S-a dezis oare ÎPS Kirill de satana comunistă și sovietică? Nu cred

In goana dupa voturile neinformatilor, neevoluatilor din vina Puterii, precum si ale manipulatilor prin BORu, ”liderii nostri politici” – daca ii mai putem numi asa – au alergat la fundul lui Kirill, au ascultat lectia pe care le-a tinut-o cu infumurarea ce ii este proprie, si i-au dat Ordinul Republicii. Acum sa ii vad pe intelectualii nostri daca nu ii roade la git lantul sau panglica acestui ”Ordin” demonetizat si compromis. ”Ordin” dat capului Bisericii care i-a binecuvintat pe kazacii de pe Nistru sa ne omoare fratii, tatii, bunicii si copiii, care nu i-a aparat pe romanii deportati din perioada sovietica. Panglica asta a ”Ordinului Republicii” acum se aseamană cu panglica bicolora imperialista a Sfintului Gheorghe, pe care si-a aninat-o in piept, tot in goana dupa voturi, si Dorinel Chirtoacă, panglica vazuta si in haina bisericeasca a lui Kirill… Vai de capul vostru, conducatori fara identitate, moldovenisti stalinisti, fara demnitate nationala! Autorul acestui articol are demnitate, spre deosebire de Lupu, Filat si Chirtoaca… Si, spre deosebire, de cei multi, prostiti si cu ajutorul acestor nerusinati ”conducatori”… Ar fi bine sa urmati exemplul lui Vasile Soimaru.

”Patriarhul Kirill nu ne-a spus dacă BORu s-a dezis de satana comunistă”

Nu ar fi o noutate pentru basarabeni că Biserica din timpurile noastre este sfâşiată de corupţie şi desfrâu, îmbogăţirea fiind chintesenţa activităţii ei.

Dar tot mai mult se reduce numărul enoriaşilor care oficiază botezul, cununia, înmormântarea şi pomenirea decedaţilor după canoanele tradiţionale. Lumea tot se dezamăgeşte de comportamentul preoţilor de acasă şi de pretutindeni. Ar fi momentul să pomenim că anume Rusia şi Biserica ei Ortodoxă, pe iureşul secolelor, s-a proslăvit prin agresivitate şi făţărnicie faţă de popoarele învecinate, ocupându-le şi terorizându-le cu atitudini vulgare şi meschine care, în mod direct, exclud credinţa în Cel de Sus. De aia ne şi întrebăm: Patriarhul Kirill a venit la Chişinău să ne încânte cu vreo veste excepţională sau tăbărăşte în casa noastră în acelaşi mod – colonial – cu o păgubitoare (pentru noi) misiune politică?

Ce fel de închinare (decât doar una fariseică) poate oficia Domnia Sa la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt? Ce ar intenţiona patriarhul să-i transmită Marelui Voievod şi poporului acestuia? Că Rusia i-a ciopârţit şi batjocorit Ţara, rupând fără scrupule din trupul ei viu noi şi noi teritorii, precum Bugeacul cu renumitele cetăţi, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei?

Că, prin vicleşug, i-au fost înstrăinate Basarabia, care astăzi, ca ţară independentă şi suverană, este ţinută ilegal sub aceiaşi cizmă a ocupantului rus, ca nu cumva să iasă la liman şi să-şi hotărască de sine stătător destinul? Sau poate patriarhul a vrut să ne fericească cu vreo veste apostolicească, ieşită din comun că, uite, Moscova, până la Crăciun (las’ să fie la o sărbătoare religioasă), îşi retrage definitiv Armata a paisprezecea (plus peste o mie de cazaci militari şi încă altele şase mii în civil, legiferaţi ca cetăţeni ai Transnistriei), iar arsenalul militar cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale şi a capilor de la Kremlin – să fie detunat pe loc, ca să nu se mai facă cheltuieli suplimentare la transport? Sau poate Patriarhul Kirill vine să ne spună, în secret, că Medvedev şi Putin urmăresc un plan diabolic şi, în vremea apropiată, la momentul potrivit, vor proclama autonomia Transnistriei, cum au procedat cu teritoriile de secole ale Georgiei?

Şi în acest caz ar atenţiona conducerea Republicii Moldova să nu prea devieze de la comportamentul de supuşenie, ci să se alăture smerit patriarhului la ceremoniile publice oficiate de acesta şi poate chiar să semneze un pact de staţionare a ocupanţilor pentru o perioadă 30 de ani, cum propunea nu demult un social-democrat bătut de cahlă de la noi? Cine ştie? Căile Domnului sunt multe şi neştiute. Poate că patriarhul intenţionează să ne comunice în taină, la vecernie, că el a intervenit pe lângă cruciaţii Federaţiei Ruse şi că aceştia sunt gata să retrocedeze Tezaurul României (93,4 tone de aur fin) anume Republicii Moldova, ca să demonstreze umanităţii că o face ca pe un fel de despăgubire, de recompensă (dar să nu ştie nimeni de aceasta) pentru toate fărădelegile şi înjosirile ce le-a suferit şi încă le mai suferă Basarabia? Şi o face, precum i-ar înmâna un fel de paşaport de integrare în UE. Şi dacă, totuşi, patriarhul, din start, nu intenţionează să se atingă de marile răni ale neamului nostru, ar fi făcut mai bine să nu-şi pună în pericol viaţa şi sănătatea, pentru că tot mai multe nave aeriene în teritoriul Rusiei sunt aruncate de Cel de Sus la pământ, ca o binemeritată pedeapsă. Dacă nu s-a renunţat la gălăgiosul voiaj cu tentă politică şi îndeosebi economică (după cum scrie presa de la noi), având ca scop tămâierea (cu „consimţământul deplin al Mitropoliei R. Moldova”) hotarelor sale duhovniceşti, îl rugăm pe Domnul Dumnezeu, dacă n-a uitat cu desăvârşire de noi, basarabenii, la întoarcere din voiaj, să-i pună Patriarhului Kirill în cârcă toată preoţimea antinaţională a ţărişoarei – pentru că noi nu avem nevoie de hoţi şi de trădători – şi s-o ducă cam pe acolo pe unde spunea Ion Creangă, căci de aceştia avem destui şi în afara bisericii.

Într-un cuvânt, am nădăjduit ca Patriarhul Kirill să ne anunţe în mod civilizat – nu prin minciună bisericească, ci prin cuvântul sfânt al Mântuitorului – că Biserica Ortodoxă Rusă s-a dezis (sau se dezice) de satana comunistă şi a venit să proclame pe plaiurile mioritice Libertatea… Prin stingerea marilor păcate, săvârşite de fiara comunistă (căreia i se supune) la noi şi în toată lumea. Şi o ultimă doleanţă: rugăm Patriarhia Rusă, în persoana Patriarhului Kirill, să intervină pe lângă conducerea Federaţiei Ruse, ca, începând cu următoarea grandioasă paradă militară de pe Piaţa Roşie, să nu mai ridice în slăvi doar meritele incontestabile ale Armatei Sovietice în Marea Victorie, ci să pomenească şi de aportul necondiţionat al SUA, Angliei, Franţei şi al tuturor popoarelor din Europa (inclusiv al românilor) la stârpirea fascismului şi nazismului. Istoria ne dovedeşte că, fără acest aport, Uniunea Sovietică ar fi fost îngenuncheată.

Haralampie Dilion,
Bălţi

P.S. Dacă Patriarhul Kirill, prin vizita sa de la Chişinău, nădăjduieşte să ne întoarcă cu faţa la Kremlin, greşeşte amarnic. Noi, românii de pretutindeni, ne închinăm doar Soarelui, luminii şi căldurii Lui. El este Dumnezeul nostru. Din Răsăritul rus, însă, veacuri la rând ne-a venit şi ne vine în continuare doar teroarea şi dezmăţul, inclusiv prin BORu, în persoana vicleanului şi mult făţarnicului Patriarh Kirill. Dumnezeu să-l aibă în pază şi să-l ocrotească spre reala desăvârşire. 
H. D.

http://www.timpul.md/articol/patriarhul-kirill-nu-ne-a-spus-daca-biserica-ortodoxa-rusa-s-a-dezis-de-satana-comunista–27748.html

 

 

Loading Facebook Comments ...

38 Comments

Add a Comment
 1. Salutari din Romania , d-na Pavlicenco. Referitor,la articolul publicat de d-voastra,mai sus,fac si eu,o afirmatie,reala,si nu imaginara : lupul isi schimba parul,dar naravul,ba !!! Si cred ca ati scris acest articol,sub semnul,proverbului,amintit de mine. Un sincer Bravo,pentru verticalitatea d-voastra,si nu mai luati in seama puii de lup,care „schelaiunesc”, atunci doar cand primesc ordin ! Azi am vazut,cum sunt scosi afara din Sala de Juramant de Credinta,fata de Romania,toti rusii si mancurtii,care nici nu stiu sa spuna in limba Romana,mavar : buna ziua !, ce sa mai zic de citirea Juramantului de Credinta,fata de Statul Roman,Stat care se „bate”,cu toate puterile lumii,pentru promovarea identitatii culturalo-sociale,si lingvistice,a RM ! Si de multe ori,oamenii,Romani din Romania,stramosi ai lui Burebista,se intreaba : oare merita ???……Tot respectul d-na Pavlicenco. ( azi a devenit Cetatean Liber,European,si sotia mea,care va transmite sincere si calduroase urari de sanatate si fericire,d-voastra,si familiei d-voastra. Tudor.).

 2. toma necredinciosul

  de ce PNL , dna Pavlicenco n-a fost alaturi de acesti protestatari ?

 3. Pt toma necredinciosul

  E simplu. Nu am participat pentru ca nu avem bani pentru actiuni. Cind vom gasi, vom face. Am hotarit, de data aceasta, sa facem doar conferinta de presa. Insa trebuie sa intrebati acest lucru nu PNL, pe care nu-l votati, ci PL si PLDM, pe care i-ati votat si de la care trebuie sa cereti apararea in fata Rusiei. Sau sint partide prorusesti, cum am spus repetat? PL-ul l-ati intrebat?

  Invata a scrie corect: dna Pavlicenco. In caz contrar, vei posta numai pe blogul lui Chirtoaca si pe al lui Kirill.

 4. Prim-ministrul Vlad FILAT a asistat astăzi la Sfînta liturghie oficiată de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, KIRILL, la Catedrala „Naşterea Domnului” din capitală

  http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=4371

  Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi seara o întrevedere cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, KIRILL

  http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=4372

  Prim-ministrul Vlad FILAT a participat în această seară la Tedeumul oficiat de Sanctitatea Sa KIRIL, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii la Catedrală „Naşterea Domnului”

  http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=4370

 5. Vai, Stimata Doamna, da de cati bani era nevoie ca sa avem placerea sa Va admiram in mijlocul manutei celea de tineri? Daca imi spuneati din timp Va aranjam din si un taxi din contul meu ca sa Va duca tur-retur! Si nu trebuie sa aratati cu dejetul la PLDM si PL, raspundeti pentru faptele si inactiunile Dumneavoastra! In alta ordine de idei cu Filat ne-am lamurit total si definitiv. Cat priveshte Ghimpu are si el de dat explicatii, chiar mai multe decat Dumneavoastra. Pentru ca ne intereseaza nu numai de ce nu a fost si in mijlocul protestatarilor ci, fiind in Parlament, are misiunea de a investiga CATI bani au fost cheltuiti cu vizita SS-ului si de unde au fost luati ei! In incheiere tin sa Va comunic, Stimata Doamna, ca noi la moment cautam un partid unionist (de care vorbea si Bogatu nu demult) care sa ne reprezinte si pe care sa-l sustinem! Si Dumneavoastra Stimata Doamna din pacate sunteti prea departe de asteptarile noastre! De PL si PLDM nici vorba nu poate fi!

 6. Remarca: „j” in dejet – eroare intentionata!

 7. Victor, cel putin PNL a scris despre aceasta vizita si a spus ce a avut de spus. PNL este singurul partid pro romanesc care ma reprezinta, PL-ul nu mai este ce a fost pe timpul cind erau in opozitie. Intradevar, au fost cam putina lume la protest, insa data viitoare cind organizati actiuni de asa gen, faceti-va auziti, plasati informatia pe cit mai multe surse, nu doar facebook-ul, nu toti stau doar pe facebook, eu personal nici n-am auzit ca va avea loc un protest, daca stiam ieseam si eu.

 8. Dortmund, adica eu care sunt in Emirate stiu, iar voi acolo cei de acasa, nu? Si de eram acasa nu asteptam ca cineva sa ma cheme ci ieseam singur – PENTRU CA IMI PASA! Ieseam chiar daca eram sigur ca aveam sa fiu unicul acolo – PENTRU CA IMI PASA!

 9. Decorat de Lupu, Patriarhul Kiril îi înmânează un Ordin lui Voronin

  După ce a fost decorat de către președintele interimar, Marian Lupu, cu cea mai înaltă distincție de stat, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kiril i-a înmânat un Ordin de gradul I celui de-al treilea președintel al Republicii Moldova, liderului Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin… iata si raspunsul la intrebare !

 10. Filat vrea să construiască o nouă catedrală mitropolitană la Chișinău.

  În cadrul unei întâlniri cu Patriarhul Kiril, prim-ministru Vlad Filat a promis că începând cu primăvara a anului viitor, “va demara construcția unei noi catedrale mitropolitane, care ar urma să simbolizeze unitatea societății moldovenești”.

  La 9 octombrie 2011, în sala mare a Palatului Republicii din Chișinău, Sanctității Sale Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, i s-a oferit “Ordinul Republicii”

  În cadrul manifestației de înmânare a Ordinului, Marian Lupu, Președintele interimar al Republicii Moldova și Președinte al Parlamentului a declarat: “Această distincție reprezintă o exprimare a relațiilor profunde între Biserică și Stat în Republica Moldova, o apreciere a muncii Sanctității voastre în numele unui scop nobil – consolidarea unității ortodoxe și a renașterii creștine. Idealurile Dumneavoastră, legate de valorile ortodoxe, servesc în calitate de ghid nu doar pentru viața Dumneavoastră, dar și pentru viața țărilor și popoarelor noastre. Astăzi, vocea și autoritatea Dumneavoastră sunt necesare ca niciodată, deoarece în pofida viziunilor politice și convingerilor religioase, cu toții lucrăm în numele unui singur scop – o viață demnă, prosperă și pașnică a oamenilor”.

  După ce a fost decorat de către președintele interimar, Marian Lupu, cu cea mai înaltă distincție de stat, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kiril i-a înmânat un Ordin de gradul I celui de-al treilea președintel al Republicii Moldova, liderului Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

  Evenimentul a avut loc astăzi, 10 octombrie, în cadrul vizitei la Mănăstirea Curchi, unde a avut loc un serviciu divin, transmite serviciul de presă al PCRM.

  Potrivit sursei, Vladimir Voronin a fost decorat cu Ordinul Sfîntului şi Cuviosului Kneaz Daniil de Moskova, de gradul I, ca semn de înaltă apreciere pentru susţinerea pe care Vladimir Voronin a acortat-o mănăstirilor şi bisericilor creştin-ortodoxe situate pe teritoriul Moldovei.

 11. toma necredinciosul

  ” Nu am participat pentru ca nu avem bani pentru actiuni.” – e clar , puteati gasi o scuza mai plauzibila . cit despre PL are o scuza , e la guvernare si n-a vrut sa dea prilej dusmanilor sa hamiie cum au facut-o in cazul decretului cu 28 iunie.

 12. Toma necredinciosul! NU! Nu are PL-ul nici o scuza! Cu atat mai mult cu cat e la guvernare!

 13. Cind va spuneam ca contecstul geopolitic sta asa ori RM se dezice de Transnitrsia si se unesti cu Romania ori RM va face federatie cu Transnistreia ,a treia varianta RM stat suveran integrat in EU este o aberatie psihiatrica.

  Vizita lui Kiril in RM si linsul fundulu din partea lui Filat inseamna numai una Germania si Rusia la-u inpus pe Filat la federalizare RM+Tranisnistria.

  in viitorul apropiat veti vedea coalitii cu PCRM si negocieri cu Transnistria in privinta federaliazarii

 14. Daca federalizarea RM+Transinistria va fi gata realizata in urmatorii 2-3 ani ,atunci in viitorii 5 ani RM adera la uniunea Euroasiatica.

 15. Victor, ce rost are sa iesi de unul singur, ce impact? decit sa scrii prostii mai bine abtine-te… ma repet, cind organizati ceva, faceti-va auziti, utilizati si alte surse(forum-uri), nu doar facebook-ul…..

 16. Germania si Franta au spus clar la samitul de la Varsovia si Sarkozi la Erevan ca UE nu mai vrea noi membri………….inafara de tarile balcanice din fosta iugoslavie.

 17. Oficialii germani, inclusiv cei de la conducerea Uniunii Europene: Modelul federativ este cel mai potrivit pentru rezolvarea diferendului transnistrean.

  Octombrie 3, 2011.

  Oficialii germani, inclusiv cei de la conducerea Uniunii Europene, continuă să creadă că modelul federativ este cel mai potrivit pentru rezolvarea diferendului transnistrean.

  „Eu aş fi de acord dacă principiul federalist ar fi luat în discuţie ca rezolvare a acestui conflict. Însă trebuie văzut dacă prietenii noştri din Moldova văd o astfel de rezolvare. Atât UE cât şi guvernul federal german vad în Transnistria un test pentru Rusia, pentru a se vedea dacă această ţară este pregătită să participe la găsirea unei soluţii pentru conflictele îngheţate. Fără ca Rusia să îşi asume responsabilitatea, nu se va ajunge la o soluţie””, susţine Elmar Brok, președintele Comitetului de politică externă al Parlamentului European, într-un interviu pentru Europa Liberă.

  Premierul Filat s-a întâlnit recent, în Germania, cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Deşi serviciul de presă al Guvernului a schiţat câteva subiecte formale de discuţii, detaliile reale ale întrevederii rămân secrete. Mai multe instituţii media din străinătate consideră, însă, că Germania i-a convocat pe Vlad Filat şi Igor Smirnov pentru a-i forţa să accepte un „compromis” privind federalizarea Republicii Moldova.

  “Moldova este o ţară care nu îşi poate hotărî destinul, iar deciziile privind viitorul său sunt luate în alte părţi”, se conţine într-o analiză a agenţiei americane Stratfor.

 18. Si cine a bagat RM in capcana geopolitica ruso-germana in care cindva a nimerit Romania.

  Pai nu domnul Filat umbla pe la Merkel si o ruga sa se implice in problema Transnistriei cind Rusia si Germania fac impreuna conducte de gaze Nord Stream.

  si unde ii logica aici, ce Germania poate rezolva cu Rusia-? ele pot rezolva numai federalizarea

 19. AIE-PCRM sunt niste marionete politice in jocul geopolitic ruso-german

 20. inminarea unui Ordin de catre Kiril lui Voronin reprezinta in fapt o palma data tuturor fortelor pro-europene , inclusiv lui filat si lupu . gestul e sfidator si obraznic cu un vadit caracter imperialist si neo-colonialist . vi in Moldova crestin-ortodoxa si inminezi un Ordin crestin unui comunist … comunist dar cu directie spre uniunea fantasmagorica euroasiatica . de la inceputurile patrunderii crestinismului pe teritoriul care va deveni incepind cu 1359 Tara Moldovei , crestinii de aici apartineau Patriarhiei ecumenice de Constantinopole … sute si sute de ani valahii [ moldovenii de dupa 1359 care au luat numele teritoriului ] depindeau de Bizantul ortodox si doar tirziu in istorie – 1812 – moldovenii ocupati de rusi au trecut cu forta sub obladuirea Patriarhiei ruse … si atunci ce cauta scaraotchi asta de Kiril prin Moldova ?

 21. În cadrul manifestației de înmânare a Ordinului, Marian Lupu, Președintele interimar al Republicii Moldova și Președinte al Parlamentului a declarat: “Această distincție reprezintă o exprimare a relațiilor profunde între Biserică și Stat în Republica Moldova, o apreciere a muncii Sanctității voastre în numele unui scop nobil – consolidarea unității ortodoxe și a renașterii creștine… FALSITATI SI MINCIUNI SFORAITOARE … DE CARE UNITATE ORTODOXA VORBESTE LUPU ? POVESTI DE ADORMIT COPII … DE CAND BISERICA ORTODOXA RUSA A PATRUNS CU FORTA PE ACESTE PAMINTURI APARTININD DE DREPT BISERICII ORTODOXE ROMANE NU MAI PUTEM VORBI DE UNITATE SI FRATIE ORTODOXA … RENASTERE CRESTINA ? CU VORONIN SI COMUNISTII SAI ONORATI DE KIRIL ? SA FIM SERIOSI … IN REALITATE PRIN VORBE SI FAPTE BORu DESTABILIZEAZA ORTODOXIA SI II DEZBINA PE ORTODOCSI .

 22. Eveniment inedit la Chișinău: Prima Săptămînă Socială Catolică

  „Avem misiunea de a contribui la eradicarea sărăciei”

  „Curajul de a creşte alături de cei din urmă”, așa a fost întitulată prima Săptămână Socială Catolică care are loc în aceste zile de 11 – 13 octombrie – la Chişinău, în hotelul “Codru” și care va aborda problemele săracilot din Republica Moldova.

  Curajul de a fi alături de cei săraci, de a crește în dragostea la care ne-a chemat Dumnezeu – este un deziderat al acestui eveniment de importanță natională.

  Pe parcursul celor trei zile de lucru vor lua cuvântul înalţi ierarhi ai Bisericii Catolice, precum
  Excelenţa Sa Anton Coşa, Episcop de Chişinău;
  E.S. Arrigo Miglio, Episcop de Ivrea, Preşedintele Comitetului Săptămânilor Sociale din Italia;
  E.S. Giampaolo Crepaldi, Episcop de Trieste, Italia, Preşedintele Comisiei “Caritas in Veritate” din cadrul Conciliului Conferinţelor Episcopale Europene etc.

  Între personalităţile laice care vor conferenţia în cadrul lucrărilor Săptămînii Sociale vor fi Dr. Natale Forlani, Ministrul Muncii în guvernul Italiei şi Luca Volonte (Italia), membru în Parlamentul Europei.

  Dintre reprezentanții din Republica Moldova – Dr. Vitalie Pîrlog, expert în drepturile omului, Dr. Dumitru Ursu, Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova și Dr. Vadim Pistrinciuc, sociolog.

  Iata ce ne spun organizatorii acestui eveniment despre viziunea Bisericii Universale față de săraci și obiectivelor primei Săptămîni Sociale Catolice:

  Mons. Benone Farcaş, Vicarul General la Episcopia de Chișinău a Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova ne-a relatat:

  Fidelă învățăturii evanghelice și fiind conştientă de faptul că unul din darurile sublime cu care a înzestrat-o Dumnezeu este caritatea, Biserica îşi împlineşte misiunea ei, atât prin activitatea liturgică şi sacramentală, cât şi prin faptele bune ale tuturor membrilor săi.

  Astfel, urmând Doctrina Socială a Bisericii Catolice, avem misiunea de a contribui și noi la eradicarea sărăciei din societate. Biserica vede împlinirea aceste misiuni de caritate faţă de cei săraci atât prin intermediul instituțiilor, organizațiilor și fundațiilor bisericești de binefacere pe care le avem (Misiunea Caritas Moldova, fundațiile „Casa Providenței”, „Regina Pacis” „Concordia”) cît şi prin activitatea individuală a credincioşilor. Despre aceasta și se va vorbi la conferințele din timpul primei Săptămîni Sociale Catolice.

  Între obiectivele pe care le urmărim sunt următoarele: aprofundarea unor teme specifice învăţăturii sociale a Bisericii; o mai bună cunoaşterea a situaţiei sociale din Moldova şi prezentarea angajamentului Bisericii Catolice în servicul celor mai săraci; creşterea împreună ca şi comunitate catolică moldovenească pentru a oferi o mai bună mărturie a credinţei noastre creştine; amplificarea dialogului cu entităţi religioase şi civile din Moldova pentru a dezvolta împreună un program de servicii în favoarea celor săraci şi elaborarea unui program pastoral şi social pentru anii următori care, de altfel, va fi şi un indice al eficienţei acestui eveniment atât de important pentru noi.

  Mons. Cesare Lodeserto, preşedintele Fundaţiei “Regina Pacis” din Republica Moldova ne-a spus:
  „Fiindcă în cadrul Bisericii sunt diferite organizații ce implementează proiecte sociale de binefacere există necesitatea ca să ne întâlnim și să discutăm problemele care ne privesc, întrucît experienţa fiecăruia, îmbogăţită teoretic, ne va ajuta să îmbunătăţim eficienţa acestor acţiuni de binefacere. Totodată, avem nevoie de a ne întări teoretic pentru că fiecare proiect, fiecare ajutor acordat este şi o mărturie de credinţă, o dovadă de iubire la care ne cheamă bunul Dumnezeu”.

  Dra Otilia Sîrbu, directorul Misiunii Religioase Catolice Caritas Moldova a menționat:

  Prima organizație de binefacere inființată la Chișinău a fost Misiunea Caritas la inițiativa Excelenței Sale Anton Coșa, Episcopul de Chișinău al Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova.

  În anul 1990, când Biserica a început să se refacă după ani lungi de persecuție, Moldova se află în mare sărăcie. Iată de ce a fost necesar de organizat acordarea de ajutoare.

  Mai întâi au fost ajutați săracii din parohiile catolice, apoi, când a fost posibil, activitatea Caritasului s-a extins pentru a ajuta și alți sărăci, indiferent de confesiune, nationalitate sau viziune politică.

  Caritas Moldova în prezent are o arie de activitate foarte largă, organizând şi coordonând numeroase proiecte în cele mai diverse sectoare: asistenţă sanitară, socială, educative, de intervenţie în situaţii de urgenţă etc.

  Este important de precizat că Misiunea Caritas implementează aceste proiecte în colaborare cu grupurile caritative parohiale şi cu alte instituţii publice. Iată de ce dorim și așteptăm ca temele abordate în rapoarte, dezbaterile și discuțiile să fie cît mai constructive și mai încurajatoare, ca în viitor să putem planifica mai bine activitatea noastră și să lucrăm mai efectiv și cu mai multă tragere de inimă în favoare săracilor.

 23. Filat: sunt foarte bucuros de intilnirea cu patriarhul Kiril

  Филат: Я счастлив, что у меня был шанс поговорить с патриархом Кириллом.

  10.10.2011

  http://www.tv7.md/ru/news/filat-ja-ne-obsuzhdal-zakonoproekty-s-patriarhom-5425.html

 24. Filat: Sunt fericit că am avut o ocazie unică în viaţă. Sunt fericit că am putut vorbi cu Patriarhul Kiril.

  “Sunt fericit că am avut o ocazie unică în viaţă. Sunt fericit că am putut vorbi cu Patriarhul Kiril. Discuţia m-a făcut să înţeleg unele lucruri. Nu am discutat proiecte de legi, ci doar despre prezentul şi viitorul Moldovei”. Declaraţia aparţine premierului Vlad Filat şi a fost făcută acum câteva minute, pe aeroportul Chişinău.

  http://www.tv7.md/ro/news/filat-cu-patriarhul-kiril-nu-am-vorbit-despre-proiecte-de-legi-5425.html

 25. Pt „toma necredinciosul”

  Cite pretentiii le-ai inaintat idolilor tai politici|? Ce avem, aceea spunem, noi nu umblam cu fofirlica, inclusiv daca ne roaga cei obisnuiti cu asta.Tocmai ca PL trebuia sa faca actiuni, insa le face numai cind aude ca le face PNL, ba inca si impiedica PNL-ul.

  In general, cine cauta scuze PL-ului? Catelusii sau chiar pl-istii, care nu merita sa fie scrisi cu litera mare?

 26. Pt Victor

  Nu am dorit sa chltui nici un leu pentru placerea voastra, a vesnic nemultumitilor, pentru ca oricum comentati negativ si nu avem televiziuni sa transmitem mesajul. De fiecare data cind am facut, nu a mai ajuns stirea la televiziunile controlate de Filat si Lucinschi.

  De citi bani era nevoie? De sediu si arenda unde sa lucreze organizatorii, de sfaf sa se ocupe, de bani sa sune, de material sa scrie, de tocuri sau carioca sa scrie si de altle. Cind veifi presedinte, vei afla.

  Masina am si nu urc in taxiurile nickname-urilor.

  Nu esti votantul nostru sa ne ceri socoteala. Cind ma vei convinge ca ai votat PNL, atunci te voi baga in seama.

  Puteti sprijini orice partid unionist care este in R.Moldova, numai ca nu exista. Noi, PNL, existam si ne vom consolida – dar fara bani murdari.

 27. Am scris pe acest blog in ziua de 6 octombrie ca:”Vizita lui Michiduta Kirusha, va demonstra cu brio ca aceasta bucata de pamant romanesc este populata de niste sclavi si obiele bolsevice.”
  Insa lacheii de la guvernare au depasit asteptarile mele.
  S-au facut preş la picioarele cartitei kgbiste „Mihailov”.
  Sunt niste gunoaie acesti lupi-filati-kirtoşi cu ghimpi.

 28. Kiriusa a avut gubernantii rusafili

 29. drACro/Till Uil een Spiegel

  Nu am citit tot articolul (nu rezist), ci doar titlul, pe care l-am şi corectat:
  „S-a dezis oare ÎPS Kirill de sutana comunistă și sovietică? Nu cred”.
  Am greşit oare?
  Nici eu nu cred.

 30. Pt drACro/Till Uil een Spiegel

  Da, ati gresit. In textul original era „satana”, si nu „sutana”. Eu am adaugat „sovietica”.

 31. mesaj din Lourdes, Franta :
  DE LA Maica CEREASCA:
  ____________________________

  Visul vostru se va realiza in curand:
  Romania MARE SE APROPIE !
  SA FITI FERICITI !

 32. blog in ziua de 6 octombrie ca:”Vizita lui Michiduta Kirusha, va demonstra cu brio ca aceasta bucata de pamant romanesc este populata de niste sclavi si obiele bolsevice

  Mai prostituato,sa-i intrebi pe mamata si tat-o,ori buneii tai,ce le-a dat fratii romani,cat au fost in basarabia,intreaba-i cate fabrici si uzine au construit ei in acest teritoriu?Cum poti sa-i numesti pe compamantenii tai obiele?…TOT ASA ESTI SI OBIALA ROMANEASCA…
  CITESTE BOULE MAI BINE ISTORIA NU PE CEA CE O SCRIU OPOZANTII,CI PE A CEA,CE E PUSA IN ARHIVA,INCA DE PE VREMURILE LUI STEFAN CEL MARE,CAND STRABUNEII NOSTRI LUPTAU IMPOTRIVA TURCILOR,VALAHII LUPTAU UMAR LA UMAR CU TURCII,PENTRU A NE ROBI.
  IN 1812,BASARABIA A FOST CEDATA RUSILOR,FARA NICI O RIPOSTA,DIN PARTEA „FRATILOR” TAI.TOT ASA SI’ N 1940,AU ABANDONAT ACEST TERITORIU,DE PARCA NICI NU SE SIMTEA, CA-I ROMANESC,SE INTREBA DE CE?…
  SI ACUM UNDE-TI BAGI TU GATUL LIGIOAE CE ESTI? SI PE ALTII ACOLO II DUCI…

 33. D.Pavlicenco…
  Noi, PNL, existam si ne vom consolida – dar fara bani murdari.

  Se intreaba de pe ce surse existati ca partid?Ori de ce mintiti,privind in ochi?Santeti sponsorizati din partea Romana,tot asa cum banda lui Smirnov,din Rusia,si aveti acelas scop cat mai mult sa deteriorati economia acestui stat,RM,pentru a efectua gandurile voastre,meschine,va deosebiti prin acea,ca unu-si dorete unire cu Romania,iar celalat-cu Rusia,NUMAI PRIN RUINAREA TOTAL ECONOMICA A MOLDOVEI.PENRU VOI O MOLDOVA INFLORITOARE E DISTRUGEREA PLANULUI VOSTRU UNIONIST.

 34. Pt A.DONICI

  Stai linistiti, activam din sponsorizarile membrilor, a se vedea darile de seama. Gindurile noastre sint nobile, iar bani din Romania nu am luat niciodata, nu am cerut si nu am primit. Ce au facut altii – nu stiu.

 35. Donici du-si-ti culca maldavanule……..

 36. Doamna Pavlicenco,

  Bravo pentru conferinta de presa cu privire la Kiril.
  Dar in acelasi timp ati facut o mare greseala ca nu ati mobilizat pe membrii partidului din Chisinau sa iasa sa protesteze alaturi de tinerii aceia de la statuia lui Stefan.
  Nu era nevoie de bani, de sediu, de logistica…azi se poate face acest lucru cu un simplu telefon celular (ati auzit de retelele de socializare de pe internet? Twitter, Facebook?)
  Ati ratat o mare ocazie de va face vizibili si mai ales de a arata lumii ca pe langa vorbe ( conferinta de presa) mai sunt si fapte : protestul propiu-zis, chiar in tacere, fara strigate si pancarte….
  Mare pacat! Asa ocazie nu se va ivi curand…
  De fapt cati membrii de partid aveti in Chisinau? Unu, doi, zece, o suta? Chiar asa nici unul nu a avut curajul si verticalitatea sa iasa in strada? ( nu mai vorbesc de cei din PL care sunt si mai fatarnici si fricosi ).
  Si PL a dezamagit enorm in aceste zile…
  De ce nu luati legatura cu acei tineri, sau cu alte miscari ale tinerilor (Hyde Park, Golanii, Noua drepta….), de ce nu va alaturati lor ?
  Sper sa nu mi-o luati in nume de rau, dar e de neinteles cum de ati ratat aceasta ocazie de a ve face vizibili…..(Victor, Toma si Dortmund a si ei o parere asemanatoare)

 37. D Pavlincenco,ma bucur,ca mi-ati permis de-ami expune opiniile pe blogul d-stra,santeti totusi mai aproape de democratie,decat domnul Stavila,care intelege democratia prin limitarea altora,ce nu corespund parerilor d-lui,in acelas timp cerand mai multa democratie pentru dansul,UITAND DE FAPTUL,CA CE VEI SEMANA,ACEA SI VEI STRANGE…

 38. mesaj de la Lourdes, Franta:
  /locul aparitiei Maicii Domnului la o fetita franceza Bernadette Soubirous din anul 1854 /
  ____________________________________________

  MESAJ
  DIN 8 OCTOMBRIE 2011
  PENTRU ROMANII MOLDOVENI:
  ————————————-
  VISUL VOSTRU VA DEVENI REALITATE –
  ROMANIA MARE SE VA REALIZA IN CURAND !
  ——————————————–

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *