2012 – „mai mizerabil” decit 2011?

http://www.timpul.md/articol/anul-2012-va-fi-ca-i-2011-poate-chiar-mai-mizerabil-29971.html

Constantin Tanase: „Anul 2012 va fi ca și 2011, poate chiar mai mizerabil”

1. Crima din dimineața zile de 1 ianuarie va fi mușamalizată

În R. Moldova, anul 2012 a debutat oribil de emblematic, sub zodia blestemului ei geopolitic: în dimineața zilei de 1 ianuarie un ofițer rus din ”grupul de pacificatori” de pe Nistru l-a împușcat cu sânge rece pe un tânăr din comuna Pârâta, Dubăsari care nu s-a supus somațiilor. Încă nu cunoaștem toate detaliile, dar nimic nu justifică crima comisă de ofițerul Armatei ruse. Cu toate acestea, dosarul poate fi trecut de pe acum la arhiva, deoarece nimeni din actuala ”conducere de vârf” a R. Moldova nu va îndrăzni să sacrifice ”prietenia seculară dintre moldoveni și poporul rus frate” din cauza unui mort. Firește, oficialii de la Chișinău vor exprima, cu multă prudență, ”regrete” și ”îngrijorări”, vor fi formate ”comisii”, ambasadorul Rusiei Kuzmin ne va mai da o lecție de istorie și cazul va fi mușamalizat, iar ofițerul rus nu va fi tras la răspundere. Ar fi din cale afară pentru actuala conducere ”proeuropeană” a R. Moldova un asemenea gest …”antirusesc” – ce, ați uitat de unde vine …lucoarea și gazele? Nu se va întâmpla nimic, așa cum nu a căzut nici un fir de păr din capetele generalilor Papuc și Botnari. Ei și ce dacă tânărul Boboc, în loc să se bucure acum de viață, putrezește în mormânt? Justiția moldoveană nu face crize de sentimentalism, ea este ghidată de rațiuni statale, pragmatice și nonemoționale. Așa cum (după 9 ani!!!) nu s-a aflat cine l-a răpit pe Kubreakov, tot așa nu se va afla și nu va fi pedepsit cei care l-au ucis pe Boboc sau pe tânărul din Pârâta în dimineața zile de 1 ianuarie 2012. 

2. Rațiunea de a fi a politicianului moldovean este minciuna

Societatea moldoveană a intrat în noul an 2012 cu aceeași întrebare pe buze cu care a intrat și în 2011: ce se întâmplă cu noi și de ce se întâmplă? Timp de un an nimeni din R. Moldova nu a găsit răspunsul la această chinuitoare întrebare: nici un analist politic, nici un politician, nici un filozof… În ajun de An Nou, regizorul Sergiu Prodan s-a apropiat de miezul chestiunii. Iată ce a spus el la o televiziune: ”Problema cea mai mare a R. Moldova este una de ordin moral. Moldovenii au mari carenţe la capitolul moralitate. Nu poţi construi o societate dacă la bază pui nişte minciuni. Trebuie să scoatem toate minciunile din capul oamenilor”. Sergiu Prodan, ca orice intelectual de creație, este naiv. Trebuie să fii un adevărat ”rătăcit” ca să ceri politicienilor ”să scoată minciunile din capul oamenilor”! Rațiunea de a fi a omului politic fin R. Moldova este de a spune minciuni, de a băga, nu de a scoate minciuni în capul oamenilor! Alte ”principii și valorii” el nu are!

3. Puterea a corupt, societatea civilă a tăcut neputincioasă

Anul 2011 a fost un an al prăbușirii iluziilor și al înstrăinării cetățeanului de stat și de politică. Cu acest ”bagaj emotiv” am ieșit din 2011 și am intrat în 2012, aceasta e starea de spirit a societății moldovene la linia de start 2012: pe de o parte, dezamăgiri, deziluzii, sărăcie, nemulțumiri în tabăra celor mulți, pe de alta – lux, cinism, corupție, politicianism, mercantilism, cosmopolitism ș.a.m.d. în tabăra celor puțini și bogați. Toți recunosc acest fapt, dar nimeni nu poate propune nimic pentru a opri rostogolirea în haos. Clasa politică moldoveană nu are soluții pentru problemele pe care ea însăși le-a creat. Nu numai în zona politicului, dar nici în zona ”societății civile” nu avem voci morale credibile capabile să facă o radiografie curajoasă a societății; personalitățile care ar putea să facă această ”scanare” a societății și să propună soluții fie că s-au retras singure, fie că au fost împinse la periferia spațiului public, fiind bruiate de armata de falși analiști și de argați de presă care au invadat spațiul public, transpirând în numele …Puterii… Puțini au fost ziariștii și analiștii care au avut curajul să rămână în opoziție față de Putere. Din acest punct de vedere în 2011 presa – și cea tradițională, și cea ”electronică” – a fost mai dependentă de factorii politic și economic decât în timpul regimului Voronin. Actuala Putere a corupt mulți oameni din presă, iar cei care au rezistat și au criticat Puterea ( iar astăzi adevărata putere politică în RM e personificată în figura premierului Vladimir Filat) – au fost ”ușurel” trecuți în categoria ”radicalilor”, fiind etichetați drept ”vânduți”. Nimic nou sub soare…

4 Cea mai mare nerealizare a anului 2011…

…Într-un cuvânt, Sistemul i-a înghițit pe mulți foști luptători cu Sistemul; astăzi elitele politice care înainte de 2009 promiteau schimbarea lucrează pentru menținerea și bun funcționarea a fostului Sistem. Puterea a devenit mai mincinoasă și mai agresivă, mai intolerantă față de ”libercugetători” și ”ereticii” care-și permit s-o critice. De regulă, la sfârșit de an se fac cele mai deocheate topuri. Nu mă voi hazarda în acest exercițiu ieftin, ci voi pune o întrebare: care a fost cea mai mare nerealizare a anului 2011? Știu, răspunsul meu nu va plăcea multora, în deosebi celor care se consideră ctitori de state independente și făuritori de istorie: în 2011 elitele intelectuale ale R. Moldova nu au participat cu soluții politice la viața publică a Cetății. Celora cărora concluzia mea li se pare ca fiind prea dură și categorică le adresez o întrebare simplă: enumerați acțiunile publice pe care le-a întreprins elitele intelectuale ale RM pentru a scoate societatea din marasmul în care au înglodat-o politicienii?

În loc de P.S.: 
cum va marca R. Moldova 200 de ani de la ocupația rusească din 1812?

Cel mai important eveniment istoric și politic al anului 2012, în R. Moldova ar trebui să fie declarat împlinirea în luna mai a 200 de ani de la anexarea Moldovei din stânga Prutului de către Imperiul rus în urma așa-zisei Păci de la București. Am motive să cred însă că actuala Putere (guvernul Filat, fiindcă deocamdată altă putere nu există!) va încerca să se spele pe mâini și să bage capul în nisip. Încă nu știm cum se va comporta Bucureștiul… Cauza e aceeași –nici azi, după 200 de ani de la ocupație, falnicele elite politice românești de la Chișinău și București nu vor să-i deranjeze pe ruși! Un lucru e cert: modul în care R. Moldova va marca (sau nu va marca) acest tragic jubileu va pune o notă nu numai guvernului Filat, ci și nouă, moldovenilor simpli. Și mă refer la toți moldovenii români, nu numai la cei din stânga, ci și la cei din dreapta Prutului…

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
  1. Istoria ne spune că toate încercările de a ne reuni au fost doar o iniţiativă a noastră, în exclusivitate, a moldovenilor(basarabenilor). Şi dacă am reuşit în două rînduri, am fost lăsaţi de izbelişte(trădaţi?!) de către fraţii noştri. Mai putem miza pe sprijinul lor încă o dată?! Asta-i întrebarea!
    Totodată, astăzi e greu(foarte greu!!!) de închipuit care este forţa care-i va uni pe toţi acei ce se declară unionişti, dar care de fapt sunt, fiecare în parte, nişte demagogi încăpăţinaţi şi lipsiţi totalmente de moralitate.

  2. Militarul care a împuşcat tânărul de la Pârâta, în libertate.

    Pacificatorul rus care ar fi impuşcat tânărul din Pârâta se află în libertate. La trei zile de la producerea incidentului, militarul nu este cercetat penal, dosarul fiind pornit pe fapt şi nu pe persoană.

    Protest cu altercaţii la postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă: Oamenii au blocat traseul Chişinău-Dubăsari

  3. Ambasadorul rus trebuie expulzat până la ora înmormântării tânărului de la Pârâta.

    Un ofițer al Armatei rusei, dislocate ilegal pe teritoriul suveran la R. Moldova, îl împușcă pe un tânăr de 18 ani dintr-un sat moldovenesc.

    Ambasadorul rus este invitat la Ministerul de Externe al R. Moldova pentru explicații. După întâlnirea cu ministrul moldovean, ambasadorul rus face o declarație obraznică și cinică pentru care ar merita declarat persoană non grata și alungat imediat din R. Moldova. A trecut o zi de la această declarație și ambasadorul rus nu este atins nici cu o floare. Nu exclud ca mâine când corpul tânărului, ciuruit de ofițerul rus, va fi coborât în mormânt ambasadorul rus de la Chișinău își va bea în mod liniștit și diplomatic cafeaua la Chișinău.

    …Dacă autoritățile moldovene nu-l vor expulza pe V. Kuzmin până la ora înmormântării tânărului împușcat de ofițerul rus suntem în drept să tragem concluzia că ele acționează în complicitate cu ambasadorul și guvernul rus. Ca să înțelegeți cine plătește muzica la Chișinău vă rog să vă amintiți pentru care motive și în câte ore fost expulzat din Chișinău ambasadorul României în 2007… În plus vă propun următorul exercițiu de imaginație: închipuiți-vă cum ar fi reacționat Chișinăul oficial dacă ofițerul care a împușcat ar fi fost român, nu rus, iar declarațiile nesimțite și obraznice le-ar fi făcut ambasadorul României, nu al Rusiei. V-ați imaginat? Și la ce concluzie ați ajuns? (Aș da un exemplu extrem de elocvent despre …sensibilitatea diplomatică a Chișinăului oficial când e vorba de declarațiile ambasadorului României la Chișinău, dar nu doresc să fisurez betonul armat din relațiile moldo-române).

    …Parcă văd cum ideologii guvernelor de la Chișinău și de la Moscova vor califica cererile de expulzare a ambasadorului rus drept niște voci ”extremiste” și ”radicale izolate”, ”ghidate din exterior”, menirea lor fiind de a ”otrăvi” tradiționalele relații cordiale de prietenie moldo-ruse… Da, într-adevăr, relațiile de prietenie moldo-ruse sunt cordiale… Fiindcă guvernele de la Chișinău niciodată nu se supără pe ruși, chiar nici atunci când militarii Rusiei, aflându-se ilegal pe teritoriul Moldovei, îi împușcă în ceafă cetățenii… Din 1812 conducătorii Moldovei nu se supără pe ruși, dovadă servind și faptul că în ultimii doi ani lor le stă în gât nu armata rusă, aflată ilegal pe teritoriul nostru, ci ”piatra lui Ghimpu” din Piața Marii Adunări Naționale.

    Un articol de: Constantin Tănase

    http://www.timpul.md/articol/ambasadorul-rus-trebuie-expulzat-pana-la-ora-inmormantarii-tanarului-de-la-parata–29992.html

  4. SFIDARE // Kuzmin dă lecții: ”Nu faceți ca Vinni Puh”.

    Ambasadorul Rusiei în R. Moldova, Valerii Kuzmin, ne sfătuie să nu facem isterie în legătură cu cazul de pe podul de la Vadul lui Vodă.

    Potrivit diplomatului, Vadim Pisari, băiatul omorât de un pacificator rus, era în stare de ebrietate.

    ”Incidentul este regretabil, dar trebuie stabilite circumstanțele”, a mai spus Kuzmin.

    Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, diplomatul ne-a recomandat să nu facem ca și Vinni Puh care invitat în ospeție nu știa ce să aleagă mierea sau smântâna.

    ”Reglementarea conflictului transnistrean nu poate fi rapidă”, a adăugat Kuzmin.

    Referindu-se la protestul de astăzi din fața Ambasadei Rusiei, Kuzmin l-a calificat ca fiind unul huligănesc.

    ”Încercau să se bată cu capul de perete. Încălcând astfel normele internaționale. În rest, fiecare are dreptul să protesteze”, a mai spus ambasadorul.

    http://www.union.md/uinfo/actual/sfidare-kuzmin-da-lectii-nu-faceti-ca-vinni-puh

    Bogatu: „Kuzmin merită declarat persona non grata”

    Analistul politic, Petru Bogatu consideră că prin atitudinea afișată de ambasadorul rus Valerii Kuzmin după întâlnirea cu ministrul de Externe Iurie Leancă, acesta și-a dat arama pe față, arătând că Rusia nu dorește reglementarea conflictului transnistrean.

    Referindu-se la modul în care Kuzmin a vorbit despre incidentul de duminică, Bogatu a declarat pentru UNION: „Comentariile lui sunt indecente și dovedesc o nesimțire crasă. Kuzmin nu face altceva decât să danseze pe sicriul tânărului omorât din vina pacificatorilor ruşi care şi-au depăşit atribuţiile atunci când au împuşcat”.

  5. iaca si Tiraspolu.

    Poziția Tiraspolului: ”Pacificatorul rus a procedat legal”.

    Așa-spusul minister de externe de la Tiraspol consideră că incidentul de duminică de la postul de pacificatori de pe podul de la Vadul lui Vodă s-a produs din vina tânărului care a refuzat să oprească mașina.

    ”Tânărul a încercat să provoace pacificatorul care a dat dovadă de maximă prudență. Pacificatorul a fost nevoit să întreprindă măsuri pentru a-și îndeplini funcțiile. Din păcate, prostia și bravada șoferului au provocat aceste urmări triste, dar nu putem să nu remarcăm reținerea și legitimitatea acțiunilor pacificatorului rus”, se arată într-un document emis de așa-numitul minister de externe de la Tiraspol.

    Același document anunță că și așa-spusul minister de interne din stânga Nistrului a stabilit ieri că pacificatorul rus a utilizat legal arma din dotare atunci când l-a împușcat pe tânărul de 18 ani.

    Autoproclamatele autorități din Trasnistria recomandă Chișinăului să nu facă speculații pe seama incidentului de duminică și să nu facă politică ”pe sângele” tânărului omorât.

    De asemenea, acestea sugerează că vinovați de incidentul de pe 1 ianuarie se fac și cei care pledează pentru înlocuirea trupelor de pacificatori cu poliție civilă.

    http://www.union.md/uinfo/actual/pozitia-tiraspolului-pacificatorul-rus-a-procedat-legal

    iar ”delemanii” de la Chisinau alde Carpov.Leanca,Lupu etc.. bateau din palme de bucurie ca la guvernare in Transnistria a venit Sevciuk.

  6. Sevciuk a fost astazi primit la Kremlin.

    Руководитель администрации президента России Сергей Иванов провёл встречу с президентом Приднестровья Евгением Шевчуком. Сергей Иванов поздравил Евгения Шевчука с победой на выборах и вступлением в должность. Глава администрации Президента заверил, что Россия продолжит содействовать социальным и гуманитарным проектам в Приднестровье. Евгений Шевчук выразил признательность России за оказываемое содействие. Об этом сообщила пресс-служба Кремля.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *