PNL cere ca V.Kuzmin sa fie declarat “persona non grata”, iar PCRM – radiat din Registrul partidelor

Publicam mai jos documentul principal difuzat azi si interventia vicepresedintelui PNL Anatolie Revenco, protagonist al conferintei de presa, impreuna cu Vitalia Paavlicenco. De asemenea, tezele raportului Ambasadorului Kuzmin la „conferinta stiintifica si link-ul de pe portalul www.ava.md 

http://ava.md/analytics-commentary/013926-uroki-nqrberga-i-sovremennaya-moldaviya.html

Scrisoare deschisa

 adresata de Partidul National Liberal conducerii Republicii Moldova in legatura cu declaratiile recente ale Ambasadorului Rus Valeri Kuzmin si cu ultimele atitudini ale Partidului Comunistilor din Republica Moldova

Cerem ca Ambasadorul Rusiei Valeri Kuzmin sa fie declarat “persona non grata”,

iar Partidul Comunistilor – sa fie radiat din Registrul partidelor politice

Partidul National Liberal a luat cunostinta, cu profunda indignare, de declaratiile Ambasadorului Rusiei la Chisinau, Valeri Kuzmin, la o asa-zisa conferinta stiintifica internationala, intitulata “65 de ani ai verdictului de la Nürnberg: lectii pentru Europa contemporana”, din 19 decembrie 2011.

Nu este pentru prima oara cind Ambasadorul rus incearca sa se comporte pe pamintul nostru, romanesc, drept un stapin, amestecindu-se, intr-un mod nepermis, in treburile interne ale statului. Tovarasului Ambasador ba nu-i plac unele declaratii ale politicienilor, ba incearca sa ne invete ce istorie sa studiem.

In comunicarea la conferinta el invoca o presupusa “campanie informationala si propagandistica, orientata spre ”falsificarea sistematica a Istoriei Razboiului al Doilea Mondial” (pe care domnia sa il numeste “Marele Razboi pentru Apararea Patriei”), „spre falsificarea aflarii Moldovei in componenta URSS si a relatiilor moldo-ruse de-a lungul secolelor”.

Acest diplomat, care declara ce doreste in fata unei conduceri a Republicii Moldova, exagerat de ingaduitoare, ne vorbeste nestingherit despre “ocupatia romana” si isi reitereaza ingerinta impertinenta in procesul de readucere in programele scolare a “Cursului de Istorie a Romanilor”.

De asemenea, isi manifesta dezacordul fata de calificarea – de catre unele persoane, precum Vitalia Pavlicenco (al carui nume de familie il reda calicit, la fel autoritatile bolsevice, sovietice, staliniste si comuniste ne-au calicit nationalitatea, numele, prenumele si demnitatea) – a “deportarilor staliniste” drept act de genocid impotriva romanilor si a elitei politice romanesti din Basarabia.

Kuzmin isi aroga dreptul sa puna note celor care, spunind adevarul despre istoria dureroasa a romanilor, “otravesc”, in opinia sa de exponent al sovinismului rus, ”in discursurile patetice si la mitingurile de comemorare, mintile tinerilor si traditionala atmosfera de prietenie si intelegere reciproca din relatiile ruso-moldovenesti”.

Desigur, Ambasadorului, care nu-si stie locul de diplomat, nu-i place pozitia romanilor din Basarabia care cer anularea consecintelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, considerind faptul ca “incercare de revizuire a istoriei”.

Ii spunem individului ca Partidul National Liberal nu sta la cheremul Kremlinului si al servililor acestuia, ca Romania, pe care tovarasul o numeste doar “stat vecin”, este, pentru noi, ”Tara noastra Romania”, ca aparam si vom apara interesul Romaniei, ca prim-stat romanesc, si al Republicii Moldova, ca al doilea stat romanesc, ce vor fi odata impreuna, intr-o singura constructie statala, indiferent de vointa Rusiei si a domniei sale.

Rusia este cea care trebuie sa recunoasca, de facto, si nu doar prin Tratatele care nu se respecta, Republica Moldova, si sa isi retraga de urgenta trupele, daca tot invoca – este adevarat, selectiv – practicile europene in tratarea unor evenimente – asa cum le convine cercurilor imperiale de la Kremlin.

In Republica Moldova avem o populatie formata din 80 la suta de romani, care sint natiunea majoritara, indiferent de procesul de deznationalizare, la care moldovenii de origine romana si de alte etnii au fost supusi in perioada sovietica si chiar dupa proclamarea Independentei.

Si nu este treaba unui Ambasador din tara, care ne tine sub ocupatie permanenta, sa ne invete pe noi ce natiune “titulara” avem, ce crede aceasta si ce pareri se vehiculeaza in societate, in conditiile cind nu vedem ca Rusia sa se fi detasat prea clar de crimele savirsite de statul, al carui succesor este, – Uniunea Sovietica – in perioada stalinista, bolsevica, sovietica sau comunista. Cind Rusia oficiala sprijina separatismul si ne deschide sectii de votare in Transnistria, contrar pozitiei autoritatilor Republicii Moldova – oare asta e recunoasterea independentei statului nostru?

Leninismul, stalinismul, comunismul trebuie condamnate la fel ca si fascismul si nazismul la Nürnberg. Pentru ca si poporul roman, alte popoare au fost supuse unui proces de genocid in perioada stalinista si, daca Ambasadorul considera ca moldovenii din Basarabia, din sudul si nordul Bucovinei, din Tinutul Herta au fost persecutati ca moldoveni, bucovineni, si nu ca romani, il sfatuim sa studieze Istoria Romanilor, si nu doar Kratkii Kurs al partidului bolsevik din URSS.

PNL stie foarte bine ca, pe 22 iunie 1941, Romania a intrat in razboi ca sa isi elibereze teritoriile istorice ocupate de Armata URSS pe 28 iunie 1940, prin anexa secreta la Pactul Molotov-Ribbentrop. PNL respecta si apreciaza acea decizie a conducatorilor Romaniei.

Ii amintim, totodata, Ambasadorului rus, pe care il deranjeaza Piatra durerii noastre, instalate in fata Guvernului, ca, spre deosebire de toti politicienii lasi din Republica Moldova, inclusiv ajunsi la guvernare prin inselarea electoratului ca impartasesc valorile nationale romanesti, PNL a sprijinit si declaratiile lui Traian Basescu – cel care, cu demnitate nationala proprie unui Presedinte, care cunoaste istoria Statului pe care il conduce si il doare inima pentru toti romanii, a spus ca, in locul lui Ion Antonescu, ar fi procedat la fel pe 22 iunie 1941, dind armatei sale acelasi ordin: “Ostasi romani, treceti Prutul!”.

Pentru noi, romanii din Basarabia, din teritoriile romanesti ocupate de URSS, razboiul al doilea mondial nu a fost razboiul nostru si nu este “mare razboi pentru apararea patriei” – termen contestat si de intelectuali, dar si de cetatenii de rind din Rusia. A fost un razboi care s-a terminat cu a doua ocupatie sovietica a Basarabiei de catre URSS, pe 23-24 august 1944, dupa prima ocupatie de la 28 iunie 1940. Iar tinindu-se cont de aflarea trupelor ruse pe teritoriul statului nostru actual si, deci, pe pamint romanesc, noi consideram ca ramine sub ocupatie atit Republica Moldova, precum si o parte din pamintul ce apartine, istoric si de drept, Romaniei.

Astfel, PNL condamna categoric faptul ca Ambasadorul Federatiei Ruse în Republica Moldova, a negat genocidul comis aici de sovietici in anii 1940-1941, 1944-1951, comparind, nejusitificat, victimele noastre cu cei care, in Occident, au colaborat cu nazistii si ii amintim acestui obraznic individ ca, in cazul Moldovei pruto-nistrene, ruso-sovieticii se fac vinovati de exterminarea a peste 235 mii de persoane si de deportarea a peste 73 mii oameni. Circa 50 % din cei exterminati au fost copii. Nu mai spunem de romanii din Romania, de pe malul drept al Prutului, citi au pierit din cauza regimului comunist adus pe baionetele ostasilor sovietici in tarile facute cu forta ”socialiste”.

Kuzmin asociaza nejusitificat victimele ocupatiei sovietice din Moldova pruto-nistreana cu cei care, in Europa occidentala, au colaborat cu nazistii, asociere fara nici o bază, pentru ca autoritatile sovietice au emis “acte de reabilitare” pentru toate victimele. Actiunea de reabilitare este o dovada de netagaduit ca statul sovietic si-a recunoscut crimele comise in anii 1940-1941, 1944-1951.

Ambasadorul Kuzmin jigneşte memoria celor exterminati si deportati de autoritătile sovietice de ocupatie (este vorba de peste 300 mii de persoane) – prin foamete organizata, prin bagari in gropi cu var si alte metode NKVD-iste. Ambasadorul Rusiei ar trebui sa-si ceara public scuze pentru aceasta.

Daca nu o va face, autoritatile Republicii Moldova trebuie sa-l declare “persona non grata”, pentru insulta adusa memoriei victimelor exterminate si deportate de sovietici.

PNL cere Parlamentului, Guvernului, liderilor politici ai Republicii Moldova, daca mai au un dram de demnitate, sa ceara Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene sa il declare pe Ambasadorul Rusiei Valeri Kuzmin “persona non grata”, lucru care trebuia facut de mai demult.

 Pozitia PNL fata de unele declaratii ale Partidului Comunistilor

Comunistii cer demiterea Ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti pentru ca se considera “roman”. Acest lucru arata clar ca Partidul Comunistilor este coloana a cincea a Federatiei Ruse, care propaga, prin trimisii sai, ura antiromaneasca, incercind sa intimideze clasa politica si populatia exact asa cum au facut-o autoritatile sovietice cind ii deportau, ii bagau in gropi cu var sau in case de nebuni pe romanii din Basarabia doar pentru ca erau romani.

Cerem Aliantei pentru Integrarea Europeana sa adopte Raportul Comisiei pentru cercetarea crimelor comunismului si, in numele celor care au fost supusi genocidului antiromanesc, sa egaleze comunismul cu nazismul.

PNL cere Ministerului Justitiei sa declanseze procedura de interzicere a Partidului Comunistilor si de radiere a sa din Registrul partidelor politice, pentru ca acest partid continua, prin legislatia in vigoare, sa fie in afara legii – Hotarirea Prezidiului Parlamentului, din 1993, de repunere in legalitate a partidelor de sorginte comunista, nu a fost publicata si nu a intrat in vigoare, raminind in vigoare Hotarirea adoptata dupa puciul de la Moscova din august 1991, cind Partidul Comunist a fost interzis si in Republica Moldova.

Chisinau, 22 decembrie 2011

Anatolie Revenco, vicepresedinte al PNL

Stimati jurnalisti, 

Ca simplu cetatean, sunt indignat de comunicarea tovarasului Kuzmin. Ma intreb ce drept si cita nerusinare are acesr chekist sa ne invete cine suntem si de unde venim.

Ii mai spunem o data, ca sintem romani si punctum.

Rolul unui Ambasador este de a fi reprezentantul unui popor care propaga pacea, intelegerea siprietenia intre popoare. In timp ce activitatea acestui Ambasador in timpul mandatului sau demonstreaza contrariul. Ambasada Rusiei, fiind cea mai mare ca local si cadre, a devenit un centru care duce o politica distructiva impotriva poporului bastinas. Nu are nici un drept acest pretins istoric sa ne dea lectii, sa ne faca dezbinare nationala si s abage ura intre cetatenii nostri. L-as sfatui sa isi caute de lucru in tara sa, am impresia ca, peste 10-15 ani, va invata limba si istoria altui stat vecin. Ambasada Moldovei nu intervine cind le este lezat dreptul popoarelor din Federatia Rusa de a scrie in grafie latina.

Acest Ambasador ne invata sa uitam istoria neamului, ocupatiile, deportarile sutelor de mii de oameni ori sa ii dam uitarii pe cei ramasi in Siberii d egheata. El asta ne doreste noua. El doreste sa uitam de Pactul Molotov_ribbentrop, de ocupatiile din 1940, 1944.

daca el nu isi cere scuze in fata poporului, trebuie declarat „persona non grata” si expulzat din tara.

http://ava.md/analytics-commentary/013926-uroki-nqrberga-i-sovremennaya-moldaviya.html

Уроки Нюрнберга и современная Молдавия

Тезисы доклада Посла России в Молдавии к.и.н. В.И.Кузьмина на международной научной конференции «65 лет Нюрнбергскому вердикту: уроки для современной Европы» (Кишинев, 19 декабря 2011 г.)

1. В рамках 66-й сессии Генассамблеи ООН, в ее III Комитете Республика Молдова недавно, как и в прошлом году, лукаво воздержалась при голосовании резолюции «Недопустимость отдельных видов практики, которые способствуют эскалации современных форм расизма, расовой дискриминации, ксенофобии и связанной с ними нетерпимости». Как бы ни оправдывали наши молдавские коллеги это ссылками на «коллективную европейскую позицию», указанное голосование выглядит весьма странным со стороны одного из государств-правопреемников СССР, ставшего  жертвой фашистской агрессии 22 июня 1941 г., страны, на территории которой имели место одни из самых ужасных эпизодов «холокоста». Странным, поскольку в данной резолюции имеется ссылка на Устав и приговор Нюрнбергского трибунала. Показательно вместе с тем, что уровень поддержки резолюции в целом поднялся (с 118 до 120 государств мира).

2. Покидая свой пост, врио президента М.Гимпу, в свое время неслучайно назвал собственным главным достижением указ о «дне советской оккупации». Хотя этот документ был отменен Конституционным судом РМ (в основном, в связи с несоблюдением процедурных требований), последствия указа, в т.ч. «памятный камень», продолжают оставаться на месте. Более того, в стране развернута информационно-пропагандистская кампания, направленная на систематическую фальсификацию истории Второй мировой (Великой Отечественной) войны, пребывания Молдавии в составе СССР, а также российско-молдавских отношений в целом на всю глубину веков. Одновременно последовательно замалчиваются документы и факты, касающиеся периода румынской оккупации 1918-40 гг. и преступлений фашистских оккупантов в 1941-44 гг. В учебные программы возвращен «Курс истории румын».

3. Вынужден вновь говорить об этом, поскольку упомянутые, уже далекие от нас исторические события определенные политические силы в Молдавии пытаются политизировать и спроецировать на современность, игнорируя оценки тех событий их современниками, сваливая в одну кучу события общеевропейской истории и внутриполитические процессы в СССР, договорившись до того, что «сталинские депортации» были актом геноцида молдавского народа, уничтожения его элиты и т.п. (помимо очевидной любому объективному наблюдателю неуместности использовании подобной терминологии по отношению к действиям НКВД, стоило бы напомнить этим знатокам истории, как преследовались коллаборационисты, скажем, в послевоенной Франции, Норвегии и т.д.). Подобные заявления, к сожалению, по-прежнему звучат не только из уст М.Гимпу и В.Павлюченко, но и в патетических речах некоторых первых лиц государства на мемориальных митингах, а затем все это воспроизводится СМИ и отравляет умы молодежи, омрачает традиционную атмосферу дружбы и взаимопонимания в российско-молдавских отношениях.

4. В позиции сторонников «пересмотра истории» в РМ прослеживаются следующие политизированные, антинаучные методы подачи исторического материала:

– постоянное попрание принципа историзма, т.е. попытки выборочного выпячивания отдельных исторических событий (особенно т.н. Пакта Молотова-Риббентропа) и их анализа на основе современных норм международного права или даже пока не до конца устоявшихся морально-этических норм международных отношений начала XXI века;

– систематическое пренебрежение общепризнанным, «действующим» международным правом (Венская конвенция о праве международных договоров 23 мая 1969 года), которое однозначно констатирует недопустимость применения любой нормы международного права к событиям, произошедшим в период до принятия данной нормы;

– последовательная подмена понятий в интересах соседнего государства, которое уклоняется от официального признания суверенитета и независимости РМ, избегая подписания соответственного политического договора (под нацией, национальными интересами, национальным языком, культурой в подтексте, а все чаще и открыто подразумевается румынская нация, национальные интересы Румынии и т.д., что не соответствует убеждениям большинства титульной молдавской нации, но упорно выдается за ее мнение и навязывается молодому поколению).

5. Нюрнбергский процесс, завершившийся 65 лет назад осуждением большой группы нацистских главарей, по праву считается источником формирования современной системы норм международного уголовного права. Вердикт Нюрнбергского трибунала заложил в фундамент  современного международного уголовного права принципы справедливости и неотвратимости наказания за преступления против человечности, развязывание агрессивной войны, уничтожение мирного населения, геноцид и т.д. и т.п. При этом человечество в лице представителей ведущих держав антигитлеровской коалиции вынесло свой окончательный приговор нацизму и фашизму как человеконенавистнической идеологии и государственной политике.

Как отметил 21 ноября 2010 г. на церемонии открытия музея Нюрнбергского процесса министр иностранных дел России С.В.Лавров, вынесенный Нюрнбергским трибуналом «приговор довершил военный крах гитлеризма его морально-политическим и правовым разгромом». Нелишне напомнить в этой связи, что инициатором суда над фашизмом, а значит цивилизованного юридического оформления итогов Второй мировой войны был Советский Союз.

6. Попытки нацистских главарей апеллировать к определенным, достаточно жестким действиям союзников в ходе войны были решительно отвергнуты трибуналом. Это произошло не только в силу «права победителей», но и в первую очередь, в связи с тем, что современники объективно и по достоинству могли оценить роль всех основных действующих лиц величайшей трагедии в истории человечества.

Неопровержимые задним числом факты и документы свидетельствуют о том, что весь демократический и свободолюбивый мир той эпохи (колониальные империи Великобритании и Франции, «империя янки» – США и др.) признавали неоспоримым решающий вклад Советского Союза, Красной Армии, народов СССР (от тружеников тыла до партизан в тылу врага) в победу над фашизмом (нацизмом). Не только король Великобритании, был выразителем этой позиции, когда подарил инкрустированный драгоценными камнями меч генералиссимусу Сталину после победы над войсками фашистской коалиции под Сталинградом, но и высшие руководители в Лондоне и Вашингтоне, которые, как свидетельствуют документы, очень опасались, что Москва остановит Красную армию у своих довоенных границ и не завершит разгром фашизма собственно на территории агрессора. Это лишь позднее, когда Красная Армия стала значительно обходить по темпам наступления американо-британский экспедиционный корпус во Франции и Италии, началась гонка на опережение с целью максимально расширить собственные зоны оккупации в Германии.

7. В позиции современных фальсификаторов истории в Молдавии четко прослеживается игнорирование того факта, что юридическое наследие Нюрнбергского трибунала, а также Устав ООН и фундаментальные акты международного права первых послевоенных лет исходили из четкого различия между статусом государств победившей антигитлеровской коалиции, с одной стороны, и вражеских государств, – с другой. Отчасти они следуют той же тактике, которую применила правящая элита Румынии на закате периода фашистской диктатуры. Однако попытки использовать все преимущества статуса победителя (в т.ч. право судить агрессора, международных преступников против человечности, право на компенсацию ущерба от агрессии) и при этом объявлять себя – как это публично сделал в 2010 г. тогдашний врио президента РМ – не принадлежащим к числу победителей во Второй мировой войне, представляют собой «поэму абсурда». Если эти господа серьезно сожалеют о том, что королевская Румыния казнила союзника Гитлера фашистского диктатора Антонеску и перешла в стан победоносной антигитлеровской коалиции, то не вредно задуматься и о том, какие последствия, в т.ч. в юридическом плане – в свете вердикта Нюрнбергского трибунала – повлек бы за собой ее перевод в разряд вражеских государств.

8. Послевоенный статус Румынии как союзного государства, члена антигитлеровской коалиции, несомненно дал ей целый ряд преимуществ, с которыми «реваншисты от истории», в основной своей массе будучи сторонниками и проводниками концепции «великой Румынии», «воссоединения» Молдавии с Румынией расстаться вовсе не согласны. Речь идет о Трансильвании, части Добруджи, уходе от наказания значительного числа соучастников военных преступлений и т.д. и т.п. В самой Румынии, кстати, отрицание «холокоста», как и в большинстве стран Европы, является уголовным преступлением.

К сожалению, некоторых современных политиков в Румынии история видимо мало чему научила. Но еще более удивительно «толерантность» европейских коллег президента Т.Бэсэсеску к его относительно недавним заявлениям, что, окажись он на месте фашиста Антонеску 22 июня 1941 г., то отдал бы своей армии такой же приказ.

8. Какие же основные уроки Нюрнбергского процесса и вынесенного по его итогам приговора нацистским преступникам можно было бы сформулировать для современной Молдавии, разумеется, без лукавых спекуляций терминами «национальные интересы», «национальное движение» и т.п., о которых говорилось выше. Как представляется, любые политики и исследователи – если они люди ответственные и ориентируются на подлинную волю молдавского народа (который в соответствии с данными многочисленных и многолетних опросов имеет собственную самоидентификацию, вовсе не ассоциируя себя с близким по языку и культуре, но все же иным румынским народом), – должны были бы руководствоваться следующими очевидными истинами:

– бесплодность и контрпродуктивность попыток фальсификации исторических фактов и отрицания документально подтвержденных преступлений румынского фашизма и германского нацизма на территории Молдавии с точки зрения принципов научной объективности, историзма, и уважения к позиции (и многочисленным жертвам, принесенным ради ее защиты!), которую заняло подавляющее большинство молдавского народа в те годы (лучшее свидетельство – соотношение выходцев из Молдавии в рядах Красной  и румынской армий, равнявшееся примерно 12 к 1);

– отсутствие перспектив и неэффективность проведения политики «исторического антикоммунистического/антисоветского реванша» как альтернативы общепризнанным нормам международного права, заложенным в статут Международного уголовного суда. За скобками оставим имеющиеся отдельные прецеденты политизированных решений даже столь в иных случаях авторитетных судебных инстанций, как ЕСПЧ, по делам ветеранов антигитлеровской коалиции (дело Кононова, Латвия);

– опасность игнорирования уроков Нюрнберга и фактического внедрения в государственную образовательную политику, прежде всего в школьные и вузовские учебники, апологетики фашизма и агрессии с точки зрения создания предпосылок для роста ксенофобии, неофашистских настроений среди молодежи, провоцирования межэтнической напряженности и перспектив приднестровского урегулирования на базе уважения принципа территориальной целостности Молдавии;

– неизбежность при продолжении подобной политики осложнений межгосударственных отношений с государствами-наследниками Победы, в первую очередь, Россией, Украиной, Белоруссией, их народами, внесшими основную лепту в разгром фашизма;

– абсурдность и юридическая бесперспективность предъявления каких-то «исторических претензий» (тем более требований выплаты компенсации за некую оккупацию) к современной демократической России;

– глубокое противоречие вышеупомянутой политики с европейскими демократическими принципами и ценностями, зафиксированными в конвенциях Совета Европы, Заключительном акте Хельсинкского совещания по безопасности и сотрудничеству в Европе и большинстве последующих документов СБСЕ/ОБСЕ (а не в «частных определениях» отдельных резолюций международных парламентских инстанций, не имеющих обязательной юридической силы с точки зрения международного права);

– необходимость выработки неконфронтационной, объективной версии национальной истории  на базе прецедентов курса интегрированной истории, разработанного ЕС, опыта преодоления «исторических разногласий» между Францией и Германией, Германией и Россией, Россией и Турцией и т.д. (и в соответствии с рекомендациями – еще от 2006 г. – Европейской комиссии против расизма и нетерпимости – ЕСRI – о замене курса «Истории румын» на курс «интегрированной истории»).

9. Но есть и некоторые позитивные моменты. Представляется целесообразным скорее приступить в практической плоскости к созданию авторитетной российско-молдавской комиссии ученых, прежде всего, историков и педагогов, для «цивилизованного разрешения исторических проблем» двусторонних отношений. Принципиальная договоренность об этом была достигнута в ходе недавнего визита в Кишинев Министра иностранных дел России С.В.Лаврова. Сдвигается с мертвой точки и сотрудничество между архивами наших стран. Соответствующее соглашение было подписано в ходе упомянутого визита.

10. Все это – императивы времени, непреложное требование эпохи глобализации и утверждения в масштабах нашей планеты демократических основ общественного устройства, включая плюрализм и свободу мнений и совести, – без свойственного «тоталитарному» сознанию насильственного навязывания одной точки зрения или одной идеологии и при необходимом уважении к патриотическому долгу гражданина. А по поводу школьных учебников есть и решение СНГ.

Din ce au postat vizitatorii pe blog:

Молдавские либералы потребовали от России официального признания геноцида жителей Бессарабии в 1940-50 годах
14 июня 2010

Либеральная партия Молдавии требует от РФ официального признания геноцида жителей Бессарабии, который проводился советским режимом в 1940-50 годах, передает «Новый Регион».

Как сообщает румынское издание Romanian Global News, в Кишиневе во время митинга памяти жертв депортации 13 июня 1941 года вице-председатель либеральной партии Молдавии Корина Фусу потребовала от РФ официального признания антирумынского геноцида, проведенного советским режимом в Бессарабии.

По ее словам, с 28 июня 1940 года по 1 января 1950 года из Бессарабии, Приднестровья и Северной Буковины были депортированы 74 тысячи тысяч человек, в тюрьмах умерли 30 тысяч, от голода 1946-47 годов скончались 173 тысячи жителей МССР. Кроме этого, по мнению Фусу, насильно были мобилизованы на фронт 350 тысяч мужчин, из которых погибли 54 тысячи.

Фусу подчеркнула, что «следуя примеру высокого достоинства Польши и Украины, власти Молдавии обязаны требовать от РФ – правопреемницы СССР – официального признания преступлений геноцида, совершенных советским режимом на территории между Прутом и Днестром, и по возможности Россия должна принести свои извинения за причиненные в СССР страдания народа».

Кроме этого, по мнению молдавского либерала, парламент РМ должен обратится к ПАСЕ и Европейскому парламенту с требованием о признании и осуждении этих преступлений на европейском уровне.

Romanian Global News приводит также слова румынского историка Дорина Матея, который отмечает, что «румыны обоих берегов Днестра, в отличие от венгров, поляков и украинцев, не смогли привлечь внимание всего мира к страданиям своего народа».

2 декабря 1917 года образованный в Кишиневе Совет Страны (Сфатул Цэрий) провозгласил Молдавскую Демократическую Республику, однако уже в январе 1918 года на территорию республики вступили румынские войска, а 27 марта было принято решение о воссоединении с Румынией.

В 1940 году в результате подписания Пакта Молотова – Риббентропа территория между Днестром и Прутом была присоединена к СССР, провозглашена Молдавская ССР, в состав которой вошли 9 бессарабских уездов и 6 районов Левобережья Днестра, входивших до этого в состав молдавской автономии Украинской ССР. Новое образование не включило земли Южной Бессарабии и Северной Буковины, которые были переданы Украине.

14 июня 2010
http://www.point.md/article/pridnestrovje/moldavskie-liberali-potrebovali-ot-rossii-oficialjnogo-priznaniya-genocida-zhitelej-bessarabii-v-1940-50-godah

 

“СССР организовал геноцид румын с целью создания “молдавского народа”.

А история отношений такова, пишет издание Ziua. Объединение Бессарабии и Румынии произошло в 1918 году. На фоне распада Царской Империи и кровавой победы большевистских сил в гражданской войне в России, желание захватить восточно-европейские территории не ослабло и было прописано в геополитических доктринах Москвы и во время автократии Царя и при диктатуре коммунистов. Постоянные атаки на правый берег Днестра привели к Татар-Бунарскому восстанию 1924 года. Отсутствие политических успехов и яростная оппозиция румынских бессарабцев установлению советского режима в регионе вызвали озабоченность Кремля. Коммунисты решили применить другую тактику. 12 октября 1924 года, СССР создали Молдавскую Автономную Советскую Социалистическую Республику (МАССР), номинально входившую в состав Украинской ССР и представлявшую собой маленькую часть территории между реками Днестр и Буг, где румыны, известные по официальному советскому названию как “молдаване”, составляли примерно 40% населения. В последующие 16 лет, советские власти устроили этнический и культурный геноцид против коренных румын с целью создания “молдавского” языка и истории, а также особенностей “молдавского народа”, отделенного от румынского народа, утверждает Ziua.

Подписание между СССР и нацистской Германией 23 августа 1939 года секретного протокола Пакта Риббентропа-Молотова привело 28 июня 1940 года к оккупации Бессарабии, севера Буковины и района Херца большевистской армией, продолжает издание. Древние румынские территории были зверски захвачены советскими силами, на части бессарабской территории была создана 2 августа 1940 года Молдавская Советская Социалистическая Республика (МССР). Юг Бессарабии и север Буковины, вместе с районом Херца были включены в Украинскую ССР – другое абсурдное творение сталинской политики. Освобожденные от румынской армии румынские территории были вновь оккупированы Красной Армией в августе 1944 года.

Главным выгодоприобретателем этой экспансии СССР на восток оказался Киев, включивший в себя польские, словацкие и румынские территории, а также Крымский полуостров, благодаря Никите Хрущеву, украинцу по происхождению. Став в 1991 году независимым государством, Украина продолжила удерживать в оккупации эти территории – также как и остров Змеиный, отобранный СССР в 1948 году, заключает Ziua.

Parte din traducere:
http://www.regnum.ru/news/991450.html ; 24.04.2008

Loading Facebook Comments ...

47 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco
  Daca pretindeti ca sinteti un partid serios angajati niste juristi calificati. Desi faptul ca pina la adoptarea Constitutiei din 1994 nu a existat nici o norma prin care sanctiona cu nulitatea actele normative care nu erau publicate si ca norma care a instituit aceasta regula (de bun simt de altfel) nu are efect retroactiv ar trebui sa stie chiar si studentii de la anul I de la drept.
  Inteleg ca aveti o obsesie fata de tot ce tine de comunism dar in masura in care pretindeti ca sinteti liderul unui partid cu aspiratii europene aveti obligatia legala si morala sa nu apareti in public cu mesaje bolsevice

 2. Pt Cititor

  Dumneata ai obsesia sa aperi PCRM. Eu stiu ca in mod special nu a fost publicata Hotarirea Prezidiului din 1993, de aceea a ramas in vigoare decizia din 1991. Si toata societatea trebuie sa stie ca Lucinschi al vostru a readus comunistii la puetere si i-a pus, ilegal, in realitatea politica.

 3. SUNT DOUA INITIATIVE PE CARE LE SUSTINEM CA PNL SA INTREPRINDA ACESTE FORMALITATI CU REUSITA !!!

 4. Cu parere de rau ati reactionat exact asa cum ma asteptam – in stil bolsevic prin atacarea persoanei si nu a mesajului. Poate ca o sa Va para straniu dar exista si persoane pentru care principiile sint mai sus decit partizanatul politic. Nu cred ca o sa credeti dar nu odata am declarat public ca PCRM este principalul vinovat pentru ca RM are o administratie de tip sovietic si o economie nefunctionala. Dar niciodata nu voi putea accepta ideea ca PCRM este vinovat pentru crimele din perioada sovietica. Este un partid nou cu o doctrina conforma statului de drept. Ca sint imbuibati de fosti nomenclaturisti sint de acord. Dar nu vad care este diferenta dintre fostul prim-secretar raional Ureacheanu si fostul prim-secretar raional Voronin.
  Si in final. Vad ca nu intelegeti mesajul. Eu nu stiu daca special sau nu nu a fost publicata hotarirea Prezidiului. Stiu insa categoric ca nu a existat nici o norma in vechea Constitutie, nici un alt act normativ si nici un concept juridic expus macar intr-un jurnal prin care s-ar fi afirmat ca un act nepublicat nu are valoare juridica. Si pentru a Va convinge puteti leger sa cititi actele adoptate acum in care se scrie ca intra in vigoare la data publicarii si nimeni nu a contestat legalitatea lor. Iar daca veti face un studiu mai profund o sa Vedeti ca chiar si norma din Constitutia actuala nu a fost aplicata imediat si pina prin anul 1996 Guvernul nu-si publica hotaririle care se aplicau bine mersi.

 5. PNL trebuie interzis pentru programul sau antistatal, pentru incercarea de a ne lipsi de identitatea noastra de Moldoveni! Romanii sint o specie de animale aparute in urma unei incercari nereusite a Mantuitorului de a crea Omul! Romanii reprezinta o minoritate in Republica Moldova care constituie 2% din populatia tarii si trebuie sa recunoasca acest lucru, daca doresc sa convetuiasca cu poporul Multietnic Moldovenesc, daca nu -Valiza, Gara, Bucuresti! Nu-i mai mare insulta pentru un Moldovean decat sa-l numesti roman!

 6. Scuzati pentru ca m-am grabit si am scris „la data publicarii” dar desigur ca am avut in vedere la data adoptarii.

 7. Si un exemplu practic.
  Hotarirea Guvernului nr. 500 din 10 septembrie 1991 Despre aprobarea regulamentului societatilor economice din Republica Moldova nu a fost publicat oficial dar pina in 2007 cind a fost adoptata legea cu privire la societatile cu raspundere limitata a guvernat societatile comerciale cele mai raspundite din Moldova, fara ca cineva sa contestate valabilitatea acestora.

 8. De fapt absoluta majoritate a juristilor a aflat despre aceea ca o lege nepublicata nu produce efecte juridice abea dupa ce Curtea Constituional a adoptat Hotarirea privind interpretarea art.76 din Constituţia Republicii Moldova „Intrarea în vigoare a legii” Nr.32 din 29.10.98 publicata in Monitorul Oficial al R.Moldova nr.100-102/42 din 12.11.1998. Dar la nivel practic inca multi ani si dupa aceea s-au aplicat acte nepublicate, in special regulamente ale ministerelor.

 9. Bravo, PNL, bravo Doamna Pavlicenco!
  Acum vad ca aveti a devarata verticalitate! Acum cred ca m-am convins ca sunteti PATRIOTI sinceri!

  Kuzmin – persona nongrata – AFARA!

 10. Lui Nicolae! Mai,omule,ori esti cazut „de pe soba” si esti rau informat,ori te faci ca esti cum te dai? Sfatul meu este sa inveti carte ca sa ai parte,ca vorba ceea populara!

 11. Rusine OCUPANTILOR,
  Kuzimin, i-ati armata si pleaca in matushka Rusia.
  Noi nu te dorim aici, pleaca la Marusea pe lejanca!

 12. Pai cum asa domnilor, atunci cind ambasadorul RM in Romania i se cere rechemarea lui, si kuzmin facind aceste declaratii sa nu fie trasi in teapa.
  PNL bravo ca a reactionat.
  La mai mult si la mai mare, va dorim dupa anticipate in Parlament

 13. Piatra profanata
  poezie [ ]

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  de Iurie Osoianu [Lejendarus ]
  2011-12-20 | |

  …Ati profanat poporul… mai profanati si petre
  In ce sa va mai bag , decat in … capul mesei
  Urgie rusofona, parsiva , miseleaca
  Chiar nu poti intelege c*aici e Tara noasta?!!

  C*aici nu-i Magadanul , aici e Chisinaul
  Nu-i Volga pe aice , doar micul Bic si Raut
  Tu iubitor de instinsuri si spatii glaciale
  De ce n-o stergi acasa , in stepele natale.???????

  Te-ai agatat ca scaiul de ruptul meu suman
  Eu te hranesc fiind doar * debilinii moldavan*
  In centrul capitalei imi zac ostasii tai
  Si tu imi scuipi chiar piatra ce -o am de capatai…?!!

  Nu*i a lui Ghimpu piatra , e piatra tuturor
  E piatra reculejerii, suspinelor de dor
  E piatra ridicarilor , calvarului din nopti
  E piatra pomenirilor, e piatra celor morti

  …-Auzi tu formuzale , baistruc de venetic
  Iati coada*ntre picioare si limba intr dinti
  Si nu uita incaltea potaie nespalata
  Prin ce imprejurare calcai tu glia asta ?!

  Chiar e asa de greu sa va*mpacati cu gandul
  Ca nu mai e demult tarizmul-comunizmul
  Ca gata *n tarisoara , stapanul nu-i Ivan
  Cum ne-ati deprins cu totii …vre-o doua sut* de ani

  Asa ca resemneaza-te , coloana de mancurti
  Scuipand in piatra asta, tu mutra ta ti-o scuipi
  Nemaiavand putere sa musti , sa musti , sa musti
  Cum e primit de secole la ocupantii rusi…

  ** debilinii moldavan*-moldovan debil- rus

  Basarabia

 14. Cititor spune:
  22 decembrie 2011, la 14:02

  Si un exemplu practic.
  Hotarirea Guvernului nr. 500 din 10 septembrie 1991 Despre aprobarea regulamentului societatilor economice din Republica Moldova nu a fost publicat oficial dar pina in 2007 cind a fost adoptata legea cu privire la societatile cu raspundere limitata a guvernat societatile comerciale cele mai raspundite din Moldova, fara ca cineva sa contestate valabilitatea acestora.

  Păi societăţile comerciele precm şi întreprinderile comerciale parcă activează în baza legii cu privire la antreprenoriat si intreprinderi

  Nr.845-XII din 03.01.92

  Monitor nr.2 din 28.02.1994

  Articolul 13. Formele activitatii de antreprenoriat
  1. Activitatea de antreprenoriat poate fi practicata sub urmatoarele
  forme organizatorico-juridice:
  a) intreprindere individuala;
  b) societate in nume colectiv;
  c) societate in comandita;
  d) societate pe actiuni;
  e) societate cu raspundere limitata;
  f) cooperativa de productie;
  g) intreprindere de arenda;
  h) intreprindere de stat si intreprindere municipala.

 15. PCRM – este un partid in afara legii! Afara!!!!!!!!!!! Uitati-va cate PROBLEME NE FAC EI de atatia ani! Cat vom tolera MINCIUNA COMUNISTA?

  Trebuie trasi la raspundere pentru activitatea ilegala, nefiind inregistarti.
  Jos falsificatorii istoriei noastre, jos deputatii de PLASTILINA!
  Sa raspunda conducerea, cat se poate de tolerat MINCIUNA?
  Jos oligarhii, JOS MANCURTII, Jos tradatorii! JOS MAFIA!

 16. Dl Morteanu
  Si credeti ca o societate comerciala va putea functiona doar in baza mentionarii denumirii acesteia? Deschideti Regulamentul si o sa vedeti cite norme sint acolo si dupa asta comparati cu legea cu privire la antreprenoriat si intreprinderi.

 17. Pt cititor.

  În orice caz după apariţia acestei legi în 1993 eu mi-am deschis firma în temeiul căreia activez şi în prezent

 18. Pt cititor.

  Da sînt deacord cu Dstră, că legislaţia RM lasă de dorit , fiind croită de fiecre guvern în aşa mod , după cum î-i convine, creînd lacune, care în orişice moment pot fi interpretate după cum bate vîntul şi în dependenţă de cine e la treucă.

  Ca rezultat situaţia blocată în prezent cu alegerea preşedintelui, care defapt nu hotărăşte nimic în ţara aceasta fără susţinerea parlamentului şi a guvernului, în schimb cîtă bătate de cap în rîndul politicienilor , care nu la ţară se gîndesc ci la treucă.

 19. Vestea mortii fostului Presedinte al Cehiei, Vatlav Havel, a intristat o lume intreaga. La Praga, mii de oameni s-au adunat in centrul orasului, au aprins lumanari si au depus flori in memoria unuia dintre simbolurile Revolutiei de Catifea. In acelasi timp, din cancelariile europene si nu numai au plecat zeci de mesaje de condoleante. Inmormantarea fostului lider va avea loc vineri.

  Rusia, SI ASTAZI, isi arata ADEVARATA fata caci, de fapt, nu s-a POCAIT inca de mentalitatea sa imperialista, DE CRIMELE COMISE pe teritoriile multor state europene abuziv ocupate, inclusiv in CEHIA.

  PUKIN a declarat ca nu va pleca la inmormantarea lui VATLAV HAVEL, care a fost un viteaz luptator impotriva ocupatiei sovietice…

  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

  ПРАГА. Путин с фаворитом оскорбили чехов, отказавшись прибыть на похороны Гавела, борца с русской оккупацией

  Время публикации: Сегодня в 15:03

  По сообщениям чешских СМИ, пражский аналитический центр «Институт информации» (Informační institut) выпустил утром 22 декабря заявление, в котором потребовал от Путина или его фаворита Медведева прибыть на похороны первого президента освобожденной от русской оккупации Чехословации, автора Бархатной революции и всемирно известного правозащитника Вацлава Гавела.

  В заявлении в частности говорится:

  «Правящая элита России обязана понимать, что чехи — независимый народ, который не может потерпеть, что русская элита предпочла умершего северо-корейского диктатора Ким Джон-ила лидеру гуманного мира Вацлаву Гавелу. Какое-то письмо от русского посольства в Праге является совершенно неадекватной реакцией с русской стороны. Президент Дмитрий Медведев был в Праге по приглашению чешского президента за неделю до смерти Гавела. Среди других вопросов большое значение придавалось гигантскому контракту по расширению АЭС в Темелине. Если президент Медведев или премьер Путин не приедут на похороны, участие русских компаний в гигантском тендере по Темелину станет маловероятным».

  Институт напоминает, что нынешний президент Чехии Клаус отказался осудить воровские путинские «выборы» на сходке с Медведевым, заявив на пресс-конференции, что, мол « Медведеве не требует от него обсуждения недавней забастовки учителей в Чехии» и поэтому пишет:

  «Современная Россия должна обращать больше внимания и заботы на то, что Вацлав Гавел сказал о нынешнем режиме в России и событиях происходящих сегодня в этой стране: вести переговоры с позиции силы, отвергать возражения и вести диалог с вражескими (русскими — КЦ) силами являются близорукой политикой».

  «Вацлав Гавел был нашим президентом, и он имел сильный авторитет в нашей стране. Он останется великой личностью и примером для будущих поколений», говорится в конце послания влиятельного чешского Института главарям бандстраны России.

  Чешские СМИ указывают, что после получения этого заявления русские еще больше оскорбили чехов, объявив вечером 22 декабря через свой «Интерфакс», что на похороны в Прагу, которые состоятся в пятницу 23 декабря, они посылают какого-то мелкого сопляка Лукина, казенного «омбудсмена по правам человека».

 20. No Medvedev or Putin at Havel’s funeral? No Temelín contract for Russians!
  Information Institute think tank says Russian leadership’s reaction to Václav Havel’s death was an insult that shouldn’t go unpunished

  http://www.ceskapozice.cz/en/business/energy-green-biz/no-medvedev-or-putin-havel%E2%80%99s-funeral-no-temelin-contract-russians

 21. Pt cititor.
  În ce priveşte PCRM, problema poate nu-i în denumire, că defapt puţini comunişti de astăzi mai cunosc teoria marxist-leninistă, confundînd ziua de 7 noiembrie cu ziua lui Lenin, ci problema-i mai mult în seceră şi ciocan, simbolul cu care au fost distruse vieţi omeneşti, familii, naţiuni, biserici, preoţi, scriitori, învăţaţi, gospodari, tot aşa cum şi sub simbolul svasticii naziste, care este astăzi interzisă în Germania. Şi atunci de ce secera şi ciocanul nu ar trabue să fie interzisă în Rusia, că acest simbol nu mai puţin rău a adus poporului rus de cît svastica poporului German.

  Şi o să vină timpul, cînd secera şi ciocanul va fi interzis în rusia, atunci desigur şi noi vom fi eroi.

  Da fără Rusia ce, nu putem avea demnitate şi curaj?
  Sau toată viaţa trebue sa depindem de Rusia, şi înainte de a strănuta trebue să ne cerem voie de la stăpîn?

  Unde-i demnitatea popor independent, moldav-român?

 22. Mă întreb ce vor face obielele bolşevice locale care azi sar în apărarea Kominternului.
  Oare nu ştiu că banda din Kremlin şi slugile ei(inclusiv Kuzmin) demult sunt preparaţi pentru fuga din Imperiul Răului care este in procesul de putrefacţie?
  Conturile bancare, proprietăţile pâna şi odraslele sunt demult în Occident.
  Ce vor face aceşti sclavi autohtoni cu creierul întors pe dos? Pe cine vor mai idoliza? Unde vor merge să-şi caute stăpânii?
  Amen.

 23. Ieri privind o emisiune la JurnalTV am avut ocazia să vad de mai multe ori imaginea cum intră Filat la guvern şi toţi miniştrii se ridică în picioare şi cum se asează el încovoiat în fotoliu, ca şi cum pe furiş, să nu-l vada nimeni . E o scenă jalnica. Pe faţa lui Filat citeşti gândul: „Parcă ni-i ruşîni, da tarrri-ni plaşi”
  Să vezi o puşlama intrând pe uşă si oameni în toată firea să stea smirna în faţa lui? În faţa unui parvenit care s-a pornit de la sat şi la oraş nu a mai ajuns.
  Cine din aceste slugi să-l facă pe Kuzmin persona non grata???

 24. Pentru toţi alegătorii:
  Nu se votează niciun partid care nu are în program adoptarea Legii Lustraţiei.
  Făra această Lege nicio societate nu poate avansa.
  Exemplul Romăniei este elocvent. Nu s-a adoptat Legea ca în Cehia şi alte tări, deaceea şi reformele nu se fac, corupţia sufocă populaţia, problema Basarabiei şi Bucovinei nu e o prioritate, tratatele semnate cu Ucraina etc.etc.

 25. Si cine sa faca acest gest Istoric ???….Actuala clasa Politica,din RM ?….Ei isi vad de afacerile si „cumatriile”,lor,nu de interesul Natiunii ! Chiar daca-i scuipa cineva in fata,ei…ling acea scuipatura,si spun asa : treaca de la noi !!!….O clasa Politica,aservita intereselor personale si „cumatriei”,personale,asta este actuala clasa Politica din Moldova ! Pacat,ca imi opreste si mie,din venitul meu,niste bani,pentru cioflingarii maldavani,care cer cetatenia Romana,doar din interes financiar,nu national si Patriotic !

 26. Buna ziua! Va rog sa-mi spune-ti parerea Dvs despre Vlad Plahotniuc, relatiile dintre Mihai Ghimpu si Vlad Plahotniuc! E drept ca PSD si PNL sunt 2 patide cumparate de Plahotniuc! Mersi! Astept raspuns.

 27. Круто!

 28. Pt ionescu tudor.

  Totul depinde cum înţelege poporul noţiunea de : ” Clasă politică”

  Dacă poporul se marginalizează numai la cei de la guvernare, atunci vai şi amar de capul nostru, că defapt clasa politică din RM e cu mult mai largă. Şi în RM sînt foarte mulţi politicieni cu demnitate , profesionişti, necorupţi, care ar putea şi chiar ar merita să conducă acest popor.

  Însă una ne încurcă,sărăcia. Dacă nu ne-am vinde pentru un Kg de orez şi săpun RM demult era în comunitatea europeană alături de ţările baltice şi fraţii noştri de peste prut.

  Da să sperăm că după ce mîncăm orezul şi folosim săpunul ne vine mintea la cap şi facem alegeri corecte, fiindcă nimic nue veşnic ca şi săpunul cu orez împreună cu stăpînii lor.

 29. Felicitări, vă susţinem şi suntem mândri. Păcat că celorlalţi le lipsesc… cum să zic… ouşoarele.

 30. Felicitări, vă susţinem şi suntem mândri. Păcat că la restul partidelor le lipsesc… cum să zic… ouşoarele.

 31. Gand la gand cu bucurie 🙂
  Tocmai publicasem pe unele forumuri anuntul de mai jos:
  ===============
  Nu numai negarea genocidului evreesc se pedepseste.
  Iata ca Parlamentul francez, recunoscand genocidul armean, a hotarat ca si negarea acestuia se pedepseste.

  As dori sa stiu daca exista organizatii, persoane si personalitati care ar accepta sa se alature unui demers pentru a obtine recunoasterea internationala a genocidului romanesc infaptuit de URSS in urma ocuparii Tinutului Hertei, Basarabiei si Bucovinei de Nord.
  Abia dupa evaluarea resurselor si potentialului de care dispunem, se va putea trece la elaborarea strategiei si pasilor ce ar trebui urmati.
  Este nevoie de curaj, de tenacitate si de implicarea factorilor politici romani, deoarece presiunile vor fi mari.

  Amintesc ca la propunerea deputatului Tudor Pantiru, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea privind instituirea zilei de 1 Aprilie, ca Zi Nationala in memoria victimelor genocidului sovietic impotriva romanilor din Tinutul Hertei, Bucovina de Nord si din Basarbia care a avut loc ca urmare a ocuparii acestor teritorii ale Romaniei.

  Va rog sa ma contactati.

  Mircea Popescu
  m.popescu@sbcglobal.net
  22 Decembrie 2011
  ===============

  P.S. Nu cred ca ambasadorul poate si trebuie expulzat. El reprezinta pozitia Rusiei.
  Cel mult, ar putea fi chemat la Ministerul de Externe pentru a i se cere explicatii.
  Avand in vedere reactia Rusiei, am si spus ca pentru demararea demersului propus este nevoie de curaj si de determinare.

 32. Pt Ana

  Asteapta, care e problema? Ghimpu si Plahotniuc v-au raspuns? Dar Selin? Cind va vor raspunde, trimiteti-mi raspunsurile, sa va raspund si eu.

 33. TRĂIASCĂ REVOLUŢIA ROMÂNĂ

 34. Pentru MIHAI MORTEANU : Aveti dreptate. Dar poate,poporul,va manca mai mult peste,deoarece este demonstrat stiintific,ca ingerarea unei cantitati mai mare de peste,duce la cresterea talamusuli din creier !( adica creste asa numita „intelepciune”,nu…altceva !)…:))). Iar sortimentul de peste,in RM, este foarte diversificat,incepand din Rasart,si terminand la Apus. Depinde de perioada in care se consuma.

 35. ALEXEI spune:
  21 decembrie 2011 la 18:07
  Bai, da-s prosti rusii astea bre: In loc sa ne sustina reunirea cu Romania(chear sa-i impinga pe unii de cur sau in..), sa ne sustina in dialogul cu Ucraina asupra retrocedarii Basarabiei de jos si Bucovinei cerand de la Romania garantii de sustinere in UE si NATO, ei fac dezbinare nationala si ura intre etniile din RM slabindusi cu asta bugetul si statul care pana la urma se va prabusi. Neaparat se va prabusi Rusia daca nu ne va sustine in viitorul nostru national romanesc. Asa sa fie. Amin.

 36. Mie nu-mi place cand va ca NOI MOLDOVENII mergem cu trenul spre Rusia in loc sa ne urcam in trenul care ne duce spre Europa la fericire.

 37. Pt Ionescu tudor.

  DEacord cu D-stră. Însă în campaniile electorale candidaţii hrănesc electoratul cu orez şi săpun din motiv că : în primul rînd e mai ieften ca peştele; în al doilea rînd, dacă vor hrăni electoratul cu peşte ei riscă că cetăţenii se vor deştepta şi vor vota cu capul nu cu stomacul, şi în aşa caz şansa lor de a reveni la treucă, după cum s-a exprimat Voronin, se va micşora.

 38. Un popor flămînd şi prost e mai uşor să-l conduci.

  Asta au practicat-o bolşevicii, distrugînd tot potenţialul intelectual din fosta URSS, asta practică şi actualii guvernanţi timp de 20 de ani, trimiţînd potenţialul uman la muncă în Italia în robie, pedagogii, medicii devenind spălători de funduri a bătrînilor italieni, abandonîndu-şi părinţii, bătrînii care mor din cauza că nu are cine-i îmnriji.

  Chiar acum m-am întors de la un bolnav de 80 de ani,care este internat în spital, iar acasă i-a rămas soţia la pat de care el avea grijă. Acum nici unul , nici altul nu are îngrijire. Noi ca vecini avem grijă de ei, deşi copii şi nepoţii sînt în italia şi nu pot părăsi locul de muncă că pierd euraşii şi locul de muncă. Au grijă de bătrînii italieni, da de părinţii proprii cine să aibă grijă. Sună întrună numai cu întrebatul ce se mai aude cu părinţooilor.

  Şi m-a atins la os astăzi cînd vizitîndu-l pe vecin, medicul nea recomandat să mergem la chişinău la ONCO să-l verificăm, nenea Leonid aşa cu jale îmi spune: ” Nu-mi pare rău de nimic. Am 80 de ani. Însă dacă mor cine va avea grijă de soţie, care deja stă de vre-o 3 ani la pat.

  Iar cînd mergem la tanti Tanea ea ni se plînge: ” Dacă Leonea va muri, cine va avea grijă de mine”

  Şi atunci stai şi te gîndeşti: De ce guvernul Italiei a creat aşa posibilităţi cetîţenilor săi să trăiască pînă la 90-100 de ani, şi la bătrîneţe să aibă posibilitate să-i mai şi angajeze pe moldoveni, români, să aibă grijă de ei pînă la ultima suflare, iar noi nu sîntem în stare nu ca să trăim ca Italienii, dar măcar să nu plece copii noştri din ţară, să aibă de lucru aici, să-şi poată întreţine familia şi să fie alături în clipele grele.

  Asta-i sarcina principală a oricărei guvernări, da nu de a crea în parlament întreceri la capitolul cine-i pmi deştept şi cine-i mai prost, iar cînd se termină argumentele să îmbrace mănuşele de box.

  Ţii ruşine cu aşa conducători de ţară cum de dreapta aşa şi de stînga.

 39. O mare victorie pentru poporul armean.
  Un exemplu de urmat pentru români.

 40. Aici a fost genocid si punctum. Kuzmine ia-ti valiza si la gara, în directia Maicii Russia!

 41. „СССР организовал геноцид румын с целью создания „молдавского народа”.

  А история отношений такова, пишет издание Ziua. Объединение Бессарабии и Румынии произошло в 1918 году. На фоне распада Царской Империи и кровавой победы большевистских сил в гражданской войне в России, желание захватить восточно-европейские территории не ослабло и было прописано в геополитических доктринах Москвы и во время автократии Царя и при диктатуре коммунистов. Постоянные атаки на правый берег Днестра привели к Татар-Бунарскому восстанию 1924 года. Отсутствие политических успехов и яростная оппозиция румынских бессарабцев установлению советского режима в регионе вызвали озабоченность Кремля. Коммунисты решили применить другую тактику. 12 октября 1924 года, СССР создали Молдавскую Автономную Советскую Социалистическую Республику (МАССР), номинально входившую в состав Украинской ССР и представлявшую собой маленькую часть территории между реками Днестр и Буг, где румыны, известные по официальному советскому названию как „молдаване”, составляли примерно 40% населения. В последующие 16 лет, советские власти устроили этнический и культурный геноцид против коренных румын с целью создания „молдавского” языка и истории, а также особенностей „молдавского народа”, отделенного от румынского народа, утверждает Ziua.

  Подписание между СССР и нацистской Германией 23 августа 1939 года секретного протокола Пакта Риббентропа-Молотова привело 28 июня 1940 года к оккупации Бессарабии, севера Буковины и района Херца большевистской армией, продолжает издание. Древние румынские территории были зверски захвачены советскими силами, на части бессарабской территории была создана 2 августа 1940 года Молдавская Советская Социалистическая Республика (МССР). Юг Бессарабии и север Буковины, вместе с районом Херца были включены в Украинскую ССР – другое абсурдное творение сталинской политики. Освобожденные от румынской армии румынские территории были вновь оккупированы Красной Армией в августе 1944 года.

  Главным выгодоприобретателем этой экспансии СССР на восток оказался Киев, включивший в себя польские, словацкие и румынские территории, а также Крымский полуостров, благодаря Никите Хрущеву, украинцу по происхождению. Став в 1991 году независимым государством, Украина продолжила удерживать в оккупации эти территории – также как и остров Змеиный, отобранный СССР в 1948 году, заключает Ziua.

  Parte din traducere:
  http://www.regnum.ru/news/991450.html ; 24.04.2008

 42. Молдавские либералы потребовали от России официального признания геноцида жителей Бессарабии в 1940-50 годах
  14 июня 2010

  Либеральная партия Молдавии требует от РФ официального признания геноцида жителей Бессарабии, который проводился советским режимом в 1940-50 годах, передает «Новый Регион».

  Как сообщает румынское издание Romanian Global News, в Кишиневе во время митинга памяти жертв депортации 13 июня 1941 года вице-председатель либеральной партии Молдавии Корина Фусу потребовала от РФ официального признания антирумынского геноцида, проведенного советским режимом в Бессарабии.

  По ее словам, с 28 июня 1940 года по 1 января 1950 года из Бессарабии, Приднестровья и Северной Буковины были депортированы 74 тысячи тысяч человек, в тюрьмах умерли 30 тысяч, от голода 1946-47 годов скончались 173 тысячи жителей МССР. Кроме этого, по мнению Фусу, насильно были мобилизованы на фронт 350 тысяч мужчин, из которых погибли 54 тысячи.

  Фусу подчеркнула, что «следуя примеру высокого достоинства Польши и Украины, власти Молдавии обязаны требовать от РФ – правопреемницы СССР – официального признания преступлений геноцида, совершенных советским режимом на территории между Прутом и Днестром, и по возможности Россия должна принести свои извинения за причиненные в СССР страдания народа».

  Кроме этого, по мнению молдавского либерала, парламент РМ должен обратится к ПАСЕ и Европейскому парламенту с требованием о признании и осуждении этих преступлений на европейском уровне.

  Romanian Global News приводит также слова румынского историка Дорина Матея, который отмечает, что «румыны обоих берегов Днестра, в отличие от венгров, поляков и украинцев, не смогли привлечь внимание всего мира к страданиям своего народа».

  2 декабря 1917 года образованный в Кишиневе Совет Страны (Сфатул Цэрий) провозгласил Молдавскую Демократическую Республику, однако уже в январе 1918 года на территорию республики вступили румынские войска, а 27 марта было принято решение о воссоединении с Румынией.

  В 1940 году в результате подписания Пакта Молотова – Риббентропа территория между Днестром и Прутом была присоединена к СССР, провозглашена Молдавская ССР, в состав которой вошли 9 бессарабских уездов и 6 районов Левобережья Днестра, входивших до этого в состав молдавской автономии Украинской ССР. Новое образование не включило земли Южной Бессарабии и Северной Буковины, которые были переданы Украине.

  14 июня 2010
  http://www.point.md/article/pridnestrovje/moldavskie-liberali-potrebovali-ot-rossii-oficialjnogo-priznaniya-genocida-zhitelej-bessarabii-v-1940-50-godah

 43. Bravo! O scrsoare sincera,adevarata,care speram sa nu se piarda. Un strigat de disperare a unui umilit popor! Fiecare dintre noi, vede diferit esirea din situatia,,numai eu vad prin intunericul noptilor un singur vis, sub forma unui tablou electoral.Pe el, la umbra unui falnic stejar,sta o vrednica femee(simbol al contnietatii)cu trei trandafiri in miina,incojurata cu un cierc de copilasi tinindu-se de minute,si de trei bravi barbati ai niamului…Virf la toate sta sloganul”UNIRE MOLDOVENI”,iar jos,-votati PNLD! Se spune,ca daca ai o mare vointa si credinta ,visurile devin realitate.Dar D-voastra ce spuneti? La multi ani stimata Vitalia…si la toata lumia.

 44. Joi, 22 Decembrie 2011, Chisinau, România de Est (Basarabia) / Romanian Global News
  ——————————————————————————————————————
  ” SIS-ul preocupat de anihilarea miscarii de reunire a celor doua state românesti.
  Mediul studentesc basarabean din Romania vizat “.
  http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/4176-sis-ul-preocupat-de-anihilarea-miscarii-de-reunire-a-celor-doua-state-romanesti-mediul-studentesc-basarabean-din-romania-vizat.html

  Conform surselor Romanian Global News din mediul guvernamental de la Chisinau,
  Serviciul de Informatii si Securitate de la Chisinau a reluat activitatile de anihilare si destabilizare
  a organizatiilor civice si partidelor politice care sustin reunirea Basarabiei cu România.
  Pe lânga urmarirea si compromiterea liderilor organizatiilor de pe teritoriul R. Moldova, care sustin reunirea
  celor doua state românesti, SIS-ul desfasoara puternice actiuni operativ –informative pe teritoriul României,
  in cadrul organizatiilor studentilor basarabeni, dar si creind actiuni de lobby in cadrul formatiunilor politice din România,
  in defavoarea ideii de reunire a celor doua state românesti.
  In acest scop SIS-ul a racolat si va racola absolventi ai universitatilor românesti si studenti bursieri ai statului român,
  pe care ii va coordona in preluarea a cat mai multe din organizatiile studentilor basarabeni din România,
  urmând ca acestia sa blocheze aderarea respectivelor organizatii la miscarile pro-unire.
  Presa online a mediului studentesc basarabean este deasemenea vizata.
  Sursele Romanian Global News precizeaza ca sectiunea din SIS care se ocupa de aceasta problema
  este incadrata cu ofiteri ce au legaturi stranse cu agenti FSB si SVR din Ambasada Rusiei la Chisinau.

 45. Pentru JUD. fALCIU : Si se mai specifica ceva,interesant ,tot pe acel blog : Ca urmare a articolului “SIS-ul preocupat de anihilarea miscarii de reunire a celor doua state romanesti. Mediul studentesc basarabean din Romania vizat”, publicat in 22 decembrie, surse ale Romanian Global News de la Chisinau au fost contactate de un reprezentant al mai multor ofiteri din cadrul SIS-ului care, confirmand cele afirmate in articol, au tinut sa sublinieze ca nu toti ofiterii SIS impartasesc orientarea antiromaneasca si antiunire.

  Ba dimpotriva. O mare parte a ofiterilor SIS vad reunirea celor doua state romanesti ca singura optiune viabila pentru R. Moldova si pentru cei care o locuiesc, inclusiv pentru minoritati.

  Asa cum se preciza si in articolul anterior, reprezentantul ofiterilor SIS a declarat surselor noastre de la Chisinau, ca orientarea antiromaneasca si antiunire din SIS, este controlata de serviciile secrete ruse, care in ultimul an au desfasurat intense actiuni operativ informative atat in Basarabia cat si in Romania, utlizand ca baza de plecare regiunea transnistreana.

  Conform reprezentantului ofiterilor SIS, una dintre operatiunile cele mai des utilizate impotriva partidelor si organizatiilor unioniste este asa numitul “pas inapoi”. Adica se infiltreaza partidul sau organizatia cu sustinatori vocali ai unirii, sau ai cauzei respective, dupa care sub diverse motive, acestia se retrag, facand public gestul lor si incercand astfel sa decredibilizeze partidul sau organizatia tinta si cauza sustinuta. Operatiuni de acest fel au fost realizate atat la Chisinau cat si la Bucuresti.
  Sursele noastre de la Chisinau au mai fost atentionate si asupra diverselor persoane, unele de gen feminin, care vin des de la Bucuresti la Chisinau si care sub pretextul mesajului european si al unei ipotetice integrari europene a RM, incearca descurajarea optiunilor pro-unire. Sursele noastre au fost informate si asupra numelor unor asemenea persoane.

  Romanian Global News precizeaza ca prin articolul precedent nu a vrut sa puna intreg personalul SIS-ului in aceeasi postura, de slugi la rusi. Stim ca foarte multi ofiteri ai SIS-ului isi respecta demnitatea romaneasca si fac eforturi ca institutia sa apere interesele majoritatii romanesti a Basarabiei, luptand pentru plecarea ocupantilor straini de pe teritoriul romanesc basarabean si reunirea fireasca cu Romania.”………. Concluzia ?…..Este simpla : nu iese fum,fara sa faci foc !

 46. Buna ziua! Va rog sa nu ezitati doamna Pavlicenco de la intrebarile mele! Va mai intreb odata atunci personal:
  1) Parerea Dvs. proprie despre Vlad Plahotniuc
  2) De ce vorbiti numai de Filat, dar ezitati sa ne spuneti si ceva de domnul Plahotniuc, sau dvs. nu aveti ce spune?
  3) Air Moldova schimbarile acesteia si modul in care se face bisnes la noi in tara
  4) Daca PNL este coordonat de catre Vlad Plahotniuc! Va rog raspundeti-mi concret la intrebare! Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *