Se pregătește ceva?

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/se-pregateste-ceva/

Mircea Popescu: ”Se pregateste ceva pentru Basarabia?”

O sumara analiza a spatiului transprutean conduce la previziunea, deloc irealista, ca s-ar putea sa asistam la ultimile momente ale statului deloc suveran si independent Republica Moldova.

Economic, social, politic si geopolitic, Republica Moldova nu isi mai poate sustine si justifica existenta.

Pentru industrie, agricultura, incalzirea locuintelor, masini, etc este nevoie energie. Care sunt resursele energetice si de unde resurse financiare pentru a fi procurate in conditiile in care cheltuielile vor deveni tot mai mari nu numai in Basarabia, ci peste tot in lume?Industria are nevoie de materii prime si de investitii. Are Basarabia aceste materii primesau suficienta putere financiara pentru a si le procura?Produsele agricole sau industriale trebuie sa aiba piata de desfacere. Care este puterea de absorbtie a pietii interne a Basarabiei si care este cererea internationala pentru produsele basarabene?Pentru dezvoltarea economica si implicit bunastarea sociala este nevoie de investitii, cu atat mai mari intr-un stat aflat pe unul dintre cele mai scazute locuri de dezvoltare din Europa. Dar cine este dispus sa investeasca intr-o economie ale carei produse nu au cautare, deci nu se poate realiza un profit care sa amortizeze investitiile? (In poza – sondajul Gallup, comandat de IRI, din anul 2008, cind 28 la suta dintre persoanele intervievate din R.Moldova, in plin regim comunist, pledau pt Unirea cu Romania)

Conditiile economice precare dicteaza o stare de instabilitate sociala, care, coroborata cu tensiunile interetnice din ce in ce mai pronuntate, face din aceasta zona aflata la intersectia culturilor europene si euro-asiatice un focar de neliniste regionala. Si situatia aceasta tinde sa se agraveze in urma depopularii prin exodul fortei de munca care duce la o slabire a legaturilor traditionale din societate.

In plus, Transnistria este o piatra de moara, fiind o regiune practic independenta si iesita total de sub controlul Chisinaului.

O tara fara resurse, fara piata de desfacere, fara stabilitate sociala si etnica ajunge mai repede sau mai tarziu sa dispara.

Intr-adevar, bazele statului devin fragile si se contureaza un colaps institutional cu urmari dramatice pentru stabilitatea regionala. Tocmai de aceea, Rusia si UE simt ca trebuie sa ajunga la un compromis pentru a preveni un exod masiv cu urmari imprevizibile pentru situatia socio-economica a Europei si implicit alte complicatii extinse. Criza mondiala economica, care poate capata implicatii serioase prin criza economica accentuata a Chinei, constituie motive serioase de ingrijorare si la Moscova, si la Bruxelles, si la Washington. Putin, revenit in forta, are nevoie de lichidarea focarului de instabilitate de pe Nistru pentru a se putea concentra pe celelalte zone in care interesele geostrategice ale Rusiei, cum ar fi Siria, Iran, lumea araba, Israel si mai ales vecinatatea sa sudica sunt periclitate. Cum fortele pro-ruse din Basarabia incep sa piarda teren, interesul geostrategic al Rusiei in regiune se va concentra si se va limita doar pentru rezolvarea pozitiei sale in Transnistria.

Deoarece integrarea directa a Republicii Moldova in Uniunea Europeana nu este realizabila din cauza conditiilor obiective enumerate mai sus, atat Moscova cat si Uniunea Europeana cauta solutii pentru o tranzitie cat mai usoara.

Solutia logica pare sa fie doar aceea a integrarii Basarabiei in statul roman, reunificarea.

O serie de coincidente, ma fac sa intuiesc ca ceva se pregateste pentru Basarabia.

Astfel, nu cred ca-i o simpla intamplare negandita, trimiterea unui reprezentant special al lui Putin pentru Transnistria. Nici faptul ca aproape imediat Moscova a trimis felicitari noului presedinte pro-european de la Chisinau, sau ca ministrul de externe al Romaniei a fost prezent la investirea presedintelui de la Chisinau.

Sunt framantari diplomatice asemanatoare celor care au avut loc in perioada premergatoare unirii Germaniei. Insasi ingrijorarea si nervozitatea, dincolo de un nivel normal, ale partidelor anti-romanesti fata de manifestarile unioniste, denota faptul ca acestea au primit semnale, sau au intuit ceva in aceasta directie.

Sa fie clar, revenirea la Romania nu inseamna subjugare, inseamna salvare si supravietuire.

La nivelul populatiei din Basarabia exista tensiuni interetnice care slabesc si coeziunea, si autoritatea statului. Romania ca stat membru al Uniunii Europene respecta drepturile minoritatilor, acordandu-le drepturi de reprezentare parlamentara si chiar asocierea la guvernare.

Din punct de vedere economic, Basarabia nu poate decat sa profite, sa aiba avantajul unei piete largi de desfacere, sa fie mai tentanta sub aspectul sigurantei investitiilor intr-o tara ca Romania.

Deci, nu-i vorba de jug, ci de dezvoltare intr-un ritm accelerat, ritm pe care acest teritoriu cenusiu al Europei nu-l poate atinge in alte conditii din cauza incertitudinilor politice si din punctul de vedere al instabilitatii interne.

Perioada urmatoare poate fi interesanta si cred ca se vor cauta solutii internationale pentru o tranzitie cat mai usoara. Daca, in mod natural, Romania va fi obligata sa absoarba socul intregului proces de integrare a Basarabiei, Romania trebuie sa inceapa sa-si contureze o strategie si sa se pregateasca pentru a participa activ ca partener diplomatic serios astfel ca pretul integrarii sa fie cat mai mic, prin obtinerea unor derogari pentru incurajarea investitiilor necesare nivelarii decalajelor si repartizarea unor fonduri speciale nerambursabile UE.

Indiferent de framantarile externe care probabil vor incepe sa se manifeste in spatele cortinei, societatea romaneasca trebuie sa-si continue rolul de catalizator al miscarii unioniste pe plan intern. Concomitent, clasa politica romaneasca de la Chisinau si Bucuresti are obligatia patriotica sa iasa din letargia vinovata in care se complace pentru a demara un proces de discutii prealabile interguvernamentale privind problema nationala a unificarii tarii, singura problema de acest fel ramasa nerezolvata in Europa si doar a doua in lume dupa Korea.

Fara o strategie romaneasca comuna, ne putem trezi in fata unor decizii luate in alta parte care pot fi nu tocmai favorabile intereselor noastre.

Ne vor gasi eventualele propuneri de integrare intra-romaneasca pregatiti atat la nivel civic cat si politic? Am mai spus-o candva, vom putea ierta, dar nu vom putea uita. Sa tina cont de aceasta toti cei care astazi se arata reticenti sau potrivnici unirii neamului. Cu atat mai mult politicienii si liderii de opinie.

Loading Facebook Comments ...

32 Comments

Add a Comment
 1. Foarte bună analiză! Felicitări domnule Popescu!

  Urmăresc cu interes și cu drag procesele de emancipare ale acelui colț de țară românească.

  Aștept să văd desăvârșit visul de aur al nostru, al tuturor românilor.

 2. R.Moldova e un stat falimentar ! care exporta doar forta de munca ieftina spre Italia sau Moscova….jalnic

 3. Iata ca astazi Unimedia afiseaza si punctul de vedere al lui Rogozin care confirma ca Rusia se va concentra strict pe Transnistria, care va deveni probabil moneda de schimb.
  Si, atentie, spune Rogozin, ca metodele de rezolvarea socio-economica sunt DOAR UNELE din conditiile de rezolvare :
  =========
  În acest context, va fi abordată o varietate de aspecte ce vizează consolidarea relaţiilor multilaterale ale regiunii din stânga nistrului cu Federaţia Rusă și protecţia drepturilor şi intereselor cetăţenilor ruşi din regiune”. […] „Scopul principal este de a stabiliza situația socio-economică a regiunii transnistrene și a asigura un standard decent de trai populaţiei de acolo. Acestea sunt DOAR UNELE din condiţiile de bază pentru găsirea unei formule viabile în soluționarea conflictului de pe Nistru”, consideră Ministerul rus de externe.
  ==========

 4. Puscasu Vlad Irimie

  niciodata nu mi-am imaginat ca sunt asa multi unionisti in Basarabia,si asa putini in ROmania!

  nici o televiziune din Romania nu a prezentat ce s-a intamplat in Basarabia,minunea,sa se adune spontan aproape, peste 10000 de romani pentru Unirea cu Romania!

  http://monarchy-of-romania.blogspot.com/

 5. 27 Martie 1918-2012
  ——————————————————————-
  Pe data de 27 martie 2012
  vor avea loc manifestari la biblioteci din Chisinau –
  – Biblioteca Municipala ”B.P.Hasdeu», ora 11.00,
  – Biblioteca ”Alba Iulia», ora 13.00,
  cu participarea oaspetilor din România – poeta Ana Blandiana si primarul de Alba Iulia Mircea Hava, precum si cu alte personalitati.
  ———————————————————————————————–
  – Tot pe 27 martie, la ora 17.00, va avea loc la Teatrul ”Ginta Latina»,
  din Chisinau o sedinta festiva si un concert cu participarea
  Forului Democrat al Romanilor si a Consiliului Unirii.
  ——————————————————————————–—
  N.B.
  Televiziunea experimentală «Union TV»
  lansează primul său «talk show», «Wal Man Show».
  Dezbatere publică va avea loc Marti, 27 martie 2012 ,
  cu începere de la ora 15.00, pe platoul improvizat
  de la «Cafe de Paris» (str. M. Eminescu 55) din Chisinau.
  Tema primei emisiuni este ”Încotro merge Moldova?».
  Invitat special, ex-premierul Ion Sturza.
  / moderator: jurnalistul Val Butnaru /.
  Invităm toți doritorii.
  ——————————————————————
  P.S.
  Marti, 27 martie 2012, orele 11:
  deschiderea expoziției «Memoria ca formă de justiție»
  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova
  (str. 31 August 1989, nr. 78 A, Chişinău)
  http://www.icr.ro/chisinau/evenimente-13/expozitia-memoria-ca-forma-de-justitie.html
  ——————————————————-
  de
  Institutul Cultural Român «Mihai Eminescu» la Chișinău
  și Primăria Municipiului Chișinău,
  Fundaţia Academia Civică (România)
  și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței,
  în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova
  PENTRU A MARCA ZIUA DE 27 MARTIE 1918
  ————————————————————-
  La deschiderea expoziției participă realizatorii acesteia:
  – poeta Ana Blandiana /România /
  (Președinte al Consiliul Director al Fundaţiei Academia Civică)
  – și Romulus Rusan
  (Director al Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului).
  vor lua cuvântul oficialii:
  – E.S. Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova,
  – Ion Hadârcă, deputat în Parlamentul Republicii Moldova,
  – Dorin Chirtoacă, primarul Municipiului Chișinău,
  – Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova,
  – Anatol Petrencu, directorul Institutului de Istorie Socială «ProMemoria»
  – Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român «Mihai Eminescu»
  la Chișinău.
  ————————————————————————

  Priviti aici:
  Sâmbata, 24 Martie 2012:

  – Sărbătorirea celei de-a 94 aniversări
  a Unirii Basarabiei cu patria-mamă România la Bălţi –
  http://www.youtube.com/watch?v=R8okFyC5D8g&context=C415b263ADvjVQa1PpcFMDYZr8WTUBLoie98npkcb8V0EelQXvIiY=

  – Sarbat. celei de-a 94-a aniversari a Unirii Basar. la Ungheni p.2
  http://www.youtube.com/watch?v=nHOnzMUzi00&context%20=C402e339ADvjVQa1PpcFMDYZr8WTUBLjdaUbe1k4xEYM7p4rP%20Ow2
  #
  —————————————————–
  Bucuresti, Marti, 27 martie 2012, orele 14:
  ——————————————————————————————
  Cu prilejul împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România,
  Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române și Fundația Națională
  pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Consiliul Româno-American
  și Platforma Civică «Acțiunea 2012» organizează marţi, 27 martie 2012, ora 14.00
  la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema:

  «Reunirea celor doua state românești,
  soluție europeană pentru înlăturarea consecinţelor
  Pactului Ribbentrop- Molotov și stabilizarea frontierei NATO și UE».
  La dezbatere participă parlamentari din R. Moldova și Romania, cercetători,
  istorici, jurnaliști precum și reprezentanți ai societății civile cu preocupări legate
  de reunirea celor doua state românești.

 6. ANUL 2012:
  DOSARELE RE-INTREGIRII DINTRE NISTRU SI TISA ( III / 17 )
  –––––––––––––––––––––––––
  Chisinau: Duminica, 25 Martie 2012, Marsul Re-Unirii
  Terorismul ocupantilor contra bastinasilor !
  –––––––––––––––––––––
  „Patrioţii Moldovei“ au rănit un poliţist ”
  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Patriotii_Moldovei-_au_ranit_un_politist_0_670733107.html
  ––––––––––––––––––––––––––-

  Un poliţist a fost rănit în timul altercaţiei de ieri din centrul Capitalei dintre persoanele care sărbătoreau Ziua Unirii şi membrii partidului „Patrioţii Moldovei, care au încercat să-i împiedice.

  Poliţistul a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovit în faţă. Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale, a spus că acesta a fost brutalizat în timp ce încerca să-i convingă pe reprezentanţii partidului
  „Patrioţii Moldovei” să elibereze strada Puşkin ca să poată trece pe acolo persoanele care sărbătoreau Ziua Unirii şi care se îndreptau spre scuarul teatrului Naţional de Operă şi Balet ca să încingă hora unirii.

  Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale a spus că agresorul a fost identificat şi că el reprezenta „Patrioţii Moldovei”. În timpul îmbrâncelilor alţi doi reprezentanţi ai organului de ordine s-au ales cu scurtele rupte. De aceste cazuri se ocupă Comisariatul de Poliţie din sectorul Buiucani.

  Silviu Muşuc a menţionat că va fi tras la răspundere în primul rând, Mihai Garbuz, liderul partidului „Patrioţii Moldovei”. Acesta şi-a luat angajamentul, contra semnătură, să nu permită ca să nu aibă loc altercaţii. În plus, ei au avut autorizaţie să se afle lângă Arcul de Triumf, ci nu să blocheze circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare.
  –––––––––––––––––––––––––-
  N.B.
  O galerie foto de la Sarbatoarea Primaverii, Tricolorului si Re-Unirii:
  http://www.zdg.md/stiri/galerie-foto-ziua-unirii-la-chisinau-bicoloruri-inghitite-de-tricoloruri/comment-page-1#comment-148708

 7. Puscasu Vlad Irimie

  ,,nu uitati,tortionarii NKVD-KGB,ne-au ucis neamul romanesc,,

  http://www.youtube.com/watch?v=cieE3tXPjTU&feature=related

 8. ANUL 2012:
  DOSARELE RE-INTREGIRII DINTRE NISTRU SI TISA ( III / 17 )
  –––––––––––––––––––––––––
  Chisinau: Duminica, 25 Martie 2012, Marsul Re-Unirii
  Terorismul ocupantilor contra bastinasilor !
  –––––––––––––––––––––
  „Patrioţii Moldovei“ au rănit un poliţist ”
  / www adevarul ro moldova / din 26 martie 2012 /
  ––––––––––––––––––––––––––-

  Un poliţist a fost rănit în timul altercaţiei de ieri din centrul Capitalei dintre persoanele care sărbătoreau Ziua Unirii şi membrii partidului „Patrioţii Moldovei, care au încercat să-i împiedice.

  Poliţistul a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovit în faţă. Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale, a spus că acesta a fost brutalizat în timp ce încerca să-i convingă pe reprezentanţii partidului
  „Patrioţii Moldovei” să elibereze strada Puşkin ca să poată trece pe acolo persoanele care sărbătoreau Ziua Unirii şi care se îndreptau spre scuarul teatrului Naţional de Operă şi Balet ca să încingă hora unirii.

  Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale a spus că agresorul a fost identificat şi că el reprezenta „Patrioţii Moldovei”. În timpul îmbrâncelilor alţi doi reprezentanţi ai organului de ordine s-au ales cu scurtele rupte. De aceste cazuri se ocupă Comisariatul de Poliţie din sectorul Buiucani.

  Silviu Muşuc a menţionat că va fi tras la răspundere în primul rând, Mihai Garbuz, liderul partidului „Patrioţii Moldovei”. Acesta şi-a luat angajamentul, contra semnătură, să nu permită ca să nu aibă loc altercaţii. În plus, ei au avut autorizaţie să se afle lângă Arcul de Triumf, ci nu să blocheze circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare.
  –––––––––––––––––––––––––-
  N.B.
  O galerie foto de la Sarbatoarea Primaverii, Tricolorului si Re-Unirii:
  http://www.zdg.md/stiri/galerie-foto-ziua-unirii-la-chisinau-bicoloruri-inghitite-de-tricoloruri/comment-page-1#comment-148708

 9. 27 Martie 1918 – 2012
  —————————————-
  Luni, 26 martie, 2012, ora 14.00,
  la Universitatea de Stat din Moldova,
  în sala Senatului va avea loc întâlnirea
  cu scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan din România.

  Cu această ocazie va fi lansată cartea „Şi cerul s-a umplut de sfinţi», editori C. Bădiliţă şi E. Conţac, ce cuprinde materialele
  Colocviului internaţional «Martiriul creştin în antichitate şi în secolul XX»,
  la Sighet, 2-5 iunie 2011,
  organizat de Fundaţia Academia Civică şi Asociaţia Oglindanet.
  ———————————————————————-
  Pe data de 27 martie 2012
  vor avea loc manifestari la biblioteci din Chisinau –
  – Biblioteca Municipala ”B.P.Hasdeu», ora 11.00,
  – Biblioteca ”Alba Iulia», ora 13.00,
  cu participarea oaspetilor din România – poeta Ana Blandiana si primarul de Alba Iulia Mircea Hava, precum si cu alte personalitati.
  ———————————————————————————————–
  – Tot pe 27 martie, la ora 17.00, va avea loc la Teatrul ”Ginta Latina»,
  din Chisinau o sedinta festiva si un concert cu participarea
  Forului Democrat al Romanilor si a Consiliului Unirii.
  ——————————————————————————–—
  N.B.
  Televiziunea experimentală «Union TV»
  lansează primul său «talk show», «Wal Man Show».
  Dezbatere publică va avea loc Marti, 27 martie 2012 ,
  cu începere de la ora 15.00, pe platoul improvizat
  de la «Cafe de Paris» (str. M. Eminescu 55) din Chisinau.
  Tema primei emisiuni este ”Încotro merge Moldova?».
  Invitat special, ex-premierul Ion Sturza.
  / moderator: jurnalistul Val Butnaru /.
  Invităm toți doritorii.
  ——————————————————————
  P.S.
  Marti, 27 martie 2012, orele 11:
  deschiderea expoziției «Memoria ca formă de justiție»
  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova
  (str. 31 August 1989, nr. 78 A, Chişinău)
  http://www.icr.ro/chisinau/evenimente-13/expozitia-memoria-ca-forma-de-justitie.html
  ——————————————————-
  de
  Institutul Cultural Român «Mihai Eminescu» la Chișinău
  și Primăria Municipiului Chișinău,
  Fundaţia Academia Civică (România)
  și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței,
  în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova
  PENTRU A MARCA ZIUA DE 27 MARTIE 1918
  ————————————————————-
  La deschiderea expoziției participă realizatorii acesteia:
  – poeta Ana Blandiana /România /
  (Președinte al Consiliul Director al Fundaţiei Academia Civică)
  – și Romulus Rusan
  (Director al Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului).
  vor lua cuvântul oficialii:
  – E.S. Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova,
  – Ion Hadârcă, deputat în Parlamentul Republicii Moldova,
  – Dorin Chirtoacă, primarul Municipiului Chișinău,
  – Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova,
  – Anatol Petrencu, directorul Institutului de Istorie Socială «ProMemoria»
  – Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român «Mihai Eminescu»
  la Chișinău.
  ————————————————————————
  Consiliul Unirii îi cheamă pe toţi doritorii la acţiunile unioniste
  şi îndeamnă forţele de ordine din Chişinău şi din alte localităţi
  să asigure securitatea participanţilor la acţiuni
  contra elementelor teroriste si revansarde.
  —————————————————————-
  —————————————————————-
  Priviti aici:
  Sâmbata, 24 Martie 2012:

  – Sărbătorirea celei de-a 94 aniversări
  a Unirii Basarabiei cu patria-mamă România la Bălţi –
  http://www.youtube.com/watch?v=R8okFyC5D8g&context=C415b263ADvjVQa1PpcFMDYZr8WTUBLoie98npkcb8V0EelQXvIiY=

  – Sarbat. celei de-a 94-a aniversari a Unirii Basar. la Ungheni p.2
  http://www.youtube.com/watch?v=nHOnzMUzi00&context%20=C402e339ADvjVQa1PpcFMDYZr8WTUBLjdaUbe1k4xEYM7p4rP%20Ow2
  #
  –––––––––––––––––––––––
  Bucuresti, Marti, 27 martie 2012, orele 14:
  ————————————————————————––––––
  Cu prilejul împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România,
  Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române și Fundația Națională
  pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Consiliul Româno-American
  și Platforma Civică «Acțiunea 2012» organizează marţi, 27 martie 2012, ora 14.00
  la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema:

  «Reunirea celor doua state românești,
  soluție europeană pentru înlăturarea consecinţelor
  Pactului Ribbentrop- Molotov și stabilizarea frontierei NATO și UE».
  La dezbatere participă parlamentari din R. Moldova și Romania, cercetători,
  istorici, jurnaliști precum și reprezentanți ai societății civile cu preocupări legate
  de reunirea celor doua state românești.
  —————————————————————-

 10. Doamne, oare a venit si rindul nostru pentru realizarea visului de a fi liberi !

 11. PROGRAM! Vrem program si viziune! Ce urmeaza?

 12. ANUL 2012:
  DOSARELE RE-INTREGIRII DINTRE NISTRU SI TISA ( III / 17 )
  –––––––––––––––––––––––––
  Chisinau: Duminica, 25 Martie 2012, Marsul Re-Unirii
  Terorismul ocupantilor contra bastinasilor !
  –––––––––––––––––––––
  «Patrioţii Moldovei“ au rănit un poliţist »
  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Patriotii_Moldovei-_au_ranit_un_politist_0_670733107.html
  ––––––––––––––––––––––––––-

  Un poliţist a fost rănit în timul altercaţiei de ieri din centrul Capitalei dintre persoanele care sărbătoreau Ziua Unirii şi membrii partidului «Patrioţii Moldovei, care au încercat să-i împiedice.

  Poliţistul a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovit în faţă. Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale, a spus că acesta a fost brutalizat în timp ce încerca să-i convingă pe reprezentanţii partidului
  «Patrioţii Moldovei» să elibereze strada Puşkin ca să poată trece pe acolo persoanele care sărbătoreau Ziua Unirii şi care se îndreptau spre scuarul teatrului Naţional de Operă şi Balet ca să încingă hora unirii.

  Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale a spus că agresorul a fost identificat şi că el reprezenta «Patrioţii Moldovei». În timpul îmbrâncelilor alţi doi reprezentanţi ai organului de ordine s-au ales cu scurtele rupte. De aceste cazuri se ocupă Comisariatul de Poliţie din sectorul Buiucani.

  Silviu Muşuc a menţionat că va fi tras la răspundere în primul rând, Mihai Garbuz, liderul partidului «Patrioţii Moldovei». Acesta şi-a luat angajamentul, contra semnătură, să nu permită ca să nu aibă loc altercaţii. În plus, ei au avut autorizaţie să se afle lângă Arcul de Triumf, ci nu să blocheze circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare.
  –––––––––––––––––––––––––-
  N.B.
  O galerie foto de la Sarbatoarea Primaverii, Tricolorului si Re-Unirii:
  http://www.zdg.md/stiri/galerie-foto-ziua-unirii-la-chisinau-bicoloruri-inghitite-de-tricoloruri/comment-page-1#comment-148708

 13. Pentru Puscasu Vlad Irimie
  Pai normal ca erau multi doar au fost adusi din romania ca la noi e criza cu unionistii, la fel sa procedat cu parada gheilor cind nu au gasit in Moldova au adus tocmai 20 din europa

 14. Carul s-a urnit din loc. Marsul de la Chisinau din 25 martie 2012 este prima manifestatie de o asemenea anvergura la Chisinau, dupa 1940, când populatia spune deschis si fara frica un “DA” hotarât Re-Unirii ! Sigur, s-a dorit Re-Unirea si in anii 1989-1992, dar nu s-a vorbit niciodata deschis despre aceasta. Lumea mai avea frica de KGB si a mai fost si manipulata de anumiti lideri provocatori. Doar “Adevarul” spus cu voce tare ne va face liberi ! Abia acum ne trezim din somnul de moarte !

 15. Puscasu Vlad Irimie

  surori despartite de PRUT,se revad dupa..75 ani

  http://www.youtube.com/watch?v=v3wqmtB0c00&feature=related

 16. greul – din punct de vedere economic – al reunificarii va fi pe umerii bucurestiului si bruxelles-ului … si vorbim aici fara exagerare de miliarde de euro . miliarde care altfel nu ar veni nici in 100 de ani in moldova . alegerea e simpla de facut . intre saracie sigura intr-o moldova „suverana” – in realitate cu statut de semi-colonie a rusiei – si o crestere lenta , cu mari sacrificii a nivelului de viata prin reunificarea cu romania .

 17. P.S.
  Cel mai frumos text despre Marsul Re-Unirii din 25 Martie 2012:
  Oana G.:
  „Marşul Unirii de la Chişinău. De data aceasta “pro” !
  –––––––––––––––––––––––––-
  http://vox.publika.md/social/marsul-unirii-de-la-chisinau-de-data-aceasta-pro-201461.html

 18. P.S.
  Cel mai frumos text despre Marsul Re-Unirii din 25 Martie 2012:
  ––––––––––––––––––––––––––-
  O Schimbare la Fata neasteptata a unei tinere domnisoare: Oana G.:
  „Marşul Unirii de la Chişinău. De data aceasta “pro” !
  –––––––––––––––––––––––––-
  http://vox.publika.md/social/marsul-unirii-de-la-chisinau-de-data-aceasta-pro-201461.html

 19. Tarile mari sa fie de acord cu Unirea celor doua tari surori. Daca DUMNEZEU ne sprijina vom avea si unirea dar sa fie acceptata macar de 40-50% din locuitorii intre Nistru si Prut.

 20. Deasemenea UE, Banca Mondiala sa ne ajute sa facem proiecte de infrastructura ce vor lega cele doua tari : poduri, drumuri moderne, caii ferate si alte lucruri.

 21. Iata ce crede dl C. Tanase despre UNIRE.

  Unirea, într-adevăr, nu e o ideologie, ci „un concept cu valoare de tezaur, o mişcare de rezistenţă simbolică, până la împlinirea în fapt”. Am mai spus-o şi eu cu alte ocazii: Unirea e un Destin, iar destinul trebuie trăit, nu strigat. Întotdeauna m-au pus pe gânduri cei care strigă „Unirea Aici şi Acum!”. Aici şi Acum, deocamdată, mai există şi Garbuz, şi Şelin, şi „bolşevicii împuţiţi” ai lui Voronin, cum striga un manifestant, duminică, la adresa „patrioţilor Moldovei”. Aceştia au un mare interes ca să împingă ideea Unirii într-un „ţarc” politic de 0,01 procente electorale, iar pe Românii din R. Moldova – în coada unor recensăminte umilitoare şi nedrepte! Aşadar, e vorba de Destinul unei naţiuni, şi în perspectiva împlinirii acestuia nici un Garbuz rusesc nu ne va sta în cale, dar nici forţarea contextului nu e productivă, fiindcă riscăm să împingem în derizoriu conceptul de Unire, spre marea bucurie a celor care… Ştiţi dumneavoastră care. Felicitări! Azi e 27 martie 2012.

 22. eeeiii iaca na… so gasît un moşneag cari traieşti unidva pi lunî şî „cunoaşti” lumia numai din gazăti sî facî nişti prognozî di doi bani pintru pavlişenco. băi pavlişenco, nu ţa jiung proştii din MD, îi mai cauţ încî şî pi şii din africa, america, cosmos. Şî di şi oari di problema asta a unuirii sî ocupă numai moşnejii împuţîţ, cari nau şi faşi la pensii ?

 23. Un provocator:
  ––––––––
  Igor Caşu: Unirea privită ca absorbţie a Republicii Moldova de către România nu mai este o soluţie de actualitate. Există doar calea integrării europene care ar dizolva practic graniţele. ––––––––––––––––––––
  Analistul moldovean Igor Caşu:
  „Nimeni nu mai vrea unirea cu România”.
  Ce ghinion istoric stă în calea Republicii Moldova – Politica > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/analistul-moldovean-igor-casu-nimeni-nu-mai-vrea-unirea-cu-romania-ce-ghinion-istoric-969.html#ixzz1qILlF5av
  „Evenimentul Zilei” din 3 Martie 2012. –––––––––––––––––––
  domnule Casu: ai vazut miile de oameni de la Marsul Unirii din Chisinau din duminica de 25 Martie ?
  deci, PASHOL NA TURBINKU, moscalule!

 24. Anul 1859, un mesaj:
  –––––––––––
  Cu dragoste frãteascã, frati Români, mã bucur cã v’ati unit,
  si înalt rugãciunea cãtre Domnul Dumnezeu,
  cel ce a scãpat si a pãstrat Muntenia si Moldova in mijlocul tuturor cataclismelor, al tuturor prefacerilor si nimicirilor ce de atâtea
  ori au schimbat fata Europei, atunci când Statele cele mai puternice cãdeau pentru a nu se mai ridica.
  Sã dãruiascã Dumnezeu, vouã si viitoarelor lãstare ale voastre,
  acele zile senine de fericire si slavã, de care s’au bucurat strãmosii vostri sub scutul celor de Dumnezeu asezati si de Dumnezeu înãltati Domnitori, Stefan cel Mare si Mihai Viteazul.
  Vã trimit urãri de bine din partea Basarabiei,
  pentru care sunt scumpe si pline de însemnare viitoarele destine
  ale României unite, patria-mamã; primiti aceste urãri ale mele
  ca un glas sufletesc al unui frate, pentru cã eu sunt trup din acelas trup si os din aceleasi oase, din care sunteti plãmãditi voi si in vinele mele curge acelasi sânge românesc care curge in vinele voastre…
  dragii mei frati Români…
  / Hotin, 1859 / Alexandru Haşdeu /1811-1872 /, scriitor român /

 25. Puscasu Vlad Irimie

  Adresati-va pe cai oficiale pentru a pune presiune sa se semneze cat mai rapid un calendar de pre-aderare la UE,pentru ca in BAsarabia sa intre fonduri europene.

  Grecia a primit 40 miliarde euro,ca sa salveze Germania euro-zone,si aproape ca au falimentat cu totii,fiind o masura gresita.

 26. Puscasu Vlad Irimie

  acum sunt alegeri la CDU in landuriile din Germania,ieri a fost in regiunea Saar.

  Ce fac crestin-democratii din Moldova? ce face PPCD,nici macar o scrisoare de felicitare nu poate trimite?

 27. Puscasu Vlad Irimie

  iara aici liberalii importanti din Europa:

  Flo Clucas

  Holger Zastrow-Anglia

  Markus Loning,

  Lousewies van der Laan-Benelux

  poate veti scrie si dvs articole in ziarele lor,despre Chisinau:

  http://www.eldr.eu/en/newspaper/

  cu parere de rau Adina Valean,Crin antonescu lasa de dorit.La Bruxelles,Adina Valean,sincer nu mi-a facut impresie buna.

  Renate Weber a votat SANCTIUNI economice,blocand fonduriile europene,pentru Romania,propria tara!

  si PDL si socialistii PSD au votat la fel! sunt niste tradatori.

  Cea mai buna solutie este o relatie directa Chisinau-Brusselles,nu prin acesti romani tradatori intermediari,care nu inteleg ce au de a face cu liberalismul,sau cu I C Bratianu. Petre roman ,este membru PNL Romania,mare atentie!

  acest PETRE ROMAN,actual membru PNL,a fost cel care a sabotat la ordinul Moscovei orice incercare de Unire a Basarabiei cu Romania!Deci mare atentie.

 28. da..asa o fi..

 29. Puscasu Vlad Irimie

  PS: o relatie directa Chisinau Bruxelles, adica in privinta integrarii europene,si atragerea de fonduri UE.

  Nu m-am referit la chestiuni de politica si patriotism.Unirea Basarabiei cu Romania este o solutie buna,cea mai buna,insa spuneam sa fiti cu ochii in patru privind KGB-istii din PNL Romania,actuali FSB-isti,securisti! e valabil pentru alianta USL PSD PNL=iliescu KGB ,si PETRE ROMAN,actual PNL,fost FSN in anii 90,cand dinamita relatia Bucuresti-Chisinau si podul de flori de pe Prut!

  http://monarchy-of-romania.blogspot.com/

 30. 27 Martie 1918 – 2012:
  INTREBAREA SECOLULUI:
  –––––––––––––
  un comentariu preluat:
  Grig, 27 martie 2012, ora: 11:37;
  http://unimedia.md/?mod=news&id=45911
  ––––––––––––––––––-
  Actul Unirii din 1918 nu a fost anulat de nimeni (nici legal, nici ilegal).
  El este în vigoare şi are putere juridică şi astăzi.
  Ce fac juriştii ????
  ––––––––––––––––––––––-

 31. Romania este in Uniunea Europeana si primeste in fiecare an multi banii pentru a face proiecte in toata tara, sa modernizeze Romania. Cred ca si Republica Moldova poate sa i-a ceva fonduri din acestia prin intermediul proiectelor de la granita.

 32. ANUL 2012:
  DOSARELE MARII RE-INTREGIRI DE LA NISTRU LA TISA ( III/ 19 )
  –––––––––––––––––––––––––––
  CRISTIAN NEGREA: o noua carte: „Sânge pe Nistru”.
  În 2014, armata română va trece Prutul și va lupta
  cu Transnistria și Ucraina
  http://unimedia.md/?mod=news&id=45956
  –––––––––––––––––––––––––
  În anul 2014, armata română va trece Prutul în patru locuri
  și va înainta spre Chișinău, unde va avea loc cea mai importantă
  bătălie cu soldații transnistreni și unitățile militare ucrainene.
  Luptele, de asemenea, vor avea loc pe teritoriul României.
  Acesta este subiectul unui thriller politico-militar, „Sânge pe Nistru”
  scris de Cristian Negrea, care a devenit foarte popular în România.

  Basarabia se va uni cu România, mai devreme sau mai târziu.
  Dar dacă ocazia se va ivi mai devreme decât credem?
  Dacă, căzută din nou sub robia comunistă, se declanşează
  o revoluţie mai puternică ca şi cea din 7 aprilie 2009,
  şi nu o revoluţie portocalie, ci una roşie-galbenă-albastră?
  Care va fi reacţia Transnistriei? Dar a Rusiei? Dar a României?

  Ce va face poporul şi armata română atunci când va răsuna
  strigătul de ajutor al fraţilor din Basarabia?
  Se va ridica România la înălţimea chemării istoriei şi a înaintaşilor, ascultând glasul fraţilor de peste Prut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *