In preajma Congresului

Staful PNL pune la dispozitia membrilor PNL, a delegatilor la Forul Suprem al formatiunii, precum si a opiniei publice Noile Redactii ale Statutului PNL si Programului PNL, care urmeaza a fi adoptate la Congresul al III-lea al PNL din 03 decembrie 2011. Asteptam propuneri, completari, modificari pe marginea acestor doua proiecte de documente pe adresele de e-mail: pnl_moldova@yahoo.comcontacts@pnl.md, si la sediul Partidului, pe adresa Calea Iesilor nr.6, etaj 4, tel./fax: (022)211818, (022)211667. Aceste proiecte de  documente sint inserate intr-o Brosura speciala, editata pentru Congres.

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
 1. Succese!!!
  Dar nu cred că sunteţi cu adevărat pentru Unire, în timp ce luptaţi împotriva celor care la fel doresc Unirea, dar propun altă cale de ReUnire pe care Dstră o criticaţi.
  Forţile politice proromâne nu sunt unite, majoritatea cetăţenilor au alte viziuni. PL votat de 10 %, PNL mai puţin de 1%. În afară de aceasta, nu-i înţeleasă calea reală a ReUnirii care o propuneţi.
  În acelaş timp aveţi multe personalităţi în partid, de pildă Dna A.Can

 2. Domnule student 2000, sa invatam sa vorbim nu din numele tuturor. Parerea dumneavoastra merita respectata. Mai mult respect ar avea o analiza pe care a-ti face-o
  despre partidele care au luptat, lupta pentru Unire.PNL nu venit la putere pentru ca a fost pentru Unire, pe cand altii s-au temut sa spuna, putere au dorit cu orice pret. PNL nu vandut neamul, ideea unirii a fost motoul PNL, realizat prin cuvant si fapte. Inainte de a acuza, informati-va. Succes. Adevarul sa va insoteasca.

 3. Pt Student2000

  Mi se pare ca esti prea verde sa judeci cine e pt Unire si cine se preface. Nu am nici un motiv sa cred ca PL este pt Unire. Am multe de spus legat de 1 Decembrie din acest an, dar mai zabovesc putin. Eu am cetatenia romana din 1992, cu toata familia. Mamea mea a invatat la Iasi. Fiica mea a invatat la Bucuresti, din 1992. Am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in Grad de Comandor, din 2003, se pare, In intreaga mea activitate de ziarist, filolog, doctor in stiinte am promovat romanismul, nu mai spun de politica partidului si de activitatea in parlament. In regim comunist eu ii felicitam pe romani de ziua Romaniei, pe 1 Decembrie, in timp ce Lupu ii felicita pe toti c=de Ziua SIDA.

  Noi avem foarte multe personalitati in partid, dar fiind corecte si cinstite, nu sint linga profitorii din Parlament. Urmariti pe 3 deceembrie congresul PNL pe http://www.privesc.eu si inca la o televiziune, vom spune mai tirziu, sa nu o blocheze „prietenii”. Cariera mea e spre sfirsite. Nu am nici un interes personal. dar am aspiratia si ambitia s alupt pentru ce cred ca e drept. Dar dumnmeata ai ambitia sa ii sfidezi pe cei pe care ii invidiezi. pentru ce? Iti spun: ori pt ca esti angajat si platit, ori pt ca esti slab si ii invidiezi pe cei de caracter. Mai creste putin, mai educa-te, mai cultiva-0te. Poate te ajuta sa iti depasesti starea proasta.

 4. „Cariera mea e spre sfirsite.”
  De ce, Doamna Vitalia?
  Sunteti in floarea varstei pentru un politician
  M. Thatcher a devenit Prim-Ministru la 64 ani plus 11 la putere, R.Reagan Presedinte SUA la 70 ani plus 8 si lista poate fi continuata.
  Va dorim curaj si multa sanatate

 5. “Cariera mea e spre sfirsite.”

  Ни в коем случае! Ваша карьера только начинается.

  Ди́лма Ва́на Ру́сеф род. 14 декабря 1947, президент Федеративной Республики Бразилия с 1 января 2011 года

 6. PNL nu va faceţi de ruşine!
  PNL mu luptaţi cu forţele proromâne! ReUnirea cu România nu se va face dacă forţele proromâne din RM nu se vor uni, sau cel puţin nu se vor atăca, ceia ce face Preşedintele vosrtu.
  Nu e frumos să te apreciezi singur de cel mai mare „patriot”. Oamenii Moscovei au ajuns să fie şi mari „patrioţi” al SUA, aşa că ordinele României, cu atît mai mult cetăâţenia, încă nimica nu spune.
  L-am avut pe Roşca „patriot” care a luptat pentru Unire.
  V-am văzut ce „anticomunistă” sunteţi în timpul alegerilor locale cînd luptaţi cu înverşunare împreună cu propaganda Moscovei şi propaganda comuniştilor împotriva lui D.Chirtoacă favorizînd comunistul Dodon. Cu Chirtoacă nu a-ţi reuşit. Aveţi succese – în CMC majoritatea sunt comuniştii. Cum era să organizeze sărbătoarea „Limba noastră cea română” Dodon?
  Consideraţi de proşti cetăţenii? Credeţi că cetăţenii nu înţeleg că îndepliniţi aceiaş indicaţie a Moscovei, ca şi a lui Roşca – de a dezbina forţele proromâne?
  Doar ţipaţi „Unirea”. N-aveţi un plan concret şi real pentru ReUnire. Împreună cu propaganda Moscovei şi a comuniştilor luptaţi cu forţile proromâne. Dar trebuie de conlucrat, ca împreună cu alte forţe politice proromâne, chiar dacă ei şi propun altă cale de ReUnire cu România avînd acelaş punct final – Reunirea cu România, de luptat pentru ca cetăţenii să conştientizeze necesitatea ReUnirii cu România.
  Este o vorbă populară: „Cît n-ai striga halva, în gură dulce nu se face”. Pentru ReUnire trebuie de lucrat, nu doar de strigat că eşti unicul luptător pentru ReUnire, „aruncînd cu glod” în aceia care merg în aceiaş direcţie.
  Am fost 20 ani cu Roşca care tot striga „Unirea”, care a luptat cu toţi proromâmii din RM. Acum vom mai fi 20 de ani cu Dna Pavlicenco care strigă că doar ea una este adevărată luptătoare pentru Unire!?
  Oare chiar membrii PNL nu gîndesc, că prin activitatea Dnei Pavlicenco, conflictuală cu alte forţe proromâne, se aduce doar prejudiciu pentru cauza ReUnirii!? Doriţi ReUnirea sau ca Dna Pavlicenco să rămână unicul „patriot” român din RM? Filat doreşte să fie „politicianul Nr 1”, Voronin – unicul lider de pe eşicherul politic de stînga.

  Tira, Luca, GavGav,… cine mai sunteţi? Decît să atăcaţi ce este aici scris, mai bine gîndiţi-vă că am trăit 20 ani cu „patriot” care a luptat cu alte forţe proromâne. Ne mai trebuie încă 20 de ani de aşa „patripţi”? Mai gîndiţi-vă şi la viitorul copiilor din RM.

 7. Pt Student2000

  PNL e unicul partid care nu se face de rusine.
  PL nu e forta proromana. PL este un parytid care se mafiotizeaza cu viteza si reprezentantii sai ii dau afara de la serviciu pe membrii altor partide, nu comuniste.
  Noi nu apreciem ca patrioti, altii ne apreciaza. Oamenii Moscovei sint si cei ai lui Lucinschi, cel care sta in spatele PL si PLDM.
  Exact Ordnul Romaniei spune foarte mult, altii nu-l au ca nimic nu au facuit.. Si eu, si oamenii, si Statul Roman stie ce am facut eu PUBLIC, nu acasa, la bucatarie… sau cu bautura in cabinetul de la Primarie…

  Nu avem nimic in comnun cu Roşca.

  Nu-l respectam pe Chirtoaca deloc. Este un populist, umbla dupa PR, iar Chisinaul e cufundat in coruptie, cu toata limba lui romana. El ne-a interzis agitatia unionista pe troleibuze in oras si asta nu i-o iertam. El ne-adat autorizatie pt 28 iunie in ultima zi si ultima ora, asa cum procedau comunistii, furindu-ne actiunea, interzicindu-ne sa intram in piata si luind cu sine si microfoanele. Iar PL-ul sau e roman si unionist numai pe-alocuri, cind le convine. Iubiti-i, nimeni nu va impiedica.

  Nu favorizam pe nimeni, dar nu vom actiona de frica lui Dodon. Noi avem programul si pozitia noastra si majoritatea din CMC este pentru ca, asa cum i-a spus Chirtoaca unui prieten, „Unchiul a dat de tita si nu a vrut sa colaboreze cu PNL, sa ia doi-trei oameni demni pe lista, cum ar fi Revenco, Severovan, care l-a ajutat mereu pe Chirtoaca, pe Afanasiu si aveau majoritatrea. Dumnezeu ii pedepseste pt egoism. Nu stiu sa colaboreze, asa le trebuie, numai ca sufera toti. Este raspunderea egoistilor incapabili de compromis, consens, cedari, de ambitiosi ieftini.

  Nu avem forta sa dezbinam fortele romane, pt ca, in primul rind, nu le vedem. In al doilea rind – le unim si veti vedea in curind.

  Noi,pt ReUnire, muncim zilnic, voi – va desfaceti ca nu va permite sefu’ sau mosu’ si va desfaceti de ciuda ca noi sintem liberi, iar voi – nu. De aceea luptati contra noastra sa nu se vada cine sinteti voi.

  Despre 20 de ani strigind Unirea cititi articolul lui PetruBogatu. El va da raspuns.

  In feneral, aveti nevoie de o cura de morala, pentru ca nu faci nimic cu subiectivismul si rautatea. Inca nu v-ati dezamagit in falsii liberali? Veti fi, eu am vazut foarte multi dezmagiti in idolii falsi ai vostri.

 8. Doamna Pavlicenco,
  nu numai eu am observat ca va laudati singura pe dvs. si criticati cu spume la gura alti subiecti ce ar dori unirea. Desi ar fi mai intelept sa luati in vedere, dvs. continuati intradins.
  Se pare ca aduceti mai multa dauna ideii unirii, decat folos.

 9. Iata, de exemplu, ce a scris d. Anatol Petrencu:
  „””
  [Dvs. ati scris intr-un articol precedent] „Mie îmi este ruşine pentru Anatol Petrencu. De fiecare data când ne întâlneam îi spuneam să vină să promovăm unirea împreună. Reacţia lui se limita la “Dvs. doar ştiţi că sunt unionist.”… Ei şi ce folos că e, dar nu face nimic decât a ajuns să propună dezbinarea PL, prin a se rupe, probabil, partea de MAE nemulţumită de “unificarea”, alias înghiţirea MAE de către PL. Cum privatizez eu ideea unionismului? De ce Petrencu, daca e aşa mare unionist, nu impune punctul de vedere în PL. Vă spun de ce – vrea cu orice preţ sa fie deputat şi tace, doar mârâie şi hârâie. Numai că trebuie să mârâie şi hârâie la Ghimpu, nu la Pavlicenco”

  [Anatol Petrencu:] Vă spun sincer: am rămas uluit de această reacţie a doamne V.P. Eu, cel care i-am dat dreptate în materialul de mai sus, citez: „Recomand să citiţi materialele doamnei Vitalia Pavlicenco la acest subiect [http://www.pavlicenco.md/2011/11/19/cititi-alte-liste-de-arhiva-nu-lista-sandrovschi/]. Sunt adevărate şi folositoare”, am fost lovit drept în moalele capului.

  Am scris imediat, şi retipăresc aici, cu mici completări:

  „Pentru dna Pavlicenco:

  În anii 1990-1992 am fost decan al Facultăţii de Istorie a USM. Fiind decan, am întemeiat Catedra de Istorie a Românilor, care activează până în ziua de astăzi, şef de Catedră fiind dl prof. univ., dr. hab. Ion Eremia. Fiind în comisia ministerială de elaborare a programelor şcolare, am elaborat şi am promovat în instituţiile de învăţământ preuniversitar obiectul Istoria Românilor.

  În 2011, după ce am aflat că Ministerul Educaţiei continuă să promoveze cursul bolşevic de Istorie integrată, am fost primul care am bătut alarma. S-a constituit o comisie, care activează în vederea soluţionării problemei apărute. Am condus câteva teze de doctorat şi zeci (poate sute?) de teze de licenţă, având drept subiecte teme referitoare la Istoria Românilor. Da câte conferinţe, mese rotunde etc., etc. cu problematica unionistă. Ha, ha. Nu mai continui. Mie nu mi-i ruşine pentru ce am făcut.

  Cu PL, de ce inventaţi? Poziţia mea este, şi am subliniat în analizele de mai sus: să întărim rândurile PL, nu să le dezbinăm! De ce insinuaţi?

  Dvs. întrebaţi: “De ce Petrencu, daca e aşa mare unionist, nu impune punctul de vedere în PL”, ca tot Dvs. să răspundeţi: ”Vă spun de ce – vrea cu orice preţ să fie deputat şi tace, doar mârâie şi hârâie”.

  E bine că le ştiţi pe toate. Scrieţi: „vrea cu orice preţ să fie deputat”. De unde aţi scos-o şi pe asta? Cum „cu orice preţ?” Să rămână deputaţi Voronin, Tkaciuk, Dodon, ei şi alţii ca ei, să rămână veşnic deputaţi. Alţii nu merită.

  Mârâie şi hârâie doar cânii. M-aţi făcut câine. Ştiam că v-au plăcut animalele şi insistaţi să fie tratate omeneşte. Pe oameni [pe unii, bineînţeles], de ce îi trataţi ca pe câini?”

  „””

 10. Cântati impreuna cu noul
  Cenaclu „Flacara Re-Unirii „:
  http://anatolpetrencu.md/?p=3630&cpage=1#comment-8667
  N.B.
  Adrian Paunescu si Cenaclul Flacara, infiintat in 1973.
  inregistrare rara, in 7 parti. Vizionare placuta.

  http://www.youtube.com/watch?v=ci94u888tQM partea I
  http://www.youtube.com/watch?v=JyLugbeFyEM partea II
  http://www.youtube.com/watch?v=pAPfvwXQCvQ partea III
  http://www.youtube.com/watch?v=Xbykyo39AC0 partea IV
  http://www.youtube.com/watch?v=Gq3F4UyZ9pc partea V
  http://www.youtube.com/watch?v=a-5WWKVC5Jk partea VI
  http://www.youtube.com/watch?v=3rRlfjt62lg partea VII

  si un comentariu de acolo:
  „Am 17 ani , insa nu pot asculta tot rap-ul , rock-ul si toate genurile de muzica ce ne fac sa urâm si sa uitam de istorie. Când am vazut acele sali in imagini, pe care eu nu le-am prins, am ramas uimit si nu am crezut ca asa ceva a existat. Mi-ash fi dorit sa prind si eu acele clipe, sa fiu si eu in sala si sa vars o lacrima ascultandu-l pe Paunescu….e absolut incredibil, câta iubire a putut aduna intr-o sala”.
  KalimdorWest

 11. HOMO RUSSICUM, ORTHODOXUM.

  Rusia de azi nu are o ideologie, pentru ca cekistii sunt invatati DOAR sa distruga.

  Si bine ca nu au o ideologie… Rusia nu a fost niciodata o TARA OCCIDENTALA… SI NICI NU VA FI.

  SUA calca mereu PE grebla, crezand ca Rusia se va civiliza, oferindu-i posibilitatea… Dar a fost doar o iluzie la inceputul anului 1991… acum ne trezim la realitate.

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Идеологии у чекистской России нет, так как чекистов учили только разрушать

  Время публикации: 24 ноября 2011 г., 16:15

  В связи с 5-летней годовщиной ядерного теракта России против Англии, проживающий в США русский историк Юрий Фельштинский рассказал в интервью русскоговорящему отделу госдеповской радиостанции Voice of America о природе чекистской власти в России:

  «Когда – в основном за границей, а иногда и в России – пытаются и не могут определить идеологию нынешнего правительства России, то это не случайно, – полагает Юрий Фельштинский, – потому что никакой идеологии у этих людей действительно нет. И Слава Богу – потому что ничего хорошего они придумать не могут.

  Их учили только разрушать.

  Поэтому, несмотря на все цены на нефть и на газ, несмотря на крайне благоприятную экономическую ситуацию, за пределами Садового кольца так ничего и не построено. Все сводится к построению новых зданий, которые нужны новой – разбогатевшей – группе российских граждан. Но нужно понимать, что мы живем в реальном мире… Россия никогда не была западной демократической державой – безотносительно того, как относиться к Западу – хорошо или плохо.

  Не нужно было ожидать, что Россия может стать западной страной, демократической страной.

  Такие ожидания были – и они были явственно выражены в августе 1991-го года. Тогда всем казалось, что Россия вот-вот станет западно-европейской страной, типа Англии, Франции, США. Но полагать, что Россия быстро и легко переродилась, было и неправильно, и попросту легкомысленно. Мы думаем о возможностях, упущенных после августа 1991-го, но на самом деле этих возможностей, наверное, не было. «Роман революции завершился, – говорил некогда Наполеон Бонапарт.

  В СССР, КГБ хоть и было инструментом партийной власти, власти КПСС, но одновременно ощущало и некий контроль со стороны этой власти, т.е. было инструментом в ее руках. А сегодня этот бывший подсобный работник компартии стал хозяином страны. Эти люди правят Россией – но уже без политического контроля. Иными словами, сегодня мы имеем уникальный случай, когда бывшая спецслужба, чуть-чуть перекрасившаяся, правит страной

  Литвиненко стал частью британской истории. Случись подобное, в девятнадцатом веке, последовал бы разрыв дипломатических отношений. Да и в наш век – когда из ливийского посольства в Лондоне был произведен выстрел и убита сотрудница британской полиции, отношения между Великобританией и Ливией были разорваны».

  В свою очередь проживающий в Лондоне русский общественный деятель и ученый Александр Гольдфарб сообщил очень позитивные новости, что обамовское безумие, «перезагрузка», слава Богу, вроде бы закончилась, точно так, как ранее, при Брежневе, канула в небытие аналогичная безумная идея американцев — так называемая «разрядка», она же детант (detente).

  Американцы наступают все время на одни и те же грабли, делая периодические судорожные попытки увидеть в homo russicum, orthodoxum, существо хотя бы с какими-то проблесками человеческой личности, хотя против такой сумасшедшей гипотезы свидетельствует вся русская история. Гольдфарб указал:

  «Отношения России – не только с Британией, но и со всем Западом – в значительной степени изменились после дела Литвиненко. Конечно, не только после дела Литвиненко, но и после таких событий, как грузинская война.

  В 2006–2008-м годах у западных политиков закончились иллюзии в отношении того, с кем они имеют дело в Кремле. И такие вещи, как, скажем, «перезагрузка», связаны с совершенно конкретными соображениями политики. Но, повторюсь, никаких иллюзий в отношении этого режима и этих людей больше нет…».

  In conformitate cu http://www.voanews.com/russian/news/Litvinenko-Murder-five-year-after-2011-11-24-134447358.html

 12. Anticekism. In Ucraina a fost lichidata banda ruseasca a lui Dughin, pentru activitate antiucraineasca.

  Dar IN MOLDOVA, cate bande rusesti sunt si ce fel de activitate au?

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  АНТИЧЕКИЗМ. В Украине ликвидирована русская банда Дугина
  Время публикации: 24 ноября 2011 г., 21:25

  По сообщениям украинских СМИ, 9 ноября суд в Харькове вынес постановление о роспуске (ликвидации) за антиукраинскую деятельность финансируемой и управляемой из Москвы банды «Евразийский союз молодежи».

  Русско-ФСБшная банда оперировала в Харькове и в других регионах Украины. Самая известная акция –символическое уничтожение герба Украины на горе Говерла в октябре 2007 года. Ее координировал из Москвы офицер-«политолог» ФСБ Александр Дугин.

 13. Pt Victor si Petrenco

  Puteti scrie ce vreti. Ce am spus eu, este adevarat. „Miriie” si „hiriie” – asta s-ar interpreta asa: vreau, dar nu pot, ma tem, este o paralela la mijloc in sensul unui anume comportament. Ciinii mie imi plac foarte mult. Si acum, linga bloc, hranesc trei ciini vagabonzi de doua ori pe zi. Am hranit patru, dar unul a fost stivit de o masina. Petrenco la citi le da mincare dintre ciinii nimanui? Insa nu-mi plac cei care nu sint decisi. Petrenco nu e un om decis. Cind il voi vedea decis, voi spune ca da, e decis. Pina atunci comportyamentul lui se aseamana cu „hiriie” si „miriie” – sau invers. Are el o tinga legat de faptul ca nu e liber. Eu sint libera, aici e diferenta.

  Daca vrea Petrenco sa uneasca, nu sa dezbine, de ce propune sa iasa un grup din PL si sa devina partid unionist? Nu este oare asta si impotriva PL, unde a mers cu MAE, dar si impotriva PNL, care este un partid unionist? Pentru ca el cu acest partid sa mearhga si in alegeri – ca sa „contracareze” PNL-ul? Sau, poate, nu am inteles bine – un partid unionist cu bani, ca alti unionisti, adica noi, PNL, PNR, nu ii prea avem acesti bani? Oare PNR si PNL nu sint unioniste, cu care a colaborat MAE in 2009? Oare a uitat Petrenco si faptul cum polittehnologii au propus atunci, inainte de 5 aprilie, ca mesaj electoral ori unionismul, ori anticoruptia, dar tot ei, si Petrenco, au pedalat pe anticoruptie, si nu pe unionism? Oare Petrenco neaga si faptul ca in Birou la dna Can il convingeam sa facem un singur partid, cu mesajul unionist, doar sa nu se numeasca MAE? Oare Petrenco neaga si faptul ca si dupa congresul al doilea al PNL l-am invitat sa treaca deschis pe platfoma unionista? oare nu stie ca Severovan pleda si inainte de 5 aprilie pt mesajul unionist?

  Sau poate Petrenco a uitat ca am impus noi, cei de la AMN, – Taranu, eu, dar si dela PPCD Ion Varta – discutii in Parlament in comisii privind Istoia Romanilor in regim comunist? Sper ca Petrenco nu a uitat nici cum la Liceul Asachi am fost cind s-a constituit o structura-asociatie pentru apararea Istoriei Romanilor si eu am fost aleasa in ea, fiind prezenta? Ar fi multe de spus. dar nu mai vreau. Nu l-am vizat pe Petrenco decit dupa ce m-a vizat. daca m-a vizat si a spus ca e nevoie de un partid unionist cu un grup iesit din PL si ca cineva privatizeaza ideea unionismului – ia-m raspuns. Ca ii place, ca nu – dl |Petrenco are doua probleme – 1. Trebuie sa devina liber si independent. 2. Trebuie sa devina decis si curajos. Unionist pe fata si sa impuna asta in PL.

  Nu poate – sa spuna deschis ca nu poate, ca PL e unionist conjunctural si sa plece de acolo. Iar daca ramine, sa ma lase pe mine in pace. Noi, cu toate astea, in numele colaborarii noastre din trecut, ca nu sintem dusmani, l-am invitat la Congresul nostru al III-lea, l-a sunat vicepresedintele Alexandra Can. E la decizia sa cum va proceda. Se poate depasi sau nu. Sa vedem.

 14. VESTE BUNA: tot mai multi rusi isi dau seama ca Rusia e pe panta de alunecare si ca destramarea teritoriala este INEVITABILA.

  Scriitorul rus Bicov e preocupat de profilul personajelor implecate in istoria si revolutiile rusesti, care periodic se repeta, avand acelas tipaj si caracteristici…

  Bicov crede ca RUSIA ESTE IN PRAGUL UNEI REVOLUTII SI A DESTRAMARII TERITORIALE…

  NOI ce sa zicem altceva, decat: DOAMNE, AJUTA!!!

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  Писатель Быков: «Россия скатывается в катышки, ее распад очевиден»

  Время публикации: Сегодня в 13:02

  В интервью изданию «Нева 24» писатель Дмитрий Быков рассказал, что территориальный распад России — вещь очевидная и неизбежная. Он в частности отметил:

  «Есть некий исторический цикл, этот исторический цикл в России проходит вне зависимости от того, кто находится у власти. У народа нет никаких инструментов для решения своей судьбы, кроме революции. Раз в сто лет он этим правом пользуется.

  Мы живем в ее преддверии. А кто в этот момент будет находиться у власти и как именно его будут валить — это совершенно непринципиально. Я просто отчетливо понимаю, что судьба России решается не в политической борьбе, потому что Россия не политическая страна вообще.

  Это страна в достаточной степени стихийная. Совсем неважно, кто будет у власти: Абрамович, Березовский, Касьянов или Путин. Идет одна и та же пьеса с одним и тем же набором ролей, она воспроизводится уже седьмой век подряд.

  Написано: «Входит тиран» — значит, входит тиран, даже если он был тихим человеком из петербургской мэрии, написано: «Входит революционер» — входит он, даже если он был олигархом.

  Неважно, кто конкретно будет в какой роли, важно, что грядут такие–то и такие–то события.

  Это не упрощение, у меня есть довольно серьезная работа на эту тему. Типология русской истории абсолютно одинакова. Вы не можете требовать, чтобы царя каждый раз одинаково звали, чтобы он был одного роста, тем не менее типологические события одинаковы.

  Пестель, Ходорковский, Тухачевский — типологические фигуры одного ряда. Это элиты, восставшие против того, что их превращают в винтики. Когда–то они были хозяевами страны, сегодня стали ничем. Это вчерашние революционеры, которые оказались в оппозиции.

  Курбский, Березовский и Троцкий — тоже фигуры одного ряда, революционные олигархи, которые выпали из этой истории. И так далее.

  Ленин и Петр I — фигуры тоже близкие, образ бескорыстного тирана–модернизатора. Это не буквальное сходство, это сходство типа. Но я больше литератор, поэтому говорить о русской политике мне трудно и скучно.

  Это плохая пьеса, потому что она слишком предсказуема. Есть хорошие пьесы, например «Гамлет», она сложно построена в нескольких планах реальности, а русская история — это пьеса того же плана, что и «Ричард III», в ней все понятно, но призраков в ней нет, Офелии в ней нет… Это не поэтическая пьеса.

  Время, в котором мы живем, характеризуется очень сильной деградацией, обвальной, нельзя даже сравнить интеллектуальный уровень советской России с уровнем России сегодняшней. Не говоря уже о России эпохи Толстого.

  Мы не можем не заметить того, что в России расправы с собственным народом циклически повторяются, ни одна другая страна такого бы не вынесла, мы можем себя с этим поздравить.

  Есть ли в России ресурс на воспроизводство еще одного цикла? Интеллектуально — да, территориально — нет. Страна скатывается в катышки, уже мы видим анклав Казани, анклав Чечни, анклав Дальнего Востока. Территориальный распад совершенно очевиден».

  http://www.neva24.ru/a/2011/11/24/Dmitrij_Bikov_strana_ska/

 15. AMUZANT: PUTIN inca nu a ajuns presedinte al Rusiei, dar deja se vaicara ca munca lui este grea si dezgustatoare.

  DEZGUSTATOARE? De ce , oare?

  iata ce a declarat azi:

  — 25.11.2011 15:46 —
  http://www.gazeta.ru/news/lenta/2011/11/25/n_2110114.shtml

  Путин, выдвигаемый на третий президентский срок, назвал свою работу «тяжелой и противной»
  Премьер-министр России Владимир Путин, которого партия «Единая Россия» выдвигает на новый президентский срок в 2012 году, опять назвал свою работу тяжелой и неприятной, сообщает «Интерфакс».

  xxxxxxxxxxxxx

  deschideti http://www.gazeta.ru/news/lenta/2011/11/25/n_2110114.shtml

  CITIT COMENTARIILE. Mori de ris, cum il compatimesc rusii!

  …закусив губу от невыносимой боли Путин идет на третий срок. Наверное, он мазохист. Не смешите мои тапочки.

  …Действительно тяжело когда весь народ тебя козлом считает.

  Вот почему он так плохо работает, и готов работать только при условии, что все ему в рот смотрят.

  Но если такая тяжелая и противная – может откажеться?? Мы поймем и простим!!!!!

  …потом догоним и ещё пару раз простим

  Угу, то-то его от власти ничем не оторвёшь, раба галерного.

  А как нам противно от его тяжелой работы.

 16. programul PNL este destul de bine structurat;felicitări pentru munca depusă.Am o propunere,din program nu reiese foarte clar sursele de finanţare în privinţa obiectivelor stabilite,prin urmare nişte precizări în acest caz cred că se impun.

 17. il vreau pe M.Rusdu la conducerea partidului.

 18. simion,
  eu îl vreau pe Pavel Turcu Preşedinte. Dar ştii cum e cu socoteala de acasă cu cea din târg.

 19. Pt simion

  Si eu, dar uite ca nu mai vrea si s-a bucurat ca a dat partidul in miini sigure.

 20. Pt mircea.ro

  Programul prevede finantarea activitatii formatiunii conform Legii privind partidele. Pentru Unirea cu Romania nu avem cum sa programam finantari, nu e pe puterea partidului, ci a statului. Cind vom ajunge la putere, o vom face din finante publice si vom mai solicit ajutorul Occidentului.

 21. Dragi prieteni,
  Vreau sa atrag atentia Dvs. la un lucru foarte important: O MARE MINCIUNA a GUVERNULUI DIN RM:
  referitor la aderarea RM la Uniunea Europeana /UE/. Toate partidele politice proclama in programele lor ca ultim scop Integrarea in Uniunea Europeana. Dar ce inseama “integrare” , acest cuvâny nebulos ?
  1.
  Pentru a ADERA la UE este nevoie de parcurs un drum lung si anevoios de ajustare a legilsatiei nationale
  la standardele UE si o puternica vointa politica. Reforme in justitie, procuratura, politie, etc.
  Ati vazut ceva transformari in ultimii 2 ani ?

  2.
  Ministrul de Extene Leanka negociaza acum un ACORD de ASOCIERE, deci, atentie, de ASOCIERE,
  si nu de ADERARE. Si nici acest Acord de Asociere inca nu a fost semnat !
  Mai ramân multe capitile deschise.
  Un acord de Asociare inseamna niste relatii privilegiate si nimic mai mult.
  Nici nu este vorba de aderarea RM la UE in acest secol !

  textul in franceza sau engleza:
  http://eeas.europa.eu/moldova/assoagreement/index_fr.htm
  http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/moldova/moldova_fr.htm

  3.
  trdaucere din franceza:
  “Acordul de Asociere POATE fi prevazut totodata ca un calendar de reforme pentru Moldova,
  axat pe un program complet de APROPIERE reglementara, in jurul caruia partenerii asistând Moldova,
  vor putea sa se alinieze si sa concentreze asistenta lor.
  originalul:
  “L’Accord d’Association peut aussi être envisagé comme un calendrier de réformes pour la Moldavie,
  axé sur un programme complet de rapprochement réglementaire, autour duquel les partenaires
  assistant la Moldavie pourront s’aligner et centrer leur assistance “.
  http://eeas.europa.eu/moldova/assoagreement/index_fr.htm

  DECI RETINETI: ESTE VORBA DE O =====APROPIERE=======
  SI NIMIC MAI MULT !

  4.
  Un exemplu cu Marocul, tara din Africa de Nord:
  Marocul a semnat un Acord de Asociere cu UE in 2000.
  Azi, suntem in 2011, si nici nu se pune problema aderarii Marocului la UE.

  DECI TOATE ACEASTA PUBLICITATE CU INTEGRAREA /ADERAREA / EUROPEANA ESTE O MARE MINCIUNA PENTRU CEI PROSTI SI CREDULI, UN SLOGAN POPULIST PENTRU A ATRAGE VOTURI.
  5.
  priviti harta extinderii UE:
  Rep. Moldova ramâne mereu “o zona alba”. Nici nu intra in calculele lor de aderare !
  http://ec.europa.eu/enlargement/potential-candidates/index_ro.htm

  ASA CA TOATA DIPLOMATIA MOLDAVA PE LA PARIS ARGINTAREASCA
  SAU LA CHISINAU POPEASCA ESTE DE DOI BANI, CU AERE DE MARI DESTEPTI,
  IAR REALITATEA ESTE ALTA: O MINCIUNA SFRUNTATA !
  6.
  RAMANE ATUNCI INTREBAREA:
  CARE ESTE DRUMUL CEL MAI SCURT PENTRU A NE VEDEA TOTUSI IN UE ?

  PENTRU A NU MAI REPETA DE MII DE ORI SLOGANUL -ROMANIA MARE -,

  oare ce ne propune Lavrov, Filat si toti Vladimirii ruso-ortodocsi ?
  Da, exact: adrerarea la o alta Uniune-
  cea ASIATICA.
  Deci sa fim mai aproape de Siberia si lacul Baikal,
  decât de Europa de peste Prutul nostru !

 22. http://www.youtube.com/watch?v=FpRWfle-aP8&feature=player_embedded#!

  In Rusia incep protestele. In Daghestan mii de oameni au iesit in strada sa protesteze impotriva actiunilor ilegale banditesti ale FSB-ului. Rabdarea poporului a luat sfarsit, pentru ca FSB, sub diferite motive rapeste persoanele inconveninte. Picatura de varf a fost rapirea unui profesor dintr-un sat…

  Protestarii scandau: „Eliberati feciorii nostri pe care i-ati arestat ilegal”…

 23. Manevrarile din culise ale lui Lucinski:
  – iata persoana care ne va baga in Colonia Euro-Asia imperiala ruseasca putinista si kirilista dublu, dupa ce a introdus drepturile europene ale omului in Moldova timp de 14 ani :

  „Liliana Snegureac a fost numită șefa Cabinetului prim-ministrului ”
  http://unimedia.md/?mod=news&id=41609

  – Perle din vocabularul ei de zile mari din ziarul „Timpul”
  a lui Constache Tanase:
  ” tâmpit, venin, o bila alba, ratat, scuipat, rautate,
  DOAMNA ! Indiferent de culoarea politica „.
  http://www.timpul.md/articol/lilia-snegureac-nu-mi-am-dorit-niciodata-sa-fiu-o-femeie-puternica–-25978.html

  N.B.
  Aveti dreptate, doamna Vitalia:
  Filatelistul si tot anturajul lui este facatura lui Lucinski din umbra,
  care ne face sclavii Kremlinului mafiotic !

 24. Doamna Pavlicenco, ma asteptam sa va mai retrageti un pic. Dar nimic.
  Nici un fel de cultura din partea dvs., daca atacati pe acei care nu va ataca.
  Si de unde ati luat ca Petrencu vrea sa iasa cu un grup din PL? Zvonuri? Asa va informati dvs, din zvonuri.
  (La fel cum si ati pornit toata aceasta birfeala impotriva lui A. Petrencu)

 25. Precum la fel e zvon ca A. Petrencu a spus ca dvs. privatizati ideea unionismului.

 26. VIDEO http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PqhPoyvuFh4#!
  Rusia se pregateste de revolutie.

  Скандальное выступление Гудкова на заседании госдумы 18.11.2011. Запись с трансляции внутреннего канала госудмы
  Время публикации: 19 ноября 2011 г., 20:54

  Геннадий Гудков, депутат госдумы РФ, зампред комитета госдумы по безопасности, полковник ФСБ (из числа чекистов, сторонников Перестройки-2), выступил со скандальной речью на заседании госдумы 18 ноября 2011 года.
  Запись сделана с трансляции внутреннего канала госдумы и по российским телеканалам не показывалась.

  Напомним, что по мнению некоторых наблюдателей внутри чекистской банды действуют группировки, которые раскололись по вопросу тактики спасения России от полного развала. Одна из этих группировок хочет организовать Перестройку-2, чтобы остаться у власти уже в «обновленном» качестве и «обновленной» империи.

 27. http://fara-secrete.blogspot.com/2011/01/radu-cinamar-adevarul-ocult-al.html

  ” Frate Toadere de peste Prut,
  Dumnezeu nu ne-a uitat şi ne ajută, având un plan măreţ cu poporul român. Trebuie să avem răbdare. Prin faptul că pe voi v-a ţinut separaţi de Ţara Mamă, Dumnezeu a ţintit ceva, căci acolo la voi a conservat mai bine tradiţia, cultura şi simţirea românească. Mai mult decât atât, din Moldova voastră se va ridica în următorii ani Omul Providenţial, care după unire, la alegerile din 2014, va fi ales conducător la cârma României şi o va ridica în fruntea naţiunilor, iar planul ocult, care avea ca obiectiv desfiinţarea României, va fi respins.
  Prea mulţi sfinţi şi oameni spirituali s-au ridicat din neamul nostru ca să nu avem ajutorul şi protecţia lor. Trebuie doar să ne păstrăm în credinţă ” .
  Aeleden.
  29 iulie 2011, 20:17

 28. Tanţa says:
  26 November 2011 at 09:47
  http://anatolpetrencu.md/?p=3630&cpage=1#comment-8681

  Da, doamna Vitalia are o fire expansiva.
  dar,
  Dorin Chirtoaca se pronunta ferm si hotarât doar pt. INTEGRAREA RM in Uniunea Europeana,
  iar acolo cica om fi alaturi de România si alte 26 de state europene.
  Mihiai Ghimpu a cam luat apa in gura cu Re-Unirea. De Anatol Salaru, etc. nu se aude nimic.
  Doar recent domnul profesor Anatol Petrencu a avut curajul sa se pronunte deschis pt. Re-Unire.

  Deci, daca doamna Vitalia promoveaza consecvent o linie clara, cea a Re-Unirii, iar unii capi din alte partide /PL/, nu adera la aceasta idee de Re-Unire, nu e logic ca ei sa fie criticati pt. ne-agrearea dezideratului major al PNL, reiesind din prioritatea politicii a PNL ?

  Iar aceasta prioritate este Re-Unirea cu România, unica cale de supravietuire a populatiei româno-moldave pruto-nistrene in conjuctura politica actuala si aflâdu-ne sub amenintarea perpetua
  a Imperiului Răului cel rusesc si a mafiei din Transnitria si nu numai.

  Caci acum nu mai avem timp de complezente; intrebarea este clara:
  ori esti pentru Re-Unire ori nu !
  / va mai amintiti ca si comunistii prin 2005 aveau sloganul integrarii europene,
  iar acum demonstreza pe strazi pt. Alipirea noastra la Imperiul Euro-Asiatic moscalesc./

 29. Dna Pavlicenco este în conflict cu partidele politice, politicienii care au făcut lucruri concrete pentru cauza proromână. Aceiaş luptă o duce şi propaganda Moscovei şi a comuniştilor cu politicienii proromâni.
  Cu ajutorul conflictului nu poţi repara împreună cu vecini, cel puţin, nici scara de la bloc. Cum cu conflicte poţi face ReUnirea cu cele partide care au acelaş scop final, dar propunînd altă cale, tactică? Imposibil!!!
  Dna strigă că PNL este unicul partid unionist, şi este în conflict, dur critică PL cu liderii PL că văd ReUnirea prin efortul de integrare în UE, adica altă tactică decît ReUnirea o vede Dna Pavlicenco. Drept că nu-i înţeles cum vede Dna acuma urgent această ReUnire cînd majoritatea cetăţenilor la moment au poziţie prorusă?
  Citiţi ce este scris în P R O G R A M U L Partidului Naţional Liberal, pentru ce se luptă aceia care se declară unicii unionişti cu România (http://www.e-democracy.md/files/parties/pnl-program-2006-ro.pdf
  )
  „…
  5. O societate democratică, liberă şi solidară
  PNL se pronunţă pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova în formula celui de-al doilea stat
  românesc.

  6. Un obiectiv şi un destin European
  Republica Moldova este parte integrantă a spaţiului cultural european şi integrarea plenară şi fără
  echivoc a ţării în structurile europene constituie efortul principal în asigurarea unui loc firesc în noua
  arhitectură europeană…”

  În loc de conflict, trebuie de luptat împreună cu acei care au aceiaş aspiraţie proromână. Prin aceste conflicte faceţi jocul Moscovei. Conştient sau inconştient?

 30. Pt Student2000

  Ma tem ca raspund ultima data si nu mai am de gind sa suport misionari ai PL pe blog. E clar? Eu nu am timp sa le raspund de citeva ori celor grei de cap sau platiti ca sa scrie prostii si ei sa se arate surzi sau orbi la ce vad si ce aud.

  Am raspuns foarte amplu la niste intrebari. daca nu intelegi, atunci lasa-ma in pace. Mai incerc o data sa raspund.

  1. Nu am nici o problema cu partidele politice decit pe cele de la guvernare trebuie sa le criticam pentru ca guverneaza prost. Dumitale iti place? Fii sanatos si tiva sa ii slujesti cit mai bine. PNL nu s-a format “sa se impace” cu partidele politice si ma doare drept in cot ce crezi dumneata ca as fi eu in confliuct. Sint in conflict cu fariseii, mincinosii, dediblatii, asa cum sint Lupu< Filat, Ghimpu si Voronin. Si nu am nevoie de prietenia acestora, scopul nostru nici nu este sa ne impretenim cu ei, ci s aii vedem cazuti, ca nu sint capabili d enimic. Nu au facut politicieniinici un lucru bun pt cauza proromână. Da, un lucru concret l-a facut Ghimpu cu Hadarca, era sa uit – au facut jocul lui Lucinschi si au promovat insistent sa le dea tuturor rusolingvilor care ne urasc cetatenia romana fara sa ne stie limba. Acum romanii spala funduri batrine in Italia, iar rusii fac business si cumpara ieftin munca basarabenilor. Asta da, e lucru concret, ce mai! Propaganda Moscovei contra politicienii proromâni exista, numai ca politciieni proromani la putere nu sint. Ei sint in opozitie, in PNL. ReUnirea nu o vor face-o partide ca PL care nu o pronunta si care sint prietene cu Lucinschi. Si tu esti prieten cu Lucinschi? Nu l-ai intrebat pe Chirtoaca de ce i-a dat lui Kiriusa Lucinschi sa faca drumuyrle cu Genesis si sa incerce Chirtoaca vreo doua credite pt Primarie sa ii plateasca lui kirill petrovici? Intreaba-l. Nu donsideram PL partid unionist. Este un partid care a manipulat cu unionismul electoratul, acum s emafiotizeaza si a dat de tita mosu. Dumneata vezi altfe? Foarte bine, de aceea si pierdem mereu, pt ca voi nu va descurcati in manipulari. esti manipulat sau platit, dar e ti o rusine. Ca majoritatea cetăţenilor la moment sa nu aiva poziţie prorusă, Ghimpu nu trebuie sa se teama sa fie uninist si sa incerce din Parlament sa schimbe mentalitatea basarabenilor deznationalizati. Insa el asta nu face, pt ca ii e in cot de romani. Acum foloseste imaginea lui fratesu", dar cind era in viata nu vorbea cu el. 5. O societate democratică, liberă şi solidară PNL se pronunţă pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova în formula celui de-al doilea stat românesc. Da, asa a fost, acum va fi altfel. Tocmai in aceasta si consta esenta modificarii Statutului la cel de-al treilea congres al PNL. El nu a putut fi modificat sub comunisti, acum, sub liberal-democrati, incercam sa il modificam. Numai ca programul nu e al meu personal, iar PNL nu s-a facut ca partid de buzunar al lui Pavlicenco, ci al unei echipe. Acum echipa vede total altfel aceasta prevedere si ar fi bine sa o fi reprodus modificata. …6. Un obiectiv şi un destin European Republica Moldova este parte integrantă a spaţiului cultural european şi integrarea plenară şi fără echivoc a ţării în structurile europene constituie efortul principal în asigurarea unui loc firesc în noua arhitectură europeană…” Si aceasta preveder se va modifica, vezi in proiectul Noii Redactii. Nu putem "lupta împreună cu acei care au aceiaş (corect: aceeasi) aspiraţie proromână.", pentru ca asemenea forte nu exista. Aluzia la PL este gresita. Ei azi sint "pragmatici" si tac atunci cind Filat il trage d emineca pe Ghimpu sa nu spuna prea mult contra Moscovei. Mie, insa, nimeni nu mi-a inchis gura, asa ca lui Ghimou. Nu mai spun cit de fericit era Ghimpu cind numai devenise presedinte de RM si deja dadea voios din coada ca va conduce CSI. In loc sa spuna ca PL e pentru iesirea din CSI, el era fericit ca a apucat sa fie "om de stat". sa te prapadesti de ris, nu alta! Iata prin aceasta neverticalitate, PL si Ghimpu cu Chirtoaca fac jocul Moscovei. Conştient sau inconştient? Daca vei demonstra ca nu intelegi incapatinat nimic, atunci nu te mai chinui. Mergi si scrie pe blogurile iudolilor. Noi aici discutam cu oameni destupati la minte, nu cu zombi.

 31. Se pare ca d-na Pavlicenco este incurabila.
  Concluzionez: da Doamne sa fie cinstita si sa aduca Unirea, dar sunt sigur ca multi sustinatori va pierde ea cu aceasta furie oarba ca a unui rinocer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *