Ilie Cazac: „Inca ma simt inchis” sau „Ce cauta securiştii din Transnistria pe străzile Chişinăului?”

http://www.zdg.md/oameni/ilie-cazac-inca-ma-simt-inchis/comment-page-1#comment-131785I

A fost ţinut  20 de luni în detenţie ilegală în Transnistria şi a avut timp suficient să înţeleagă  care sunt riscurile vieţii unui cetăţean al R.Moldova la Tighina, ce înseamnă sprijinul familiei şi cât valorează patriotismul. După eliberare, deşi încă nu poate reveni în casa sa, iar alta nu are, continuă să creadă în ceea ce a crezut: modestie şi efort continuu.

Ultimele săptămâni Ilie Cazac le-a petrecut în Cehia, unde a avut posibilitatea să îşi întremeze sănătatea şi să cunoască şi democraţia unui stat european. Ştefan Gorda, ambasadorul R.Moldova în Cehia, ne-a comunicat că această călătorie a lui Ilie Cazac a fost total acoperită de partea cehă, iar ambasada i-a oferit, din suflet, toate posibilităţile de comunicare, inclusiv participarea la serata de Ajun de Crăciun, organizată de cetăţenii moldoveni aflaţi la Praga.

Ilie Cazac spune că această călătorie i-a ajutat mult să îşi refacă sănătatea. Ajuns pe câteva zile la renumita staţiune cehă Carlovy Vary, el a reuşit să inspire aerul întremător al Cehiei, dar şi să înţeleagă realităţile europene.

«Am descoperit că în Carlovy Vary locuiesc foarte mulţi cetăţeni ruşi. Practic tot oraşul vorbeşte ruseşte, şi asta s-a întâmplat în doar vreo 15 ani. După destrămarea blocului sovietic ruşii bogaţi au venit aici şi au cumpărat proprietăţi şi acum oraşul este şi al lor,» explică Ilie transformarea lumii, adăugând şi câte un banc. Scopul lui în această călătorie a fost să îşi refacă sănătatea, să exerseze mai mult engleza şi să uite de închisoare. Nu le-a reuşit pe toate foarte bine.

«Cum mă mai simt? Mă dor dinţii, stomacul, picioarele. Sunt dureri care mi se trag de la închisorile din Transnistria. Încerc să scap de ele, la fel ca şi de amintirile din închisoare», spune Ilie.

Chiar şi acolo, în Cehia, departe nu doar de Chişinău, ci şi de închisorile propriu-zise, Ilie Cazac nu  a uitat aerul celulei. Ecoul coridoarelor din închisori îl urmăreşte peste tot. «Chiar şi în camera de la hotel în Praga, când auzeam paşi pe coridor, primul gând era că sunt gardienii de la închisoare. Iar uneori,  atunci când vorbesc la telefonul mobil, mă surprind că mă uit prin părţi, ca să nu vină gardienii. Ştiţi că la închisoare sunt interzise telefoanele mobile, dar uneori apăreau posibilităţi să comunicăm cât de puţin», explică el modul de adaptare de la o realitate la alta.

Există, însă, şi lucruri sau oameni de care nu vrea să uite. Fiind transferat prin câteva închisori transnistrene de la Tiraspol şi Hlinaia, el s-a pomenit că a refăcut cumva traseul de detenţie, mult mai lung şi mai greu, al membrilor Grupului Ilaşcu. “În toate penitenciarele în care am fost, am găsit oameni care i-au cunoscut pe membrii Grupului Ilaşcu. Deşi e Transnistria şi e vorba de un grup de patrioţi români, toţi şi-au exprimat respectul pentru ei, căci asta e apreciat – să rămâi om cu verticalitate şi dedicat principiilor tale corecte în orice condiţii ai fi». După eliberare, Cazac a insistat să aibă o întrevedere cu Ilie Ilaşcu, deoarece consideră că la eliberarea lui a contribuit şi el. «Am vrut să îl întâlnesc, să îl cunosc şi să îi mulţumesc. Ştiu că a contribuit şi el la faptul că sunt acum liber».

Deşi consideră că a fost pedepsit pentru patriotismul său, Ilie Cazac nu renunţă la această luptă. «Da, sunt ani de zile de când militez pentru drepturile şi libertăţile oamenilor din Transnistria. În 2004 am protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse pentru dreptul copiilor din liceele cu predare în limba română din Transnistria să meargă liber la şcoală. Şi acum sunt de aceeaşi părere că trebuie să luptăm pentru drepturile oamenilor rămaşi acolo,» spune cu însufleţire Ilie Cazac. Acum, când merge pe străzile Chişinăului, surprinde în mulţime oameni care, crede el, ar trebui să îi ia locul la penitenciar. «Deja de 4 ori i-am zărit pe securiştii din Transnistria pe străzile Chişinăului. Ce fac ei aici? Pe cine mai urmăresc? Cine sunt următoarele lor victime? Am încercat de câteva ori să îi prind. Merită să treacă şi ei prin ceea ce am trecut noi acolo. Acest stat trebuie să pedepsească adevăraţii vinovaţi», conchide Ilie Cazac.

Alina RADU
Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. Excelent material.
  Mai ales drama sfarsitului ce bantuie …pe strazile Chisinaului.
  Doar pe cele ale Chisinaului?

 2. O societate civila trebuie sa isi faca curatenie in stat ! doar asa se respira democratie si libertate individuala !

 3. Iata un nou sondaj de opinie realizat de SLE la comanda FAPTE pe un esantion reprezentativ de 1088 persoane din care rezulta urmatoarele :

  -daca ar fi alegeri duminica viitoare in Republica Moldova , votul moldovenilor la lucru in Uniunea Europeana ar fi urmatorul :

  -PLDM 38,8%
  -PL 26,2%
  -PD 26%
  -PCRM 9%

  Se observa o crestere a PD-ului, dupa anuntul lui Lupu de a se retrage de la al doi-lea tur de scrutin presidential , dar cerinta de vot pentru PLDM este semnificativ cea mai mare si ca o dorinta explicita ca Vlad Filat sa ajunga presedinte .

  Desigur ca PCRM este sub 10% , niciodata nu au stat mai prost in sondaje in lumea libera occidentala , dar aceasta e o consecinta a blocajului total in politica ultimilor a

 4. Din Spania.Noi cetatenii moldoveni pe timpul guvernarii komuniste nu am avut dreptul la vot,neavind ambasada nici nu au fost deschise sectii de votare.Komunistii,care papau banii trimisi de noi in Moldova,n-e incalcat dreptul timp de 8ani de a aleje.Din anul trecut,avem ambasada si au fost deschise sectii de votare in Madrid,Barselona si Santander.Cind sau petrecut alejerile,multi cetateni nu au participat,ne fiind informati,aflinduse la departari de 200-400km,altii au lucrat duminica,sint care nu vor sa auda de Moldova.Adevarul este ca sitem cei mai prosti si saraci din Europa.Avem 70% din cetateni,care nu vor sa gindeasca,sint saraci si desperati si sint usor manipulati de komunisti,care patria lor este kremlinul.Multi sau saturat de politica si se lasa sa le hotarasca altii soarta numai ca nu in folosul lor.R.Moldova are un singur drum in UE cu sau prin Romania.Eu nu vad alta alternativa.Cu Rusia relatii normale economice.Multi asteapta in 2 ani schimbarea,nu domnilor trebue muncit mult sa mergem cum au mers Balticii pas cu pas.DUMNEZEU SA NE AJUTE.

 5. O ALTA VICTIMA A AVIONULUI MOLDO-POLONEZ:
  CARE SUNT URMATOARELE ?
  ———————————————————————————-
  1.
  Vărul lui Alexandru Cazacu /chitaristul de la „Noroc”/,
  pictorul Iurie Negruța (60 de ani),
  a declarat pentru „Adevărul” că șoferul

  a fost orbit de o mașină care venea din sens opus
  și a pierdut controlul volanului.

  De cealaltă parte, Poliția susține că este vorba de exces de viteză.
  Automobilul s-a răsturnat de câteva ori și a fost puternic deteriorat
  în partea din spate. Fostul deputat Vasile Vatamanu,
  care se afla pe bancheta din spate, nu a supraviețuit.
  http://www.antidotul.ro/88832/Alexandru-Cazacu-a-fost-r%C4%83nit-la-cap-%C8%99i-are-dou%C4%83-coaste-rupte.html
  2.
  Ziarul de Garda din 25 Nov.2010
  Interviu cu doua eleve militante patrioate,
  Asea Andruh si Lilia Neagu,
  contra regimului de ocupatie rusesc din 1970
  /impânzind strazile Chisinaului cu lozinci /de vopsea/
  anti-ocupatie ruseasca:
  http://www.zdg.md/exclusiv/doua-vieti-intr-un-dosar-kgb-ist-cu-4-volume
  —————————————————–
  Intrebare de Aneta Grosu:
  — Aţi mai fost urmărită sau persecutată de Securitate?
  Raspuns de Lilia Neagu:
  — Îmi este greu să spun cu siguranţă, dar felul în care a decurs viaţa mea după acele evenimente
  mă face să cred că asupra destinului meu s-a lucrat mult şi încontinuu. Am avut suficiente probleme,
  am fost neglijată, ţinută la distanţă. Mulţumesc Domnului că nu am ajuns victima vreunui accident stupid,
  aşa cum s-a întâmplat cu Ion şi Doina, cu Grigore Vieru sau cu Gheorghe Ghimpu…

  Îmi destăinuia cineva cum anume au loc asemenea tragedii.
  Persoana ţintă este urmărită, este descoperit itinerarul şi, de obicei, noaptea,
  şoferul este orbit în faţă de o lumină puternică.
  Reacţia lui firească este să se dea cât mai repede la o parte, cu mare viteză…
  Aşa s-ar fi putut produce aceste accidente. Cred că va veni timpul şi vom afla şi noi adevărul.
  3.
  jurnalistul raposat Vasile Vatamanu,
  a fost un mare prieten al familiei poetului martir Grigore Vieru
  / si el rapus de ocultele “lumini orbitoare”/.
  —————————————————–——————————————————–
  aticolul ” Grigore Vieru între stele ”
  de Alexei MARULEA
  28 decembrie 2009
  http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=3&id=1675&zidc=4

 6. KGB: in ACTIUNE !
  citat:
  “Conform reprezentantului ofiterilor SIS, una dintre operatiunile cele mai des utilizate impotriva partidelor si organizatiilor unioniste
  este asa numitul “pas inapoi”.
  Adica se infiltreaza partidul sau organizatia cu sustinatori vocali ai unirii, sau ai cauzei respective, dupa care sub diverse motive, acestia se retrag, facând public gestul lor si incercând astfel sa decredibilizeze partidul sau organizatia tinta si cauza sustinuta. Operatiuni de acest fel au fost realizate atât la Chisinau cât si la Bucuresti.”
  http://www.rgnpress.ro/categorii/analize-interviuri/4185-reprezentant-al-ofiterilor-sis-nu-tot-sis-ul-este-prorusesc-atentie-la-operatiunile-pas-inapoi.html

  ACTIUNEA KGB: ”UN PAS INAPOI ”:
  27 dec.2011
  “Organizația Studenților Basarabeni din București
  se retrage din Platforma ”Acțiunea 2012”:

  http://www.basarabeni.ro/stiri/articol/organizatia-studentilor-basara-700/

  N.B..
  UN ALT MARTIR AL NEAMULUI DEZBINAT DIN ROMANIA MARE:

  Testamentul lui Andrei Savciuc, student basarabean la Bucuresti,
  omorât in “accident” la comanda in Nov.2009.
  Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni din România
  (Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni-Bucuresti)

  ” Dragi colegi, studenti basarabeni in România,
  ma adresez voua cu aceeasi libertate de spirit si va intreb:
  Pentru ce ne-am lasat orasele, casele si mamele din Basarabia?
  Pentru ce am venit aici, dincoace de Prut?
  Pentru ce am ales sa facem o scoala la kilometri distanta?
  Si nu fac retorica. Raspundeti-va la aceste intrebari.
  Fratilor, daca vrem cu adevarat schimbari, de ce ramanem de cele mai multe ori impasibili si ignoranti?
  Daca vrem cu adevarat sa facem ceva pentru casele de la care am plecat, ce ne impiedica sa ne unim fortele
  si sa realizam un proiect al nostru, al tinerilor?
  Am constatat ca se tot infiinteaza asociatii, ligi si organizatii ale studentilor basarabeni in România.
  Fiecare infiintare insa face sa ia amploare fenomenul disocierii tinerilor romani basarabeni.
  Oare nu ar trebui ca, dimpotriva, sa ne axam pe ideea asocierii intre noi? Oare n-am fost destul imprastiati?
  Chiar nu putem constitui o reala unitate? Unde ne este vointa?
  Suntem atat de dezbinati si inraiti. Nici nu ne mai intelegem in limba noastra romana. Mai ales ca acum trebuie sa se indrazneasca, trebuie sa ne pese de ceea ce se intampla in Basarabia.
  Mai ales ca acum trebuie sa se auda glasul tinerilor. In 1848 tinerii aveau glas, iar in 2009 tanarul roman abia de trage o vocaliza.
  In viata avem timp pentru a invata, a proiecta, a construi.
  Daca insa vom continua sa irosim timpul prin conflicte de orgolii si interese perfide, vom deveni o generatie de sacrificiu.
  Si pana la urma nu avem nimic de impartit.
  Dar avem de luptat IMPREUNA.”

  http://andreisavciuc.wordpress.com/
  http://blogosfera.md/view-post-v-97476-0-romana.html
  P.S.
  mesaj de la familia mucenicului Andrei Savciuc:
  ” Nu fiţi impasibili şi ignoranţi şi fie ca depărtarea de casă,
  de părinţi să fie cu rost.
  Cineva in mesajele pe care le-am primit a scris că cei care luptă
  pentru România Mare sfârşesc tragic,
  aşa precum Doina şi Ion Aldea Teodorovici,
  dar poate moartea lor este o pedeapsă tot nouă dată pentru faptul
  că nu-i preţuim îndeajuns atunci când sunt în viaţă.

  În unele mesaje Andrei a fost acuzat de greşeli care l-au costat viaţa, dar oare despre ce greşeli poate fi vorba;
  oare libertatea minţii, libertatea de a vorbi limba maternă
  pe pământul natal poate fi numită o greşală?!
  Cei care au aruncat astfel de cuvinte le dorim să fie binecuvântaţi
  cu înţelepciune şi să realizeze în viaţă toate acele lucruri
  pentru care ar putea fi numiţi oameni adevăraţi. ”

  http://andreisavciuc.wordpress.com/2009/10/27/pentru-doina-si-ion-aldea-teodorovici/#comments

 7. SERIAL: KGB MEREU IN ACTIUNE !
  TANDEM TIRASPOL+KISHINAU KGB-ist
  ––––––––––––––––––

  „Analisti: Evgheni Şevciuk, doar un alt pion al jocului tactic al Rusiei
  de federalizare/transnistrizare a R. Moldova ”

  http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/4200-analisti-evgheni-evciuk-doar-un-alt-pion-al-jocului-tactic-al-rusiei-de-federalizaretransnistrizare-a-r-moldova.html

  Analisti apropiati serviciilor secrete de la Chisinau si Bucuresti consultati de „Romanian Global News” au declarat ca Evgheni Şevciuk,
  noul lider al separatistilor prorusi din raioanele de est ale R. Moldova este doar un alt pion pregatit de unul din serviciile secrete de la Moscova, care printr-un comportament mai deschis va incerca sa atraga Chisinaul, dar si opinia publica basarabeana,
  in jocul tactic de federalizare/transnistrizare pe care Rusia
  si aliatii sai europeni il joaca la Nistru.

  “Analize ale zonelor de influenta rusa de la Chisinau,
  care sa pregateasca terenul, au si inceput sa fie livrate in mass-media si daca observati punctul lor final si rolul lor, este acela de a demonstra ca reunirea cu Romania este utopica” a declarat unul din analistii consultati facand referire la analiza lui Victor Chirila,
  director executiv la Asociatia pentru Politica Externa de la Chisinau, intitulata “Ce facem cu Transnistria?”.

  “Rusia va face totul ca implinirea a 200 de ani de la prima rapire
  a Basarabiei sa nu faca din anul 2012 anul de cotitura in miscarea de reunificarea a R. Moldova cu Romania. Vor fi operatiuni informationale complexe in acest scop atat la Chisinau si Bucuresti cat si in diverse capitale europene. Analiza lui Chirila este doar inceputul”,
  a completat analistul consultat de Romanian Global News.

 8. Şevciuk, mai periculos decât Smirnov şi Kaminski

  http://bogatu.voceabasarabiei.net/?p=1860

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *