Mircea Popescu: „Consideratii despre Consiliul Unirii”

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/consiliul-unirii/

Mircea Popescu, Consilier Onorific al Președintelui Comisiei de Politică Externă a Senatului României, fost presedinte al Consiliului Mondial Român, SUA

Consiliul Unirii, care a fost creat zilele acestea, se dovedeste a fi o necesitate stringenta intr-un moment in care fortele pro-rusesti si anti-romanesti din Basarabia incep sa se grupeze si sa actioneze pentru a contracara manifestarile nationale romanesti, menite sa readuca in constiinta colectiva a romanilor, ocuparea samavolnica, acum 200 de ani, de catre Imperiul Tarist, a spatiului basarabean si inceperea politicii de rusificare a populatiei.

In principiu, ar fi fost normal sa se convoace o adunare de constituire oficiala a Consiliului Unirii. Un impediment este ca la aceasta miscare au aderat romani din intreaga lume, nu numai din Basarabia, deoarece problema Reintregirii Romaniei este o problema a tuturor romanilor. De aceea, s-a creat pentru moment un colectiv bazat pe voluntariat care si-a asumat sarcina imediata a constientizarii si promovarii scopurilor acestui Consiliu.

Este meritoriu faptul ca romanii-basarbeni s-au oferit sa duca tot greul, respectiv organizare, promovarea actiunii, dificila misiune de a suporta insinuarile unora sau altora, criticile, sfaturile ca ar fi trebuit facut altfel, amenintarile etc. etc. etc.

S-a pus problema contactarii si cooptarii personalitatilor din lumea romaneasca, remarcate in diverse actiuni si luari de pozitii favorabile procesului reintregirii Tarii.

O asemenea abordare nu este nici normala, nici necesara, deoarece acele personalitati dedicate cauzei nationale vor adera singure, in mod sincer si dezinteresat la aceasta miscare de mare emulatie patriotica.

Oare ne putem indoi ca cineva, care simte romaneste, s-ar putea eschiva sa-si puna numele alaturi de numele altor romani, doar pentru ca are anumite resentimente personale? Oare aceste probleme meschine personale ar putea prevala asupra intereselor nationale?

Ei, bine, daca exista asemenea persoane, atunci acestea intr-adevar vor aduce prejudicii intregii actiuni.

Sa nu pierdem din vedere ca miscarea este a intregului neam romanesc, nu a unui grup. De aceea este binevenita prezenta romanilor de pretutindeni si a cat mai multor organizatii politice sau civice, pentru ca, in acest fel, sa se creeze un curent larg in intreaga societate romaneasca, pentru realizarea acestui deziderat national.

Desigur, va fi nevoie de o conducere executiva cat mai compacta care sa duca in spate intreaga activitate in urma consultarii, a “consilierii” cu organizatiile aderente si pe baza ideilor participantilor.

Rezultanta consultarilor va asigura directiile de actiune.

De asemenea, este extrem de important ca oamenii de valoare si apreciati ai natiunii sa adere si sa sprijine miscarea, deoarece prezenta lor constituie o garantie suplimentara si asigura o mai mare autoritate morala, de care romanii au atata nevoie in aceste momente de rascruce.

Impreuna, vom putea determina factorii politici de decizie sa ne asculte si sa actioneze in directia intregirii neamului nostru in cadrul acelorasi hotare.

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Să sperăm că acest mesaj va ajunge la inimile romănilor.

 2. DOAMNE ,ajută! Să fie într-un ceas bun!

 3. Este un inceput. Toata lumea a fost in asteptare mai multi ani. Fiecare credea ca sunt altii mai de „Calibru”. Unii mereu spuneau ca inca nu este timpul. Pina la urma am ajuns sa batem pasul pe loc, trecîndu-ne in timp.
  Pe de alta parte s-au intetţit, al dracului de tot, miscarile antiromanesti, antinationale ale fortelor retrograde, care ne vor legati pe vecie cu sistemul de tip vechi, sovietic. Ne vor legati de uniunea „rusia-si-robii” din suburbiile rusiei.
  Nimeni nu poate spune ce sa asteptam, pe cine sa asteptam, timpul de asteptare…
  In final, s-au adunat mai multi oameni unionisti si au decis sa faca ceva. Intotdeauna orice actiune incepatoare poate fi criticata pentru ca nu a fost pornita „fix cum trebuia”. Critica constructiva este de folos. Suntem in asteptarea tuturor, care impartasesc aceasta cale, sa vina, sa fie activ, sa faca ce poate, cum poate spre binele tuturor. „Unirea” nu poate fi privatizata, monopolizata. Unirea o va face poporul, dar poporul trebuie condus acolo unde trebuie, nu unde vrea inconstient de la inceput ca greseste. Pentru aceasta este nevoie de multe actiuni si lucru de in fiecare zi. Sa inteleaga toti, si cei care au fost educati in spiritul de ura fata de romanism si Romania, in spiritul atotputerniciei imperii rusesti. Suntem intr-o perioada de mare cumpana. Nimeni nu poate garanta ca gropile cu var nu sunt din nou in asteptare. Este nevoie de multa forta, foarte multa munca. Fiecare este de mare ajutor. Sa ne ajute Dumnezeu.

 4. "Academia Catzavencu" de Chisinau

  O intebare cruciala pentru o candidata
  la presedintia RM: Veronica Bacalu:
  —————————————————————————-
  Ce credeti DVS. despre o viitoare Re-Unire
  a Moldovei de Est cu tara-mama România ?
  Si daca acceptati aceasta IDEE NATIONALA,
  care ar fi primii pasi de intreprins ?
  ————————————————————————–
  N.B.
  Re-amintim ca doamna Veronica Bacalu
  este sefa de misiune la Fondul Monetar International /FMI/ de la New-York, având-o ca directoare generala
  pe Christine Lagarde /evreica din Franta/
  si care l-a inlocuit in iunie 2011 pe un alt evreu, Dominic Strauss-Kahn,implicat in niste agresiuni sexuale si aflându-se actualmente intr-o inchisoare din Franta.
  ————————————————————
  P.S.
  Precizarea cu etnicitatea
  este o simpla precizare si nimic mai mult.
  Si Iurie Rosca este evreu, si Marian Lupu,
  si proaspatul ministru de Externe al României,
  ieseanul Mihai Razvan Ungureanu, etc.

 5. Sa ne fie cu iertare,dar se stie ca evrei au fost si sunt cei mai buni comercianti si bancheri finaciari.Asta este realitatea si nu avem ce face.

 6. O Preluare comunista:
  ziarul „Timpul” din Chisinau din 27 Februarie 2012:
  un articol de Anica Taban
  http://www.timpul.md/articol/miorita-voronin-candidata-v–bacalu-si-chestiunea-suptului-31814.html
  ––––––––––––––––––
  Acelaşi Voronin,
  referindu-se la candidaturile AIE pentru funcţia
  de şef al statului, revine la chestiunea… suptului:

  „Aceasta (Veronica Bacalu) va fi un emisar foarte concret al FMI, adică acea instituţie care ne-a dus
  pe noi la o criză totală, aproape la default.
  De aceea lor le trebuie, ca ei să sugă de la acest
  Fond Monetar şi cred că legăturile pe care le are
  această persoană la FMI o să-i ajute”

 7. PRELUARE:
  http://www.union.md/uinfo/actual/exclusiv-veronica-bacalu-trebuia-sa-ajunga-guvernator-bnm-vezi-cine-a-promovat-o-la-functia-de-presedinte

  Surse din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană au dezvăluit pentru UNION că de cariera Veronicăi Bacalu a avut grijă nimeni altul decât cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

  „Doamna Bacalu a ocupat funcţia de viceguvernator în perioada anilor 1996-2002, dar dânsa urma să ajungă guvernator în locul lui Leonid Talmaci. Ea a fost intens promovată de Petru Lucinschi, dar pentru că PCRM a venit la guvernare Veronica Bacalu nu a mai ajuns în conducerea de vârf a BNM”, ne spun sursele noastre.

  Aceleaşi surse ne mai spun că Veronica Bacalu a fost propusă pentru funcţia de preşedinte de acelaşi Petru Lucinschi, fiul căruia,
  Chiril Lucinschi, face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova,
  la cârma căruia este Vlad Filat.

  „Veronica Bacalu este un candidat apartinic şi apolitic,
  dar e omul lui Petru Lucinschi”,
  au mai spus sursele nostre pentru UNION.

  Veronica Bacalu este şefă adjunctă a Departamentului Asia Centrală
  şi Estul Mijlociu al Fondului Monetar Internaţional (din 2003).
  S-a născut la 28 februarie 1961. Din 1983 până în 1992
  a lucrat la un institut de cercetări în domeniul planificării, apoi,
  din 1992 până în 1993 – la Ministerul Economiei.
  –––––––––––––––––––––––
  N.B.
  Pretendenta la funcția de șef al statului,
  Veronica Bacalu, vine la Chișinău.
  Potrivit unor informații,
  aceasta urmează să ajungă în R. Moldova mâine seara.
  http://www.union.md/uinfo/actual/bacalu-vine-la-chisinau

 8. Sint mahnita ca iarasi numai vorbe si fapte de loc. E ca in fabula cu vulpea si poama de Alexei Donici, marele nostru poet care avea atita dreptate cind vorbea despre noi dna Pavlicenco. Si dvs mai mult cu vorbele dar cu faptele mai putin. Asa sint toti deputatii si guvernantii. O masinica calda, o secretara, o cafeluta, pe aici pe acolo la televizor, unul despre unire, altul despre dezunire si toti sint prieteni si tovarasi la furat si amagit poporul care pleaca prin strainatati de necaz.

 9. Cooperarea între Republica Moldova şi Transnistria în cadrul Uniunii Euroasiatice ar putea contribui la rezolvarea diferendului transnistrean, a declarat luni, 26 februarie, aşa-zisul preşedinte transnistrean, Evgheni Şevciuk, într-un interviu acordat, în exclusivitate, agenţiei de presă ITAR-TASS, citată de Agerpres.

  Declaraţiile au fost făcute în ajunul unei reuniuni cu privire la reglementarea transnistreană, ce se va deschide marţi la Dublin, în formatul ”cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE şi SUA ca observatori).

 10. Puscasu Vlad Irimie

  Toata stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *