Un interviu nepublicat, acordat pt Voennoe Obozrenie

Am mai patit din astea. Acum incerc sa fiu mai prudenta. Desi interviul de mai jos a fost pregatit dupa ce am primit garantii ca nu voi raspunde degeaba la intrebarile puse in rusa (eu am raspuns in romana), s-a intimplat exact pe dos. Vedeti aici cine mi l-a solicitat si mi-a dat garantii ca va fi publicat…

Acum, dupa ce a trecut peste jumate de an pentru a fi informata ca a fost publicat interviul sau sa revina solicitantul cu scuze, mi-am amintit de el si am decis sa il postez pe blog. Voi lasa si in ruseste intrebarile, dar le voi si traduce. VP

”Stimata doamna Vitalia,

Acestea sunt intrebarile pentru interviu. Tin sa atrag atentia ca Voennoe Obozrenie este citită de diplomaţia europeană,  România şi SUA,  inclusiv cea militară. Multe analize diplomatice se fac in baza acestor publicaţii, inclusiv la nivel regional. Vă asigur că totul va fi publicat întocmai. Proiectul articolului va fi prezentat Dvs. pentru aprobare, încît să fim corecţi reciproc. De asemenea, vor şi interviurile politicienilor din Transnistria. Vă rog timp de o săptamînă, după posibilitate, să finalizaţi interviul.

Cu doesebit respect, Lt.col.r. Nicolae Parcevschii, Reporter Voennoe Obozrenie-Russia”

Vitalia Pavlicenco: ”Cele două state românești se vor unifica, spre binele tuturor!”

Электронное интервью с  Виталией  Павличенко, председателем Национал-Либеральной партии РМ, экс-депутатом Парламента РМ.

 Interviu electronic acordat de Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului Na’ional Liberal, ex-deputat ]n Parlamentul RM 

Вас называют железной леди молдавской политики. Каково Вам такое определение со стороны политиков- мужчин? – Sunteti numita „doamna de fier” a politicii moldovenesti~. Cum tratați aceasta calificare din partea barbatilor politicieni?

 • Nu as spune cu certitudine daca ma incinta o asemenea comparatie involuntara cu premierul britanic Margaret Thatcher. Ea a avut pirghii de conducere, eu nu le am si nu le-am avut decit am fost un deputat muncitor, harnic, avind multa aplecare fata de oameni si intransigenta fata de oponentii politici. Da, este adevarat ca e greu sa gasesti o tema sau un subiect, o problema care sa nu ma fi preocupat in calitate de parlamentar, chiar daca mi-am desfasurat mai mult activitatea in aceasta functie in regim comunist. Insa nu am obtinut rezultatele dorite, pentru ca nu au fost fractiuni ale unor partide care sa lupte ca mine. Este trist, nu ma laud, dar asa este. Mai curind m-as considera ferma si principiala in orientarea spre democratie, pluralism politic si de opinii, libertate de expresie, valori pe care nu le-am tradat niciodata, dar pentru care am suferit mult. Barbatii, cred eu, daca ma numesc asa, o fac ironic, avind in vedere o anumita incapatinare, indaratnicie, si nu respect pentru ca nu tradez niste principii cu adevarat liberale, democratice ori valori nationale. Barbatii ramin misogini, mai ales fata de mine, pe care nu m-au vazut niciodata in buzunarul vreunuia dintre ei.

 • Кого из политиков мужчин уважает Виталия Павличенко. И что импонирует Вам в  этих политиках? – Pe cine dintre politicienii barbati ii respecta Vitalia Pavlicenco? Si ce va impune in persoana lor?

 • Sint citeva persoane pentru care am un respect mai mare sau mai mic. Alexandru Mosanu, Mircea Rusu, Anatol Vidrascu, Vlad Pohila, Veaceslav Stavila. Nu toti sint politicieni, dar sint persoane cunoscute de public. Alexandru Mosanu a fost si a ramas un istoric si un politician roman vertical, a demonstrat-o mereu. Mircea Rusu este un om de afaceri, un liberal adevarat, care a tinut drapelul liberalismului in anii cind altii isi bateau joc de acest curent, ca azi sa fie atitia care se numesc liberali, dar nu cunosc o valoare liberala. Anatol Vidrascu este un promotor al culturii romanesti si editeaza o multitudine de carti pe care, daca le-am citi, am deveni o parte cu adevarat romaneasca a natiunii romane. Pe Vlad Pohila il cunosc de 40 de ani si il consider drept unul dintre cei mai eruditi si culti barbati din ambele state romanesti. Mai este sotul meu, Sergiu, care este o persoana modesta, dar care este un profesionist desavirsit, hispanist-comparatist, profesor, doctor-habilitat, care a facut mereu un lucru enorm – a predat literatura universala in spirit romanesc si european toata viata, a pregatit sase doctoranzi din Romania si foarte multi de aici si a facut un manual de literatura universala, „trecut sub cutit”, ca „prea romanesc” de comunistul Stepaniuc, dar nici acceptat de pretinsii democrati.  
 • Известно Ваше жесткое отношение к некоторым политикам, с течением времени изменилась ли отношение к ним? Кто они? – Este cunoscuta atitudinea Dvs. rigida fata de unii politicieni – cu trecerea timpului – s-a mai atenuat fata de ei?
 • Ar fi vorba de Mircea Snegur. I-am mai iertat si pe altii, care mi-au facut rau din invidie, insa nu ma voi axa pe acest aspect. Cazul lui Mircea Rusu este unul foarte elocvent si nemaiintilnit. L-am criticat, fiind intr-un alt partid, insa am fost invitat apoi de el in PNL si am fost sprijinita in promovare, pe merit, desigur, ceea ce la noi asta se intimpla rar sau deloc. Însă nu-mi pot schimba atitudinea față de actualii lideri politici, de la conducere, care dezamăgesc în permanență lumea după ce s-a așteptat atîta debarcarea comuniștilor.
 • О кризисе национальной идентичности молдаван немало сказано. Тем не менее в последние годы мы наблюдаем в обществе криз ценностей морально-этического плана? – S-au spus multe despre identitatea nationala a moldovenilor. Cu toate acestea, observam in ultimii ani in societate o criza a valorilor in plan etico-moral?
 • Criza valorilor moral-etice este una care deriva din criza de identitate nationala.Si este pacat ca majoritatea populatiei, care este romaneasca, ramine victima deznationalizarii din perioada sovietica, fapt care se explica prin faptul că nu am avut timp de aproape 20 de ani presă liberă, ci controlată de forțele retrograde, care au promovat politicile de deznaționalizare promovate sistemic în regimul comunist de factură sovietică. Regimurile comuniste de pînă la independență și după au însărăcit, cu bună știință, populația, după care au băgat-o într-un război, de la Nistru, după care nu mai avem stabilitate, suntem cu statut clar de ocupație, nu vin investiții și lumea degradează, nu are de lucru, pleacă peste hotare, familiile se destramă, copiii cresc fără părinți. Toate acestea sunt consecința faptului că noi nu ne-am afirmat ca stat din cauza influenței nefaste a cercurilor imperiale de la Moscova. Iar Occidentul, dependent de gazele rusești, nu ne poate ajuta decisiv.
 • Портрет молдавского народа словами Виталии Павличенко? – Cum ar arata un portret al poporului moldovenesc, schitat de Vitalia Pavlicenco?
 • În primul rînd, nu există un ”popor moldovenesc”. Populația majoritară în Republica Moldova este românească, deși politicile staliniste și poststaliniste au fost să promoveze moldovenismul, statul moldovean, națiunea moldoveană falsă și inexistentul popor moldovenesc. Dacă e să vorbim de partea de populație românească din cel de-al doilea stat românesc, trebuie să spun că ea este în curs de renaștere, de redobîndire individuală a conștiinței naționale, de căutare a identității românești pe care, obligatoriu, o va găsi, identitate ce o va conduce spre reîntregirea neamului românesc, reasigurarea și apărarea unității naționale. Românii din Republica Moldova vor să fie harnici, dar nu au cum, vor să fie responsabili, dar nu sunt, că nu au fost ajutați să priceapă ce se întîmplă cu noi după 27 august 1991, în schimb sunt primitori, gazde bune, chiar prea bune, adică încă nu i-a cuprins globalizarea să fie și economi. Fac nunți și cumătrii bogate, costisitoare și inutile, după care cer de la Guvern bani pentru operații la stomac. Românii din Basarabia îi respectă pe alogenii care nu-i respectă decît cu mici excepții, pe alocuri rămîn în urma rusolingvilor, care vor Unirea cu România mai mult decît românii, nu au gospodării prea îngrijite și ordonate, nu dau mîncare la cîini, dar investesc mult în copii și asta e garanția perpetuării și revenirii din degradare.
 • Ваше отношение к 1992 году и как Вы видите решение приднестровского конфликта? Atitudinea Dvs față de conflictul din 1992 și cum vedeți soluționarea conflictului transnistrean?
 • În anul 1992 eu mi-am redobândit cetățenia română. Eram prim-director-general- adjunct la Agentia națională de presă Moldova-pres. Am stabilit relații cu agențiile internaționale mari și ”am înghițit” multe surprize. Am promovat poziția corectă a RM față de conflictul de la Nistru, însă am pierdut atunci războiul mediatic în fața Rusiei. Sunt de părerea, ca și foartă multă lume, că Rusia nu vrea să ne permită să fim stat independent și liber, ca să nu ne unim cu România, să nu aderăm la NATO, să nu ajungem în UE și să putrezim fără investiții, dar să îi satisfacem ei orgoliul de stat cu alte stătulețe pe orbită. Iar regimul separatist de la Tiraspol și armata rusă sunt instrumentele ei în acest plan. Eu am fost cinci ani membră, din partea Parlamentului R.Moldova, a Adunării Parlamentare NATO și am obținut, în 1999, cu sprijinul parlamentarilor americani, o Rezoluție foarte importantă privind retragerea imediată și necondiționată a trupelor rusești din R.Moldova și Georgia, într-o AP a NATO cu peste două sute de deputați din multe țări. Asta a fost cu două zile înainte de summit-ul OSCE de la Istanbul, unde Rusia s-a angajat să își retragă trupele și nu a făcut-o pînă azi. Acea Rezoluție i-am dat-o atunci delegației moldovenești înainte de plecare la Istanbul. În general, la conducerea R.Moldova au fost în permanență lideri șantajabili din partea Rusiei și asta e drama noastră – de ce nu ne desprindem de orbita rusă și nu avem verticalitate să ne obținem libertatea, să mergem unde vrem – spre România, spre NATO și UE. Iar conflictul transnistrean este o pîrghie rusă să stăm pe loc. Cum văd soluționarea confliuctului? Prin negocieri UE/SUA—Rusia, dar și cu participarea României care figurează oficial în documentele Parlamentului RM, adoptate la 10 iunie 2005,  prin unirea celor două state românești, prin acordarea cetățeniei române/europene tuturor locuitorilor R.Moldova, inclusiv celor din Transnistria, ca ei să aibă posibilitatea triplei integrări – în al doilea stat românesc, în primul stat românesc și în Europa. Dacă nu, atunci conservarea zonei controlate de Rusia sub patronaj ruso-vestic, pentru a se asigura respectarea drepturilor omului. Apropo, PNL acum luptă de cîteva luni pentru ca CEC al R.Moldova să organizeze alegeri locale în Municipiul Tighina. Nimeni nu luptă și nu face nimic. Cunoașteți – sunt unicul deputat care nu am votat pentru Legea privind statutul Transnistriei, în Parlamentul 2005-2009, pentru că a fost modificată peste noapte față de varianta negociată între fracțiuni, pentru că nu definește natura conflictului transnistrean ca unul impus de forțele externe, de Rusia, dar și pentru că prin această lege se încorporează zone într-o formațiune autonomă, după care abia se prevede a desfășura referendumuri de intrare sau ba în entitatea nistreană. O problemă rămîne municipiul Tighina.
 • Приведет ли  московская встреча от 21.06.2011 к прорыву  приднестровского конфликта, Ваше мнение? – Va conduce întîlnirea de la Moscova de la 21.06.2011 la o străpungere în reglementarea conflictului transnistrean? 
 • Nu, în nici un caz. Pentru că nimeni nu vrea rezolvarea acestui conflict decît UE și SUA, dar uneori formele propuse de ele sunt periculoase pentru viitorul european al românilor și alogenilor din R.Moldova. Grupările oligarhice, îmbogățite din frontiera necontrolată din Est, nu vor să le scadă veniturile. Grupările criminale de pe ambele maluri ale Nistrului, protejate de cei de la putere colaborează. Unica soluție din acestă situație este una grea, dar, totuși, posibilă: să iasă liderii AIE și să le spună franc oamenilor că nu există altă ieșire pentru a scăpa de sărăcie decît să ne unim cu România, să devenim teritoriu-parte a spațiului euroatlantic, unde se vor respecta drepturile fiecărui cetățean, indiferent de naționalitate. Toate aceste negocieri sunt pierderi și trageri de timp și înșelăciune reciprocă. Dilema de bază între SUA și Rusia rămîne următoarea: Rusia vrea, prin prezența armatei sale, care ține Republica Moldova sub ocupație, să impună federalizarea acestei palme de pămînt românesc, pentru a o păstra pe orbita sa, cu bază militară rusă, după care, cică, se va retrage militar, iar SUA vrea, în mod firesc și legal, mai întîi, retrarerea militară a Rusiei, după care să se discute statutul zonei conduse de o grupare rebelă și anticonstituțională. Iar conducerea de la Chișinău oscilează în această privință, pentru că are mereu nevoie de bani pentru alegeri…     
 • Не секрет, что ведущие мировые державы лоббируют и продвигают свои интересы в регионе через конкретных молдавских политиков? Nu este un secret că puterile mari își promovează interesele în yonă prin politicieni moldoveni concreți?
 • Aveți dreptate, aici nu pot spune detalizat, dar o lume întreagă la noi cunoaște acest lucru, cred că și agenturile străine au informații. Păcat că nu cunoaștem deschis cine promovează interesul criminalilor separatiști de la Tiraspol – sunt ei oare numai pe stînga sau și pe centru/centru-dreapta?
 • Как вы оцениваете военный потенциал по обоим берегам Днестра? – Cum apreciați potențialul militar de pe ambele maluri ale Nistrului?
 • Dacă nu ar fi interese geostrategice și geopolitice, nu ar fi nevoie, în general, de armate pe nici un mal al Nistrului. Aceste armate, rusă, nistreană și moldovenească, sunt niște mașini de tocat banii, care nu ajung bătrînilor și copiilor, școlilor și spitalelor.
 • Как вы оцениваете военный потенциал Молдавии, включая людские ресурсы и моральное состояние нации? – Cum apreciati potentialul militar al Moldovei, inclusiv resursele umane și starea morală a națiunii?
 • Moldova chiar nu are nevoie de armată. Avem o sărăcie lucie, o rămînere în urmă la toate capitolele, avem o dedovscină care pe mine mă distruge moral, dar nu avem un minim nivel de trai, minime condiții în instituțiile publice. Banii publici se fură. Armata e folosită în scopurile cuiva și a fost de fapt, de folos numai în inundații. Nu cunosc potențialul din dotarea armatei, dar nu cred că putem deveni atît de repede interoperabili cu standardele NATO. Dacă și rămîne armata, e nevoie de o strînsă colaborare cu România la toate acpitolele, pînă ne vom uni armatele în una singură – parte a trupelor NATO.  
 • Может ли неприятие И. Смирновым условий переговорного процесса, привести к эскалации военного конфликта на Днестре? – Poate oare neacceptarea de către I.Smirnov a condițiilor procesului de negocieri să conducă la escaladarea conflictului militar pe Nistru?
 • Igor Smirnov trebuie retras imediat de la Tiraspol. El, de fapt, trebuie judecat după regulile R.Moldova și cele internaționale. El umilește o parte de popor și o ține în sărăcie groaznică. Numai retragerea de către Kremlin a lui Smirnov ar putea servi drept un mic imbold de a mai discuta ceva cu Rusia, dar numai pentru a o forța să își retragă trupele, după care să vedem ce mai avem cu ea de discutat. Chișinăul trebuie să își facă adepți în Vest, să prietenească și cu Georgia, cu România și să le spună rușilor că noi suntem europeni, suntem români, avem dreptul să ne decidem singuri soarta. Să ceară Occidentului să accepte lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Noi, PNL, am adresat două scrisori Cancelarului german Angela Merkel, prin care am solicitat, ca ”avocat declarat” al R.Moldova în Comitetul UE-Rusia, în fața acesteia, să obțină acceptul pentru R.Moldova să urmeze exemplul Germaniei și să să revină basarabia la Țara-mamă, România. De ce Germania a reușit, iar noi – nu? Dacă nu putem încă să obținem asta, e numai pentru că avem lideri politici șantajabili, care se ghiontesc să nu atingă Rusia, adică lideri fără demnitate și doar cu interesul Puterii pentru satisfacerea intereselor de orgoliu și de buzunar. Dacă Rusia are un minim respect pentru dreptul internațional, trebuie să nu se amestece în viața noastră și să își ia banda de peste Nistru ca să le putem oferi oamenilor de acolo o altă perspectivă perspectivba spațiului euroatlantic, al respectării drepturilor omului, și perspectiva prosperității materiale prin oportunitățile civilizației democratice, unde capacitatea și efortul omului îi pot asigura altă viață, unde valorile liberale, legate de proprietatea privată, libertatea de exprimare, statul minim, inviolabilitatea vieții private sunt asigurate.
 • Как видите будущее Молдавии в перспективе следующих 10 лет? – Cum vedeti viitorul Moldovei in perspectiva următorilor zece ani?
 • O văd în perspectivă tristă. Nu cred în viitorul Republicii Moldova în afara României, în afara spațiuului euroatlantic. Ceea ce nu înseamnă relații bune, pe bază de interes și avantaj reciproc adevărat cu Rusia. Și acolo trebuie să se schimbe multe. Am fost de mai multe ori audienta cursurilor la Marshall Center, din Garmesh, Germania, unde s-a discutat inclusiv dacă e posibilă democrația în Rusia și concluzia era că „nu”. Eu nu vreau să cred în asta. Dar, totuși, viitorul populației din R.Moldova, viitorul acestei entități statale artificiale depinde de conducerea politică ce va fi aleasă, numai nu în condiții nedemocratice, așa cum s-a întîmplat în ultimele două scrutine, urmîndu-se exemplul murdar din perioada comunistă. Cele două state românești se vor unifica și asta o spun tot mai mulți analiști. Eu cred în aceasta și PNL face ce poate pentru a scoate românofobia din sufletele și mințile oamenilor, care le-au fost inculcate de propaganda sovietică și comunistă.  


 

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. FOARTE BINE SPUS !
  Sa nu ne miram ca revista ruseasca nu a publicat acest interviu:
  este o PLEDOARIE pentru RE-Unirea cu România !
  Spiritul lor de ocupanti nu le permite sa accepte pierderea
  unor teritorii foste sovietice.
  Iar Dvs. spuneti transant lucrurilor pe nume,
  asa cum au facut-o deputatele scriitoare
  Lidia Istrati si Leonida Lari.
  Si ambele sarmane au fost anihilate prin asasinate politice:
  accidente, otraviri, iradieri, etc. Nu mai este un secret pentru nimeni
  ca toata floarea intelectualitatii de la noi a fost omorâta in ultimii 20
  de ani de “independenta” ruseasca:
  o a doua decapitare ca in anul 1940,
  ca sa nu se infaptiiasca Realilzarea Idealului nostru de Re-Unire
  cu Patria- Mama România.
  Dar, de ceea de ce se tem, nu vor scapa !

 2. un interviu care se constituie într-o adevărată lecţie de demnitate.Ar fi cazul să-l citească şi Ghimpu,de la un timp se constată şa domnia sa pierderi repetate de memorie.

 3. Merita apreciere dialogul veridic, argumentat si concret.Curajul, verticalitatea, competente, devotament, inteligenta si multe altele caracterizeaza curajoasa femeie, presedinte a PNL V. Pavlicenco.

 4. ANUL 2012: DOSARELE RE-UNIRII ( 14 )
  ––––––––––––––––––––––––
  UN MESAJ SPECIAL DE LA NOTRE-DAME DE LOURDES
  / FRANTA /: octombrie 2011:
  «VISUL VOSTRU VA DEVENI REALITATE,
  ROMANIA MARE SE VA REALIZA IN CURâND» !
  ––––––––––––––––––––––-
  N.B.
  Lourdes (limba gasconă: Lorda) este cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, fiind situat în sud-vestul Franței în departamentul Hautes-Pyrénées. Orașul are ca. 15.000 de locuitori (2003).
  Orașul se află la poalele munților Pirinei, la altitudinea de 420 m deasupra n.m., fiind străbătut de râul Gave de Pau. In oraș se află un muzeu cu exponate ale religiei protestante franceze și picturile lui Franz Schrader pictor, cartograf și cercetător al munților Pirinei din secolul XIX. La sud de Lourdes se află vârful Pic Schrader (3.177 m). In 1858 după se zice că Bernadette Soubirous ar fi văzut în apropiere de «Grotta Massabielle» de mai multe ori pe Sfânta Maria ca o apariție sub forma unei femei îmbrăcate în alb. Ulterior femeiea din apariție s-a prezentat ca fiind «Neprihănita Zămislire» (latină immaculata conceptio). După aceasta a țâșnit apa unui izvor din grotă, iar Fecioara a însărcinat pe Bernadette Soubrious ca să întemeieze în acel loc o biserică. Azi biserica este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creștinii catolici, izvorului acordându-se puteri miraculoase de tămăduire a bolilor conform miilor de mărturii. Bernadette Soubrious la data de 8 decembrie 1933 este declarată sfântă și se află și acum neputrezită în conventul de la Neves.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Lourdes

 5. Bravo, stimata Vitalia!.Puritatea acestui adevar va distruge neaparat o parte mare din potentialul agresiv,expansionist,antiuman, experimentat de viacuri asupra acestui popor.Adevarul suferintelor,omuciderii, cu vremea ese la suprafata.Forta adevarului va predomina minciuna si forta banilor proveniti din jaf.Cu toate ca rauvoitorii numesc PNL microscopic,azi are foarte multi sustinatori si o proprietate enorma de a cristaliza o forta uriasa in jurul nucleului RE-UNIRII niamului.Asa sa ne ajute INTELEPCIUNEA.

 6. jos palaria, dna palicenco. ca, de fapt, pentru orice vorba sau fapta care o subsemnati. doar ca unirea cu romania va fi, conform spuselor lui base, in cadrul ue. e firesc ca un frate sa se reuneasca cu alt frate dupa ce ultimul a scapat de vre-un rapitor, dar e valabil pentru niste semintii cu anumite calitati combative…. noi, insa romanii sintem kakaciosi. poate e cazul, pardon de sugerare, sa faceti accent pe eurointegrare si natointegrare, altfel, noi, da si fratii de peste prut, cu lasitatea ce ne caracterizeaza, „vislim” in sens opus acestor optiuni. e paradoxal (dar caracteristic nemului romanesc): cu cit romanului mai mult ii explici ce-i drept, cu atit el mai gresit intelege si ac’ioneaza invers. ia mai „natie” sintem! Inca una, sint sigur, daca aouazis e ales prezident, veti fi convocata in cirmuirea tarii.ia sa vedeti. succese si osteniti a lucra pentru sufrarea noastra romaneasca, asa cum e ea.

 7. Doamna Pavlicenco, cine a introdus cenzura pe Voxpublica si la ordinul cui?

 8. Am citit articolul si sunt multumit de raspunsurile date. Bravo!

 9. Pt europa

  Mersi, dar cu Vox.Publika nu am treaba, postarile la articolele mele trec liber si eu nu blochez nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *