Spionaj rusesc impotriva Romaniei (II)

O persoana, pe nume Nicolae T., care acum locuieste peste hotare, m-a contactat spunindu-mi ca a fost atrasa in activitatea de spionaj rusesc impotriva Romaniei si… a hotarit sa scrie despre aceasta. A inceput un serial si eu voi posta in functie de cum si cit posteaza domnia sa.Iata ce a scris domnisa dupa ce a vazut ca am postat pe blog ceea ce el mi-a plasat pe blog la comentarii pina acum: “Doamnelor si domnilor, care ati luat cunostinta doar de virful aisbergului activitatii antiromanesti si de spionaj a Kremlinului impotriva Romaniei… Nu am intentia sa fac o senzatie cu dezvaluiri ieftine, caci, de fapt, nici nu am inceput bine sa le descriu la scara sau la proportia adevarata. Nici nu va dati seama de seriozitatea situatiei, de gravitatea ei… E nevoie de foarte multa rabdare si perseverenta. Vreau sa accentuez ca nici nu am inceput sa scriu inca despre activitatea punctului operativ al sectiei de informatii al unitatii militare 2134 KGB din Chisinau, desi punctul operativ al sectiei de informatii intra in componenta acestei sectii, care era, in realitate, total independenta si avea o activitate absolut diferita si ilegala. Sint in momentul de fata cetatean roman cu acte in regula, dar mai intii de toate – sint cu sufletul roman…, de aceea, decizia mea de a scrie despre acest lucru este una fireasca.” VP 

http://www.pavlicenco.md/2011/10/15/spionaj-rusesc-impotriva-romaniei-i/

kgb„Doamnelor si domnilor, care ati luat cunostinta doar de virful aisbergului activitatii antiromanesti si de spionaj a Kremlinului impotriva Romaniei,

Nu am intentia sa fac o senzatie cu dezvaluiri ieftine, caci, de fapt, nici nu am inceput bine sa le descriu la scara sau la proportia adevarata. Nici nu va dati seama de seriozitatea situatiei, de gravitatea ei. E nevoie de foarte multa rabdare si perseverenta. Vreau sa accentuez ca nici nu am inceput sa scriu inca despre activitatea punctului operativ al sectiei de informatii al unitatii militare 2134 KGB din Chisinau, desi punctul operativ al sectiei de informatii intra in componenta acestei sectii, care, in realitate, era total independenta si avea o activitate absolut diferita si ilegala. Sint in momentul de fata cetatean roman cu acte in regula, dar mai intii de toate – sint cu sufletul roman…, de aceea, decizia mea de a scrie despre acest lucru este una fireasca.

                                                                       I

As fi dorit sa scriu mai mult despre activitatea sectiei de informatii, caci merita, dar voi reveni la subiect mai tirziu. Voi trece la activitatea punctului operativ sl sectiei de informatii. Desi eram colaborator al sectiei de informatii si ma intilneam des cu colaboratorii punctului operativ al sectiei de informatii, activitatea lor era atit de bine camuflata, incit nici chiar eu nu aveam idee cu ce se ocupa in realitate.

Va aduc aminte, inca odata, ca nu am fost membru de partid si nici chiar candidat. De aceea, nu am fost numit imediat in functie in punctul operativ. Moscova avea nevoie de mai multe informatii operative si era nevoie de colaboratori calificati. Astfel, in luna ianuarie 1982, ma cheama seful sectiei de informatie Gerasin Ivan Alexeevici, colonel, persoana cu greutate in serviciile de informatii KGB, veteran de razboi, care, intre altele, m-a si recomandat, si mi-a ordonat sa scriu un raport de transfer in punctul operativ al sectiei de informatii, in functia de instructor superior. Caci Patria, dupa spusele lui, imi incredinteaza un lucru foarte responsabil si nobil si ca el are in mine totala incredere… Asta pentru ca – spunea el – aveam pregatire speciala si am trecut toate testele necesare. Nu mi s-a spus si ce activitate aveam sa desfasor, desigur. Ca militar, am fost nevoit sa ma supun, am scris raportul, mi s-au dat niste documente speciale sa le semnez in privinta pastrarii secretului de stat si a raspunderii personale in caz de scap o vorba despre activitatea punctului operativ. Amenintindu-ma ca, in caz contrar, nu aveam sa scap niciodata – in cel mai bun caz aveam sa fiu declarat persoana cu dizabilitati mintale, care si-a pus capat zilelor. Pe scurt – in mod voalat, am fost amenintat ca o puteam termina rau daca nu aveam sa imi tin limba dupa dinti. Aceste amenintari sau preintimpinari m-au cam pus pe ginduri, insa deja era prea tirziu.

                                                                       II

Subliniez, activitatea de spionaj a punctului operativ impotriva Romaniei s-a desfasurat in perioada decembrie 1979 pina in luna septembrie anul 1991. Adica – o perioada s-a desfasurat chiar si dupa revolutie si inlaturarea de la putere a dictaturii comuniste, timp de aproape doi ani. Mai tirziu voi nominaliza toate persoanele implicate in acasta activitate criminala si rolul jucat de ele. Pentru ca asa, cum am mentionat, modul de activitate a serviciilor sovietice in Romaniia s-au lovit de o serie de complicatii, s-a decis inzestrarea serviciilor de spionaj cu tehnica respectiva. Mai pe scurt – culegerea de informatii prin captarea si interceptarea convorbirilor telefonice, telegraf, radio, etc. Informatia de caracter militar, politic, economic, social si operativ era selectata de ofiteri speciali, tradusa in limba rusa si expediata in regim de urgenta la Moscova. Adica erau inregistrate pe banda magnetica la punctele de captare, apoi expediate cu masina speciala la Chisinau, pe strada Petricani unde erau procesate.

                                                           III

Cum erau posibile captarea si interceptarea telefonica, telegraf si radio de pe teritoriul ROMANIEI  nu voi explica din punct de vedere tehnic, deoarece este complicat. Convorbirile radio – clar – prin intermediul undelor radio. Iar convorbirile telefonice si de telegraf erau interceptate prin asa-zisele linii telefonice de prietenie si colaborare intre trupele de graniceri sovietice si romanesti, care exista si astazi. Aceste linii, la rindul lor, se intersectau cu liniile civile, la fel interceptate. Se faceau si conexiuni ilegale la liniile internationale de telecomunicatii, precum si alte proceduri. In cazuri mai rare, pe teritoriul romanesc erau instalate dispozitive tehnice, camuflate, ingropindu-le in pamint sau in riul Prut -in apropierea liniilor de telecomunicatii din Romania. Aceste operatiuni erau pregatite foarte minutios si efectuate noaptea, in conditii meteorologice adecvate, in unele cazuri fiind implicata si agentura. In timpul unei atare misiuni, mai concret  – la intoarcerea de pe malul romanesc, era sa fim impuscati chiar de granicerii sovietici, din cauza unei gafe a conducerii. Mai pe scurt – pe toata frontiera sovieto-romana si in zonele limitrofice era zona de operatiuni a punctului de operativ. La podul din Ungheni, pentru efectuarea unor conexiuni pe linia de telecomunicatii Moscova-Bucuresti, a fost scoasa santinela de la podul feroviar, in locul ei fiind pus Ikim Constantin Petrovici – noaptea, dar reveni cu detalii importante

                                                           IV

E necesar sa ne straduim sa aflam cit mai multe despre trecut, pentru a intelege ce se petrece in prezent, pentru a prognoza aproximativ viitorul. Kremlinul, desigur, a avut mai multe interese vitale in zona Romaniei, le are si le va avea pe viitor in contextul promovarii politicii de expansiune si a sferei de interese sovine … inca de pe timpurile lui F.M.Dostoevski – nu inzadar se zice “nasa zemlea tam gde stupala russkii sapog”. In capul lor si limba lui Dumnezeu e cea rusa. Procesind informatia de care dispunem, constatam ca nimic intimplator nu s-a petrecut, nu se petrece si, desigur, nu urma sa aiba loc. Insa intensificarea activitatii de spionaj a coincis cu schimbarea, in orasul Chisinau, a sediului statului major al CENTRULUI conducerii operative a Tratatului de la Varsovia PE DIRECTIA Sud-Vest, apoi depozitarea armamentului si a munitiilor in cantitati enorme, evacuate din fostele tari socialiste la bazele militare din raioanele de est ale R.Moldova, ca si preluarea controlului, adica ocuparea prost voalata a acestor teritorii, prin motivul acordarii sprijinului militar, politic, economic, financiar, prin rusificarea populatiei urmare a acordarii in masa a cetateniei rusesti etc. Desigur, tot aici se inscrie inventarea Transnistriei.

                                                                       V

In primul rind era sub control activitatea trupelor de graniceri a Romaniei la frontiera cu URSS. Brigada de graniceri de la Iasi, batalionul de la Husi, compania de la Albita. Cele 5 posturi ale acestei companii etc. sint doar mici exemple, nu cele mai importante. Am filtrat si interceptat sute de mii de convorbiri telefonice si telegrafice. De exemplu – de unde sa il fi stiut pe un simplu plutonier intendent de la compania Albita, pe unul Stoleru. Primele circulare antiteroriste le-am interceptat inca in luna aprilie 1983, inainte ca dictatorul Nicolae Ceausescu sa intensifice presiunile economice in scopul intoarcerii datoriilor externe si a anihilarii rezistentei oponentilor acestor masuri drastice. A inventat existenta teroristilor in tara si pentru a justifica represaliile….

 

                                                           VI

 

O gresala foarte mare din partea granicerilor romani era ca majoritatea ordinilor si a instructiunilor, circularelor erau citite in glas parca special pentru a le aduce la cunostinta punctului operativ, ca apoi sa ajunga pe masa sefilor KGB de la Moscova. Drept microfon serveau telefoanele simple, care stateau in birourile comandantilor granicerilor romani, practic totul ce se vorbea in aceste birouri si pe liniile de telefon militare si civile erau interceptate si prelucrate, filtrate. Totul era sub un control deosebit: activitatea securitatii romanesti, a militiei, activitatea operativa a acestor institutii despre urmarirea persoanelor ce au savirsit crime si se afla in urmarire generala, ca si urmele descoperite pe fisia de control din partea romana, informatiile despre criminalii si infractorii de frontiera deja retinuti. Doar un exemplu –  din partea sovietica a patruns in Romaniia un infractor de frontiera s-au descoperit urme pe fisia de control. Comandantul detasamentului de graniceri a dat ordin la arme in vederea cautarii si retinerii infractorului, intre timp Ikim Constantin Petrovici, origiinar din satul Varzarestii Noi, raionul Calarasi, care era operatorul de serviciu la punctul operativ de interceptare de la Leuseni, a interceptat o conversatie a granicerilor romani, din care s-a aflat ca infractorul cu pricina din partea sovietica a venit la o stina in Romania, de unde a fost retinut dupa ce ciobanii romani i-au anuntat pe granicerii romani. Deci, cautarea acestui infractior a fost anulata, acesta e doar un caz destul de neinsemnat. Numerele unitatilor militare si dislocarea lor pe teritoriului Romaniei erau depistate prin metode simple. Revin mai tirziu…

                                               VII

 

Nu am mentionat ca punctul operativ detinea zeci de puncte de interceptare a convorbirilor telefonice, telegraf etc., dislocat in majoritatea cazurilor la pichetele, comenduirile granicerilor, si nu doar. Majoritatea erau inzestrate cu tehnica moderna, ce depindea de cantitatea si intensitatea convorbirilor, chiar si provizorii. Chiar si pe teritoriul Ucrainian de astazi, la Ungheni, aveam un receptor de frecventa inalta, scos de la un submarin, la care conectam doar magnetofoanele portative cumparate in Olanda. Aparate speciale compacte, performante incapeau in mici jeamantane si valize cu denumirea simbolica de ,,Priboi,, ,,Chaira,, ,,Gvozdica,, etcetera. Pe urma, au trimis o masina speciala inzestrata cu cea mai moderna tehnica si aparatura foarte valoroasa. Politica URSS fata de Romanii era dubla, ca si azi, voi descrie doar un caz care, de altfel, e destul de simbolic. Prin anul 1984 eram operatorul de serviciu la punctul de interceptare a convorbirilor telefonice, telegraf, radio etc. la pichetul de graniceri Cahul, dislocat in cladirea comenduireii n.4 nu departe de localitatea galateana Oancea. Camera unde imi desfasuram activitatea de spionaj era alaturi de biroul comandantului comenduirii nr.4. Comandantul detasamentului de graniceri din Chisinau, colonel Bondari, invitase un grup de ofiteri graniceri romani, fara sa fiu preintimpinat.

                                               VIII

Grupul de graniceri romani era intr-o vizita de lucru, prietenie si colaborare “de nezdruncinat” intre trupele de graniceri sovietice si graniceri romani. Izolarea dintre camere era sub orice nivel, peretii erau ziditi doar dintr-o caramida si dintr-un birou in altul se auzea absolut totul. Comandantul a facut o gafa foarte mare, punind activitatea serviciului de spionaj pe muchie se cutit, eu nu ma foloseam doar de casti, in orice moment puteam fi descoperit. Am deconectat de la sursa de curent toata aparatura si am stat nemiscat cu respiratiia intretaiata, tot timpul cit a durat intilnirea, unde se vorbea de prieteniia enorma dintre poporul sovietic si roman, fara ca ofiterii romani sa banuiasca despre ce prietenie era vorba dincolo de peretele biroului, la o distanta de un metru. Ii simpatizam sincer pe ofiterii romani, ii uram de moarte pe comunistii lor, care isi bateau enorm joc de sarmana populatie si, credeti-ma, aveam motive serioase, pentru ca stiiam ce stiiam. Atunci, evident, nu ma puteam exprima direct, voi scrie mai incolo de ce.

                                                           IX

Nu va grabiti sa comentati ori sa ma condamnati – ceea ce am scris e o mica picatura, am opus rezistenta acestor faradelegi, dar am fost persecutat in mod teribil. Urmeaza…

 

Accentuez ca pe Insula Serpilor, teritoriu romanesc rapit, ca si multe alte teritorii, se afla o subunitate a GRU, adica a Directiei Principale de Informatii a Ministerului Apararii a URSS. In sarcina acestei subunitati intra controlul Strimtorii Bosfor, iar, mai apoi, a teritoriului romanesc in zona de litoral, adica si captarea, cu prelucrare, a tuturor undelor electromagnetice – radio, telefon, telegraf – filiala a OSNAZ, a trupelor cu destinatie speciala. Dupa stramutarea in orasul Chisinau a Centrului operativ si a Directiei Tratatului de la Varsoviia pe directiia Sud-Vest, s-au intetit intilnirile si vizitile ofiterilor suspusi GRU – a sefului directiei sectiei de informatii a unitatii militare 2134 CGB, colonel GOLOVAS OLEG PETROVICI, si a altor ofiteri suspusi din serviciile de informatii. La aceste intilniri nu am avut acces, dar, deoarece, de la OSNAZ, din orasul Odesa au fost transferati la punctul operativ IKIM MIHAIL PETROVICI, originar din satul Varzarestii Noi, raionul Calarasi, si ZAHAROV ALEXANDRU, fiul consilierului si seful pazei personale a ministrului securitatii nationale Botnari, am aflat acest lucru de la aceste persoane. Aceste intilniri secrete confirma indirect coordonarea serviciilor secrete sovietice si pregatirea unei interventii militare pe teritoriul Romaniei, in scopul preluarii controlului Moscovei asupra Romaniei si instaurarii unui regim mai loial.

                                               (Va urma)

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
  1. Si unde este urmarea ? Ce s-a intâmplat ?

  2. Pt Mavra

    Domnul promite sa dea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *