Se duc artiștii… Leonida Lari a militat pentru Unirea Basarabiei cu România

 
A murit Leonida Lari. Poeta visa la unirea României cu Basarabia

Un grup de membri ai BPC al PNL a depus flori la sicriul poetei

 

Scriitoarea Leonida Lari a încetat din viaţă duminică dimineaţa, la vârsta de 62 de ani. Lari, care locuia la Chişinău, a militat pentru unirea României cu Basarabia.

Leonida Lari a semnat 24 de volume de poezie și proză, dar este cunoscută şi pentru traducerile din marea poezie universală. A avut şi o lungă carieră politică. A fost unul dintre liderii Mișcării de emancipare națională din Basarabia în anii 1988-1991.

A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) și membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova între 1990 și 1992. Între 1990 și 1997 a stat în fruntea Ligii Creștin Democrate a Femeilor din Moldova.

În 1992 a reuşit să intre în Parlamentul României, din partea PNŢCD. După demisia de la ţărănişti, a fost timp de 10 ani membră a PRM. A impresionat atunci când a retras, motivaţia sa fiind că demisionează din acest partid deoarece preferă „libertatea de a gândi și de a acționa” și „un limbajul civilizat chiar față de adversarii politici”, după cum a declarat într-un interviu din Jurnal de Chişinău.

A revenit apoi în PNŢCD, partidul care o propulsase în Parlament..

http://www.realitatea.net/a-murit-leonida-lari_894411.html#ixzz1gJIrI8sf

Din pacate, se duc cei care nu-si mai vad realizat idealul national. Noi sintem datori – si in amintirea lor – sa o facem cit mai avem de trait pe acest pamint…

Rugă pentru Leonida Lari

Îngână a plâns cântul naiului
Pe áripa frântă a Plaiului…
Deschide, Doamne, Porţile Raiului,
Te rugăm, primeşte în El pe fiica neamului!
Prin sacru cuvânt şi-a strâns neamul pribe(a)g,
Până la cer l-a urcat, ca să-l vadă întreg,
A pus suflet şi sânge-n maternul verb,
S-a înfruntat cu el antihristul acerb!
Cununa şi-a meritat-o, lasă-i-o,
Prin legământ de Unire, întoarce-ne-o,
În albăstrele rare, înfloreşte-ne-o,
În marea de grâu cu maci roşi, veşniceşte-ne-o!

Ludmila Berzoi

Loading Facebook Comments ...

62 Comments

 1. Rugă pentru Leonida Lari

  Îngână a plâns cântul naiului
  Pe áripa frântă a Plaiului…
  Deschide, Doamne, Porţile Raiului,
  Te rugăm, primeşte în El pe fiica neamului!
  Prin sacru cuvânt şi-a strâns neamul pribe(a)g,
  Până la cer l-a urcat, ca să-l vadă întreg,
  A pus suflet şi sânge-n maternul verb,
  Să înfruntat cu el antihristul acerb!
  Cununa şi-a meritat-o, lasă-i-o,
  Prin legământ de Unire, întoarce-ne-o,
  În albăstrele rare, înfloreşte-ne-o,
  În marea de grâu cu maci roşi, veşniceşte-ne-o!

  Ludmila Berzoi

 2. La Moscova este în plină împachetare o nouă garnitură de «tren Ianukovici», cu destinaţia R. Moldova. Potrivit unor experţi din zona Kremlinului, intensitatea procesului de «asamblare» este direct proporţională disensiunilor dintre «puterile aliate» de la Chişinău, care parcă se aud reciproc, dar încă prea puţin ca să poată depăşi «criza preşedintelui».

  Deocamdată nu este clară data şi ora la care «trenul» va trebui s-o apuce spre Chişinău şi dacă Putin va da «verde» garniturii până sau după ce îşi va relua mandatul la Kremlin, deşi acest lucru contează, cred, mai puţin. Aşa sau altfel, Moscova se pregăteşte pentru o răsturnare de situaţie politică la Chişinău, fie în varianta Ianukovici (dacă se va ajunge la anticipate), fie prin resetarea AIE-2, care, în plan strategic, ar însemna, pentru Rusia, acelaşi lucru: distrugerea actualului format de guvernare, instalarea unui regim loial şi schimbarea «carului» pe o altă direcţie. Moscova, deşi nu a acceptat niciodată jocul R. Moldova la două porţi (Est şi Vest), a căutat s-o facă, totuşi, pe indulgenta, dar acest lucru nu s-a întâmplat decât atunci când jocul era de partea sa. După 2009 situaţia s-a schimbat. Chişinăul este mai mult la cealaltă poartă, şi asta macină orgoliile Moscovei. Nu place Rusiei că R. Moldova este trecută la Bruxelles ca model în implementarea Parteneriatului de Mobilitate, că în doi ani aceasta a avansat de pe poziţia a treia, în clasamentul statelor-membre ale Parteneriatul Estic, pe prima (în locul Ucrainei), că s-a reapropiat de România (adică, de UE şi NATO), că are relaţii mai strânse cu Georgia şi Ţările Baltice, că este bine văzută la Casa Albă, că… Chişinăul a cam scăpat de sub control – la asta, până la urmă, se rezumă insatisfacţiile Moscovei. Ce-a zis şeful externelor ruse, S. Lavrov, în recenta sa vizită la Chişinău? Că R. Moldova este liberă să aleagă, dacă vrea în UE, dar… şi aici punctăm. Unu: trebuie să ţină cont că moldovenii care lucrează în Rusia au o altă părere. Doi: că lumea de afaceri care-şi câştigă banii din relaţiile cu Rusia are o altă opţiune. Şi trei: că Chişinăul trebuie să ia în calcul aceste păreri şi opţiuni. Deşi nu a ridicat mâna, oricum a dat din deget, nu? Exact aceleaşi pretenţii ca şi în cazul diferendului transnistrean: «Rusia susţine reintegrarea teritorială a R. Moldova, dar Chişinăul trebuie să ţină cont de interesele populaţiei din Transnistria», zice Moscova. Iar aceste «interese» (formulate la Kremlin şi verbalizate de Tiraspol) se reduc la: renunţarea la UE şi integrarea definitivă a R. Moldova în CSI. Cât de puţin. Şi totuşi cât de mult. Practic, totul.

  Rusia va căuta orice soliţie posibilă şi chiar imposibilă ca să tempereze (dacă nu să omoare) spiritul pro-european la Chişinău. Ea vrea să ne închidă poarta înspre Vest. Şi caută portari. Reformatarea Alianţei, în cazul în care-i va reuşi Rusiei s-o facă, nu va fi decât una dintre cele mai abile lovituri de stat în spaţiul ex-sovietic şi a doua pentru R. Moldova, după demiterea, în 1999, a guvernului Sturza, dat jos, de altfel, din aceleaşi motive. Faptul că Rusia nu vrea să încalece calul unor noi anticipate (deşi nu le exclude) spune destul de mult. Şi faptul e evident. Ce cer comuniştii la mitingurile lor de prin raioane? Anticipate? Nu. Ei cer Alianţei să se predea şi să le cedeze puterea. Ce cer social-democraţii (?!). Acelaşi lucru: plecarea Alianţei de la guvernare. Ce cere «Salvgardarea» M. Laguta? «Jos Alianţa». Şi dacă e să mergem pe toată stânga politică (pro-rusă) de la noi, mesajul este identic. Calculul este clar, rămâne să vedem cine îşi va asuma riscurile. Pe poziţia resetării avem PLDM-ul, PCRM-ul, «grupul Dodon» şi nu exclude varianta nici PDM-ul. Pentru păstrarea AIE-2 pledează categoric PL şi (în funcţie de caz) PDM. Ce va fi şi cum va fi? Toate în funcţie de alegerea şefului statului. Sau, dimpotrivă, alegerea şefului statului se va produce în funcţie de vechea sau noua formulă a Alianţei. Deocamdată lucrurile rămân neclare. Jocurile în culise continuă. În timp ce M. Ghimpu şi M. Lupu se arată convinşi că pe 16 decembrie vom avea preşedinte (dacă PLDM va respecta Acordul AIE-2), V. Filat se arată intrigat de declaraţia celor doi. Foarte probabil că pe 16 decembrie nu vom avea preşedinte. Poate în turul doi. Poate. Incertitudinile rămân mari. Şi riscurile, la fel. Dacă pe 16 decembrie nu va fi ales preşedintele, resetarea Alianţei nu va mai putea fi evitată (dacă, desigur, nu se doresc anticipate). Şi atunci, va rămâne PL în caseta de guvernare? Greu de spus. Şi dacă da, cu ce preţ? Iar fără PL, AIE-3 puţin probabil să mai fie o Alianţă pentru Integrare Europeană. Ca, de altfel, şi în cazul unor noi anticipate, după care PL s-ar putea să nu fie invitat la guvernare. Să nu uităm că între timp vor fi alegeri prezidenţiale în Rusia, că stânga politică de la Chişinău şi-a schimbat vectorul dinspre UE spre Eurasia. Asta a anunţat PCRM, asta vrea PSD, asta vrea Formuzal la Comrat, Smirnov la Tiraspol şi Putin de la Moscova. S-ar putea ca, în tot acest calabalâc politic, nici să nu luăm seama când în «gara» Chişinău va intra «trenul Ianukovici». Credeaţi că başcanul Formuzal, acest băiat de dobă al Moscovei, chiar aşa, din capul său, a preluat până şi denumirea formaţiunii politice a lui V. Ianukovici, «Partidul Regiunilor»? Toate au fost calculate. Din timp. Noi ce facem cu aceste calcule? Până pe 16 decembrie, pe 16, după 16 decembrie?

  Petru Grozavu,

  http://www.zdg.md/editoriale/aie-3-o-lovitura-de-palat

 3. după cum spune Petre Ţuţea;personalitatea e un ins care influenţează ambianţa prin simpla lui forţă harismatică;un om cu har.Nu e nevoie să fie savant,ci să aibă har.Iar doamna Leonida Lari a avut din plin.Să-i fie ţărâna uşoară şi Dumnezeu să o ierte!

 4. Preşedintele Estoniei: „Limba rusă este limba ocupanţilor”.

  12 Decembrie 2011.

  Preşedintele Estoniei Toomas Hendrich Ilves (foto) a declarat în ultimul interviu dat revistei elveţiene Der Bund, că limba rusă este „limba ocupanţilor”, transmite agenţia RIA Novosti, cu referire la presa estoniană.

  Întrebat de ziarul elveţian de ce limba rusă nu este a doua limbă de stat în Estonia, deşi 30 % din locuitorii acestei ţări sunt ruşi, Ilves a răspuns că limba unei puteri de ocupaţie nu poate fi limbă oficială.

  „De ce rusa trebuie să fie limba oficială? E ca şi cum noi am ocupa ţara voastră şi peste 50 de ani vă spunem că limba estoniană trebuie să fie una de stat. O putere de ocupaţie acaparează o ţară, deportează sute de mii de oameni în Siberia şi-şi aduce oamenii săi. Şi acum, când în sfârşit am obţinut independenţa, trebuie oare limba ocupanţilor să fie a doua limbă de stat? Să fim serioşi!”, a spus preşedintele Estoniei.

  http://www.timpul.md/articol/presedintele-estoniei-limba-rusa-este-limba-ocupantilor-29468.html

 5. Putler a disparut, de 3 zile-ncoace nu apare la TV

  http://www.russianspring.info/2011/12/blog-post_12.html

 6. VESTI BUNE DIN RUSIA: Cea de-a doua MOARTE a URSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Uraaaaaaaaaaaaaaa! Komunism Kaput! Putler Kaput!!!!!!!!

  Вторая и окончательная смерть СССР

  Время публикации: Сегодня в 16:12

  http://www.bagnet.org/news/politics/168753

  События в России — это вторая и окончательная смерть Советского Союза. Такое мнение высказал в эфире киевского телеканала «Интер» известный украинский политолог Вадим Карасев.

  «Это вторая смерть СССР. В 1991 году он умер как геополитическая административная реальность. Но продолжал жить в постсоветских государствах, в сознании, вертикалях, в коррупции, в олигархии и т.д. и т.д.

  Так вот сегодня это вторая смерть Советского Союза, потому что это в сознании убит вот этот вот советский, постсоветский код, общество начинает выходить и брать на себя миссию толкать страну в Европу», — отметил Карасев.

  В свою очередь влиятельная немецкая газета Die Welt в номере от 12 декабря отмечает, что участники либерально-демократического митинга на московском Болоте не дали коммунистам примазаться к антипутинскому движению.

  «Многих выступавших освистывали, в первую очередь коммунистов», констатирует Елена Памфилова, руководитель Transparency International в России», пишет Die Welt.

  В свою очередь The New York Times пишет, что «процесс пошел, поэтому путинский режим обречен»

  Издание опубликовала статью своего московского автора Маши Гессен о тактике свержения чекистской власти в России. В статье в частности говорится:

  «Проблема с советскими режимами — и с режимом Путина, созданным по его образу и подобию — состоит в том, что это закрытые системы, разрушение которых не предсказуемо. Отсутствует четкая причинно-следственная связь между уличными протестами и окончательным падением режима, потому что нет механизмов привлечения правительства к ответственности перед народом.

  Даже самая очевидная в настоящее время параллель, украинская Оранжевая революция 2004 года, не подходит в качестве модели: там противостояние между протестующей улицей и властью, фальсифицировавшей выборы, было решено Верховным судом, который распорядился провести пересчет и повторное голосование.

  Но в России судебная система не независима от исполнительной ветви власти. Хуже того, ни пересчет, ни повторное голосование не подействуют, поскольку избирательные законы уже давно построены так, что к выборам допускаются только прокремлевские партии.

  Так что люди, протестующие сейчас в России против фальсификации выборов, по сути, требуют демонтажа всей существующей системы. И это, за отсутствием лучших параллелей, возвращает нас во времена распада СССР.

  Тогда этот процесс занял 5 лет и осуществлялся по методу «два шага вперед, один назад». Протесты тогда были разрешены, потом запрещены, потом снова разрешены. Были освобождены диссиденты, потом их квартиры разгромили менты.

  Цензура отменялась, потом возобновлялась. В высшей точке протестного движения улицы наводняли сотни тысяч демонстрантов, которые бросали вызов не только ментам, но и танкам. И, тем не менее, было невозможно сказать, вызовут ли акции непосредственные последствия — потому что у людей тогда, как и сейчас, не было механизмов привлечения власти к ответственности.

  Однако в ретроспективе ясно одно — так как процесс пошел, режим обречен. Чем больше горящего воздуха закачивается в пузырь, в котором жил режим, тем сильнее растет давление изнутри. Именно это сейчас и происходит. Это может занять несколько месяцев или может занять несколько лет, но пузырь Путина взорвется».

  http://kavkazcenter.com/russ/content/2011/12/12/87346.shtml

 7. Un politolog ucrainean cheama organizatiile internationale sa sustina democratia din Rusia in distrugerea definitiva a monstrului neoimperialismului rosu…

  http://minprom.ua/news/83472.html
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  ПЕРЕСТРОЙКА-2. Украинский политик призвал мир раздавить монстр русского неоимпериализма
  Время публикации: 11 декабря 2011 г., 00:20

  Председатель политсовета партии «Наша Украина» Валентин Наливайченко призвал европейскую демократическую общественность активно добиваться защиты прав и свобод в России.

  «Русская демократия сегодня требует мировой поддержки. Против монстра неоимпериализма, сталинизма и авторитаризма», — заявил политик в Тбилиси 10 декабря во время участия в международной конференции «20 лет после распада СССР. Исторический контекст и стратегические перспективы».

  В.Наливайченко отметил, что Европа, пассивно наблюдая за антидемократическими процессами в России, стоит перед опасностью новой холодной войны. По его словам, русская власть хочет сохранить статус великой державы, ложно понимая его как неоимперский и подавляющий права и свободы личности.

  «Ее усилия направлены не на увеличение своей экономической мощи или создание интеллектуального продукта. Бывшая империя пытается получить реванш за счет нарушений прав человека и расширения зоны влияния. Ярким примером такой политики Москвы является и борьба с инакомыслием внутри своего государства, и война и оккупация территорий Грузии», — подчеркнул В.Наливайченко.

  По его убеждению, сейчас речь идет не о столкновении экономических интересов России и Европы, а о конфликте противоположных ценностных систем; не о локальной войне на Кавказе, а о попытке грубо взломать систему коллективной безопасности в Европе.

  «Противопоставить этому мы можем нашу совместную работу над укреплением демократии и свободы на всем постсоветском пространстве», — считает В.Наливайченко.

  «Европе и Украине необходима сильная и процветающая Россия, в которой действуют демократические правила и нет места для авторитаризма, реабилитации сталинизма и реваншизма, которые отравляют жизнь не только в самой России, но вредят ее соседям и посягают на безопасность всей Европы», — подчеркнул политик.

  (Отметим, что Россия по свое природе не способна стать демократической. Эта страна всегда будет рабской при любом строе. Россия неисправима, и поэтому подлежит роспуска. Русские демократы, которые затеяли сейчас Перестройку-2 («Русскую весну»), такие же враги свободных народов, как путинисты.

  Идеальным решением для этой страны была бы очистительная гражданская война, чтобы избавить людей от всех этих путиных, немцовых, эдельштейнов, зюгановых, лимоновых, менделей, поткиных, бортниковых, миловых, шерманов, алексеевых, гундяевых и пр. — КЦ).

  «Я уверен, что в формировании нашей общей политики в отношении России должны преобладать демократические человеческие ценности. Мы вместе должны создать демократический союз свободных народов против реставрации империализма», — сказал В.Наливайченко.

 8. pe fonul ce face Rusia in Transnistria la asa zise ”alegeri” presedintelui ”RMN” sa nu se apuce Rusia si de Basarabia-RM sa faca concerte transnistriene …..

 9. Rusia si Germania la sigur ca au pus la cale federalizarea , si au inceput sa tulbure apele in Transnistria si in RM prin actiuni de proteste…

  euronews.net a inceput sa transmita stirile de la asa zise alegeri ”RMN”….Comunistii tulbura apele in RM….UE nu a acordar RM statut de candidat UE, si a acordat numai zona de comert liber cu tarile din vecinatate….

 10. IN MEMORIAM:
  iata declaratiile pentru care Leonida Lari / la 62 de ani,1949 — 2011 /, fiind iradiata de fortele oculte – cancer mamar –
  / ca atâtia alti patrioti români moldoveni/, a fostr «trimisa» cât mai repede «dincolo»:
  fiti atenti la minutul 7.22:
  «Ne-iplinirea proiectului de Aur / Re-Unirea /,
  chiar suntem pregatiti s-o incepem DIN NOU.
  Numai sa ne tinem bine cu sanatatea:
  sa nu ne ducem dincolo inainte de vreme. »
  25 August 2011:
  http://www.youtube.com/watch?v=Uz96dmGdZoY
  iar la 11 decembrie 2011:
  » A murit Leonida Lari.
  Poeta visa la Unirea României cu Basarabia »
  http://www.realitatea.net/a-murit-leonida-lari_894411.html#ixzz1gG1XJo6f
  «Poet Leonida Lari dies aged 62″.
  «She was dreaming about Basarabia being united with Romania»
  http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/28485-poet-leonida-lari-dies-aged-62-she-was-dreaming-about-basarabia-being-united-with-romania
  —————————————————————–
  N.B.
  Oare de ce toti Marii patrioti de la Chisinau – militanti pt. România Mare –
  «mor » de «cancer» sau in «accidente» si nu de moarte » buna » ?
  poetul Grigore Vieru, poetul Andrei Vartic, deputata Lidia Istrati,
  poetul Ion Vatamanu, regizorul Emil Loteanu, etc.etc.etc. ?
  ————————————————————–————————
  L.L. a fost marcată de suferinţa românilor din Basarabia lipsiţi de Ţară, din Nordul Bucovinei,
  din Banatul Sârbesc, din Cadrilater
  şi de întâlnirile cu entităţi metafizice de dincolo de ceea ce se vede, se aude şi e greul pământului.
  “În jurul Planetei Terra, afirmă scriitoarea, există un spaţiu informaţional
  care conţine trecutul, prezentul şi viitorul, chiar şi vocile celor care au plecat în spaţii cu alte dimensiuni.
  Acolo pot pătrunde şi eu în zilele de post negru, rugăciune şi meditaţie».
  ——————————————————————–
  Vestea decesului Leonidei Lari a fost ceva » NE-ASTEPTAT » pentru oamenii de cultură de la Chișinău.
  Vladimir Beșleagă: «Leonida Lari a avut bărbăția de a tăia ca o sabie în minciună și ipocrizie“
  P.S.
  Testamentul Leonidei Lari:
  «Ah, de-am să mor, vă rog să mă-ngropaţi sub un stejar, din dor, la Căpriana“
  —————————————-
  Nicolae Dabija:
  http://www.formula-as.ro/2008/836/acasa-1/nicolae-dabija-10190
  ” In acel an, /1989 / organizatia sovina “Pamiat” din Moscova
  ne-a condamnat la moarte pe mine, pe Leonida Lari si pe Grigore Vieru.
  Numai prezenta de spirit a unor colegi din Frontul Popular a dejucat scenariul.
  De atunci sunt in permanenta amenintat, tarat prin instante – de regula,
  sub acuzatia de “subminare a statalitatii” -, in câteva rânduri am fost agresat fizic,
  fiind necesar sa stau multa vreme in spital.
  O atitudine pe care actuala guvernare o are fata de toti cei care simt si gândesc româneste/ 2008 / ”
  —————————————————————————
  Leonida Lari :
  ” La Chişinău îmi era greu că vroiau să mă lichideze fizic,
  la Bucureşti e greu din punct de vedere moral ”. /2007 /
  http://www.stiri.romanism.net/frontul-popular-din-moldova.html

 11. CANCER ?
  EUROPA LIBERA: Asasinate la comanda
  http://www.scritube.com/jurnalism/EUROPA-LIBERA-Asasinate-la-com1012461112.php

  In 1975, Cornel Chiriac / nascut in s. Uspenca, sudul Basarabiei istorice /
  facea emisiunile de muzica rock si pop, care in acei ani transmiteau un mesaj eminamente politic si in Occident, nu numai in Rasarit. Erau forme de protest impotriva unor forme inchistate de viata. Toti tinerii din tarile comuniste ascultau emisiunile lui. El era un personaj extrem de popular si in Uniunea Sovietica, si in Polonia, si in Cehoslovacia. In 1975 moare rapus de lovituri de cutit in Luickpold Park, la Munchen. In 1975, Emil Georgescu, fost procuror in anii 1950-1960 si apoi juristul Primariei Bucurestiului sub Gheorghe Pana, incepe la Europa Libera emisiunea “Actualitatea romaneasca”.

  Atentate si morti suspecte la Europa Libera:
  Noel Bernard, directorul Europei Libere, sectia romana, accepta deci aceasta emisiune de 50 de minute, care sa se ocupe exclusiv de evolutiile politice interne din Romania. Intr-o dimineata a anului 1981, in timp ce-si plimba cainele prin cartierul Haar, de la marginea Munchen-ului, Emil Georgescu este injunghiat de 20 de ori de doi mafioti. Ei sunt arestati la putina vreme, Emil Georgescu nu moare atunci, agresorii sunt condamnati la ani de inchisoare si se vorbeste imediat de posibilitatea ca ei sa fie mercenarii Securitatii din Romania. Niciodata insa nu s-a ajuns la aceasta concluzie. Emil Georgescu moare insa de un cancer galopant, care ar putea sa aiba sau nu legatura cu incidentul: cancerul era la plamani, el fusese injunghiat in plamani. In anii ’70, moare in mod surprinzator si Preda Bunescu. Era un om singur. Este gasit dupa cateva zile.
  La mijlocul anului 1981, Noel Bernard, un om de 55 de ani, varful de lance al Europei Libere, un jurnalist extrem de solid si de percutant, care se bucura de o imensa popularitate in Romania, se imbolnaveste de cancer la plamani. Nu era un fumator excesiv, nu daduse niciodata semne de fragilitate. In cateva luni se prabuseste, moare de cancer generalizat, in decembrie 1981. Succesorul lui este Radu Gorun – numele de radio, Mihai Cismarescu numele adeva rat. Moare, de asemenea, rapus de un cancer inexplicabil, declansat intr-o perioada foarte scurta. Apoi este adus de la Washington, unde emigrase in 1977, istoricul Vlad Georgescu. Ocupa postul de director in 1982.

  Desi stia atatea lucruri in momentul cand a ajuns in ’78, desi vorbea acolo despre un plan de asasinare a lui Emil Georgescu, confirmat in 1981, desi vorbea de intentia dictatorului de asasinare a lui Noel Bernard, desi se vorbea despre “aparatul Radu” de iradiere, noi nu aflam decat aproape 10 ani mai tarziu, cand intre timp se stinsesera Noel Bernard, Emil Georgescu, Radu Gorun.
  La inceputul lunii august 1988, Vlad Georgescu vine intr-o dimineata la radio, ne convoaca pe rand si ne spune ca i s-a depistat o tumoare de marimea unei mandarine pe creier,
  Mihai Botez, care este expulzat in jurul anilor ’80, a trait pana la sfarsit cu ideea ca a fost iradiat pe vremea cand se afla la Tulcea. Moare in 1995 de un cancer la ficat. Intre timp devenise ambasadorul Romaniei la Wasinghton. Si sotia lui, si el au trait cu ideea ca a fost iradiat. Biroul lui Vlad Georgescu a fost scanat cu detectoare. S-a constatat ca, de vizavi, peste un teren de tenis, erau imobile inalte si de acolo puteau fi transmise radiatii. Totul parea stiintifico-fantastic.

 12. mi este foarte interesant de ce AIE nu a scos PCRM in afara legii de ce AIE nu a interzis ideologia comunista si simbolurile comuniste-?? cam imi pare ca in AIE tot sunt forte mscate slujbase pentru interese Rusiei,

 13. Lora
  12 decembrie 2011 | Permalink |
  http://apropomagazin.md/2011/12/12/astazi-va-puteti-lua-ramas-bun-de-la-leonida-lari-video/

  Dumnezeu s-o odihneasca, acum a plecat pe vecie spre bucuria celor, care au impuscat in geamul casei poetei, care o telefonau si amenintau cu moartea fizica si amenintari directe membrilor familiei, astfel, ca intr-o noapte sa-si ia familia si sa plece! Nu a tradat, nu a fugit cum zic unii si cei, care sigur vor veni cu flori, sa-si faca imagine de “patrioti a natiunii”, a plecat impusa, a plecat pentru a continua sa dea viata idealului sfânt – LIBERTATE BASARABIEI !

 14. Multumim pentru aceste rinduri,care amintesc tuturor cine a fost si va ramine d.Leonida Lari.
  Rusine pentru cei care n-au gasit spatiu s-o faca.
  Vesnica si luminoasa amintire pentru Leonida Lari.

 15. RIP

  Schimbaţi, vă rog, filmul cu varianta http://www.youtube.com/watch?v=juA5weMbiEk

 16. Pt oligarhoo

  Mersi, nu stiam si de acest clip. L-am adaugat.

 17. Se anunta
  crearea unui GRUP / ” dublu L” / de Rugaciune colectiva zilnica
  pentru odihnirea sufletului
  in memoria scriitoarei Leonida Lari – martira nationala a României Mari !
  perioada – timp de 4o de zile,
  intre 12 Decembrie 2011 -22 Ianuare 2012.
  Ca prin rugaciuni colective sa ajutam sufletului Marii Patrioate
  sa-si gaseasca drumul spre Ceruri.
  Inceputul: prima zi, Joi, 15 decembrie 2011, orele 18-19
  in biserica romano – catolica;
  doritorii se vor regasi in interiorul catedralei
  imediat in partea dreapta purtând mici drapele tricolore in mâna.
  Mai aduceti mici cartulii cu diferite rugaciuni, la alegere.
  Chisinau, str. Mit. Dosoftei, 85 / ceva mai jos de Opera /
  http://www.catolicmold.md/
  In fiecare saptamâna se va alege o alta biserica,
  la alegerea membrilor grupului:
  denumirea si orientarea religioasa nu are importanta
  /avem doar un singur Soare pe cer pentru toti /.
  Eventual, ulterior ora se poate de schimbat
  in dependenta de orarul bisericilor respective.
  Veniti sa ne aparam mortii nostri !
  N.B.
  acest anunt este creat de o binevoitoare anonima
  / si care va ramâne anonima / neafiliata cu nici o biserica
  sau alte organizatii si este o persoana simpla,
  dornica sa pomeneasca amintirea mucenicei noastre Leonida Lari,
  care si-a jertfit viata pentru Re-Intregirea Marii Românii !

 18. Premierul Vlad Filat susţine că a făcut tot posibilul ca în urma comunicării cu premierul rus Vladimir Putin relaţiile moldo-ruse să fie deblocate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Fabrika, de la Publika TV

  Întrebat dacă Vladimir Putin este un idol pentru el, Filat a spus că apreciază unele lucruri pe care le-a întreprins premierul rus în situaţii de criză. Acesta, însă, nu a dorit să spună dacă poartă ceasul pe mâna dreaptă, doar după ce a văzut că acest lucru în face Putin. „Aşi ruga ca toată lumea înainte să facă declaraţii vizavi de simpatiile mele – să mă întrebe mai întâi pe mine. Eu am să răspund”, a precizat premierul.

 19. IN MEMORIAM: Leonida Lari
  1.
  ” De acum, unii dintre acei cu care am fost pe linia întâi
  în Mişcarea de eliberare nu mai sunt în viaţă:
  au fost împuşcaţi, otrăviţi, ştrangulaţi şi mutilaţi. ”
  http://leonidalari.blogspot.com/2008/11/apel-n-favoarea-ideii-ca-republica.html
  2.
  …la o emisiune, moderată de poetul Adrian Păunescu, şi la o întrebare a lui, de ce cred că creierul KGB-ului e la Bucureşti şi nu la Chişinău, am spus franc: aşa cred, pentru că România este o ţară mare cu interese ample, iar Basarabia este o provincie a ei cu interese mai mici. Unde îşi trimit cei mai pregătiţi agenţi toate ţările civilizate ale lumii? Bineînţeles, în ţara cu interese şi posibilităţi mai mari.
  Aşa că, la Bucureşti este capul fostului KGB, actualmente serviciile secrete ale Federaţiei Ruse. La Chişinău este numai coada care se mai zvântură din când în când, stârnind războaie în Transnistria.
  http://leonidalari.blogspot.com/2008/11/exil-n-ara-mea.html
  3.
  Tocmai de aceea, C.V. Tudor, împreună cu buruiana sa, au aruncat mormane de noroi peste mine, fără măcar să cugete un pic, cum aş putea să fiu eu deputat KGB, când kaghebiştii mi-au ucis fratele,
  mi-au împuşcat în geamuri două nopţi la rând, mi-au terorizat copiii.
  Aceleaşi tone de noroi le varsă aceste persoane, ca să nu zic mai rău, (mie nu-mi place să jignesc pe cineva, pentru că, într-adevăr,
  sunt creştină), şi asupra adevăraţilor patrioţi ai acestei ţări,
  printre care şi preşedintele Traian Băsescu.
  http://leonidalari.blogspot.com/2008/11/despre-perioada-tulbure-i-diversiuni.html
  4.
  Dar, după ce că Mişcarea de Eliberare şi Reîntreginre Naţională din Basarabia a fost decapitată, un politolog, jurist în drept naţionalist, deţinut politic în Siberia, V. Soltoicinu a evaluat, cu limpezime, ceea ce s-a întîmplat în România: „Istoria contemporană ne-a oferit o şansă, dar, dintr-un imobilism criminal, nu s-a făcut nimic în acest sens. Moscova aştepta, din partea Bucureştilor, o acţiune diplomatică.
  Însuşi M. Gorbaciov s-a exprimat, post factum, că aşteaptă o delegaţie de la Bucureşti, împreună cu reprezentanţii de la Chişinău, care puteau fi şi deputaţii din Basarabia în Sovietul Suprem al URSS, ca mandat special de a duce tratativele, ca teritoriile străbune să revină la Ţara mamă”.
  http://leonidalari.blogspot.com/2008/11/exprimarea-dezamgirii-fa-de-modul-cum.html
  5.
  5. Şi ultima, dar nu în ultimul rând, ştie oare domnul Traian Băsescu
  că Securitatea Republicii Moldova este, în fond, o filială a serviciilor federale ruseşti, la fel cum era pe vremea fostului preşedinte Iliescu, securitatea României ? Dacă ştie toate acestea domnul Traian Băsescu, de ce nu ia nici o atitudine ?
  http://leonidalari.blogspot.com/2008/11/prezentul-lucreaz-n-favoarea-viitorului.html
  6.
  Atunci, vă întreb încă o dată: cum pot eu fi „k.g.b.-istă”, „comunistă”, „machitoare bolşevică”? Plus de asta, mi-au ucis şi fratele aceşti k.g.b.-işti, la 24 de ani. / Leonard Tuchilatu / 1951-1975 /.
  http://leonidalari.blogspot.com/2008/11/rememorarea-unor-momente-importante-din.html
  7.
  O poezie de Leonida Lari:
  ” În lumina lunei ” / Fratelui Ion Vatamanu /
  …Uite-n clipa-n care tu m-ai părăsit
  Mi-au turnat otravă şi am cam murit,
  Însă nu cu totul, răii nu au spor
  Cel dedat lui Domnul e nemuritor…
  http://leonidalari.blogspot.com/2008/11/ciclu-de-versuri-i.html
  8.
  interviu cu Leonida Lari la postul de TV Moldova-1 :
  25 August 2011
  spicuiri din raspunsurile ei:
  – Va iubesc pe toti deoptriva cu prima suflare de pe Pamânt”
  – Sa mergem cu pasi clari de data asta si fara cotituri
  spre Marea Unire si Ultima.
  – Ne-implinirea proiectului de Aur / Re-Unirea /…
  …chiar suntem pregatiti s-o incepem DIN NOU.
  – Numai sa ne tinem bine cu sanatatea:
  sa nu ne ducem dincolo inainte de vreme.
  – Sa va recit Rugaciunea mea preferata, isihasta,
  rugaciune a inimii:
  „Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma.”
  – Moarte nu exista: Sufletul este nemuritor»
  – Mai trist ca mine lutu-i pe sicrie..
  http://www.youtube.com/watch?v=Uz96dmGdZoY

 20. Camelian Propinatiu2011-12-12 11:36:39
  Cartea Dezunirii s-a jucat nu la Chisinau, ci la Tiraspol si mai ales la Bucuresti, unde se mai joaca, poate, si azi, incât ar trebui ca o comisie cât a dlui Tismaneanu (istorici + oameni de informatii) sa studieze de ce clasa noastra politica si complicea ei intelectuala nu au creat, in 22 de ani (cât timpul de viata al României Mari Regale), un curent unionist in RO cât de cât similar celui din MD.
  http://www.adevarul.ro/moldova/social/VIDEO-Vezi-Leonida-Lari-interviu_0_607739289.html

 21. RIP Leonida Lari

 22. Prostia de amploare-))

  Vasile Stati a scos de sub tipar a doua ediţie a „Dicţionarului moldovenesc-român”

  Unul dintre promotorii cei mai aprigi ai moldovenismului, Vasile Stati, a editat a doua ediţie a „Dicţionarului moldovenesc-român”. Volumul a fost tipărit la Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

  A doua ediţie a dicţionarului pune în circuit peste o mie de moldovenisme, care au fost colectate, în mare parte, din actele slavoneşti ale cancelariei Statului Moldovenesc ce datează cu anii 1392-1503

  Colegiul redacţional al ediţiei afirmă că dicţionarul constituie o „sursă uimitoare de informaţie pentru elevi şi învăţători, studenţi şi politicieni, inclusiv pentru prim-miniştri, miniştri de externe şi pentru toţi purtătorii limbilor moldoveneşti şi române”.

  Prima ediţie a controversatului „Dicţionar moldovenesc-român” a fost editat în 2003.

  http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=13903

 23. Primul-ministru al României transmite un mesaj de condoleanţe familiei poetei Leonida Lari

  Primul-ministru al României, Emil Boc, transmite un mesaj de condoleanţe familiei poetei Leonida Lari.

  „Leonida Lari-Iorga a devenit prezenţă în spirit şi memorie a harului artistic, voinţei, curajului şi arderii în slujba valorilor româneşti. (…)Sunt convins că forţa personalităţii sale îşi va păstra rezonanţa în inimile noastre”, se arată în mesajul primului-ministru Emil Boc.

  http://www.timpul.md/articol/primul-ministru-al-romaniei-transmite-un-mesaj-de-condoleante-familiei-poetei-leonida-lari-29491.html

 24. Leonida Lari: VISUL ROMANIEI MARI !
  –––––––––––––––––
  1.
  SIMION:
  Orice s-ar spune, de-acum inucolo, dar Leonida Lari a avut o limpezire a spiritului ulutuitoare, prin el a coborat Absolutul la nivel cotidian. A avut si ceea ce lipseste acestui neam: indrazneala. Insa unii „critici” de nici doua zambile, tiranici, imitatori, infractori literari absurzi si lipsiti de rusine, crezand ca doar ei puncteza universalitatea, au avut nemernicia sa-i conteste nu doar creatia,
  ci si indrazneala cu care Ea ne-a facut sa devenim vulturi, astfel incat sa devenim oameni, in imanenta, absolut liberi. A fost si va fi expresia unui mister trait cu intensitate. Suverana fata de natura, supusa Divinitatii , libera in gandire si actiune – aceasta este Leonida Lari!!!
  http://www.timpul.md/articol/primul-ministru-al-romaniei-transmite-un-mesaj-de-condoleante-familiei-poetei-leonida-lari-29491.html
  2.
  Emil Boc:
  Primul-ministru al României transmite un mesaj de condoleanţe
  familiei poetei Leonida Lari:
  „…Un gând de incurajare pentru cei inruditi in IDEALURI cu poeta, publicita, omul politic si militantil civic român Leonida Lari,
  care nu mai este astazi printre cei ce ne insotesc…”

 25. Am făcut o trecere în revistă de moment la ştirea de top din câteva surse online. Deci, la:
  TIMPUL – „Preşedintele Transnistriei este KGB-istul Antiufeev”
  http://www.timpul.md/articol/presedintele-transnistriei-este-kgb-istul-antiufeev-29485.html

  JURNAL
  „O moldoveancă gravidă şi copilul ei de 3 ani, morţi în Cipru”
  http://jurnal.md/ro/news/o-moldoveanca-gravida-si-copilul-ei-de-3-ani-morti-in-cipru-213682/

  De celelalte nici nu mai are rost să scriu, pentru că deja e jalnic. Partea bună a lucrurilor e că se vede fără ochelari de cai WHO IS WHO.

 26. În lumina lunei

  Fratelui Ion Vatamanu

  Bate miezul nopţii, frunze cad şi cad,
  Şi în astă lume nu e nici un vad,

  Colo urlă-un câine, rage un chefliu,
  În lumina lunei eu sunt încă viu.

  La un pas de moarte, vreau eu sau nu vrei,
  Dar mă înconjoară doar nişte pigmei.

  În lumina lunei, am ceva de spus,
  Peste-orice femeie tu ai fost mai sus.

  Vezi că vine iarna, ciorile cârtesc,
  Eu chiar şi din moarte, încă te iubesc.

  Şi te-ntreb de-acolo, unde sunt acum
  Cum de mai lăsat-u doar cu versu-n drum,

  Uite-n clipa-n care tu m-ai părăsit
  Mi-au turnat otravă şi am cam murit,

  Însă nu cu totul, răii nu au spor
  Cel dedat lui Domnul e nemuritor.

  Bate miezul nopţii, Vă salut de sus,
  Unde nu sunt răii care m-au răpus.

  Cade miezul nopţii, veţi avea un vad,
  Căci la noi în raiu frunzele nu cad.

 27. Aurica Danalache
  http://vox.publika.md/politica/un-cercetator-italian-alberto-basciani-despre-basarabia-si-romania-mare-1918-1940-134791.html
  Recent am citit, mai exact am studiat un manual utilizat la Facultatea de Ştiinţe politice (sau Politologie dacă doriti) a Universităţii de Stat ‘’Roma 3’’ din Roma: ‘’Dificila unire. Basarabia și România Mare( 1918-1940)’’ (La difficile Unione. La Besserabia e la Grande Romania (1918-1940)) scris de către cercetătorul italian de istorie a Europei orientale, Alberto Basciani. Țin să menţionez că acesta din urma, nu are nici un interes în falsificarea istorie, este un cercetător imparţial. Domnia sa a consultat nenumărate resurse la scrierea acestei opere: îndeosebi arhive de la București și Chișinău, dealtfel a întreţinut lungi convobiri cu istorici moldoveni, români și nu numai.

 28. Bursucul, 2011-12-14 09:10:43
  Domnule Sabin,
  Sunt un Unionist convins si sper sa ajungem in curand
  la Marea Re-Unire, asa cum a visat-o si martira neamului nostru
  / cel românesc / raposata Leonida Lari !
  Asta este si visul meu de o viata !
  Dar, daca dumitale nu-ti place aici la noi, o parte din România Mare ocupata inca de ruso-comunisti, si nu ne intelegi durerile de secole,
  cu tot respectul, esti liber sa pleci de aici.
  Vom astepta alti conationali mai patrioti sa ne inteleaga si sa ne ajute. Drum Bun !
  http://www.adevarul.ro/moldova/EDITORIAL_Despre_poeti-numai_de_bine_0_608339215.html

 29. Interviu luat profesorului Ion Coja
  http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=6902

  R: De la cine aţi primit această informaţie?
  I.C.:
  De la o persoană din guvern, nu toţi guvernanţii de după 1990 sunt trădători de ţară. Precum şi de la un evreu de treabă, foarte bine informat, care mi-a precizat şi cifra finală a evreilor care urmează să se stabilească în România: un milion!
  După venirea la Cotroceni a lui Băsescu am luat legătura, indirect, prin colonelul Diomid Perciun, cu un consilier al preşedintelui informat asupra subiectului. Mi-a transmis prin Diomid Perciun că în final va fi să fie un milion de evrei care se vor stabili în România şi Republica Moldova… Ca o compensaţie, se va face unirea cu Basarabia… Acesta a fost răspunsul! Un răspuns aproape oficial.

 30. 8 septembrie 2005:
  Interviu cu dna Nadejda Tuchilatu, mama scriitoarei Leonida Lari
  http://www.zdg.md/51/interviu/

  — Doamna Tuchilatu, cum e sa fii mama a doi poeti, a Leonidei Lari si a regretatului Leonard Tuchilatu?

  — M–am mandrit intotdeauna ca sunt mama a doi poeti. Despre feciorul meu, poetul Leonard Tuchilatu, se stie mai putin, pentru ca s–a stins de tanar. A scris si el, dar nu a mai dovedit sa scrie totul, murind, fiind rapus de o boala grea. Copiii mei au avut o copilarie foarte frumoasa. Leonida a fost o fetita foarte muncitoare. A fost eminenta intotdeauna. I–am fost chiar eu profesoara de limba pe cand lucram la scoala din Bursuceni profesor de limba si literatura romana. Probabil de aici a si venit dragostea copiilor mei fata de literatura. Si barbatul meu a fost pedagog, dar a murit de tanar, la 49 de ani. Participase la razboi, fusese ranit si de aceea a decedat.

  — In calitatea Dvs. de mama a doi poeti, ce ganditi despre viata si despre moarte?

  — Ma gandesc ca–i mai bine, totusi, cand omul moare mai tanar. Toti il bocesc, iar apoi ii duc dorul… Daca traieste mai mult si moare la adanci batranete, prea putini il mai regreta, zicand: ii ajunge cat a trait. Exact asa spuneam si eu cand eram mai tanara si se intampla sa moara vreun batran din satul nostru.

  — Au trecut vreo 15 ani de la inceputul miscarii de eliberare nationala in Basarabia. Numele fiicei Dvs., Leonida Lari, este strans legat de aceasta miscare. Ea devenise un simbol care mobiliza la lupta fortele nationale si patriotice de aici. Cum v–ati simtit in acel timp Dvs., mama Leonidei Lari? Ce va mai amintiti despre riscurile la care a fost supusa fiica Dvs. atunci cand, in Piata Marii Adunari Nationale, a stat in fata tancurilor?

  — Am avut multe necazuri. Am trait multa mandrie, dar si suferinta, in egala masura. Leonida a fost printre cei mai activi luptatori, alaturi de scriitorii: Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Ion Hadarca… Era indrazneata si dura…

  — Chiar vroiam sa Va intreb: de unde aceasta duritate in caracterul Leonidei Lari, or, chiar Dvs. spuneati mai sus ca a avut o copilarie linistita, chiar fericita, fiind copil bland si cuminte?

  — Poate tot de la mine a preluat duritatea… Poate din cauza situatiei din vremea aceea. Au fost niste conditii de lupta in care, pentru a izbandi, Leonida, impreuna cu alti scriitori, organizau mitinguri si intruniri publice neautorizate in cadrul carora se constituia miscarea de eliberare nationala. Din aceasta cauza vroiau s–o prinda cu orice pret. Deseori o chemau la procuratura, la politie, ea insa refuza sa se prezinte. Nelinistita, o intrebam din ce cauza nu se prezinta. Ea imi spunea ca nu vrea, stiind ca ar putea fi inchisa. Imi amintesc, era una Galina Andreeva care facea nazdravanii pe la Tiraspol. Ea vroia cu orice pret s–o prinda pe Leonida si s–o duca peste Nistru. Plateau o limuzina celui care ar fi reusit s–o prinda si sa le–o predea pe Leonida. Tot atunci, intelegand ca nu vor reusi s–o retina, au incercat sa ma intimideze pe mine, stiind bine ca o fiica adevarata nu va putea rezista in fata chinurilor mamei sale. Au vrut sa ma ia ostatic. Eu, insa, nu stiam prea multe. Intr–o buna zi, la Bursuceni, unde traiam pe atunci, am fost chemata la magazin. Acolo, la telefon, o femeie necunoscuta, zicand ca e cea mai buna prietena a Leonidei, mi–a spus ca fiica mea ar fi devenit victima unui accident rutier, aflandu–se in stare extrem de grava la spital. Insista sa plec imediat la Chisinau, la Leonida. „Leonida e pe moarte, trebuie sa plecati neaparat.” Mai tarziu am inteles ca era suspect de insistenta. Am inceput sa tremur toata si am plecat prin sat, sa caut o masina. Ma gandeam sa ma pregatesc de drum, sa ma grabesc, dar sa nu ma pornesc la Chisinau cu mana goala. Ganduri si cautari… Mai tarziu am inteles ca Dumnezeu m–a ferit, facand sa nu gasesc transport. Intre timp am inceput sa analizez convorbirea cu acea necunoscuta, intelegand ca nu–mi ieseau mai multe la socoteala. In primul rand, eu cunosteam toate prietenele Leonidei… Pe de alta parte, nu intelegeam de ce trebuia sa aflu despre starea Leonidei din alta parte si nu de la familia ei? Peste cateva zile, am plecat la Chisinau, unde mi–am revazut fiica nevatamata. Atunci m–am convins ca mi se intinsese o capcana, iar mai tarziu am aflat chiar ca o banda, aproape de Bursuceni, organizase acel scenariu ca sa ma prinda pe Dealul Vladului, adica exact acolo pe unde trecea drumul din satul nostru spre Chisinau. Ma asteptasera acolo o haba de vreme, dar nu le–a mers. In scurt timp dupa aceea, Leonida a inteles ca trebuie sa plece din Basarabia, mai ales ca pe peretii casei sale, la Buiucani, apareau inscriptii amenintatoare: „Budem tebea ubivati! Budem ubivati tvoih detei!” Totodata, copiii erau urmariti si intimidati. Era foarte greu pentru noi toti. S–a intamplat ca, intr–o singura seara, i–a taiat linia electrica, linia telefonica… Casa era inconjurata de persoane suspecte. Nu a existat alta solutie decat plecarea Leonidei din R. Moldova in Romania. Atunci am intrebat–o unde se duce. Mi–a raspuns ca nu stie. Am ramas plangand de durere intr–o casa pustie. Dupa plecare, am lasat cheile la o vecina si am plecat la tara. Eram atat de nelinistita, incat imi parea ca o inghitise pamantul. Pentru mine, singura consolare era ca dusmanii nu au reusit s–o prinda.

  — Credeti ca s–a schimbat ceva aici, in R. Moldova, de la ’89 incoace?

  — Nu as spune ca s–au schimbat prea multe. Nu vad vreun progres.

  — Se vorbeste ca un nou val al renasterii nationale ar putea salva Basarabia de aceasta decadere in comunism. Cine ar putea initia, astazi, o noua miscare de eliberare nationala?

  — E putin posibil ca anul ’89 sa se repete. Oamenii s–au schimbat foarte mult. Au devenit mai indiferenti, mai lipsiti de curaj, le–au scazut si puterile. Am ascultat cu placere mesajele scriitorilor, rostite pe Aleea Clasicilor, de Ziua Limbii Romane… Erau triste, erau tulburatoare, erau adevarate.

  — Ce va nelinisteste cel mai mult din cate se intampla acum in R. Moldova?

  — Ma gandeam cu nedumerire ca Vladimir Voronin nu a participat la sarbatoarea nationala a Limbii Romane si ca nu a inteles, probabil, ca vorbim intr–o singura limba, limba romana. Nu stiu daca mai e vreun stat in care presedintele nu participa la sarbatorile nationale…

  — Cum este comunicarea dintre Dvs. si Leonida Lari? Este fiica Dvs. o fire deschisa, Va vorbeste despre toate?

  — Comunicam mereu. Imi citeste toate poeziile. De altfel, eu sunt primul cititor al versurilor Leonidei. Tot ce scrie impartaseste cu mine. Deseori imi dau lacrimile cand ii aud poemele. Chiar acum i–au aparut doua volume noi de carte, unul, „Epifanii”, include, in mare parte, poezie religioasa.

  — Va spune si lucruri dureroase, stresante, sau va cruta uneori?

  — Ceea ce ma bucura, imi spune intotdeauna. Uneori aflu ca ascunde sa–mi comunice noutati triste, ca sa nu sufar. Stiu ca Leonida are destui dusmani de la care se trag mai multe probleme in viata ei si a familiei sale. Ma mir cand unii continua sa–i reproseze si sa nu o inteleaga din ce cauza a plecat in Romania. Dar cum putea ea sa ramana aici atata timp, cat dusmanii tinteau cu arma in geamurile casei sale? Cum s–ar fi putut apara ea atunci cand era urmarita pentru a fi arestata si dusa la Tiraspol? Dusmanii ii urmareau copiii si erau gata sa faca orice, ca sa o prinda pe Leonida.

  — Cum credeti, ce nu le convenea cel mai mult?

  — Impreuna cu alti intelectuali, organizase destule mitinguri neautorizate, ca sa ramana in afara atentiei dusmanilor. Imi amintesc cuvantarile scriitorilor nostri, rostite la intrunirile din Valea Morilor. Ma umpleam de emotii si credeam ca iata–iata vine Eliberarea. Frica de Libertate i–a pus pe jar pe dusmanii romanismului din Basarabia. Timpul a trecut si am inteles ca sperantele noastre si ale copiilor nostri au fost doar niste iluzii.

  — Din ce cauza s–a intamplat asa?

  — Desi imperiul sovietic se destramase si, credeam ca se formasera premise favorabile pentru edificarea unei independente reale, cred ca razboiul care incepuse a stricat totul. Acum sunt prea multi oameni descurajati ca sa poata realiza idealurile nationale de Libertate si Unire…

  — Dar Dvs., cum stati la capitolul optimism? Mai aveti curaj si speranta ca Basarabia ar putea ajunge sa traiasca timpuri mai bune?

  — Eu sper, chiar daca ma doare inima ori de cate ori analizez lucrurile. Sunt un om sensibil si cand aud poezii sau mesaje patriotice, imi dau lacrimile.

  — Scrieti?

  — Scriu si eu. Reproduc memorii, fragmente din viata mea. Ele contin marturii despre viata si lupta familiei noastre si ale societatii noastre. Chiar recent am publicat cateva episoade despre plecarea nepotelelor mele in Romania. Am incercat sa spun acolo tot ce am trait eu atunci, cum am simtit eu despartirea de ele. Imi amintesc ca azi, era o zi ploioasa de iunie… Era 25 iunie. Peste doua zile, la 27 iunie, urma sa sarbatorim ziua de nastere a Cristinicai. Fetele se pregateau sa primeasca musafiri. Ploua de parca cineva turna cu o cupa peste lume. Deodata, la poarta, l–am vazut pe Mihai, ginerele. Ma intrebam ce cauta el, fara instiintare, pe un astfel de timp? Era anul 1993. Fetele, cand l–au vazut, i–au iesit in cale, bucurandu–se, iar el mi–a zis: „Mamica (asa imi zice ginerele meu, actorul Mihai Iorga, care e un om foarte bun si deosebit de inteligent), rusii sunt cruzi. Nu putem risca. Am venit sa iau fetele.” Leonida era plecata deja si le astepta la Iasi. Desi fetele vroiau sa ramana acasa, Mihai le–a luat in aceeasi noapte peste Prut, unde puteau fi in siguranta. Am ramas disperata, cu siruri de lacrimi pe fata. Nu reusisem sa le dau nimic, decat niste cirese pe care le–am cules in graba. Era tocmai timpul cireselor. M–am uitat in urma masinii. Ploua tare si, peste un timp, devenisem atat de trista, de parca ploaia imi inghitisera nepotelele.

  — Dar cum va impacati cu nepoatele?

  — Foarte bine.

  — Ele cresc niste luptatoare, asemeni mamei lor, sau reprezinta deja alta generatie, alt stil de viata si de lupta?

  — Stiu ca sunt tare mandre de mama lor, dar fiecare traieste cu visele si planurile sale. Cristina e pictorita, Emanuela a absolvit Literele, iar cea mai mare, Romana, e casatorita in America si are doi copii. Romana scrie, i–au si aparut doua carti deja. Recent a devenit membru al Uniunii Scriitorilor.

  — Cum a fost sa va integrati la Bucuresti?

  — Mi–au slabit puterile si nu mai pot ramane singura in sat, chiar daca mereu mi–e dor de bastina. E bine la Bucuresti, dar am trait toata viata la tara si tanjesc dupa satul meu. Vara asta am stat mai mult la Bursuceni. M–am odihnit foarte bine.

  — Spuneati ca dna Leonida are multi dusmani. Cine sunt dusmanii Leonidei Lari?

  — Diferiti. In primul rand, cei care sunt de alte viziuni si conceptii politice. Multi o condamna, pana la ura, pentru ca a plecat din Moldova. Spun ca din cauza ei sunt astazi atatea greutati in stanga Prutului. Unii, care habar n–au de politica, spun ca din cauza faptului ca Leonida a plecat la Bucuresti, lumea voteaza in favoarea comunistilor. O fi avand, probabil, in vedere ca nu prea are cine mobiliza poporul, in lipsa scriitorilor combatanti. Unii imi spun ca ea ar fi trebuit sa ramana si sa lupte in continuare aici. Fiecare spune ce gandeste.

  — Dar acum vine fara de probleme la Chisinau, sau tot mai este urmarita?

  — Ea nu vine singura niciodata. Vine fiind insotita de cineva. Cred ca nu o mai urmaresc. La ultimele alegeri, a venit in Moldova in calitate de observator. A ajuns chiar pana in Transnistria. Acolo a batut atatea drumuri, incat a venit acasa cu pantofii rupti. Imi amintesc, cand s–a intors la Bucuresti, era tare trista. Mi–a spus ca asteptase alte rezultate.

  — Haideti sa ne amintim si de Leonard Tuchilatu, feciorul Dvs., si el poet, mort de tanar de o boala necrutatoare…

  — Ce sa va spun despre Leonard? Mai nu l–am simtit, mai nu l–am cunoscut… Nu am avut timp sa–l studiez. A fost un baiat voinic, cu multa vointa si demnitate. Cred ca l–au distrus in armata sovietica.

  — A fost desfasurata vreo ancheta?

  — Nu a mai apucat. Si–a facut serviciul militar intr–un oras din Rusia. Doar Dumnezeu stie ce s–a intamplat cu–adevarat acolo. Cand a ajuns pe mainile doctorilor, a vrut sa–i de–a in judecata pe cei care i–au provocat boala, dar nu i–a mai ajuns timp. A fost demobilizat inainte de vreme. A plecat la Moscova, la Institutul de Literatura, dar sanatatea sa nu a mai rezistat. De acolo l–am adus mort. Tin minte cum si–a presimtit moartea. Ma tot ruga sa–l iau acasa, spunand ca oricum va muri.

  — Dar cum vi se pare poezia lui Leonard?

  — Are doua carti, „Sol” si „Fata Morgana”. Am uitat mai multe dintre poeziile lui. Volumul „Sol” se incepe cu poezia „Buna seara, mama”… „Buna seara, mama, te cuprind cu mainile cerului…” Mi–e greu sa–mi amintesc… Tare ma iubea… (plange).

  — Spuneti ca va slabesc puterile si ca va este tot mai greu… Ajunge omul la o rascruce si incearca sa traga niste concluzii despre viata traita. Cum sunt ele, in cazul Dvs.?

  — Eu imi vad trecutul ca intr–o oglinda. Ma gandesc la toate bucuriile si la toate necazurile pe care le–am avut. Am avut de toate in viata, ca si orice om din generatia mea.

  — Daca ati avea putere, ce nu ati permite sa se intample in viata Dvs.?

  — Razboaie.

  — Ce ati vrea sa mai faceti?

  — As dori sa mai reusesc sa scriu ceva. Ma rog sa nu–mi slabeasca memoria, ca sa–mi pot depana amintirile.

  — Dar cum reusiti sa va pastrati memoria?

  — Am o memorie vizuala foarte buna. In ultimii ani nu–mi mai slujesc ochii. Uneori ma gandesc ca ar fi mai bine, decat sa ma chinuiesc, sa plec la Domnul, ma tem insa sa nu–L supar, dorindu–mi moartea. In genere, la anii mei (81 de ani) sunt multumita de toate. Copiii ma protejeaza, iar asta inseamna foarte mult. Bucuria lor, acum, inseamna si bucuria mea, iar viitorul nepotelelor este cel mai important pentru mine.

  — Ultimul volum de carte al Leonidei Lari contine poezie religioasa. Cum este aceasta relatie a Leonidei cu Dumnezeu. Cand si cum s–a constituit ea, daca tinem cont de faptul ca a crescut intr–o familie de intelectuali, in perioada comunist–ateista?

  — Ea crede foarte mult in Bunul Dumnezeu. Ma gandesc ca aceasta credinta a ei s–a intarit pe atunci cand ea nu era publicata, mai bine zis, pe cand poezia ei era interzisa. Mi–a povestit candva un vis in care un om impunator se aratase in calea ei. A vorbit cu ea mai mult timp si, la sfarsit, i–a spus: „Noi vom da intindere si putere cuvantului tau”. Dupa acel vis a si urmat publicarea primelor scrieri ale Leonidei. Erau poezii pe care se vede ca nu le–au inteles cu–adevarat cenzorii de atunci. Intr–un stil metaforic, Leonida vorbea despre Dumnezeu, iar cei care au avizat editarea volumului crezusera ca ea vorbea despre cosmos. Erau poeme profund filozofice, pe care nu au reusit sa le inteleaga oponentii ei de atunci. Ultima carte, cea mai noua, nu am vazut–o inca. Plec la Bucuresti, arzand de nerabdare s–o vad.

  — Cum credeti, ce fel de viitor are Basarabia?

  — Poate ca va urma vreo schimbare, dar e greu de presupus, atata timp, cat puterea nu doreste aceasta.

  — Dar ce s–ar putea intampla cu Basarabia dupa aderarea Romaniei la UE?

  — Totul depinde de aparitia pe scena politica a unor oameni care ar lupta cu–adevarat pentru revenirea Basarabiei la istoria sa fireasca. Imi amintesc, anul 1989 si lupta pentru limba romana si alfabetul latin. Atunci si Leonida, si prietenii sai de lupta, au muncit foarte mult… Munca lor a dat rezultate. Astazi tot mai putini conteaza pe munca atunci cand vor sa izbandeasca ceva.

  — Cat si cum munceste acum Leonida Lari?

  — Munceste foarte mult. Scrie noptile. Atunci cand scrie, imi zice: „Mamica, nu intra”, iar eu stiu ca nu trebuie s–o deranjez. Atunci cand termina de scris, ma cheama si imi citeste, asteptand sa auda parerea mea. Nu sunt poet, dar intotdeauna ii spun ceea ce cred. Incerc s–o sustin in creatia ei.

  — Va certati vreodata?

  — Poate, uneori, vine vremea sa ne contrazicem, dar niciodata prea serios. De cand mi–au slabit vederile, nu prea reusesc sa fac treaba prin casa, de aceea nu prea avem motive de galceava. Stiu ca tine mult la mine. Chiar si acum, in ultimele zile, ma tot suna, intrebandu–ma cand revin la Bucuresti. Imi spune ca ii este dor de mine.

  — Recent ati revenit de la Bursuceni. Cum vi s–a parut viata de la tara astazi?

  — E grea, tare grea, chiar daca prin satul meu nu au fost inundatii, la fel ca in alte parti, e tare mare saracie. Oamenii nu au bani si nu au de unde sa–i castige.

  — Dar cum explicati ca, si in actualele conditii de saracie, se voteaza pentru o guvernare comunista, pentru guvernarea care a promis multe, dar a intreprins prea putine?

  — Populatia este bludnica. E greu de inchipuit de ce au devenit astfel. Poate ca le–au disparut idealurile. Multi oameni nu mai stiu pentru ce ar trebui sa munceasca sau chiar sa traiasca. Ma uitam pe drum, cum hectare intregi de pamant au ramas paraginite… Oamenii nu au unde munci, din care cauza isi parasesc cuiburile, plecand in lume.

  — Ati trecut pe la scoala in care ati muncit timp de o viata? Cum este astazi?
  — Am reusit sa–mi revad prea putini colegi, pentru ca majoritatea erau in vacanta. Scoala ramane frumoasa, poate pentru ca de ea sunt legate cele mai frumoase amintiri din tineretea mea. Pe atunci, chiar daca ne confruntam cu multe greutati, am suportat foametea si deportarile, eram tineri, iar tineretea, in orice fel de conditii, este minunata.
  — Cum vi se par tinerii romani?
  — Imi plac foarte mult tinerii. Sunt ca niste flori dragi.
  — Se gandeste cumva Leonida Lari sa revina la Chisinau?
  — Uneori aud ca ar vrea sa se intoarca, dar poate ca mai tarziu.
  — Va multumim pentru interviu.
  ––––––––––––––––––
  Un interviu de Aneta Grosu

  Emanuela:
  — A trait o viata in care a adunat destula intelepciune. Ne intelegem foarte bine, chiar daca deseori nu inteleg cum de a reusit sa–si traiasca viata in conditii destul de dificile. E mai conservatoare, iar diferentele de varsta isi spun cuvantul. De exemplu, eu nu sunt de acord cu bunica atunci cand spune ca in Basarabia nu s–a schimbat nimic in ultimul timp. Au trecut 15 ani, au aparut noi oameni, noi conceptii si, bineinteles, noi solutii. Bunica vrea sa fiu exact ca ea. Vede in mine un ideal si nu vrea sa recunoasca faptul ca eu sunt altfel. Viata ei imi pare ca o poveste, ca un film. Asa si nu–mi imaginez cum a putut, pe atunci, dintr–o familie simpla, de tarani, sa ajunga profesoara scolara. Ma gandesc deseori ca daca bunica mea nu ar fi luptat in viata ei incercand sa realizeze ceva, nu eram nici eu astazi la Chisinau sau la Bucuresti. Faptul ca ea s–a zbatut pentru viata ei, m–a ajutat si pe mine sa ajung acolo unde sunt astazi.

 31. FORTELE OCULTE:
  ASASINATE LA COMANDA contra Marii Re-Uniri cu România:
  Martirii Neamului Nostru:
  ——————————————————————————————————————
  1. Mihail Garaz – impuscat in fata casei la 60 de ani – / 1930 – 1990 / – poet si publicist.
  2. Dumitru Moldovanu – un tânar patriot, omorât in Nov.1990.
  3. Ion Gheorghita – impuscat si el in fata casei la 52 de ani – / 1939 – 1991 / – poet.
  4. Grigore Vârtosu – mare patriot,
  impuscat in spate in iulie 1992 in razboiul cu rusii de pe Nistru.
  5-6. cântaretii cuplul Doina / Marin / – la 34 de ani – / 1958 – 1992 /
  si Ion Aldea-Teodorovici – la 38 de ani – / 1954 – 1992 /- «accident» inscenat.
  7. Ion Dumeniuk – la 56 de ani / 1936 – 1992 / – lingvist, publicist, otravit-iradiat.
  8. Ion Vatamanu – la 56 de ani – / 1937-1993 / – poet, publicist, savant,otravit.
  9. Nicolae Costin – la 59 de ani / 1936 – 1995 / – primar de Chisinau, iradiat cu cesiu
  impreuna cu soferul sau –
  10. Tudor Panus, care moare dupa 6 luni si el.
  11. Petre Teodorovici- la 47 de ani – / 1950 – 1997 / – cântaret, iradiat-otravit,
  care stia prea multe despre cei care i-au omorât fratele si pe Doina.
  12. Lidia Istrati – la 56 de ani – / 1941 – 1997 /- scriitoare, deputata,
  iradiata-otravita pentru curajul sau contra mafiotilor.
  13. Gheorghe Ghimpu, la 63 de ani – / 1937- 2000 / – disident, deputat, «accident» inscenat
  14. si colegul sau Ion Caftanat- / aflat la volan in aceeasi masina /
  15. Veniamin Apostol – la 62 de ani – / 1938 – 2000 / – actor, iradiat-otravit
  16. Ion Mija – la 63 de ani – / 1938 – 2001 / – cineast, iradiat-otravit
  17. Nicolae Sulac – la 65 de ani – / 1936 – 2003 / – cântaret, iradiat-otravit
  18. Iacob Burghiu – la 62 de ani – / 1941-2003 / – prozator si regizor, iradiat-otravit.

  4 ASASINATE in lanț:
  ————————————————––––––––––
  19. Emil Loteanu /1936-2003/, cineast /otrava in cafea la Moscova, probabil era un fost agent,
  care cunostea prea multe despre presedintii comunisti ai RM, si devenise nesupus, deci periculos/.
  20. Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu,
  de aceea a fost si el anihilat printr-un «accident» aranjat.
  21. Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamt, care si el, sarmanul, probabil,
  stia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti: «accident» mortal, impreuna cu prietenul sau:
  22. Adrian Neacsu – /1972 -2004/, actor
  —————————————————————————————–
  23. Vladimir Nicu – la 76 de ani – / 1928 – 2004 / – istoric, om politic, iradiat-otravit.
  24. episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /, » accident» la comanda.
  25. corpul lui Andrei Buzu, patriot si primar de Drasliceni, r. Criuleni a fost gasit intr-o fântâna.
  26. Victor Ciutac – la 71 de ani – / 1938 – 2009 / – actor, iradiat-otravit
  27. Grigore Vieru – la 74 de ani – / 1935 – 2009 / – poet national, «accident» inscenat.
  28. Ion Contescu – omorât in 2009, profesor, istoric, iradiat-otravit.
  29. Andrei Vartic, la 61 de ani – / 1948 – 2009 / – publicist, poet, savant, otravit-iradiat.
  30. Andrei Savciuc , la 21 de ani – / 1988 -2009 / – student la Bucuresti, «accident» inscenat.
  31. Tudor Cataraga – la 54 de ani – / 1956 – 2010 / – sculptor,
  32. / asasinat /»accident» rutier la comanda “/ impreuna cu sotia sa Dora /
  33. Vlad Gheorghelas – la 61 de ani – / 1950 -2011 / –
  cântaret, iradiat-otravit
  34. Andrei Buzu, patriot si primar s. Drasliceni /Criuleni,
  omorât si aruncat intr-o fântâna la 4 August 2007.
  35. Leonida Lari / la 62 de ani, 1949-2011 /
  scriitoare si martira nationala, iradiata la „cancer”
  si fratele ei Leonard Tuchilatu, poet /1951-1975/,
  „răpus” in armata ruseasca

  ——————————————————————————————————————
  36.
  + PLUS 5 tineri torturati, schinjuiti si masacrati de catre teroristii-politisti mascati in aprilie 2009
  in timpul protestelor anti-comuniste si anti-voronin de la Chisinau:
  37. Valeriu Boboc /1985 – 2009/
  38. Ion Ţâbuleac
  39. Eugen Ţapu
  40. Maxim Canişev
  41. Radu Ciobanu
  ———————————————————————————–
  Bucovina de Nord si Sudul nostru care plâng:
  42.
  In 1993 patriotul si primarul Ion Rotaru din s. Boian, judetul Cernauti, si-a pierdut mintile dupa ce unul din fii sai a fost ucis în condiţii «enigmatice».
  43.
  Mihai Jar / 1960-1999 / mare patriot si directorul scolii românesti 26 din or. Cernauti — «moare subit» /otravit/.
  44.
  Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român, «accident mortal» inscenat pe autotrasa de lânga Chilia la sud la Dunare.
  ––––––––––––––––––––-
  45.
  + plus cei câtiva monahi tineri de la manastirile Capriana, Tipova, etc.
  omorâti pentru vederile lor pro-românesti / suntem in cautarea numelor lor /.

  N.B.
  + plus cele câteva sute de victime moldovene din timpul razboiului cu rusii de la Nistru din 1992.
  c)
  Daca cunoasteti si alte cazuri de asasinate politice,
  va rugam sa completati aceasta lista neagra a EROILOR NOSTRI.
  ——————————————————————————————————————
  Deci vedem ca timp de 20 de ani se duce o lichidare sis-tematica a celor mai importanti patrioti români moldoveni.
  CINE SUNT URMATOARELE VICTIME ?
  OARE NU AVEM CURAJUL SA DEMASCAM ASASINII NATIUNII NOASTRE SI SA STOPAM ACEST GENOCID ?
  AMINTIRE SI POMENIRE VESNICA PATRIOTILOR MOLDOVENI
  CARE AU FOST LICHIDATI PENTRU O CAUZA SFâNTA – ROMâNIA MARE !

 32. Din Spania.Dumnezeu s-a o odihneasca,pe DOAMNA,POETA,PATRIOTA SI OMUL POLITIC.luptatoarea impotriva minciunii,falsificarii istoriei,pentru dreptate si adevar,reintregirea PATRIEI.Condoleante familiei poetei LEONIDA LARI.Sa mergem cu pasi clari de data asta si fara cotituri spre Marea Unire si Ultima.DUMNEZEU SA NE AJUTE.

 33. Leonida Lari,ai lupat pentru Adevar. Adevarul inseamna Dumnezeu. Bunul are grija de Sufletul Tau. Monodrama „INGERUL”de Leonida Lari. Premiera in Cetatea Unirii-Alba Iulia.

 34. intrebare domnului Snegur,
  fost presedinte de RM:
  –––––––––––––
  oare cum se face ca atunci când erati presedinte de RM, prin iunie 1993,
  patrioata neamului nostru, Leonida Lari, intr-o noapte – la 25 iunie,
  a trebuit sa fuga pe ascuns la Iasi ca sa scape de amenintarile
  cu moartea care planau in jurul familiei sale…
  Dvs. ca seful statului ” LIBER si INDEPENDENT „- RM –
  de ce nu ati organizat paza acestei familii de patrioti si sa-i ocrotiti la noi acasa de criminlaii si teroristii de la Tiraspol care misunau liber pe teritoriul dintre Nistru si Prut si asasinau patriotii moldoveni militanti pt. România Mare ? / lucru care continua si in prezent /.
  In calitate de presedinte suprem,
  chiar nu stiati ce se intâmpla pe tot teritoriul RM ?
  Oare cunoasteti zicala „cine tace, consimte ” ?
  Dvs. domnule presedinte de atunci, ca si altii de mai apoi,
  prin in-activitatea dvs. tot purtati o vina in fata acestor jertfe
  ale imperialismului si sovinismului rus !
  Jertfe carora li s-a astupat gura,
  sa nu mia rosteasca cuvântul nostru cel drag – România Mare –
  curmându-le viata prin accidente, otraviri, iradieri:
  Doina si Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, sculptor Tudor Cataraga, Vlad Gheorghelas, Ion Mija, Emil Loteanu, etc.

 35. IN MEMORIAM: LEONIDA LARI
  1.
  Nicolae Dabija:
  ” Cu o jumătate de an în urmă mi-a spus:
  „Urmez un tratament, după care voi reveni la Chişinău,
  ca să începem Mişcarea de Eliberare Naţională de la capăt”.

  A fost atacată, lovită, calomniată, dar nu s-a clătinat.
  De când a aflat că e bolnavă, evita să iasă din casă.
  Lumea o căuta la Bucureşti, şi ea se afla la Chişinău.
  Vorbea cu noi la telefon, ca de departe.
  Ea, femeia-bărbată, nu voia să fie văzută umilită de suferinţă.
  Ea, fiinţa cu fruntea senină de gânduri,
  nu dorea să fie văzută umbrită de durere.
  Şi-a purtat cu demnitate crucea.
  http://www.literaturasiarta.md/press.php?l=ro&idc=199

  2.
  Ai alergat înaintea Luminii
  S-o cauţi, s-o aduni, s-o aduci…
  Ca raza Colindului să ningă
  În podoaba Pomului aurite nuci.

  Ai alergat înaintea Luminii,
  Fată de lumină… Ai plecat…
  De durerea rănilor sufletului,
  Că vămile între fraţi n-au picat…

  Ai alergat înaintea Luminii…
  Au rămas fraţii de sânge
  Să cheme Marile Adunări Decisive
  Pământul Ţării pentru a-l strânge…

  Elena TAMAZLÂCARU
  http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=199&id=3265&zidc=2

 36. Pt Rodna

  Si acum iese Mircea Snegur si vorbeste la funeraliile Leonidei despre curajul de a spune ce crede, fara a cere scuze de la cei pe care Snegur i-a blamat, cerind inlocuirea Imnului Desteapta-te romane! si facind forumuri „Casa noastra – Republica Moldova!”

 37. Leonida Lari,ai ramas un Model Demn de urmat pentru Noua Generatie care urmeaza sa duca la Bun Sfarsit Lucrarea Bunului Dumnezeu.

 38. RUGACIUNILE CONTINUA:

  mai adaugati si repetati de sute de ori
  fraza de AUR a mucenicei nationale Leonidei Lari:
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE !
  –––––––––––––––––––––
  Se anunta
  crearea unui GRUP / ” dublu L” /
  de Rugaciune colectiva zilnica pentru odihnirea sufletului
  in memoria scriitoarei Leonida Lari – martira nationala a României Mari !
  perioada – timp de 4o de zile,
  intre 12 Decembrie 2011 -22 Ianuare 2012.
  Ca prin rugaciuni colective sa ajutam sufletului Marii Patrioate
  sa-si gaseasca drumul spre Ceruri.
  Inceputul: prima zi, Joi, 15 decembrie 2011, orele 18-19
  in biserica romano – catolica;
  doritorii se vor regasi in interiorul catedralei
  imediat in partea dreapta purtând mici drapele tricolore in mâna.
  Mai aduceti mici cartulii cu diferite rugaciuni, la alegere.
  Chisinau, str. Mit. Dosoftei, 85 / ceva mai jos de Opera /
  http://www.catolicmold.md/
  In fiecare saptamâna se va alege o alta biserica,
  la alegerea membrilor grupului:
  denumirea si orientarea religioasa nu are importanta
  /avem doar un singur Soare pe cer pentru toti /.
  Eventual, ulterior ora se poate de schimbat
  in dependenta de orarul bisericilor respective.
  Veniti sa ne aparam mortii nostri !

 39. „Soldatul Adevarului ”
  Luni, 4 mai 2009
  http://top-secretizate.blogspot.com/
  La data de 16 mai 1980 scriitorul Marin Preda a fost gasit mort, in camera lui de creatie de la Palatul Mogosoaia, datorita „asfixiei mecanice”, conform rezultatului anchetei oficiale. Adica inecat in propria voma. Certificatul de deces eliberat de Institutul Medico-Legal mentioneaza insa ca moartea lui a fost violenta si s-a datorat asfixiei mecanice cu un articol de lenjerie, probabil un cearsaf, nefacandu-se absolut nicio referire la faptul ca asfixia s-ar fi datorat continutului esofagian sau al resturilor alimentare regurgitate in trahee.

  Se pune intrebarea, cum de a murit atunci „inecat in propria voma ” daca s-a sufocat cu un articol de lenjerie care i-a intrat, sau i-a fost introdus fortat in gura? Si cum se explica echimozele de pe fata pe care nu le avea inaintea mortii, dupa cum au declarat cativa dintre cei care l-au vazut in ziua precedenta decesului ? Marea majoritate a biografilor prozatorului au considerat moartea lui „ciudata”, „suspecta”, „nefireasca”, „inconjurata de mister”, „neelucidata „, petrecuta in conditii „neclare”, „stranii”, „obscure”, etc, insa putini au fost aceia care s-au incumetat sa patrunda in labrintul ipotezelor si al scenariilor puse in circulatie pentru a investiga si dezlega misterul mortii autorului romanelor „Delirul” si ” Cel mai iubit dintre pamanteni”,
  care aveau sa-i pecetluiasca destinul.

  De remarcat similitudinea mortii lui Marin Preda cu cea a actorului Amza Pelea care a spus intr-unul din monologurile lui care ne descreteau fruntile, in contextul unei intamplari din orasul Bailesti: „Leana lui Zapacitu din capul satului”. „Zapacitu” era porecla concetateanului sau pe nume Galiceanu, dar aceasta aluzie avea sa o plateasca cu viata deoarece a fost dat pe mana lui „Radu”, adica iradiat, cum obisnuia dictatorul sa ceara securitatii lichidarea adversarilor regimului,
  ai indezirabililor sau ai asa zisilor tradatori.
  Ne amintim de asasinarea fotbalistului Dan Coe, a lui Cornel Chiriac, a istoricului Vlad Georgescu care a primit urmatorul mesaj de amenintare:”daca il dai pe Pacepa (Orizonturi rosii), vei muri”, precum si a altor catorva din conducerea postului de radio „Europa Libera”, a inginerului Gh.Ursu, a lui Virgil Trofin, a lui Vasile Patilinet la Ankara, ca sa dam numai cateva nume ale celor lichidati de organele de represiune aflate in slujba dictatorului.

  Cu cateva zile inaintea mortii lui, dupa cum declara fratele sau, scriitorul a primit cateva amenintari cu moartea si i-a marturisit, „sunt un om terminat”, exact ca in cazul lui Vlad Georgescu. Si baietii s-au tinut de cuvant, exact ca in cazul lui Vlad Georgescu care a dat pe post „Orizonturile Rosii”, carte care a dezvaluit occidentului adevarata fata a dictatorului roman. Pentru a demonstra ca nu sunt primitivi, i-au varat un cearsaf in gura, sau i-au pus o perna pe fata, „astupandu-i orificiile respiratorii”, dupa cum reiese din raportul intocmit de IML.

  Cea mai autorizata parere asupra mortii lui Marin Preda ramane insa cea a medicului Serban Milcoveanu, care, bazandu-se pe declaratiile unor martori care l-au vazut pe Marin Preda imediat dupa moarte, este convins ca a fost otravit cu cianura de potasiu, deoarece cadavrul lui
  nu avea culoarea livida specifica tuturor cadavrelor,
  ci era de culoar e „rubinie, de un rosu deschis”, culoare specifica a celor morti in urma inhalarii cianurei. De aceiasi parere este si fosta sotie a scriitorului, Elena Preda, care este convinsa ca sotul ei a fost otravit.
  Si Aurora Cornu, prima lui sotie, a declarat intr-un interviu acordat la Paris Lucretiei Barladeanu :
  „Dupa ce am vazut fotografiile date de politie cu cadavrul lui Marin
  nu poti sa nu te intrebi daca nu este vorba de un asasinat”.

 40. http://ziar.jurnal.md/2011/12/17/vom-avea-o-strada-leonida-lari/comment-page-1/#comment-18555

  O cronică a mişcării de eliberare naţională e de neconceput fără imaginea emblematică a Leonidei Lari la microfon, recitându-şi poemele pline de revoltă sau rostind discursuri de importanţă istorică.
  La înmormântarea sa, însă, niciunul din cuvintele de rămas bun, pronunţate de colegi, de prieteni, nu a putut fi auzit, din cauza că au lipsit microfoanele. Miile de oameni din cortegiul funebru s-au oprit lângă sicriul poetei, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa Guvernului, regretând că poeta e petrecută cumva în grabă, într-o linişte apăsătoare. Puţinele cuvântări nu se auzeau deloc. „De ce nu sunt microfoane?”, se întrebau oamenii nedumeriţi. „Piaţa Marii Adunări Naţionale trebuia să răsune
  de poeziile Leonidei”, spuneau cei care o petreceau pe ultimul drum.

  Nicila Cimitirul Ortodox Central nu a fost instalat un microfon.
  Adusă pe braţe lângă propriul mormânt, poeta a fost înconjurată de mulţimea îndurerată, care aştepta ultimele discursuri.
  Dar cei care au cuvântat la căpătâiul Leonidei Lari nu au fost auziţi de oamenii îndoliaţi. Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului RM, nu a fost anunţat din timp că va fi invitat să vorbească.
  „Funeraliile au fost prost organizate”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Moşanu, subliniind că tăcerea din ziua înmormântării Leonidei are legătură directă cu campania de denigrare a poetei în presa rusă.
  Vadim VASILIU

 41. In memoriam:
  Vasile Vatamanu, / 24 martie 1955 – 18 decembrie 2011
  / jurnalist si fost deputat,
  “accident” tragic lânga Greblesti, / un mort si 3 raniti /
  video:
  la min.12; min. 21- / iorgu oprea rusificatul de la “Zimbru”/; min.23;
  min.26 – / patronii presei /; min.29; min.35; min. 41- / cazul Ciobanu / http://www.youtube.com/watch?v=mnOFF0cCKsw
  — TRAIASCA ROMANIA MARE !
  ——————————————————————––––––
  1.
  Vasile Vatamanu: “Pavel Cebanu – cancerul fotbalului moldovenesc”
  3 februarie 2009:
  http://www.moldfootball.com/?index=news&news=3746&print=on
  ” Eu nu sunt setos de funcţii. Am fost deputat în primul parlament al R. Moldova, director al agenţiei de presă “Moldova-press”, redactor-şef al ziarului Post-Scriptum. Îmi doresc cu adevărat să ameliorez starea fotbalului moldovenesc. Sunt un adept al adevărului, sunt cel pentru care banii
  nu au valoare într-o relaţie sinceră de prietenie.
  Am fost prieten cu d-ul Cebanu dar pe d-lui l-a copleşit banul. Nu îmi doresc prieteni bogaţi ci oneşti. Este o dorinţă de-a mea de a sluji fotbalului autohton.
  Să vă spun şi altceva, cînd am citit în “Ziarul de Gardă” despre faptul cum dispar banii din fotbalul moldovenesc m-a pus pe gînduri. Este inadmisibil ce se întîmplă.
  ….Dar să ştiţi că acele priviri au fost exact asemănătoare unor doi boxeri care sunt gata să intre în ring…”
  2.
  22 Ianuarie 2009:
  …Pavel Cebanu a fost ales preşedinte al FMF în 1997, după scandalul care i-a avut în prim-plan pe Constantin Tampiza şi Petru Comendant.
  Pe fundalul certei celor doi, Cebanu a urcat în fotoliul de preşedinte, şi de atunci, creând un sistem dubios de alegeri, îşi păstrează funcţia,…
  …Dar, să revenim la startul preşedinţiei lui Cebanu. Ajuns în fruntea FMF, Cebanu a ameţit de fluctuaţia banilor. Milioane de dolari inundau haznaua FMF. În 2000, în preliminariile pentru Campionatul European, FMF a încasat din drepturile TV ale partidei Moldova-Germania peste 2 mil. 300 mii USD. Sume enorme au fost transferate pe contul FMF şi de către televiziuni din Turcia şi Irlanda de Nord, doar că, în aceste cazuri, sumele au rămas necunoscute. Doar Cebanu o fi ştiind, la fel cum tot el o fi cunoscând cum au dispărut aceşti bani. Amintim că FMF a avut cheltuieli doar pentru deplasările echipelor naţionale, aproximativ a 10-a parte din banii încasaţi, în acea perioadă, doar pentru drepturile TV.

  De altfel, drepturile pentru transmisiunile TV au devenit o adevărată bătaie de cap pentru Cebanu. Acesta nu ştia cum să ascundă de autorităţi sumele. Salvarea venise de la amicul său, Wilhelm Ghering, cetăţean german, născut la Tiraspol. Se presupune că Ghering a şi organizat combinaţiile financiare ale lui Cebanu. A creat firma «Infront», iar aceasta, contra unei sume simbolice, a cumpărat de la FMF drepturile TV, comercializându-le mai departe posturilor TV străine contra unor sume importante. Banii, bineînţeles, nu ajung la FMF, ci pe conturile «Infront». Este uşor de imaginat de ce FMF a vândut drepturile TV către «Infront» contra unor sume derizorii. În consecinţă, FMF câştigă mult mai puţini bani din drepturile TV, doar câteva sute de mii, deşi, în lume, tendinţa este în creştere. Deocamdată nimeni nu l-a întrebat pe Cebanu de ce FMF nu negociază singură contractele, oferindu-le «de pomană» firmei «Infront».

  La începutul mileniului III, FMF a mai primit o mană din cer. FIFA şi UEFA au început să investească în infrastructura fotbalistică a ţărilor slab dezvoltate. O bază sportivă pentru echipele naţionale era planul perfect pentru spălarea banilor UEFA. FMF a început construcţia la Vadul lui Vodă. Aceasta a durat 4 ani şi a costat peste 4 milioane de euro. O sumă exorbitantă pentru câteva case cu 2 etaje şi 3 terenuri (nu stadioane) de fotbal. Dar, actele sunt acte şi UEFA a plătit banii. Intrebat atunci de ce atât de scump, Cebanu a răspuns că a fost păcălit de firma de construcţii. Ulterior, în fiecare an, baza de la Vadul lui Vodă a fost reparată. Ultima reparaţie s-a făcut în 2008, vara, după inundaţii, costurile fiind de 2 mil. euro.
  -Multe lucruri dubioase au avut loc în activitatea FMF în ultimii 12 ani. S-au profilat colaborări cu diverse firme suspecte, au fost făcute promisiuni sterpe că se va construit un stadion, presei i-a fost interzis accesul în federaţie, iar fotbaliştii echipei naţionale au fost blamaţi de conducător.
  http://www.zdg.md/social/unde-dispar-banii-fotbalului-din-moldova
  3.
  29 Septembrie 2011:
  ” Citeam zilele trecute pe un site românesc de ştiri sportive cum un fotbalist englez, venit să joace în R. Moldova, vorbea lejer despre corupţia din fotbalul nostru, despre meciuri aranjate, despre bani negri. E un motiv excelent pentru a începe investigaţiile, nu? Dar ăsta nu e primul (auto)denunţ din fotbalul sau chiar sportul moldovenesc. Daţi un simplu search (căutare) pe google şi veţi vedea cum fotbaliştii recunosc că au trântit meciuri, că arbitrii au fost şantajaţi, alţii au fost mituiţi. Vă mai aduceţi aminte de acuzaţiile din 2009 ale lui Petru Efros la adresa lui Pavel Cebanu referitoare la milioanele de euro furate, la casele înscrise pe numele rudelor? Cu toate astea, pe site-urile instituţiilor abilitate, nu veţi găsi nici măcar un simplu comunicat de presă, cu privire la reţinerea sau măcar investigarea unui caz de corupţie din sportul moldovenesc. Şi nu găsesc nici un răspuns la întrebarea: De ce?

  Sportul moldovenesc este foarte corupt. Cred că e mai corupt şi decât politica. Vedeţi ce a păţit Igor Ţurcan, preşedintele Federaţiei de Tenis. Vedeţi de ce este în stare şi cu ce se ocupă în afara terenului un campion ca Şoltoianu…Sunt doar două exemple, cele mai recente, că în sportul nostru, e mai multă corupţie decât în oricare alt domeniu. Sportul nostru este modalitatea perfectă de a spăla bani. Sportul nostru este locul unde se aciuiază marii bandiţi ai neamului, ascunşi sub pretextul că ei de fapt investesc. Spor la muncă, CCCEC-ule! ”
  Victor Moşneag,
  http://www.zdg.md/editoriale/victor-mosneag-sportul-%E2%80%94-mai-corupt-decat-politica

 42. O ALTA VICTIMA A AVIONULUI MOLDO-POLONEZ:
  CARE SUNT URMATOARELE ?
  ———————————————————————––––-
  1.
  Vărul lui Cazacu, pictorul Iurie Negruța (60 de ani),
  a declarat pentru „Adevărul” că șoferul

  a fost orbit de o mașină care venea din sens opus
  și a pierdut controlul volanului.

  De cealaltă parte, Poliția susține că este vorba de exces de viteză.
  Automobilul s-a răsturnat de câteva ori și a fost puternic deteriorat
  în partea din spate. Fostul deputat Vasile Vatamanu,
  care se afla pe bancheta din spate, nu a supraviețuit.
  http://www.antidotul.ro/88832/Alexandru-Cazacu-a-fost-r%C4%83nit-la-cap-%C8%99i-are-dou%C4%83-coaste-rupte.html
  2.
  Inca o marturisire despre
  ASASINATELE KGB-comuniste din Moldova:
  Ziarul de Garda din 25 Nov.2010
  Interviu cu doua eleve militante patriote,
  Asea Andruh si Lilia Neagu,
  contra regimului de ocupatie rusesc din 1970
  /impanzind strazile Chisinaului cu lozinci /de vopsea/
  anti-ocupatie ruseasca:
  http://www.zdg.md/exclusiv/doua-vieti-intr-un-dosar-kgb-ist-cu-4-volume
  —————————————————–
  Intrebare de Aneta Grosu:
  — Aţi mai fost urmărită sau persecutată de Securitate?
  Raspuns de Lilia Neagu:
  — Îmi este greu să spun cu siguranţă, dar felul în care a decurs viaţa mea după acele evenimente mă face să cred că asupra destinului meu s-a lucrat mult şi încontinuu. Am avut suficiente probleme, am fost neglijată, ţinută la distanţă. Mulţumesc Domnului că nu am ajuns victima vreunui accident stupid, aşa cum s-a întâmplat cu Ion şi Doina, cu Grigore Vieru sau cu Gheorghe Ghimpu…

  Îmi destăinuia cineva cum anume au loc asemenea tragedii.
  Persoana ţintă este urmărită, este descoperit itinerarul şi, de obicei, noaptea, şoferul este orbit în faţă de o lumină puternică.
  Reacţia lui firească este să se dea cât mai repede la o parte,
  cu mare viteză…
  Aşa s-ar fi putut produce aceste accidente.
  Cred că va veni timpul şi vom afla şi noi adevărul.
  3.
  jurnalistul raposat Vasile Vatamanu,
  a fost un mare prieten al familiei poetului martir Grigore Vieru
  / si el rapus de ocultele „lumini orbitoare”/.
  ––––––––––––––––––
  aticolul ” Grigore Vieru între stele ”
  de Alexei MARULEA
  28 decembrie 2009
  http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=3&id=1675&zidc=4

 43. N.B.
  Priviti acest video PRO TV despre cumplitul accident de lânga Codreanca
  si sa ne intrebam cu totii:
  1.
  De ce chitaristul Alex. Croitoru aflat in stare grava la Straseni,
  refuza sa dea orcie informatie despre accident ?
  /in baza spuselor doamnei lucratoare de la spital /
  Cica este netransoprtabil si ramâne la Straseni. Iar ceilalti doi au fost transferati deja la Chisinau, pe când medicul-sef de la Straseni declara ca ei vor fi parasi spitalul doar peste circa 10 zile ? Care este Adevarul ?
  2.
  De ce nu se spune aproape nimic despre ceilalti doi pasageri din fata; vice-procurorul de Buiucani si un politist de 35 de ani aflat la volan
  / chiar de ziua politisului /
  3.
  daca a fost deschis o ancheta penala, are oare dreptul vice-procurorul
  de la Straseni „sa banuiasca” in fata televiziunii ca soferul a condus prea excesiv, etc. ?

  http://www.infostraseni.md/%C8%99tiri/1142/Accident-tragic-la-Str%C4%83%C8%99eni-Fostul-deputat-Vasile-Vatamanu-a-decedat-trei-persoane-au-ajuns-la-spital-/#c15816
  5.
  Procurorul / de Buiucani / Ion Ticu speriat de aparatul foto.
  http://bastovoi.wordpress.com/2011/11/18/politisti-africani-la-procuratura-buiucani-galerie-foto/
  Incidentul din 18 noiembrie, cînd doi polițiști ugandezi au fost aduși la căderea nopții la procuratura Buiucani cu o mașină a companiei Ascom, este văzut cu suspiciune în Uganda. Această afirmație aparține unui avocat ugandez contactat pentru a oferi o consiliere juridică pe marginea cazului. Dacă nu există un acord diplomatic și o comisie rogatorie care să legitimeze vizita la Chișinău a celor doi polițiști africani, aceștia intră sub incidența legilor statului Uganda.
  ––––––
  – Procuratura Generală a fost sesizată asupra încălcărilor în cazul dosarului Ascom vs Baștovoi. Împotriva Ascom Grup
  și Procuratura de Buiucani vor fi întreprinse acțiuni judiciare.
  http://blogosfera.md/view-post-v-224820-0-romana.html
  6.
  un comentariu preluat:
  14:20, 20 Decembrie 2011
  pentru vio (de pentru vio)
  Corect se scrie „analfabeti”
  ASA, INTR-O CLIPA? (de TUDOS)
  http://www.protv.md/stiri/social/fostul-deputat-vasile-vatamanu-a-decedat-iar-chitaristul-formatiei.html
  DUMNEZEU SA IL IERTE! ERA UN OM CU SUFLET SI INIMA ENORME!
  E CONSATEANUL MEU, I-AM CUNOSCUT PARINTII. INTRUCHIPA CELE MAI FRUMOASE CALITATI OMENESTI. IN ASEMENEA MOMENTE E DIFICIL SA GASESTI CUVINTE POTRIVITE. EU, CA TOTI CARE IL CUNOSTEAU, PROBABIL, SUNT SOKATA! AZI TREBUIA SA NE INTALNIM SA DISCUTAM DESPRE UN NOU PROIECT INITIAT DE DUMNEALUI SI… CUM SE POT SFARSI TOATE ASA, INTR-O CLIPA…

 44. IN MEMORIAM: LEONIDA LARI
  1.
  – Leonida Lari se afla la Chișinău din luna iulie.
  De ceva vreme a stat la pat și n-a mai vorbit de două zile.
  „Înainte de a-și da ultima suflare, ne-a îmbrățișat pe toți din priviri”, povestește emoționat soțul scriitoarei.
  El spune că a văzut-o ultima dată scriind acum două săptămâni.

  – Fostul deţinut politic Ilie Ilaşcu, ex-senator român:
  „După ce a ieşit din Parlament nu s-a mai potolit între drumurile
  dintre Bucureşti şi Chişinău. A rămas ca o luptătoare,
  ceea ce a fost deosebit mai ales pentru o femeie.
  Mulţi bărbaţi nu au reuşit să facă ceea ce a făcut ea.
  Acum e mai uşor, dar nu mai are cine lupta“.
  http://www.vreaudreptate.ro/pagina-principala/7-pagini-principale/6858-a-murit-leonida-lari.html
  2.
  video:
  http://m.protv.md/stiri/social/leonida-lari-condusa-pe-ultimul-drum-sute-de-oameni-au-venit-sa.html
  3.
  – Leonida Lari a fost o mare conştiinţă a neamului, chiar dacă a fost hulită, ţinută la distanţă de cei care erau la putere. Paradoxal, dar ea a fost înţeleasă, cu un „al şaptelea simţ”, de cei mulţi, care poate că nu i-au citit toate cărţile, dar care erau vrăjiţi de magia, forţa discursului său poetico-politic în timpuri cruciale. Pe lângă că avea har dumnezeiesc, avea şi o forţă magnifică de convingere. A fost ca o torţă arzând, ce lumina calea celor mulţi şi nedreptăţiţi.
  Poţi vorbi la nesfârşit despre Leonida Lari. Mai ales în clipa despărţirii. Mii de conaţionali au stat la coadă într-o zi umedă, tristă,
  pentru a aduce un ultim omagiu poetului şi politicianului Leonida Lari.
  Ce mult te-au iubit conaţionalii tăi, Leonida!
  / Vlad JAVGUREANU /
  http://gazetadesud.md/news/2195/A-plecat-dintre-noi-un-simbol.html

 45. PRELUARE:
  # mihail spune:
  23 decembrie 2011, la 13:01
  http://www.pavlicenco.md/2011/12/22/va-asteptam-vineri-23-decembrie-la-sediul-pnl/
  – D. Pavlicenco:
  este adevarat in privinta amenintarilor celor cu priviri Unioniste.
  Cine a fost la inmormintarea poetei Leonida Lari,
  nu au putut sa nu observe ca, la intrare in incinta Teatrului de opera si balet din Chisinau,unde era expus corpul neinsufletit al Martirei neamului, L.Lari, vizitatorii erau filmati de citiva indivizi
  fara distinctii pe camerile video profesioniste.
  Filmarile se efectuau in continu, in fas, de la o distanta de 1-2 metri
  si se numesc filmari operative, de identificare a persoanelor
  cu viziuni unioniste. Cui apartineau cameromanii ?
  SIS, MAI, Ambasadei Rusiei din Chisinau ? Dumnezeu stie.
  Una este clar,
  serviciile speciale lupta impotriva miscarii unioniste din Basarabia.
  –––––––––––––––––––––––––––

  Joi, 22 Decembrie 2011, Chisinau, România de Est (Basarabia) / Romanian Global News
  —————————————————————————————————————
  ” SIS-ul preocupat de anihilarea miscarii de reunire a celor doua state românesti.
  Mediul studentesc basarabean din Romania vizat “.
  http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/4176-sis-ul-preocupat-de-anihilarea-miscarii-de-reunire-a-celor-doua-state-romanesti-mediul-studentesc-basarabean-din-romania-vizat.html

  Conform surselor Romanian Global News din mediul guvernamental de la Chisinau,
  Serviciul de Informatii si Securitate de la Chisinau a reluat activitatile de anihilare si destabilizare
  a organizatiilor civice si partidelor politice care sustin reunirea Basarabiei cu România.
  Pe lânga urmarirea si compromiterea liderilor organizatiilor de pe teritoriul R. Moldova, care sustin reunirea
  celor doua state românesti, SIS-ul desfasoara puternice actiuni operativ –informative pe teritoriul României,
  in cadrul organizatiilor studentilor basarabeni, dar si creind actiuni de lobby in cadrul formatiunilor politice din România,
  in defavoarea ideii de reunire a celor doua state românesti.
  In acest scop SIS-ul a racolat si va racola absolventi ai universitatilor românesti si studenti bursieri ai statului român,
  pe care ii va coordona in preluarea a cat mai multe din organizatiile studentilor basarabeni din România,
  urmând ca acestia sa blocheze aderarea respectivelor organizatii la miscarile pro-unire.
  Presa online a mediului studentesc basarabean este deasemenea vizata.
  Sursele Romanian Global News precizeaza ca sectiunea din SIS care se ocupa de aceasta problema
  este incadrata cu ofiteri ce au legaturi stranse cu agenti FSB si SVR din Ambasada Rusiei la Chisinau.

 46. PRELUARE:
  # Andrei p/u spune:
  23 decembrie 2011, la 21:09
  ” Vrajmasi ne sint paginii de românii !
  Noi Moldovenii le vom zdrobi testele !
  Traiasca Moldova! Moarte unionistilor ! ”
  http://www.pavlicenco.md/2011/12/22/va-asteptam-vineri-23-decembrie-la-sediul-pnl/#comments

  DOAMNA VITALIA,
  APELUL DE MAI SUS ESTE INCITARE LA VIOLENTA, LA MOARTE
  SI TREBUIE DE CURMAT IN MOD LEGAL.
  FACETI UN DEMERS LA PROCURATURA
  CA SA FIE DEPISTAT ACEST INDIVID CRIMINAL.
  OARE DE CE UN AFRICAN JOHN CARE CHEAMA PASNIC LA O RE-UNIRE CU ROMANIA ESTE CHEMAT LA PROCURATURA,
  IAR CRIMINALII DE PE INTERNET, NU ?
  NU TREBUIE SA TACEM !
  CACI IN ASEMENEA MOD AU FOST OMORATI ULTIMII MARTIRI DIN ACEST AN: POETA LEONIDA LARI, JURNALISTUL VASILE VATAMANU,
  CANTARETUL VLAD GHEORGHELAS,
  CUPLUL TUDOR CATARAGA SI DORA, ETC.
  NU ESTE GREU DE STABILIT CINE STA IN SPATELE CRIMINALILOR !
  ——————————————————————————–
  Nicolae Dabija:
  ” Zilele acestea s-au împlinit 22 de ani de când Leonida Lari
  a fost condamnată la moarte de către organizaţia unională şovină “Pameat’” („Memoria”).
  Odată cu ea mai fuseseră condamnaţi Grigore Vieru şi subsemnatul.
  Primiserăm aceste “sentinţe” către sfârşitul anului 1989.
  Acestea sosiră pe adresa Uniunii Scriitorilor, în plicuri pe care ştampila indica faptul că expeditorii le trimiseră din Moscova….”
  Joi, 22 Decembrie 2011.

Comments are closed.