Iata ce propune Mircea Popescu, fost presedinte al Consiliului Mondial Roman: http://mipopescu.wordpress.com/legi/753-2/
„PARLAMENT MIXT
In Art. 9 din Legea Electorala o organizatie a minoritatii nationale, reprezentată în Consiliul Minoritatilor Nationale, este tratata ca partid odata ajunsa in parlament.
(6) În sensul prezentului titlu, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, prevăzute la alin. (1) – (3), le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice în procesul electoral.
De aici apare si confuzia referitoare la UDMR, care nu este partid etnic, cum se vehiculeaza, ci o organizatie umbrela a comunitatii maghiare, asa cum se defineste in Art. 10 din statutul sau:
Art. 10.
Uniunea este asocierea comunitatii nationale maghiare din Romania, constituita in vederea apararii, reprezentarii publice si coordonarii intereselor acestei comunitati, si care – in interesul apararii, pastrarii si dezvoltarii identitatii nationale, al realizarii egalitatii de sanse pe plan economico-social si al ramanerii pe pamantul natal – promoveaza autoorganizarea comunitatii, imbunatatirea conditiilor de trai materiale si spirituale, desfasurandu-si activitatea sub semnul democratiei si pluralismului.
Daca UDMR ar fi fost partid, atunci, prin principiile si scopurile statutului ar fi fost un partid etnic, si déjà lucrurile devin mai complicate, interzicerea infiintarii sau a functionarii lor putand fi justificata relativ usor.
Partidele, prin definitie, trebuie sa reprezinte interesele generale ale poporului roman, desigur cu diferentele ideologice inerente privind metodele de dezvoltare sociala sau economica.
Dar, un partid etnic, se situeaza automat in afara dezideratului “intereselor generale“, deoarece, prin insasi scopul sau, un asemenea partid exista si actioneaza pentru satisfacerea “interesele particulare” ale unui segment redus al populatiei.
Dar, cum UDMR a avut intelepciunea de a se inregistra ca “organizatie umbrela” a comunitatii maghiare din Romania, nu se poate pune in discutie interzicerea sa, care pe langa scanadalul international la nivel UE, ar putea conduce “in contrapartida” la masuri similare din aprtea altor tari (Ungaria, de exemplu) impotriva minoritatii romanesti.
Daca intr-o tara se aplica INTERDICTII la nivelul societatii civile, asta inseamna suprimarea unor drepturi.
In Romania exista inca mentalitatea ca “reglementarile” sa se faca prin interzicere, nu prin concurenta, prin competitie. Interzicerea unor drepturi pe baza de clase sau diverse alte categorii artificial create, caracterizeaza statele totalitare, iar mentalitatea interdictiei sau limitarii drepturilor pentru anumite grupuri este caracteristica unor societati care nu se pot desprinde de totalitarism.
Discriminarea din Legea Electorala are loc prin lipsirea majoritatii nationale (romanesti) de aceleasi drepturi electorale cu ale minoritatilor nationale, respectiv dreptul oranizatiilor majoritatii de a deveni “competitor electoral”.
Solutia este banal de simpla, si se realizeaza prin inlocuirea formularii restrictive si discriminatorii: “organizatii legal constituite ale cetatenilor romani apartinand minoritatilor nationale“, prin aceea generala: “organizatiile legal constituite ale cetatenilor romani din tara si din afara granitelor Romaniei“.
Pentru a intelege efectul benefic al modificarii propuse, prezint mai jos doua scenarii care pot fi si complementare.
Scenariul I
De exemplu, romanii din regiunile in care sunt minoritari (Covasna, Sovata, Mures) isi formeaza o organizatie umbrela care sa devina “competitor electoral”.
Cum credeti ca vor fi votati acestia, in intreaga tara? Vor obtine doar 5% dintre voturi? Sa presupunem si aceasta varianta minimala care le va permite sa devina chiar grup parlamentar.
Care partid aflat in situatia de a-si adjudeca formarea guvernului la limita, va mai apela la UDMR daca va avea posibilitatea sa se alieze cu o organizatie parlamentara a societatii civile romanesti?
In aceste conditii, nu-i nevoie ca existenta UDMR-ului sa fie interzisa (ar protesta UE, ar fi procese de rasunet, dar si costisitoare la CEDO), deoarece UDMR isi va pierde importanta ca organizatie etnica, prin pierderea pozitiilor din guvern si a influentei in Parlament.
Scenariul II
Romanii din Basarabia formeaza o organizatie pro-unionista. Cu numai 5% din voturi, un asemenea curent unionist ajunge in Parlamentul Romaniei si acest fapt va influenta perceptia si mentalitatea basarabenilor, realizandu-se premizele creeri unei mase critice pro-unioniste nationale. Mai mult, se realizeaza o tranzitie spre un Parlament largit, practic spre un Parlament “Reintregit”.
In concluzie, propunerile pe care le supun atentiei sunt:
- Eliminarea actualelor interdictii si discriminari din Legea Electorala prin modificarea legii astfel ca oricare organizatie legal constituita a cetatenilor romani, din tara sau din afara granitelor Romaniei sa aiba dreptul de a deveni competitori electorali.
Criteriile tehnice de incadrare in aceasta categorie (numar de membri sau de organizatii, de exemplu) vor fi stabilite de legiuitor. - Interzicerea partidelor etnice, inclusiv regionale gen Partidul Moldovenilor, Aromanilor, etc, deoarece acestea nu actioneaza in interes general, ci actioneaza in interesul particular al unor grupuri, prin aceasta promovand scindarea poporului roman si deschizand poarta discriminarilor, inclusiv a tendintelor secesioniste.
- Propunerea are in vedere o transformare a PARLAMENTULUI POLITIC in care reprezentarea poporului se face prin intermediul unor partide conduse centralizat printr-o disciplina rigida, intr-un PARLAMENT MIXT, printr-o reprezentare mixta, atat politica cat si directa a societatii civile.
Repartizarea locurilor intr-un Parlament Mixt nu poate fi 50% politic, 50% societate civila, deoarece orice program de guvernare este, in primul rand, un program politic de dezvoltare. Intr-un asemenea gen de parlament, componenta civila are un rol regulator. Proportia poate fi oricare, dar, probabil nu mai putin de 75% pentru componenta politica.
Locurile componentei civile pot fi repartizate intr-o proportie care sa tina cont de reprezentarea Basarabiei (daca se accepta simbolistica unui “parlament reintregit”), a populatiei din tara, a celei din diaspora si a minoritatilor. De exemplu, dintr-un parlament avand 300 locuri, 75%, adica 225 locuri apartin partidelor si 75 locuri apartin societatii civile. Repartizarea locurilor societatii civile ar putea fi urmatoarea:
- 40% (30 locuri) – organizatii din tara
- 25% (19 locuri) – organizatii Basarabia+Ucraina
- 20% (15 locuri) – organizatii Diaspora
- 15% (11 locuri) – organizatii minoritati
Fiind o noutate, ideea poate fi mai greu de digerat la prima vedere.
In plus, procesul nu trebuie asteptat ca un miracol care poate avea loc peste noapte, dar fara discutie, unele influente favorabile se vor observa chiar intr-o prima legislatura.Cine va refuza o asemenea situatie? Nu numai UDMR-ul care va disparea ca forta de influenta majora parlamentara, dar mai ales guvernamentala, ci insasi partidele care vor intra in competitie directa cu societatea civila devenita componenta parlamentara.
Iar o competitie cu aceasta, va determina indubitabil si o reformare a clasei politice.”
Sa nu visam frumos…
Pana nu se va rezolva problema cu Transnistria, nu ne vom putea uni ASTA SA FIE CLAR!!
Marea problema este ca sunt tari si oamenii ce nu doresc rezolvarea problemei de mai sus.
Daca in prezent jumatate din oamenii din Romania doresc UNIREA, 25-35% din oamenii dintre Nistru si Prut vor in acest moment unirea si poate aceste procente vor creste.
razvi, te inseli domnule. Nici romanii nu doresc unirea cu voi. Stai linistit pentru ca mult, mult, mult … peste 50% din romani nu doresc „unirea” cu ceea ce a mai ramas din Basarabia si NU accepta si alti straini intre hotarele Romaniei. Ne mananca oare in dos sa ne legam la cap cu limba rusa? Duca-se pe pustii toata rusaraia si limba rusa. Veselie si viata lunga, razvi!
@monitor din Iasi
Sunteti sigur ca peste 50% din romani nu doresc „unirea”? De unde ati luat statistica asta?
Ca roman, mi-ar fi rusine sa insinuez ca basarabenii sunt straini, sunt rusi sau complet rusificati.
Asta nu poate fi decat dorinta celor peste 50% dintre moldovenistii care nu doresc Reintregirea, ci re-incorporarea intr-un nou imperiu rusesc.
Domnule moldovenist care „monitorizezi” Iasiul, vei avea ocazia acestei optiuni daca este aleasa Greceanii sau Dodon la conducerea statului artificial creat dincolo de Prut.
DECI…ANUL 2012 VA REPREZENTA UN AN ELECTORAL, ATIT IN ROMANIA CIT SI IN …BASARABIA…DECI:DUPA FORMAREA CELOR DOUA PARLAMENTE, ACESTEA AR TREBUI SA FIE TRANSFORMATE IN CONSTITUANTE….CELE DOUA CONSTITUANTE FORMATE SA DECLARE DE FACTO UNIREA CELOR DOUA STATE ROMANESTI INTR-UN SINGUR STAT, NATIONAL SI INDIVIZIBIL…IN CEL MAI IDEALA SITUATIE FIIND SI REVENIREA LA MONARHIA CONSTITUTIONALA, CU UN REGE …STRAIN..(.SPRE EXEMPLU PRINTIL HARRY AL MAREI BRITANII)… FIIND IN ACEST MOD ELIMINATE A TEMERILOR CE LE AU BASARABENII FATA DE ..”.MITICII AUTOHTONI”…DAR ASTA AR INSEMNA SA AVETI (BASARABENII) O CLASA POLITICA RADICAL-NATIONALISTA…OR O INTELECTUALITATE DE PRIM RANG…SI VA ASIGUR CA …PRESEDINTELE BASESCU VA ACTIONA SI VA REACTIONA…POZITIV…EL FIIND UN MARE ROMAN (!!!)…
EU SUNT ROMAN NASCUT SI CRESCUT IN ROMANIA.
PROBLEMA MARII RE-UNIRI CU ROMâNIA:
——————————————————————-
Val Butnaru: Avem „ţară”. Ce facem cu ea?
PARTEA 1:
http://ziar.jurnal.md/2011/08/26/val-butnaru-avem-%E2%80%9Etara%E2%80%9D-ce-facem-cu-ea/
PARTEA 2:
http://ziar.jurnal.md/2011/09/09/val-butnaru-avem-%E2%80%9Etara%E2%80%9D-ce-facem-cu-ea-ii/
CITAT DIN ARTICOL:
“Pericole: Transnistria
Nicio ţară nu cedează de bună voie teritoriul naţional;
asta e valabil şi în cazul Transnistriei.
Iată de ce, de-a lungul PRUTULUI
se stabileşte un regim riguros de control,
iar regiunea transnistreană este declarată teritoriu necontrolat de autorităţile din Chişinău.
În aceste împrejurări, procesul de soluţionare a diferendului transnistrean poate dura atâta timp de cât va fi nevoie
pentru ca cetăţenii de dincolo de Nistru să înţeleagă avantajele unei vieţi în componenţa R. Moldova”
—————————————————————————————–
INTREBARE: PT. DOMNUL VAL BUTNARU:
ATUNCI IN AUGUST CINEVA DIN ADMINISTRATIA DVS.
A LASAT UN MESAJ AICI LA COMENTARII
CU MENTIUNEA CA S-A COMIS O EROARE:
IN LOC DE- NISTRU- S-A SCRIS GRESIT – PRUT-
DAR, APOI COMENTARIUL RESPECTIV A DISPARUT / A FOST STERS/
IAR TEXTUL DVS. A RAMAS TOT CU PRUTUL DE SâRMA INTRE NOI.
CE INSEAMNA ASTA, O SIMPLA EROARE DUBLA ?
/ DAR EU N-O CRED, CACI AICI SE AFLA MIEZUL DEZBATERILOR
DE LA COMENTARII SI BANUIESC CA NU SUNTETI MIOP,
CA SA NU REALIZATI MAREA IMPORTANTA A SCHIMBARII UNUI CUVâNT
IN ACEASTA DEZBATERE ARZATOARE SI NATIONALA PE TEMA RE-UNIRII /
SAU O MANIPULARE INTENTIONATA A OPINIEI PUBLICE ?
FINALMENTE,
SI DE CE V-ATI STERS MESAJUL DVS. DE “MEA CULPA” DE LA COMENTARII ?
@razvi
Adica in Basarabia?
“Am observat ca multi (atat cetateni Moldoveni, cat si Români)
inca nu au inteles ca Rusii au creat Rep. Moldova nu “pentru” basarabeni, ci “impotriva” lor.
Nu ma mir c-ai fost cenzurat !
Exista un fel de consens pentru statu-quo.
Politicienii din România sunt si ei tot fost-comunisti si afaceristi.
Cand este vorba de Basarabia, et vad doar “costurile” !
De fapt nu le pasa. Ziaristii la fel.
Ma gandesc cu emotie (si dragoste pentru bietii Basarabeni) la atmosfera din Chisinau 1991
când nu mai reuseam sa-mi platesc un bilet de troleibuz
sau o placinta pe strada,
ca mereu se oferea câte cineva sa mi-o plateasca, vazand dupa accent si haine ca sunt Român din România ! Câta dezamagire de atunci incoace. Egoismul este principalul obstacol in calea Eliberarii.
Curaj, nimic nu-i pierdut, istoria este lunga !”
/Un Anonim/
Este o posibilitate clara de a misca lucrurile spre bine, atat in problema secesiunii UDMR, cat si a apropierii Basarabiei… Un lucru as vrea sa stiu: ce ar spune UE in caz ca se accepta aceste modificari? Si mai e o problema, acelasi lucru l-ar putea face si Parlamentul Ungariei, pentru minoritarii din Romania, daca nu l-au facut deja(sunt basarabean si nu cunosc bine situatia cu maghiarii din Romania), iar secesionismul UDMR e sustinut de Rusia ca o sperietoare pentru Romania in caz de unire cu Basarabia.
@ Mircea Popescu
D-le Mircea Popescu, dar dumneavoastra cunoasteti mai bine decat noi, iesenii, ce cred romanii din aceasta parte de Romanie despre o eventuala „unire” cu rusofonii si antiromanii dintre Prut si Nistru? Vedeti, romanul simplu din judetele de nord-est ale Romaniei spun cam asa: „Sa stea basarabenii binisor in republica lor, iar noi sa stam binisor in tara noastra”. Iar romanii de pe aici ii cunosc cel mai bine pe basarabeni. Sunt diferente uriase intre romani si basarabeni: de mentalitate, religioase, de limba chiar, de afinitati culturale etc. Doar nu vreti sa ne aduceti govoritorii de limba rusa pe capul nostru. Nici eu nu pot fi de acord cu „unirea”. Putinii romani care ar fi de acord cu „unirea” fie ca nu cunosc amestecul ingrozitor de populatii din actuala RM si mentalitatea lor, fie sunt niste romantici incurabili pe care nu-i deranjeaza o asemenea piatra de moara legata de gatul Romaniei. Multa veselie si clarviziune, d-le Mircea Popescu!
Stati linistiti romanilor visatori din Diaspora si basarabenilor care visati Unirea.Are dreptate ieseanul cand spune ca ii cunoaste pe maldavani mult mai bine decat oricare roman din orice colt al Ro.Avem problemele noastre si nu mai avem nevoie de rusaraie pe capul nostru.
Cea mai frumoasa harta de pe Internet:
Harta României Mari: 1918 – 1940 !
http://itravel.md/images/maps/Romania_mare.png
„Sunt diferente uriase intre romani si basarabeni: de mentalitate, religioase, de limba chiar, de afinitati culturale etc.”
Monitor de Iaşi, îţi spun că în compania la care lucrez sunt şi români, iar unul din ei îmi spunea că a fost la o şcoală de vară unde erau mai mulţi români-moldoveni din Republica Moldova şi a observat că după ce a petrecut cu ei mai mult timp a început să ia accent basarabean. Şi-a dat seama că acest lucru s-a întîmplat din cauza că era în minoritate printre basarabeni.
Acum vă rog să va gîndiţi ce s-ar întîmpla cu basarabenii din Republica Moldova dacă ar avea loc unirea: exact, vor fi asimilaţi pentru că vor fi în minoritate. Deci nu vă mai auto-speriaţi de basarabeni chiar dacă unii din ei sunt rusificaţi. România ca să existe ca stat şi popor puternic are nevoie de sînge nou, iar basarabenii sunt cei care vor fortifica poporul român. Trebuie să recunoaştem că nu toţi românii au ajuns la înţelepciunea de a înţelege acest lucru.
derbedeul din Iasi: „diferente uriase de tip religios, lingvistic”…. bre tu te auzi ce timpenii debitezi? de unde le scoti nene? hai ca la mentalitate poate ai o parte de dreptate ca am fost separati de ceva ani, da lingvistic si religios e o aberatie scrisa de un anti roman platit.
derbedeu din Iasi, stai linistit frate ca, nu mor caii cind cind vor cainii. Romania Mare, care include Basarabia, si alte teritorii romanesti, este un ideal national romanesc sustinut de majoritatea romanilor. Pentru anti romanii platiti, gen derbedeul din Iasi, nu am decit a le spune ‘rusine sa va fie’.
Dortmund, voi, basarabenii, sunteti ortodocsi pe stil vechi si apartineti de Patriarhia Moscovei. Noi, romanii, suntem ortodocsi pe stil nou si apartinem de Patriarhia Romana. Voi aveti alte date de sarbatorire si sarbatori religioase si laice diferite de noi, romanii. E clar, sefule! Si mai termin-o cu injuriile si jignirile! Asa ne jigniti voi, basarabenii, pe noi, romanii. Obicei rusesc.
nu te da drept roman, ca nu esti, puslama din Iasi. Nu te vezi, scrii doar aberatii, opera anti romanilor platiti de Moscova.
@Valahul
Modificarile reprezinta o extensie a unor drepturi atribuite, in acest moment, doar unei parti a societatii civile romanesti, respectiv acordarea unor drepturi doar minoritatilor.
Nu se pune problema, asa cum au argumentat altii, pe eleiminarea UDMR-ului sau a nationalitatilor din parlament.
Acest lucr ar scandaliza UE, pe de o parte si ar provoca miscari cu caracter etnic in zonele cu majoritate maghiara, care ar putea degenera in miscari violente, gen Kososvo. Daca la baza acestor miscari este reducerea unor drepturi, atunci comunitatea internationala ar simpatiza cu „minoritarii” si in extremis, ar putea recunoaste secesiunea proclamata de aceste minoritati.
Prin „concurenta parlamentara” dintre UDMR, de exemplu si FDRM-ul din Basarabia, de exemplu, sau Forumul Romanilor din Sovata, etc, UDMR nu va mai reusi sa-si impuna agenda in parlament si nici nu va mai fi cooptat la guvernare.
Sanse mult mai mari, va avea o organizatie pro-unionista basarabeana sa-si promoveze ideile unioniste in Parlamentul Romaniei.
Deci, UE n-ar putea spune nimic, atata timp cat drepturile actuale ale minoritatilor sunt respectate, chiar in conditii de „concurenta”.
Dortmund, rusine! Esti vulgar si impulsiv! Ca multi, extrem de multi basarabeni. Eu nu am nevoie sa-mi spuna un strain daca sunt roman sau nu. Neam de neamul meu s-a nascut si a trait in judetele Botosani, Iasi, Neamt si Vaslui. Deci nu pot fi decat roman. Dar tu ar trebui sa vii la Iasi, Botosani, Vaslui, Piatra Neamt, Roman etc. sa vezi ce parere au romanii de aici despre „unirea” cu voi. Iar dupa asta mai vorbim. Iar pe d-l Mircea Popescu il rog sa viziteze de urgenta micuta republica multietnica si multilingva, dar preponderent rusofona, si doar dupa aceea sa emita sugestii referitoare la populatiile dintre Prut si Nistru. Va urez la amandoi tot binele din lume, dar basarabenii sa ramana in republicuta lor si sa nu vina in tara noastra pe care o barfesc si o injura ca la usa cortului. Dixit!
Iata, ma simt nevoit sa imi incalc propria mea hatarare de a nu mai face niciun fel de comentariu pe nciun blog basarabean. O fac deoarece apar iar situatii care ar putea evolua pozitiv si ar putea impinge inainte „apropierea”celor doua maluri de Prut intr-o viziune mai unitara identitar si national. Asa e acum , de pilda cu noua situatie creata prin „gaselnitele” lui DODON . Nu ma precipit insa spre nicio predictie. Spatiul basarabean de azi e foarte imprevizibil ,foarte divizat conceptual vizavi de „romanism ” si Romania, cu mentalitati comunistoide inradacinate si greu de dislocat. Nu as fi crezut, dar realitatea ultimilor 4 ani de cand urmaresc zilnic ce se petrece pe acele meleaguri ma obliga la tot felul de retineri si , din pacate, la o preventiva retinere si prudenta in evaluarile de viitor.O actiune de „forta” din partea RO este exclusa. Prejudiciile generale ar fi imense .Asa ca au dreptate cei cativa romani din tara, in speta moldoveni si bucovineni care radiografeaza starea de fapt a romanilor legat de unionism.Eu sunt ardelean( se stie deja pe acest blog)si aceeasi stare o constat si in Ardeal.Unde sunt , paradoxal, foarte multi descendenti de provenienta basarabeana.”Unionismul” nu intruneste mai mult de 30% din populatie. Cauzele sunt multe, foarte multe acuzabile pentru starea, categoric negativa , de fapte.Intr-un fel in Basarabaia, in altfel in Romania. A le evalua cantitativ de o parte ori de alta, ar insemna alunecarea cu totul in parapastie. Nici o evaluare caliatativa nu e benefica. Ar conduce la aceleasi rezulatate dezastruoase. Singura cale care mi se pare viabila este cea …descriptiva. Asta nu insemana,nu ar trebui sa insemne pasivism ,stagnare, antagonism, respingere etc. etc. Asta insemana si poate sa insemne identificarea similitudinilor in primul rand, dar si a diferentelor. Din analize , din evaluari pertinente, prezumarea necesar acceptata a viitorului imediat si de etape ar fi mult usurata , operabila la toate nivelele socialmente resimtita. Fireste, sarcina e enorma!! Cine o face? Cand o face? Cum o face? Vaclav Havel si miscarea lui de”catifea” a spus si a paracticat o intelepciune care pentru ei , cehii a fost benefica si a dat rezulatate. „Daca noi nu, atunci cine? Daca nu acum , atunci cand?”(citat din memorie) Asadar, cele propuse de domnul Mircea Popescu cred ca merita multa atentie. Este o baza de discutie in nuce, o invitatie si un indemn la actiune concreta , tocmai in ceea ce expuneam mai sus motivational. Cui i se adreseaza invitatia? Ce sa zic si cum sa zic? Aleg , sustin eu , cea mai nepretentioasa formula: celor care se simt in stare!! Si cine s-a prefigurat a fi „in stare”? „Anul 1812”, „Actiunea 2012” , Frontul democrat al romanilor etc, va spune ceva? Ce? Cat? Cum? Mi se pare ca mult prea putin!! Planuri, intentii vorbe, idealisme(cum le percepea cineva mai sus)… Rasunet social? Coagulare de idei , atitudini, finalitati palpabile, toate, dar absolut toate atribute ale societatii civile , stau suspendate undeva in … ceruri!! de ceastalalta parte de prut se prefigureaza ceva? Mai nimic !! Institutul cultural roman mi se pare mie , se complace si el intr-o dulce farniente damboviteana fara nerv si fara substanta valabila la nivel social. O „discutie” despre Eminescu, o „intalnire” cu un cineast, o „seara muzicala” o „sesiune de comunicari” spun ceva mai mult? Au un ecou mai substantial pentru dinamica social-culturala -politica- economica si cum vreti dv sa mai adaugati? Eu spun, si inca destul de apast, ca NU!
Promisa „sedinta comuna ” de guvern a avat loc? Ce asteptam? Ce consideram ca nu e „moment potrivit”? „Societatile civile”, cum ne place sa spunem (intr-un nou limbaj… de lemn ) de pe ambele maluri ale Prutului sunt emanatia politicului sau sunt , si trebuie sa fie, exact INVERS? Cine aduc la putere un partid sau altul? Nu aceste „societati” care dau tonul luciditatii, ale nevoii sociale, ale schimbarilor necesare, reformatoare? Nu ele? Partide;e se aleg singure? Nu s-a inteles si nu se intelege ca „presiunea” politica provine tocmai de la ele si de la capacitatea lor de a impune? Prea seamana a miscare browniana tot ce se intampla mai ales in Basarabia ceasurilor de fata. Asa ca avansarea ideilor d-lui Mircea Popescu isi are rostul si isi asteapta declicul responsabil fata de noi insine. Toate lucrurile si faptele” cu greutate” isi au partea lor de idealism. Chiar si acel 60-70% de aderenti la ideea romaneasca se poate atinge cu acest idealism. Alta cale nu exista, domnilor.
nu este nevoie sa merg la Iasi, stiu ca sustineti PSD(partidul Moscovei). A vazut o tara intreaga ce circ ati facut la Ziua Unirii Prinicipatelor Romane, sunteti dusi cu pluta. In fine… Iasi-ul nu reprezinta toata Romania.
Dle Mircea Popescu -toată stima de la un simplu cetăţean a RM. Gîndiţi doar ce se scrie la acest articol cu privire la ReUnire, că nu-i pur şi simplu ca un orecare politician să spună „eu sunt pentru ReUnirea”
– razvi spune: „Sa nu visam frumos…” – şi spune de două pricini:- din cauza Transnistriei şi din cauza educaţiei cetăţenilor cu privire la Unire(„spălării creerilor” de propaganda Moscovei şi agenţilor lor din RM)
– monitor din Iaşi spune: „Nici romanii nu doresc unirea cu voi.” – Poate că prea categoric despre dorinţa tuturor românilor
-Mircea Popescu spune: -„@monitor din Iasi…Ca roman, mi-ar fi rusine sa insinuez ca basarabenii sunt straini, sunt rusi sau complet rusificati.
– George spune: „Avem problemele noastre si nu mai avem nevoie de rusaraie pe capul nostru.”
– Dortmund spune: -„derbedeul din Iasi:”, „nu te da drept roman, ca nu esti, puslama din Iasi.”
– monitor din Iaşi spune: – „Dortmund, rusine! Esti vulgar si impulsiv! … Iar pe Dl Mircea Popescu il rog sa viziteze de urgenta micuta republica multietnica si multilingva, dar preponderent rusofona, si doar dupa aceea sa emita sugestii referitoare la populatiile dintre Prut si Nistru.”
Dle Mircea Popescu – îmi place că nu atăcaţi alţi politicieni preromâni şi doar propuneţi căile, tactici al strategiei de ReUnificare cu Patria Mamă – România.
ReUnirea, dupa mine, poate fi doar cînd majoritatea populaţiei va fi deacord cu aceasta ReUnire, atunci şi Parlamentari vom avea Unionişti
De 20 ani în RM partidele declarate proromâne se murdăresc între dînsele şi cetăţenii prorormâni din RM pierd încrederea în proromânism
Aduceţi-vă aminte cu cîtă înverşunare autoarea acestui blog cu înverşunare a bătut în Dorin Chirtoacă, practic pentru a pierde Chirtoacă alegerile locale din Chişinău şi prin aceasta a cîştiga Dodon. Credeţi că cu adevărat autoare acestui blog, care strigă cel mai tare că este unicul politician care luptă pentru Unirea cu România, este cu adevărat pentru Unirea şi în acelaş timp luptînd împotriva PL, Dlor Ghimpu şi Chirtoacă, măscărindul şi pe Gheorghe Ghimpu. Cum poate face Unirea această politician dacă nu poate face Unirea cu politicienii RM care au dovedit că sunt proromâni şi practic situîndu-se în foarte multe cazuri pe baricada luptei politice cu propaganda Rusiei şi a comuniştilor (uneori mai strigînd că este anticomunistă)
Cineva a scris despre politica Moscovei „Dezbină şi conduce” – a fost folosit Roşca, dar acuma autoarea acestui blog.
Încă o dată, toată stima Dle Mircea Popescu
Intre anii 1918-1940 bandiţii bolşevici treceau Nistru şi pătrundeau pe teritoriul României ca sa destabilizeze situaţia, ucigând, prădând şi violând cetaţenii români.
Azi am ajuns ca unele obiele bolşevice din partea dreapta a Prutului să ne spuna că nu suntem români şi să uităm de unire, să stăm sub cizma cotropitorilor din Kremlin.
Romănia nu va fi niciodata o ţara cu oameni fericiţi atâta timp cât romănii în afara hotarelor actualului stat ciopârţit vor trăi sub ocupaţii străine şi vor suferi pâna la exterminarea totală.
P.S. În sondajele din ultimii 4 ani, nemţii sunt cei mai respectaţi cetaţeni din lume.
Ei se consideră cei mai fericiţi.
@Student2000:
Sunteti prea aspru cu Vitalia Pavlicenco. In pofida temperamentului domniei sale, nu se poate trece cu vederea verticalitatea principiilor sale unioniste. O cunosc bine si stiu ce spun.
Legat de PL, nimeni nu contesta ca-i singurul partid parlamentar pro-romanesc. Mai mult, toata lumea il catalogheaza drept partid unionist. Dar, politica de promovare a principiilor sale lasa de dorit si ajunge sa-i exaspereze si pe eventualii sai sustinatori, care simt ca trebuie sa-l traga pe Ghimpu sau Chirtoaca de maneca si sa le spuna verde in fata ca in felul acesta o iau pe aratura in loc sa tina drumul drept.
Vreau sa spun ca socotelile pe care si le face PL – de a fi una si a spune alta (cica-i vorba de pragmatism), respectiv de a fi unionist si de a-si declara loialitatea pentru statul suveran si independent Republica Moldova reuseste sa-i indeparteze, sau in cel mai bun caz sa-i faca indiferenti pe basarabenii care doresc unirea. Pe de alta parte, cei care sunt orice altceva decat unionisti vor cataloga PL-ul ca pe un partid unionist deci, anti-stat-moldovenesc si oricum nu vor vota pentru PL. Vedeti si declaratia lui Dodon.
In acest caz, daca PL nu-si identifica clar electoratul (romanesc si pro-unionist) isi va pierde treptat si pe actualii sai sustinatori. Este o mare greseala politica (si electorala) sa vii cu mesaje confuze. Lumea ajunge sa te priveasca cu suspiciune si sa se intrebe de sinceritatea politicii pe care o promovezi.
PL, dar si PNL trebuie sa inteleaga ca nu se pot adresa intregii mase de alegatori sperand sa „fure” cat mai multe voturi din bazinul electoral ne-unionist. Amandoua se auto-intituleaza liberale, cand de fapt sunt partide nationale romanesti. De ce nu-si definesc aceasta caracteristica imi vine greu sa inteleg. Poate PNL va avea curajul acestui mare pas la congresul sau din Decembrie.
In schimb, daca-si fac socotelile si ar merge FERM pe o platforma clar pro-romaneasca si pro-unionista, atunci sunt sigur ca locul lor parlamentar va fi asigurat, poate vor deveni factorul cheie pentru formarea oricarui guvern (care nu-i anti-romanesc) si vor putea promova diverese initiative conform interesului national al romanilor-basarabeni.
Din pacate, aroganta cu care este tratat PNL de PL, combinata cu temperamentul vulcanic al Vitaliei Pavlicenco dau nastere la un amestec exploziv care contribuie in mare masura la aceasta divizare inacceptabila a aripilor politice pro-romanesti.
Nu stiu care a fost aportul domnului Dan Dungaciu, in calitatea sa de consilier politic al PL, dar daca aceasta linie „pragmatica” a fost desenata de domnia sa, cred ca ar trebui sa o revizuiasca fundamental.
@Mircea Popescu
Stimez părerile Dstră, şi totuş nu sunt „aspru” cînd am scris că „cu înverşunare a bătut în Dorin Chirtoacă, practic pentru a pierde Chirtoacă alegerile locale din Chişinău şi prin aceasta a cîştiga Dodon.” şi că „situîndu-se în foarte multe cazuri pe baricada luptei politice (alături) cu propaganda Rusiei şi a comuniştilor”…”Cineva a scris despre politica Moscovei “Dezbină şi conduce” – a fost folosit Roşca, dar acuma autoarea acestui blog.”
Citiţi arhiva blogului şi ve-ţi vedea cum sistematic se bate în PL, în acelaş timp PL public nu a atăcat autoarea acestui blog
Analizaţi, comparaţi acţiunile lui Roşca, „luptătorul pentru românism şi pentru ReUnire” şi a Doamnei.
Da, eu un simplu cetăţean, sunt ferm convins – pentru a înfăptui ReUnirea trebuie să avem principalile două condiţii (care lipsesc):
1. majoritatea cetăţenilor să conştientizeze
2. să avem aici în RM majoritatea de politicieni şi partide proromâne.
Tactica KGB-istă – de a bate în politicenii naţionali din 2 părţi. Dl Ghimpu este cruticat dur (agenţii deschis a Moscovei) pentru că a spus că este român, dar alţii (autodeclaraţi unionişti (?) – ca şi Roşca ) că nu este pentru Unirea cu România imediat.
În lupta politică este strategia (ReUnirea), dar şi tactica – cum de realizat în condiţiile concrete?
PL, Dl Ghimpu, Chirtoacă a spus că ReUnirea se va face luptînd pentru Integrarea Europeană. În acestă luptă pentru Integrarea Europeană se va schimba metalitatea majorităţii cetăţenilor de la prorusism, procomunism spre proromânism, proeuropenism. Şi dupa acesta se poate vorbi despre înfăptuirea ReUnirii.
Cum pot realiza ReUnirea, astăzi sau această săptămînă, cei care o fac pe marii patrioţi, luptători pentru ReUnirea imediată?
– Cetăţenii RM nu vor vota
– Majoritatea Parlamentarilor nu vor vota, avînd doar voturile PL (fiţi încrezuţi că în cazul votării PL sigur că ar vota). Dar vedeţi că nici Decretele Preşedintelui Interimar cu privire la condamnarea comunismului, retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM… nu au fost susţinute în Parlamentul RM de PCRM, PLDM, PD
-Acţiuni militare din parte României este exclus.
– Statele UE şi SUA nu vor susţine
Spuneţi vă rog linia „pragmatică” (fără un „dacă” a celor care luptă pentru ReUnirea imediată) – pe puncte ce trebuie practic de făcut astăzi, acestă săptămînă pentru ca în acestă lună să se înfăptuiască ReUnirea!? Şi de ce nu faceţi!? Vă încurcă doar Ghimpu cu Chirtoacă?
Cu cine va înfăptui ReUnirea imediată Doamna, cînd nici majoritatea cetăţenilor nu o susţine şi nu are alte partide proromâne (dar avînd altă tactică de ReUnire) cu care ar colabora pentru ideia Strategică? Oare denigrarea PL şi a liderilor acestui partid nu aduce mai mult prejudiciu, decît benificiu pentru ReUnire?
Repet: -Cineva a scris despre politica Moscovei “Dezbină şi conduce” – a fost folosit Roşca, dar acuma autoarea acestui blog.
Poate e cam aspru, dar adevărul despre activitatea de dezbinare. Să ne mirăm oare că timp de 20 ani de Independenţă a RM suntem conduşi de politicieni, partide proruse votate de cetăţenii RM!?
Despre ReUnire trebuie de vorbit, şi cu cît mai mult cu atăt mai bine, fără a atăca brutal alte idei, alţi politicieni care văd reunirea pe alte căi, propunînd altă tactică. Spre un scop pot merge mai mulţi oameni alături pe drum fără a se îmbrînci unul pe altul de pe drum, sau cel puţin de lăsat ca cineva să meargă pe cărarea lui.
Toată stima Dle Mircea Popescu
„ReUnirea se va face luptînd pentru Integrarea Europeană.”
Student2000, îmi place cum gândești și îți mulțumesc pentru că ne-ai adus la curent cu tactica PL în lupta pentru reunire. Cred că este o tactică foarte bună, pentru ca într-adevăr unirea nu se poate de realizat imediat și nici nu e corect să ne dorim unirea imediat. Pe lîngă asta trebuie să muncim mult ca noi basarabenii să fim mai buni astfel ca românii de peste Prut să ne privească cu admirație. Abia atunci vom putea începe discuția despre o eventuală unire. Și cred că acum trebuie să ne concentrăm să îmbunătățim lucrurile în bine în Republica Moldova. Pot să spun că chiar dacă sunt peste hotare cel mai tare mă atrage să văd ce se întâmplă în Moldova. Nu știu de ce cred că viața politică din România, cel puțin la momentul actual, mi se pare cam ne-dezvoltată – nu sunt atât de multe partide, nu este o viață politică sănătoasă: se murdăresc din cap pînă în picioare unul pe altul și acest lucru nu îmi place. La noi mai înțeleg de ce apare cîte un Dodon și mai spune cîte o gogomănie, pentru că doar Rusia are o implicație de mare proporții în viața politică de la Chișinău, dar în România ași crede că trebuie să existe un alt nivel de cultură politică. Cel puțin eu am așteptări mult mai mari de la politicienii români, pentru că lor nu le încurcă nimeni să-și facă treaba așa cum se întâmplă la noi în Republica Moldova. Deci nu trebuie să se creadă că doar noi basarabenii trebuie să ne ridicăm la un anumit nivel ca să fim acceptați de români pentru a ne uni. Cred că românii trebuie să înțeleagă că și basarabenii care sincer cred în unire au anumite așteptări de la societatea românească. Sunt sigur că mulți dintre basarabeni urmăresc procesele din România și își fac concluziile. România trebuie să își mențină competitivitatea în fața Republicii Moldova, pentru că dacă basarabenii vor începe să aibă o viață mai bună, atunci la sigur că nu-și vor mai dori unirea. Pe lîngă asta trebuie să spun că pe majoritatea basarabenilor nu-i încântă cultura asta manelizată și limbajul extra-vulgar. Pînă la urmă alegerea sau factorul care ne va determina să ne unim sau nu va fi unul subiectiv și cred că trebuie să discutăm încă de pe acum toate aceste afinități culturale și să încercăm să facem mici pași unul în întâmpinarea altora și să nu așteptăm așa precum așteaptă UE să ne ridicăm la anumite standarde pe care ei le cred satisfăcătoare pentru a deveni membri ai UE. Trebuie să începem de la lucrurile astea mici și să încercăm să ne apropiem, dar nu să preferăm să facem concluzii pripite și să dăm a lehamete din mâini. Decît să cautăm și să atragem atenția lucrurilor ce ne diferențiază mai bine este să cautăm afinitățile care ne unesc; mai bine este să ne creăm cît mai mult afinități!