Ministrii Leanca si Focsa trebuie sa demisioneze. Si nu doar ei…

Nu am vrut sa scriu pe acest subiect inainite de Anul Nou. Am zis sa nu stric nimanui dispozitia in sarbatorile crestinesti. Nu stiu daca am facut bine sau rau, dar iata ca dupa Craciunul pe vechi, mai apare un subiect la tema pe care am vrut sa o abordam si sa facem conferinta de presa cu pozitia PNL. Este vorba de demisiile de onoare. Cred ca este foarte clar ca sint, cel putin astazi, doua persoane care trebuie sa isi prezinte demisiile. (In poza: secera si ciocanul trebuie inlocuite cu stejar/harbuz, trandafiri si ”doi de minuta” – unchiul si nepotul -, in rest, e totul corect…)

Primul este Iurie Leanca. El nu este numai ministru de externe si al neintegrarii europene. El este si vicepremier si ne sta mintea in loc sa auzim ca acest MAEIE mincinos, care ne manipuleaza pe noi si incearca sa ii manipuleze pe europeni, face un “bilant de milioane” intr-un club de noapte. 

In primul rind, nu acolo se fac bilanturile si – mai “pa moldoveneste” – “totalurile. Daca au cheltuit bani publici, trebuie tras la raspundere operatorul de credit, adica Leanca. Daca cineva a sponsorizat, asa cum s-a bilbiit sa ne convinga Oxana Iutes, atunci trebuie sa cerceteze Procuratura pentru ce au fost dati banii ca sa aiba loc balul eurointegristilor. Care va fi plata pentru un eventual act de coruptie…

Ca – asa cum spune Sturza – unii (sa intelegem – Leanca, Filat and &!) – ne mint in ochi si in fata ca, la sfirsitul anului 2012, se va circula fara vize in Europa – e una. Ca ne mai vin ”factori evropeni” si ne spun ca Greceanii e buna de “prezident” – e a doua. Dar ca Leanca, vicepremier, cheltuie bani publici sau accepta sponsorizari neclare – cind exista un Monitor Oficial, din 16 decembrie, ticsit cu rapoarte ale Curtii de Conturi despre deturnarea si folosirea contrar destinatiei a banilor publici – e a treia. Iar ca nu este expulzat pina azi Kuzmin – e a patra. Pentru toate acestea Leanca, impreuna cu pragmaticii pliabili pe interesele Rusiei, alias ”timizii” fricosi de Rusia Carpov, Popov si altii trebuie demisi, pentru ca sint o grupare de antiromani mascati.

Al doilea la rind care trebuie sa isi dea demisia este Focsa. Nu avem nimic personal impotriva lui. Vorbim de ministrul Focsa. Sa cinsteasca sanatos el cu sotia si ceilalti. Dar sa intervina pentru un consilier sa il scape basma curata in fata politiei nu se poate. De aceea si nu functioneaza legea la noi. Si nici nu e prea simpatic sa iti chemi sotia sa te ajute, de parca erau toti la scos ridichea, le lipsea doar “mausul”.

Nu mai spun cite discutii au fost cind se pregatea includerea sa in echipa guvernamentala, oamenii de cultura (asa cum sint ei, ca sint ai nostri, altii, mai buni, nu avem) au protestat, spunind ca nu e cel mai indicat… Deci – raspunderea trebuie sa fie dubla, nu autosuficienta.

Eu cred ca Filat s-a facut de ris. Initii a spus ca ministrul va fi pedepsit, dupa care spune ca ministrul nu este implicat in acest caz – ca ar fi vorba doar de consilier. Si asta dupa ce a spus ca un ministr trebuie sa fie un exemplu si a “amenintat” sa mai faca niste remanieri…

Nu cumva se teme ca va uita de el Europa daca nu-l va avea pe Leanca la fundu-i? De cite ori am spus eu ca Filat e ca un Griveias care latra de dupa gard, dar imediat ce intra in AIE, iese de acolo ca si vrajit de Diacov, Lupu, Plahotniuc, Ghimpu si prietenii acestuia. E un lucru bun sau rau? Nu stiu. Daca iese de acolo si face lucruri bune, e bine, daca iese si face lucruri rele – e rau. (Speram ca pentru pozitia noastra exprimata mereu deschis sa nu ne pomenim “pedepsiti” de Ministerul Justitiei – “prietenul pianist stie ce spunem”).

Acum cred ca PD-ul trebuie sa procedeze foarte corect. PD-ul trebuie sa anunte retragerea suportului politic al ministrului Focsa.

Salutam pozitia dura a lui Lupu fata de Ambasadorul obraznic Kuzmin. Stiati – PNL a cerut cu doua saptamini inainte de la uciderea lui Vadim Pisari acest lucru. Bine ca Lupu astazi nu-l mai menajeaza pe Medvedev si Putin. Sa nu o faca nici de azi inainte. Sa lase acest lucru in grija comunistilor si a peledemistilor, care seamana tot mai mult cu PDAM. In asa fel, PD mai curind va cistiga decit va pierde. Filat, legat de Kuzmin a luat apa in gura, iar Leanca a spus o poveste despre Kuzmin in care nici el nu crede.

Si doua remarci. In Estonia un ministru a depasit viteza, a fost penalizat si si-a dat demisia. In Germania seful statului este implicat intr-un scandal public pentru ca a spus ziaristilor ca ii va chema in judecata. La noi – ce se asteapta?

Ministrii Leanca si Focsa trebuie sa demisioneze.

Si, poate, si Salaru, care e un alt subiect, dar iata ce s-a scris pe Facebook… Este vorba de un mesaj adresat lui Mihai Ghimpu. A se vedea mai jos.

Vitalia Pavlicenco

23.12.2011

Stimate Domnule Preşedinte,

Noi, umili membri de partid, susţinători şi promotori ai valorilor şi vectorilor Partidului Liberal, ţinem să Vă aducem la cunoştinţă că, regretabil, constatăm acţiuni lipsite de orice justificare din partea unor alţi membri de partid ce pun sub semnul întrebării integritatea Partidului Liberal şi a tot ce este important pentru noi în lupta cu ideologia macabră a Partidului Comunist.

In concreto, cel ce promovează fără ruşine interesele Partidului Comunist este Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dl Anatol Șalaru, care a numit la posturi-cheie foşti membri ai Partidului Comunist. 

Astfel, dl Şalaru a numit în funcţia de Director al Aeroportului din Bălţi pe dl Sorin Stati, fost membru al Partidului Comunist. Mai mult, tatăl dlui Sorin Stati este Preşesintele Fracţiunii Partidului Comunist la Fălăşti. Totodată, dl Şalaru insistă asupra promovării acestui comunist, prin a-l înainta pe dl Sorin Stati la funcţia de Director General al Aviaţiei Civile a Republicii Moldova.

În contextul celor relatate, solicităm intervenţia Dvs. în vederea clarificării situaţiei respective şi luarea de atitudine faţă de acei membri ai Partidului Liberal ce calcă în picoare tot ce este mai important pentru noi. În caz contrar, cum rămîne cu efortul depus de noi în a schimba ţara, a pune capat dominaţiei comuniste în Republica Moldova.

Dl Anatol Şalaru este o ruşine pentur Partidul Liberal!!! 

Cu respect şi consideraţiune,

Membrii Partidului Liberal

Loading Facebook Comments ...

34 Comments

Add a Comment
 1. cred ca sunteti proasta si demonstrati asta din prima fraza.
  1. sarbatorile crestinesti, chiar si pe vechi s-au incheiat cu Craciunul de pe 7 dec
  2. anul nou nu e sarbatoare crestineasca
  3. in anul nou s-a trecut pe 1 ianuarie 2012

 2. lui leanca ii cam tace fleanca si cind nu trebuie … probabil si cu armata „eliberatoare” rusa la un kilometru de chisinau si puslamaua ne-ar vinde povesti si basme nemuritoare … dupa aia ar face un salt direct in jiltul de ministru de externe al noii-vechi gubernii rss moldovenesti .

 3. sanse ca moldovenii sa circule liber in europa in viitori zece ani sint tot atit de mari cit cele sa vedem porcii facind aripi si zburind deasupra tarii … „independente,suverane si integre” …vorba marilor patrioti si statalisti „democrato”-comunisto-socialisti … si cu tineri ucisi la nistru de trupele „pacificatoare” muscalesti . vorbe goale bune de ametit pe cei deja ametiti de bauturile tari .

 4. De ce pe Voxpublika s-a introdus cenzura? D-na Pavlicenco va rog sa cereti sa fie inlaturata cenzura pe Voxpublika. Cu mare respect un cititor al blogului vostru.

 5. Salut adresarea către preşedintele partidului liberal a unor membri a acestu-i partid.Am făcut aşa ceva şi noi,o parte a membrilor biroului permanent al PL a sectorului Centru,Chişinău, atunci cînd PL-ul a fost printre cîştigătorii alegerilor în 2009,după ce am văzut ce politică de cadre se realiza.Erau promovaţi „băieţii ascultători”
  de conducere,adică criteriile de promovare nu erau competenţa,poziţia civică,valoarea intelectuală,ci mai curînd obedienţa.Cînd am văzut aşa „politică de cadre”,mulţi au plecat din acel birou permanent,au rămas cei tineri şi cei ascultători.Eu atunci am plecat la PNL deoarece oficial a adoptat mesajul unionist,dreptul de al promova deschis fiind cîştigat în cîteva judecăţi.Fiind în PL,n-am văzut ca să se lupte pentru dreptul de a promova mesaj unionist deschis – la realizarea căruia, există şansa de a scăpa de treuca
  profitorilor privelegiaţi ai statalismul moldovenesc, ce ni la creat pe această parte a teritoriilor româneşti tovarăşii Stalin şi Hruşciov.
  Foarte tare sper că la o concluzie ca a mea să ajungă cît mai repede şi semnatarii acestei adresări. De nu vor ajunge mai degrabă la o concluzie ca a mea, (să vină la PNL),sunt sigur că conducerea liberalilor prin comportamentul dumnealor pe viitor numaidecît îi vor convinge că îşi pierd degeaba timpul ca membrii a PL-ului.

 6. scufita rosie moldava si lupul muscal … scufita rosie : ” lupule de ce ai ambasada la noi atit de mare ? ” … lupul :” ca sa te vaz si auz mai bine scufita rosie ” …scufita rosie : ” lupule de ce ai mustatile cazacesti asa de mari in transnistria ?” lupul: ” ca sa te miros ce hram porti scufita rosie „… scufita rosie : ” lupule de ce vrei sa intru in casuta euro-asiatica?” …lupul plictisit de atitea intrebari raspunse : ” apoi ca sa te infulec mai bine scufita rosie ” .

 7. nimeni nu va demisiona pentru ca RM este guvernata de clanurile mafiotizate.

 8. dus rece pentru filat si leanca-fleanca …”Republica Moldova va deveni membră a Uniunii Europene doar după rezolvarea conflictului transnitrean. Declaraţia aparţine ambasadorului danez din România, acreditat şi pentru Republica Moldova. Diplomatul a mai subliniat că perspectiva de integrare a Moldovei în marea familei europeană este una îndepărtată. ” … indepartata ? … 15 ani ? …20 de ani ? … 25 de ani ?

 9. Pt mircea

  Dar pe 24 decembrie ce a fost? Sarbatoare laica? Cine e oare prost?

 10. d-na Pavlicenco am vazut pe timp scurt pe unimedia un mesage al dmnstra despre miscarea ,,Istoria neamului”,era un blog, dar foarte repede a disparut.Ce se intimpla?Unde as putea sa fac cunostinta cu parerea dmnvstra.Cum pot adera la aceasta miscare?Multumesc mult

 11. Pardon,miscarea nationala ,,Memoria Neamului”.Sunt interesat sa aflu mai mult din istoria neamului

 12. ANUL 2012: DOSARELE MARII RE-UNIRI ( 5 )
  –––––––––––––––––––––––––––––––––-
  O Profetie Carpatina ( 5 ) Preluata prin Filiera lui Radu Cinamar:
  http://www.zdg.md/stiri/azi-grupul-john-onoje-lanseaza-programul-electoral/comment-page-1#comment-134105

  ” Viitorul este imprevizibil… dacă te raportezi la statistici şi sondaje,
  conform cărora nici 50% dintre moldoveni nu vor unirea. Va fi ceva spontan şi îţi mai dau şi alte detalii.
  Anume:
  – va începe un conflict major în occident (în prima jumătate a anului).
  Ca atare NATO va ocupa poziţii pe frontul care se va deschide.
  Românii vor fi «trimişi la înaintare» (posibil pe linia întâi, că alţii fac jocurile războiului).

  – Când vei vedea la TV, într-o seară, că pe aeroportul Otopeni vor sosi zece sicrie cu militari români morţi
  pentru cauze străine, atunci la scurt timp (circa o lună) în România va avea loc un «eveniment»,
  care va duce la proteste şi mişcări de mare amploare.

  – Concomitent vor fi proteste şi în Moldova şi atunci se va produce Unirea, mai întâi prin simpla desfiinţare a graniţei
  ce ne desparte şi apoi (în timp) prin adaptarea legislaţiei la situaţia nou creată.

  – pe acel moldovean providenţial îl vom cunoaşte abia în 2014, când va participa la alegeri.

  Până atunci vom avea parte de o dictatură militară provizorie, care va readuce ordinea în ţară.
  Foamea va determina oamenii să aibă reacţii extreme, ce nu mai pot fi stăpânite de poliţia şi aşa decimată din cauza crizei…”

  ––––––––––––––––––––––––––––

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE

  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

 13. lăsaţi-l pe Leancă,este un funcţionar al statului care face şi el ce poate,câteodată mai bine,câte odată mai prost pentru că nici nu ar avea cum să se manifeste altfel.Se ştie că politica externă este chintesenţa acelei interne,prin urmare ce poate face Leancă dacă nu are sprijin din realităţile interne.Le mai înfloreşte,le mai pune într-un ambalaj diplomatic dar alte mijloace nu sunt la îndemâna lui,nu poate să facă ceva contra voinţei majorităţii.

 14. Pt mircea.ro

  Am specificat ca Leanca e si vicepremier – el trebuie sa contribuie sa faca macar ceva si in interior, ca nu are ce purta si duce la Bruxelles daca aici il tistuieste Filat si nu spune o vorba mai fundamentala. Numai bla-bla-bla.

 15. Pt victor

  Eu nu detin mai multe informatii, cautati declaratia lor pe blog, in rest – contactati semnatarii.

 16. Diferența dintre Focșa și Filat? Nu există

  Publicat de Alex Cozer la 9 Ianuarie 2012
  http://www.alexcozer.com

  După cum era și de așteptat, Ministrul Culturii, Boris Focșa a continuat să mintă cu nerușinare în ultimele două zile, iar demisia de onoare nici prin gând nu i-a trecut. Sigur că nimeni nu s-a așteptat de la Focșa, un individ care merge la sediul Poliției Rutiere pentru a face trafic de influență în favoarea consilierului său, la vreo demisie de onoare. Dar măcar din partea liderilor AIE, în special de la Premierul Filat, am sperat să vină o reacție cât de cât adecvată.

  Din păcate, cei 3 lideri ai AIE au reacționat exact precum o gașcă unită de bandiți care-și apără ortacul prins în flagrant. Am rămas de-a dreptul scandalizat când i-am văzut pe cei trei, în urma ședinței AIE, cum se întreceau pentru a-l apăra pe individul care a compromis cu totul imaginea Ministerului Culturii.

  De-a dreptul antologică a fost reacția lui Ghimpu. Aidoma unui tâmpit care, la rândul său, îi consideră pe ceilalți din jur și mai tâmpiți decât el, Ghimpu a sugerat jurnaliștilor să se asigure că cel surprins în curtea Poliției Rutiere era de fapt Focșa ministrul și nu un alt Focșa. Sincer, m-am frecat la ochi când l-am văzut pe Ghimpu dând asemenea declarații, dar nici după asta în fața mea nu am văzut un bolnav mintal (pentru că doar un bolnav psihic ar putea veni cu o asemenea reacție), ci pe Ghimpu – lider al unui partid ce se află la guvernare.

  Pe Lupu nici nu mai știu dacă merită să-l iau în seamă. Era de așteptat ca acesta, ”ca caracter și ca conținut să aștepte prezentarea tuturor dovezilor” bla, bla, bla. La câtă verticalitate a demonstrat Lupu de când îl știm în politică, ar fi fost de mirare ca acesta să aibă o reacție adecvată în acest caz și să condamne acțiunea penală a colegului său de partid.

  Nu s-a rupt de gașca criminală nici Premierul Filat, iar asta chiar e de-a dreptul strigător la cer. În primul rând, pentru că Filat nu e prieten la cataramă cu Plahotniuc (așa cum e Ghimpu) și nici nu e coleg de partid cu Focșa (așa cum e Lupu). Iar în al doilea rând, pentru că acțiunile lui Focșa au afectat grav imaginea guvernului și au decredibilizat și mai mult instituțiile statului, în care și așa mai nimeni nu avea pic de încredere. În loc să condamne încercarea de trafic de influență a subalternului său, Filat s-a erijat în apărătorul acestuia, declarând că doar consilierul lui Focșa e vinovat.

  Păi băi domn Prim-ministrule, oare chiar atât de ridicol ai devenit? Oare chiar nu-ți dai seama că Focșa a mers la sediul Poliției Rutiere pentru a face trafic de influență? Oare chiar nu ai văzut din acele imagini că era beat muci și că se afla la volanul mașinii sale? Băi Prim-ministrule, nu ai văzut cum 2 zile la rând Focșa a dat declarații mincinoase la toate posturile de televiziune? Nu ți-e rușine să-l aperi în halul ăsta? Nu ți-e jenă să îl ai la ședințele guvernului la aceeași masă cu tine pe un individ care ocupă fotoliul de Ministru al Culturii, dar care s-a comportat precum un bădăran de cea mai joasă speță și l-a mai și văzut toată țara?

  Băi Prim-ministrule, probabil nu ai observat niciunul dintre aceste lucruri pentru că tu ești exact ca Focșa. Procedezi la fel ca el, faci trafic de influență și te comporți precum un bădăran (chiar dacă încă nu te-a surprins nicio cameră de filmat). Altfel mi-e imposibil să înțeleg reacția ta penibilă de a-l apără pe Focșa.

  Până astăzi mi-era rușine cu așa Ministru al Culturii, dar după reacția lui Filat, mi-e rușine și cu așa Premier. Pentru că indivizii ăștia doi au exact același nivel de cultură.

 17. Oare numai aceste persoane trebue sa demisioneze?In fata cetatenilor sau discreditat guvernul mafiotizat cu intregul parlament care a facut un circ de prost gust pe durata mandatului sau.La etapa actuala,se cere curajul de la vre-o formatiune politica(sper sa fie PNL)sa cheme cetatenii RM de nu a participa la alegerile parlamentare anticipate .Motivul? E unica solutie posibila de-a te lupta,la moment,cu cele patru partide-balaur.

 18. domnul Dumitru propune neparticiparea la alegerile parlamentare anticipate ca măsură de protest la adresa clasei politice.Sunt absolut convins că nu se vor conforma toţi acestei iniţiative,prin urmare vor decide alţii viitorul celor rămaşi acasă.

 19. Nicolae Negru: De ce Rusia l-a împuşcat pe Vadim Pisari

  Jurnal de Chișinău, http://www.union.md/uinfo/mass-media/nicolae-negru-de-ce-rusia-l-a-impuscat-pe-vadim-pisari

  Ruşii se arată nedumeriţi de reacţia moldovenilor în cazul omorului dela Vadullui Vodă. De ce atâta „zgomot pentru nimic”, de ce atâta risipă de sentimente din cauza morţii unui „tânăr în stare de ebrietate”, cum s-a exprimat ambasador0ul rus Valeri Kuzmin, a unui „şofer beat”, în exprimarea unor publicaţii ruseşti, se întreabă ei.

  Cinism de cea mai pură speţă

  Pentru o cultură în care abstinenţa e aproape un handicap, această criminalizare a consumului de alcool nu e credibilă. E pur şi simplu surprinzătoare, îndoielnică această bruscă antipatie, această nebănuită aversiune a ruşilor faţă de consumatorii de „tărie”. Faptul că tânărul ucis nu era beat este un „detaliu nesemnificativ” în cazul dat. Avem de-a face cu cinismul de cea mai pură speţă. Fiindcă era nevoie de o justificare a omorului, s-a mers „fireşte”, pe calea cea mai simplă: a denigrării victimei.

  Un mort e prea puţin

  Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că o mentalitate imperială presupune şi „o piele mai groasă”, o anumită „duritate”, un mai mare grad de „insensibilitate” faţă de pierderile omeneşti. Un singur mort e prea puţin ca societatea rusă să reacţioneze, ca să nu mai vorbim despre funcţionarii ruşi care îşi bombardează propriii cetăţeni, cum a fost în Cecenia. De aceea, ambasadorul Kuzmin nu avea cum să manifeste bun-simţ. E cum i-ai cere unui robot sentimente omeneşti.

  Două culturi diferite

  Deşi am trăit mulţi ani împreună, iar Patriarhul Kiril ne include în „lumea rusă”, noi reprezentăm, totuşi, două culturi diferite, chiar incompatibile în unele aspecte: cultura agricultorului, a viticultorului în special, a pacifistului, a victimei, care îşi deplânge fiecare mort, şi cultura „nomadului”, a cuceritorului, a ocupantului, care nu ia în seamă „victimele colaterale”. Un nou ambasador rus va fi la fel de nesimţit ca şi Kuzmin. Căci nesimţirea funcţionarilor ruşi e genetică, marcată de teroarea bolşevică, de Katyn, de Gulag, de deportări, de foametea organizată. Ca să nu mai vorbim de războaiele cotropitoare. Expulzarea lui Kuzmin, deşi ne poate aduce o oarecare satisfacţie, nu rezolvă problema preîntâmpinării unor noi omoruri, problemă care derivă din aflarea nelegală a trupelor ruse pe teritoriul RM. Căci ele împuşcă în cetăţenii noştri.

  Un tânăr mânios

  De ce a tras „pacificatorul”, în pofida tuturor regulamentelor, în urma maşinii conduse de Vadim Pisari? De fapt, cu mâna „pacificatorului” (care, aflăm acum, a luptat de partea separatiştilor) a tras Rusia. Ea l-a împuşcat în spate pe tânărul moldovean care circula fără să o ia în seamă. Ea nu a putut suporta faptul că „un ţăran” nu opreşte la somaţia ei, că o ignoră, o sfidează.

  Autorităţile Chişinăului nu simt pe pielea lor, decât ocazional, umilinţele la care sunt supuşi autohtonii de dincolo de Nistru, timp de douăzeci de ani. S-a găsit un tânăr mânios, care s-a revoltat. Resentimentele se acumulează şi răbufnesc din când în când. Protestele locuitorilor din Pârâta demonstrează că cuţitul a ajuns la os. Dacă nu participă direct, „pacificatorii” ruşi asistă la maltratarea moldovenilor.

  Misiunea nedeclarată

  În mod normal, dacă ar fi o forţă morală care se pretinde în ultimii ani, dacă nu ar avea niciun gând ascuns, Rusia ar fi trebuit să fie prima care să vină cu ideea evacuării trupelor sale şi a transformării misiunii de „pacificare” în una civilă, sub egida OSCE. Asta, pe lângă faptul că ar fi scutit-o de cheltuieli în plus, ar fi fost corect din punct de vedere al rolului de mediator pe care şi l-a asumat. Ca să mediezi corect, trebuie să fii echidistant în primul rând.

  Însă misiunea „pacificatorilor” ruşi nu e cea declarată. Contingentul de militari pe care Rusia se încăpăţânează să îl menţină pe teritoriul RM este cuiul în care Moscova îşi atârnă casca imperială. Rusia îşi marchează astfel teritoriul, protejează şi încurajează separatismul.

  Declaraţiile noului lider dela Tiraspol, făcute după vizita sala Moscova, demonstrează că ea nu doreşte să renunţe la capul de pod transnistrean, că ne priveşte în continuare ca pe un teritoriu de recucerit. Să nu uităm cum şi-a motivat Moscova intervenţia în Georgia. Un pericol pentru viaţa „pacificatorilor” ruşi poate fi organizat chiar de ei înşişi.

  Politica struţului

  Chişinăul nu trebuie să facă jocul Moscovei, prefăcându-se că plouă, când de fapt e o secetă cumplită. Tăcerea preşedintelui interimar Marian Lupu este simptomatică. Interimatul nu îl absolvă de executarea obligaţiilor de garant al Constituţiei, de apărător al drepturilor şi libertăţilor, al vieţii cetăţenilor moldoveni. Occidentul ne poate ajuta, dar numai dacă dorim noi, nu în pofida dorinţei noastre. SUA şi UE nu pot vorbi în locul nostru. Politica struţului pe care o observăm în toţi aceşti ani de „independenţă” nu face decât să ne adâncească în mocirla nedreptăţii, a umilinţei şi a fărădelegii, pe care trebuie să o suporte în primul rând transnistrenii, dar şi cei de pe malul drept al Nistrului, RM în general. E demult timpul ca trupele ruse să plece acasă. Şi lucrul acesta trebuie spus cu claritate, cu voce tare, chiar cu riscul de a asista din nou la „execuţia” publică – strivirea cu buldozerele – a vinurilor noastre. Cel mai mare preţ din Europa la gazele ruseşti îl plătim deja.

 20. din acest comentariu putem spune că nu este nicio diferenţă între Nicolae Negru şi un jurnalist occidental de la un ziar de prestigiu,de exemplu New York Times.Numai că auditoriu este diferit,nu sunt ferm convins că faptele pertinente constatate de autor sunt în consonanţă cu cerinţele majorităţii consumatorilor de informaţii basarabeni.

 21. pentru mircea.ro.Posibil,dar sa participi nemijlocit la inconorarea celor ce nu respecta Constitutia e si mai josnic

 22. domnule Dumitru,spaţiul electoral basarabean este atipic,se votează în primul rând pe criterii etnice.Neparticiparea băştinaşilor moldoveni la alegeri va însemna un cec în alb pentru rusificarea totală a ţării.Vă înţeleg mâhnirea,dar încercaţi şi alte variante ,de exemplu daţi o şansă PNL-ului să intre în parlament sau altor forţe politice considerate de d-voastră că vă reprezintă.

 23. Un alt Şalaru, ministru al ecologiei, şi-a instalat, fără nici o mustrare de conştiinţă, rudele în toate funcţiile posibile din localitatea sa nataţă, Cimişlia. Cei care au votat PL-ul, au votat ca atare clanul familiei Şalaru.

 24. pentru mircea.ro.Eu sunt pentru PNL PNL (asi vrea) insa nu poseda 5 mnl. euro ca sa introduca in campania electorala,ceia ce reese ca lucreaza in campania electorala in favoarea partidelor parlamentare corupte.In ceia ce priveste rusificarea :Moldova are peste 70 de nationalitati si majoritatea rusofonilor ca si moldovenii (fiind majoritatea),traiesc in saracie.
  In ceia ce priveste mihnirea:Eu nu sunt mihnit .Mi-am spus o pozitie pe care o inpartasesc si alti alegatori

 25. Vitalie Sprinceana : În chestiunea împușcăturilor de pe Nistru nu există decât o cale de a elimina necesitatea pacificatorilor ruși la Vadul lui Vodă – să ne învățăm să dialogăm cu transnistrenii, civilizat, cult și (atenție) de la egal la egal, fără mijlocirea forțelor de menținere a stării de (ne)pace. Pacificatorii ruși (fictivi) stau acolo și pentru a ne apăra de noi și de (inclusiv) apetiturile noastre războinice.

  Dialog înseamnă întâlniri, acceptare a diferenței, investiții și colaborare cu societatea civilă transnistreană (acolo unde este), poduri construite de jos, elevi și studenți (asta se face), radio și tv moldovenești în Transnistria, o reprezentanță culturală de vreun fel a Moldovei la Tiraspol (sub masca unui insitut cultural sau ceva de felul acesta), detașamente de scriitori și artiști încolo, adică efort.

  La mintea cocoșului – dacă nu a ajutat calea belicoasă, ar trebui bătătorite altele: diplomatice și culturale, în primul rând, acolo unde avem mai multe șanse.

  Or, pacifiștii ruși stau lângă Chișinău pentru că toate astea lipsesc.
  MARI GUGUMANIILE ACESTUI VITALIE SPRANCEANA … MARE SI GUGUMANUL . PROPAGANDA FILO-RUSA SI PRO-IMPERIALISTA PE FATA … ” să ne învățăm să dialogăm cu transnistrenii, civilizat, cult și (atenție) de la egal la egal „. PROBABIL MERSUL PE VIRFURI MAI LIPSEA DIN POMELNICUL „SAVANTULUI” SPRANCEANA . URMIND POVETELE GUGUMANULUI, MOLDOVA AR RECUNOASTE OFICIAL STATALITATEA RMN … CACI CU CINE SA NEGOCIEZI ? CU OAMENII DE PE STRADA ? SI CE SA NEGOCIEZI ? STAU MILITARII MOLDOVENI LA NISTRU SI NU PERMIT INTRAREA CELOR DIN RMN ? „civilizat, cult ” … VORBE SFORAITOARE LIPSITE DE CONTINUT . NI SE CREAZA IMPRESIA CA MOLDOVENII SINT NISTE BARBARI SALBATICI INSETATI DE SANGE CARE PINA ACUM AU TERORIZAT CU CRUZIME PE CEI DE PESTE NISTRU . PARCA SI VEZI SOLDATII MOLDOVEI STIND INARMATI PINA -N DINTI SI PREGATITI SA INVADEZE BIATA RMN … „Pacificatorii ruși (fictivi) stau acolo și pentru a ne apăra de noi și de (inclusiv) apetiturile noastre războinice.” MINCIUNI NERUSINATE SFORAITOARE SI PROPAGANDA ANTI-STATALA PE FATA … UNII IMPUSCA TINERI DAR APETITURILE RAZBOINICE SINT ALE MOLDOVENILOR . „Dialog înseamnă întâlniri, acceptare a diferenței, investiții și colaborare cu societatea civilă transnistreană (acolo unde este), poduri construite de jos, elevi și studenți (asta se face), radio și tv moldovenești în Transnistria, o reprezentanță culturală de vreun fel a Moldovei la Tiraspol ” … DIN NOU VORBE GOALE FARA ACOPERIRE STIUTA FIIND POZITIA DURA SI INTRANSIGENTA A REGIMULUI ILEGAL DE LA TIRASPOL . ” poduri construite de jos, elevi și studenți (asta se face) ” … PROBABIL NEMERNICUL VREA SA MAI MOARA INCA CITIVA COPII UCISI DE FORTELE „PACIFICATOARE” DE TOT II IMPINGE IN FATA ARMELOR RUSILOR . „La mintea cocoșului – dacă nu a ajutat calea belicoasă, ar trebui bătătorite altele: diplomatice și culturale, în primul rând, acolo unde avem mai multe șanse.

  Or, pacifiștii ruși stau lângă Chișinău pentru că toate astea lipsesc.” . SARACUTII EI „PACIFICATORI ” RUSI – IN NICI UN CAZ PACIFISTI ANALFABETULE ! … CUM STAU EI CA SFINTII ARHANGHELI SI APARA MICUL SI NEVINOVATUL REGIM ILEGAL DE BRUTELE DE MOLDOVENI CU GINDURI MEREU RAZBOINICE SI CRIMINALE … SA-I PROPUNEM DE URGENTA LA PREMIUL NOBEL PENTRU PACE !

 26. Multepartitizmul inarmat cu codul moral-puritan a divizat societatea (electoratul) pina si familia.Aproape aceiasi miina de excroci,vechi nomenculaturisti,hoti de proba superioara inping societatea inapoi spre punctul zero. Aici insa, atentie mare pentru cei „birzoi”.Mai eri umbla unul prin lume cu cortul dupa el si cu sute de miliarde in banci sraine. Fiei tarina dupa cum ea fost naravul.

 27. deşi cred că nu voi fi pe placul multor comentatori de pe acest blog,consider Transnistria un teritoriu ce nu aparţine spaţiului românesc şi dacă vorbim în termeni regionali cu atât mai mult moldovenilor.Este o făcătură stalinistă având menirea de a tubura şi mai mult apele în interesul strategic al imperiului de la răsărit.Ideea unora de a păstra Transnistria pentru un viitor schimb de teritorii este o iluzie,nu există monedă de schimb pentru controlul gurilor Dunării.Transnistria atârnă şi va atârna ca o piatră de moară dacă nu se iau măsuri radicale,chirurgicale.Şi în altă ordine de idei,puneţi-vă şi altfel problema,ruşii să oblge actuala conducere de la Tiraspol să ia măsuri în vederea reunificării cu RM;consecinţa-puteţi să vă luaţi adio de la Europa,parlamentul reunificat fiind în majoritate prorus.

 28. apropo,nimeni nu comentează faptul că soldatul din forţele pacificatoare ruseşti,după nume este moldovean astfel încât absurdul a devenit realitate,asistăm la un mic război moldavo-moldav!!!

 29. Pt dumitru

  Si daca PNL ar avea 5 milioane de euro, acestia ar fi bani din cotizatii sau bani murdari?

 30. Luca, fiul premierului moldovean Vlad Filat, spune că nu este afectat de criză. „Menya krizis ne kasaetsea!”

  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/FOTO_Fiul_premierului_Filat-_-Criza_nu_ma_atinge_0_625137641.html

 31. Pt D-na Pavlicenco.
  Nici una, nici alta.Ambele variante sunt imposibile.PNL va veni in parlament nu cu bani grei,ci aparind interesului cetateanului simplu(care a facuto si o face pina in prezent)Insa la moment ,nivelul cultural al electoratului e scazut.

 32. FOTO:
  „Vezi unde se distrează juniorii Filat, Plahotniuc și Lupu ” !
  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/FOTO_Fiul_premierului_Filat-_-Criza_nu_ma_atinge_0_625137641.html
  1.
  Luca, fiul premierului moldovean Vlad Filat,
  spune că nu este afectat de criză. Cel puțin asta reiese dintr-o postare de pe rețeaua de socializare Facebook, unde băiatul de 16 ani afirmă
  în rusă: „Menya krizis ne kasaetsea!” („Criza nu mă atinge” – n.r.).

  Tot pe Facebook, Luca a postat o fotografie împreună cu luptătorul Cătălin Moroșanu, cunoscut drept „Moartea din Carpați”. Alături de alți tineri, printre care și fiul unuia dintre frații Stepuleac (foști polițiști, actualmente oameni de afaceri – n.r.), Luca apare într-o sesiune foto
  cu un trabuc în mână. Vedeți pozele mai jos!
  2.
  Și Timoteu Plahotniu, fiul prim-vicepreședintelui Parlamentului
  Vlad Plahotniuc, pare să nu fie afectat de criză. Băiatul învață în Elveția, la un colegiu privat, elitar, unde un an de studii costă circa 58.000 de euro. Pe Facebook, băiatul apare în mai multe imagini alături de colegii săi din Elveția. Pe aceeași rețea de socializare, adolescentul de 14 ani postează imagini din clubul care ar aparține tatălul său.
  Timoteu apare la un chef privat, dat cu ocazia zilei sale de naștere.
  La petrecere a cântat chiar Dan Bălan cu cele două „chica bombs”.
  3.
  Se pare că „Drive” este și localul preferat de Cristi Lupu,
  fiul președintelui interimar, Marian Lupu.

 33. Sper să vă fie interesant să vedeţi ce mai gîndesc unii poporeni despre guvernările noastre: Vizitaţi pe youtube. „placat interesant” sau http://www.youtube.com/watch?v=XdxSHpXk4yY&list=HL1326230834&feature=mh_lolz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *