Spre deosebire de alții, noi, PNL, nu am cîntat păunii…

Am citit cu mare interes și satisfacție articolul dlui Constantin Tănase despre ”cîntarea păunilor”.

Noile realități politice din Republica Moldova impun un nou limbaj, inclusiv ”de lemn”, o noua terminologie, noi noțiuni. Populiștii noștri democrați au preluat cu succes de la agrarieni și comuniști asemenea vorbulițe prin care ne rod urechile de trei ani – gen ”cetățeni”, ”țară”, ”răspundere”, ”asumare”, ”pe alocuri”, care, însă, nu indică nici un capăt de schimbare, nici un capăt de ”Moldovioară fără comuniști”. Dimpotrivă, ajung pînă și consilieri de premieri să condamne populismul șefilor lor, ceea ce demonstrează că degeaba și-au mîncat pîinea pe lîngă ”păuni”. 

Înalți Păuni sunt părăsiți de consilieri, sătui, probabil, de atîta fariseism. Pînă și celor cu rol asumat de bufoni ingrați le-a crăpat răbdarea.

Nu pot, nu pot guvernanții noștri, pretins necomuniști, dar tare semănînd cu ei, să se ridice – nici după 20 de ani de bălăceală în furt și minciună – la nivelul unor lideri postsovietici serioși, care să conducă societatea spre adevăr. Ei rămîn cu toții păuni în țarc, după gratiile impuse de agenții de influență ruși. Nu pot nici tinerii noștri să depășească stereotipurile unui conducător chior în țara orbilor. Avem convingerea că acești tineri se vor stinge prea repede, fără a ajunge să mai strălucească. Au pățit-o și alții, cu adevărat sinceri.

Aceștia de azi se vor stinge pentru că nici sinceri nu sunt, dar, în schimb, și-au însușit arta populismului respingător, contînd pe proști, ieșind cu lopata la amenințat zăpada și la strînsul, timp de cinci minute, pînă vine camera de luat vederi, al gunoiului de pe malul Bîcului. Alții, la fel de tineri sau între două vîrste, bogați urmare a guvernărilor din primii ani de Independență, sunt mai curînd preocupați de cine e ”number one” decît să fie gata a plăti cu ”numberul” pentru reforme impopulare. Nici ceilalți nu sunt mai buni. Lungi și înalți de la Dumnezeu, nu au luat consistența lu’ tata și mama sau a rudelor/nașilor din România, de care încă îi e rușine.

Vorbim, în primul rînd, de Chirtoacă, Filat și Lupu, care se cred, într-adevăr niște Păunoi, cînd nici păunași nu sunt, pe lîngă Ghimpu, Diacov și Urechean, care chiar se cred Păunoii Statalității și pilonii moldovenismului, alături de dodonii și comuniștii care nu mai sunt la Putere, dar care rămîn păuni roșii, în Opoziție, asistați în stradă de guzgăneii cărora le fug ochii tulburi, gen tkaciuci și alte ”ciuci” roșcate. (Aici avem o colecție simpatică de păuni: 1. Păunul Verde. 2. Păunul plouat pe nume AIE, ținut în țarcul RM de Kremlin. 3. Păunul Speaker. 4. Păunul Albastru. 5. Păunul comunist. 6. Păunul Primar, ținut după gratii de Mafia municipală.)

Și aștia – ne reprezintă? Și ăștia se pretind ”păunii poporului moldovenesc”? Corect spunea un domnitor român: ”Cel mai mult ce lipsește clasei politice românești sunt caracterele”. În ce ar consta a avea caracter în politica de pe Bîcul necurățit? Ar însemna să nu furi, să întorci ce ai furat, să aplici legea, să te opui cu demnitate influențelor rusești și să nu fii parte a scenariilor antiromânești, să spui cine ești, de ce naționalitate, să îi încurajezi pe cetățeni să se autoidentifice și ei fără a se teme de persecutări, să faci reforme în toate domeniile, să cauți resurse alternative de energie, ca să nu depinzi de ruși, să schimbi ecartamentul căii ferate măcar pe segmentul Chișinău-Iași, să unești în jurul tău pe toți cei cu demnitate și rezistență în fața presiunilor în problema Transnistriei, să ceri retragerea trupelor rusești nu numai cînd ești în Opoziție, să le explici europenilor ce istorie avem, că am fost și trebuie să redevenim parte a României, pentru că totuna aici se va ajunge, vrem noi sau nu vrem, oricît am face ceva acolo împotriva vîntului.

Această listă poate fi continuată la infinit și chiar vă rugăm să o completați în comentarii, răspunzînd întrebării: ”Ce înseamnă un om de caracter în politica de pe Bîc?”

Noi, membrii PNL, împreună cu echipa noastră, dar și personal, în calitate de om politic, de douăzeci de ani și ceva, spunem asta, începînd cu articolele scrise la sfîrșitul anilor 80’, pentru trecerea la grafia latină și la statutul de limbă de stat pentru limba română.

După două decenii și ceva lucrurile au rămas așa și chiar mai rău, avînd în vedere timpul pierdut. S-au perindat păuni și păunițe, întrecîndu-se la vîndut și închinat cel de-al doilea stat românesc Kremlinului antieuropean și antiNATO. Ei știu cu toții că nu mai poate fi construit acest stat, că nici o perspectivă europeană nu se întrezărește la nici cel mai apropiat orizont, așa cum ne spun insistent și analiști americani. Și tocmai de aceea se compun și se descompun în diferite grupări de presiune, mafiote și oligarhice, prin care să subtilizeze cît mai reușit ceea ce mai aparține populației ca bun public. În capul acestor grupări, formate din omuleni politici muți, buni doar ca mașină de vot, stau păunii care distrug și ce a mai rămas nepartajat.

Noi, domnule Tănase, nu am cîntat păunii. Poate doar pe unii, pînă la 2000, care s-au crezut la putere, dar care, în realitate, nu au fost acolo.

Însă exact păunilor, care sunt acum la putere, în care atîta speranță și-au pus adevărații români, mai naii cum sunt, care acum s-au pomenit atît de dezamăgiți, noi nu le-am înălțat ode și suntem zilnic fericiți că nu i-am cîntat.

Chiar dacă am fost călcați în picioare pentru asta. La început. Acum văd toți ceea ce noi am simțit din capul locului, știind cu cine avem de a face și ce zace în ei.

Iar alții nu mai contenesc să se tot dezamăgească, după ce le cîntă ditirambi păunilor. Care sunt păunii următori?

După ce am citit articolul cu întrebarea adresată despre păuni, i-am scris dlui Tănase următorul mesaj: “Constantin, eu Vitalia Pavlicenco, sunt zilnic fericită că nu am cîntat păunii. Chiar dacă am fost hulită pentru asta…”

Vitalia Pavlicenco

Urmează articolul din ”Timpul”

http://www.timpul.md/articol/sunteti-fericiti-ca-n-ati-cantat-paunii–-31519.html

Constantin Tănase: Sunteţi fericiţi că n-aţi cântat păunii?…

Toată lumea ştie şi cine-i „păpuşarul nr. 1 al R. Moldova”, şi cine a pus în circuit expresia – e vorba de premierul Filat care pe sine s-a autodefinit drept „politicianul nr. 1 al R. Moldova”.
Miercuri seară, la o televiziune de ştiri am mai auzit o perlă din această clasă: „păunul nr. 1 al R. Moldova”. Prezentatoarea a făcut un schimb de priviri pline de subînţelesuri cu invitatul care lansase porecla, dovadă că ştia pe cine îl are în vedere. Şi eu cam bănuiesc pe cine l-a avut în vedere zicându-i „păunul nr. 1”, dar nu-i dau numele – mai ştii, poate să greşesc.

Dacă e să te iei după gura şi imaginaţia politicienilor şi ziariştilor de la Chişinău, avem în Moldova noastră dragă, în scumpa noastră poveste de succes, nu numai „păpuşarul nr. 1” şi „păunul nr. 1”, dar şi „mafiotul nr. 1”, şi „demagogul nr. 1”, şi „Iuda nr. 1”, şi „şmecherilă nr. 1” ş.a.m.d. Cum ar zice cei de la „Planeta Moldova”, avem di tăti la capitolul dat. Nu avem însă nimic la celălalt capitol, la cel al exemplelor pozitive şi luminoase. Nu am auzit în ultimii ani să se vorbească despre „fermierul nr. 1”, „compozitorul nr. 1”, „dramaturgul nr. 1”, „învăţătorul/profesorul nr. 1” ş.a.m.d. E adevărat, la fiecare sfârşit de an, se fac fel de fel de „topuri”, dar nimeni nu le ia în serios, în primul rând cei care le organizează. A fost discreditat şi aşa-zisul „premiul naţional”, cei nominalizaţi nefiind percepuţi ca valorile „nr. 1” în domeniu. La fel se întâmplă şi cu distincţiile de stat – fiind acordate mai mult pe principii politice, deţinătorii lor nu sunt recunoscuţi ca atare, gura lumii aruncă la gunoi nu numai nonvalorile, ci şi adevăratele valori. Parcurgem o etapă urâtă a istoriei noastre când se sacrifică, valorile se ard pe rug în Piaţa Marilor Nulităţi Naţionale.

Recent, un politician s-a înfuriat pe presă din cauză că scoate în evidenţă „doar negativul”. Într-o anumită măsură e adevărat, presa promovează şi propagă „negativul”, senzaţionalul, şocantul, pentru că asta se vinde. „Pozitivul” nu se întreabă, se prăfuieşte pe poliţă. Din această cauză, mintea noastră – am în vedere mintea colectivă şi imaginaţia colectivă a neamului nostru viteaz – se orientează… la cerinţele pieţei şi produce doar ceea ce se întreabă – „negativisme”, critici, defăimări, insinuări, bârfe, minciuni, măscări şi alte „bunătăţuri” din această clasă. La producătorii tradiţionali ai acestor „valori” în ultimul deceniu s-a mai adăugat un detaşament foarte numeros – denigratorii de pe forumuri care, profitând de umbra deasă din pădurea anonimatului virtual, te lovesc la modul real, cu ghioaga, fără milă, nemaiţinând seama de merite, vârstă şi alte „fleacuri” de acest fel.

S-ar părea că tonul în societate îl dau mafioţii, păpuşarii, păunii nr. 1 şi toţi ceilalţi din această armată de carii ce rod din interior societatea. Deşi aceşti paraziţi sunt cei mai vizibili – îi vedem la televizor în fiecare seară, îi ascultăm la radio, apar pe la „mitinguri de protest” -, pe termen lung nu ei au de spus ultimul cuvânt. Da, azi ei sunt mari şi tari, par nemuritori, dar sunt în realitate nişte efemeride. Când pierd posturile – dispar şi ei, se evaporează, nu rămâne nimic din ei, doar câte o poreclă. Nu au fost oare mari şi tari „politicieni” de „calibrul” lui Sangheli, Moţpan, Ostapciuc? Şi ce a rămas din ei? Poreclele „karandaş” (Sangheli), „buhaiul satului” (Moţpan) şi „indicul” (baba Jenea)…
O, deşertăciune a deşertăciunilor! Totu-i praf, nimic nu rămâne. Şi dacă e aşa, de ce să ne prostim şi să cântăm păunii, adică pe unii care azi se cred nemuritori, îşi învârt cozile ca păunii şi se admiră, care azi stau în capul mesei, iar mâine pleacă…

P.S. Marţi a fost ziua de naştere a poetului nostru drag Grigore Vieru. Gândindu-mă la viaţa şi lupta acestui om, mă întrebam câţi dintre noi, ajungând la linia de finiş, uitându-se în urmă ar putea să declare ca Vieru: „Sunt fericit că n-am cântat păunii”? Câţi dintre noi trăiesc zilnic această fericire?

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

  1. Dna Pavlicenco, noi nu am cîntat păunii…

    In tinereţe aveam pasiunea să adun în casă pene de păun. Într-o zi mama mi-a spus să arunc din casă penele de păun ca nu sunt bune, se spune că aduc răul in casă. Le-am aruncat imediat, cuvintul mamei pentru noi era Lege.

    “Vorbulițe prin care ne rod urechile de trei ani – gen ”cetățeni”, ”țară”, ”răspundere”, ”asumare”, ”pe alocuri”. Si mie mi-au ros urechile vorbiuţele acestea, dar mai tare m-au indignat vorbutele “păpusarul”, “pescarul”, “mîrţoaga”, “iapă-cal”, “prinţîpuri si valori”, “asu’ din mîneca”… mai sunt foarte multe. Nu sunt cuvinte-injurii, dar nu fac faţa politicienilor, care le rostesc in “exerciţiul funcţiilor” de ministri, deputati, funcţionari publici. Ce sa faca saracul om, care vede cum “exercită functiile” alesii lor păuni? Ce vocabular potrivit situaţiei ar trebui sa utilizeze omul de rind? Consilierii, la care va referiţi, si cei care inca mai cînta păunii, nu şi-au mincat degeaba pîinea, au fost si platiţi din banii contribuabililor.

    “Păunul” este prea frumoasa comparaţie pentru aceste fiiţe umane, care se comporta inuman cu alegatorii lor. De ce inuman? Pentru ca este inuman sa inşele şi să tradeze alegatorii. Este inuman sa se imbogaţeasa “peste noapte”, cocoţaţi in funcţii publice toată viata si sa nu se teamă că vor fi atraţi la raspundere. Eu cred ca s-au mai clarificat lucrurile. Unii politicieni declară ca politica este meseria, activitatea lor de 20 de ani. Ce au reusit in 20 de ani să faca aceşti “meseriaşi”?

    Ei cred ca ţara le datorează tot, inclusiv viaţa noastră le-o datorăm lor, si nu parintilor noştri. Noi nu am cîntat Paunii… Noi nu le datoram nimic, ei ne datoreaza nouă. Paunii actuali au urcat “sus” in ochii nostri. Am vazut ce hram tin din primele lor aparenţe in viaţă-functie publica. Oare cei care au cîntat păunii nu i-au stiut, nu au stiut ca sunt păuni? Au fost oare naivi, crezînd că lupu isi schimbă si năravul, dacă isi schimbă blana? Naiv de tot.

    Acum toti, care au chintat, le intorc spatele acestor păuni. Slava Domnului ca s-au trezit cîntareţii. Eu am aruncat atunci penele păunului. Aveam tot drepul. Eu le adunasem. Ce-i de facut cu paunii, care probabil aduc mai mult rau decît penele lor frumoase, sub care se ascund niste … cioroi.

    Dna Pavlicenco, păunii afisaţi sunt prea mîndri. Adevaraţilor noşti “păuni“ corespunde numai cel de artizanat, leit ca şi păunii, pe care unii i-au chintat… Ce ne datoreaza ei noua? Sa se coboare cu picioarele pe pămînt, să se adune si să nu admită la putere retrograzii şi criminalii, care ne pregatesc gropi proaspete cu var. Sa se teama de razbunarea votantilor lor. Concurentii electorali, cu care cocheteaza acum, nu vor sari in ajutor. Ei déjà aţîtă lumea spre pauni…

  2. Intr-o gubernie a fricosilor aici gasim o oaza a sperantelor noastre. Ma bucura acest mesaj antipaunesc, despre NOI, fiindca fenomenul fuduliei moldovenesti face parte din fiinta material-spirituala ce suntem!
    De aici sa rezulte faptul ca fiind culcati aproape benevol sub orice vremuiri istorice, ramanem in acelasi timp mandri de sine, orgoliosi la culme si iubitori de cei de ne vand la nesfarsit? Oare ce fel de popor ingrat cu lideri cu tot om fi fiind, daca in timp ce murim de frig, de frica si de foame votam sa ne procuram avioane de 250 milioane de dolari??? E vreun PAUN sa raspunza?

  3. Sunt unul din cei fericiti.Am avut de jucat un rol simplu in „comitrajedia” vietii.Cunosc diferenta dintre modestia omului simplu si inginfarea paunilor.Adesea ori ma inconjurau pauni de diferit calibru,dar neavind nici dar muzical nici darul slugarniciei am ramas un simplu muritor.Nu regret ,si sunt multumit,dar ma intreb: dece oare ne alegem „pastorii” dupa pene?.Dece nu vedem desertaciunea .Oare nu cumva inca din faşa cineva starue sa ne fluture lucruri frumoase, fara continut?Dece la alte popoare batrinii sunt un izvor de intelepcune.De ce suportam jugul colonial?Dece respinjem unirea si dragostea fratiasca?DECEEEE…..

  4. D-na Can!
    Permiteţi-mi un pic să nu fiu de acord cu D-ră. Aţi zis că e inuman ca (consilieriii,acei ce ajung să devină factorii de putere) să-şi trădeze alegătorii. De ce credeţi că ei şi-au trădat alegătorii?Ei tot sunt alegători,ei pe ei nu s-au trădat. Pentru ei alegerile,programele electorale,în genere politica e un buysnes. Ai cîştigat,locul calduţ şi bun la treuca statalistă, trebuie să recuperezi investiţia şi banii.Doar pentru ce au investit ei banii în alegeri, decîtca să şi-i scoată devidentele? Ei,nu ca noi PNL,suntem activi în politică fiindcă ne doare de ruşinea neamului românesc ce încă nu a reuşit să-şi readucă teritoriile strămoşeşti într-un stat unit a tuturor românilor,precum ni l-au lăsat bunicii.Pentru ei politica e o afacere, iar în afacere se investeşte bani, care,ca la orice investiţie,trebuie de recuperat împreună cu şi devidente cît mai bune.
    Deci,ei ca şi alegători şi tot ei ca şi profitori nu se trădează pe ei.
    Cine cred eu e vinovat de starea în care sau pomenit cetăţenii ce se consideră amăgiţi de buysnespatrioţi?Singuri cetăţenii.De ce? Iată de ce:Nu se uită pe cine îi aleg,adică ce vor avea ei personal acei de cîştigă alegerile,şi ce vor avea ei,ca cetăţenii dacă cutare sau cutare „băieţi” ar cîştiga alegerile.
    Dacă alegătorii ce votează,ar avea mai multă înţelepciune,s-ar gîndi:Dacă biruie la alegeri stataliştii,pentru ei precis pot să-şi facă multe,pentru noi, alegătorii, – sa mai vedea.Dacă însă ar cîştiga unioniştii alegerile (PNL-ul),ce ar putea să cîştige PNL-ştii pentru ei personal şi ce ar putea să cîştige alegătorii? PNL,dacă ar cîştiga alegirile, ajungînd la guvernare,ar trebui să-şi realizeze programul lor,reîntregirea cu România. Asta înseamnă o autodizolvare a posturilor lor de deputaţi şi o lichidare a privilegiilor lor.Ce au de cîştigat totuşi marea majoritate de cetăţeni,dacă cîştigă PNL-ul?Devin cetăţenii unui stat mare(de la Nistru pâmă la Tisa,cetăţeni ai UE,libertăţile şi valorile europene,salariile şi pensiile România ar trebui să le facă echivalente ca peste Prut etc.,adică cîştiguri pentru cetăţenii de rînd devin evidente.
    Uitaţi-vă însă ce ese: Acei ce ar obţine puterea,ar avea de pierdut (PNL-ştii îşi pierd posturile şi privilegiile autolichidîndu-se după ce votează revenirea la România,poporul însă cîştigă.Un partid cu un program mai naiv pentru interesele personale ale activiştilor sai,nici că mai există Alegătorii cu un cît de cît dram de înţelepciune nu ar trebui să voteze altceva,(mîţa în sac, adică alte partide),ci un partid de la care se văd cîştiguri evidente.
    Ce face însă alegătorul nostru? Se îmbată cu poveşti de patriotism statalist moldovenesc,din care au de cîştigat numai şmecherii ce îl prostesc(profitorii privelegiaţi ai „statalismului”,cuibăriţi în structuri stataliste moldoveniste),neavînd de cîştigat nimic clar din promisiunile buysnespatrioţilor,şi, nu dă importanţă opţiunii ce o propune PNL,din care se vede cîştig evident,uneori chear blamează pe acei se susţin obţiunea unionistă.
    Cum poţi să-i faci omului bine,dacă el nu şi-l doreşte?Exact ca în povestea cum şarpele vîneză broscoi:Se uită în ochii lor, îi hipnotizeză,şi, aceea sar singuri la ei în gît.
    Pînă cînd alegătorul simplu nu-şi va crea o armă a înţelepciunii antihipnotizatoare a diferitor statlişti,prin intermediul cărea ar vedea singur de unde şi de la cine îi vine binele şi de unde şi de la cine îi vine răul,va fi totdeuna jertfa stataliştilor de care vrei,uzurpatori,neuzurpatori,comunişti,neocomunişti,care, după vor cîştiga puterea, îşi rezolva prioritar problemele lor personale,nedorind să se trădeze în primul rând pe sine ca alegători şi fără sa-şi recupereze sumele investite în alegeri cu tot cu devidente.
    Alegătorii, ce tot n-au înţeles că sunt prostiţi de buysnespatrioţi,vor încerca zădarnic să-i mustreze că au fost amăgiţi de politicieni, neînţelegînd că pentru „băieţii deştepţi” politica e buysnes în care predomină interesele proprii, şi, nu-şi vor trăda „băieţii” interesele proprii pentru a realiza promisiunile cu care au şmecherit şi
    amăgit pe alegători,ca în vorba:Hîtrul promite, iar prostul trage nădejde.
    Aşa că, daragi cititori,dacă vă mai place de stataliştii şmecher cum vă”dreg”,votaţii în continuare,dacă nu,mai fiţi deştepţi şi pentru interesele voastre,nu numai a „buysnespatrioţilor” şi mai votaţi şi PNL-ulbasarabean.
    Anatol Marin

  5. O variantă corectată. Mulţumesc, dna Can, pentru că m-aţi inspirat să scriu cele de mai jos:

    Dna Can,

    Permiteţi-mi un pic să nu fiu de acord cu Dvs. Aţi zis că e inuman ca (consilieriii, acei ce ajung să devină factorii de putere) să-şi trădeze alegătorii. De ce credeţi că ei şi-au trădat alegătorii? Si ei sunt alegători, ei pe ei nu s-au trădat. Pentru ei alegerile, programele electorale, în genere politica e un bisness. Ai cîştigat, locul calduţ şi bun la treuca statalistă, trebuie să recuperezi investiţia şi banii. Doar pentru ce au investit ei banii în alegeri, decîtca să şi-i scoată devidentele? Ei, nu ca noi PNL, suntem activi în politică fiindcă ne doare de ruşinea neamului românesc ce încă nu a reuşit să-şi readucă teritoriile strămoşeşti într-un stat unit a tuturor românilor, precum ni l-au lăsat bunicii. Pentru ei politica e o afacere, iar în afacere se investeşte bani care, ca la orice investiţie, trebuie de recuperat împreună cu şi devidente cît mai bune. Deci, ei ca şi alegători şi tot ei ca şi profitori nu se trădează pe ei.

    Cine cred eu e vinovat de starea în care sau pomenit cetăţenii ce se consideră amăgiţi de buysnespatrioţi?Singuri cetăţenii. De ce? Iată de ce: Nu se uită pe cine îi aleg, adică ce vor avea ei personal acei de cîştigă alegerile, şi ce vor avea ei, ca cetăţenii dacă cutare sau cutare “băieţi” ar cîştiga alegerile.

    Dacă alegătorii ce votează ar avea mai multă înţelepciune, s-ar gîndi: Dacă biruie la alegeri stataliştii, pentru ei precis pot să-şi facă multe, pentru noi, alegătorii, – sa mai vedea. Dacă însă ar cîştiga unioniştii alegerile (PNL-ul), ce ar putea să cîştige PNL-ştii pentru ei personal şi ce ar putea să cîştige alegătorii? PNL, dacă ar cîştiga alegirile, ajungînd la guvernare, ar trebui să-şi realizeze programul lor, reîntregirea cu România. Asta înseamnă o autodizolvare a posturilor lor de deputaţi şi o lichidare a privilegiilor lor. Ce au de cîştigat totuşi marea majoritate de cetăţeni, dacă cîştigă PNL-ul? Devin cetăţenii unui stat mare (de la Nistru pâmă la Tisa), cetăţeni ai UE, libertăţile şi valorile europene, salariile şi pensiile din Basarabia ar trebui să fie ca peste Prut etc., adică si cîştiguri pentru cetăţenii de rînd devin evidente.

    Uitaţi-vă însă ce iese: Acei ce ar obţine puterea, ar avea de pierdut (PNL-ştii îşi pierd posturile şi privilegiile, autolichidîndu-se după ce votează revenirea la România, poporul însă cîştigă. Un partid cu un program mai naiv pentru interesele personale ale activiştilor sai nici că mai există. Alegătorii cu un cît de cît dram de înţelepciune nu ar trebui să voteze altceva (mîţa în sac, adică alte partide), ci un partid de la care se văd cîştiguri evidente.

    Ce face însă alegătorul nostru? Se îmbată cu poveşti de patriotism statalist moldovenesc, din care au de cîştigat numai şmecherii ce îl prostesc (profitorii privelegiaţi ai “statalismului”, cuibăriţi în structuri stataliste moldoveniste), neavînd de cîştigat nimic clar din promisiunile buysnespatrioţilor,şi, nu dă importanţă opţiunii ce o propune PNL, din care se vede cîştig evident, uneori chiar blamează pe acei se susţin obţiunea unionistă.

    Cum poţi să-i faci omului bine, dacă el nu şi-l doreşte? Exact ca în povestea cum şarpele vînează broscoi: Se uită în ochii lor, îi hipnotizează, şi, aceia sar singuri la ei în gît.

    Pînă cînd alegătorul simplu nu-şi va crea o armă a înţelepciunii antihipnotizatoare a diferitor statlişti, prin intermediul cărea ar vedea singur de unde şi de la cine îi vine binele şi de unde şi de la cine îi vine răul, va fi totdeauna jertfa stataliştilor de care vrei, uzurpatori, neuzurpatori, comunişti, neocomunişti care, după vor ce cîştiga puterea, îşi rezolva prioritar problemele lor personale, nedorind să se trădeze în primul rând pe sine ca alegători şi fără sa-şi recupereze sumele investite în alegeri cu tot cu dividende.

    Alegătorii, ce tot n-au înţeles că sunt prostiţi de buysnespatrioţi, vor încerca zădarnic să-i mustreze că au fost amăgiţi de politicieni, neînţelegînd că pentru “băieţii deştepţi” politica e buysnes în care predomină interesele proprii, şi, nu-şi vor trăda “băieţii” interesele proprii pentru a realiza promisiunile cu care au şmecherit şi amăgit pe alegători, ca în vorba: Hîtrul promite, iar prostul trage nădejde.

    Aşa că, daragi cititori, dacă vă mai place de stataliştii şmecheri cum vă ”dreg”, votaţi-i în continuare, dacă nu – fiţi mai deştepţi şi pentru interesele voastre, nu numai a “buysnespatrioţilor” şi mai votaţi şi PNL-ul basarabean. Anatol Marin

  6. patriciu spune:
    18 februarie 2012, la 20:08

    In text nu am gasit niciun dezacord. Textul Dvs. a intarit cele scrise de mine. Dvs. ati teatralizat un pic „scena”.

    Patriciu, nu va suparati, cum am inteles eu, Dvs ati venit la PNl dupa ce ati „cîntat” un pic „paunul”…
    Credeti ca ceilalti alegatori puteau mai usor sa desluseasca situatia, ca nu tot ce straluceste este AUR?

    Cum sa voteze ei un PNL cu oameni, care nu promit „pene” din coada PAUNULUI? Lor le plac promisele „pene” din coada paunului, dar primesc – in loc – „cozi de topor” in cap, in spate, asa ca sa fie tot mai ametiti, dar sa nu dea ortul popii. Cine ar mai robi pentru pauni? Mai bine sa le dea ortul paunului… de foame si durere neinteleasa inca in creierul lor.

    Si data viitoare, la alegeri, se vor gasi PAUNI, cu coada ROATA si ametitoare prin frumusetea ei. Vor imprastia poate ceva BOABE acumulate tot din banii bugetari plaiti de noi, dar „dositi” de ei.

    PNL nu va putea minti alegatorii de dragul voturilor.

  7. Frumoasa pasare este paunu, mai nu se potriveste hotilor, dezmatatilor, micinosilor, tradatorilor , lasilor, vanzatori de neam, acest nume. Nu stiu daca sunt pasari care nu aduc foloase? Nici animale, nici insecte nu sunt. Toate au locu lor in univers si isi exercita functia dupa cum e lasata de Dumnezeu.Cel mai potrivit ar fi sa fie numiti Diavoli, pentru ca numai de rau se tin, cu rau sunt peste tot.Distrug, vand, se plimba pe munca celor pe care in robi i-au transformat, au imbogatit peste noapte, au devnit „savanti” prin hoteluri, restaurante si bordeluri. Exploateaza poporu moral, fizic si material.Profita de saracia in care traiesc, ii scot in piata, magulindu-i cu vodca si banuti. Vor putere cu orice pret, le este bine. Tara asta cu oameni harnici, destepti nu a avut noroc sa fie condusa de gospodari cu 7 ani de acasa, cu credinta in Dumnezeu manifestata in cuvant si fapta.Jujuci, clovni care joaca pe scene dictate de straini si cotropitori. Cand e vorba de reantregirea tarii , le este teama ca vor pierde fotoliile, vor fi trasi la raspundere, pentru raul pe care
    l-au facut cei care au fost si nu mai sunt la carma,si cei care au venit. Pauni cu pene negre, cu ciocuri mari, fara coada, dar cu geare lungi si veninoase, pauni cu capu mic desert, fara substanta cenusie, pauni moldovenesti.

  8. Pt Anatol Marin

    Mersi, Anatol, ai explicat foarte limpede, pe degete, problema e doar ca e greu sa ajunga acest mesaj la oameni. La multi oameni.

  9. Pt Mila

    Vreau sa va spun ca acum trei-doi ani, ca sa mergem inapoi, pe blog imi sareau in cap o gramada de ”jujuci”, cum scrieti corect aici, pentru ca ii criticam si ”il readuceam” la putere pe Bau-Bau-l comunist. Eu va intreb pe toti – PNL aduce Bau-Bau-l sau Paunii eurointegristi in vorbe? Iar jujucii au disparut. Nu mai stiu pe ce bloguri si cui cinta ditirambi.

  10. Pt Alexandra Can

    Am ris cu pofta de pene si cozi de topor in cap…

  11. D/na Can,spre bucuria mea,nu mă ţin minte să fi fost cîndva,undeva cu cineva cîntător la păuni!
    Şi acum,mulţi care mă ştiu,care au aflat că Plahotniuc e din satul tatălui meu,(eu acolo 12 ani am fost propritarul unei cote,pămînturile din împrjurimile Grozeştilor le ştiu cu mult mai bine de cît unii localnici), mă întreabă,mă sfătue: Dute la democraţi,la Plahotniuc,vei avea de cîştigat mai mult ca băştinaşul lui acolo, decît la PNL.
    Nici odată nu mi-a trecut prin cap să fac asta,mă tem de problemele de conştiinţă pe care aşi pute să le am mai apoi.(la noi,la PNL,cam toţi îs robii propriei conştiinţe,alţii nu prea stau la noi) Vreau să am libertatea de a exprima liber ce gîndesc,fără a mă a mă „adapta” la poziţia şefilor.Asta,aproape de 2 ani,am găsit-o numai la PNL-ul basarabean.Sper să fie aşa şi pe viitor.Mai sper ca să fim foarte în opinii şi chear de am avea opinii divergente pe unele probleme,să fim la înălţimea înţelepciunii dea găsi în rezultatul discuţiilor, varianta cea mai optimală.
    Aşa că,eu am „un spirit rebel,dar constructiv”,din mine cîntător la păuni (cu excepţia în glumă),nu ese.

  12. Vitalia Pavlicenco spune:
    18 februarie 2012, la 22:10

    D.Pavlicenco, sa renumim „jujucii” de cîndva „indecişii” de azi.

  13. varianta corectată:
    D-na Can,spre bucuria mea,nu mă ţin minte să fi fost cîndva,undeva cu cineva cîntător la păuni!
    Şi acum,mulţi care mă ştiu,care au aflat că Plahotniuc e din satul tatălui meu,(eu acolo 12 ani am fost propritarul unei cote,pămînturile din împrjurimile Grozeştilor le ştiu cu mult mai bine de cît unii localnici), mă întreabă,mă sfătue: Dute la democraţi,la Plahotniuc,vei avea de cîştigat mai mult ca băştinaşul lui acolo, decît la PNL.
    Nici odată nu mi-a trecut prin cap să fac asta,mă tem de problemele de conştiinţă pe care aşi pute să le am mai apoi.(la noi,la PNL,cam toţi îs robii propriei conştiinţe,alţii nu prea stau la noi) Vreau să am libertatea de a exprima liber ce gîndesc,fără a mă a mă “adapta” la poziţia şefilor.Asta,aproape de 2 ani,am găsit-o numai la PNL-ul basarabean.Sper să fie aşa şi pe viitor.Mai sper ca să fim foarte aproape în opinii iar de vom avea opinii divergente pe unele probleme,să fim la înălţimea înţelepciunii spre a găsi în rezultatul discuţiilor, varianta cea mai optimală.
    Aşa că,eu am “un spirit rebel,dar constructiv”,din mine cîntător la păuni (cu excepţia în glumă),nu e

  14. Constantin Tanase: Deputaţii din AIE își bat joc de alegători şi de opinia publică

    Ei au dezbătut fierbinte, două zile la rând, chestiunea referitor la ce trebuie să facă mai întâi – să fixeze data alegerilor sau să identifice candidatul la funcţia de preşedinte al republicii.

    Democraţii lui Lupu şi liberal-democraţii lui Filat sunt pentru prima opţiune, liberalii lui Ghimpu – pentru a doua. Tot pentru prima obţine se pronunţă şi cel de al patrulea lider (neformal) al AIE Dodon.

    Liberalul Ghimpu a rămâne ferm pe poziţia sa: acceptă să voteze data alegerii preşedintelui, dar numai după ce va fi identificat candidatul pentru funcţia de şef al statului. Şi Lupu, şi Diacov au promis că „vor forţa nota” în aşa fel încât joia viitoare, 23 februarie, deputaţii să voteze data alegerilor prezidenţiale chiar şi în situaţia în care nu va identificat candidatul pentru funcţia de şef al statului.

    Logica elementară – cea omenească, nu cea politică – ne sugerează ca mai întâi să stabilim ce vom alege – dacă avem pe cine alege! – apoi să fixăm şi data alegerii. Punctul de vedere al lui M. Ghimpu se circumscrie perfect logicii normale. Cealaltă „logică” comportă mai multe riscuri, unul dintre ele, fiind acela că în ultima clipă poate fi propusă o candidatură acceptată de Filat, Lupu şi Dodon, dar nu şi de societate. E adevărat, societatea nu participă la votare, dar nu poţi neglija starea ei de spirit, punctul ei de vedere mai ales în situaţia specifică creată astăzi când ceea ce vrea Dodon (şi au acceptat liderii PD şi PLDM ) nu va fi acceptat nu numai de electoratul PL, ci şi al PLDM. Liderii AIE, când vorbesc despre alegerea şefului statului, trebuie să fie preocupaţi nu numai de cele 61 de voturi necesare, ci şi de sutele de mii de cetăţeni care au votat partidele din Alianţă. În această ordine de idei mi se pare cu totul insultătoare poziţia PD şi PLDM, făcută publică de D. Diacov, că selectarea şi analiza candidaţilor trebuie să fie o operaţie discretă, confidenţială pentru a-i …proteja (ha-ha-ha!) pe candidaţi de opinia publică şi de gura (spartă) a presei! Cu adevărat opiniei publice i se propune pisica din sac. Bineînţeles, procedura de alegere a preşedintelui de către parlament nu prevede dezbateri publice, dar nici nu-i interzice opiniei publice să facă cunoştinţă cu candidatul la şefia satului cu cel puţin două-trei săptămâni înainte de ziua votării. Să nu uităm, că nu va fi ales o figură simbolică fără prerogative, ci un preşedinte care, conform actualii Constituţii are dreptul de a numi premierul şi de a dizolva parlamentul. Cum poţi lăsa o asemenea alegere importantă pe seama doar a trei-patru oameni, care – de ce să nu o spunem pe şleau? – ne-au demonstrat-o de mai multe ori că au „mici” probleme la capitolul „molală şi bun simţ”. E ridicolă, caraghioasă şi stupidă grija dlui Diacov faţă de liniştea sufletească a candidaţilor la preşedinţie, ca nu cumva aceştia să fie strsaţi şi să aibă emoţii negative din cauza presei nesimţite! Preşedintele de onoare la PD se face a uita că din momentul în care persoana X a dat consimţământul să candideze la funcţia de preşedinte, el devine persoană publică şi asupra lui se extind toate bucuriile şi necazurile de care trebuie sa aibă parte o persoană publică. Eu admit discreţia şi confidenţialitatea numai la etapa negocierilor, dar din clipa când persoana a zis „DA”, adică a acceptat să candideze, el a devenit CANDIDAT, persoană PUBLICĂ şi nu mai poate benefica de clauza …confidenţialităţii.

    Păcat că liderii celor două partide se fac a nu înţelege acest lucru. După ce îşi bat joc de noi doi ani şi ceva la rând nedorind să aleagă şeful statului, după ce ne-au prostit cu interminabile „negocieri”, cu „valori şi principii”, iată că au mai inventat un prilej pentru a ne scuipa în faţă: să …protejeze de noi viitorul preşedinte! Reiese că dumnealui, mititelu” şi sărmănelu” de viitor preşedinte, trebuie păzit ca un copil bolnav, să nu-l atingă aerul rece, trebuie ferit de ochii presei şi a societăţii…O situaţie tipic moldovenească. Din păcate, unii lideri ai AIE nici în ceasul al doisprezecelea nu renunţa la atitudinea boierească, batjocoritoare faţă de presă şi opinia publică. Suntem trataţi ca o masă de manevră lipsită de inteligenţă şi agresivă căreia nu i se poate încredinţa „taina” alegerii preşedintelui. Asta e logica politică moldovenească: candidatura la funcţia şef al statului nu poate fi lăsată la mintea presei şi a câtorva milioane de moldoveni – acesta trebuie ales în taină de trei oameni. Numele acestora sunt Filat, Lupu şi Dodon.

    Nu vă vine să înjuraţi de scârbă?

  15. patriciu spune:
    18 februarie 2012, la 22:10

    Nu stiu de unde am reţinut ca aţi venit la PNL, plecînd de buna voie de la PL. Stiţi ca acum vin mulţi la PNL de nevoie, le iese „penele” de paun pe ochi si ii dor capetele de „cozile de topor”. Ştiu ca sunteţi un om cu caracter, dvs spuneţi ca sunteţi mai rebel. In PNL pot fi alaturi si rebelii si „caracterele”. Fara acestea am fi saraci.

  16. Eu am venit de-o dată.La început am venit „în recunoaştere”.Băiţii cu care am plecat de la PL au zis:Dute,Anatol,vezi ce-i cu aceştea,noi mai aşteptăm un timp,nu dorim atît de repede să venim,ne-am dezamăgit în PPCD,în PL,nu dorim să intrăm într-un partid pe care să-l părăsim degrabă desamăgindu-ne şi în acest partid.
    Posibil,cu timpul din ce în ce mai mulţi din cei precauţi, vor mai veni.Alţii,sunt prea desamăgiţi în partide naţionale pentrua mai veni şi la PNL,timpul va arăta…

  17. patriciu spune:
    18 februarie 2012, la 23:11

    Vedeti ca nici macar eu nu mai stiu precis cum ati venit la PNL. Aceasta inseamna ca in PNL oricare om de buna credinta se poate integra usor. Sansele sunt egale. Toti suntem egali. Nu depinden de „Sefu”.

  18. Unde mai sunteti?

  19. Raul spune:
    22 februarie 2012, la 15:03

    „….Dorin Dusceac, Violeta Gritcan, Elena Bespalco, Cezara Colesnic, parintele Valeriu etc, etc, etc”

    Toti cetatenii nostri plecati peste hotare sunt preponderent cei care pot si vor sa munceasca. Bravo lor ca si-au gasit o posibilitate pragmatica sa-si traiasca viata mai putin stresant din cauza nesigurantei de acasa /RM/. Cei nominalizati sunt persoane deosebite. Si Lorina Balteanu este un om muncitor, descurcareata femeie, din kite am auzit.

    „Si mai lasati-ne cu lectiile: ANONIM. Da poate ca trebuie sa va ganditi nu anonim in RM, ci anonim in diaspora, pentru ca toate numele vehiculate prin listele de mai sus nu spune nimic milionului de moldoveni care tine tara asta in viata si datorita votului careia a ajuns AIE la putere. Poate ne mai intrebati si pe noi ce credem despre anonimi, nu?”

    -Va las. Nu credeam ca scriu ceva suparator. O simpla discutie. Un anonim in tara sau in diaspora tot anonim este. Milionul de moldoveni nu tine „tara asta” in viata.” Milionul acesta de moldoveni sunt cei, „datorita”/din cauza carora la putere ramin retrogazii din PCRM si actualii oligarhi.

    Pentru ce sa faca ei reforme economice, pentru ce sa nu fure, daca batrinii, copii primesc de la copiii, parintii plecati din tara kite 100-200 de euro si nu mor de foame?

    Sutele de milioane de euro, dolari care vin in tara mentin si LEUL moldovenesc puternic de tot, puternic, dar nu din efectul dezvoltarii economice si exporturi, provenite din locurile de munca din RM, dar din banii pe care cei plecati ii trimit acasa, astfel economia reala nu are cum sa se dezvolte. Cursul valutar stimuleaza importul, exportatorii pierd mijloacele circulante din cursul valutar leu-euro-dolar.

    Sunteti bravo ca aveti grija de cei care au ramas acasa. In acelasi timp, valuta trimisa de toti cei plecati din tara preface tara intr-o „casa de copii profitori” de pe urma muncii parintilor plecati sau pensionari indiferenti fata de procesele degradante care prefac RM intr-un bilci. Ei sunt indiferenti. Nu mor de foame. Asa ca este foarte discutabil daca Dvs. tineti statul in viata. Nu cred ca toti participati la formarea bugetului pentru ca tara sa poata intretine spitalele, pensionarii, profesorii s.a.m.d. In schimb cei de muncesc in tara achita impozite si taxe. Nu ma refer la cei care duc activitatile lor clandestin. Aici cred ca v-am „zadarit”.

    In final, nu este relevanta ideea ca Dvs., cei plecati, sunteti cei mai importanti in aceea ca Moldova inca mai exista. Moldova nu poate exista inca prea mult timp. Ne vom trezi cu „ciubota” cazacului de pe Don pe ghitul nostu, daca nu ne unim cu Romania. Pericolul de acum este evident. Urmariti mai atent ce se petrece in jurul RM din partea Rusiei si a KGB-ului lor si local.

Comments are closed.