Ne mai trebuie Presedinte? Rira bien qui rira le dernier…

Nu ne mai trebuie. Deja politicienii au demonstrat, cu virf si indesat, ca au transformat aceasta functie intr-o felie de tort atit de mare si dulce, incit nimeni nu se incumeta nici sa o dea, nici deja sa o mai ia. Se tem sa nu le stea in git sau sa le crape pancreasul.

Noi, PNL, am spus de multa vreme ca nu este nevoie neaparat de un Presedinte si ar fi bine sa se mobilizeze partidele parlamentare sa renunte la aceasta functie prin a modifica Legea Fundamentala sau a pregati o noua Constitutie. Nu de alta, dar si populatia noastra, obisnuita strimb cu tatuca Stalin ori capul Mafiei don Corleone, si-ar mai lua de o grija daca functia ar fi lichidata. Iar Parlamentul s-ar apuca de lucru si ar activa mai stabil, ar face macar cite ceva.

Si-apoi – ne da noua cineva vreo garantie ca daca se alege Presedintele nu vor apare noi tensiuni, alte conflicte, tentatia unor moi majoritati parlamentare in jurul partidului cu sef de stat, debarcari si lupte dezgustatoare – intestine si pe fata? Nimeni nu ne garanteaza asta, dar putem fi aproape siguri ca vom fi consumat o faza de conflicte, urmind sa trecem in alta…

Iata de ce national-liberalii au adoptat, in noul Statut al partidului, eliminarea functiei sefului de stat – atit de ispititoare, care ii nauceste pe liderii politici de tare ce si-o rivnesc, de aceea, credem, e nevoie de un Parlament cu un adevarat pluralism politic, ales dupa un sistem mixt, adica, jumatate si in circumscriptii unionale, pentru a deschide cimp de manevra mai multor partide si pentru deputati-profesionisti, nu hoti, care cumpara locuri pe lista.

Noi am spus in conferinte de presa si in aparitiile televizate ca e nevoie – daca e nevoie – de un Presedinte proroman, pentru ca un altul nu va face nimic in acest stat. Va fi un lucinschi, un snegur, un – nu da doamne – voronin, sau o amestecatura a tuturor celor trei, in fiecare zi noi fiind nevoiti sa ghicim ce mantie a imbracat seful statului azi sau ce brosa si-a pus la reverul sacoului.

Nu avem nevoie de Presedinte. Avem nevoie de un premier puternic, avind un Parlament cu intelectuali de calitate avind vointa politica sa reformeze societatea. Noi nu putem construi un stat, haideti sa construim macar o societate in care fiecine, de orice nationalitate, sa se simta suportabil.

Treaba cu Nantoi si Talmaci e una de conjunctura. Fiecare cu interesul sau si nu e cel pe care ni-l spune cineva public. Primul nu mai poate sta de o parte avind un orgoliu exagerat. Al doilea ar avea alte lucruri exgerate, le stim. Ambii fiind obedienti, s-ar putea sa se si intersecteze in cabinetul aceluiasi patron – verde, rosu sau brun, format din primele doua culori…

Nu mai fiti atit de naivi, dragi blogheri, care faceti valuri pe Internet. Nu de alta, dar e si ceva suspect aici, cu “lumea prea deschisa”, cu “cosmopolitismul” si “globalismul”, ”sorosizata”, care neglijeaza valorile nationale. Din pacate, “proeuropean”, prin politicile promovate, a ajuns azi un cuvint de ocara, total necredibil, care ascunde ideea de statalist, moldovenist si, pe undeva, de prorus mascat . Nici primul, nici al doilea, nu se pot lauda cu impartialitate politica. Lasati-o mai moale, ca s-au aratat unii din plin pe sticla. Nu mai zic de faptul ca ”a vorbi de Transnistria” sau ”crezut priceput”, precum te pretinzi, dupa ce ai smecheria sa iti atribui ideile si efortul altora, nu inseamna a fi si “proroman”. Conteaza mult, pentru prezidentiabili, sa nu fie nici betivani, nici fustangii.

Ne oprim aici. Nu de alta, dar ne vine si noua cheful sa candidam pentru functia de sef de stat. Poate ca o femeie ar veni nu ca Padurarul de prin anul 1998, ca sa ii alunge pe toti, ci ar veni sa ii adune pe toti, chiar daca azi rideti – copios si rautacios, fiind romanofobi – pe sub mustati. Rideti, rideti. Rit bien qui rit le dernier…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
  1. român din Basarabia

    Doamna Pavlicenco,

    Iertată să-mi fie întrebarea. Vă urmăresc pentru că împărtășesc idealul pe care îl promovați, UNIREA. Ați putea, ca un lider care se vrea apărătorul valorilor neamului românesc, să scrieți cu accente pentru a înlesni lectura, dar și pentru a da un exemplu? Înțeleg că este mai ușor să o facem așa cum vedem cam peste tot prin Internet(dacă motivul e altul, pot sa vă ajut), eu însumi făcând studii în domeniul informaticii. Totuși simbolurile sunt importante. Vă urez mult succes!

  2. THIRD WORLD SHITHOLE -country in which crime, graft, and corruption are modus operandi.

  3. Pt român din Basarabia

    Nu are nimic scrierea rapida pe Internet pentru un om ocupat cu statutul sau social sau politic. Nu scriu cu semne diacritice. E mai preferabil sa reusesti multe lucruri scriind rapid decit sa scrii neghiobii si ofense cu semne diacritice, asa cum fac unii.

  4. VoxReport: „Republica Moldova poate funcționa bine și fără a alege un președinte”

    Republica Moldova poate funcționa bine și fără a alege un președinte. De această părere este consilierului președintelui României, Iulian Chifu, care a participat la emisiunea „Mai aproape de Europa”. Principalele declarații ale acestuia au fost punctate de Stela Popa, pe VoxReport.

    Potrivit lui Iulian Chifu, ultimii trei ani au demostrat că alegerea președintelui nu este un imperativ pentru Republica Moldova. Însă, acest fapt nu poate să nu aibă repercursiuni asupra situației din țară și asupra imaginei Alianței pentru Integrare Europeană.

    „Evident că se înregistrează costuri în momentul în care AIE nu reușește să preia complet puterea în stat, să exercite un mandat întreg, respectiv să producă schimbările și reformele la care s-a angajat și pe care toata lumea le așteaptă”, a punctat consilierul președintelui Traian Băsescu.

    Acesta a mai spus că eventualele alegeri parlamentare anticipate ar putea „închide fereastra de oportunități” oferite de Uniunea Europeană pentru RM.

    Cosilierul prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă de la Cotroceni mai spune ca elementele de disputa și rivalități personale între cele trei componente ale AIE nu trebuie sa fie plasate în prim plan, înaintea reformelor, „cu atât mai mult cu cât în opoziție se află un partid extrem de puternic, cu reprezentare mare, dar care în egală măsură este suficient de fragil și vulnerbil la momentul în care aceasta putere pro-europeană ar fi constituită pe deplin”.

  5. Regretam aici greseala „repercursiuni”, unde trebuie sa lipseasca al treilea „r”.

  6. Desigur am putea usor supravetui fara cei doi presedinti si un bascan.Doar ei cu structuri cu tot crapa multisor din buget. Acest soi de demnitari odata scapati la treuca nu mai tin cont de figura,da de obraz cu atit mai mult.

  7. Corect, dna Pavlicenco, nu avem nevoie de toata structura asta de mancai. Rusii il au pa Putin, ukrainenii pe Ianukovici, noi il avem pa Basescu, punct.

  8. mă gândeam la o variantă,iluzorie în momentul de faţă,practic visez cu ochii deschişi,dar haideţi s-o spun;ce-ar fi dacă preşedintele RM ar putea fi ales prin vot universal iar unul dintre candidaţii la această funcţie să deţină dublă cetăţenie,română şi moldovenească,cu şanse foarte mari să devină preşedintele României pentru că are un sprijin politic masiv.Acest candidat,având în spate fonduri substanţiale,ar putea face o campanie electorală puternică în RM,cetăţenii basarabeni fiind informaţi ar putea vota în cunoştinţă de cauză.Ar fi o soluţie să avem un al doilea Cuza.

  9. asa discurs – fara presedinte – doar la bolsevici mai gasesti … cum in tarile civilizate si democratice avem presedinti sau monarhi constitutionali cred ca vorbim sa nu adormim in tren . aa… se poate o republica parlamentara in cazul acesta presedintele avind rol de decor , de reprezentare . vezi presedintii germaniei,italiei,austriei … nici nu stii cum se numesc .

  10. …numai ca in acest caz alegerea pe cale parlamentara devine obligatorie . nici nu mai incape vorba de varianta cu alegerea libera a presedintelui cum cer multi azi . singura rezolvare este alegerea presedintelui de 51% din numarul parlamentarilor . astfel coalitia care vine la putere poate alege si presedintele .

  11. Mariane, mariane, ori esti prost ori esti mirlane. De ce nu il asculti pe Igor?.

  12. Cuza n-a fost domnitor in Moldova. A fost propus si ales prin manevre de culise ale pasoptistilor liberali(Partida Nationala) care au profitat de o neclaritate din Tratatul de la Paris..

    Parca Filat are dubla cetatenie. Credeti ca acesta ar duce o campanie pro-unionista?
    Care ar fi „suportul politic masiv” al unui candidat din Basarabia, afara de cel al unui partid ce abia reprezinta cca. 20-30% din populatia de max. 4 milioane de locuitori din stanga Prutului? Asta ar insemna, cu bunavointa, vreo 1,2 milioane din 24 milioane de locuitori ai unei Romanii reintregite.

  13. Dar nouă ne mai trebue parlament.la rîpă cu toții.Știți ce le trebue la Moldova.Un DICTATOR și gata .și trebue un Vlad Țepeș și de gătit prăjini ascuțite.Și de înfipt aceste prășini în fundul Plohotniucilor și prostituatelor lui politice.Poporului nui trebuie clasă politică ,la popor le trebue viață decentă,locuri de muncă disciplină de fier.Ce folos din acea clasă politică.Toate resursele financiare sunt îndreptate de a alege acești idioți și escroci plus la aceasta se mai adaugă și împărțirea granturilor creditelor venite de peste hotare.Dobitoacele și jigoșii au compromis valorile democratice și europene.
    Și dumneavostră D.Pavlicenco tot nu sunteți sinceră în intețiile dumneavoastră.dacă ați fi sinceră poporul vă v-ar susține ,dar duneavoastră semănați numai dezbinare în societate…….

  14. PT. SIDEAKIN:

    Ваш идеал уже реализован в Северной Корее. Там есть и диктатор и дисциплина. Только заостренных кольев нет. Предложите им свое ноу-хау.

  15. Iată ce i-am scris lui S.Mocanu,după ce i-am vizionat ultima sa transmisie pe internet(11.01.2012)
    Titlu:Ca luptători sunteţi buni, – învingători însă fără noi,niciodată!

    Într-o luptă poate să învingă acel ce ştie a utiliza toate oportunităţile spre aşi apropia victoria.D-ta,d-le Mocanu,prin răspunsul care l-ai dat cînd te-au întrebat dacă Ion Africanu (John Onoje) face circ,ai demonstrat că nu poţi atrage nici pe cei care gîndesc,sunt la curaj şi spirit ca d-ta .
    Am discutat cu el,am văzut ce băiat este,la fel ca d-ta spune şi despre mafie,şi simţind că mai multe plusuri decît minusuri poate aduce mişcării naţionale şi luptei cu mafia,l-am ajutat să se convingă că locul lui e la noi în PNL,unde domnia sa a scris cerere.
    Sunt de acord cu toate argumentele ce le înaintezi împotriva sistemului mafiot creat de comunişti aici în 1944,(mi-a fost mai uşor să vă înţeleg deoarece Plahotniuc e din satul tatălui meu,unde mi-au rămas rude care mi-au spus mai multe detalii interesante despre acest excroc deoarece au locuit cu el în sat şi au fost şi colegi de şcoală),iată însă ce nu pot înţelege:Crezi d-ta sincer că în creatura statalistă stalinist-hruşciovistă va putea lua amploare o Mişcare antimafia atît de puternică,încăt să pună la respect, de una singură,caracatiţa mafiei? Eu – nu.
    Cu toate că sunt de acord cu aproape tot ce spune-ţi,convingerea mea e că sistemului mafiot i se poate aduce prejudicii serioase doar atunci cînd se va da o lovitură puternică – treucii lor – structurile de „stat” a „Republicii Moldova”.Asta se poate de realizat doar atunci cînd mai mulţi vor înţelege că cea mai scurtă cale de a le strica planurile mafioţilor locali este Reîntregirea naţională românească.,adică reîtregirea cu ţara noastră România.
    Aşa că, în afara conjugării eforturilor Mişcării antimafie cu obiectivele unioniste a PNL-ului,nu văd cum ar putea să acceadă în parlamentul de la Chişinău.Oamenii,cu mintea trează,îşi împart opţiunile între noi( PNL )şi Mişcarea antimafie.De ce să nu le uşurăm alegerea prin a face un front comun?Nu vom „lucra” pe acelaş segment de electorat,dezbinîndul,dimpotrivă îl vom uni,devenind o forţă mult mai serioasă împreună,decît răzleţiţi.
    Iar în privinţa circului lui Ionică Africanul,a mişcării Hyde Park şi a altor organizaţii şi circuri scopul activităţii cărora e aceleaş ca al nostru, să fim capabili să le unim într-o forţă unică pentru a da lovituri conjugate caracatiţei mafiote,răzleţiţi,nu vom fi un pericol serios pentru mafia ce deţine banii,puterea, mass/media,etc.

  16. Pt Patriciu

    Bravo, foarte bine spus. Sunt absolut de acord.

  17. Mişcarea antimafie este un produs al războiului dintre fam. Ţopa ş fam. Plahotniuc. Care partid nu are în statut „lupta cu corupţia”? Niciunul. Toţi „luptă” cu mafia şi corupţia. A face o mişcare anticorupţie este un populism de doi bani. Mocanu este un Lukashenko anilor 90. Mocanu este laş şi nu are curajul să vorbească de Unire să nu sperie eventualii alegători care orcum nu-l vor urma. Momeala cu ” venim în Parlament şi vom băga hoţii în puşcării” nu mai merge. Sloganul e compromis. Mocanu repetă ca un papagal „ţara noastră-ţara noastră”. A devenit un tic. Mocanu are două ţări, una care i-a salvat copii de puşcariile lui Voronin şi a doua cea electorală-RSSM.

  18. Basarabia isi are specificul sau particular politic-economic, deci trebuie sa luam sub control viitorul acestui popor. El poate fi ca stat independent (un an, doi, zece…), ori alipirea cu Romania, ori subordonarea sub un nou imperiu (rus, german…). Noi avem forte care sustin aceste directii. Prioritatea, pentru mine, este alipirea cu Romania. Lichidatea Parlamentului, Guvernului, Presedintiei va reduce considerabil impozitul romanilor. Este prea scump acest lux, ca romanii sa supoarte o dubla birocratie.

  19. Dar oare nu avem presedinte in persoana Domnului Traian Basescu?care altul il mai cautam?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *