tot ce se intampla la voi . Si crede-ma , fiind din zona, stiu f multe despre… problema. (ca sa nu spun mai mult)Cine crezi ca baga banu intr-o zona de la voi de unde risca sa nu-i mai vada in veci? Voi nu stiti , oameni buni ce vreti!! Pur si simplu . Cu legi ale economiei de piata sunteti pana la genunchiul broastei. La voi exista o parere falsa ca in Ro nu se stie ce se intampla in Basarabia. Nimic mai fals. Gandeste-te doar la un lucru: afaceristii romani din reg V economica(cei mai anticomunisti din RO!) cand vad pe consilierii comunisti de la Balti ce discuta , ce fac si ce gandesc, se vor umple de bucurie „Frateasca”? in fine, ar fi foarte, foarte multe de discutat(la calm si la rece)Dar macar elementele fundamentale sa se lamureasca si sa se aseze in Basarabiaca ar fi ceva.Altfel vom canta si vom dansa chiar dimpreuna:” tot pe loc ,pe loc. pe loc/iar la mandra tot deloc/…”
  PS- PIB-ul in regiunea V economica este de peste 10.000 de euro / persoana(cam la nivelul Cehiei)

 26. Puscasu Vlad Irimie

  cel mai bine e dupa modelul OLANDA AUSTRIA UNGARIA:

  centrale EOLIENE,cu energie regenerabila, ECOLOGICA

  o investitie ,o centrala costa 500000 euro, din care jumate co-finantare de la UE pentru dezvoltare.

  http://www.youtube.com/watch?v=FoKGU7HGtD4

  Basarabia,Dobrogea,Iasiul au un vant enorm de bun pentru astfel de centrale!

  Nu trebuie decat sa-l bateti la cap pe VLAD FILAT sa faca centralele acestea,sa ia si fonduri europene, si sa vina si privatul,adica tovarasu OLEG VORONIN sa investeasca.

  10 centrale= 5 milioane euro,insa banii sunt recuperati rapid,pentru ca centralele astea nu consuma mai nimic,tot ce produce e ecologic,si mai mult chiar,rezista zeci de ani,daca nu sute!

  e o investite pe termen lung,iar in UNGARIA AUSTRIA e plin de astfel de centrale eoliene,am ramas socat, pe langa autostrazi vezi numai eoliene in departare.

 27. Principiul ocupantului „Dezbină şi conduce”, aici în RM, este bine susţinut de „patrioţi”.
  Partidele proruse în RM sunt votate masiv de cetăţeni nu numai de vorbitorii limbii rusă, dar şi de vorbitorii limbii române
  Politicienii, declaraţi proromâni, se luptă cu dîrzenie între dînşii pentru că fiecare vede calea sa de ReUnire. Nefiind de acord cu altă părere de ReUnire, trebuie de „nimicit politic” pe acel care propune altă cale de ReUnire!?
  Oare nu este aceiş tactică bolişevică de nimicit pe acel ce gîndeşte alt fel!?
  Aici cu dîrzenie se bate în Dl E.Tomac pentru că susţine altă cale de ReUnire.
  Duşmanul principal acum este E.Tomac şi nu politicul Moscovei, Voronin, Dodon, Şelin,”Patrioţii Moldovei”,… !?
  Nu mai este problema că Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM !?
  Aici, acum „duşmanul poporului” este E.Tomac !?

  Cînd oare politicienii noştri proromâni se vor învăţa să „nu tulbure apele” şi să fie Uniţi, să colaboreze, să se susţină în acţiuni pentru strategia generală de ReUnire, chiar dacă fiecare vede calea sa de ReUnire?

 28. Puscasu Vlad Irimie

  Siberiac,

  se vede ca nu esti uns in de-ale politicii,ci faci politica dupa ureche.

  Tomac a vorbit vorbe,si a sabotat orice actiune!

  noi vorbim de FAPTE nu de vorbe.Nu ma intereseaza ca Ghimpu spune ca nu vrea Unirea,daca o facea!

  insa nu a facut-o,poate nici nu a fost sustinut de gasca LUPU,si altii.

  tomac,a tradat,iar tradatorii sunt mai PERICULOSI decat dusmanii!nu uita asta.

  e ca pe front: dusmanul care e in fata ta are toate sansele sa nu te nimereasca,pentru ca-l vezi,pe cand TRADATORUL e langa tine si te impusca in spate!

  asta face tomac eugen.A sabotat Marsul Unirii Basarabiei cu Romania,trebuia sa demisioneze in 2 secunde,din moment ce Basescu-ungureanu, televiziuniile din Romania,serviciile secrete SRI SIE,nu au luat nici o pozitie oficiala privind Unirea,prin declaratii de sustinere,si filmari la stiri,si nu numai.

  Televiziunea e la comanda politica iar politicul e sub serviciile secrete.

  Asta este soarta,nu eu am pus spionul spioniilor pe post de ministru.

  lui tomac ii convine situatia: el face tam-tam pentru ca basarabenii sa voteze PDL pentru Basescu,isi ia banii si promite colaci si caini frumosi europeni, dulceata,miere,shaorma basarabeniilor.

  tomac trebuia sa demisioneze in 2 secunde! sau sa ia o pozitie oficiala transanta: vreau Unirea cu Romania,si sustin pe cei care au iesit in strada.

  Insa el nu,el s-a legat de iliescu si de trecut,pentru a sterge cu buretele prezentul.E o procedura pe care o aplica SECURITATEA. Vorbea elogios despre toti mortii,pentru a claca in picioare eroii prezentului!

 29. Tot eu spune:
  1 aprilie 2012, la 19:07

  Imtotdeauna ne straduim sa identificam persoane tinere, capabile si dornice, anume dornice, sa faca efortul necesar si sa deschida o afacere proprie, care sa le poata asigura venitul necesar pentru o perioada anumita, pina acumuleaza si experienta necesara. Unii deja au demonstrat capacitati bune. Ma bucur pentru ei. Doi ani la rind am constatat o seriozitate mai mare la studentii-practicanti/in fiecare an circa 40-50 la numar/, din diferite institutii superioare de invatamint, care petrec practica de producere la intreprinderea noastra. Unii practicanti au obtinut in ultimii 10 ani si locuri de munca in intreprindere si fac fata cerintelor functionale.
  Practicantilor actuali le voi propune deschiderea afacerilor lor proprii / in echipa cu mine si alte persoane responsabile/. Sper sa facem echipa buna.
  Cred in continuare ca tinerii trebuie sa revina acasa, sa fim mai multi. In jurul nostru sunt atitea de facut…….

 30. ALO, TOMAC ERA (SI CRED CAI ESTE) CETATEAN UCRAINEAN, NU MOLDOVEAN!!!
  VINE DIN REGIUNEA ODESA, NU DIN REP.MD

 31. ANUL 2012:
  DOSARELE VIITOAREI FOSTEI ROMANA MARA ( I /1 )
  ––––––––––––––––––––––––
  O GLUMA de 1 Aprilie:
  20 de ani de „Independenta” si „Statalitate” in Moldova de Est:

  Minoritatea Dominanta: RUSIFICAREA continua !
  ––––––––––––––––––––––––
  REPORTAJ: ” A fi român la Bălţi, un act de eroism”
  Autor: Natalia Hadârcă, ziarul „Adevarul.ro.md”, 2 Aprilie 2012
  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/REPORTAJ_A_fi_roman_la_Balti-un_act_de_eroism_0_674932540.html
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Dacă pretinzi că eşti român în cel mai rusificat oraş din Moldova
  sau ceri să fii deservit în limba de stat, riştii să fii „linşat” public.
  Joia trecută, Vlad Ghiţu, ales local pe listele PLDM, a început să ţină
  un discurs în faţa colegilor săi în română, a trecut însă repede la limba rusă ca să fie înţeles de toată lumea. Pe comunişti nu i-a mişcat însă gestul lui Ghiţu şi nici măcar nu l-au ascultat şi au votat în unanimitate pentru arborarea pe instituţiile publice a drapelului roş-albastru,
  numind tricolorul de stat „fascist”.

  Cei care nu au tribună să-şi exprime ura faţă de tot ce e românesc, scriu pe garduri şi staţiile auto: „Смерть румынам” (n.r., din rusă – moarte românilor), „Мы русские!” (din rusă – noi suntem ruşi!). Autorităţile nu acordă prea mare atenţie acestor înscripţii.

  Unul din puţinii patrioţi care a îndrăznit să se manifeste public la Bălţi
  a fost regretatul Grigore Briceag, care acum zece ani ameninţa că îşi
  va da foc, dacă în centrul oraşului va fi reinstalat monumentul lui Lenin.

  Tamara Onică, o bălţeancă de vreo 50 de ani, a spus că a apreciat foarte mult curajul moşului şi că nici ei nu-i este frică să spună adevărul. Femeia a ieşit joi după cumpărături.
  A văzut în centrul oraşului mulţimea de oameni, vânzători de la piaţă, care cereau condiţii de lucru mai bune şi taxe mai mici.
  A deranjat-o că discursurile erau ţinute în limba rusă.
  A spus-o pentru sine, dar ca să o audă cât mai mulţi:
  „Iaca, s-au adunat rusofonii”.

  Protestatarii au uitat imediat din ce motiv s-au adunat acolo şi au sărit la femeie, fiind profund jigniţi de ce au auzit.
  „Bălţiul e oraş rusesc. Româncă debilă”,
  strigă unul dintre protestatari, rotind pumnii în aer mai să o lovească. Altul, cu faţa umflată de beţie, urlă de-i sări saliva în părţi:
  „Du-te în România!”. Nici femeile nu s-au lăsat mai prejos.
  „Tu eşti moldovancă, fa, da nu româncă!
  Majoritatea la noi vorbeşte în limba rusă”,
  adăugă o altă bălţeancă.
  –––––––––––––––––

 32. p/u sibireacul, eu citesc toate comentariile tale lungi si nu pot intelege, ce nu iti place? Cine dezbina si cine e cinstit?

 33. Cum crezi ca trebuie sa colaboreze fortele Unioniste? cine trebuie sa initieze aceste colaborari? Ce actiuni concrete ai vazut de la fortele unioniste din MD? Multi vorbesc dar putini fac.

 34. Vorba Romanului: daca Taceai, Filosof ramaneai, domnule Eugen Tomac. Parca nu romÂnul a spus, ci romAnul, adică latÂnul: Si tacuisset filosofa mansiset. Ceea ce ne propuneţi Dvs e o traducere din latÂnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *