Consiliul Unirii si-a tinut sedinta saptamina traditionala

Joi, 29 martie 2012, a avut loc sedinta traditionala de joi a Consiliului Unirii, la care vin mereu oameni noi si la care este invitat oricine doreste sa contribuie la imbunatatirea desfasurarii actiunilor pe care ni le propunem.

Ordinea de zi a fost formata din sugestiile celor prezenti si a cuprins citeva chestiuni: despre diversiunea contra Marsului Unirii, initiativa legislativa a lui Igor Dodon si conferinta de presa a CU despre scenariile antiunioniste; despre pregatirea actiunilor consacrate Zilei de 16 mai 2012; organizarea unei conferinte de presa in Romania in problema presupusei sistari a acordarii cetateniei romane si a initiativelor legislative privind acordarea ei implicita de catre Guvernul Roman; consemnarea Zilei Tricolorului; solicitarea declararii unei zile de doliu national de catre Guvern pe 16 mai 2012; proiectul de Dispozitie guvernamentala legat de comemorarea a 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica; extinderea Consiliului Unirii in teritoriu, unde cetatenii doresc sa formeze grupuri de sprijin.

In urma discutiilor ce au durat circa trei ore, s-au stabilit urmatoarele: 1. Un numar de copresedinti ai CU vor oferi luni o conferinta de presa cu tema “Diversiunea contra Marsului Unirii si atacurile contra simbolurilor Independentei”. 2. Un grup creat va stabili locul si traseul, va solicita autorizatiile si va pregati scenariul desfasurarii actiunilor de comemorare a implinirii a 200 de ani de destin tragic al romanilor din Basarabia. 3. Copresedintii CU vor oferi la Bucuresti o conferinta de presa in problema cetateniei romane si a initiativelor legislative ale CU, promovabile, prin intermediul unor deputati, in Parlamentul Romaniei. 4. Pentru sedinta viitoare un grup de membri ai CU vor propune un proiect de document pentru solicitarea proclamarii Zilei de 16 mai ca zi de doliu national. 5. Pentru sedinta viitoare fiecare va propune idei privind consemnarea si marcarea Zilei Tricolorului pe 27 aprilie. 5. Proiectul Dispozitiei guvernamentale privind marcarea Zilei de 16 mai va fi completat dupa discutiile avute si prezentat CU pentru a fi adoptat in varianta finala si a fi propus Guvernului. 6. In sedinta viitoare va fi prezentat un raport despre solicitarile de creare a filialelor Consiliului Unirii in sate si orase, centre raionale, cu identificarea coordonatorilor din partea CU pentru extinderea acestuia in diferite lcoalitati.

Serviciul de presa al Consiliului Unirii     

Chisinau, 29 martie 2012

La sedinta s-a facut un scurt bilant al activitatilor Consiliului Unirii de la formare. Iata nomenclatorul acestora.

Nomenclatorul de actiuni ale Consiliului Unirii de la formare pina acum

1)      Pe 8 februarie 2012, a avut loc o masă rotundă în problema unionismului unde s-a decis formarea Consiliului Unirii. 

2)      Pe 14 februarie s-a adoptat Declaraţia grupului de iniţiativă pentru formarea, în Republica Moldova, a Consiliului Unirii.

3)      Miercuri, 22 februarie 2012, mai mulți reprezentanți ai sectorului asociativ, societatii civile si ai unor partide politice, semnatari ai Consiliui Național al Unirii, fondat în decembrie 1991-ianuarie 1992, de pe ambele maluri ale Prutului, oameni de bună credință din Republica Moldova, din România și de peste hotare au semnat Manifestul Consiliului Unirii.

4)      Pe 29 februarie 2012, a avut loc o conferinţă de presă în care s-a anunţat formarea Consiliului Unirii şi s-a dat citirii declaraţia CU.

5)      La data de 2 martie 2012, s-a adoptat  declaraţia CU care a fost adresaţă Guvernelor Europene şi Comunităţii Internaţionale.

6)      Sîmbătă, 3 martie 2012, un grup de reprezentanţi ai CU, toţi cu cetăţenie română, s-au deplasat la Iaşi, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti. Grupul a mers să salute şi să ureze succes, să îşi exprime speranţa că asemenea şedinţe vor continua şi vor avea drept corolar şedinte comune ale Parlamentelor celor două state româneşti. De asemenea, grupul din partea Consiliului Unirii a dorit să le remită celor doi premieri români Declaratia CU cu lista semnatarilor acesteia.

7)      Pe 8 martie 2012, s-a adoptat Apelul CU pentru a fi remis Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău.

8)      Pe 23 martie 2012, a avut loc o conferinţă de presă organizată de CU, pentru a invita pe toti oamenii de bună credinţă la acţiunile din 25 şi 27 martie.

9)      Pe 23 martie 2012, copreşedinţii Vitalia Pavlicenco şi Anatol Caraman au reuşit să remită un mesaj din partea CU, Preşedintelui Nicolae Timofti imediat după învestirea în funcţie.

10)  CU a participat, pe 25 martie 2012, la Marşul Unirii, alături de organizatorul principal – Platforma civică “Acţiunea 2012” -, cu începere de la ora 16.00, în Scuarul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

11)  Mişcarea Naţional-Creştina, parte a CU, a organizat un mitingul proUnire de la Bălţi, pe data de 24 martie, începând cu ora 10.00, la Teatrul de Vara, pe str.Independenţei.

12)   Membri ai CU au participat pe 24 martie la Marşul de la Ungheni, începând cu ora 13.00, de la intrarea în oraş, de lângă staţia PECO.

13)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la Marşul de la Făleşti, la ora 12.00

14)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la mitingul de la Hânceşti, din faţa Monumentului Eroilor Neamului şi al Ostaşilor români căzuţi la datorie, pe strada Mihalcea-Hâncu.

15)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la mitingul de la Orhei, la ora 14.00, in fata Monumenului Vasile Lupu.

16)  Pe data de 24 martie, o delegaţie a Consiliului Unirii a participat la manifestările prilejuite de Ziua Unirii la Bacău, România, la invitaţia uneia dintre semnatarele CU – Asociaţia Refugiaţilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

17)  Pe data de 27 martie 2012 a avut loc manifestări la Chişinău, cu participarea unor oaspeţi din România – poeta Ana Blandiana şi primarul de Alba Iulia Mircea Hava, precum şi cu alte personalităţi –, la Biblioteca Naţională, ora 11.00 la care au participat mai mulţi membru ai CU.

18)  Membri ai CU au participat marţi, 27 martie la lansarea unei cărţi de Maria Hîncu – “Coroana din cenuşă” care a avut loc la Biblioteca ”Alba Iulia”, ora 12.00.

19)  Pe 27 martie, la Liceul de muzica “Ciprian Porumbescu” din Chisinau reprezentanti ai Consiliului Unirii au participat la sedinta festiva a elevilor in comun cu profesorii. Au vorbit in fata acestora scriitorul Andrei Strimbeanu, profesoara universitara Ludmila Bolboceanu si presedintele PNL Vitalia Pavlicenco.

20)  Pe 27 martie, la ora 17.00, a avut loc, la Teatrul ”Ginta Latină”, o şedinţă festivă şi un concert cu participarea Forului Democrat al Românilor şi a Consiliului Unirii.

21)  Pe 27 martie, a avut loc la Bucuresti o dezbatere pe tema “Reunirea celor doua state romanesti, solutie europeana pentru inlaturarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si stabilizarea frontierei NATO si UE, la care au participat, intre altii, ex-premierul al R.Moldova Mircea Druc, membru al Consiliului Unirii, ca si reprezentanti ai Platformei Civice Actiunea-2012. La aceasta masa rotunda s-a vorbit si despre Consiliul Unirii si au fost membri ai Consiliului Unirii.

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
  1. ANUL 2012:
    DOSARELE MARII RE-INTREGIRI DE LA NISTRU LA TISA ( III / 20 )
    ———————————————————————————––––––
    Marsul Re-Unirii de Duminica, 25 Martie 2012 din Chisinau:
    Un articol de Andrei Constantin Iacob:
    http://www.infoprut.ro/2012/andrei-constantin-iacob-ce-cauti-in-basarabia.html
    —————————————————————————-
    …la intrarea în PMAN ne-a aşteptat un grup de protestatari
    antiunionişti. Iniţial aliniaţi, păreau a fi mulţi şi pentru o clipă mi-au trecut prin faţa ochilor imaginile programelor de ştiri din aprilie 2009,
    cu pavelele din centrul Chişinăului zburând care încotro, fără vreo ţintă precisă. Revenindu-mi repede din momentul de uluială, m-am trezit între cele două cordoane de poliţişti, împreună cu mulţi alţi doritori de portofolii foto.
    Comuniştii erau tot mai insistenţi, nu prea voiau să ne lase să trecem
    şi chiar începuseră să strige ceva în rusă… dacă ar fi dorit cu adevărat să ne transmită ceva, ne-ar fi vorbit în română.
    De cealaltă parte, fluierăturile şi vorbele de ocară la adresa duşmanilor nu au întârziat să apară, în timp ce poliţia începea tot mai greu
    a face faţă mulţimii revoltate de aşa surpriză.

    Momentul de uluială a început atunci când, din amalgamul de trupuri, steaguri tricolore şi caschete negre,
    şi-a făcut apariţia un bătânel cu drapel tricolor.
    Îmbrăcat elegant, ca pentru zi de sărbătoare,
    cu mersul greoi al anilor înaintaţi dar hotărât precum al unui june,
    s-a dus fix spre opozanţi.
    Fără măcar un moment de ezitare, fără a-şi pune problema
    vârstei înaintate, avea înfăţişarea şi îndârjirea unui om
    care nu mai are ce pierde…
    ,,Ce-o fi, o fi!’’, părea a-şi spune.
    Deodată, o namilă de om (probabil poliţist civil) îl opreşte
    şi îl îmbrânceşte, în timp ce un tânăr îl ia deoparte şi îl duce pe trotuar…
    ,,Lasă-i nene, ei sunt o mână de oameni… uite câţi suntem noi!’’…
    îl consolează el.
    Bătrânelul priveşte însă fix spre antiunionişti, muşcându-şi buza de supărare, cu mimica unui om care îşi retrăieşte prin ei toate siberiile
    şi caznele care l-au încercat de-a lungul vieţii.
    Regretă că nu a apucat să le bată obrazul iar noi regretăm
    că el n-a apucat să vadă România reîntregită…
    poate că asta l-ar fi întinerit cu ani de zile,
    ca în poveştile cu feţi frumoşi.
    Comuniştii sau ce-o fi fost ei n-au rezistat mult acolo.
    Simţul datoriei sau poate sentimente româneşti ascunse de nevoie de către etica uniformei i-au făcut pe poliţişti să- i împingă spre trotuare
    pe musafirii nepoftiţi. Zîmbim din nou, înaintăm victorioşi,
    n-a zburat nici o pavelă… Nimeni nu observă cum un om
    la vreo 40-50 de ani rămâne pe loc pentru că mai are o luptă de dus,
    o luptă numai a lui… Un drapel comunist, răpit de la nefericiţii
    care acum ne privesc neputincioşi de pe trotuar, se face ferfeniţă
    în mâinile lui. Cu beţele e mai greu, dar cale de întoarcere nu este
    şi într-un final secera şi ciocanul devin una cu pământul.
    Mâinile i se ridică victoriase spre cer şi străfundul plămânilor
    îi scapă un ,,Basarabia e România!’’
    care nu mai lasă loc de alte comentarii sau îndoieli.
    Imaginea celor doi mi-a rămas pe retină
    asemenea unei piese puse pe “repeat”.
    Puteau foarte bine sta acasă, la un şah cu alţi pensionari,
    respectiv la un grătar.
    —————————————————
    N.B.
    La acest sfârsit de Martie au mai avut loc Marsuri ale Re-Unirii
    la Balti, Ungheni, Orhei, Hâncesti si Falesti.
    http://www.consiliul-unirii.ro

  2. Am participat si eu ca mambru al consiliului unirii si platforma 2012 !

  3. Doamna Vitalia,
    Felicitari pentru activitatea Dvs. civica !
    Marsul Re-Unirii din Chisinau de duminica, 25 martie 2012 demonstreaza
    faptul ca ideea Re-Unirii cu România este tot mai prezenta in mintile moldovenilor, iar frica viscerala fata de ocupantii rosii-comunisti
    dispare putin câte putin. Acest Mars a avut un impact masiv
    si asupra unor moldoveni care mai stau inca la indoiala.
    Oricum, a fost prima mare manifestatie de o asemenea anvergura
    la Chisinau la tema Re-Unirii.
    Cred ca si pentru data de 16 mai – la 200 de ani de ocupatie imperiala ruseasca, ar fi bine de organizat iarasi Marsuri ale Re-Unirii in toate orasele si satele din Moldova de Est. Probabil, pentru comoditate,
    s-ar alege ziua de 13 mai – de duminica.
    Mai este timp destul pentru a pregati toate aceste manifestari.
    Multa Sanatate si Numai Bine !
    –––––––––––––––
    P.S.
    Si un articol de Gheorghe Budeanu:
    ” 16 mai – zi de doliu naţional ”
    http://www.timpul.md/articol/16-mai–zi-de-doliu-national–32734.html

    Este un eveniment de care trebuia să ne pregătim la modul serios atât în stânga, cât şi în dreapta Prutului. Nu a mai rămas mult, dar cele preconizate cu această ocazie s-ar putea întâmpla să aibă un efect de sfârâiac. Căci aşa suntem noi – repede ne înfierbântăm, dar şi mai repede ne răcorim, ne lăsăm răcoriţi… Cred că şi România, şi R. Moldova trebuiau să folosească din plin acest prilej pentru a aminti comunităţii internaţionale de o rană istorică în această regiune balcanică, mai ales că există premise de tămăduire, măcar parţială, a acestei răni.
    În caz contrar, în avanscena societăţii vor ieşi forţele proimperiale ruseşti. Un fel de repetiţie la subiect au fost recentele manifestări ale comuniştilor, dar şi ale comitetului înjghebat de Roşca. Acelaşi lucru l-au urmărit şi „patrioţii Moldovei”, care au ieşit banditeşte, duminică, împotriva celor care sărbătoreau la Chişinău Ziua Unirii din 1918.
    Aceşti „patrioţi” sunt trupe cu misiuni speciale ale comuniştilor, pesediştilor şi socialiştilor, care se vor activiza în prima jumătate a lunii mai, ca să arate lumii cine este aici stăpân.

    Din păcate, de tragedia de acum 200 de ani ne amintesc doar tinerii organizaţi în mişcarea „Acţiunea 2012” şi unii istorici – la televizor sau prin ziare. De ce tac oficialităţile? Oare istoria noastră nu este şi a lor? Ar trebui să le cerem de pe acum ca ziua de 16 mai să fie declarată oficial zi de doliu naţional.

  4. Un senzaţional mesaj-referendum
    al unei civilizaţii extraterestre avansate
    ce se adresează tuturor oamenilor de pe planeta Pământ (II)
    ———————————————————
    http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7059

    Veţi putea constata cu uşurinţă că, prin Unirea voastră ce va fi realizată pentru a duce la îndeplinire scopuri bune, o gigantică putere manifestatoare va apare imediat în voi şi, în felul acesta, veţi duce la bun sfârşit cele mai dificile proiecte care li se par a fi imposibile celor apatici sau celor care sunt
    măcinaţi de îndoieli.
    Uniţi-vă pentru a duce la îndeplinire scopuri care
    se bazează pe idealuri sublime elevate şi grupaţi-vă pentru astfel de acţiuni fie câte 3, fie câte 5, fie câte 10, fie câte 100, fie câte 1000
    şi îndrăzniţi să acţionaţi întotdeauna în slujba binelui, fiind de fiecare dată animaţi
    de intenţii puternice clare şi ferme.

  5. STIMATA DOAMNA PAVLICENCO , TOCMAI AM CITIT COMUNICATUL DE PRESA SI MI SE PARE EXCELENT ! SINCER VREAU SA VA FELICIT PT TOT CE FACETI IN CIUDA URIASELOR PRESIUNI LA CARE SUNTETI SUPUSI DE CATRE COMUNISTII RUSOFONI . SUNTETI O FEMEIE INIMOASA SI CURAJOASA , O ROMANCA ADEVARATA CARE MERITATI PE DEPLIN STIMA SI RESPECTUL TUTUROR ROMANILOR ! CU DEOSEBITA CONSIDERATIE , DACIAN DUMITRESU , MEMBRU IN C. U. SI ADMINSTRATOR AL SITE-urilor http://www.romaniacarnavalului.com si http://www.romaniataranoastra.eu

  6. ANUL 2012:
    DOASRELE MARII RE-INTEREGIRI DE LA NISTRU LA TISA ( III / 22 )
    –––––––––––––––––––––––––––-
    MASACRELE COMUNISTE IN MOLDOVA DE EST:

    ziarul „Adevarul” din 7 iulie 2011, autor: Mihai Taşcă.
    http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Operatiunea_-Nord-_deportarea_in_masa_a_-sectantilor-_basarabeni_0_672532796.html
    –––––––––––––––––––––––––––-
    Cu referire la teritoriul actualei Republici Moldova,
    până acum au fost identificare 100 din cele 113 procese-verbale
    ale Troikăi speciale a NKVD din RASS Moldovenească, „instanţă”
    care, în anii 1937-1938, a „judecat” ca pe „duşmani ai poporului”
    – 4.762 de persoane din stânga Nistrului,
    – dintre care 3.497 au fost condamnate la împuşcare
    (74% din totalul celor judecaţi – cea mai mare cotă din URSS).

    În raportul Siguranţei române, din 31 august 1941,
    privitor la cadavrele descoperite la sediul NKVD, se arată:
    „Victimele, în majoritate, au fost executate prin împuşcare în cap,
    din spate. S-a constatat, de asemenea, că împuşcarea s-a făcut
    în serie, iar cadavrele au fost aruncate în stare muribundă în gropi,
    în dezordine”.

    La Chişinău au fost descoperite două locuri unde erau împuşcaţi moldovenii: cel „de bază” este pe actuala stradă Grenoble,
    iar altul – clădirea NKVD, fostul sediu al Consulatului Italian (actualmente strada A. Mateevici,
    în apropierea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice).
    –––––––––––––––––––––––––––
    Foto:
    Pe locul unde au fost împuşcaţi oameni nevinovaţi
    din strada Grenoble din Chisinau
    se fac azi case pentru colaboratorii Securităţii.
    / aici au fost executaţi si peste 100 de maghiari capturaţi de sovietici/.

  7. deniscenusa spune:
    30 martie 2012, la 09:09

    Orice tentativa de a limita drepturile oamenilor sa pledeze pasnic pentru o cale de dezvoltare social-economica, care ar garanta cetateanuluii o viata mai buna si securitatea personala, este sortita cosului de gunoi, impreuna cu autorii.
    Ca si regula, in ultimii ani are loc lupta intre trecut, actual si viitor. Fortele trecutului intunecat vor ramine in istorie ca niste paghini dusmanosi.
    Este foarte important sa nu ne lasam calcati in picioare si tinuti legati in mrejele lor, sa-i dam mai repede la „brazda” si pe ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *